Ik vind het zwaarder wegen dan bijvoorbeeld dierlijk stremsel in kaas.
Waarom, als ik vragen mag? Is dat een persoonlijke overweging, of zit daar een rationale achter?
Daar zit wel een rationale achter, maar die is persoonlijk
Schellak en zijde kan ik vermijden, als ik een product dat dit bevat niet koop, heb ik er ook niets mee te maken. De scheidslijn is helemaal duidelijk.
Stremsel is een bijproduct van mijn kaasgebruik. Ik laat het kalf wel op de wereld zetten omdat ik zonodig kaas moet eten, maar dan weiger ik het miniscule beetje bijprodukt dat stremsel is. Je kunt dan natuurlijk verder gaan en dan ook het kalf maar opeten en het leer dragen, maar die consequentheid krijg ik niet voor elkaar.
Mijn vegetarisme blijft toch een samenraapsel van persoonlijke voorkeuren en grenzen, zeker omdat ik op de grens tussen vegetarisme en veganisme avonturier. Ik heb de hoop ooit consequent te worden maar opgegeven.