Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Me CrAzY yOu SaNe op 01 juli 2003, 17:38:32
-
Ja, ik weet het, al verschillende keren aan bod geweest, maar ik vind er niets meer over terug! Alleen iets kort over stokbrood... En ik heb gezocht, echt waar, op de site van de NVV o.a., maar ik ben daar blijkbaar alles behalve goed in... Gelieve mij toch te helpen... :) :-*
Hier mijn vraagje: ik dacht dat brood vegan was, behalve dat sommige bakkers er broodverbeteraar in deden. Maar nu zei de lieve meneer van de natuurvoedingswinkel dat ZEKER in elk brood van de gewone bakker varkensvet zit. Echt??
Snik, snik, tot nu toe trok ik mij niets van die broodverbeteraar aan (heel inconsequent, ik weet het, maar mijn moeder wil niet altijd bio-brood kopen, want te duur; en ik troostte mij met de gedachte dat er waarschijnlijk maar een beetje broodverbeteraar in zit... En trouwens, veel brood eet ik niet :) )
-
Snik, snik, tot nu toe trok ik mij niets van die broodverbeteraar aan (heel inconsequent, ik weet het, maar mijn moeder wil niet altijd bio-brood kopen, want te duur
Ik weet niet het antwoord op je vraag, voordat ik een broodbakmachine had kocht ik altijd biobrood, maar kun je niet je moeder ervan proberen te overtuigen dat biobrood misschien wel meer geld kost, maar dat je er ook langer mee doet, omdat het veel voedzamer is zodat je er minder van eet dan normaal brood dus dat het uiteindelijk niet veel uitmaakt. Of biobrood van Albert Heijn kopen als dat wel goed is, of is dat net zo duur? Of desnoods zelf het verschil in prijs bijdragen?
-
Er kunnen inderdaad dierlijke vetten in brood zijn gebruikt, hoewel het plantaardig ook goed schijnt te kunnen.
Er staat wat info op
http://www.molendearend.nl/molenwinkel/product.php3 (http://www.molendearend.nl/molenwinkel/product.php3)
-
Vegan brood:
Oerspelt (let op: op elke zak Oerbrood staat ter promotie 'spelt', maar alleen het brood 'spelt bo' en het pompoenbrood is vegan)
Biologisch brood van de AH. En de Allisson van de AH (bio en niet bio).
Stokbrood: biologisch van de AH en het party-stobrood van de Super de Boer.
Turks brood is ook bijna altijd vegan.
-
Maar...
als er varkensvet in zit, dan is het niet eens vegetarisch?! Laat staan vegan? Help? Hoe kan je dit checken?
-
Ik denk dat nutteloze dier-toevoegingen in recepten toch ooit liefst verboden of minstens zwaar aanduidings-plichtig zullen worden.
Maar het zal moeilijk gaan èn in Europees verband moeten geschieden; per slot van rekening had een Mevrouw Minister het enige jaren geleden voor Nederland voor geneesmiddelen (talk/tag, gelatine) als per onmiddellijk verboden op Radio-1 aangekondigd maar zij werd zo stilletjes mogelijk teruggefloten, het verbod werd "opgeschort" en sindsdien heerst stilzwijgen hierover.
Natuurlijk zijn de opbrengsten voor "voedsel-kwaliteit" en nog meer "medicinale kwaliteit" voor deze tonnages stukken interessanter dan de bulk-tarieven "technisch".
"Zuivering" van het brood zou een aardig begin zijn en heeft waarschijnlijk redelijke eerste kans omdat er in enige Europese landen vermoedelijk geen dierproducten in het brood gaan.
Maar een knoeiboel is het.
-
Je hebt hier gelijk in, maar concreet gezien heb ik er momenteel niets aan.. :'(
-
Ik heb een mailtje gestuurd naar dat voorlichtingsbureau voor brood (of zoiets) en de AH.
-
Ik hoop dat je snel een reactie krijgt. Tof hoor dat je dat hebt gedaan. Overigens lijkt het idee dat in elk brood varkensvet zit mij ook een beetje kul. Misschien de taktiek vd de meneer vd natuurwinkel om jou zijn brood te laten kopen? Waar the fuck zou varkensvet nodig voor zijn? Ik ben geen bakker, maar het lijkt me nou 1-2-3 niet echt nodig?
-
Ik heb ook de AH weleens gemailt over hun brood en toen gaven ze me als antwoord dat dat per AH kon verschillen omdat ze van verschillende bakkers gebruik maken. Ze konden dus niet in een keer antwoorden of die e-nummers in het brood vegan waren.
Volgens mij is het onzin dat in elk brood varkensvet zit (overigens gaat het om varkensharen niet om varkensvet, jakkieeeeee). Ik denk dat je bij een ambachtelijke bakker ook nog wel ok brood kan krijgen zowieso.
-
Vandaag een mail gekregen van het Voorlichtingsbureau Brood (waar we overigens niet echt veel aan hebben):
Ter verbetering van de kwaliteit van brood wordt gebruik gemaakt van broodverbetermiddelen.
Broodverbetermiddel kan bestaan uit melkbestanddelen, tarwegluten, sojameel, moutmeel, suikers, oliën en vetten, emulgatoren, meelverbetermiddelen en enzymen.
Vrijwel alle in Nederland gebakken broden bevatten broodverbetermiddel. Broodverbetermiddelen hebben een belangrijke functie in het broodbereidingsproces en verbeteren de eigenschappen van het eindproduct brood: bijv. malshouding (o.a. door vetten), volume, korstkleur en kruimstructuur.
In Nederland zijn de oliën en vetten in broodverbetermiddelen vrijwel altijd plantaardig, maar er wordt bijvoorbeeld ook weipoeder gebruikt en weipoeder bevat een kleine hoeveelheid melkvet. Daarnaast kunnen de gebruikte emulgatoren gemaakt zijn op basis van dierlijk vet (ca. 0.03%) . Dat is dan meestal rundvet. Wij hebben nergens in onze dossiers kunnen terugvinden dat er ook varkensvet gebruikt wordt.
Tegenwoordig zetten fabrikanten op de grondstoffen of deze "geschikt" zijn voor consumptie voor vegetariërs (i.v.m. dierlijk vet).
U kunt dus het beste bij uw bakker navragen of hij broodverbetermiddel gebruikt en voor welke broden en of hij wil verifiëren op de zak of bij zijn grondstoffenleverancier of deze geschikt zijn voor mensen met een vegetarische levenswijze.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
[naam verwijderd]
Voorlichtingsbureau Brood
-
Vandaag een mail gekregen van het Voorlichtingsbureau Brood (waar we overigens niet echt veel aan hebben):
Waar komt dan toch dat verhaal over varkensharen vandaan? Ik heb dat zoooo vaak gehoord van verschillende mensen, zou dat nou echt een broodje aap (what's in a name) verhaal zijn, of zou dat vroeger zo geweest zijn..?
-
http://www.veganisme.non-profit.nl/gi/g48/g48_p16.htm (http://www.veganisme.non-profit.nl/gi/g48/g48_p16.htm):
Het haar van Europese varkens is lange tijd onder andere gebruikt voor de vervaardiging van een additief voor deeg, een broodverbeteraar genaamd L-cysteïne1. Voor zover bekend is deze stof inmiddels eerst vervangen door een ‘verbeteraar’ die was gemaakt van visolie, maar toen dit ruime aandacht kreeg en er veel protesten rezen, werd deze gedeeltelijk weer vervangen door L-cysteïne en soms door synthetische stoffen
Meer kan ik er trouwens niet over vinden.
-
Tegenwoordig zetten fabrikanten op de grondstoffen of deze "geschikt" zijn voor consumptie voor vegetariërs (i.v.m. dierlijk vet).
U kunt dus het beste bij uw bakker navragen of hij broodverbetermiddel gebruikt en voor welke broden en of hij wil verifiëren op de zak of bij zijn grondstoffenleverancier of deze geschikt zijn voor mensen met een vegetarische levenswijze.
Dat is wel ok. Dan wordt het info opvragen bij fabrikanten wat gemakkelijker denk ik.
-
Nu ook antwoord van Albert Heijn, schrik niet:
Geachte mevrouw,
Hartelijk dank voor uw e-mail.
Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben voor u navraag gedaan in de
organisatie en kunnen u melden dat wij geen brood voor vegetariers en /of
veganisten hebben omdat er dierlijke vetten in de emulgatoren kunnen
zitten.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
[naam verwijderd]
Ze stottert er helemaal van ;D En ze zegt dat er dierlijke vetten in het brood kunnen zitten. Het lijkt erop dat ze gewoon geen zin hebben om uit te zoeken welk brood wel en niet. Hoe zit het met het allisonbrood waar geen toevoegingen in zitten? En met het brood van AH biologisch? Ik heb haar dus maar weer een mailtje terug gestuurd.
-
Ik overweeg alleseter te worden. Doe het nu toch al.
Jezus!
-
Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben voor u navraag gedaan in de
organisatie en kunnen u melden dat wij geen brood voor vegetariers en /of
veganisten hebben omdat er dierlijke vetten in de emulgatoren kunnen
zitten.
??? Dit zou echt bizar zijn.
Maar hoe kan het dat jij wel antwoord krijgt op je vraag? ik wacht nu al meer dan een maand op antwoord op mijn vraag over vruchtensappen (heb ondertussen al een keer gerappelleerd) en ik hoor niets?
-
Het zal voorlopig wel wazig gehouden worden: de dierlijke vetten leveren als "voedselkwaliteit" veel meer op dan bij verwerking voor technische doeleinden, bijvoorbeeld omzetting naar (superieure) diesel-brandstof middels ver-estering, waarbij het totaal niet van belang is of oliën/vetten van plantaardige of van dierlijke oorsprong zijn.
Dus handhaaft men die "ruimte" zo lang mogelijk in regelgeving.
-
Dit bericht had ik dus na het vorige antwoord naar ze toegestuurd:
Beste mevrouw [...],
Bedankt voor uw reactie. Helaas is het niet het
antwoord waarop ik had gehoopt. Ik had verwacht dat AH, die zich tot mijn groot genoegen erg bezig houdt met biologisch en vegetarisch eten, toch wel
één of twee vega broden zou hebben. Weet u zeker dat er in het brood van AH biologisch of bijv. het Allisonbrood (waar geen toevoegingen inzitten) ook dierlijke vetten zitten?
Met vriendelijke groet.
Dit was het antwoord:
Geachte mevrouw,
Het antwoord op de vraag die u bij ons gesteld heeft betreffende vegetarisch brood hebben wij op dit moment niet meteen voor handen. De vraag is binnen de Albert Heijn organisatie uitgezet. U ontvangt van ons zo spoedig mogelijk bericht.
Uw vraag is bij ons bekend onder reactienummer: 1373072
NB. Reply's op deze mail kunnen niet in behandeling worden genomen.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
[naam verwijderd].
Waarom was die andere vrouw dan zo zeker van haar zaak? Ik dacht het wel, ze had gewoon geen zin om het uit te zoeken. Wie weet is er toch wel een brood vega: er is nog hoop :)
-
Op de ingredientenlijst van het Allinsonbrood (dat ik altijd eet) staan alleen meel, water, gist en zout toch? Dat moet wel vegetarisch zijn... Of mogen ze er stiekum toch meer in gooien?
-
Blijkbaar wel ja, zie brief AH en brief voorlichtingsbureau brood enkele posts terug.
-
Blijkbaar wel ja, zie brief AH en brief voorlichtingsbureau brood enkele posts terug.
Ik ga er toch van uit dat als het niet in de ingredientenlijst staat het ook niet gebruikt wordt. Dat antwoord van het voorlichtingsbureau brood zegt alleen dat het in het meeste brood gebruikt wordt, niet dat dat zonder vermelding mag of gebeurt. En die vrouw van AH heeft het gewoon nog niet uitgezocht.
Op het Allinsonbrood van AH staat trouwens wel "koemelkvrij". Da's al iets.
-
Het dierlijk vet valt dan op de ingedientenlijst denk ik onder emulgatoren, en staat dus niet apart vermeld. Maar idd zittenn die volgens mij niet in allisonbrood, vandaar dat ik dat nog weer specifiek aan AH vroeg. Nou ja, we wachten het antwoord maar even af...
-
Ik denk dat AH het heus wel goed gaat uitzoeken nu.
Het zal echt wel even duren voordat de rook optrekt over verouderde en nieuwste vermeldingsplicht-regels.
Winkeliers zitten maar 1 trede hoger in de informatie-stroom dan de gewone consument en kunnen dus voorlopig nagenoeg even gemakkelijk onwetend worden gehouden.
-
Dat is op zich waar ja. Nou staat AH er wel bekend om dat ze juist wel erg evel macht hebben over een leveranciers (lees: ze knijpen hun leveranciers af), dus tegen AH durven ze misschien niet te liegen ;)
-
Het dierlijk vet valt dan op de ingedientenlijst denk ik onder emulgatoren, en staat dus niet apart vermeld.
Nou ben ik niet zo'n chemicus, maar volgens mij is een vet per definitie geen emulgator.
-
Het dierlijk vet valt dan op de ingedientenlijst denk ik onder emulgatoren, en staat dus niet apart vermeld.
Nou ben ik niet zo'n chemicus, maar volgens mij is een vet per definitie geen emulgator.
Nee, maar de emulgatoren worden wel van de vetzuren (mogelijk dierlijke) vetten gemaakt. De emulgatoren in het gebied E470-480, die je op broodverpakkingen tegenkomt, zijn esters en zouten van vetzuren.
-
"antwoord" van AH:
Geachte mevrouw x,
>
>Wij kunnen uw vraag op de manier waarop deze gesteld is helaas niet
>beantwoorden.
>
>Albert Heijn verkoopt merkproducten en eigenmerk producten.
>Helaas hebben wij geen lijsten van dieetproducten.
>Wanneer u allergisch bent voor een bepaalde stof, en op de verpakking staat
>niet vermeld of deze stof in het betreffende product is verwerkt, dan kunt
>u hiervoor terecht bij de fabrikant van het product.
>Indien het een eigenmerk product is [het AH huismerk] kunnen wij voor u
>uitzoeken of een bepaalde stof in het product is
>verwerkt. U kunt aangeven om welk product(en) het gaat en voor welke
>stof(fen) u allergisch bent.
>Er kunnen maximaal 5 producten worden uitgezocht.
>Zodra wij antwoord hebben op uw vraag geven we dit zo spoedig mogelijk aan
>u door.
>
>>Met vriendelijke groet,
>Albert Heijn Klantenservice
??? Ik vroeg gewoon of hun allison brood of AH biol. brood dan ook dierlijke stoffen bevatte (of iets in die trant). Vraag dus maar weer opnieuw gesteld.
-
AH biobrood bevat geen dierlijke stoffen is mij verteld door andere veganisten, dus die zullen het vast ook gevraagd hebben.
-
??? Ik vroeg gewoon of hun allison brood of AH biol. brood dan ook dierlijke stoffen bevatte (of iets in die trant). Vraag dus maar weer opnieuw gesteld.
Misschien omdat ze meerdere soorten biobrood hebben (of is dat niet zo?) Ik ben heel benieuwd naar het antwoord.
-
Dit antwoord kreeg ik vandaag:
Geachte mevrouw,
Hartelijk dank voor uw e-mail.
AH biol. Allinson hf en AH Allinson volk hf bevatten geen stoffen van
dierlijke herkomst
AH Zaanse snijder. meergr. , AH Zaanse volk en AH mrgr pompoenpit
bevatten wel stoffen van dierlijke herkomst.
Ik vertrouw u met deze informatie van dienst te zijn.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
Ik mocht dus maar vijf produkten opgeven die ze dan uit zou zoeken. Het stomme is alleen dat ik ze niet meer vertrouw... Ik geloof het gewoon niet helemaal, nu opeens met zo´n zeker antwoord komen, terwijl het eerst niet nagezocht kon worden. En ik snap ook niet dat er dan maar twee broden vega zijn, die gewoon bij dezelfde bakker gemaakt worden. Kan ´ie dan niet dat diervrije emulgatoren/ deegmengsel voor alle broden gebruiken? ???
Bovendien vind ik de Allison van de AH helemaal niet lekker :( Heel soppig is ´ie...
Zal nu ophouden met klagen hoor :)
-
En ik snap ook niet dat er dan maar twee broden vega zijn, die gewoon bij dezelfde bakker gemaakt worden. Kan ´ie dan niet dat diervrije emulgatoren/ deegmengsel voor alle broden gebruiken? ???
Ik denk dat je zelf al je vraag beantwoordt:
Bovendien vind ik de Allison van de AH helemaal niet lekker :( Heel soppig is ´ie...
Je went eraan...
-
Zitten er koemelkbestanddelen in AH Biologisch brood?
Geen van de biologische broden bevatten koemelkbestanddelen of kippeneiwit. Uitzondering hierop zijn de croissant en melkwit van AH Biologisch.
Zit er broodverbetermiddel in AH Biologisch brood?
Het AH Biologische Allinson bevat geen broodverbetermiddel en geen vet. Vloertarwe en meergranenbrood bevatten wel broodverbetermiddel. Dit is samengesteld uit biologische tarwebloem, raapolie en ascorbinezuur (vitamine C).
uit hun FAQ over AH biologisch
-
Ok :D, ik hoef dus niet alleen maar allison te eten! Maar waarom zeggen ze dat dan niet gewoon? Ik vroeg eerst of de broden van AH biol. vega waren, en daar kon ze toen niet op antwoorden. Toen moest ik vijf broden specificeren. Ik heb van ah biol. alleen de allison gevraagd, omdat ik geen ander biol. brood van ah kende.
Ik denk dat die andere twee biologische broden waar ze het over hebben, dat dat van die luxe broden zijn met zo´n papieren zak met doorkijkvenster. Wel fijn dat die blijkbaar wel vega zijn :)
-
Ik denk dat die andere twee biologische broden waar ze het over hebben, dat dat van die luxe broden zijn met zo´n papieren zak met doorkijkvenster. Wel fijn dat die blijkbaar wel vega zijn :)
ehm is er dan ook nog biobrood in normale verpakking? In de AH hier is er alleen met doorkijkvenster.
-
maar bij ons is er ook nog brood met doorkijkvenster dat dan weer niet biologisch is. Hoe zit het daar dan mee? Snap er niets meer van ...
-
Toen ik nog brood kocht (toen ik nog een loser was), kocht ik van AH ovenvers het maisbrood (pain du madeleine?? ennieweejs, het gele brood) of het biologisch meergranenbrood. Ik had toendertijd de info (na vele meeltjes) van AH dattie vegan waren.
-
Ik denk dat die andere twee biologische broden waar ze het over hebben, dat dat van die luxe broden zijn met zo´n papieren zak met doorkijkvenster. Wel fijn dat die blijkbaar wel vega zijn :)
ehm is er dan ook nog biobrood in normale verpakking? In de AH hier is er alleen met doorkijkvenster.
Ja, er is brood van Ah biologisch in een gewone plastic zak bij de andere normale broden, dat is Ah allison biologisch.
@ Selly en Apraxia: de andere (niet biologische) broden in doorkijkvenster zijn waarschijnlijk niet vega... Maar zeker weten doen we het dus niet.
In ieder geval dus wel vega:
AH Allison en Allison biologisch
Volgens FAQ AH biologisch ook vega:
AH biologisch vloertarwe
AH biologisch meergranenbrood
(in papieren doorkijkzak, ovenvers)
-
Beste Annemieke,
Bedankt voor uw reactie via www.oerbrood.nl
Uw vraag wat er in het broodverbetermiddel zit kunnen wij niet in z'n
algemeenheid beantwoorden. Als u ons uw vraag wat specifieker kan
beschrijven willen wij u graag beantwoorden.
Op voorhand kunnen we wel alvast stellen dat alle Oerbroden 100 %
plantaardig zijn en dat er nagenoeg geen emulgatoren of e nummers in ons
brood worden verwerkt. Bestanddelen van dierlijke herkomst komen dus
niet voor in het Oerbrood.
Graag willen wij u ons boekje "Alles over Oerbrood" toesturen, waarin
veel informatie over ons Oerbrood staat opgenomen. Hiervoor ontvangen
wij graag uw adres, wat wij eenmalig voor dit doel zullen gebruiken.
In vertrouwen u naar behoren geïnformeerd te hebben, verblijven wij
V.O.F. Oerbrood
-
Lang leve de broodbak machine!! alleen niet lang leve het bio meel van de natuurwinkel (rijst absoluut niet!! idd geen enkel merk)
Lang leve de molen in Rotterdam, die geweldig meel verkoopt.
Geweldig, heerlijk brood zonder enige rare toevoeging.
Dus iedereen wiens moeder het vertikt om bio brood te kopen....vraag een broodbakmachine voor je verjaardag :D en reis zo nu en dan eens naar Rotterdam.
-
Lang leve de broodbak machine!! alleen niet lang leve het bio meel van de natuurwinkel (rijst absoluut niet!! idd geen enkel merk)
Huh? Ik heb meestal 85% gebuild meel en ik heb wel eens gehad dat 's zomers de boel overstoomde, niet leuk. :(
Sindsdien maak ik niet meer het grootste brood, das toch overdreven voor ons. :)
-
Ow..hihi nou het ligt dan misschien aan mijn bakkunst of broodmachine. Ik heb het vaak geprobeerd met gebuild, volkoren wit noem maar op..steeds met erbarmelijk resultaat...But I'm no quitter..dus steeds weer proberen. Sommige broden waren eetbaarder dan andere maar met het meel uit Rotterdam is het nooit meer mislukt, vandaar mijn fanmail...en ze verkopen geweldige broodbakmixen www.3kleur.nl daar kun je zien wat ze hebben. Maar Artemis..hoe doe je het dan, want ik begin deerlijk aan mijzelf te twijfelen...
-
Hallo!
Mijn collega Rui komt met de opmerking dat ie van een vriendin heeft gehoord dat in brood ook bepaalde dierlijke bestanddelen kunnen zitten.
Verder blijft het vaag; hij heeft geen idee wat het zou kunnen zijn, of in wat soort brood het zou moeten zitten. En die vriendin trouwens ook niet.
Dus ik vermoed; Broodje aap. Maar toch even voor de zekerheid; hebben jullie ervaringsdeskundigen ;D daar wel eens iets over gehoord?
-
Nee dat klopt, er is hier op de website wel meer info over te vinden, moet je even bij 'zoeken' wat dingen intypen. Volgens mij gaat het om het broodverbetermiddel. Ik weet iig dat het Allison brood van AH biologisch en helemaal zonder dierlijke ingredienten is, dus dat kan je als veganist eten (mocht je dat zijn).
-
Volgens mij ontkom je er vrijwel niet aan zonder zeer kritische te zijn dat in welk (voorbereid) eten dan ook je binnenkrijgt er wel stoffen zitten die dierlijk van oorsprong zijn, of bewerkt zijn met stoffen van dierlijke oorsprong.
-
Oei, valt dat even tegen!
Ik ben officieel geen veganist, maar probeer wel zoveel mogelijk op dat soort dingen te letten. Dit is dus weer een openbaring, thnx!
-
Hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=5697) kun je er nog meer over vinden.
-
je hebt nu ook O'mega brood met visvetzuren, dus het wordt wel gebruikt. Maar daarbij wordt het geloof ik duidelijk vermeld omdat ze mensen om die reden het brood willen laten kopen (en eten)
-
Oei, valt dat even tegen!
Ik ben officieel geen veganist, maar probeer wel zoveel mogelijk op dat soort dingen te letten. Dit is dus weer een openbaring, thnx!
Kijk in de supermarkt naar allison brood of oerbrood. Dat is goed brood.
-
8) hallo vegatariche mensen en veganischtise,
Ik ben laast naar de biologische winkel geweest en zag daar ook broden staan. ik heb toen gevraagd waarom ze ook broden verkochten en het bleek dus dat daar broodverdikingsmidel inzat ofwel hulpstof e 472e.
Ik heb even op google gekeken en daar stond dat het soms plantaardig is of soms slachtafel weet iemand in welk brood geen plantaardig broodverdikingsmiddel inzit ?
Bedankt,
Ik vertrouw jullie tips
-
Ik had dit gestuurd naar het voorlichtingsbureau brood:
Vraag:
Hallo, Mijn vraag was bestaat er ook brood voor veganisten? Want ik heb gelezen dat broodverbetermiddels dierlijk zijn ...ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden
En dat antwoord daarop was:
Ter verbetering van de kwaliteit van brood wordt gebruik gemaakt van broodverbetermiddelen. Broodverbetermiddel kan bestaan uit melkbestanddelen, tarwegluten, sojameel, moutmeel, suikers, oliën en vetten, emulgatoren, meelverbetermiddelen en enzymen.
Vrijwel alle in Nederland gebakken broden bevatten broodverbetermiddel. Broodverbetermiddelen hebben een belangrijke functie in het broodbereidingsproces en verbeteren de eigenschappen van het eindproduct brood: bijv. malshouding, volume, korstkleur en kruimstructuur.
In Nederland zijn de oliën en vetten in broodverbetermiddelen vrijwel altijd plantaardig, maar er wordt bijvoorbeeld ook weipoeder gebruikt en weipoeder bevat een kleine hoeveelheid melkvet. Daarnaast kunnen de gebruikte emulgatoren gemaakt zijn op basis van dierlijk vet (ca. 0.03%). Dat is dan meestal rundvet. Wij hebben nergens in onze dossiers kunnen terugvinden dat er ook varkensvet gebruikt wordt. Tegenwoordig zetten fabrikanten op de grondstoffen of deze "geschikt" zijn voor consumptie voor vegetariërs (i.v.m. dierlijk vet).
U kunt dus het beste bij uw bakker navragen of hij broodverbetermiddel gebruikt en voor welke broden en of hij wil verifiëren op de zak of bij zijn grondstoffenleverancier of deze geschikt zijn voor mensen met een vegetarische levenswijze.
Ik vertrouw erop u voldoende geïnformeerd te hebben.
Maar ik dacht ook toen ik dit las ik heb nog nooit op een brood zien staan of het geschikt is voor vegetariers..beetje vaag
-
Tegenwoordig zetten fabrikanten op de grondstoffen of deze "geschikt" zijn voor consumptie voor vegetariërs (i.v.m. dierlijk vet).
...
Maar ik dacht ook toen ik dit las ik heb nog nooit op een brood zien staan of het geschikt is voor vegetariers..beetje vaag
Het staat ook niet op het brood, maar op het broodverbetermiddel wat de bakker gebruikt, begrijp ik uit bovenstaand antwoord van het voorlichtingsbureau. Dus de bakker zou kunnen kijken of het broodverbetermiddel wat hij gebruikt vegetarisch is (en dus ook het daarmee gebakken brood).
-
Het middel wat ze gebruiken is volgens food info.net "meestal" plantaardig.Maar als je weet hoe de bedrijfen die die desbetrefende stoffen leveren werken is dat dus niet echt veel belovend.
Meestal hebben ze een inkoper in dienst die de markt af speurt naar goed koopen grond stoffen en als daar een keertje wat goed koop slacht afval bij zit gebruiken ze dat.net zoals je bij de New York pizza zomaar ineens het kappers afval in je pizza kan tegen komen!..(waarom?god mag het weten..)
Voor Albert Hein(of de des betrefende bakker) is het volgens mij moeilijk te achter halen omdat dit dus per levering verschilt (de samenstelling).En zouden ze dus per levering moeten gaan na vragen of het veg. is...
beter kan je het volgens mij gewoon niet eten(van uit mijn perspectief dan..)die e-nummers enzo..
Wel blijfen mailen nat. he ;D naar ze
-
hallo,
Met belangstelling lees ik deze topic. Sinds een half jaartje ben ik er achter dat onze bakker, alles op natuurbasis bakt, ook de broodverbeteraar.
Ik heb in de buurt ook nagevraagd (andere bakkers) wat voor emulgators er gebruikt worden. sommige hadden geen zin om moeite te doen..anderen zeiden bij voorbaat dat ze het niet wisten..
Nu kunnen ze van E471, 3 keuzes maken.
Varkensvet
rundvet
palmvet of olie
Je kan dus de fabrikanten van de produkten benaderen. als je daar een aderes van kan vinden, want ik wil wel vaker iets uitzoeken en dan is er niets te vinden.
Onze bakker bakt dan met een natuur emulgator, palmvet of olie.
Hopelijk spreken ze de waarheid. Daar moet je dan van uit gaan.
Eigenlijk lijkt het me dat de meeste bakkers toch 'vooral in deze tijd' altijd palmvet of olie zouden moeten gebruiken.
Special biobrood is erg duur..
een alternatief:
Pita's. kan je altijd eten. en inderdaad turksbrood..(niet duur allemaal)
Of zelf bakken..
bij de lidle zijn er ook ciabatta broodjes, kan je ook nemen. Gewoon op het etiket kijken..
Helaas heb je een probleem als je 'anders eet'.. Op een andere topic heb ik me al voorgesteld, mijn man is joods en wij eten geen varkens ,en andere niet -eetbare dieren.
Maar omdat wij brood en melk niet samen voegen, kunnen wij ook geen brood eten waar rundvet inzit, daarom dus brood met palmvet/olie. als wij rundvet in brood zouden hebben kunnen wij er dus geen kaas op doen. snap je..
je kan brood bij een kosjere bakker halen. Ligt eraan waar je woont..of bestellen in Almere brengen het bij je thuis. maar ja, moet je wel in de buurt wonen..
-
Maar ik dacht ook toen ik dit las ik heb nog nooit op een brood zien staan of het geschikt is voor vegetariers..beetje vaag
Nee hoor helemaal niet zo vaag.
Tegenwoordig zetten fabrikanten op de grondstoffen of deze "geschikt" zijn voor consumptie voor vegetariërs.
Het staat dus niet op de zak brood in de winkel, maar op de zak van de grondstof, vandaar dat je het even aan de bakker moet vragen ;)
U kunt dus het beste bij uw bakker navragen of hij broodverbetermiddel gebruikt en voor welke broden en of hij wil verifiëren op de zak of bij zijn grondstoffenleverancier of deze geschikt zijn voor mensen met een vegetarische levenswijze.
-
een alternatief:
Pita's. kan je altijd eten. en inderdaad turksbrood
Met uitzondering van de veganisten onder ons..Turks brood word volgens mij zoms(net als crossaints)met ei besprenkeld....(of ingesmeerd hoe u wilt....)en vast geen scharrel eieren...
-
En pita's kan je denk ook niet altijd eten. Goed op de ingredienten letten dus.. want sommige gooien ze ook wel weer rare dingen doorheen (zag weleens wat enummers staan). Maar meestal is het standaard recept.
-
En pita's kan je denk ook niet altijd eten.
Dat klopt, ik zag vandaag grote Egyptische pita's van Bolletje liggen met volgens mij een melkbestanddeel erin. :-\
-
En pita's kan je denk ook niet altijd eten. Goed op de ingredienten letten dus.. want sommige gooien ze ook wel weer rare dingen doorheen (zag weleens wat enummers staan). Maar meestal is het standaard recept.
Ik heb 'mijn' pita's even bekeken en die komen van de lidl, geen E nrs.gewoon water, tarwebloem, gist, suiker en zout.
Ze kosten maar €0.65 per 10 natuurlijk.
Groetjes,hillela
ik ga een weekje weg dus kan niet reageren.
-
ja lidl heeft niks verder erin. Maar mijn moeder had laatst pita's van bolletje. Daar zat melk idd. Maar volgens mij ook wat enummers? Dus ik denk niet dat het altijd goed is.
Dus er zullen nog wel meer te vinden zijn met vage dingen erin...
-
Ik heb vandaag pita's bij de Aldi gekocht, die zijn ook 100% vegan.
-
hhey
Bij ekoplaza is alle brood geschikt voor veganisten. Dit stuurde ik:
Hallo
Ik had een vraag:Hebben jullie ook geschikt brood voor veganisten dus zonder dierlijke broodverbetermiddelen zoals rundvet.
Ik hoop snel wat te horen.
En hun antwoorden dit:
Ons brood is niet bereid met dierlijke vetten of andere dierlijke producten.
Het is dus geschikt voor veganisten
Met vriendelijke groet
EkoPlaza Alkmaar
En bijde ekoplaza verkopen ze ook seitan..het is daar best prijzig maar je krijgt waar voor je geld ;D
-
Heb niet alles doorgelezen maar bij de Aldi en Lidl in Duitsland, geen idee of misschien sommige in Nederland dat ook heeft, maar die hebben vegan brood, heb in ieder geval niks fouts erin kunnen vinden, geen E-nummers of rare woorden, en best veel soorten. Een paar soorten roggebrood, toastbrood, van dat witachtige brood dacht 2 soorten ofzo en nog goedkoop ook.
-
Waarom naar de AH mailen met alleen de vraag of de E nummers in brood dierlijk zijn?
Aangezien er ook in hun banket/koekjes en andere producten E471 bijvoorbeeld voorkomt...
Is het niet handiger om een antwoord te krijgen op de volgende vraagsteling?
Allerlei E nummers kunnen dierlijk zijn, veel mensen willen dit niet eten maar het is erg lastig te achterhalen en een eerlijk antwoord te krijgen.
Ik wil weten welke E nummers bij jullie nu dierlijk zijn. Mocht er een wisseling inzitten, dat het de ene keer dierlijk is en de andere keer niet, dan dit gaarne ook vermelden. Wegens allergie is dit erg noodzakelijk om te weten!!
Ik specificeer me dus op dit moment dus niet naar een bepaald product zoals brood, banket of AH kant en klare maaltijden, maar puur op de door jullie gebruikte E nummers.
Alvast bedankt voor het uitzoeken.
Ik ga het in ieder geval zo eens proberen. Want ik heb ook al eens zo'n vaag mailtje gehad over dieetproducten en 5 soorten die je maar mag opgeven.
Ik houd jullie op de hoogte
-
Is het niet handiger om een antwoord te krijgen op de volgende vraagsteling?
Allerlei E nummers kunnen dierlijk zijn, veel mensen willen dit niet eten maar het is erg lastig te achterhalen en een eerlijk antwoord te krijgen.
Ik wil weten welke E nummers bij jullie nu dierlijk zijn.
Ik denk niet dat ze daarop antwoorden. Ze hebben nu eenmaal de regel dat ze maar een aantal producten per vraag uitzoeken. Daar houdt hun service op. Je kan het natuurlijk altijd proberen, maar ik denk dat je toch echt per paar producten het moet vragen.
-
Daarnaast is er ook een praktisch probleem.
AH koopt ook producten in voor gebruik onder hun eigen naam, en daarom is het dus gewoon helemaal niet mogelijk om een algemeen antwoord per E-nummer te geven.
-
Ja al hun huismerkproducten worden in allerlei fabrieken gemaakt, daarom duurt het ook vaak lang voordat je antwoord krijgt. Maar ik vind wel dat AH voor zo'n dure winkel een slechte consumentenservice heeft.
-
Ik weet gewoon niet wat ik hoor :o
In brood zitten dierlijke bestandsdelen ???.
Het moet niet gekker worden.
Ik zal wel gewoon dezelfde brood als anders blijven eten, heb het soms al moeilijk genoeg, bijna overal zit wel iets dierlijks in.
Ik zou wel willen weten wat voor hoeveelheid er nou in zit.
Er zou ZEKER op de verpakking moeten staan dat er dierlijk vet in zit.
-
Tegenwoordig verkopen bijna alle supermarkten bij ons in de buurt geen oerbrood meer. Daarvoor in de plaats verkopen ze nu molenaarsbrood, helaas dus niet vegan:
Contactnr. : 149096
Onderwerp : E-nummers Molenaarsbrood
Geachte mevrouw,
Hartelijk dank dat u de moeite heeft genomen om ons te informeren.
Wij stellen uw reactie zeer op prijs, omdat het ons de gelegenheid biedt de
kwaliteit van onze C1000 producten en diensten verder te optimaliseren.
Alle Molenaars broden bevatten E920 (L-cysteïne) dit een meelverbeter middel en
is dierlijk ( wordt gemaakt van eendeveren). De leverancier is wel voornemens om
dit te vervangen voor een plantaardige variant. Hij kon niet aangeven per
wanneer helaas.
Wij hebben uw reactie tevens in ons registratie systeem vastgelegd.
Met vriendelijke groet,
(naam verwijderd)
Hoofd C1000 Consumentenservice
-
Ik vraag me af of wij niet worden voorgelogen worden door de klantenservice, om ons maar snel weg te moffelen in verband met gezeur. Weet iemand nu hoe het nu tegenwoordig zit bij de AH. Eventueel een lijstje van welke broden met dierlijk vet zijn gereedgemaakt?
In ieder geval e-mailde ik ooit de klantenservice van Plus, waarin zij konden meedelen dat alle broden met de nummers E471 en E472 alleen verwerkt waren met plantaardige vetten:
woensdag 18 februari 2009
-----------------------
Geachte heer,
Hartelijk dank voor uw reactie via onze internetsite.
Wij kunnen u mededelen dat E471 en E472 die binnen ons brood worden verwerkt op basis zijn van plantaardig vet.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wij hopen u binnenkort weer als tevreden klant bij één van onze PLUS Supermarkten te mogen verwelkomen.
Met vriendelijke groet,
Namens de PLUS consumentenservice
-
Weet iemand nu hoe het nu tegenwoordig zit bij de AH. Eventueel een lijstje van welke broden met dierlijk vet zijn gereedgemaakt?
Het is al jaren niet erg duidelijk, en bovendien kan het tussentijds ook weer veranderen. De laatste stand van zaken was geloof ik dat het Allison brood (of het Allison biologisch brood) oke is. Het heeft geen zin ze te mailen met 'welk brood van julie is veggie' als je het wilt weten moeten je 1 (of meer) broodsoorten met naam noemen en dan vragen of die veggie zijn. Een alternatief is naar de biowinkel gaan, maar dat is ander soort brood en duurder, dus dat moet je maar net lekker vinden of kunnen betalen. Of zelf bakken maar dat is ook nogal wat.
Edit: of naar de Plus gaan :)
-
Of zelf bakken maar dat is ook nogal wat.
Ik vind zelf brood bakken ronduit ideaal.Ik heb een half jaar geleden een broodbakmachine gekocht en het zelf brood bakken is me enorm meegevallen! Ik dacht dat het veel werk zou zijn en dat het lang zou duren, maar dat valt reuze mee. In het begin gebruikte ik een standaardprogramma van bijna drie uur, maar daar ben ik definitief vanaf gestapt toen ik i.v.m. tijdgebrek eens noodgedwongen een snelprogramma van 58 minuten moest gebruiken. Het brood rees minder en was dus compacter, dat beviel me wel. En het was ook nog eens een stuk sneller. Vanaf dat moment gebruik ik alleen nog een snelprogramma. In de biowinkel zijn tig soorten meel te koop die ik meestal fifty-fifty meng met gewoon wit meel, dat bespaart in kosten. Het enige wat er dan nog bij moet is zout, water en droge gist. De gist die ik gebruik is vegan (staat op de verpakking) en is van het merk Doves Farm. Ik haal het bij de C1000. (Zoek bij de dieet- en Zonnaturaprodukten.) Water, meel, zout en gist in het apparaat, programma instellen en voila: 58 minuten later heb je supervers brood dat gegarandeerd vegan is. :thumbsup:
-
Ik bak bijna elk weekend een brood, maar dat duurt dan inderdaad 3 uur en 40 minuten. Ik zal ook eens een snelprogramma proberen, als dat zo goed werkt!
-
ik vind het juist te compact :-[ maar ik ben ook gewoon een zeikerd wat brood betreft...
-
Het is al jaren niet erg duidelijk, en bovendien kan het tussentijds ook weer veranderen. De laatste stand van zaken was geloof ik dat het Allison brood (of het Allison biologisch brood) oke is. Het heeft geen zin ze te mailen met 'welk brood van julie is veggie' als je het wilt weten moeten je 1 (of meer) broodsoorten met naam noemen en dan vragen of die veggie zijn. Een alternatief is naar de biowinkel gaan, maar dat is ander soort brood en duurder, dus dat moet je maar net lekker vinden of kunnen betalen. Of zelf bakken maar dat is ook nogal wat.
Edit: of naar de Plus gaan :)
Vandaag ontving ik een algemeen antwoord van de klantenservice van AH met een twijfelende uitzondering van 'wel is het mogelijk'. Dus het moet maar denk ik per brood gevraagd worden:
Geachte heer ****,
In het algemeen worden er geen dierlijke stoffen in brood verwerkt. Alle emulgatoren zijn van plantaardige afkomst. Wel is het mogelijk dat er in het E-nummer een drager zit, die wel van dierlijke afkomst is. Helaas is dit niet in kaart te brengen. Voor meer informatie over emulgatoren en dieal dan wel of niet een dierlijke oorsprong hebben, wil ik u graag verwijzen naar www.food-info.net. Dit is een informatieve site van de universiteitvan wageningen speciaal voor consumenten.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
-
Dit is trouwens het antwoord van Bakkersland. In plaats van dat we informeren bij detailhandels, is het soms ook mogelijk om direct bij de producent het een en ander na te vragen. Die winkels komen tenslotte daar uiteindelijk terecht. Bakkersland produceert bijvoorbeeld broden voor de AH. Ook van hen ontving ik het antwoord (van 2 verschillende medewerkers) dat zij alleen plantaardige vetten gebruiken:
Geachte meneer ****,
Naar aanleiding van Uw vraag bij de consumentenservice kan ik u mededelen dat in de producten die door Bakkersland worden geproduceerd geen dierlijke bestandsdelen aanwezig zijn. E-nummers als bijvoorbeeld E471 en E482 zijn voornamelijk afkomstig van palm- en raapzaad.
Ik hoop U hierbij voldoende te hebben geinformeerd.
Met vriendelijke groet,
Kwaliteitsdienst Bakkersland BV
tel. 073-5990874
------------
Beste heer ****,
Bij deze wil ik een antwoord geven op uw vraag m.b.t. dierlijke bestanddelen in brood.
Ons brood bevat geen dierlijke bestanddelen. De Enummers zijn ook van plantaardige afkomst.
Wel bevatten de bollen en witbrood melk.
Met vriendelijk groet,
Kwaliteitsdienst Bakkersland BV
tel. 073-5990812
-
Vandaag heb ik ook brood gebakken op het snelprogramma (1:40 uur i.p.v. de gebruikelijke 3:40 uur). Het brood was klein en compact, iets hoger dan de helft van de normale hoogte, maar de smaak was prima. Dit is wel voor herhaling vatbaar dus! :D
Mijn broodbakmachine heeft ook nog twee ultrasnelle programma's (58 minuten), misschien moet ik die een volgende keer maar eens proberen...
-
ik vraag jullie dat alle brood van ah zit in wat verkens vet,
ik ben echt interst als zo is ,
bedank jullie recatie
-
In sommige broodsoorten wordt inderdaad slachtafval verwerkt, maar niet in allemaal.
Broden van Albert Heijn waar dat niet in zit zijn o.a. Allinson, alle soorten biologisch brood, Sallands, Goois, Twents, Brabants, Veneziaans, Zaanse snijder en Pain de cereal.
-
In sommige broodsoorten wordt inderdaad slachtafval verwerkt, maar niet in allemaal.
Broden van Albert Heijn waar dat niet in zit zijn o.a. Allinson, alle soorten biologisch brood, Sallands, Goois, Twents, Brabants, Veneziaans, Zaanse snijder en Pain de cereal.
Hé Kiwi, hoe ben je daar achter gekomen? Ik kwam niet verder dan Allison en de biologische versies.
Wanneer je AH benadert, krijg je:"Daar kunnen wij geen mededelingen over doen."
-
Daar heb ik me toen ik veganist was nog wel eens in verdiept.
Allinson is trouwens altijd vrij van dierlijke ingrediënten, niet alleen bij AH dus. Dat vind ik altijd wel handig om te weten.
De oerbroden van de Super ook volgens mij, en verder alle biologische broden.
-
Bij AH ben ik de enige die Alinson Meergranen eet. Wordt apart voor mij besteld en gereserveerd.
-
In sommige broodsoorten wordt inderdaad slachtafval verwerkt, maar niet in allemaal.
??? Zo leer je elke dag weer wat nieuws. En waar zou dat dan weer goed voor moeten zijn? Omdat het zo 'lekker' is? Vanwege de alom geprezen conserverende eigenschappen? Als logisch vervolg op alle overbodige geur- en smaakstoffen?
*Eelco is blij dat zijn Duitse bakker gewoon lekker broodbrood verkoopt*
-
Als broodverbetermiddel, waardoor het brood langer vers zou blijven en een betere structuur zou krijgen volgens mij. In heel veel soorten brood wordt wel een of andere vorm van broodverbeteraar gebruikt, en die kan plantaardig zijn. Maar die kan dus ook gemaakt zijn van varkenshaar.
-
Trouwens, deze hele draad gaat daar zo ongeveer over. ;)
-
Absurd hè, varkenshaar toevoegen aan brood om het dagenlang voor vers door te kunnen laten gaan ???
Ben zo blij met mijn broodbakmachine!
-
Zou het ook helpen om baardslijpsel uit mijn scheerapparaat in mijn brooddeeg te gooien om het langer houdbaar te houden (volgens het mannen zijn varkens-principe)?
-
Zou het ook helpen om baardslijpsel uit mijn scheerapparaat in mijn brooddeeg te gooien om het langer houdbaar te houden (volgens het mannen zijn varkens-principe)?
Zere's oonlie wan wee toe faind out...
-
Zou het ook helpen om baardslijpsel uit mijn scheerapparaat in mijn brooddeeg te gooien om het langer houdbaar te houden (volgens het mannen zijn varkens-principe)?
Je had toch een hangbuikzwijn? Of is die inmiddels geheel kaalgeschoren voor je bakavonturen?
-
Zou het ook helpen om baardslijpsel uit mijn scheerapparaat in mijn brooddeeg te gooien om het langer houdbaar te houden (volgens het mannen zijn varkens-principe)?
Je had toch een hangbuikzwijn? Of is die inmiddels geheel kaalgeschoren voor je bakavonturen?
Ik denk alleen de bikinilijn.
-
Net ergens gelezen dat baardharen roken misselijkheid kan veroorzaken, maar geen idee hoe dat met opeten zit...
-
Er is wel een draad over brood, maar volgens mij gaat het daar ook over varkensharen enzo. Vandaar een begin met deze draad, voor lekker brood.en anders voegt iemand het toch maar samen
Vooralsnog hebben we pompoenbrood gemaakt, uit een mix met pompoenmeel - en zaad, gewone bloem, roggebloem, moutextract, enzymen, gedroogd zuurdeeg, ascorbinezuur en gluten. en natuurlijk zout, water, gist en suiker.
Lekker, sterke smaak, tikje te zuur om bij de hagelslag te passen.
Ook hebben we een volledig speltbrood gemaakt: schijnt erg gezond te zijn, maar zo vond ik het ook smaken. Het pompoenbrood heeft een zachtere structuur.
Ik wil ook nog wat met rogge gaan experimenteren. En vijgebrood!
Wat doen jullie zoal? Gaan jullie voor lekker en/of gezond? En hoe zat het ook alweer met de vliesjes van volkorenbrood en ijzeropname? Dat moest je toch afwisselen enzo?
Op naar een inspirerende receptendraad!
-
:o Wat doe jij veel ingrediënten in je brood! Moet je die ook afwegen, of kan dat uit de losse pols?
Ik ga vooral voor lekker. Gewoon wat speltmeel bij het volkorenmeel, wat witte bloem, verder lijnzaad, pompoen- en zonnepitten, eventueel een restje rijst. Erg lekker. En dat als zuurdesem. Vind ik lekkerder dan gistbrood, dat vind ik een beetje muffig ruiken. Is wel erg stevig, maar dat went.
Alleen de hoeveelheid zout en water meet ik af, de rest gaat op het oog. Mijn broden zijn dus niet altijd hetzelfde.
-
Mijn favoriete bloem is het boerenpit meel van de AVEVE. Lekker van structuur (lees: weinig kruimelig, eerder veel gluten, denk ik) en veel pitten en zo in.
En ook een beetje sojabrood, van dezelfde winkel.
-
:o Wat doe jij veel ingrediënten in je brood! Moet je die ook afwegen, of kan dat uit de losse pols?
het is eigenlijk:
1 cup mix met pompoenmeel - en zaad, gewone bloem, roggebloem, moutextract, enzymen, gedroogd zuurdeeg, ascorbinezuur en gluten. Zak van de molen ;)
1 cup gewoon tarwemeel.
1 tl zout,
3/4 cup water,
1 tl gist
2 el suiker.
En als beginneling meet ik alles nog keurig af.
-
Voor brood wil ik je aanraden de belangrijkste ingredienten goed af te wegen, dat luistert nogal nauw (net als met cake). Ik dacht dat een AFK geen zware degen (van enkel speltmeel bv) aankan, maar heb ik zelf nog niet experimenteel mogen ondervinden.
Ik gebruik mn BBM (AFK) meestal alleen als kneedmachine voor gistdeeg, omdat ik dat niet goed met mn handen kan kneden. Pizzadeeg gaat er geweldig goed in, daarna het deeg in 2 verdelen en uitrollen en de bodems met beleg naar keuze afbakken in de pizzabakker.
Hier het recept:
Ingrediënten
* 200 ml water
* 355 gram patentbloem
* 0,5 zakje gedroogde gist (Dr. Oetker)
* 1 snufje suiker
* 1 snufje zout
* 2 eetlepels olijfolie
Bereiden
Doe eerst het water in de BBM, en dan de bloem. Maak in het midden een kuiltje, en strooi daar de gist in. Rechts van de gist een kuiltje maken en de suiker instrooien, links van de gist een kuiltje voor het zout.
Programmeer de BBM op programma 8 voor gistdeeg. Zet hem aan, en als het draait, voeg dan de olie toe.
Klepje weer dicht doen, en pas weer open doen als deze heeft gepiept.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en beleg naar keuze en bak daarna de pizza.
Het deegje is voor 2 pizza's. Kruiden kunnen naar wens ook aan het deeg worden toegevoegd tijdens het kneden voor de eerste rijs. Het deeg is ook in te vriezen.
Materialen
* broodbakmachine van het merk AFK, deegroller, maatbeker, weegschaal
Ik heb er zelf alleen nog maar AH-bloem voor gebruikt. Goedkope euroshopper bloem is er niet geschikt voor, die heeft te weinig gluten (da's meer iets voor cake). Patentbloem van de AH zelf gaat al een stuk beter. Ik heb laatst bij de Sligro een zak tipo OO gehaald en daar ga ik binnenkort eens een pizzadeegje mee maken.
Het is misschien ook leuk een gedeelte van de tarwebloem te vervangen door boekweit- of speltmeel. Ik heb daar nog geen ervaring mee (ik denk dat er dan meer gist bij zou moeten misschien). Pas geleden heb ik wel een eetlepel gedroogde Provencaalse kruiden aan het deeg toegevoegd zo net na de olie. Dat was ook leuk, maar qua smaak gebeurde er uiteindelijk niet veel (viel weg bij de tomatensaus er op).
-
1 cup mix met pompoenmeel - en zaad, gewone bloem, roggebloem, moutextract, enzymen, gedroogd zuurdeeg, ascorbinezuur en gluten. Zak van de molen ;)
Waar koop je pompoenmeel?
-
1 cup mix met pompoenmeel - en zaad, gewone bloem, roggebloem, moutextract, enzymen, gedroogd zuurdeeg, ascorbinezuur en gluten. Zak van de molen ;)
Waar koop je pompoenmeel?
Je kent de mooie molen hier? Daar zat een winkel in, die zit nu een paar honderd meter terug (vanuit jouw dorp gezien), aan de trambaan. Erg lekker!
-
Vandaag een brood van 1/3 tarwemeel, 1/3 spelt en 1/3 pompoenmix.
Het zure van de pompoen is weg, en de structuur is prima.
-
Over Allinson brood: kennelijk is dit geen beschermde naam (meer), of mag je hem gewoon verkeerd schrijven. Kijk voor de lol eens naar de ingrediëntenlijst van het Allinson brood bij Dirk vd Broek. Staat stijf van de E-nummers.
Ik denk dat de reden voor het "vers" bakken van brood in supermarkten alleen maar is om de schijn van ambachtelijkheid op te houden. Het komt gewoon uit grote broodfabrieken en is daar nog niet helemaal gaar gebakken, zodat het langer verkoopbaar is. Bijkomend voordeel voor de supers is dat er geen ingrediëntenlijst meer op hoeft. Ik koop zoiets gewoon in principe niet....
Maar dan: Waarom wil je persé brood in de supermarkt kopen? Hetzelfde geldt voor de "warme bakker" en aanverwanten, die met fabrieksmixen (ook verkrijgbaar in kleine dure zakjes voor in de broodbakmachine) werken, of zelfs de werkwijze van de supermarkten kopiëren. Er komen gelukkig weer steeds meer echt goede bakkers, met liefde voor het vak. Niet altijd bio, maar die weten wel dat brood tijd nodig heeft in plaats van toevoegingen. Na een tijdje weer echt brood eten ruikt de broodafdeling in de super zelfs een beetje ranzig!
Wat ik eigenlijk wil zeggen is: Je hoeft geen klant te blijven als je het met de produkten niet eens ben. Als mijn groentenman niet wil zeggen of de tomaten zwaar bespoten uit de kas komen of gewoon lekker in de zon hebben gestaan of er zelfs over liegt, dan ga ik naar een andere groentenman. Meneer Heijn gaat er van uit, dat we toch wel blijven komen; zullen we hem eens ongelijk geven?
-
We??
-
Ja: tegen hunnie
-
Over Allinson brood: kennelijk is dit geen beschermde naam (meer), of mag je hem gewoon verkeerd schrijven.
Hm stom.
Ja er komen wel steeds meer goede bakkers, maar vooral in de steden natuurlijk. In Amsterdam: Paul Annee, Hartog, yum! Buiten de steden kun je natuurlijk wel goed brood krijgen bij natuurwinkels, maar niet iedereen heeft daar het geld voor.
Het Allison van AH is dan nog wel een enigszins redelijk alternatief.
-
Ik vind het passiebrood van AH ook wel lekker, maar ik geloof dat dat niet overal gebakken wordt. Ik vind brood van echte bakkers lekkerder, maar mijn ritme past niet bij dat van bakkers, heb een paar keer recht vanuit mijn bed brood willen kopen, en toen was het al uitverkocht (en ik heb ondertussen alle bakkers in de buurt, en die in de buurt van ouders/werk gehad, en ze vonden het allemaal compleet logisch dat ze om halfeen al geen brood meer hadden). Misschien moet ik gaan voordat ik ga slapen, maar volgens mij zijn ze dan nog niet open.
-
Absurd hè, varkenshaar toevoegen aan brood om het dagenlang voor vers door te kunnen laten gaan ???
Ben zo blij met mijn broodbakmachine!
Nou, ik vind eendenveren ook een smerig idee hoor! Zouden die lieve eendjes levend of dood geplukt zijn :'(
Ik heb altijd een lijstje bij me met E-nummers die niet vegetarisch zijn of niet altijd vegetarisch zijn. Ik heb het naast het zaans volkoren gelegd van Albert Heyn en het leek me in orde. Maar misschien zijn er ingrediënten die ze niet op het etiket hoeven te zetten.
-
Ik vind het passiebrood van AH ook wel lekker, maar ik geloof dat dat niet overal gebakken wordt. Ik vind brood van echte bakkers lekkerder, maar mijn ritme past niet bij dat van bakkers, heb een paar keer recht vanuit mijn bed brood willen kopen, en toen was het al uitverkocht (en ik heb ondertussen alle bakkers in de buurt, en die in de buurt van ouders/werk gehad, en ze vonden het allemaal compleet logisch dat ze om halfeen al geen brood meer hadden). Misschien moet ik gaan voordat ik ga slapen, maar volgens mij zijn ze dan nog niet open.
Laat naar bed gaan. Om twee uur in de nacht zijn ze al aan het bakken. Of je broertje langs laten komen?
-
Of misschien een avondje niet tot drie uur op topia zitten en op tijd je bed uit gaan, brood inslaan voor de hele week, vriezer volproppen en hupsa. :hungry:
Ik vind het trouwens echt niet vreemd hoor dat er 's middags geen vers brood meer is. Ik ben niet anders gewend. Dat zal toch bijna overal zo zijn?
Het lekkere brood is in ieder geval altijd al uitverkocht als ik een keer kies uit te slapen.
waar ik eigenlijk op wilde antwoorden; zitten er eendenveren in brood?
En zo nee, waar dan wel in?
Ik moet het eigenlijk niet vragen want er is een enorme last van me af sinds ik dat achterlijke E-nummer lijstje niet meer meezeul, maar ben toch nieuwsgierig.
-
Brood uit de vriezer is niet zo lekker meer hoor, en brood van een week oud ook niet. Maar ik voel me echt beroerd als ik vroeg genoeg op moet voor brood, dan hoef ik het brood niet meer.
-
Of je bestelt een brood, dat ze voor je apart leggen, zodat je het 's middags op kan halen?
-
Of misschien een avondje niet tot drie uur op topia zitten en op tijd je bed uit gaan, brood inslaan voor de hele week, vriezer volproppen en hupsa. :hungry:
Heb je weleens vers brood gegeten? Dan wil je toch geen vriezerbrood meer... (Of althans: dan kun je net zo goed brood van de supermarkt kopen.)
Ik vind het trouwens echt niet vreemd hoor dat er 's middags geen vers brood meer is. Ik ben niet anders gewend. Dat zal toch bijna overal zo zijn?
Ik snap echt niet waarom dat niet vreemd is. Nu gaat de bakkerswinkel om zeven uur open en zijn ze om elf uur uitverkocht op een drukke dag. Daarvoor is de bakker om vijf uur (of eerder?) begonnen met werken. Ik weet niet zeker of die daar nou blij mee is. En dan is er dus ook nog te weinig, want als ze later nog brood hadden, zou Fem het ook kopen.
Dat zijn dus twee partijen die allebei niet blij zijn.
Terwijl de enige bakker waar ik vaak kom, de enige bakker die ik ken waar je om vijf uur 's middags nog vers brood kunt krijgen, ook onder bakkers heel populair is om te werken: omdat er ook overdag wordt gebakken daar, hoeft niet elke bakker daar elke ochtend zo vroeg op.
-
Ja, het schiet zn doel inderdaad voorbij om lekker brood in de vriezer te stoppen.
Tsja, dan is het nou eenmaal niet anders.
-
Ik zou ook heel happy zijn met een bakker die de hele dag vers brood verkoopt. In het buitenland is dat ook geen enkel probleem, kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, in Duitsland heb ik ook wel eens laat op de dag vers, warm brood gekocht. Ik vind het ergens ook zonde, het lekkerste brood is in Leiden te krijgen om half zes 's morgens, heet en knapperig uit de oven, het is toch onzin dat dat om half zes wel mogelijk is en om half twee niet?
-
Ik vind het trouwens echt niet vreemd hoor dat er 's middags geen vers brood meer is. Ik ben niet anders gewend. Dat zal toch bijna overal zo zijn?
Ik snap echt niet waarom dat niet vreemd is. Nu gaat de bakkerswinkel om zeven uur open en zijn ze om elf uur uitverkocht op een drukke dag. Daarvoor is de bakker om vijf uur (of eerder?) begonnen met werken. Ik weet niet zeker of die daar nou blij mee is. En dan is er dus ook nog te weinig, want als ze later nog brood hadden, zou Fem het ook kopen.
Dat zijn dus twee partijen die allebei niet blij zijn.
Twee uur 's nachts, beginnen de meeste bakkers, want dat brood moet ook nog een tijdje rijzen. En ik snap wel dat er om vijf uur 's middags niet meer zoveel keus is, maar als net na elven brood wil kopen voor de lunch, dan is er al niets meer, zelfs geen witbrood. Dat vind ik wel vreemd, want ik zal toch niet de enige zijn die wel eens luncht. (Goed, eerlijk is eerlijk, voor mij is dat dan ontbijt, maar op een tijdstip dat wel meer mensen brood eten.)
Dus ik snap heel goed dat hele volksstammen hun brood bij de supermarkt kopen. En als die supermarkt dan ook nog redelijk brood heeft, wat je wél om negen uur 's avonds kunt kopen, dan wordt het wel heel verleidelijk.
Bakkers maken zich op dit moment enorm druk over de supermarkten, omdat hun omzetten daardoor dalen. Maar het is best simpel op te lossen, maak brood wat lekkerder is dan dat van de supermarkt, en zorg dat mensen het kunnen kopen.
-
Hoor, hoor!
-
Goeie bijdrage, Maartje!
-
Hmmmmm, de bakkers die ik ken die hebben 'smiddags nog wel brood. Niet veel keuze soms, maar nog wel een paar soorten, zelfs 'savonds meestal.
Thuis, als ik geen zin heb om naar de bakker te gaan, en er is geen zelfbakbrood, dan bak ik zo broodjes af in de oven, daar zijn best lekkere soorten tussen ook.
-
ik vind brood van de bakker ingevroren lekkerder dan supermarkt brood hoor!
-
Even lekker jaloers maken: ik heb gisteren bij de Steinecke om de hoek om vijf uur 's middags een heerlijk Angeschobenes mit Ölsamen gescoord.
Wij kopen ons brood trouwens ongesneden (we hebben een welhaast antieke broodsnijmachine). Het brood blijft duidelijk langer vers en lekker.
-
Doen wij ook. Maar dan met een broodmes.
-
Fem, is het geen idee zelf brood te bakken? Of lust je dat niet?
Heeeerlijk wakker worden met de geur van vers brood om je heen!
-
Ik wil ook een middag-/avondbakker.
:)
-
Fem, is het geen idee zelf brood te bakken? Of lust je dat niet?
Heeeerlijk wakker worden met de geur van vers brood om je heen!
Hoe lang blijft dat goed eigenlijk? Was er wel over aan het nadenken, maar ik eet nu iets van een half brood per week. Wordt misschien iets meer als het vaker beschikbaar is, maar ik ga echt geen 2 broden per week eten. Of kan zo'n bbm ook minibroodjes maken?
-
Waarom zou dat niet kunnen?
-
Omdat het een groot ding is en ik natuurlijk niet halverwege de nacht het deeg eruit wil halen en minibroodjes wil gaan maken om die in de over te stoppen.
-
Het heet gelukkig een broodBAKmachine, dus hij kan ook bakken ;)
Dat ik dat niet doe, is een 2e.
Trouwens, alleen de deegstand van een AFK doet er ook niet zo lang over hoor, anderhalf uur ongeveer. Dus je kan voor het slapen gaan het ding vullen, en dan bij wakker worden het ding gelijk aan. Dan rustig wassen en aankleden en fretten voeren en je teennagels lakken ofzo en dan is je deeg klaar. Even in bolletjes verdelen en 20 minuutjes of minder in de oven. Met 2 uur heb je dan home made broodjes.
-
Hmm, echt aanlokkelijk klinkt het niet, dan wil ik eerst een pizzading denk ik. Maar meestal volstaat het brood van mijn AH ook wel hoor, AH hiertegenover heeft geen lekker brood, maar in die andere ben ik veel vaker en dat is best wel lekker. Voor bijzondere gelegenheden laat ik mijn vader (ochtendmens, die ook behoefte heeft aan een middagbakker trouwens, want op zaterdag kun je hier geen brood opzij laten leggen, en dus moet hij heel moeilijk doen met het plannen van de hondentraining, omdat hij eerst naar de bakker moet.) brood kopen.
-
Ik wil ook een middag-/avondbakker.
:)
Bakker Hartog in de Ruyschstraat is een middagbakker die ook nog hemels brood en andere lekkernijen maakt.
-
Ik wil ook een middag-/avondbakker.
:)
Bakker Hartog in de Ruyschstraat is een middagbakker die ook nog hemels brood en andere lekkernijen maakt.
Psies!
-
Hoi,
ik ben nieuw hier (was op zoek naar vega recepten) maar ik kan het niet laten even te antwoorden op deze post.
Ik bak tegenwoordig zelf brood. Heel simpel, lekker stevig volkorenbrood. Zonder kneden, zonder broodbakmachine. Je hebt wel een oven nodig. :)
Het heet Grantbrood, en je maakt het zo:
1,4 kg volkorenmeel (dit is voor 3 hele broden, gezinshoeveelheid dus...online kun je ook wel recept vinden voor één brood als je zoekt op grant-brood.)
1 eetl. zout
1 eetl. gedroogde gist
1,2 liter warm water
1 eetl suiker of keukenstroop.
-Verwarm de oven voor op 200 graden
-Vet drie broodblikken in.
-Meng meel en zout en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn.
-Strooi de gist in 1,5 dl. van het warme water. Doe na enkele minuten de suiker erbij. Laat tien minuten staan.
-Maak een kuiltje in het midden van het meel, roer het gistmengsel en het overige water erdoor. Het deeg moet glibberig aanvoelen. Roer ca. 1 minuut, van de kanten naar het midden werkend.
-Verdeel het deeg over de (verwarmde) broodblikken, bedek ze met ingevette plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 30 minuten/totdat het deeg de rand heeft bereikt rijzen. (leg er evt. ipv plasticfolie een ruime braadslee/afwasteil overheen, met daarover een vochtige doek)
-Bak de broden (zonder folie of theedoek!) 40 á 50 minuten minuten totdat ze knapperig zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
-
Hallo,
Ik ben sinds een tijdje definitief overgestapt op een vegetarisch eetpatroon.
Ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt, het bevalt me prima :)
Maar waarschijnlijk zoals iedereen die net bezig is roepen sommige voedingsmiddelen toch wat onduidelijkheid op.
Graag zou ik willen weten hoe het nu echt met brood en gebak zit, ik hoor en lees steeds vaker dat er een kans bestaat dat hier dierlijke stoffen in kunnen zitten, denk aan b.v. aan broodverbetermiddel en gelatine.
Toevallig hebben wij op het werk deze week 3x (!) gebak en taart geserveerd gekregen, de gelatineachtige gebakjes heb ik maar laten staan, deze zijn duidelijk te herkennen.
Maar met brood is dit toch wat lastiger, ik moet er wel bij vermelden dat ik wel altijd vers brood bij de warmebakker koop.
Dus niet van dat voorverpakte fabrieksbrood.
Is er iemand die hier wat meer info over heeft?
(deze vraag zal al wel vaker zijn gesteld, neem ik aan?)
-
Toevallig is diezelfde vraag inderdaad nog niet eens zo heel lang geleden weer eens aan de orde gekomen. Hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,9780.msg544698.html#msg544698) kun je lezen wat er toen allemaal over geschreven is.
En hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10165.0.html) is de voorsteldraad. ;) Welkom! :)
-
Kiwi,
Bedankt voor de info, hier staat idd veel over brood.
Volgens mij heb ik deze vraag wel in de verkeerde box gesteld.
Ach, moet mijn mijn weg door het forum nog even uitzoeken :)
Ik zie dat er echt heel veel verschillende zaken aan de orde komen.
-
Je vraag staat inmiddels in de goede draad (daar hebben we onze ijverige modjes voor). Kijk vooral rond op je gemak, er gaat vast een (vega-)wereld voor je open. :)
-
Vandaag kreeg ik te horen bij Albert Heijn dat mijn favoriete brood op het punt staat uit te sterven.
Het betreft Allinson Meergranen. Fem, is jou iets bekend?
-
Vandaag kreeg ik te horen bij Albert Heijn dat mijn favoriete brood op het punt staat uit te sterven. Het betreft Allinson Meergranen.
:sadley:
Dan moet ik idee om zelf brood te gaan bakken maar snel in daden omzetten.
Of bij de bakker om de hoek (bijna letterlijk) gaan kopen.
-
Mijn versgebakken walnoten-broccoli-brood staat nu af te koelen. Ben benieuwd hoe mijn test zal smaken over tien minuutjes...!
-
Het mijne ook.
-
Het mijne ook.
Heb jij ook walnoten broccoli brood gemaakt? :)
-
Nee, gewoon brood met lijnzaad en pompoen- en zonnepitten. Ik had een beetje slordig gelezen, dus de ingredienten waren me ontgaan.
-
Klinkt allebei lekker, maar ik denk dat ik toch precies dat van Wombat prefereer.
Hoe is dat van jou bevallen, trouwens, Aiko, en hoe kom je in godsnaam op zo'n idee?
-
Ik wil ook een middag-/avondbakker.
:)
Bakker Hartog in de Ruyschstraat is een middagbakker die ook nog hemels brood en andere lekkernijen maakt.
Nee, dat werkt niet voor mij. (Ik heb het even uitgeprobeerd.) Mijn werkdag is tot 6 uur, en dan sluiten ze. Laatst had ik wat eerder tijd om erlangs te gaan, nl. om 5 uur, en toen was (niet geheel onverwacht) al het brood al op. Ik heb er wel een stolletje gekocht met een spannend soort spijs erin (gehakte gemengde noten denk ik), maar dat smaakte iets te veel naar de plastic zak waar-ie in zat.
Nee, ik heb echt een látemiddagbakker nodig.
Maar. Ik kocht laatst brood bij Marqt en dat vond ik eigenlijk wel erg lekker! En toen ik de volgende dag om 6 uur terugging, was er nog volop keus. Vermoedelijk is hiermee mijn eindmiddagbeginavondbroodkoopqueeste al beëindigd. Op dagen dat ik niet de hele dag werk, kan ik natuurlijk buurten bij Hartog of Annee voor de afwisseling. :P
-
Het grote verschil met Marqt (of: een van de grote verschillen met Marqt) is dat het gewone brood van Hartog goedkoop is. En bij Marqt niet.
-
Nou, het brood van Hartog is minder duur, volgens mij nog steeds duurder dan van de Dirk of Aldi ofzo, ik denk dat er volkstammen zijn voor wie Hartog ontbaalbaar is helaas.
Ik weet eigenlijk niet hoe duur het brood van Marqt is. Ik vind het vooral víes (terwijl ik Marqt verder toch leuk vind). Maar ik ben een broodzeur. En Calimero's probleem is opgelost, mooi!
-
Wat kost een goed brood tegenwoordig in Nederland? Ik betaal hier in Hildesheim iets tussen de 2,65 en 2,90 voor een brood (dat dan ook echt lekker is).
-
Wat kost een goed brood tegenwoordig in Nederland? Ik betaal hier in Hildesheim iets tussen de 2,65 en 2,90 voor een brood (dat dan ook echt lekker is).
Dat betaal je hier voor wat beter fabrieksbrood. Qua lekkerheid en kwaliteit kan het nog niet in de schaduw staan van Nederlands supermarktbrood.
-
Het meergranenbrood bij Marqt was 2,95 en ik vond het van dat brood dat je ook bij een lunchroom zou krijgen (alhoewel Selly daar wsl anders over denkt. ;))
Bij AH koop ik wel eens halfjes en die variëren tussen de 0,70 ofzoiets (Allinson) en 1,24 geloof ik (Biologisch meergranen). Er zal ook nog wel iets duurder brood zijn, en ook wat goedkoper (Zaanse snijder rond de 60 ct?).
Het noten-vruchtenbrood van Marqt vond ik trouwens ook lekker!
-
Een heel volkoren van Hartog kost nog geen anderhalve euro. 1,30 ofzo, staat me bij.
(Al het andere daar is wel duur, ik denk af en toe met afgrijzen terug aan mijn kerstbroodkoopactie deze winter)
-
Een heel bruin brood bij Dirk is 99 cent. Dus voor mensen die echt op t geld moeten letten, is bv 1,30 voor een halfje echt veel.
-
Die 1,30 is voor een heel.
Ja, het is duurder dan een smerig brood van de Dirk. Maar wat toont dat aan? Alles is duurder dan een smerig brood van de Dirk, maar daarmee is toch niet alles duur?
-
Die 1,30 is voor een heel.
Ja, het is duurder dan een smerig brood van de Dirk. Maar wat toont dat aan? Alles is duurder dan een smerig brood van de Dirk, maar daarmee is toch niet alles duur?
Nee maar ik vind het altijd zo sneu voor mensen die geen geld hebben voor Hartogbrood. Een heel is trouwens 1,90, niet 1,30 bij Hartog (althans dat moet ik ervoor betalen :))
-
Dan is zelf bakken een optie. Lekker en goedkoop.
-
Tsja, zelfs voor 1,90 denk ik: als je dat wil, kun je het betalen. Je maakt mij niet wijs dat er mensen zijn die zo weinig geld hebben dat ze echt alleen maar brood van de Dirk kunnen kopen. Dat ze van die 90 cent die ze overhouden iets anders willen kopen is hun goed recht, maar ik vind dat niet zielig.
En dan is zelf bakken ook nog een optie.
-
Inderdaad denk ik dat veel mensen wel uiteindelijk het kunnen betalen, hoewel moeilijk als je in de bijstand zit, of als je in de schuldsanering zit (maar goed, je bent meestal toch ook zelf aan die schuld gekomen) dan wordt het lastig.
Hoe duur is zelf bakken eigenlijk? Met goed meel, energiekosten, afschrijving oven, is dat toch ook niet zo goedkoop?
-
Hoe duur is zelf bakken eigenlijk? Met goed meel, energiekosten, afschrijving oven, is dat toch ook niet zo goedkoop?
Ik heb ooit een berekening op i-net gevonden, maar kan die niet meer terug vinden.
Ik vrees dat dit soort berekeningen, als je het een beetje precies wil doen, razend moeilijk zijn.
Er zijn grote verschillen afhankelijk van hoe je precies te werk gaat (50 kg balen meel inkopen of pondspakjes, lekker meel of goedkoop meel, biologisch?, broodmachine of oven?).
Daarnaast zijn een deel van de kosten m.i. niet in geld uit te drukken. (Hoeveel euro zijn de geur en smaak van vers brood waard? Wat kost de wachtrij in de winkel. Fietsen naar de winkel: kosten of baten) etc. etc..
Volgens mij moet je alleen zelf brood gaan bakken als je het leuk vind om te doen.
En je moet er wat tijd voor wil nemen (na een tijdje "oefenen" valt dat best wel mee) en als je vindt dat jouw eigengebakken lekker is (na een tijdje oefenen).
Vroeger, in een studentenhuis, bakten we een tijd zelf brood. Meestal vond ik dat juist een prettige break tijdens het studeren. Maar we hebben er nooit aan gerekend. Dus het kon blijkbaar wel min of meer uit.
Nu ben ik aan het experimenteren met "no knead" brood. Kost nauwelijks tijd. En als ik straks snap hoe de timer van de oven werkt nog minder. :). Wel een lange doorlooptijd (ruim 20 uur), dus even goed plannen.
Update: nog even wat d/t's aangepast :-[
En eh, niet helemaal on topic. Sorry.
-
Allinson Meergranen bij AH voor 1,49.
-
Dat sponzige supermarktbrood van € 0,99 is eigenlijk duurder dan goed brood: je eet er meer van en dus gebruik je meer beleg.
Even een grove berekening van wat mijn brood kost:
Ik koop meel per 25 kilo, kost een euro of 20, en 5 kilo speltmeel, een euro of 8. Bij de supermarkt koop ik witte bloem, € 0,35 per kilo, ongeveer een derde van wat ik gebruik is bloem, dus op deze hoeveelheden is dat 10 kilo, dus totaal ook nog eens zo'n € 3,50. Ik moet naar de molen rijden en terug, laten we zeggen € 0,19 per kilometer, 32 kilometer (16 enkele reis), ongeveer € 6,08. Ik probeer dat trouwens altijd te doen als ik toch die kant op moet. Nog voor een euro of 15 zonnepitten, lijnzaad, pompoenpitten. Dan ben ik voor in totaal ruim 40 kilo ingredienten aan directe kosten bij benadering € 52,58 kwijt. Gist gebruik ik niet, ik maak zuurdesem.
Ik bak eens in de drie dagen anderhalf brood, ongeveer (ik weeg niet af, het enige dat ik meet zijn de hoeveelheden water en zout, de rest is op gevoel) een ons of 8 aan ingredienten per keer, dus per anderhalf brood ongeveer € 1,05. Daar komt bij de olie voor het invetten van de vormen, het zout, het water, de afschrijving van de vormen en de oven, en de energie. De oven staat een uur aan, als we rekenen dat hij dan de hele tijd op vol vermogen staat (staat hij niet, maar doe eens gek), dan verbruikt hij 2 kWh. Wat kost dat? € 0,40? Maar ik doe er ook wel eens een ovenschotel bij, zodat de oven maar een keer aan hoeft.
Dan heb ik de kosten van het afwassen van de spullen die ik gebruik nog niet gerekend, dus ik denk, dat als ik alles mee zou rekenen, dat ik dan op € 1,50 per anderhalf brood uit kom. Omgerekend voor kwaliteitsbrood zonder enge toevoegingen € 1,00 per brood. Ik kan heel simpel bezuinigen, dan vervang ik het speltmeel door supermarktbloem, dan bespaar ik ongeveer een duppie per brood.
Het is stevig brood, met veel smaak en bite, dus je hebt weinig beleg nodig. Wij zijn met z'n tweeën, we zijn grote eters, maar toch hebben we aan een half brood per dag genoeg. Even ter vergelijking: van dat brood van Hartog hebben we net niet genoeg aan een halfje per dag. En het blijft minder lang vers.
Ik bespaar me de moeite van op mijn fiets helemaal naar Hartog rijden, en de afschrijving van mijn fiets en mijn regenpak. Hartog is volgens mij de dichtstbijzijnde bakker waar ik enigszins fatsoenlijk (volgens mijn normen dan) brood kan kopen. Ze hebben in ieder geval geen vieze toevoegingen als gebrande mout nodig om het brood donker te maken om het beter te laten lijken.
Brood bakken kost me minder tijd dan brood kopen, zelfs als je de incidentele rit naar de molen meerekent.
-
Bij mij pakt het iets duurder uit, ik koop 2,5 of 5 kilo, maar dan met slechts fietskosten ipv benzine.
En ik heb een broodbakmachine van 50 euro, en hij doet het kneden en rijzen dus dat kost stroom.
Maar goed, ik heb hem voor de allergie en niet voor de kosten.
Over dat brood van 1,90 of 90 cent: van dat wattige kruimelbrood eet je inderdaad meer, maar mijn nichtje met drie kinderen moet echt wel op het geld letten. Met minstens een brood per dag scheelt dat ook minstens een euro per dag. Dat kan veel zijn als je met moeite rond komt.
-
In eerste instantie (toen ik student was) ben ik voor de kosten gaan bakken, goed brood is nou eenmaal erg prijzig. Sponsbrood kon ik wel betalen, maar dat wilde ik niet.
Nu ben ik gewoon niet anders gewend, en gezien de kwaliteit van mijn brood en de voldoening die ik er uit haal loont het de moeite. Ik zou diep ongelukkig worden als ik dagelijks sponsbrood moest eten.
-
Ik heb mijn broodbakmachine maar weer eens uit de kast gehaald na alle verhalen over eendenveren en varkensharen, en nu kijk ik er net naar, en is mijn brood ingezakt :( het was mijn eerste poging zonder een kant en klare mix :( Dus blijkbaar of te veel water, of teveel gist...
-
Of je had er niet naar moeten kijken. ;)
-
Ach, ingezakt kan het toch ook nog heel redelijk smaken.
Bij mij zakt het eerlijk gezegd nooit in, een keer een te sterk gerezen brood gehad (wijd ik aan de appel die erin zat). Ik ben wel heel precies in afwegen van de ingrediënten, ik doe het nooit uit de losse pols.
-
Ik heb mijn broodbakmachine maar weer eens uit de kast gehaald na alle verhalen over eendenveren en varkensharen, en nu kijk ik er net naar, en is mijn brood ingezakt :( het was mijn eerste poging zonder een kant en klare mix :( Dus blijkbaar of te veel water, of teveel gist...
Nee, het er simpel naar kijken is funest voor het reizen. Tenminste, als je het klepje hebt opengedaan. Daar houdt rijzend brood niet van, is ook mijn ervaring. Negen van de tien keer dat ik stiekem toch loer implodeert mijn brood.
-
Mijn klepje is doorzichtig ;D
-
Die van mij ook, maar door de warmte beslaat ie wel, kun je nog niks zien :P
-
He coole berekening Wombat.
Maar ik snap niet dat jullie met z'n 2 in 1 dag met net iets meer dan een half Hartog brood zouden doen. Dat is toch heel weinig?
Wij eten (als we de hele dag thuis zijn) s ochtends allebei 2 (ik) en 4 (mijn vriend) boterhammen en smiddags allebei 4. Dat is in totaal dus 14 boterhammen. Dat is wel flink meer dan een half Hartog volgens mij. Maar wij eten volgens mij niet bovengemiddeld veel?
-
Ons brood is steviger.
-
Ons brood is steviger.
Ja, nee, dat snap ik heel goed bij het zelfgebakken brood. Maar omdat je zei dat je van Hartog iets meer dan een halve nodig had, dat leek me weinig voor Hartog (niet dat het verder uitmaakt, maar ik vroeg me af of wij zo debiel veel brood eten, maar dat valt denk ik wel mee).
-
A. eet er 2 en 2, ik na een beschuit 1 en als lunch 4 (van de bakker 5).
Zeker die 4 a 5 worden door collega's wel veel gevonden, maar ik vind dat weer dat zij allemaal rare dingen eten en snoepen.
-
Zes boterhammen per dag is prima aantal hoor, voor een volwassen vrouw.
-
Ja vind ik ook wel hoor, ik eet tenminste geen eierkoeken, cup-a-sup en cocacola light.
Maar anderen vinden dus dat ik altijd zo veel eet.
-
Zes boterhammetjes mee naar kantoor. Ontbijt: brood of sojamelk met granen
-
Ons brood is steviger.
Ja, nee, dat snap ik heel goed bij het zelfgebakken brood. Maar omdat je zei dat je van Hartog iets meer dan een halve nodig had, dat leek me weinig voor Hartog (niet dat het verder uitmaakt, maar ik vroeg me af of wij zo debiel veel brood eten, maar dat valt denk ik wel mee).
Ik denk dat we van Hartogbrood 7 sneetjes pppd eten, van ons eigen brood 5. Maar ik geef toe dat we ook tussendoortjes eten: ontbijtkoek, schaaltjes yoghurt met fruit of muesli. Dat vult natuurlijk ook.
-
Brood is saai hier.
Sneedjes regulier Hollands brood zakken als een washandje inelkaar als je probeert deze rechtop te houden. Het brood in Nederland is impotent. Je kunt het gewoon zien.
In geen ander land is zulke bocht als hier te krijgen hier in Nederland. Ik schaam mij kapot als ik buitenlandse toeristen bij Onze Warme Bakkers zie. Ik rij om voor degelijk brood. Als ik vlakbij de grens ben rij ik naar de eerste de beste Duitse bakker voor het inslaan van brood dat niet naar stof en zand smaakt en gewoon rechtop blijft staan, omdat de korst afgebakken is.
-
In geen ander land is zulke bocht als hier te krijgen hier in Nederland.
In Duitsland hebben ze anders ook behoorlijk fascinerend brood, hoor.
In de supermarkt kun je er kiezen tussen zuurdesembrood (dit verwacht je ook in Duitsland) en, dit weet je misschien niet, het ook behoorlijk populaire casinobrood, dat rustig ruim een week (of weken? ik weet het niet precies) houdbaar is. :iek:
-
Ik had als tip gekregen om na 2x kneden de deeghaak eruit te halen om de derde keer te voorkomen. Dit omdat het een speltbrood is, en dat over het algemeen zwaar brood is en het anders niet luchtig genoeg zou zijn, en dan heb je niet zo'n groot gat onderin het brood. Zou dit het probleem kunnen zijn? De structuur van het brood was nog steeds goed trouwens, alleen de smaak was niet lekker, dus ga de volgende keer een ander recept proberen, als iemand suggesties heeft, zijn ze welkom ;)
-
In Duitsland hebben ze anders ook behoorlijk fascinerend brood, hoor.
In de supermarkt kun je er kiezen tussen zuurdesembrood (dit verwacht je ook in Duitsland) en, dit weet je misschien niet, het ook behoorlijk populaire casinobrood, dat rustig ruim een week (of weken? ik weet het niet precies) houdbaar is. :iek:
Daar heb je een punt. Het casinobrood (Toastbrot) wordt hier inderdaad veel gekocht. Wij bezondigen ons er ook aan, zo af en toe is een casinobrood verwerkt tot tosti (of gewoon uit de broodrooster) heerlijk.
-
In geen ander land is zulke bocht als hier te krijgen hier in Nederland.
In Duitsland hebben ze anders ook behoorlijk fascinerend brood, hoor.
In de supermarkt kun je er kiezen tussen zuurdesembrood (dit verwacht je ook in Duitsland) en, dit weet je misschien niet, het ook behoorlijk populaire casinobrood, dat rustig ruim een week (of weken? ik weet het niet precies) houdbaar is. :iek:
En volgens mij is dat ook vrijwel het enige brood dat Engelsen in de supermarkt kunnen kopen. Over het brood van Amerikanen durf ik eerlijk gezegd niet te lang na te denken.
-
Maar dan he, zullen we het eens over Franse broden gaan hebben!
Zo'n baquette, met een geitenkaasje, en dan halverwege wandeling of in een haventje ..Hmmmmm
-
Ik heb dat de afgelopen 1,5 week eens uitgeprobeerd in Frankrijk, dat beviel prima ;)
(alleen moet je niet op doorreis een broodje willen halen bij het tankstation, want daar hebben ze alleen maar belegde broodjes met vlees, raar voor zo'n kaas land!)
-
In Duitsland hebben ze anders ook behoorlijk fascinerend brood, hoor.
In de supermarkt kun je er kiezen tussen zuurdesembrood (dit verwacht je ook in Duitsland) en, dit weet je misschien niet, het ook behoorlijk populaire casinobrood, dat rustig ruim een week (of weken? ik weet het niet precies) houdbaar is. :iek:
Daar heb je een punt. Het casinobrood (Toastbrot) wordt hier inderdaad veel gekocht. Wij bezondigen ons er ook aan, zo af en toe is een casinobrood verwerkt tot tosti (of gewoon uit de broodrooster) heerlijk.
Wij hadden verleden week hele lekkere broodjes in Berlijn, licht tarwe met grove vlokken zout erop... Weet jij hoe dat heet, Eelco?
-
Wij hadden verleden week hele lekkere broodjes in Berlijn, licht tarwe met grove vlokken zout erop... Weet jij hoe dat heet, Eelco?
Waren dat gewone broodjes, die je met beleg eet, of meer iets als een Bretzel/pretzel? Wat voor vorm had het? Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten (http://de.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6tchen) broodjes.
-
Meer als een pretzel. Het zag eruit als een klein, donker kaiserbroodje, maar dan heel compact en met grove zoutkorrels erop dus. Erg lekker bij de soep, maar ik heb ze nog helaas nooit in Nederland gezien.
-
Een laugenbrezel?
-
Nee, die bedoel ik niet. Ik moet maar snel weer terug naar Duitsland om te zien hoe ze nou heten. :)
-
En vanochtend lagen er tarwebroodjes met grove vlokken zout op het ontbijtbuffet in mijn hotel in Quedlinburg. Meteen maar even gevraagd hoe die heten. Het antwoord is simpel, Laugenbrötchen :P.
-
Ja! die zijn lekker!
-
En vanochtend lagen er tarwebroodjes met grove vlokken zout op het ontbijtbuffet in mijn hotel in Quedlinburg. Meteen maar even gevraagd hoe die heten. Het antwoord is simpel, Laugenbrötchen :P.
;D je moet gewoon niet te moeilijk willen doen, Eelco. Er zijn gewoon heel veel variaties op Laugenbrot :P
-
En vanochtend lagen er tarwebroodjes met grove vlokken zout op het ontbijtbuffet in mijn hotel in Quedlinburg. Meteen maar even gevraagd hoe die heten. Het antwoord is simpel, Laugenbrötchen :P.
Hihi... Ja, die zijn het dus wel! Hmmm... nu krijg ik er weer trek in!
-
Als beginnend veganist is er nog een hoop dat ik moet ontdekken. Maar klopt het nou dat brood NIET veganistisch is?
Zo ja, wat eten jullie dan in plaats van brood om toch voldoende vezels binnen te krijgen? ???
-
Als beginnend veganist is er nog een hoop dat ik moet ontdekken. Maar klopt het nou dat brood NIET veganistisch is?
Niet per se. Sommig brood is veganistisch, ander brood niet. Een lijst vind je op http://www.veganisme.org/wiki/index.php/Brood
En je kan natuurlijk ook zelf (veganistisch) brood bakken.
-
Dankjewel :)
Kom er dus nu achter dat ik al een half jaar lang niet-vegan brood eet (AH euroshopper). Balen. Al die andere broden zijn eigenlijk veels te duur voor mij, maar ja, je moet er wat voor over hebben ;)
Ooit ga ik wel eens een broodmachine kopen, lijkt me wel wat.
-
Je kan ook brood bakken zonder broodbakmachine. ;D
-
Maar dan staat het niet 's ochtends warm, knapperig en lekker geurend op je te wachten ;)
Met meel in grote zaken van bijvoorbeeld een molenaar hoef je echt niet duur uit te zijn. En mijn bakmachine heb ik voor 12,50 op marktplaats gekocht.
-
Maar dan staat het niet 's ochtends warm, knapperig en lekker geurend op je te wachten ;)
Jawel, zoals ik het doe wel: 's ochtends deeg maken, 's avonds kneden, in de oven, op de timer, en 's ochtends is het precies op tijd klaar.
-
Een oven met timer lijkt me duurder dan een broodbakmachine.
En het gaat uiteindelijk alleen maar om het ontwijken van een minuscuul stukje verfkwast.
-
Niet alleen duurder, maar zeker ook een stuk multifunctioneler. En het scheelt weer een apparaat dat je ergens moet opbergen.
-
om het ontwijken van een minuscuul stukje verfkwast.
:yes: en ;D en ook een beetje :-[
-
Als beginnend veganist is er nog een hoop dat ik moet ontdekken. Maar klopt het nou dat brood NIET veganistisch is?
Niet per se. Sommig brood is veganistisch, ander brood niet. Een lijst vind je op http://www.veganisme.org/wiki/index.php/Brood
En je kan natuurlijk ook zelf (veganistisch) brood bakken.
Ligt het wellicht aan mij, maar bij mij werkt dit niet, die link?
-
Ooit ga ik wel eens een broodmachine kopen, lijkt me wel wat.
Op marktplaats wemelt het van deze apparaten (dat ligt voornamelijk aan de toewijding van de eigenaren regelmatig brood te willen bakken, niet aan de kwaliteit van de apparatuur). Ik kan de AFK BM2 aanbevelen. Voor 15 euro moet je daar wel een redelijk nieuw kunnen vinden. En bevalt het na verloop van tijd niet, zet je het voor hetzelfde geld weer op marktplaats.
-
Als beginnend veganist is er nog een hoop dat ik moet ontdekken. Maar klopt het nou dat brood NIET veganistisch is?
Niet per se. Sommig brood is veganistisch, ander brood niet. Een lijst vind je op http://www.veganisme.org/wiki/index.php/Brood
En je kan natuurlijk ook zelf (veganistisch) brood bakken.
Ligt het wellicht aan mij, maar bij mij werkt dit niet, die link?
Het nieuwe adres: http://wiki.veganisme.org/index.php/Brood
-
Ooit ga ik wel eens een broodmachine kopen, lijkt me wel wat.
Op marktplaats wemelt het van deze apparaten (dat ligt voornamelijk aan de toewijding van de eigenaren regelmatig brood te willen bakken, niet aan de kwaliteit van de apparatuur). Ik kan de AFK BM2 aanbevelen. Voor 15 euro moet je daar wel een redelijk nieuw kunnen vinden. En bevalt het na verloop van tijd niet, zet je het voor hetzelfde geld weer op marktplaats.
Ik heb in een grijs, Enschedees verleden een broodbakmachine gehad. Bijna een jaar lang braaf zelf brood gebakken, voornamelijk met broodbakmix (veel merken uitgeprobeerd) en ook geëxperimenteerd met toevoegingen als ui, spinazie en specerijen (met wisselend resultaat). Hier in Duitsland zou zo'n broodbakmachine natuurlijk moeten concurreren met het onvolprezen Duitse brood van de bakkers - en ik geloof niet dat de machine een kans heeft. Wel bakken we af en toe een 'echt' brood in de oven (met zuurdesem en alles wat er bij hoort). Als je de ingrediënten en de energiekosten bij elkaar optelt, is dat zelfgebakken brood vreselijk duur, maar wel erg lekker.
Zijn er hier mensen die wel al hun brood uit de broodmachine toveren? Of fanatieke 'echt-brood'-bakkers?
-
Yep, elke dag. Ivm met allergie wil ik weten wat ik eet, en het is lekker brood.
-
Als beginnend veganist is er nog een hoop dat ik moet ontdekken. Maar klopt het nou dat brood NIET veganistisch is?
Niet per se. Sommig brood is veganistisch, ander brood niet. Een lijst vind je op http://www.veganisme.org/wiki/index.php/Brood
En je kan natuurlijk ook zelf (veganistisch) brood bakken.
Top erg bedankt, handig dit ook voor andere dingen zie ik al
Ligt het wellicht aan mij, maar bij mij werkt dit niet, die link?
Het nieuwe adres: http://wiki.veganisme.org/index.php/Brood
-
Ik bak elke drie dagen anderhalf brood. Is normaal gesproken precies genoeg voor ons tweeen. Gewoon, zuurdesem. Is minder gedoe dan helemaal naar de bakker fietsen. Ben ergens in de vorige eeuw begonnen uit geldgebrek, het is nu een gewoonte. Het is heel simpel: gewoon water en zout in de juiste hoeveelheden, dat wel afmeten, en de rest erbij mikken tot de juiste dikte.
Als je de ingrediënten en de energiekosten bij elkaar optelt, is dat zelfgebakken brood vreselijk duur, maar wel erg lekker.
Zijn er hier mensen die wel al hun brood uit de broodmachine toveren? Of fanatieke 'echt-brood'-bakkers?
Ik vind het niet zo duur. Ik herinner me dat ik ergens op dit forum een berekening heb gemaakt, maar die kon ik niet meer vinden.
Het is wel duur als je mixen gaat nemen en zo, maar gewoon met meel gaat dat allemaal wel. En lekker brood kopen is veel duurder.
Ik doe er tegenwoordig vlokken, speltmeel, lijnzaad, pompoen- en zonnepitten in. Voor de lekker. En het is allemaal erg eenvoudig geworden nu ik een internetwinkel heb ontdekt die ook ingrediënten verstuurt. Hoef ik niet meer helemaal naar de molen die alleen op zaterdag open is.
-
Bij mij een paar straten verderop zit een biologisch bakkertje dat heerlijk brood maakt.
Die kan het veel beter dan ik ;D
-
In dat geval zou ik denk ik ook niet zelf bakken. Ik moet echt een stuk fietsen voor fatsoenlijk brood, dat vind ik te veel gedoe. Ons eigengebakken brood is daar te lekker voor.
-
Ik eet thuis ook vrijwel alleen zelfgebakken brood. Volgens mij betaal ik voor 2,5 kilo biologisch meel minder dan 4 euro, dus dat is 40 cent per brood. Een zakje gedroogde gist kost misschien 60 cent, en daar maak ik zes broden mee. Nog 10 cent dus (ook weer: maximaal, want ik koop gist in grotere pakjes die verhoudingsgewijs nog veel minder kosten). Dan nog een schepje zout en iets minder dan een halve liter water. Twee cent elk? En dan nog 30 cm bakpapier (8 meter kost 80 cent); 3 cent. Maximaal 57 cent materiaal dus.
Daar komt dan nog de energie en de afschrijving van de oven bij, en de afschrijving van het cakeblik. Maar of je dat allemaal meerekenende boven een euro per brood komt betwijfel ik sterk.
Dus ja, voor het geld kun je beter zelf brood bakken en voor de smaak ook.
-
ik vraag me opeens af, lukt een zuurdesem brood ook in de BBM?