Hmm, bij mij was het niet te hard. Ik had het deeg een half uur ofzo in een platte plastic bak met het deksel half erop op de verwarming gezet, en daarna de bak in een vestje verpakt zodat het niet zo snel zou afkoelen onderweg (en ben toen nog een uur onderweg geweest; daarna eerst nog thee gedronken voor ik verder ging. Tegen die tijd was het volume echt wel verdubbeld). Voor de tweede rijs stond het in de vensterbank in de zon, met een theedoek erover, maar het was daar wel boven de 20 graden, 21 denk ik. De sojamelk had ik ca een uur voor ik begon afgemeten en in de huiskamer gezet.
Ik weet niet zeker of ik eerder gistbrood heb gebakken of anderszins iets met gist heb gedaan, maar dat moet zeker al meer dan tien jaar geleden zijn geweest, en ik heb er ook echt de ballen verstand van; ik begrijp nu dat het niet vanzelfsprekend is dat-ie zo goed slaagde, dus met terugwerkende kracht ben ik er nog blijer mee.