Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Apraxia op 22 september 2004, 12:51:39

Titel: Invriezen
Bericht door: Apraxia op 22 september 2004, 12:51:39
Ik heb een halve rode kool over. Hoe vries ik die het beste in?



Verder als tips nog,


Invriesable:
- sojaroom
- kokosroom
- verse kruiden
- wijn (in ijsblokjesvorm)
- tomatensap/pulp
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Mariek op 22 september 2004, 12:52:45
Ik zou denken: eerst koken/blancheren en dan invriezen. Ik denk niet dat je hem rauw in de vriezer kunt gooien.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 12:55:34
Ik heb op Smulweb een artikel gezet over vriezen en daar staan dit soort dingen in. Wil je het stukje over groenten of alles? Het is niet zo heeeeel veel, hoor.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Apraxia op 22 september 2004, 12:59:21
Geef me maar een linkje. Thanx!
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 13:01:24
Hier (http://www.smulweb.nl/smulweb_leden/plsql/art.zien?p_artikel_id=104340) vind je het artikel. Ik weet niet of je lid bent van Smulweb. Zo niet, dan kun je het artikel niet lezen. Roep dan nog maar even. Ik kan het dan hier neerzetten of anders via mail of PB even opsturen.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Poek op 22 september 2004, 13:15:34
Hier (http://www.smulweb.nl/smulweb_leden/plsql/art.zien?p_artikel_id=104340) vind je het artikel. Ik weet niet of je lid bent van Smulweb. Zo niet, dan kun je het artikel niet lezen. Roep dan nog maar even. Ik kan het dan hier neerzetten of anders via mail of PB even opsturen.

Let erop dat als het artikel copyrighted is (en dat zal wel), je het hier niet mag neerzetten, dus dat kan je dan beter per pb of mail sturen.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 13:17:04
Ik heb het zelf op Smulweb gezet en het komt uit een oud blad van echt jaren geleden (meer dan 10 wel, denk ik). Dus ik verwacht daar niet veel problemen mee.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Apraxia op 22 september 2004, 13:34:46
Ik wil het dan wel hier zien :)
En al helemaal als het illegaal is  ;)
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 13:37:11
Ik zet het hier zo neer. Als dat problemen geeft, roept Jan vanzelf en haal ik het weer weg. Simpel.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 13:42:35
Gouden diepvries-regels

Regel 1
Gebruik altijd verse ingrediënten om in te vriezen: verse jonge  groenten, mooi rijp fruit zonder plekjes en frisse jonge kruiden.
Pluk groenten, fruit en kruiden 's ochtends vroch, dan heeft de zon er nog niet de hele dag op geschenen.

Regel 2
Werk hygiënisch, ook bij gekookte gerechten. Bacteriën worden niet vernietigd bij lage temperaturen.

Regel 3
Vries altijd snel in, met kleine hoeveelheden tegelijk. Zet de diepvriezer op de laagste temperatuur of gebruik het 'snel' invriesvak als uw diepvriezer dat heeft.

Regel 4
Verpak diepvriesprodukten altijd luchtdicht in speciale diepvriesverpakkingen. Bij diepvriesprodukten die niet goed zijn afgesloten kan vriesbrand ontstaan. Vriesbrand ontstaat als het produkt met zuurstof in aanraking komt. Het ziet er dan niet meer smakelijk uit en de smaak gaat ook achteruit.

Kies voor invriezen optimale verpakkingen
Bij invriezen is het belangrijk goed verpakkingsmateriaal te gebruiken, bijvoorbeeld:
* diepvrieszakken van polyethyleen;
* diepvriesdozen van speciaal diepvriesmateriaal;
* diepvriescellofaan;
* foliedozen: dozen van aluminiumfolie die na het diepvriezen direct in de oven geplaatst kunnen worden;
* diepvries-kookzakken, zakken waarin na het diepvriezen het ingrediënt meteen gekookt kan worden;
* ook het afsluiten van de zakken is belangrijk. Sluitklemmen zijn heel handig en duurzaam.

Groenten invriezen: rauw of geblancheerd
Was de groenten nauwkeurig en laat ze goed uitlekken.
Groenten houden zich het beste als ze voor het invriezen eerst geblancheerd (kort verhitten in ruim kokend water) worden. Dompel de groenten na het blancheren snel in water met ijsblokjes om het kookproces te stoppen.

Blancheertijden:
1 minuut : bonen, courgettes, erwten, snijbonen, sperziebonen
2 minuten : knolraap, tuinbonen, spinazie
3 minuten : asperges, bloemkool, prei, spruitjes
4 minuten : aubergines, selderij, wortels
6 minuten : maïskolven

Grote hoeveelheden groenten kunnen ook rauw ingevroren worden. Deze groenten kunnen niet te lang bewaard worden; de kwaliteit van rauw ingevroren groenten gaat sneller achteruit dan die van geblancheerde groenten.

Sommige groenten kunnen beter onverpakt ingevroren worden. Tuinbonen, erwten en capucijners kunt u op een dienblad of platte schaal leggen en invriezen. Groenten daarna in zakjes verpakken.

Tomaten kunnen het beste gepureerd ingevroren worden. Verwarm de tomaten ca. 25 minuten en maak er dan puree van. Na afkoelen de puree in diepvriesbakjes schenken en invriezen.

Zomerfruit invriezen: los, als sap of als puree
Los fruit invriezen:
Leg de vruchten los van elkaar op een dienblad of platte schaal en vries ze in. Verpak het fruit daarna in zakjes. (Van ingevroren hele vruchten kan ook jam of saus gemaakt worden.)

Vruchtenpuree:
Fruit, en in het bijzonder overrijp fruit, kan als puree ingevroren worden. Pureer het gewassen fruit en bewaar het in diepvriesdozen.

Vruchtensap:
Fruit kan ook als sap ingevroren worden. Hiervoor de vruchten pureren en daarna zeven. Voor gezoet vruchtensap de vruchten met suiker zacht koken, pureren en zeven.

Kruiden invriezen: fijngehakt of in ijs
Algemeen:
* Na het plukken de kruiden wassen en goed laten drogen.
* Kruidentakjes kunnen in zijn geheel worden ingevroren, dus aan het takje. Deze kruidentakjes worden zo aan het gerecht toegevoegd.

Fijngehakte kruiden:
Hak de kruiden fijn en vries ze (eventueel gemengd) in kleine diepvriesdoosjes in. Om het te gebruiken kunt u steeds een klein beetje van het bevroren kruidenblokje afschrapen.

Kruiden ijsblokjes:
Kruiden fijnhakken, over ijsblokjes-vormpjes verdelen, met water bijvullen en invriezen. Kruidenijsblokjes in diepvrieszakjes bewaren. Deze blokjes kunnen in bevroren toestand in een saus, soep of een ander gerecht gebruikt worden.

Het drogen van kruiden en groenten
Kruiden en groenten zoals paddestoelen, pepers en bonen kunnen alleen in warme landen (Zuid-Italië, Griekenland en Zuid-Spanje) in de buitenlucht gedroogd worden. De temperatuur overdag moet minstens 30 graden Celsius zijn en de nachten mogen niet te koud en te vochtig zijn.
De te drogen produkten kunnen aan draden geregen worden, maar ze mogen elkaar niet raken. De streng uit de zon en in de wind hangen. De goed gedroogde produkten (variëert van 10 tot 14 dagen) luchtdicht bewaren.

Drogen kan ook in de magnetron of oven. Het vergt veel tijd, maar het resultaat is goed. Drogen in de magnetron kan op 200 Watt. De tijd kan variëren van 30 - 60 minuten. In de oven variëert de tijd van 2 - 6 uur. Zet de oven op 90 graden Celsius.

Inmaken of sterileseren van puree, saus en chutney
Puree, sauzen en chutney's kunnen ook ingemaakt worden. Schenk de hete puree in met heet sodawater schoongemaakte warme potten en sluit ze af.
Als de ingemaakte puree extra lang bewaard moet worden, is het beter om de potten te steriliseren. Zet de potten daarvoor in een royale pan, vul de pan met koud water en bedek de potten met iets zwaars (bijvoorbeeld een baksteen), anders kunnen de potten gaan drijven. Breng het water aan de kook en laat ca. 45 minuten koken. Potten uit pan nemen en laten afkoelen. Op deze manier is de puree minstens 1 jaar houdbaar.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Hizikigrrrl op 22 september 2004, 13:49:26
Weet iemand hoe lang je een half gesneden volkoren brood kan bewaren in de vriezer?
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: nicky_too op 22 september 2004, 13:51:55
Heeft hier niemand zo'n tabel in het vriesvak of in de vriezer?

Als ik het tabelletje in mijn vriesvak goed interpreteer, 2 tot 6 maanden voor een brood. Ik vries zelf diverse soorten brood in en doe daar maximaal 2 weken mee, maar dat gaat goed.
Nu moet je dan wel bedenken dat onze diepvries op zijn hardst staat.
Titel: Aardappelen invriezen
Bericht door: welkomall op 16 juni 2005, 01:06:44
in hoeverre kun je aardappelen invriezen....(gebakken, gekookte etc.)
Titel: Re:aardappelen invriezen
Bericht door: Aiko op 16 juni 2005, 01:09:13
Rauw in ieder geval. Maar bereid, ik denk het ook, maar of het ook echt lekker zal zijn, ik betwijfel het.
Titel: Re:aardappelen invriezen
Bericht door: Kiwi op 16 juni 2005, 07:12:54
Rauw lijkt mij juist niet zo'n succes. Blancheer je ze dan niet eerst of zo? Of gooi je ze gewoon met schil en al in de vriezer? :-\
Titel: Re:aardappelen invriezen
Bericht door: Monica op 16 juni 2005, 08:43:57
Rauw wordt zeker geen succes. Ik heb mijn voorraad aardappelen in de garage staan en als het flink gaat vriezen dan moet het spul naar binnen. Ik heb het weleens niet gedaan, maar dan worden de aardappelen zoet en heel raar van structuur.
Titel: Re:aardappelen invriezen
Bericht door: Mariek op 16 juni 2005, 11:16:32
In diepvriespakketten (Vlaamse groenteschotel enzo) zitten ook wel eens aardappelen. Zie zijn voorgebakken. Ze zijn alleen niet echt lekker, want ze zijn zo melig, maar dat kan ook door de aardappelsoort komen.
Titel: Re:aardappelen invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 16 juni 2005, 12:39:57
Hihi, laat ik nu net gisteren hierover hebben gelezen in een heel oud Margriet Kookboek:

Citaat
Aardappelen, sla, komkommer, radijs en bleekselderij zijn niet geschikt voor invriezen. Ze verliezen hun knapperigheid en worden wat slap.
Aardappelpuree en (een keer) voorgebakken frites blijven wel goed in de diepvriezer. Patat frites 5 maanden en puree 3 maanden.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Aiko op 16 juni 2005, 12:53:12
Mijn aardappelen zijn goed in te vriezen hoor. Maar goed, dat gebeurt ook geblokt en maak ik er dan ook uiteindelijk soep mee.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Danielle op 20 juni 2005, 23:55:30
Waarom kun je banaan en peer niet invriezen? Dat wordt altijd bruin dan...
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Marietje op 21 juni 2005, 09:16:46
Mischien helpt het als je ze eerst met een beetje citroensap besprenkelt. Volgens mij wordt dat soort fruit altijd bruin door blootstelling aan de buitenlucht.

Ik heb trouwens ook wel eens banaan ingevroren, kan me niet herinneren dat die bruin werd eigenlijk.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: bloempjuh op 21 juni 2005, 09:18:42
Banaan uit de vriezer is erg jammie hoor. Misschien niet zo mooi nee, maar da's toch niet zo erg?
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Monica op 21 juni 2005, 09:21:48
Citaat
Waarom kun je banaan en peer niet invriezen? Dat wordt altijd bruin dan...


Van peer weet ik het niet, maar banaan kun je wel invriezen. Als je de banaan uit de schil haalt, goed kijken dat je alle 'draadjes' eraf hebt en daarna in een diepvrieszak of een broodzak doet, dan kun je hem een kleine week invriezen. Als je ze langer in de vriezer hebt, worden ze bruin.
Hier kun je met (amandel of vanillesoja-)melk en ander fruit lekkere ijsjes/milkshakes van maken met de staafmixer of keukenmachine.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: bloempjuh op 21 juni 2005, 09:25:25
Of je snijdt de banaan in stukjes en eet deze op als ze mooi bevroren zijn; bananenijs pur sang! :)
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: Annemieke op 21 juni 2005, 11:07:45
Ik doe paprika's in de vriezer. Vaak kan je die kopen op de markt, een hele zak voor een euro ofzo. Ze worden wel wat zacht na ontdooing, maar als het in een stoofpotje verdwijnt maakt dat niks meer uit.
Titel: Re:Het invriezen van dingen
Bericht door: sally op 03 februari 2008, 14:47:47
Beste

op dit ogenblik zijn er heerlijke spruitjes in overvloed in onze groententuin
graag wil ik deze invriezen voor de komende maanden,
moeten spruitjes toch nog geblancheerd worden gezien ze volgens mij niet vorstgevoelig zijn en op het veld de hele winter door bevriezen en ontdooien
(of tot hoeveel graden onder nul kunnen spruitjes dit proces doorstaan?)
de temperatuur van de vriezer is natuurlijk wel een stuk lager dan de gemiddelde buitentemperatuur in de winter

om tijd en energie te sparen zou ik ze gewoon na de schoonmaakbeurt en het voorbereidende kookwerk (een kerf in de stam) onmiddellijk invriezen
Wat is de beste oplossing en waarom?

Sally
Titel: Invriezen?
Bericht door: casper24 op 19 oktober 2012, 18:01:00
weet iemand of je vegetarisch producten kan invrizen? (dus ook kaasschitzels, etc) en voor hoelang die dan nog houdbaar zijn?
heb bijv nog 1 sate schniztell over van gister en ben hem niet van plan de komende dagen te gebruiken dus hoopte hem te kunne invriezen voor volgende week ofzo..
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 oktober 2012, 18:09:09
weet iemand of je vegetarisch producten kan invrizen? (dus ook kaasschitzels, etc) en voor hoelang die dan nog houdbaar zijn?
heb bijv nog 1 sate schniztell over van gister en ben hem niet van plan de komende dagen te gebruiken dus hoopte hem te kunne invriezen voor volgende week ofzo..

Staat het niet op de verpakking?
Volgens mij kunnen vrijwel al die vegaburgers ingevroren worden. Gewoon uitproberen:).
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: casper24 op 19 oktober 2012, 18:14:33
op de goodbite site staat van wel, op de verpakking staat niks
maar zou je ook gevulde schniztels met satesaus erin kunnen invriezen?
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 oktober 2012, 18:45:04
op de goodbite site staat van wel, op de verpakking staat niks
maar zou je ook gevulde schniztels met satesaus erin kunnen invriezen?

Ja hoor.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: meisbaer op 19 oktober 2012, 19:30:48
Wij kopen altijd graag dingen die afgeprijsd zijn, en gooien die dan in de vriezer. Nog nooit problemen mee gehad, maakt niet uit welk soort. Als we ze willen ontdooien, dan leggen we ze de avond van tevoren in de koelkast en dan zijn ze de dag erna 's avonds ontdooid. Lekker makkelijk! Als je één burgertje overhoudt, dan in een diepvrieszakje doen en zoveel mogelijk lucht eruit duwen voordat je het zakje sluit. Dat zorgt ervoor dat er minder ijskristalletjes op je burger komen en daardoor blijft ie lekkerder :)
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: casper24 op 19 oktober 2012, 19:42:37
Ok thanks!!
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: sabine77 op 19 oktober 2012, 22:06:32
ik gooi het altijd in de vriezer. geen probleem
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Joske op 20 oktober 2012, 00:57:30
Een collega had het er deze week nog over. Zij heeft een grote zak diepvries quorngehakt. En nu had zij dus een te grote portie spaghettisaus gemaakt, en omdat ze altijd het principe handhaaft dat diepgevroren voedsel niet opnieuw mag ingevroren worden, zat ze dagen na elkaar dezelfde saus te eten. Maar als je met die quorn aan de slag gaat, en het bakt of kookt, dan heeft het een bewerking (verhitting en dus vernietiging van eventuele bacteriën) doorstaan en mag je het toch opnieuw invriezen. Ik doe dit al jaren en mijn familie ook, of ben ik daar mis in? We leven toch nog altijd (bijna allemaal).
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: meisbaer op 20 oktober 2012, 14:51:02
Ik denk dat het niet tweemaal invriezen vooral op rauwe dingen slaat, zoals vlees en sommige groenten.
Het gaat dan om dat de bacteriën sneller kunnen groeien tussen die vriesbeurten in.
De smaak kan ook achteruit gaan, doordat de ijskristallen de textuur veranderen.

Maar als het gebakken of goed verhit is, dan moet het geen probleem zijn. Ik denk dat het met quorngehakt (wat volgens mijn sowieso al bereid in de verpakking gaat?) zeker wel kan.
Gewoon goed schoon werken, altijd alles in schone bakjes of zakjes doen en schone messen en lepels gebruiken, en alles zo snel mogelijk af laten koelen voordat je het in de vriezer doet.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: chantalv80 op 21 oktober 2012, 00:07:34
Ik vries al mijn kant-en-klare vegadingen gewoon in hoor. Ook de kaasburgers. Soms zijn er aanbiedingen waar je gewoon veel van moet inslaan.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Sam op 25 oktober 2012, 15:04:27
Ik vries vegodingen ook in, in ziplock zakjes met daar de datum van invriezen op, na twee maanden wordt het wel minder lekker, dus ik hou het een beetje in de gaten.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: meisbaer op 28 oktober 2012, 14:53:22
Wij hebben aan de binnenkant van een keukenkastdeurtje een lijst hangen voor de diepvries. Elke keer als er iets in gaat, schrijven we het bij de lijst op met datum en gewicht. Als we iets eruit halen, strepen we het weer door.

We hebben niet zo'n grote vriezer (koelkastcombi) en hij zit meestal goed vol. Nu hoeven we niet eerst alles eruit te halen om te kijken wat er zit, maar maken we eerst een keus van de lijst. Zo kom je ook geen verrassingen meer tegen ("hé, een restje van vier maanden geleden")  ;D
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Joske op 29 oktober 2012, 07:40:13
Goeie tip, wij hebben 2 kleine diepvrieskasten en regelmatig ben ik op zoek naar iets waarvan ik zeker was dat ik het ingevroren had. En dan zoek ik eerst in de kelderdiepvries, daarna in de keuken, soms daarna opnieuw de kelder in... Maar langs de andere kant, ik ben zo'n chaoot dat mijn lijstje waarschijnlijk na 1 week niet meer up-to-date is.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Antoinette op 29 oktober 2012, 10:31:43
bedankt meis voor de tip over luchtvrij en ijskristallen

ik vries alles in, wat ik niet in 2x achter elkaar wil opeten

vooral van de voedselbank heb ik veel geleerd, daar vroren ze ook melk in, want als een voedselbank dat nét na uitgifte krijgt, kunnen ze dat niet 2 weken zo bewaren.
er kan dus veel in de vriezer
het is wel zo dat na een bepaalde tijd de kwaliteit minder wordt, ik hou dus ook in de gaten hoe lang iets al in de vriezer zit.
zo kun je dus lekker in de aanbieding kopen, grote pannen soep maken en daarna invriezen, etc.

heerlijk toch!
eet smakelijk :D
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: chantalv80 op 29 oktober 2012, 11:32:59
daar vroren ze ook melk in


 :o Hoe dan? Kompleet met karton er om heen?
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Antoinette op 29 oktober 2012, 13:05:39
jazeker, melk gewoon in de eigen verpakking, geen probleem
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: chantalv80 op 29 oktober 2012, 16:46:18
jazeker, melk gewoon in de eigen verpakking, geen probleem

Bijzonder! Ik had er nog nooit van gehoord.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Indira op 31 oktober 2012, 23:40:50
gaat dat niet lekken als je het ontdooit, omdat het pak dan erg week wordt?
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: chantalv80 op 01 november 2012, 07:33:47
gaat dat niet lekken als je het ontdooit, omdat het pak dan erg week wordt?

 :P Karton eerst van de bevroren melk afpellen?
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: fem fatale op 01 november 2012, 10:46:23
Maar een melkpak is toch waterdicht? Anders dan een spinaziepak, melkpakken mogen ook niet bij het oud papier.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: lieve lijn op 01 november 2012, 12:06:41
bij ons mogen melk en sappakken wel bij het oudpapier hoor! maar dat ligt aan je gemeente
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 01 november 2012, 12:49:45
Dat betekent dan dat jouw gemeente de afvalscheiding niet serieus neemt?
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: M. op 01 november 2012, 12:58:46
Ik vries sinds kort ook sojamelk en amandelmelk in. Dat doe ik in speciale melkbakjes, maar het kan natuurlijk ook in een zakje of tupperware bakje.
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: lieve lijn op 01 november 2012, 16:15:22
Dat betekent dan dat jouw gemeente de afvalscheiding niet serieus neemt?

Nee, dat betekend dat ze gewoon een andere manier van recyclen gebruiken. Onze gemeente probeert hier juist heel vooruitstrevend in te zijn. Wij zijn ws ook de eerste gemeente in Nederland die een plastic bak aan huis krijgt. vensterenveloppen met venster mogen ook bij bij het oud papier. Kijk maar hier (http://www.saver.nl/info/125/gft-papier-en-kunststof.html)
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Antoinette op 05 november 2012, 18:38:37
nee, het gaat niet lekken als je melk na invriezen in een pak weer ontdooit
een pak is nooit helemaal vol, dus kan wat krimpen of uitzetten, dus niks aan het handje :D
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: Fynnya op 06 november 2012, 21:30:18
Sommige merken zetten op de verpakking van hun 'vleesvervangers' dat het ingevroren mag worden, bij sommige merken staat op hun website dat het mag. In mijn ervaring staat er meestal dat ze 3 maanden in de vriezer mogen (als je ze na aankoop meteen invriest).

Wij hebben aan de binnenkant van een keukenkastdeurtje een lijst hangen voor de diepvries. Elke keer als er iets in gaat, schrijven we het bij de lijst op met datum en gewicht. Als we iets eruit halen, strepen we het weer door.

We hebben niet zo'n grote vriezer (koelkastcombi) en hij zit meestal goed vol. Nu hoeven we niet eerst alles eruit te halen om te kijken wat er zit, maar maken we eerst een keus van de lijst. Zo kom je ook geen verrassingen meer tegen ("hé, een restje van vier maanden geleden")  ;D
Dat systeem heb ik ook, alleen kom ík dus wel af en toe restjes van vier maanden geleden tegen ;) En kan ik vaak iets niet vinden dat wél op het lijstje staat. Ik heb me zo vaak voorgenomen dat ik het voortaan echt altijd ga opschrijven/wegstrepen als ik iets erin doe/eruit haal, maar blijkbaar ben ik daar te chaotisch voor  ::)
Titel: Re:Invriezen?
Bericht door: meisbaer op 10 november 2012, 19:11:05
Mijn vriend is de meester van de lijst, hij houdt alles netjes bij en maakt een nieuwe als de oude rommelig wordt. Dan checkt ie vaak ook even of alles nog klopt. Klinkt heel opgeruimd, maar verder is ie heel rommelig  :-*
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 13 april 2013, 18:09:33
Zo, mijn diepvries (2 laden) eens even grondig opgeruimd en gereorganiseerd. Alle kaasburgers zitten nu in 1 grote diepvrieszak. Op naar de volgende 99 cent aanbiedingen!

Zijn er producten die jullie altijd wel in de vriezer hebben? Hier is meestal wel diepvriesspinazie op voorraad, en migraineijsjes (goedkope waterijsjes die via mijn gehemelte de hoofdpijn dempen) en ijsblokjes. En heel veel ander spul, dat moet ik voortaan maar eens gaan labelen ::).

Misschien dat ik morgen een grote pan Turkse linzensoep maak, dan vries ik dat ook in (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12179-budgetkoken-turkse-linzensoep).
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Maartje! op 13 april 2013, 18:25:45
Kattevoer, bladerdeeg, falafel, frambozen, bramen, doetwtjes en spinazie. En vage restjes van vanallesennogwat. Die we nooit opeten...
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Miranda op 13 april 2013, 19:45:13
Diverse vegaburgers en dergelijke, brood, doperwten, groentekroketten, bladerdeeg en een koelelement voor mijn wijnkoeler.

En inderdaad, ook vaak restjes die ik altijd vergeet o te eten...
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: fem fatale op 13 april 2013, 20:00:27
Vleesvervangers, bananen, boerenkool, blauwe bessen, erwten, sperziebonen, spinazie, soepgroenten, bladerdeeg, gember, rode wijn in een ijsblokjeszakje, pompoen, en maaltijden.

Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 14 april 2013, 14:23:14
Helemaal bovenin:  Bladerdeeg, ijsblokjes (uit de automaat)
1: Soep en andere maaltijden waar ik meerdere porties van gemaakt heb. Element voor ijsmachine en koelelement voor wijn
2: Brood, diepvries zoetigheden zoals mini-appeltaartjes en zelf gebakken cakejes, afbakbroodjes waarvan de verpakking niet in 1 keer op ging, tortillas, diepvriesfruit.
3: Groente la: capucijners, diepvriesspinazie, maiskolven, rosti-rondjes (aka hash browns voor bij het engelse ontbijt  :)), Verder nog zelf ingevroren groente zoals knolselderij, wortel, soepgroente, prei, paprika, basilicum, koriander, bieslook, en wat verder ooit over was.
4: Junkfood la: vleesvervangers en vego kroketten (als ik aanbiedingen koop doe ik ze net als Hiziki in een zakje, om ruimte te besparen).

Ik label sinds een tijdje met schildersplakband met daarop de inhoud en de datum waarop het de diepvriezer in gaat, ik gebruik ook veel ziplock zakjes waar ik de inhoud en datum op schrijf. Ik moet nog een paar ijsblokjesbakjes hebben om porties (soja)melk enzo in in te vriezen voor sausjes. Die kan ik na bevriezen dan in een ziplock zakje doen.

Ik zou zonder mijn diepvriezer echt heel veel meer dingen weggooien.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Antje op 14 april 2013, 15:31:44
Wij hebben een kleine vriezer maar stoppen die vol met koffiebonen, bladerdeeg, filodeeg, gember, rode peper, mdm jeanettes, limonade-ijsjes, pompoen, spinazie, sperziebonen, maiskolven, kersen, aardbeien, frambozen, ijsblokjes, ijsblokjes speciaal (met kruiden erin/met fruit erin.), soms met vleesvervangers, soms met soep.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: meisbaer op 15 april 2013, 14:30:46
Ik heb niet zo'n grote vriezer (bovenin combi), maar er kan een boel in :)
Naast de gebruikelijke dingen als brood en vegoburgers etc, vooral dingen voor mijn grote liefde, curry's!
Dus allerlei "verse" blaadjes (kerrie, salam, djoeroet, laurier), koriander, gemberrasp, pepers, citroengras etc.
(En omdat ik geen vegetariër ben, en het vooral erg jammer vind als er vlees op mijn werk of in de andere winkels wordt afgeprijsd/ weggegooid, heb ik meestal redelijk veel bio-vlees in de vriezer.)

Soms is het wel passen en meten en moet er eerst iets uit voordat er weer iets in kan. Maar dat houdt het ook wel zo up-to-date. We hangen nog steeds een lijstje in het keukenkastje, alles wat erin gaat wordt erbij geschreven, als het eruit gaat wordt het doorgestreept. Makkelijk!
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Selly op 19 april 2013, 11:26:01
Zijn er producten die jullie altijd wel in de vriezer hebben?

2 of 3 Broden van Hartog
Doperwten
Frietjes
Kerriebladeren
Thaise basilicum (maar nu ik zelf echt de allerlekkerste groene curry maken bijna heb opgegeven ga ik daar misschien wel eens mee ophouden)
Meestal een snack voor bij de friet zoals vegabitterballen of kaasrolletjes of vegakroket, maar die laatste vind ik niet heel handig
1 of 2 1persoonsporties tofu
1 of 2 vega worstjes
vaak 1 of 2 pita's
stukken tempeh
soms restjes van een gerecht of een restje pindasaus die ik denk 60% van de tijd wel en 40% niet op eet
momenteel maistortilla's, maar die ik gekocht heb vind ik toch niet heel briljant dus daar hou ik ook maar weer mee op
soms ijs
in de zomer ijsblokjes
soms bladerdeeg en momenteel ook Chinese pekingeendpannenkoekjes

Ik heb maar 2 laden, niet een hele losse vriezer, en de boel zit redelijk vol zo, vooral vanwege dat brood.
Die tip van dat schildersplakband is handig zeg  :D
Ik ga misschien toch ook eens wat vaker burgers in de aanbieding kopen.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Aiko op 19 april 2013, 11:32:02
Ik vries eigenlijk nooit wat in. Hooguit ijsblokjes voor de zomer. Het is jammer dat ik mijn vriesvak niet los uit kan zetten van de rest van de koelende kast.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Cornelie op 19 april 2013, 12:48:02
Hier ook de usual suspects: brood, doperwtjes, edamame boontjes, vegaburgers, ijsblokjes en bakjes restjes die ik af en toe voor de lunch eet.

Verder: porties zelfgekookte peulvruchten, zelfgemaakte pesto in ijsblokjes,  een paar bakjes andijvie uit de groentetas die niet op tijd opgegeten kon worden (binnenkort maar eens een joekel van een andijvietaart maken), zelfgemaakte seitan en deels zelfgemaakte vegankaas.

Ik vind het ideaal. Alles wat dreigt te bederven omdat het niet snel genoeg opgegeten wordt gaat hier de vriezer in. Een heel enkele keer kom ik wel eens een restje tegen waarvan ik het bestaan vergeten was, maar meestal kan ik het makkelijk binnen drie maanden alsnog gebruiken en opeten.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 april 2013, 13:16:00


Verder: porties zelfgekookte peulvruchten,

Das handig, ga ik ook maar eens doen. Als er weer wat ruimte is...
Wat is dat trouwens voor een ding op je avatar?
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: chantalv80 op 20 april 2013, 20:45:56
Ik heb vd week ook mijn voorgeweekte en voorgekookte linzen ingevroren. Geen idee of dat eigenlijk wel kon :P
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Cornelie op 21 april 2013, 20:53:00
Verder: porties zelfgekookte peulvruchten,

Das handig, ga ik ook maar eens doen. Als er weer wat ruimte is...
Wat is dat trouwens voor een ding op je avatar?

Het is een aardpeer met een grappige vorm ;)
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 april 2013, 22:14:36
Wie heeft er ervaring met zandtaartdeeg invriezen? Ongebakken dus, en met roomboter.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Cornelie op 26 april 2013, 11:38:23
Ik heb het nog nooit zelf gedaan, maar deeg invriezen werkt over het algemeen prima. Er zijn zelfs mensen die ongebakken koekjes invriezen en die dan later afbakken. Zorg wel dat het deeg goed lunchtdicht ingepakt is, zodat je geen 'freezer burn' krijgt.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 26 april 2013, 12:25:42
Ik heb het nog nooit zelf gedaan, maar deeg invriezen werkt over het algemeen prima. Er zijn zelfs mensen die ongebakken koekjes invriezen en die dan later afbakken. Zorg wel dat het deeg goed lunchtdicht ingepakt is, zodat je geen 'freezer burn' krijgt.

En vries je het voor taarten dan al in in de juiste vorm, of laat je een deegbal volledig ontdooien in de koelkast en verwerk je het dan verder?
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Maartje! op 26 april 2013, 16:16:23
Als het genoeg was voor een taart zou ik het ook in die vorm invriezen. Anders moet je zo lang wachten op het ontdooien dat je geen tijdwinst meer overhoudt aan je voorwerk.
Een klein beetje ontdooit sneller; dat zou ik als een klompje invriezen.

Koekjes gaat trouwens prima met bijvoorbeeld chocolate chip cookies: je maakt heel veel koekjesdeeg, maakt er balletjes van en vriest die in. Op het moment dat je bezoek op de fiets stapt zet jij de oven aan en als je bezoek er is, heb jij verse koekjes.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Antje op 26 april 2013, 18:50:37
Laatst zag ik kant-en-klare worteltaart in het vriesvak van de Albert Heijn liggen. Toen dacht ik ineens: zou het lekker zijn om zelfgemaakte worteltaart (of cake dan, want dat pas beter) in te vriezen om het vervolgens dagen later weer te ontdooien om te eten? Heeft er iemand ervaring met zelfmaak taarten/cakes invriezen? (Meestal eet ik alles vrij snel op, dus dan blijft er niks over om in te vriezen, maar het lijkt me best handig om plakjes worteltaartcake, chocoladecake en citroencake in de vriezer te hebben!)
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Maartje! op 27 april 2013, 09:38:37
Ik heb gelezen dat dat prima kan, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Hizikigrrrl op 27 april 2013, 11:55:00
Ik heb wel eens stukken appeltaart en chocoladecake (de flourless versie vh World Food Cafe trouwens) ingevroren en dat ging best goed. Wel iets minder lekker dan vers, wat mij betreft. Het knapperige vd appeltaartkorst gaat er een beetje af.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: lieve lijn op 27 april 2013, 14:08:26
Ik doe het wel eens met biscuittaart voor als ik fondant taarten maak, dat gaat prima. Ook gedecoreerd trouwens.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Antje op 27 april 2013, 18:42:47
Okee. Dat vind ik best een positieve score tussenstand. ;) Ik ga ervoor! ;D
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: M. op 17 augustus 2013, 11:16:07
Ik heb de hele tijd het probleem dat ik niet meer weet wat ik in de vriezer heb staan. Hebben jullie nog tips om dat bij te houden? Ik zat te denken aan labels voor op de bakjes maar tot nu toe kan ik nergens zoiets vinden.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: fem fatale op 17 augustus 2013, 12:25:31
Whiteboard-stift op de bakjes. Met wat spiritus of andere alcohol is dat er zo weer af.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: M. op 17 augustus 2013, 14:44:14
Oh ja natuurlijk, dat ik daar zelf niet opgekomen ben!
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: meisbaer op 17 augustus 2013, 22:04:02
Lijstje op de deur van de binnenkant van een keukenkastje. Alles wat in de diepvries gaat eerst labelen en daarna op de lijst opschrijven. Doorstrepen als je het eruit haalt. Simpel, werkt prima bij ons.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: bambi op 18 augustus 2013, 10:09:57
Schilderstape op het doosje, daarop kan je schrijven.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 18 augustus 2013, 13:28:36
Ik gebruik veel ziplock zakjes (druk-en-sluit) waar ik op schrijf wat er in zit, plus datum. Die nemen heel veel minder ruimte in dan doosjes, en soep en saus gaat er prima in. Op de doosjes gebruik ik schilderstape met daarop de beschrijving. Ik heb ook een vaste indeling: 1 la groente, 1 la vego dingen, 1 plank brood etc. en 1 plank bakjes soep en restjes.
/me heeft een lijstje op de kastdeur nog als goed voornemen
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Maartje! op 19 augustus 2013, 13:44:10
Whiteboard-stift op de bakjes. Met wat spiritus of andere alcohol is dat er zo weer af.
Niet als het er al een paar maanden zit. (Maartje heeft een hele serie bakjes waar, wel vervaagd, maar toch, 'tomatensaus' op staat...)

Schilderstape op het doosje, daarop kan je schrijven.
Dat is echt de beste tip. Schilderstape hoort in elke keukenkast.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 19 augustus 2013, 13:59:17
Whiteboard-stift op de bakjes. Met wat spiritus of andere alcohol is dat er zo weer af.
Niet als het er al een paar maanden zit. (Maartje heeft een hele serie bakjes waar, wel vervaagd, maar toch, 'tomatensaus' op staat...)
Ik ook
Citaat
Schilderstape op het doosje, daarop kan je schrijven.
Dat is echt de beste tip. Schilderstape hoort in elke keukenkast.
Yep, ik heb sinds een jaar ook schilderstape in de keukenla, ongelofelijk handig.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 19 augustus 2013, 15:39:43
Maar als je schilderstape te lang laat zitten, krijg je het haast niet meer verwijderd. Of geldt dat niet voor plastic doosjes in de vriezer?
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Maartje! op 19 augustus 2013, 16:02:13
Van plastic doosjes weet ik het niet zeker (ik laat dingen langer in de vriezer zitten dan ik schilderstape gebruik) maar van glazen potjes krijg je het een jaar na dato nog moeiteloos los. Schilderstape is dus ook véél cooler dan van die kekke potjesetiketten.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 19 augustus 2013, 16:36:43
Maar als je schilderstape te lang laat zitten, krijg je het haast niet meer verwijderd. Of geldt dat niet voor plastic doosjes in de vriezer?
Schilderstape in de vriezer wil er altijd nog wel af is mijn ervaring, schilderstape op glazen potten in de koelkast ook (allebei + 6 maanden)
(Schilderstape op lakwerk daarentegen is na een maand al een drama, en na 6 maanden moet je met lampenolie aan de slag om de lijmresten te verwijderen.)
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: meisbaer op 19 augustus 2013, 22:27:59
Ik gebruik ook ziplockjes of dichtdrukzakjes, en daar schrijf ik dan met marker de datum, inhoud en gewicht op. Blijft prima leesbaar.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: M. op 22 februari 2014, 20:16:29
Als je bonen invriest, moet dat dan met kookvocht erbij?
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Cornelie op 22 februari 2014, 21:11:49
Als je bonen invriest, moet dat dan met kookvocht erbij?
Doe ik zelf nooit. Helemaal niet handig met ontdooien.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 23 februari 2014, 17:52:18
Nee, zonder kookvocht invriezen, een beetje losjes, dan kun je iedere keer precies zoveel pakken als je nodig hebt.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: M. op 24 februari 2014, 11:14:42
Nee, zonder kookvocht invriezen, een beetje losjes, dan kun je iedere keer precies zoveel pakken als je nodig hebt.

Oh dat is inderdaad wel handig ja. Voor nu las ik het te laat, ik heb ze ingevroren in porties van 1,5 cup omdat dat ongeveer overeenkomt met de inhoud van een blik, maar de volgende keer ga ik het op jouw manier proberen.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: neleH op 24 februari 2014, 15:45:12
Van mijn moeder geleerd: porties invriezen in (zip-)zakjes die je in een bakje zet. Na een paar dagen oid haal je het bakje er om weg en hou je handige, vierkante pakketjes over, in plaats van die onhandige grote platte platen.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 24 februari 2014, 15:49:30
Goede tip Helen, dat doe ik met soep, omdat ik te weinig bakjes heb. Ik noem het soepstenen  :)

Nog een goede tip met ziplockzakjes: Ik vries pizzasaus in een dun laagje in. Dan kan ik als ik maar een klein beetje nodig heb een stuk afbreken, bijvoorbeeld als ik een stokbroodje pizzasaus+kaas uit de oven wil maken. Die dunne laagjes laten zich net als de soepstenen goed stapelen.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: fem fatale op 24 februari 2014, 18:23:19
Ik heb zon invrieslaatje, daar leg ik dan bakpapier op en dan de dingen die ik los wil invriezen los van elkaar. Later gooi ik ze dan in een bakje of zakje, maar kan ik ze per stuk pakken. Werkt alleen voor echt kleine dingen.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Selly op 24 februari 2014, 19:27:52
Ik las van de week een tip in t Parool v Hiske Versprille, dat peulvruchten invriezen met kookvocht juist wel een goed idee is.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Sam op 24 februari 2014, 19:32:31
Nog een tip: aardappelpuree invriezen in een ziplock zakje als plak van ongeveer 2 a 3 cm dik, die kun je dan diepgevroren in de oven leggen op een ingevette bakplaat, bestrijken met boter en dan heb je in zonder moeite gegratineerde aardappelpuree. Als toefjes invriezen kan ook, maar dat vind ik vaak droog worden, en teveel gedoe.

Peulvruchten met vocht invriezen is wel lekker voor bijvoorbeeld bruine bonen, maar duurt eeuwig qua ontdooien, en als je dan ongeduldig bent gaan de bonen snel stuk. In chili etc zijn los ingevroren bonen veel sneller en je proeft het verschil niet, vind ik.
Titel: Re:Invriezen
Bericht door: Joske op 25 februari 2014, 06:39:16
Van mijn moeder geleerd: porties invriezen in (zip-)zakjes die je in een bakje zet. Na een paar dagen oid haal je het bakje er om weg en hou je handige, vierkante pakketjes over, in plaats van die onhandige grote platte platen.
Dit is zo simpel, vreemd dat ik er nog niet opgekomen was. Ik vries soepen en sauzen in dozen in, daarna ga ik de blok eruit peuteren en overdoen in een zakje, dom eigenlijk  :-\