0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.
Eind 2015 is de vegastudie van start gegaan, om te onderzoeken ofvegetariërs/veganisten minder vaak ESBL-producerende bacteriën bij zichdragen dan mensen die vlees eten. ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamasen. Dit zijn stoffen (enzymen) gemaakt door bacteriën. Deze stoffenkunnen bepaalde antibiotica (cephalosporinen en penicillinen) afbreken,waardoor de bacteriën die deze stoffen maken ongevoelig worden voor dezebelangrijke antibiotica.Tussen oktober 2015 en maart 2017 hebben in totaal 1641 mensen deelgenomenaan de vegastudie. Bij 114 deelnemers (6,9%) is een ESBL-producerendebacterie aangetroffen in de ontlasting. Een eerste belangrijke bevinding isdat vegetariërs en veganisten deze ESBL-producerende bacteriën niet mindervaak hebben dan mensen die regelmatig vlees eten. Dit resultaat vinden wijverrassend, en we zijn op dit moment alle gegevens uit de vragenlijstengrondig aan het analyseren om dit resultaat beter in kaart te brengen. Naarverwachting zullen de analyses van de vragenlijsten in het voorjaar van2018 kunnen worden afgerond. Te zijner tijd zullen wij u uitgebreiderinformeren over de resultaten van deze analyse.
Vandaag weer braaf gedoneerd.