Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Helena op 12 mei 2003, 17:46:33
-
Een maand geleden ben ik met kennissen wezen eten in een vegetarisch Chinees restaurant. Dit was een gigantische afknapper. Het eten was smakeloos maar bovenal baggervet. De rillingen lopen nog over mijn rug. Voor de kennissen een bevestiging dat vegetarisch eten gewoon vies is, voor mij een uitdaging om ze een vegetarische Chinese maaltijd voor te schotelen die ze wél lekker vinden.
Vroeger had ik al een heerlijk biefstuk/kipfiletrecept, dat ik ook deze keer ga bereiden, maar dan met quorn, tofu of (indien dat mogelijk is) seitan.
Mijn vraag aan jullie is: hebben jullie voor mij (en anderen) SIMPEL te bereiden chinese gerechten? Het liefst met EKO-producten.
Hier is in ieder geval mijn recept:
Quorn/tofu/seitan in zwartebonensaus voor 4 pers.
Ingrediënten:
3 el zwarte bonen uit pot (merk Machandel, Natuurwinkel), rest niet weggooien!
1 middelgrote ui
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
2 tl maizena
1 1/4 dl bouillon
2 tl sojasaus
1 tl rietsuiker of 1 tl gerstemoutstroop
2 el olie
1 teen knoflook, geperst (mag meer)
1/4 tl gemalen zwarte peper
400 gr quorn, tofu of seitan
- Spoel de bonen goed af onder de kraan. Laat ze uitlekken en pureer
ze.
- Snij de ui in parten
- Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij ze in smalle
reepjes.
- Roer de maizena glad met de bouillon, sojasaus en de suiker
- Verhit 1 el olie in een wok.
- Roerbak knoflook, peper, ui en paprika ca. 1 minuut op hoog vuur.
- Neem de groente uit de wok
- Giet de rest van de olie in de wok.
- Roerbak de Quorn, tofu of seitan op hoog vuur.
- Voeg gepureerde bonen, bouillon en groente toe
- Breng aan de kook.
- Voeg evt. op het laatst nog wat hele zwarte bonen toe
Heerlijk met nasi (graag nog simpel recept), bami (idem) of rijst.
-
Een maand geleden ben ik met kennissen wezen eten in een vegetarisch Chinees restaurant. Dit was een gigantische afknapper.
Welk restaurant was dat?
-
Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan in Lelystad. Daarnaast was de serveerster ook niet echt smaakvol, nl. nogal zweterig type.
-
Ik zou zeker okra en paksoi serveren, te vinden in de toko.
-
Hmmm, okra heb ik ooit eens uit een blikje gegeten. Nog een suggestie om het (snel en simpel) klaar te maken?
-
Gefrituurde glasmie? En dat severen met een zoetzuur sausje met verse ananas, gedroogde chinese paddestoelen (of bamboe als je niet van paddestoelen houdt), wortel, paprika, sugar snaps en waterkastanjes?
Of aubergines in een soort tamarinde achtige saus, dat is mijn favoriete gerecht bij de Chinees waar ik wel eens komen (Sichuan Kitchen op de Warmoesstraat in Amsterdam, niet te verwarren met de Maleisier 4 Season die ook in die straat zit, ook niet te verwarren met het Chinese sterrenretaurant op de Reguliersdwars).
-
Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan in Lelystad.
En dat was vroeger zo goed! Schijnt, want ik moet het nog steeds een keer uitchecken.
Al heb ik daar nu natuurlijk niet meer z'n sterke behoefte aan als eerst. Weet iemand toevallig waar en waarom het is misgegaan met Yuan?
-
Okra's heten in de meeste Islamitische winkels Bamya, kant en klaar in gewone conservenblikken, voorgekookt met een stukje tomaat. Rare bloemknoppen, beetje slijmerig, maar niet onsmakelijk.
Ik heb ze het liefste zo koud uit het blik op een schoteltje als extra bij ander eten; ook apart als bier/borrelhapje valt er wel aan te wennen.
Zoals bij veel groentenconserven vind ik de Turkse merken / inleg het lekkerst; op de Turkse etiketten staat als naam zowel Okra als Bamya te lezen.
-
Dank je wel voor de info. Maareh... dat je dat allemaal weet om 10 voor 4 's-morgens, pffft ;)
-
Zoete knoflookaubergine!
-
Dank je wel voor de info. Maareh... dat je dat allemaal weet om 10 voor 4 's-morgens, pffft ;)
Dingen die ooit indruk op mij maakten sinds mijn 2e jaar weet ik altijd zolang ik niet slaap. ETEN had altijd mijn interesse ::)
-
Heeft iemand een recept voor die heerlijke tomatensoep die ze altijd bij de Chinees hebben?
En een recept voor Foe Yong Hai (sp).
Beiden niet te tomaterig aub :).
-
Zoete knoflookaubergine!
Recept?
-
De knoflookaubergines uit het workshopkookboekje, maar de limoensap vervangen door sherry, en een extra teentje knoflook gebruiken.
-
Khad het in de baaldraad gezet, maar waarschijnlijk past het hier beter:
'...Zelf probeer ik ook wel eens wat van bami te maken, maar krijg toch nooit die chinese smaak... Weet iemand hoe dat te realiseren valt, of is het gewoon een kwestie van veel smaakstoffen en zout en olie gebruiken?... Ik vond het op z'n tijd nl best lekker.
In de supermarkt ben ik ook nog nooit iets tegengekomen wat hun satesaus ook maar iets benaderd... Ook zelf maken is geen succes. Tips hiervoor?'
-
Mie. Beetgaar koken, op hoog vuur roerbakken in sesamolie, veel knoflook toevoegen, preitoevoegen en wat wortel en op hoog vuur roerbakken. Da's een lekker recept voor miehoen (van die dunne). Van die dikkere mie, ik weet niet zo goed hoe dat bij een standaardchinees maakt. Beetje gembersaus toevoegen misschien ook een idee.
Satehsaus? Da's Indonesisch. Ik weet niet, als ik van pindakaas een sausje maak, dan is ie t zelfde als bij de Indonesische toko, alleen iets lekkerder. Veel (verse) laos toevoegen, pepertje, (eventueel stukkie madame jeanette voor Surinaamse satehsaus, Surinamers maken de pindasaus wat wateriger, maar da's een kwestie van meer water toevoegen.) en ik mik er ook citroen bij.
In toko's heb je (had je? nou ja zal nog wel bestaan) zakjes spul voor pindasaus, probeer dat eens.
-
Oei, Surinaamse satesaus is zooo heet, daar waagde ik me in Suriname niet meer aan... Ook omdat er altijd trassie in zat trouwens..
Zo'n zakje uit de xenos/toko heb ik al wel eens geprobeerd, maar was ook niet zo'n succes... Ik kom ook eigenlijk nooit in een toko, vind het daar meestal ook niet zo schoon en hygienisch eruit zien...
-
maar wat lukt er dan niet aan de satehsaus? Te dik, dun, rare smaak, weinig smaak?
-
Khad het in de baaldraad gezet, maar waarschijnlijk past het hier beter:
'...Zelf probeer ik ook wel eens wat van bami te maken, maar krijg toch nooit die chinese smaak... Weet iemand hoe dat te realiseren valt, of is het gewoon een kwestie van veel smaakstoffen en zout en olie gebruiken?... Ik vond het op z'n tijd nl best lekker.
In de supermarkt ben ik ook nog nooit iets tegengekomen wat hun satesaus ook maar iets benaderd... Ook zelf maken is geen succes. Tips hiervoor?'
ik weet alleen de vegetarische sate saus.
pindakaas;
suiker;
sambal;
azijn;
tomatenpuree;
zout;
olie;
bloem.
dat was het
-
Hoi Helena,
Ik weet niet wat er mis is gegaan toen jij er was. Maar zoals jij het omschrijft komt het mij niet bekent voor.
Ikzelf ben een vaste klant. Maar ook mijn vrienden en famlilie eten hier wel (ondanks dat het vleeseters zijn.)
Ik heb de datum gezien van je bericht, misschien is het tijd om het nog een kans te geven?
-
Heeft iemand een recept voor die heerlijke tomatensoep die ze altijd bij de Chinees hebben?
Het recept voor Chinese tomatensoep zoals ik dat vroeger van mijn moeder geleerd heb:
2 prei
1 pak tomatensap
1 pot appelmoes
vermicelli
eventueel wat groentebouillon
olie
De prei wassen, in ringetjes snijden en in olie bakken. Als ie half gaar is, de tomatensap, vermicelli, de eventuele bouillon en wat water toevoegen en laten koken tot de vermicelli gaar is. Van het vuur halen en de appelmoes toevoegen.
Ik vind het een heerlijk recept, en eet het graag. Ik vind het afgekoeld nog lekkerder dan warm.
Ook fijn om brood in te dopen.
De appelmoes is wat het bijzonder lekker maakt.
-
appelmoes in tomatensoep.. ::) klinkt echt chinees...
-
Och, wat je bij de chin-ind kunt krijgen zou geen Chinees als Chinees herkennen, dus dan klopt die appelmoes toch juist weer?
-
Ik zou eigenlijk niets Nederlandser kunnen verzinnen dan overal appelmoes doorheen te mieteren. Wellicht hebben we met een geïntegreerde Chinees te maken.
-
Ik ben dat trucje ook wel eens bij Amerikaans-Chinese recepten tegengekomen, dus het is niet typisch van hier.
Zelf heb ik deze versie eens gemaakt: http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8668-sambal-bij-het-chinees-indisch-restaurant-menu-voor-thuis
Ik geloof dat ik toen die appelmoes nog niet helemaal aandurfde ;D