Wij lunchten vrijdag bij De Kas.
Hé, ik was er die avond voor diner
Ik was er al jaren niet geweest, en herinnerde me van de vorige keer dat ze in de bediening werkten met allemaal stagiaires, die heel goed van zins waren maar waar ik toch niet zo enthousiast over was. Nu bleken zij vervangen door jonge bediening die ik heel goed vond.
Het was mooi weer, dus de lunch werd in de tuin geserveerd. Daar zit je heerlijk, in de schaduw van een parasol, uitkijkend op de kruidentuin van De Kas, het park waar het inligt en de ooievaars die daar wonen. Als eerste kwamen er geweldig brood (van Menno) met basilicumolie, gemarineerde meiraapjes en grote groene olijven op tafel. Dat brood bleef gelukkig staan, en werd ruim aangevuld toen ik zei hoe lekker ik het vond.
Wij dronken een aperitief daar (mousserende wijn uit Limburg, erg goed), de parasollen waren inmiddels naar beneden, zodat je flink in de zon zat. We kregen er grote groene olijven en augurken, redelijk verse augurken had ik het idee, lekker. Daarna verhuisden we naar binnen, waar het lekker gekoeld was en waar we brood kregen en ook basilicumolie, maar het brood was ook zonder de olie lekker.
Vooraf kregen we drie verschillende voorgerechtjes:
- een gegrilde halve (vrij kleine) courgette met een vulling van zachte auberginepulp met pijnboompitten, stukjes gegrilde paprika en Oude Remeker-kaas
- een babycourgette met een courgettebloem die gevuld was met een ricotta-courgettemengsel
- een allegaartje van heel zachte, gare biet, tuinbonen, kapucijners, meloen en een gegrild bosuitje. Echt, hoe lekker kan een gegrild bosuitje zijn? Nou, nog veel lekkerder dan je denkt...
Dit kreeg ik allemaal ook, hoewel er onder mijn babycourgette een memorabel stuk witlof zat, heel bitter en heel lekker. Ik herinner me het bosuitje dan weer niet meer, maar dat komt ook omdat ik druk met mijn gezelschap in gesprek was. Ik vond de gevulde courgette niet zo interessant, ik herinner me wel een chip van cavolo nero, die was lekker.
We dronken oké witte wijn uit Zuid-Tirol, en Badoitwater, waarvan ze alleen 50 cl-flessen hadden, dus die waren steeds vlug op, literflessen zijn handig om ook te hebben.
Daarna kreeg ik een stukje van een wortel-preitaartje dat was afgemaakt met superlekkere kaas. Wel zag ik pas bij het omkeren dat het taartje een bodem had, zo soggy was hij. Mag niet van Paul Hollywood, maar ik zat er niet mee.
Daarbij kwam heel dun gesneden, zurig gemarineerde courgette, een geroosterde tomaat, antiboise, heel fijn geschaafde venkel en een Oost-Indischekers-bloem.
Mooi, en heel erg goed.
Ook dit kreeg ik (makkelijk, want ik had het minder goed onthouden dan jij) het wortelpreitaartje vond ik er suf uitzien, maar enorm goed van smaak, heel lekker. De rest vond ik niet zo heel interessant en ik in plaats van zurig gemarineerde courgette had ik een stuk augurk, maar ik had vooraf al veel augurk gehad, dus ik vond het suf dat nu weer augurk kwam (terwijl ik echt dol op augurk ben).
Hierna zat ik vol (kwam ook door de warmte) en toen wilde ik geen toetje meer, maar wel verveinethee en die was vers en enorm lekker. Daarna nog een glas dessertwijn, en toen mocht ik proeven wat ik wilde, wat ik ook heel goed vond want de ene (geen idee meer hoe 'ie heette) was veel lekkerder dan de ander. En we kregen er friandises bij.
En toen liepen we nog door het Kasgedeelte van de Kas. De bediening was echt goed, hoewel ik het eten niet heel erg bijzonder vond, maar wel goed en het is nog steeds een prettige zaak om heen te gaan. Niet goedkoop, we rekenden 80 euro de man af inclusief fooi. En ze hebben geen enkele moeite met diëten, we hadden een gezelschap van één vega, éen iemand die geen varkensvlees en schaal- en schelpdieren at en één iemand die alles at en dat ging allemaal prima en zonder probleem.