Zijn meesterkoks in staat om lekkere vegetarische maaltijden te ontwerpen van hoog niveau? De Vlaamse meesterkoks in elk geval wel, als je op het boek 'Meesterkoks koken vegetarisch' mag afgaan. Veertien van deze koks (zoals Frank Fol van Sire Pynnock of Guy Van Cauteren van 't Laurierblad) bedachten elk hapjes, een soep, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Groenten spelen de hoofdrol. Hier en daar worden ook wel pasta of granen gebruikt, maar meestal als één van de vele ingrediënten. Bij de desserten komen vooral de liefhebbers van fruit en zelfgemaakt ijs aan hun trekken.
Je ziet onmiddellijk dat het om recepten van meesterkoks gaat: veel verfijnde ingrediënten (zoals hopscheuten of wilde kampernoelies), weldoordachte smaakcombinaties, vaak schitterende presentatie van de gerechten en gebruik van niet alledaagse keukentechnieken. Vertrouwdheid met termen als 'een blanc', 'à l'anglaise' of 'à la nappe' helpt, want veel uitleg wordt hierover niet gegeven. Eén uitschuiver: een aantal gerechten wordt met gelatine bereid.
Het boek heeft een eenvoudige hedendaagse vormgeving en wordt geïllustreerd met mooie foto's van een Vlaamse topfotograaf.
Vooral een aanrader voor keukenpieten met ervaring, die liefst ook nog handig zijn zodat ze de gerechten even mooi als in het boek kunnen opdienen. Voor anderen kan het zeker een bron van inspiratie zijn en door de gerechten wat te vereenvoudigen kunnen ook zij met deze recepten zeker indruk maken op hun tafelgenoten.
Uitgeverij Stichting Kunstboek
ISBN: 90-74377-70-X
Prijscategorie: meer dan 25 euro