'Bijzondere groenten' is een boek met een gelijkaardige opzet als het vorige, maar inhoudelijk toch heel anders. Zoals de titel aangeeft, vind je hier voornamelijk groenten die iets bijzonders hebben, zoals een speciale vorm of een verassende kleur: paarse broccoli, appelkomkommers, torentjesbloemkool, Nieuw-Zeelandse spinazie, rode spruitjes, … Het merendeel van de recepten is vegetarisch, en bij de andere recepten kan je meestal wel een vegetarische versie verzinnen. Je hebt trouwens zeker niet altijd de speciale varianten van de groenten nodig.
Omdat veel van de beschreven groenten niet in de winkel te vinden zijn, krijg je genoeg informatie om in de tuin aan de slag te gaan en de groenten zelf te telen. Zo lees je het één en ander over de oorsprong van de groente, de teelt, de rassen en de waarde voor de tuin. In de inleiding vind je een korte historiek van de moestuin. Achteraan in het boek staat een overzicht van zaadhuizen, verenigingen en verzamelaars en tuindagen in België en Nederland en een overzichtelijke zaai- en oogstkalender. Behalve een kookboek is het dus evengoed een tuinboek.
Een heel team, waaronder twee plantenkwekers en -verzamelaars en vier koks (één van hen is trouwens de kok van vegetarisch restaurant Saffraan in Oud-Heverlee), heeft aan dit boek gewerkt en dat is goed te merken aan het resultaat. De groenten en de gerechten werden bovendien mooi in beeld gebracht door drie gespecialiseerde fotografen. Een waardevol boek voor koks die graag met bijzondere ingrediënten werken en voor zij die graag iets bijzonders maken van hun tuin.
Mocht je nu denken dat dit wel een zeer duur boek moet zijn, dan kan ik je geruststellen: het kost nog geen 15 euro.
Titel: Bijzondere groenten. Telen en experimenteren in eigen keuken.
Uitgeverij: KVLV
http://www.kvlv.be/kvlv/wink_fra.htmPrijs: leden:13,63 euro, niet-leden: 14,87 (+ verzendingskosten)
160 pagina's, harde kaft
[ Dit Bericht is bewerkt door: Katleen op 2002-09-16 08:53 ]