Bij wat voor maaltijden wil je de spekjes vervangen? En waarom precies (vanwege de specifieke smaak, of omdat je iets knapperigs wil hebben, voor de proteïnen, voor de afwisseling)?
Stamppot kun je op veel manieren 'opleuken'. Zo vind ik gebakken champignons erg lekker bij spinazie- en andijviestamppot. Knapperig gefrituurde tempeh doet het goed in de hutspot of stamppot boerenkool. Cashewnoten worden ook vaak gebruikt in de stamppot (bijvoorbeeld in spruitjesstamppot, maar ook spinazie- en andijviestamppot, eventueel ook in combinatie met gedroogde tomaat). Bestrooi een stamppot eens met zonnebloem- of pijnboompitten, of met gebakken uitjes (die van de toko). Serveer boerenkool met kapucijners in sojasaus in een kuiltje. Serveer wat tafelzuur (augurk, zilveruitjes) om de stamppot boerenkool wat op te frissen. Blokjes feta over de spinaziestamppot is ook een klassieker.
Dit maar als beginnetje
.