Vegatopia Forum

Kroketten maken

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kroketten maken
« Reactie #20 Gepost op: 14 juli 2010, 00:10:20 »
Ik heb een aantal veganistische kookboeken opgeslagen en dan wordt veelal als ei-substituut  geweekt lijnzaad gebruikt, maar ja, dat zijn Amerikaanse kookboeken en kroketten en bitterballen kennen ze daar niet  - in ieder geval niet zoals wij ze kennen en van houden, en recepten staan daar dus ook niet in. Ik zie niet hoe ik geweekt lijnzaad i.p.v. ei kan gebruiken in een panade, maar misschien moet ik hetgewoon eens proberen en zien wat het resultaat is: balletjes rollen, dan paneermeel of bloem, dan geweekt lijnzaad, dan paneermeel; ben benieuwd..
Heb je al ooit lijnzaad laten weken in een glas water? Dat wordt een lekker snotterig slijmerig papje, net eiwit, vandaar...

Maar ik vraag me wel af of het in combi met paneermeel ook zo'n stevig korstje geef, zoals het eiwit dat stolt.
« Laatst bewerkt op: 14 juli 2010, 11:05:50 door joske »

Offline duifje

  • **
  • 55
Re:Kroketten maken
« Reactie #21 Gepost op: 14 juli 2010, 18:41:29 »
dat vroeg ik me dus ook af en ben dan ook heel benieuwd als ik het van het weekend ga proberen...

Grbn

Re:Kroketten maken
« Reactie #22 Gepost op: 23 augustus 2010, 14:11:34 »
Is er een middeltje om te voorkomen dat mijn vingers na 4 kaaskroketten niet meer te onderscheiden zijn van de kroketten?

Ik heb laatst zelf kroketten gemaakt (veganistisch) en had nergens last van.

Na het maken en vormen van de inhoud ga je als volgt te werk.

Zet 3 borden klaar.
1 x bloem
1 x No-Egg eivervanger (absoluut een aanrader voor heel veel dingen)
1 x fijn broodkruim.

Dip de kroketten door de bloem, dan de no-egg, en dan het broodkruim. Uurtje laten liggen en frituren maar!

PS. Ik zeg express broodkruim omdat paneermeel niks anders is. Alleen duurder.
Gewoon even wat witbrood in de over leggen en verkruimelen.


Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Kroketten maken
« Reactie #23 Gepost op: 23 augustus 2010, 18:37:18 »
Paneermeel uit de winkel vind ik vaak niet zo lekker. Waar haal je die no egg?
Sin chile, no tiene chiste!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kroketten maken
« Reactie #24 Gepost op: 27 augustus 2010, 22:19:53 »
Volgens mij heeft de NW in de eerste van swindenstraat het wel. Anders de Coop in de pijp, of de Super de Boer in Buitenveldert (en vast nog wel andere plaatsen).

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:Kroketten maken
« Reactie #25 Gepost op: 28 augustus 2010, 01:06:04 »
Heeft de super de Boer in Buitenvelder no-egg? Nooit gezien daar (maar ik wist niet dat ik ernaar moest zoeken.)
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kroketten maken
« Reactie #26 Gepost op: 28 augustus 2010, 01:23:19 »
Ooh, nu ga ik twijfelen  ::)
Ik ga het maandag nakijken. Als ik het goed heb, dan staat het in het schap met glutenvrije producten, meteen links als je binnenkomt (naast het bio-schap dus).

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:Kroketten maken
« Reactie #27 Gepost op: 28 augustus 2010, 01:36:42 »
Oh kan wel hoor, ik kom er alleen als ik bij mijn ouders ben en geen zin heb om me te laten zien in AH.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kroketten maken
« Reactie #28 Gepost op: 08 september 2010, 22:47:52 »
Ik zag dat ze bij de Tuinen nu ook no-egg verkopen.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Kroketten maken
« Reactie #29 Gepost op: 28 oktober 2010, 21:11:13 »
In de Vegatopia mailbox kregen we een familierecept van Rosita voor kroketten waar ze erg enthousiast over is.
Hierbij het recept

Citaat
Bij deze het recept  voor de kroketten/bitterballen
Hoeveelheden voor c.a. 80 kroketten

Nodig:
vegetarische boullion (-blokjes)
flinke pan met 1,5 tot 2 liter water  naar verhouding van de hoeveelheid kroketten. )
Bos selderij
bos peterselie
ketjap (ik gebruik zelf liefst Kikkoman)
paar tenen knoflook en (olijf) -olie.
zakje biolgische shoarma kruidenmengsel.
een paar in dunne ringetjes gesneden preien
at zeer fijngesneden stukjes bloemkool, wortel, paprika erbij is ook lekker)
2 of meer fijngesneden uien
750 gram pittige kaas. (moet nog wel snijdbaar zijn) in dobbelsteengrote blokjes snijden
1 kilo of meer gebuild meel of bloem van een goed merk (De Band of zo)
1 klein stukje roomboter 50 gram per 1,5 liter is genoeg.
meerdere eieren, melk en flink wat paneermeel voor het paneren.
De kroketten worden gefrituurd in de zonnebloem of andere goeie frituur olie.
Het is veel werk om de kroketten te draaien, ik maak zelf dus altijd een grote hoeveelheid van minimaal 50 tot wel 100 stuks.
Ze gaan er namelijk in als koek en je kunt ze natuurlijk ook invriezen :-) .
Vers is uiteraard het lekkerst.

Alle precieze verhoudingen moet je zelf maar een beetje uitvissen, ik doe dat nl. op het gevoel, maar zo'n goeie kok als jij zal dat geen probleem vinden
Ook de kruiderij kun je natuurlijk zelf nog aanpassen.

Pan met water en boullionblokjes aan de kook brengen.
In een flinke bakpan de olijfolie verhitten en de fijngeperste knoflook met de uien zachtjes fruiten.
De in stukjes gesneden prei, + evt.paprika,wat fijngesneden worteltjes toevoegen en even meebakken.
Lekker wat shoarma kruiden en ketjap erbij doen, paar keer omscheppen, beetje bakken  en de hele zwik vervolgens in de pan met het kokende bouillionwater doen.
De kaasblokjes aan het kokende water met de groenten voegen
Het vuur meteen laagdraaien,(!) de pan verplaatsen op het kleinste gaspitje (*de kaas mag niet koken*, moet alleen smelten)
Goed omroeren, om te checken of de kaas verdeeld is en niet op de bodem ligt.
Bosje fijngesneden peterselie en selderij  toevoegen (van beiden een klein handje  achter houden)
En het klontje roomboter erbij doen (maakt het smeuig)
Vervolgens het gebuilde tarwemeel onder voortdurend roeren (houten lepel) in gedeeltes toevoegen.

Je mag geen meel meer zien, en alle "groentesoep" moet zijn opgenomen.
Dus net zo lang meel erbij doen tot het verzadigd is.
Onderwijl blijven roeren tot er een stevig smeuig deeg is ontstaan waar de lepel  rechtop in kan blijven staan.
De achtergehouden verse fijngesneden peterselie en selderij er door doen.
Vuur uitdoen.
Even proeven of het een lekker mengsel is, evt. nog wat extra ketjap toevoegen en een snufje versgemalen peper.

Het deeg een paar uur (of  nog beter een nachtje!) laten afkoelen en besterven.
Dan kroketten en/of  bitterballen vormen
Door de paneermeel rollen, door geklutste eieren met wat melk, en nogmaals door de paneermeel halen.

Bakken in de hete arachide/ zonnebloem of andere goeie frituurolie.
Je kunt ze ook invriezen

Superlekker!

,,,,فلافل

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Kroketten maken
« Reactie #30 Gepost op: 31 oktober 2010, 15:05:18 »
Bedankt Rosita  :D
Sin chile, no tiene chiste!