Ik zag dit monsterlijke gevaarte laatst bij de toko liggen. Op de doos was een handgeschreven briefje geplakt met de naam, maar die kan ik me niet meer herinneren. Ik dacht aanvankelijk dat het een sopropo was, zo'n Surinaamse komkommer, maar die lagen een eindje verderop, waardoor het verschil goed te zien was. De sopropo lijkt op de gewone komkommer, alleen dan met bobbel. Dit ding was veel kleiner, puntiger en had ook veel meer kleine pukkels. Wat ik er nu van heb kunnen achterhalen is dat het een 'indian bitter melon' moet zijn. Wij schijnen dat 'spingkomkommer' te noemen, al is dat volgens het woordenboek een Zuid-Europese vrucht. Heeft iemand zo'n ding weleens geprobeerd? Wat doe je ermee en hoe smaakt 't?
Vooral populair in Azie. Ook wel Bitter Gold genoemd. Het is populair omdat het een genezend effect heeft voor de huid, met name in streken waar veel muggen zijn wordt het, evenals neem dat ook erg bitter is, veel gegeten.
De pitten zijn het bitterst, maar bezitten de meeste potentie als medicijn. In Thailand sneden we ze in plakjes met pitten. In Japan geven ze de voorkeur eraan om de pitten te verwijderen. Vervolgens worden de plakjes met veel soja-saus en chili's gebakken in de olie. Je kunt het ook in een groente curry bereiden, maar mak de curry dan een beetje zoutig om de bittere smaak eruit te halen. Erg lekker bij de rijst. Jammer dat het seizoen net voorbij is.