Vegatopia Forum

De groenten van Fol

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Katleen

De groenten van Fol
« Gepost op: 17 september 2002, 12:24:00 »
Frank Fol is een Vlaamse topchef (maar geen vegetarische chef) die zich gespecialiseerd heeft in gerechten waarin groenten op de eerste plaats komen. De moeite dus om eens te kijken of vegetariërs ook iets kunnen doen met zijn kookboek 'De groenten van Fol'.
Het boek bevat twaalf hoofdstukken, één voor elke maand van het jaar met de groente die die maand op haar best is: selder, truffel, wortel, peulvruchten, asperge, tomaat, verse kruiden, aardappel, bospaddestoelen, rodekool, raap en witloof. Elke groente wordt in vier recepten gebruikt, bijna altijd samen met vis, vlees, gevogelte of schaaldieren.  Delen van de recepten zijn zeker aantrekkelijk voor vegetariërs: zoetzuur gesmolten sjalot en witte selder, taartje van venkel en rozijnen, risotto van tomaat en groene selder, salade van rodekooldraadjes met krenten, appel, hazelnoot en rijpe geitenkaas, … De nadruk ligt hoe dan ook toch bijna altijd op de dierlijke ingrediënten. Interessant is het laatste hoofdstuk waarin heel veel technieken (40) beschreven worden om groenten te verwerken. Groenten kan je niet alleen stoven, stomen, koken, bakken, frituren, … maar je kan ze ook konfijten of er tartaar, kaviaar, moes, bavarois, … van maken en nog wel meer dan dat.
Niet onmiddellijk een boek om zelf aan te schaffen, maar wel een boek om eens in te kijken en er ideeën uit over te nemen. Wie toch vegetarisch én gastronomisch wil koken, zal beter af zijn met het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch' waarin trouwens ook een vegetarisch menu van Frank Fol is opgenomen.

Titel: De groenten van Fol
Uitgeverij: Lannoo
ISBN 90-209-3823-1
159 pagina's, hardback
prijs: 27,50 euro


Nog enkele aanvullingen:

Wie geïnteresseerd is in de keuken van Frank Fol, vindt meer informatie op zijn website: http://www.frankfol.be

In de rubriek kookboeken zie je een foto van 'De groenten van Fol'. Je hebt ook de mogelijkheid om dat boek of andere boeken te bestellen via de website. Het boek wordt dan goedkoper en kost 24,90 euro. Er komen wel nog portkosten bij, behalve als je het boek zelf gaat afhalen in restaurant Sire Pynnock in Leuven.

Twee van de vegetarische recepten uit het boek staan ook op de website: gebakken boleten met lookolie en verse kruiden, en wortelcake met moes en sausje van bosbes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-18 09:26 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-18 09:30 ]

Offline Nick

  • ****
  • 578
De groenten van Fol
« Reactie #1 Gepost op: 17 september 2002, 23:20:00 »
Citaat

Wie toch vegetarisch én gastronomisch wil koken, zal beter af zijn met het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch'

Daar wordt jammergenoeg gelatine in gebruikt wat voor mij een reden was om het boek terug te leggen.
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Ezzie

De groenten van Fol
« Reactie #2 Gepost op: 18 september 2002, 09:06:00 »
Quote:

Daar wordt jammergenoeg gelatine in gebruikt wat voor mij een reden was om het boek terug te leggen.



Wat ik dus pas ontdekte toen ik het boek voor mijn verjaardag had gekregen...

Ezzie

Offline Nick

  • ****
  • 578
De groenten van Fol
« Reactie #3 Gepost op: 18 september 2002, 09:29:00 »
Erg,hee?
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline Sven

  • *****
  • 3.927
  • Geslacht: Man
De groenten van Fol
« Reactie #4 Gepost op: 18 september 2002, 10:25:00 »
Ik niet erg geneigd dit soort boeken te kopen. Mijn kookkunst heeft zijn hoogtepunt nog lang niet bereikt en daarom ben ik meer met een simpel kookboek met gerechten die veel kansen op slagen hebben.

Zo'n kookboek als dat van Frank Fol wordt vooral gekocht voor de plaatjes, vrees ik.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Bubble

De groenten van Fol
« Reactie #5 Gepost op: 18 september 2002, 12:49:00 »
Citaat

Op 2002-09-17 23:20, schreef annick:
Quote:

Wie toch vegetarisch én gastronomisch wil koken, zal beter af zijn met het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch'

Daar wordt jammergenoeg gelatine in gebruikt wat voor mij een reden was om het boek terug te leggen.




In ELK recept?

Offline Nick

  • ****
  • 578
De groenten van Fol
« Reactie #6 Gepost op: 18 september 2002, 16:30:00 »
Nee. Het ging zo: ik zie dat boek liggen: wauw!
Ik doe het open, lees een willekeurig recept, zie het woordje "gelatine": AFGRIJZEN!
Ik leg het boek terug.
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Katleen

De groenten van Fol
« Reactie #7 Gepost op: 23 september 2002, 18:42:00 »
Frank Fol heeft in 1997 nog een klein boekje (9 recepten) uitgegeven met de zeer enthousiaste titel 'Groenten, ik hou van jullie!'. Ook hier gaat het niet om vegetarische gerechten, op één voorgerecht na, 'Vlaamse groentenparels' (ook te vinden in het boek Meesterkoks koken vegetarisch), maar Fol presenteert een groentencarpaccio op een heel aantrekkelijke manier en toont dat groentenchips een bijzonder accent aan een gerecht kunnen geven. Een wel heel speciaal nagerecht is gekarameliseerd witloof met kaneelparfum en chicorei-ijs… Geen slechte ideeën dus, maar een boekje met zo'n titel creëert toch zekere verwachtingen die hier niet ingevuld worden.

Auteur: Frank Fol
Titel: Groenten, ik hou van jullie!
Reeks: Collection Jeunes Restaurateurs d'Europe
Uitgeverij: Eliophot - Aix-en-Provence
25 p., met kleurenfoto's
ISBN: 2-912179-00-9
Prijs: 8 euro (eventueel plus portkosten) als je bestelt via http://www.frankfol.be / 10 euro in de boekhandel


[ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-23 18:44 ]