Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Sander op 22 mei 2005, 20:42:23
-
Weet iemand wat 'kipheelpoeder' is?
-
Wat je krijgt als je een kip door een shredder gooit?
-
Ik schat in dat een Chinees met twee woordenboeken kippenbouillon naar het Nederlands heeft proberen te vertalen.
-
Serieuzer antwoord: je hebt zoiets als "heeleipoeder", ei in poedervorm. Dat dat "heelei" heet is omdat er ook eiwitpoeder en eigeelpoeder op de markt zijn voor toepassingen in de voedselindustrie. Als ik een vermoeden mag uiten is "kipheelpoeder" gewoon heeleipoeder.
Een snelle google op "heeleipoeder" leert dat "kipheeleipoeder" ook een term is. Laat het ei vallen en je hebt je "kipheelpoeder".
-
Meer info: het zit in de roomboter crème doublies van O'Lacy's.
Er zit ook 'kipeiwitpoeder' in, dat waarschijnlijk toch wel iets anders is dan 'kippenei-eiwitpoeder'...
-
Er zit ook 'kipeiwitpoeder' in, dat waarschijnlijk toch wel iets anders is dan 'kippenei-eiwitpoeder'...
Dan zijn die burgers van de C1000 niet alleen niet veganistisch (waar Toof een tijd geleden achter kwam omdat er hele andere ingredienten op het originele etiket stonden dan op het C1000-etiket), maar ook niet eens vegetarisch ;)
Twee keer "ei" achter elkaar, dat kan toch niet ;)
-
Twee keer "ei" achter elkaar, dat kan toch niet ;)
Je kan wel merken dat joe nauwelijks/nooit vego-burgers koopt. ;)
-
Hallo allemaal,
Ik las op de verpakking van Beckers deluxe (bladerdeeghapjes) de volgende 2 ingredienten:
* Kipeiwit
* Kipheelei
Maar wat wordt ermee bedoeld??? :confused:
Het lijkt me dat met kipeiwit echt eiwit uit een kip wordt bedoeld en niet uit een kippenei, anders zou er toch kippenei-eiwit of zoiets op moeten staan? En kipheelei? Misschien dat ze daarmee bedoelen dat het gehele ei erin verwerkt is, dus zowel eiwit als eigeel?
Wie kan mij hier een duidelijk antwoord op geven???
Alvast bedankt!
Kruimeltje
-
Hebben die hapjes uberhaupt wel een vegetarische inhoud dan? Ik dacht dat Beckers geen veggie hapjes had. Als de inhoud niet vegetarisch is, is het ook niet zo interessant uit te zoek wat ze met de overige ingredienten bedoelen.
-
Hebben die hapjes uberhaupt wel een vegetarische inhoud dan? Ik dacht dat Beckers geen veggie hapjes had. Als de inhoud niet vegetarisch is, is het ook niet zo interessant uit te zoek wat ze met de overige ingredienten bedoelen.
Het zijn 4 verschillende soorten hapjes in een doos. Eentje is met zalm de rest met kaas en spinazie enzo.
En verder staat er bij de ingredienten niks dierlijks in vermeld (m.u.v. die met zalm, maar die eet ik dus sowieso niet).
-
Kipeiwit is in ieder geval eiwit van een kip, dus niet vega.
Kippenei-eiwit is je raadt het eiwit uit een kippenei en dus wel vega.
Dat vroeg je niet, maar meer weet ik er niet over.
-
Bakkers tikken geen eitjes, maar kopen grote pakken kippeneiwit, eigeel, en heelei. Heelei is gewoon al geklutst, dus dat schenk je zo door je recept.
-
Kipeiwit is in ieder geval eiwit van een kip, dus niet vega.
Volgens mij is dat dus niet zo, dat kipeiwit kip is, in plaats van kippenei-eiwit. Het zou het enige vleesproduct zijn wat in eiwit vorm gebruikt zou worden, en dan nog lijkt het me nog een heel onwaarschijnlijk productieproces.
Kipeiwit wordt door bakkers gebruikt ook om glazuur te maken, wat je normaal met kippenei-eiwit maakt. Je kunt het onder andere hier (http://www.acds.nl/N_frame.html?http://www.acds.nl/Ingredienten_N_grp_10_15-1.html) bestellen. Er staat duidelijk dat je salmonellavrij eiwit krijgt als je bijvoorbeeld het kipeiwit kristalpoeder oplost in water. Je ziet het ook veel in producten waarin je normaal ook eiwit gebruikt als lijmlaagje, zoals kroketten of loempia's (de vegetarische taugeh loempia van Mora bijvoorbeeld).
Totdat iemand mij kan laten zien hoe eiwit uit kippenvlees gewonnen kan worden, waarom dat alleen van kip kan en van geen enkele ander soort vlees, en waarom je dat dan zelfs in vegetarische producten zou gebruiken, ga ik er gewoon van uit dat dit het eiwit van kippeneieren is.
-
Zoveel weet ik er ook niet van, maar ik heb mij jaren terug laten vertellen dat kipeiwit niet vega is en kippenei-eiwit wel. Waarom zouden er anders twee namen voor bestaan?
Hoe het precies in zijn werk zit kan iemand anders ons vast uitleggen? Hoop hoop.
-
Jij gelooft dus echt dat in het taartglazuur dat je kunt kopen gemalen kip zit?
-
Er zit luizenontlasting op taartjes zodat ze mooi rood worden, niks verbaasd me meer.
Dus het zou kunnen. Ik weet gewoon niet hoe het zit.
-
Op de eerste pagina van een googlerondje naar kippeneiwit kom ik deze producent (http://www.proliver.be/) tegen. Hoewel die site verder helemaal niets is dan een aanzet tot een homepage van een site onder constructie, voorspelt dat niet veel goeds...
Als je de source bekijkt, hebben ze het in het Engels ook al over "chicken protein". :nooo:
Maar waarom je het dan weer voor glazuur nodig zou hebben, ik denk dat het woord gewoon in twee betekenissen wordt gebruikt.
Ik zoek nog even verder.
-
En de Belgen blijken ook nog eens het woord kippenwit te bezigen. 8) Maar dat halen ze bij de slager.
-
Jij gelooft dus echt dat in het taartglazuur dat je kunt kopen gemalen kip zit?
Geloof jij dat er in de meeste soorten brood "gemalen varkenshaar" zit? :)
Edit: overigens denk ik dat kipeiwit gewoon van ei gemaakt wordt hoor.
-
Edit: overigens denk ik dat kipeiwit gewoon van ei gemaakt wordt hoor.
Ik geloof ook dat je daar wel rustig van kunt uitgaan. Anders wordt het vaak voorafgegaan door het woord 'gehydroliseerd', en is het doorgaans niet het enige ingredient dat van vlees(achtige) afkomst is.
-
Ja, er zitten natuurlijk rare dingen in eten die je in eerste instantie niet verwacht. Als je je een beetje in gaat lezen, kun je het echter wel verklaren, zowel het productieproces als de reden waarom het gebruikt wordt. "Varkenshaar" en karmijn zijn goed te verklaren, zelfs vissengratenspul in de wijn is nog verklaarbaar. Als er dus een goede verklaring is van het hoe en wat voor kippeneiwit er gebruikt wordt in glazuur, hoor ik het echt graag. Het is trouwens interessant dat als je gaat googlen je de meeste discussies hierover vindt op forums voor moslims. Net zulke pietlutten als het op etiketten aankomt als vegetariers :)
-
Het is trouwens interessant dat als je gaat googlen je de meeste discussies hierover vindt op forums voor moslims.
Ja daar kwam ik ook al gauw op uit. Ik vond het vooral interessant dat iemand ergens de opmerking plaatste, dat hij/zij vond dat je vlees uit de bio-industrie sowieso niet halal kunt noemen, en wat het dan nog uitmaakt of het al dan niet van rituele slachting afkomstig is. (En dat die geestelijke die bij het slachten gebeden moet uitspreken of zo, ook al lang vervangen is door een bandje, maar dat gaat nog verder terzijde.)
-
Bedankt voor jullie reacties, ookal zijn we er nog niet helemaal uit.
Ik kwam zelf ook op een of andere moslimsite uit met google-en (is dat een werkwoord? :) )
Hoop dat er uiteindelijk toch iemand is die zeker weet wat het is.
Kruimeltje.
Edit: kwartje valt, zie nu dat er dus al een topic hierover geopend was (sorry).
-
Volgens mij waren jullie er al uit toch? Het is zoals Fem zegt volgens mij: "Bakkers tikken geen eitjes, maar kopen grote pakken kippeneiwit, eigeel, en heelei. Heelei is gewoon al geklutst, dus dat schenk je zo door je recept". Kipeiwit en kipheelei zijn dus beide afkomstig van kippeneieren.
-
Ik vertrouw het nog niet hoor.
Staat er niet toevallig op je product gewone eieren?