Over het algemeen geldt dat tijdens ontdooien de producten lang op een temperatuur zijn waarop bacteriëngroei plaats kan vinden. Als je dan weer invriest (gaan die bacteriën niet dood van, worden alleen supertraag) en nogmaals ontdooit krijg je dus een enorme bacteriënexplosie, die trage bacteriën 'worden wakker' en gaan lustig verder met vermenigvuldigen. Maar als je na de eerste keer ontdooien de boel goed verhit zijn al die bacteriën uitgeschakeld, als je dan snel afkoelt en bevriest is het niet erg een tweede keer in te vriezen.
Overigens is het altijd het beste snel in te vriezen (korte periode van bacteriegroei) en ontdooien in de koelkast te laten gebeuren (trage bacteriegroei door lage temperatuur).
Opmerking: ik heb dit eind jaren '70 op school (vak: 'hygiëne in de (groot)keuken'!) geleerd, ondertussen weet 'men' misschien wel beter maar die info heeft mij niet bereikt. Ik pas dit sindsdien toe en heb mezelf nog steeds niet vergiftigd.