Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Anks op 25 april 2005, 12:18:02

Titel: Brood
Bericht door: Anks op 25 april 2005, 12:18:02
Hallo,
Ik vroeg me af of iemand toevallig een recept heeft voor vegetarische worstenbroodjes? Ik kan het namelijk nergens vinden, maar ik weet zeker dat het bestaat. Want vroeger maakte de moeder van een vriendin van mij die altijd. Helaas ga ik daar niet meer mee om, dus kan ik het daaraan niet meer vragen.

Hopelijk kan iemand mij verder helpen!
- Anke.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Twilightje op 25 april 2005, 14:19:55
Gewoon wat experimenteren met vegetarisch gehakt en bladerdeeg?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Brent op 25 april 2005, 14:35:00
Gewoon wat experimenteren met vegetarisch gehakt en bladerdeeg?

Seitangehakt vind ik voor dit soort dingen geschikter dan tofu ofzo.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Gabs op 25 april 2005, 17:44:03
ik doe dan vegetarisch gehakt mengen met een gabakken uitje, wat knoflook, vegetarisch jus uit zo'n tube om het wat meer smaak te geven en een eitje om het aan elkaar te laten plakken en dan op een bladerdeegje leggen, goed dichtvouwen en in de oven schuiven... zelfs niet-vegetariers vinden het erg lekker.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Apraxia op 25 april 2005, 19:56:27
Xou geen bladerdeeg gebruiken want dan is het een sauzijzenbroodje. Voor een worstenbroodje zou ik een witbroodmix gebruiken.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: renske op 26 april 2005, 21:20:56
oeh worstebroodjes... wat een goed idee!
ik ga dat ook een keer proberen
ik krijg er helemaal trek van
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Elsbeth op 27 april 2005, 15:10:44
Xou geen bladerdeeg gebruiken want dan is het een sauzijzenbroodje. Voor een worstenbroodje zou ik een witbroodmix gebruiken.
Nu zijn sauzijzenbroodjes veel lekkerder dan worstenbroodjes.. bladerdeeg!  :wortel:
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Nevyn op 27 april 2005, 15:58:25
Ehm, stomme vraag waarschijnlijk, maar wat is het verschil tussen een worstenbroodje en een sauzijnenbroodje  ??? ??? ?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Piek op 27 april 2005, 16:00:16
Ehm, stomme vraag waarschijnlijk, maar wat is het verschil tussen een worstenbroodje en een sauzijnenbroodje  ??? ??? ?

Uhmn... volgens mij staat dat hierboven juist uitgelegd.
Sauz: bladerdeeg, wostbr: witbrood
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Kiwi op 27 april 2005, 16:00:41
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.

[edit] Piek was net iets eerder.  ::)
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Piek op 27 april 2005, 16:04:07
[edit] Piek was net iets eerder.  ::)

Maar jij was vollediger hihi.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Nevyn op 27 april 2005, 16:04:10
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.

[edit] Piek was net iets eerder.  ::)

Oh ja, en als ik nou gehakt in brooddeeg stop of een worst in bladerdeeg?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Nevyn op 27 april 2005, 16:04:44
Of gaat het alleen om het deeg?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Piek op 27 april 2005, 16:05:24
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.

[edit] Piek was net iets eerder.  ::)

Oh ja, en als ik nou gehakt in brooddeeg stop of een worst in bladerdeeg?

Gehakt in brooddeeg is volgens mij bapao en worst in bladerdeeg heeft vast ook wel een naam  :P
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Nevyn op 27 april 2005, 16:14:16
Oh ja, bapao heb je ook nog natuurlijk
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Selly op 27 april 2005, 18:11:22
ja maar een bapao moet gestoomd worden.
Dus wat is gehakt in brooddeeg uit de oven dan?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: renske op 27 april 2005, 18:31:53
ja maar een bapao moet gestoomd worden.
Dus wat is gehakt in brooddeeg uit de oven dan?

Dat is een empanada! Ook heel erg lekker.
Mijn Argentijnse schoonmama maakt die erg lekker (en dan speciaal vega voor mij!)
Ik denk eigenlijk alleen dat dat geen brooddeeg is, maar het lijkt er wel op!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Selly op 27 april 2005, 18:42:45
een empanada frituur je toch en is idd niet met een gistdeeg. Wel lekker, een empanada  :yummie:
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Anks op 28 april 2005, 11:26:39
Dankjewel voor jullie reacties!
Ik ga het waarschijnlijk vandaag proberen, dus ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.
- Anke.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Piek op 28 april 2005, 14:29:21
Dankjewel voor jullie reacties!
Ik ga het waarschijnlijk vandaag proberen, dus ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.
- Anke.

Laat je weten hoe het was? (+recept)
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Gabs op 29 april 2005, 13:59:09
maar ja, een sausijs is een worst... denk maar aan het engels of het frans. het is een onderschijd wat we zelf gemaakt hebben.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: renske op 01 mei 2005, 21:01:18
een empanada frituur je toch en is idd niet met een gistdeeg. Wel lekker, een empanada  :yummie:


hee, dat is leuk, ik ken geen gefrituurde empanadas, in Argentinie worden ze in de oven gebakken, maar ze maken ze in veel landen he?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: renske op 02 mei 2005, 17:41:25
Ik blader net door Delia's Vegetarische Favorieten en daar staat een recept in voor (36!) Vegetarische Worstenbroodjes! Jihoe! :D

Deeg:
Vouw 175 g boter in folie en leg deze 45 min in de vriezer
Zeef 225 g bloem met snuf zout in kom
Rasp de ijskoude boter boven de kom (af en toe in bloem deppen)
Verdeel met een lepel de geraspte boter door de bloem zodat alle boter bedekt is met de bloem, bedruppel met 1 el koud water en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat verpakt in plastic 30 min rusten in koelkast

Vulling:
Meng:
275 g vers broodkruim
225 g geraspte pittige kaas
1 grote fijngesneden ui
3 eetl. dikke room
1 eetl verse fijngehakte groene kruiden (bieslook, peterselie, tijm)
1,5 theel mosterdpoeder
mespunt cayennepoeder
zout
versgemalen zwarte peper

Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 30 x 60 cm en snijdt hiervan 3 lange repen.
Verdeel de vulling in 3 gelijke porties en maak er 3 rollen van die net zo lang zijn als de deegrepen. Bestrooi ze met wat bloem tegen het plakken.
Leg op elke deegreep een rol van de vulling. Bestrijk een rand van het deeg met wat losgeklopt ei, vouw het deeg over de vulling en druk de randen voorzichtig op elkaar. Draai de gevulde rol zo dat de naad onderop komt te liggen. Druk licht aan en snij de rol in 12 gelijke stukjes van 5 cm lang. Knip met een schaar 3 V-vormen in elk broodje en bestrijk ze met losgeklopt ei.

Leg de broodjes op een ingevette bakplaat en zet ze 20-25 minuten in de oven. Laat ze op een rooster afkoelen.

Ze lijken me erg leuk, misschien ga ik ze nu wel maken....
Als ik dat doe, dan laat ik natuurlijk nog weten of ze moeite waard zijn!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Nevyn op 03 mei 2005, 13:39:16
Dat recept ziet er inderdaad goed uit! Laat ff weten hoe ze smaken, ik ben wel heel benieuwd!!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Laurie op 31 juli 2005, 11:39:53
Ik heb van de hartige taart die we vanavond eten wat bladerdeeg over en daarvan wil ik ook iets maken. Omdat ik nu al een cake met appel heb gebakken heb ik geen zin in appelflappen. Ik vind iets hartigs maken zoals saucijzebroodjes wel een goed plan, ik heb alleen geen seitan of vega gehakt in huis, wel sojabrokjes en een pot vega balletjes. Zou een van beide ook geschikt zijn?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Kiwi op 31 juli 2005, 11:42:07
Ik denk het wel. Gewoon flink kruiden en ui/knoflook/iets anders naar smaak toevoegen (de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Selly op 31 juli 2005, 11:47:39
die brokjes daar gaat het prima mee, als je ze idd maar goed kruidt en iets plakkerigs (zoals tomatenketchup en een eetlepel meel ofzo) toevoegt, zodat t een beetje bij elkaar blijft.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Aiko op 31 juli 2005, 11:48:44
(de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).

Niet!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Kiwi op 31 juli 2005, 11:53:01
Voor normale mensen wel! :P
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Laurie op 31 juli 2005, 11:53:21
(de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).

Niet!
??? Wat niet? Smaakt het niet of bepalen de kruiden de smaak niet?
Dat van wat extra plakkerigs is een goeie want ik vroeg me inderdaad al af hoe de vulling een beetje consistent moet worden. Ga zo gelijk maar aan het werk!
Bedankt voor de tips!  :D Ik zal eens kijken naar Kiwi's recept voor de saucijsjes van Leiden III want die waren erg lekker.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Aiko op 31 juli 2005, 11:56:02
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.

[Mopperdemopperdemopper...]
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Amarillo op 31 juli 2005, 12:49:04
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.

[Mopperdemopperdemopper...]

Ja, de eigensmaak van sojabrokjes mag je natuurlijk niet zomaar gaan lopen bederven door er kruiden doorheen te gooien!
 :smailiediewaarschuwendmetzijnvingerzwaa it:
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Christiaan op 31 juli 2005, 12:52:04
Maar ondertussen wel allemaal dingen in linzensoep gooien die er helemaal niet in thuis horen!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Aiko op 31 juli 2005, 12:56:40
Volgens welke Machthebbende en / of Bepalende niet?
Gedurfde uitspraak; kruiden zijn voor mieterige koks! Oh zo.
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Kiwi op 31 juli 2005, 12:59:24
Volgens welke Machthebbende en / of Bepalende niet?

Linzensoepgod Christiaan natuurlijk!

Citaat
Gedurfde uitspraak; kruiden zijn voor mieterige koks! Oh zo.

Mieterige koks durven juist geen kruiden te gebruiken! Oh zo!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Aiko op 31 juli 2005, 13:08:38
De Linzensoepgod heeft gewoon geen weet hoe lekker Chinese Kool en / of bloemkool in linzensoep wel niet kan zijn!
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Kiwi op 31 juli 2005, 13:10:21
Maar dan is het geen echte linzensoep meer, maar soep met (ook) linzen. :P

Ik ben eigenlijk nog gek ook dat ik De Linzensoepgod ga zitten verdedigen, dat kan Hij zelf ook wel. :-X
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Aiko op 31 juli 2005, 13:15:51
Misschien ziet hij gewoon in dat ik eigenlijk wel in behoorlijke mate gelijk heb?
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Laurie op 31 juli 2005, 13:18:25
De naturel sojabrokjes hadden niet echt een smaakje waar we blij van werden dus we zijn, bij gebrek aan gehaktkruiden, enthousiast aan de slag gegaan met peper, chili, (vega) worcestersaus en shoarmakruiden en nu is het geloof ik wel een beetje pittig. ::) Maar ze staan in de oven en ruiken super.  :yummie:
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Christiaan op 31 juli 2005, 13:19:45
Misschien :heehee:
Titel: Re:Recept vegetarisch worstenbrood?
Bericht door: Sam op 13 augustus 2005, 07:03:36
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.

[Mopperdemopperdemopper...]

??? Dus een blaadje basilicum op je tomaat is een onzinnige toevoeging aan de aanwezige eigensmaak van de tomaat?
/me vindt dit toch wel erg raar...
Titel: Recept naanbrood
Bericht door: Piek op 29 september 2005, 20:02:10
Heeft iemand wel eens zelf naanbrood gemaakt? Graag tips!
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Laurita_27 op 29 september 2005, 21:55:38
Ik zou het wel graag eens willen maken, ik vind het zó lekker!
Ik heb wel eens gezien dat ze de broodjes met ghee bestrijken.
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Amarillo op 29 september 2005, 23:58:34
Ja, maar dan wel met zo'n pakje naanmix van de Bijenkorf. Dat was zeker niet wat je wilde horen? (En is trouwens ook niet vegan, maar natuurlijk wel flexan verantwoord.)
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Nevyn op 30 september 2005, 08:37:21
Ik heb dit recept. Heb het zelf nog niet geprobeerd. En het komt ergens van internet af, weet alleen niet meer waar.

Naanbrood

Benodigdheden:
3 theel. droge gist, 4 eetl. warme melk, 3 theel. suiker, 500 gr. bloem, 2 theel. bakpoeder, 3/4 theel. zout, 1 1/2 dl melk, 1 1/2 dl losgeklopte yoghurt, 1 losgeklopt ei, 25 gr. boter, bloem om te bestrooien, fijngehakte koriander en uienzaadjes.

Werkwijze:
De gist, warme melk en suiker door elkaar roeren en laten staan tot er luchtbellen op komen. De bloem met het bakpoeder en zout zeven. In het midden een kuiltje maken en er het gistmengsel, de melk, yoghurt, ei en boter door roeren. Goed mengen.
Dan het deeg goed kneden en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Als er een vinger in het deeg wordt gestoken moet het terugveren. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot langwerpige broden van ongeveer 25 cm lang en 15 cm breed. Bestrooien met koriander en uienzaad. Op een ingevette bakplaat leggen en bruin bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Selly op 30 september 2005, 10:11:54
je zou op zich gewoon een focaciarecept kunnen gebruiken of ander standaard brooddeeg recept (verhoudingen uit mn hoofd: 500 g goede bloem, 11 g gedroogde gist (nou ja, 7 kan misschien ook wel als je zo'n standaard pakje gist hebt, ff uitproberen) 1 el suiker, 1 el zout, dan kruiden die je lekker vindt: bv gemalen komijn en gemalen korianderbolletjes, zeg: 2 el in totaal) en een klein scheutje olie en 300 ml water. Dat mengen. Evt. meer bloem of meer water als het deeg respectievelijk te nat of droog is.
Een uur en een kwartier laten rijzen (uit de tocht). Een Italiaans brood zou je dan dubbel laten rijzen, maar ik denk dat je dat bij naan brood niet moet doen, en het daarna in de oven moet gooien, of wat misschien nog lekkerder is: na de eerste keer rijzen nog een keer helemaal goed kneden en het lucht eruit kneden, het brood plat rollen, een half uurtje laten rijzen en dan een half uur bakken in de oven op 200 graden. Evt. daarna bestrijken met olie

Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Piek op 30 september 2005, 10:13:41
Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.

Oh, daar ben ik nu ook wel benieuwd naar. Recept :chef:?
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Selly op 30 september 2005, 12:04:12
Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.

Oh, daar ben ik nu ook wel benieuwd naar. Recept :chef:?

euh ja, bloem (150 g?) met water (1 dl? je moet maar ff pielen met de verhoudingen) mengen en wat zout, peper en komijn, evt. andere kruiden toevoegen, 1 tl bakpoeder erbij en misschien een drup olie. Evt. het deeg een half uur laten rusten maar daar heb ik nooit zin in. Het deeg in bolletjes verdelen en uitrollen. Een koekenpan zonder olie verwarmen en in een paar minuten de chapatti's stuk voor stuk aan beide kanten bakken. Lekker met pickles en muntsaus e.d.
Titel: Re:Recept chappati
Bericht door: Piek op 03 oktober 2005, 14:41:17
Ik heb het even opgezocht in een indiaas kookboek van de bieb (De 77 lekkerste gerechten uit India van Dianne Seed):

voor 4 tot 6 stuks heb je nodig:
250 gr chappatibloem of tarwebloem
1 theelepel zout
krap 2 dl water

Geen bakpoeder dus. Een ander indiaas kookboek (de Indiaase keuken thuis van Meena Pathak) geeft ook weer andere ingrediënten (ookal is het verschil klein) en verhoudingen aan (maar ik neem aan dat onderstaande gewoon kleinere chapatti's zijn):

voor 10 stuks:
225 gr volkorenmeel, gezeefd
evt 1 thl zout
1 eetlepel olie
gesmolten ghee of boter
150 ml water

Ik ga binnenkort wel één van de twee proberen.

Overigens staan in beide boeken geen recepten voor naan en zegt een boek dat dat komt omdat naan thuis moeilijk te bereiden zou zijn.
Titel: Re:Recept chappati
Bericht door: Monique op 03 oktober 2005, 17:56:08
Overigens staan in beide boeken geen recepten voor naan en zegt een boek dat dat komt omdat naan thuis moeilijk te bereiden zou zijn.

Volgens mij omdat Naan in een tandoori oven bereid wordt, en wie heeft zo'n ding nou in z'n keukentje staan?
Titel: Re:Recept naanbrood
Bericht door: Piek op 03 oktober 2005, 19:08:08
Precies, maar ik vind dat ze best een 'soort van naan'recept kunnen geven!
(ik heb toch ook geen pizzasteen :P)
Titel: Brood specials
Bericht door: Annemieke op 19 februari 2006, 15:57:37
Met Aiko in gedachten, leek het me leuk na te denken wat je allemaal met brood kan doen met het avondeten als alternatief voor alleen maar brood-boter-beleg.

Voor de hand ligt natuurlijk:

-bruschetta
-zelfgemaakte focaccia
-wentelteefjes
-sandwiches

Wie roept?
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Aiko op 19 februari 2006, 16:20:01
Droog brood soppen in de soep, mijn nieuwste bezigheid tijdens het eten!
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Annemieke op 19 februari 2006, 16:22:09
 :frusty:
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Poek op 19 februari 2006, 16:32:43
Broodje, fetakaas, tomatenspul, tabasco, paar minuten in de oven, smullen.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Apraxia op 19 februari 2006, 16:39:25
Ik heb momenteel oud brood ingesmeerd met olijfolie en knoflook in de oven liggen.
Erna nog wat zeezout erover en rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Superguppie op 19 februari 2006, 21:27:35
Uithollen en vullen met watjemaarwilt.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 februari 2006, 22:11:19
Iets uitgebreidere uitleg dan hierboven :P:

Gevuld brood: haal het kapje van een rond brood en hol het brood uit. Besmeer de binnenkant met tapenade/pesto en beleg het stapelgewijs met bijvoorbeeld tomaat, ui, mozzarella, courgette, paprika, weer mozza, aubergine, olijfolie, kappertjes etc. etc. Druk alles stevig aan.
Zet het kapje weer op het brood en wikkel het strak in folie en laat het een halve dag in de koelkast staan, zodat de smaken zich extra kunnen ontwikkelen.
Als je alles mooi in laagjes doet, ziet het er mooi uit, eenmaal aangesneden in punten.
Sommige verse groenten moeten vantevoren natuurlijk eerst gebakken/gegrild worden, zoals aubergine.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 februari 2006, 22:14:23
Artichoke-Heart, Spinach, and Mozzarella Bread Pudding    
 
Using defrosted frozen vegetables can be a huge time-saver, since they're already cooked, but don't be in too much of a rush; you'll need to take the time to drain and dry them, or the extra moisture will make the finished dish soggy.  
Wine Recommendation: Chardonnays from northern Italy tend to be lighter and crisper than those from California or France. For a delicious partner to this rich bread pudding, see if you can find an unoaked example from the Alto Adige or Trentino.


Servings: 4

Ingredients:
2 10-ounce packages frozen chopped spinach, defrosted, drained, and squeezed dry
1 9-ounce package defrosted frozen artichoke hearts, diced and drained on paper towels
3 scallions including green tops, chopped
1 quart 1/2-inch cubes of good-quality white bread
1/2 pound grated mozzarella (about 2 cups)
4 eggs
2 cups milk
1/2 cup grated Parmesan
3/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon fresh-ground black pepper

Steps:
1. Heat the oven to 350°. Butter an 8-by-12-inch baking dish or a 1 1/2-quart gratin dish. In a large bowl, combine the spinach, artichoke hearts, scallions, bread cubes, and half the mozzarella. Spread this mixture in the bottom of the prepared baking dish. Top with the remaining mozzarella.

2. In a medium bowl, whisk together the eggs, milk, Parmesan, salt, and pepper. Pour over the vegetables and bread and press the bread into the liquid, making sure that it's well moistened.

3. Bake the bread pudding for 20 minutes. Raise the oven temperature to 400° and bake until the pudding is puffed and browned, 15 to 20 minutes longer.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Sæna op 19 februari 2006, 22:16:15
Hmm, allerlei vers gebakken broodjes met:
Titel: Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Anand op 20 februari 2006, 18:18:50
Heeft iemand nog goede recepten voor het maken van pita broodjes?

Falafel staat er genoeg recepten van op het forum maar de broodjes niet volgens mij. De broodjes uit de winkel vind ik eigenlijk veels te klein en grote heb ik nog niet echt gezien bij winkels in de buurt.
Titel: Re:Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Selly op 20 februari 2006, 18:32:25
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=256;start=msg94788#msg94788) staat een soort van recept van Bart.
Bij Maoz kun je pita's ook los kopen (evt in vriezer bewaren).
Bolletje heeft pita's die groot zijn, hier te koop bij C1000.
Natuurwinkel heeft ook lekkere, maar die zijn ook klein.\

Edit: eigenlijk heb je geen zak aan Barts recept. hier (http://www.thatsmyhome.com/bakery/flat/pita.htm) staat wel een goed recept denk ik.
Titel: Re:Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Monique op 20 februari 2006, 18:33:27
grote pita's zijn er van Bolletje geloof ik, iig bij de Nederlandse supermarkten.

Hier (http://www.jannekes.nl/index.htm?url=/brood/pitabrood.htm) staat een recept, maar ik heb het zelf nooit geprobeerd.

Edit: ben ik wéér te laat met reageren!  :-\
Titel: Re:Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Anand op 20 februari 2006, 18:47:07
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=256;start=msg94788#msg94788) staat een soort van recept van Bart.
Bij Maoz kun je pita's ook los kopen (evt in vriezer bewaren).
Bolletje heeft pita's die groot zijn, hier te koop bij C1000.
Natuurwinkel heeft ook lekkere, maar die zijn ook klein.\

Edit: eigenlijk heb je geen zak aan Barts recept. hier (http://www.thatsmyhome.com/bakery/flat/pita.htm) staat wel een goed recept denk ik.


Ik heb hier bij de AH4 nog nooit grote gezien laatstaan volkoren

Maoz is ook niet echt in de buurt (nog niet) dus schiet niet echt op

Dat recept van de link die Modub gaf heb ik wel geprobeert maar ze werden er keihard van en ik hoopte eerder op die zachte dingen die je bij de Maoz hebt.

ik probeer het wel een keer met mijn pizzadeeg en dat andere recept :)
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: smikkeltje op 20 februari 2006, 19:16:42
tosties met soep!
en dan liefst tapenadetosties. of kruidenbotertosties :)
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Twilightje op 20 februari 2006, 22:27:52
Een traditionele broodpudding met rozijntjes of andere vruchten.

Toastjes met kaas, augurk, even de microgolf in en dan nog paar druppels ketchup erop.

Soort panpizza.
Titel: Re:Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Selly op 20 februari 2006, 22:47:27
Ik heb hier bij de AH4 nog nooit grote gezien laatstaan volkoren

Klopt. AH heeft alleen suffe kleine.
Veel olijfolie in het deeg doen helpt denk ik wel.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Selly op 20 februari 2006, 22:48:36
Artichoke-Heart, Spinach, and Mozzarella Bread Pudding    


Lijkt me best lekker.
Titel: Re:Zelf Pita broodjes maken
Bericht door: Kiele op 24 februari 2006, 21:07:40
C1000 heeft ook grote, per 4 verpakt, van Artos griekspitabrood. Handgemaakt (zeggen ze). En duur (1.99 per 4) maar heel lekker voor falafel oid.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Annemieke op 26 februari 2006, 14:47:39
Ik ben nu een focaccia aan het maken. Ik heb een deek gemaakt van bloem, maïsmeel,gist, water, lekkere olijfolie, oregano, rozemarijn.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Aiko op 26 februari 2006, 15:02:53
:frusty:

Ach,  :frusty: zelf. Zo!
Brood soppen in de soep is héél lekker, hoor.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Christiaan op 26 februari 2006, 16:13:59
Brood soppen in de soep is héél lekker, hoor.
Edoch ook weinig innovatief en van hoge nieuwswaarde.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Aiko op 26 februari 2006, 16:23:22
Ja, als iemand een onderwerp begint met mij in gedachten nemend, vraag je er ook wel een beetje om, natuurlijk.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Annemieke op 26 februari 2006, 21:37:37
Met jou in gedachte ja... als stimulans om wat meer met brood te doen dan met kaas te eten of in de soep te soppen!
 ::)
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Laurita_27 op 06 maart 2006, 18:43:45
Niet echt een idee voor het avondeten, maar wel voor daarná:
broodpudding. In Engeland maken ze het geloof ik met veel boter en soms ook baileys. Gewoon ff googelen. Zó lekker :kwijl:
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Bast op 06 maart 2006, 20:26:50
Lekker bruin brood met appelstroop en banaan of chocopasta en banaan.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Anne op 06 oktober 2006, 16:56:57
Dit heb ik pas ergens gegeten, ik wil het nu zelf maken maar heb geen idee hoe ik het aanpak en weet ook niet hoe het heet.

Het leek op het eerste gezicht op een soort lasagne/quiche kruising.

Plakjes witbrood en plakjes tomaat om-en-om gestapeld in een ovenschaal. En dat overgoten met een ei-room-kruidenmengsel.
Leverde een superlekker warm, zacht, kruidig ovenschotel-achtig iets op.


En nu wil ik daar een recept van zoeken, maar dat is onvindbaar zonder een idee van de naam te hebben, voor mij althans.

Weet iemand wat ik bedoel?
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Annemieke op 06 oktober 2006, 16:59:56
Wat je hierboven schrijft is al haast een recept, ik zou zeggen, experimenteer wat.
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Selly op 09 oktober 2006, 15:13:22
Lijkt me een lekker recept.
Voor het room-kaasmengsel is het wellicht handig om dan wel de goede verhoudingen te weten zodat het niet te nat blijft. Wellicht kun je de verhoudingen van een quiche aanhouden wat betreft de room en kaas?
Titel: Re:Brood specials
Bericht door: Nevyn op 09 oktober 2006, 15:41:35
Hier staan een paar recepten: http://www.brood.net/default.asp?pid=receptopmaat&eetmom=4 (http://www.brood.net/default.asp?pid=receptopmaat&eetmom=4), de zwiterse en de spaanse broodschotel.

Zelf maak ik ze inmiddels meestal met alleen room, geen ei meer, ik heb wel eens gehad dat het ei nog niet gaar/gestold was, vond ik toch niet zo lekker.......

Titel: Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: woem op 23 juli 2009, 11:51:16
Ik heb op de thread van "Zelf snitzels, hamburgers of filets maken (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?topic=13685.0)" heel wat inspiratie gehaald om zelf hamburgers te maken en ik ben nu nog op zoek naar een recept om zelf zo'n zacht hamburger broodje te maken. Bestaat daar een officiële benaming voor zodat ik wat doelgerichter naar recepten kan zoeken? Heeft er misschien iemand een recept dat hij/zij zelf al heeft geprobeerd en dat echt een succes is geworden?
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 23 juli 2009, 12:05:48
Bedoel je zo'n zacht bolletje?
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: woem op 23 juli 2009, 12:08:48
Inderdaad, het zachte broodje waar de hamburger in zit. Liefst met zaadjes erop :)
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: Hizikigrrrl op 23 juli 2009, 12:10:48
Deze lijken idd zacht te worden:

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/zachte-witte-broodjes.html

http://www.drenthecollege.nl/storyboard/files/62%5CRECEPTUUR%5Congevuld%20kleinbrood%5Congevuld%20kleinbrood.doc

En deze zijn vegan en vrij van enkele allergenen: http://www.voedselallergie.nl/recepten/brood/witte-bolletjes
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: woem op 23 juli 2009, 12:19:50
De broodjes op die pagina zijn eerder voor ontbijtkoeken maar ik heb via die pagina wel een recept gevonden voor hamburger buns (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) (een beetje naar beneden scrollen, na het recept van de hamburger zelf). En da's meteen ook de benaming van zo'n broodje, geweldig! Dan kan ik lekker experimenteren met mais- en speltmeel en wijnsteenpoeder, omwille van enkele intolleranties.
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: woem op 31 juli 2009, 11:10:45
Dit is het uiteindelijke geworden: Hamburgers (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) met een linzenburger (http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=91&ID=77&pers=1) en Belgische frietjes (http://www.belgianfries.com/pre2001/cook_n.htm).

Zoals gezegd heb ik rekening gehouden met enkele intolleranties dus de burger buns heb ik gemaakt met spelt- en maismeel en weisteenpoeder. Ook voor de burger heb ik gebruik gemaakt van maismeel. En puur voor de smaak heb ik de frietjes gemaakt van bataat, dat is echt zo ontzettend lekker. De broodjes waren naar mijn mening toch niet zacht genoeg, dus daar moet ik zeker nog aan werken. Wat meer weisteenpoeder en meer maismeel ten opzichte van het speltmeel zal al veel doen denk ik.

Bedankt voor alle raad!
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: Schanulleke op 31 juli 2009, 11:47:34
Dit is het uiteindelijke geworden: Hamburgers (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) met een linzenburger (http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=91&ID=77&pers=1) en Belgische frietjes (http://www.belgianfries.com/pre2001/cook_n.htm).

En puur voor de smaak heb ik de frietjes gemaakt van bataat, dat is echt zo ontzettend lekker.

Dat klinkt errug lekker! :hungry: Ik heb me voorgenomen om ook eens zo'n lekker hamburgermenu voor mezelf te maken. En die tip van die bataatpatat ga ik zeker ook uitproberen. Ik had wel eens bataat zien liggen in de biowinkel, maar wist niet zo wat ermee te doen. Maar nu dus wel. ;D Jij ook bedankt voor de tip, Woem.
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: Wombat op 31 juli 2009, 12:00:30
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: fem fatale op 31 juli 2009, 12:07:49
En die tip van die bataatpatat ga ik zeker ook uitproberen. Ik had wel eens bataat zien liggen in de biowinkel, maar wist niet zo wat ermee te doen. Maar nu dus wel. ;D Jij ook bedankt voor de tip, Woem.
Erg lekker met komijnmayonaise.
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: woem op 31 juli 2009, 12:40:06
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
Inderdaad wijnsteenpoeder. Ik had me even vergist tussen weipoeder en wijsteenpoeder :)
Titel: Re:Hamburgerbroodje maken?
Bericht door: @rno op 31 juli 2009, 23:18:01
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
Inderdaad wijnsteenpoeder. Ik had me even vergist tussen weipoeder en wijsteenpoeder :)
"wijsteen"?? Je bedoelt wijsvinger... blijven we klutsen?  :D
Titel: Rood gekleurd brood
Bericht door: Marga op 31 oktober 2009, 08:01:12
Hallo allemaal,
Ik vul vaak boerenbroden, als je deze in puntjes snijd zien de laagjes groente er heel mooi uit. Een rood brood lijkt me helemaal super! Ik weet dat er rode bietensap gebruikt kan worden.
Wie kan mij helpen aan een recept? Misschien weet iemand een leuk recepten boek waar groente als kleurstof wordt gebruikt, het gaat mij dan vooral om brood.

Fijn weekend
Marga
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Aiko op 31 oktober 2009, 11:24:48
Van kerrie (zelfs een klein beetje) wordt het geel, vliesbessensiroop (donkerpaars) kleurt mijn griesmeelpudding grauwgrijs (met het brood nog niet geprobeerd), en cacao maakt je brood bruindonker.

(Oh, niet echt groente, zie ik.)
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: koekje op 31 oktober 2009, 11:46:22
Beetje ijzeroxide door je bloem.
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Marga op 31 oktober 2009, 11:53:20
Bedankt voor de antwoorden, ik wil het graag met bietensap doen maar kan geen goed recept voor een boerenbrood vinden. Dat is eigenlijk wat ik zoek.
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Eline op 31 oktober 2009, 13:01:18
http://www.grouprecipes.com/74810/ruby-red-bread.html (http://www.grouprecipes.com/74810/ruby-red-bread.html)


http://www.receptenbundel.nl/beschrijving/10/boerenbrood.html (http://www.receptenbundel.nl/beschrijving/10/boerenbrood.html)

is waarschijnlijk niet wat je zoekt
anders had je het zelf al gevonden :P
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Hizikigrrrl op 31 oktober 2009, 13:28:13
Ziet er cool uit!
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Marga op 31 oktober 2009, 18:26:33
Ik baal hier altijd zo van, vindt het echt moeilijk om een engels recept te kunnen vertalen. Dit is wel precies wat ik bedoel. Super! Ga mijn best doen, als het gelukt is laat ik het weten.
Bedankt!
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: joline op 31 oktober 2009, 22:11:46
post je vragen maar.. wil wel ff helpen vertalen?
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Laurie op 06 november 2009, 20:29:16
In een van de kerstrecepten ooit stond een recept voor brood oranje-rood gekleurd met gerookt paprika poeder: zag er leuk uit en was lekker.  :)
Titel: Re:Rood gekleurd brood
Bericht door: Eline op 07 november 2009, 17:38:10
en gelukt?


had de vraag over de vertaling niet gezien.... anders had ik wel even kunnen helpen :(
Titel: [Koken] Tosti geitenkaas met olijven
Bericht door: Vegatopia op 28 december 2014, 13:00:44
Tosti geitenkaas met olijven

Tosti's maakte ik altijd met een plak harde kaas, vroeger met Edammer en de laatste jaren met geitenkaas. Zachte geitenkaas op een tosti had ik nog nooit geprobeerd. Dat blijkt ook erg lekker, vooral als je het combineert met fijngesneden olijven en sjalot. Lekker als lunch of tijdens een lui weekend.

Source: Tosti geitenkaas met olijven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12852-tosti-geitenkaas-met-olijven)
Titel: [Koken] Panbrood met feta en olijven
Bericht door: Vegatopia op 07 september 2015, 13:01:21
Panbrood met feta en olijven

Voor dit hartige brood heb je geen oven nodig. Een kleine pan met anti-aanbaklaag volstaat. Daarnaast is het ook nog heel gemakkelijk te maken, even moeilijk als een pannenkoek bakken. Het is ideaal als borrelhapje of voor bij de picnic.

Source: Panbrood met feta en olijven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13107-panbrood-met-feta-en-olijven)
Titel: Re: [Koken] Panbrood met feta en olijven
Bericht door: neleH op 07 september 2015, 15:56:12
Cool recept! Ik ken het idee van een panbrood niet. Leuk.
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: Indira op 22 september 2015, 22:13:41
ik kreeg van iemand een zak havermoutmeel. weet iemand; kan je dit gewoon voor broodbakken gebruiken of andere tips?
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: Yehudith op 23 september 2015, 23:14:41
Wat leuk! Het lijkt me dat je er ook gewoon brood van moet kunnen bakken... Ik heb het in ieder geval wel eens geprobeerd door zelf havermout zo fijn mogelijk te malen, maar toen werd het wat drogig. Ik kan me voorstellen dat je er bijv. meer water in moet doen, omdat haver veel opneemt. Staat er een recept op de verpakking?

Titel: Re: Brood specials
Bericht door: meisbaer op 24 september 2015, 12:18:53
Ik vraag me wel af of het dan echt broodachtig of meer als een cake wordt? In haver zitten in principe geen gluten, dus erg luchtig zal het niet worden, denk ik.
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: Indira op 28 september 2015, 20:17:56
@Yehudith, nee, geen recept op de verpakking. Ik ga er eens mee bezig en houd jullie op de hoogte van resultaat
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: Hizikigrrrl op 28 september 2015, 21:52:22
Een zak van Smaakt? Die heb ik een poos geleden ook gekocht, ze waren afgeprijsd want ze gingen uit het assortiment. Nog steeds niets mee gedaan... Zouden pannenkoekjes iets zijn?

Met 'oat flour' kom ik dit nog tegen:
http://happyherbivore.com/2011/05/oat-flour/
http://www.livestrong.com/article/557742-baking-with-oat-flour-vs-wheat-flour/
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: neleH op 05 oktober 2015, 12:28:06
Ik ben begonnen met 'koolhydraatarm' eten. Dit nav de vakantiekilo's van 2013 die er nog steeds aanzitten en aanhoudende succesverhalen in mijn omgeving. Dat betekent geen brood de komende tijd.

Ik heb afgelopen weekend superlekkere crackers gebakken! Misschien is dat havermoutmeel ook leuk om in zoiets te verwerken.

Recept:
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/ (http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/)
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: Hizikigrrrl op 05 oktober 2015, 14:11:33
Ik ben begonnen met 'koolhydraatarm' eten. Dit nav de vakantiekilo's van 2013 die er nog steeds aanzitten en aanhoudende succesverhalen in mijn omgeving. Dat betekent geen brood de komende tijd.

Ik heb afgelopen weekend superlekkere crackers gebakken! Misschien is dat havermoutmeel ook leuk om in zoiets te verwerken.

Recept:
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/ (http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/)

Oh, die lijken mij ook wel wat!

Overigens is havermeel niet per se geschikt voor koolhydraatarm eten, het bevat ongeveer net zoveel koolhydraten als bv tarwe.
Titel: Re: Brood specials
Bericht door: meisbaer op 05 oktober 2015, 18:09:32
Ik heb ook het idee dat sommige mensen (niet meteen jij hoor, neleH) glutenvrij en koolhydraatarm met elkaar verwarren.

Toen ik nog in de winkel werkte, kreeg ik vaak vragen over koolhydraatarm eten, waarbij het duidelijk was dat veel mensen niet eens precies weten waar koolhydraten precies in zitten en hoe ze werken. En dat glutenvrij eten voor de meeste mensen echt niet nodig is. Ook wisten veel mensen niet dat als er geen gluten in zitten, er nog steeds veel koolhydraten in kunnen zitten :)
 
Volgens mij werkt het koolhydraatarme dieet (en dat is bij de meeste dieten) vooral omdat je een deel van je normale eetroutine schrapt en heel bewust met je eten bezig bent. Je mag geen suiker, dus geen koekjes, frisdrank etc, dat scheelt al veel. In dat opzicht kan het heel gezond zijn. En afwisseling is ook goed, een lekkere salade ipv een boterham met kaas is natuurlijk prima. Maar pas je een beetje op dat je nog wel "gezonde" koolhydraten binnen krijgt?

Veel succes ermee!
Titel: [Koken] Bananenbrood met gember
Bericht door: Vegatopia op 11 oktober 2015, 13:00:58
Bananenbrood met gember

Bananenbrood is een lekkere manier om rijpe bananen op te maken. Dit recept combineert zoete bananen met pittige gember. Een heerlijke combinatie, al zeggen we het zelf. Door gebruik te maken van plantaardige yoghurt is het recept helemaal vegan.

Source: Bananenbrood met gember (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13136-bananenbrood-met-gember)
Titel: [Koken] Quinoa-krentenhazelnotenbrood
Bericht door: Vegatopia op 29 november 2015, 13:01:31
Quinoa-krentenhazelnotenbrood

Afgelopen week bespraken we Het Nieuwe Grote Bakboek van Heel Holland Bakt. Vandaag hebben we een recept uit dit boek voor je, voor een notenbrood met quinoa, krenten en hazelnoten:

Source: Quinoa-krentenhazelnotenbrood (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13204-quinoa-krentenhazelnotenbrood)
Titel: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Vegatopia op 20 maart 2016, 13:00:22
Feestelijk brood met sinaasappel en spijs

Dit is een feestelijk brood dat lekker fris is door de sinaasappel en zoet door de spijs.  Een zoet breekbrood past mooi bij een uitgebreide brunch of ontbijt, misschien wel voor Pasen of Moederdag? Het is makkelijk te maken en desgewenst plantaardig. Ook deze variant, met bananen, is de moeite van het bakken waard.

Source: Feestelijk brood met sinaasappel en spijs (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13311-feestelijk-brood-met-sinaasappel-en-spijs)
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: jol op 21 maart 2016, 15:34:56
Hmmm, daar krijg ik trek van, dit recept binnenkort maar eens proberen!
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Sam op 21 maart 2016, 17:16:46
Dat ziet er heel erg lekker uit zeg!
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Amarillo op 21 maart 2016, 18:47:31
Ja, mij leek dit ook een leuke voor Pasen. Of een willekeurig andere moment. ;)
Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Hizikigrrrl op 22 maart 2016, 11:09:34

Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?

Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Hizikigrrrl op 22 maart 2016, 11:40:47

Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?

Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.

25 cm!
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Amarillo op 28 maart 2016, 20:16:06

Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?

Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.

25 cm!
Tx! Mijn moeder had een 26cm-vorm, die hebben we uiteindelijk gebruikt.
Ik was 's morgens in Amsterdam begonnen met het deeg te maken, vervolgens heb ik het achterop de motor naar mijn ouders een uurtje laten reizen :P, en daar verder gemaakt. Hij zag er prachtig uit, met recht feestelijk te noemen, en smaakte ook erg lekker. Supergoed recept dit, bedankt Jessi! :D
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: jol op 29 maart 2016, 09:56:22
Ik heb 'm ook gemaakt, in drie kleine bakvormen. Het was erg lekker maar een beetje hard - of de vormen waren te krap of ik had het verder moeten laten rijzen (maar het stond al zeker vijf kwartier). Maar lekker genoeg voor een herkansing en ik heb nog zat spijs over dus binnenkort in de herhaling  ;D
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: LL de Ling op 29 maart 2016, 11:39:37
Had het ook gemaakt, bij mij was het ook hard, maar het deeg rees niet goed. Eigen schuld denk ik, misschien te koude melk gebruikt of iets met zout en gist ;)
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: jol op 30 maart 2016, 11:31:30
Één van de drie broodjes had ik aan mijn broer gegeven en die appte: lekker zeg, dat sinaasappelpistachespijsbrood  :)

Vanwege de hardheid mijn ouders geen broodje gegeven, die krijgen volgende keer wel. Ik denk dat ik de gist dan van te voren activeer door het een kwartiertje in warme melk te laten bubbelen. De melk was warm zat maar ik denk dat het plekje in de zon achter het raam waar ik het deeg te rijzen had gezet niet warm genoeg was. De basistemperatuur is bij ons in huis 19 graden en het was een nogal waterig zonnetje  ::)
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Amarillo op 30 maart 2016, 12:07:28
Hmm, bij mij was het niet te hard. Ik had het deeg een half uur ofzo in een platte plastic bak met het deksel half erop op de verwarming gezet, en daarna de bak in een vestje verpakt zodat het niet zo snel zou afkoelen onderweg (en ben toen nog een uur onderweg geweest; daarna eerst nog thee gedronken voor ik verder ging. Tegen die tijd was het volume echt wel verdubbeld). Voor de tweede rijs stond het in de vensterbank in de zon, met een theedoek erover, maar het was daar wel boven de 20 graden, 21 denk ik. De sojamelk had ik ca een uur voor ik begon afgemeten en in de huiskamer gezet.
Ik weet niet zeker of ik eerder gistbrood heb gebakken of anderszins iets met gist heb gedaan, maar dat moet zeker al meer dan tien jaar geleden zijn geweest, en ik heb er ook echt de ballen verstand van; ik begrijp nu dat het niet vanzelfsprekend is dat-ie zo goed slaagde, dus met terugwerkende kracht ben ik er nog blijer mee. :)
Titel: Re: [Koken] Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Bericht door: Sam op 30 maart 2016, 12:30:53
De basistemperatuur is bij ons in huis 19 graden en het was een nogal waterig zonnetje  ::)
Mijn tip voor als het niet warm genoeg is in huis voor een goede rijs: de kom met deeg in een bak met lauwwarm water zetten, niet heet want dan kookt je deeg al. Iedere 20 minuten even wat extra warm water toevoegen om het op temperatuur te houden.
Titel: [Koken] (Zelfgemaakt) naanbrood met spinazie en paneer
Bericht door: Vegatopia op 14 februari 2017, 13:00:10
(Zelfgemaakt) naanbrood met spinazie en paneer

Hip fastfood: het is inmiddels een welbekend fenomeen op festivals en foodmarkets. Het liefst wordt het verkocht uit een hippe foodtruck of gewoon, vanaf een simpele kraam. Voor vegetariërs bieden deze nieuwe ondernemingen kansen in het voedsellandsschap. Opeens zijn er veel meer vegetarische opties op (food)festivals te verkrijgen. Zo at ik op de Markthalle Neun in Berlijn een naanbrood gevuld met paneer: comfort street food! Paneer komt oorspronkelijk uit India en is een verse kaas, welke meestal gebakken of in een soort curry geserveerd wordt. Ik maakte thuis een variant op wat ik at in Berlijn: naanbrood met gekruide en knapperig gebakken paneer, spinazie en yoghurt. Een simpele en snelle voedzame maaltijd!

Source: (Zelfgemaakt) naanbrood met spinazie en paneer (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13649-zelfgemaakt-naanbrood-met-spinazie-en-paneer)
Titel: [Koken] Freestyle-brood à la Kristof
Bericht door: Vegatopia op 01 april 2017, 07:01:43
Freestyle-brood à la Kristof

Er gaat niets boven lekker stevig zuurdesembrood met een knapperige korst. Nog kan ik zulk brood hier in het Duitse Hildesheim bij de bakker om de hoek kopen, maar binnenkort verhuizen we naar Nederland, waar je - sorry Nederlanders, maar het is gewoon zo - goed brood met een lichtje moet zoeken. Gelukkig is zelfgemaakt zuurdesembrood zelfs nóg lekkerder dan zelfgekocht. Een paar dagen geleden zijn we begonnen een zuurdesemstarter te maken. Daarmee maken we morgen een freestyle-brood à la Kristof. Het voordeeg maken we vanavond al, want dat moet ongeveer 12 uur rusten.

Source: Freestyle-brood à la Kristof (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13683-freestyle-brood-a-la-kristof)