Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Anks op 25 april 2005, 12:18:02
-
Hallo,
Ik vroeg me af of iemand toevallig een recept heeft voor vegetarische worstenbroodjes? Ik kan het namelijk nergens vinden, maar ik weet zeker dat het bestaat. Want vroeger maakte de moeder van een vriendin van mij die altijd. Helaas ga ik daar niet meer mee om, dus kan ik het daaraan niet meer vragen.
Hopelijk kan iemand mij verder helpen!
- Anke.
-
Gewoon wat experimenteren met vegetarisch gehakt en bladerdeeg?
-
Gewoon wat experimenteren met vegetarisch gehakt en bladerdeeg?
Seitangehakt vind ik voor dit soort dingen geschikter dan tofu ofzo.
-
ik doe dan vegetarisch gehakt mengen met een gabakken uitje, wat knoflook, vegetarisch jus uit zo'n tube om het wat meer smaak te geven en een eitje om het aan elkaar te laten plakken en dan op een bladerdeegje leggen, goed dichtvouwen en in de oven schuiven... zelfs niet-vegetariers vinden het erg lekker.
-
Xou geen bladerdeeg gebruiken want dan is het een sauzijzenbroodje. Voor een worstenbroodje zou ik een witbroodmix gebruiken.
-
oeh worstebroodjes... wat een goed idee!
ik ga dat ook een keer proberen
ik krijg er helemaal trek van
-
Xou geen bladerdeeg gebruiken want dan is het een sauzijzenbroodje. Voor een worstenbroodje zou ik een witbroodmix gebruiken.
Nu zijn sauzijzenbroodjes veel lekkerder dan worstenbroodjes.. bladerdeeg! :wortel:
-
Ehm, stomme vraag waarschijnlijk, maar wat is het verschil tussen een worstenbroodje en een sauzijnenbroodje ??? ??? ?
-
Ehm, stomme vraag waarschijnlijk, maar wat is het verschil tussen een worstenbroodje en een sauzijnenbroodje ??? ??? ?
Uhmn... volgens mij staat dat hierboven juist uitgelegd.
Sauz: bladerdeeg, wostbr: witbrood
-
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.
[edit] Piek was net iets eerder. ::)
-
[edit] Piek was net iets eerder. ::)
Maar jij was vollediger hihi.
-
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.
[edit] Piek was net iets eerder. ::)
Oh ja, en als ik nou gehakt in brooddeeg stop of een worst in bladerdeeg?
-
Of gaat het alleen om het deeg?
-
Een worstenbroodje is een broodje van brooddeeg met een worstje erin, een saucijzebroodje is een broodje van bladerdeeg met een soort gehaktachtig spul erin. Ofzo.
[edit] Piek was net iets eerder. ::)
Oh ja, en als ik nou gehakt in brooddeeg stop of een worst in bladerdeeg?
Gehakt in brooddeeg is volgens mij bapao en worst in bladerdeeg heeft vast ook wel een naam :P
-
Oh ja, bapao heb je ook nog natuurlijk
-
ja maar een bapao moet gestoomd worden.
Dus wat is gehakt in brooddeeg uit de oven dan?
-
ja maar een bapao moet gestoomd worden.
Dus wat is gehakt in brooddeeg uit de oven dan?
Dat is een empanada! Ook heel erg lekker.
Mijn Argentijnse schoonmama maakt die erg lekker (en dan speciaal vega voor mij!)
Ik denk eigenlijk alleen dat dat geen brooddeeg is, maar het lijkt er wel op!
-
een empanada frituur je toch en is idd niet met een gistdeeg. Wel lekker, een empanada :yummie:
-
Dankjewel voor jullie reacties!
Ik ga het waarschijnlijk vandaag proberen, dus ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.
- Anke.
-
Dankjewel voor jullie reacties!
Ik ga het waarschijnlijk vandaag proberen, dus ik ben benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.
- Anke.
Laat je weten hoe het was? (+recept)
-
maar ja, een sausijs is een worst... denk maar aan het engels of het frans. het is een onderschijd wat we zelf gemaakt hebben.
-
een empanada frituur je toch en is idd niet met een gistdeeg. Wel lekker, een empanada :yummie:
hee, dat is leuk, ik ken geen gefrituurde empanadas, in Argentinie worden ze in de oven gebakken, maar ze maken ze in veel landen he?
-
Ik blader net door Delia's Vegetarische Favorieten en daar staat een recept in voor (36!) Vegetarische Worstenbroodjes! Jihoe! :D
Deeg:
Vouw 175 g boter in folie en leg deze 45 min in de vriezer
Zeef 225 g bloem met snuf zout in kom
Rasp de ijskoude boter boven de kom (af en toe in bloem deppen)
Verdeel met een lepel de geraspte boter door de bloem zodat alle boter bedekt is met de bloem, bedruppel met 1 el koud water en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat verpakt in plastic 30 min rusten in koelkast
Vulling:
Meng:
275 g vers broodkruim
225 g geraspte pittige kaas
1 grote fijngesneden ui
3 eetl. dikke room
1 eetl verse fijngehakte groene kruiden (bieslook, peterselie, tijm)
1,5 theel mosterdpoeder
mespunt cayennepoeder
zout
versgemalen zwarte peper
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een lap van 30 x 60 cm en snijdt hiervan 3 lange repen.
Verdeel de vulling in 3 gelijke porties en maak er 3 rollen van die net zo lang zijn als de deegrepen. Bestrooi ze met wat bloem tegen het plakken.
Leg op elke deegreep een rol van de vulling. Bestrijk een rand van het deeg met wat losgeklopt ei, vouw het deeg over de vulling en druk de randen voorzichtig op elkaar. Draai de gevulde rol zo dat de naad onderop komt te liggen. Druk licht aan en snij de rol in 12 gelijke stukjes van 5 cm lang. Knip met een schaar 3 V-vormen in elk broodje en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Leg de broodjes op een ingevette bakplaat en zet ze 20-25 minuten in de oven. Laat ze op een rooster afkoelen.
Ze lijken me erg leuk, misschien ga ik ze nu wel maken....
Als ik dat doe, dan laat ik natuurlijk nog weten of ze moeite waard zijn!
-
Dat recept ziet er inderdaad goed uit! Laat ff weten hoe ze smaken, ik ben wel heel benieuwd!!
-
Ik heb van de hartige taart die we vanavond eten wat bladerdeeg over en daarvan wil ik ook iets maken. Omdat ik nu al een cake met appel heb gebakken heb ik geen zin in appelflappen. Ik vind iets hartigs maken zoals saucijzebroodjes wel een goed plan, ik heb alleen geen seitan of vega gehakt in huis, wel sojabrokjes en een pot vega balletjes. Zou een van beide ook geschikt zijn?
-
Ik denk het wel. Gewoon flink kruiden en ui/knoflook/iets anders naar smaak toevoegen (de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).
-
die brokjes daar gaat het prima mee, als je ze idd maar goed kruidt en iets plakkerigs (zoals tomatenketchup en een eetlepel meel ofzo) toevoegt, zodat t een beetje bij elkaar blijft.
-
(de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).
Niet!
-
Voor normale mensen wel! :P
-
(de kruiden bepalen toch voornamelijk hoe het smaakt ;)).
Niet!
??? Wat niet? Smaakt het niet of bepalen de kruiden de smaak niet?
Dat van wat extra plakkerigs is een goeie want ik vroeg me inderdaad al af hoe de vulling een beetje consistent moet worden. Ga zo gelijk maar aan het werk!
Bedankt voor de tips! :D Ik zal eens kijken naar Kiwi's recept voor de saucijsjes van Leiden III want die waren erg lekker.
-
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.
[Mopperdemopperdemopper...]
-
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.
[Mopperdemopperdemopper...]
Ja, de eigensmaak van sojabrokjes mag je natuurlijk niet zomaar gaan lopen bederven door er kruiden doorheen te gooien!
:smailiediewaarschuwendmetzijnvingerzwaa it:
-
Maar ondertussen wel allemaal dingen in linzensoep gooien die er helemaal niet in thuis horen!
-
Volgens welke Machthebbende en / of Bepalende niet?
Gedurfde uitspraak; kruiden zijn voor mieterige koks! Oh zo.
-
Volgens welke Machthebbende en / of Bepalende niet?
Linzensoepgod Christiaan natuurlijk!
Gedurfde uitspraak; kruiden zijn voor mieterige koks! Oh zo.
Mieterige koks durven juist geen kruiden te gebruiken! Oh zo!
-
De Linzensoepgod heeft gewoon geen weet hoe lekker Chinese Kool en / of bloemkool in linzensoep wel niet kan zijn!
-
Maar dan is het geen echte linzensoep meer, maar soep met (ook) linzen. :P
Ik ben eigenlijk nog gek ook dat ik De Linzensoepgod ga zitten verdedigen, dat kan Hij zelf ook wel. :-X
-
Misschien ziet hij gewoon in dat ik eigenlijk wel in behoorlijke mate gelijk heb?
-
De naturel sojabrokjes hadden niet echt een smaakje waar we blij van werden dus we zijn, bij gebrek aan gehaktkruiden, enthousiast aan de slag gegaan met peper, chili, (vega) worcestersaus en shoarmakruiden en nu is het geloof ik wel een beetje pittig. ::) Maar ze staan in de oven en ruiken super. :yummie:
-
Misschien :heehee:
-
Kruiden, over het algemeen onzinnige toevoegingen op reeds aanwezige eigensmaak van in gerechten verwerkte producten.
[Mopperdemopperdemopper...]
??? Dus een blaadje basilicum op je tomaat is een onzinnige toevoeging aan de aanwezige eigensmaak van de tomaat?
/me vindt dit toch wel erg raar...
-
Heeft iemand wel eens zelf naanbrood gemaakt? Graag tips!
-
Ik zou het wel graag eens willen maken, ik vind het zó lekker!
Ik heb wel eens gezien dat ze de broodjes met ghee bestrijken.
-
Ja, maar dan wel met zo'n pakje naanmix van de Bijenkorf. Dat was zeker niet wat je wilde horen? (En is trouwens ook niet vegan, maar natuurlijk wel flexan verantwoord.)
-
Ik heb dit recept. Heb het zelf nog niet geprobeerd. En het komt ergens van internet af, weet alleen niet meer waar.
Naanbrood
Benodigdheden:
3 theel. droge gist, 4 eetl. warme melk, 3 theel. suiker, 500 gr. bloem, 2 theel. bakpoeder, 3/4 theel. zout, 1 1/2 dl melk, 1 1/2 dl losgeklopte yoghurt, 1 losgeklopt ei, 25 gr. boter, bloem om te bestrooien, fijngehakte koriander en uienzaadjes.
Werkwijze:
De gist, warme melk en suiker door elkaar roeren en laten staan tot er luchtbellen op komen. De bloem met het bakpoeder en zout zeven. In het midden een kuiltje maken en er het gistmengsel, de melk, yoghurt, ei en boter door roeren. Goed mengen.
Dan het deeg goed kneden en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Als er een vinger in het deeg wordt gestoken moet het terugveren. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot langwerpige broden van ongeveer 25 cm lang en 15 cm breed. Bestrooien met koriander en uienzaad. Op een ingevette bakplaat leggen en bruin bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.
-
je zou op zich gewoon een focaciarecept kunnen gebruiken of ander standaard brooddeeg recept (verhoudingen uit mn hoofd: 500 g goede bloem, 11 g gedroogde gist (nou ja, 7 kan misschien ook wel als je zo'n standaard pakje gist hebt, ff uitproberen) 1 el suiker, 1 el zout, dan kruiden die je lekker vindt: bv gemalen komijn en gemalen korianderbolletjes, zeg: 2 el in totaal) en een klein scheutje olie en 300 ml water. Dat mengen. Evt. meer bloem of meer water als het deeg respectievelijk te nat of droog is.
Een uur en een kwartier laten rijzen (uit de tocht). Een Italiaans brood zou je dan dubbel laten rijzen, maar ik denk dat je dat bij naan brood niet moet doen, en het daarna in de oven moet gooien, of wat misschien nog lekkerder is: na de eerste keer rijzen nog een keer helemaal goed kneden en het lucht eruit kneden, het brood plat rollen, een half uurtje laten rijzen en dan een half uur bakken in de oven op 200 graden. Evt. daarna bestrijken met olie
Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.
-
Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.
Oh, daar ben ik nu ook wel benieuwd naar. Recept :chef:?
-
Ik vind zelf chapatti's tien keer lekkerder, minder vet enzo, en rokeriger.
Oh, daar ben ik nu ook wel benieuwd naar. Recept :chef:?
euh ja, bloem (150 g?) met water (1 dl? je moet maar ff pielen met de verhoudingen) mengen en wat zout, peper en komijn, evt. andere kruiden toevoegen, 1 tl bakpoeder erbij en misschien een drup olie. Evt. het deeg een half uur laten rusten maar daar heb ik nooit zin in. Het deeg in bolletjes verdelen en uitrollen. Een koekenpan zonder olie verwarmen en in een paar minuten de chapatti's stuk voor stuk aan beide kanten bakken. Lekker met pickles en muntsaus e.d.
-
Ik heb het even opgezocht in een indiaas kookboek van de bieb (De 77 lekkerste gerechten uit India van Dianne Seed):
voor 4 tot 6 stuks heb je nodig:
250 gr chappatibloem of tarwebloem
1 theelepel zout
krap 2 dl water
Geen bakpoeder dus. Een ander indiaas kookboek (de Indiaase keuken thuis van Meena Pathak) geeft ook weer andere ingrediënten (ookal is het verschil klein) en verhoudingen aan (maar ik neem aan dat onderstaande gewoon kleinere chapatti's zijn):
voor 10 stuks:
225 gr volkorenmeel, gezeefd
evt 1 thl zout
1 eetlepel olie
gesmolten ghee of boter
150 ml water
Ik ga binnenkort wel één van de twee proberen.
Overigens staan in beide boeken geen recepten voor naan en zegt een boek dat dat komt omdat naan thuis moeilijk te bereiden zou zijn.
-
Overigens staan in beide boeken geen recepten voor naan en zegt een boek dat dat komt omdat naan thuis moeilijk te bereiden zou zijn.
Volgens mij omdat Naan in een tandoori oven bereid wordt, en wie heeft zo'n ding nou in z'n keukentje staan?
-
Precies, maar ik vind dat ze best een 'soort van naan'recept kunnen geven!
(ik heb toch ook geen pizzasteen :P)
-
Met Aiko in gedachten, leek het me leuk na te denken wat je allemaal met brood kan doen met het avondeten als alternatief voor alleen maar brood-boter-beleg.
Voor de hand ligt natuurlijk:
-bruschetta
-zelfgemaakte focaccia
-wentelteefjes
-sandwiches
Wie roept?
-
Droog brood soppen in de soep, mijn nieuwste bezigheid tijdens het eten!
-
:frusty:
-
Broodje, fetakaas, tomatenspul, tabasco, paar minuten in de oven, smullen.
-
Ik heb momenteel oud brood ingesmeerd met olijfolie en knoflook in de oven liggen.
Erna nog wat zeezout erover en rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......
-
Uithollen en vullen met watjemaarwilt.
-
Iets uitgebreidere uitleg dan hierboven :P:
Gevuld brood: haal het kapje van een rond brood en hol het brood uit. Besmeer de binnenkant met tapenade/pesto en beleg het stapelgewijs met bijvoorbeeld tomaat, ui, mozzarella, courgette, paprika, weer mozza, aubergine, olijfolie, kappertjes etc. etc. Druk alles stevig aan.
Zet het kapje weer op het brood en wikkel het strak in folie en laat het een halve dag in de koelkast staan, zodat de smaken zich extra kunnen ontwikkelen.
Als je alles mooi in laagjes doet, ziet het er mooi uit, eenmaal aangesneden in punten.
Sommige verse groenten moeten vantevoren natuurlijk eerst gebakken/gegrild worden, zoals aubergine.
-
Artichoke-Heart, Spinach, and Mozzarella Bread Pudding
Using defrosted frozen vegetables can be a huge time-saver, since they're already cooked, but don't be in too much of a rush; you'll need to take the time to drain and dry them, or the extra moisture will make the finished dish soggy.
Wine Recommendation: Chardonnays from northern Italy tend to be lighter and crisper than those from California or France. For a delicious partner to this rich bread pudding, see if you can find an unoaked example from the Alto Adige or Trentino.
Servings: 4
Ingredients:
2 10-ounce packages frozen chopped spinach, defrosted, drained, and squeezed dry
1 9-ounce package defrosted frozen artichoke hearts, diced and drained on paper towels
3 scallions including green tops, chopped
1 quart 1/2-inch cubes of good-quality white bread
1/2 pound grated mozzarella (about 2 cups)
4 eggs
2 cups milk
1/2 cup grated Parmesan
3/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon fresh-ground black pepper
Steps:
1. Heat the oven to 350°. Butter an 8-by-12-inch baking dish or a 1 1/2-quart gratin dish. In a large bowl, combine the spinach, artichoke hearts, scallions, bread cubes, and half the mozzarella. Spread this mixture in the bottom of the prepared baking dish. Top with the remaining mozzarella.
2. In a medium bowl, whisk together the eggs, milk, Parmesan, salt, and pepper. Pour over the vegetables and bread and press the bread into the liquid, making sure that it's well moistened.
3. Bake the bread pudding for 20 minutes. Raise the oven temperature to 400° and bake until the pudding is puffed and browned, 15 to 20 minutes longer.
-
Hmm, allerlei vers gebakken broodjes met:
- gorgonzola met rucola en geroosterde pijnboompitjes
- bettine bleu met honing, tijm en pecannoten
- zachte geitenschimmelkaas met zongedroogde tomaatjes en pesto
- olijfolie met geperste knoflook en halfgedroogde tomaatjes, verse basilicumblaadjes en grof zeezout
- radicchio, gecaramelliseerde uiringen en taleggio
- gegrillde courgetteplakjes met harde geiten-bieslookkaas en gekneusde walnoten
-
Heeft iemand nog goede recepten voor het maken van pita broodjes?
Falafel staat er genoeg recepten van op het forum maar de broodjes niet volgens mij. De broodjes uit de winkel vind ik eigenlijk veels te klein en grote heb ik nog niet echt gezien bij winkels in de buurt.
-
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=256;start=msg94788#msg94788) staat een soort van recept van Bart.
Bij Maoz kun je pita's ook los kopen (evt in vriezer bewaren).
Bolletje heeft pita's die groot zijn, hier te koop bij C1000.
Natuurwinkel heeft ook lekkere, maar die zijn ook klein.\
Edit: eigenlijk heb je geen zak aan Barts recept. hier (http://www.thatsmyhome.com/bakery/flat/pita.htm) staat wel een goed recept denk ik.
-
grote pita's zijn er van Bolletje geloof ik, iig bij de Nederlandse supermarkten.
Hier (http://www.jannekes.nl/index.htm?url=/brood/pitabrood.htm) staat een recept, maar ik heb het zelf nooit geprobeerd.
Edit: ben ik wéér te laat met reageren! :-\
-
hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=256;start=msg94788#msg94788) staat een soort van recept van Bart.
Bij Maoz kun je pita's ook los kopen (evt in vriezer bewaren).
Bolletje heeft pita's die groot zijn, hier te koop bij C1000.
Natuurwinkel heeft ook lekkere, maar die zijn ook klein.\
Edit: eigenlijk heb je geen zak aan Barts recept. hier (http://www.thatsmyhome.com/bakery/flat/pita.htm) staat wel een goed recept denk ik.
Ik heb hier bij de AH4 nog nooit grote gezien laatstaan volkoren
Maoz is ook niet echt in de buurt (nog niet) dus schiet niet echt op
Dat recept van de link die Modub gaf heb ik wel geprobeert maar ze werden er keihard van en ik hoopte eerder op die zachte dingen die je bij de Maoz hebt.
ik probeer het wel een keer met mijn pizzadeeg en dat andere recept :)
-
tosties met soep!
en dan liefst tapenadetosties. of kruidenbotertosties :)
-
Een traditionele broodpudding met rozijntjes of andere vruchten.
Toastjes met kaas, augurk, even de microgolf in en dan nog paar druppels ketchup erop.
Soort panpizza.
-
Ik heb hier bij de AH4 nog nooit grote gezien laatstaan volkoren
Klopt. AH heeft alleen suffe kleine.
Veel olijfolie in het deeg doen helpt denk ik wel.
-
Artichoke-Heart, Spinach, and Mozzarella Bread Pudding
Lijkt me best lekker.
-
C1000 heeft ook grote, per 4 verpakt, van Artos griekspitabrood. Handgemaakt (zeggen ze). En duur (1.99 per 4) maar heel lekker voor falafel oid.
-
Ik ben nu een focaccia aan het maken. Ik heb een deek gemaakt van bloem, maïsmeel,gist, water, lekkere olijfolie, oregano, rozemarijn.
-
:frusty:
Ach, :frusty: zelf. Zo!
Brood soppen in de soep is héél lekker, hoor.
-
Brood soppen in de soep is héél lekker, hoor.
Edoch ook weinig innovatief en van hoge nieuwswaarde.
-
Ja, als iemand een onderwerp begint met mij in gedachten nemend, vraag je er ook wel een beetje om, natuurlijk.
-
Met jou in gedachte ja... als stimulans om wat meer met brood te doen dan met kaas te eten of in de soep te soppen!
::)
-
Niet echt een idee voor het avondeten, maar wel voor daarná:
broodpudding. In Engeland maken ze het geloof ik met veel boter en soms ook baileys. Gewoon ff googelen. Zó lekker :kwijl:
-
Lekker bruin brood met appelstroop en banaan of chocopasta en banaan.
-
Dit heb ik pas ergens gegeten, ik wil het nu zelf maken maar heb geen idee hoe ik het aanpak en weet ook niet hoe het heet.
Het leek op het eerste gezicht op een soort lasagne/quiche kruising.
Plakjes witbrood en plakjes tomaat om-en-om gestapeld in een ovenschaal. En dat overgoten met een ei-room-kruidenmengsel.
Leverde een superlekker warm, zacht, kruidig ovenschotel-achtig iets op.
En nu wil ik daar een recept van zoeken, maar dat is onvindbaar zonder een idee van de naam te hebben, voor mij althans.
Weet iemand wat ik bedoel?
-
Wat je hierboven schrijft is al haast een recept, ik zou zeggen, experimenteer wat.
-
Lijkt me een lekker recept.
Voor het room-kaasmengsel is het wellicht handig om dan wel de goede verhoudingen te weten zodat het niet te nat blijft. Wellicht kun je de verhoudingen van een quiche aanhouden wat betreft de room en kaas?
-
Hier staan een paar recepten: http://www.brood.net/default.asp?pid=receptopmaat&eetmom=4 (http://www.brood.net/default.asp?pid=receptopmaat&eetmom=4), de zwiterse en de spaanse broodschotel.
Zelf maak ik ze inmiddels meestal met alleen room, geen ei meer, ik heb wel eens gehad dat het ei nog niet gaar/gestold was, vond ik toch niet zo lekker.......
-
Ik heb op de thread van "Zelf snitzels, hamburgers of filets maken (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?topic=13685.0)" heel wat inspiratie gehaald om zelf hamburgers te maken en ik ben nu nog op zoek naar een recept om zelf zo'n zacht hamburger broodje te maken. Bestaat daar een officiële benaming voor zodat ik wat doelgerichter naar recepten kan zoeken? Heeft er misschien iemand een recept dat hij/zij zelf al heeft geprobeerd en dat echt een succes is geworden?
-
Bedoel je zo'n zacht bolletje?
-
Inderdaad, het zachte broodje waar de hamburger in zit. Liefst met zaadjes erop :)
-
Deze lijken idd zacht te worden:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/zachte-witte-broodjes.html
http://www.drenthecollege.nl/storyboard/files/62%5CRECEPTUUR%5Congevuld%20kleinbrood%5Congevuld%20kleinbrood.doc
En deze zijn vegan en vrij van enkele allergenen: http://www.voedselallergie.nl/recepten/brood/witte-bolletjes
-
De broodjes op die pagina zijn eerder voor ontbijtkoeken maar ik heb via die pagina wel een recept gevonden voor hamburger buns (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) (een beetje naar beneden scrollen, na het recept van de hamburger zelf). En da's meteen ook de benaming van zo'n broodje, geweldig! Dan kan ik lekker experimenteren met mais- en speltmeel en wijnsteenpoeder, omwille van enkele intolleranties.
-
Dit is het uiteindelijke geworden: Hamburgers (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) met een linzenburger (http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=91&ID=77&pers=1) en Belgische frietjes (http://www.belgianfries.com/pre2001/cook_n.htm).
Zoals gezegd heb ik rekening gehouden met enkele intolleranties dus de burger buns heb ik gemaakt met spelt- en maismeel en weisteenpoeder. Ook voor de burger heb ik gebruik gemaakt van maismeel. En puur voor de smaak heb ik de frietjes gemaakt van bataat, dat is echt zo ontzettend lekker. De broodjes waren naar mijn mening toch niet zacht genoeg, dus daar moet ik zeker nog aan werken. Wat meer weisteenpoeder en meer maismeel ten opzichte van het speltmeel zal al veel doen denk ik.
Bedankt voor alle raad!
-
Dit is het uiteindelijke geworden: Hamburgers (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/05/recept-hamburgers-hamburgerbroodjes.html) met een linzenburger (http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=91&ID=77&pers=1) en Belgische frietjes (http://www.belgianfries.com/pre2001/cook_n.htm).
En puur voor de smaak heb ik de frietjes gemaakt van bataat, dat is echt zo ontzettend lekker.
Dat klinkt errug lekker! :hungry: Ik heb me voorgenomen om ook eens zo'n lekker hamburgermenu voor mezelf te maken. En die tip van die bataatpatat ga ik zeker ook uitproberen. Ik had wel eens bataat zien liggen in de biowinkel, maar wist niet zo wat ermee te doen. Maar nu dus wel. ;D Jij ook bedankt voor de tip, Woem.
-
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
-
En die tip van die bataatpatat ga ik zeker ook uitproberen. Ik had wel eens bataat zien liggen in de biowinkel, maar wist niet zo wat ermee te doen. Maar nu dus wel. ;D Jij ook bedankt voor de tip, Woem.
Erg lekker met komijnmayonaise.
-
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
Inderdaad wijnsteenpoeder. Ik had me even vergist tussen weipoeder en wijsteenpoeder :)
-
weisteenpoeder
wijnsteenpoeder?
Inderdaad wijnsteenpoeder. Ik had me even vergist tussen weipoeder en wijsteenpoeder :)
"wijsteen"?? Je bedoelt wijsvinger... blijven we klutsen? :D
-
Hallo allemaal,
Ik vul vaak boerenbroden, als je deze in puntjes snijd zien de laagjes groente er heel mooi uit. Een rood brood lijkt me helemaal super! Ik weet dat er rode bietensap gebruikt kan worden.
Wie kan mij helpen aan een recept? Misschien weet iemand een leuk recepten boek waar groente als kleurstof wordt gebruikt, het gaat mij dan vooral om brood.
Fijn weekend
Marga
-
Van kerrie (zelfs een klein beetje) wordt het geel, vliesbessensiroop (donkerpaars) kleurt mijn griesmeelpudding grauwgrijs (met het brood nog niet geprobeerd), en cacao maakt je brood bruindonker.
(Oh, niet echt groente, zie ik.)
-
Beetje ijzeroxide door je bloem.
-
Bedankt voor de antwoorden, ik wil het graag met bietensap doen maar kan geen goed recept voor een boerenbrood vinden. Dat is eigenlijk wat ik zoek.
-
http://www.grouprecipes.com/74810/ruby-red-bread.html (http://www.grouprecipes.com/74810/ruby-red-bread.html)
http://www.receptenbundel.nl/beschrijving/10/boerenbrood.html (http://www.receptenbundel.nl/beschrijving/10/boerenbrood.html)
is waarschijnlijk niet wat je zoekt
anders had je het zelf al gevonden :P
-
Ziet er cool uit!
-
Ik baal hier altijd zo van, vindt het echt moeilijk om een engels recept te kunnen vertalen. Dit is wel precies wat ik bedoel. Super! Ga mijn best doen, als het gelukt is laat ik het weten.
Bedankt!
-
post je vragen maar.. wil wel ff helpen vertalen?
-
In een van de kerstrecepten ooit stond een recept voor brood oranje-rood gekleurd met gerookt paprika poeder: zag er leuk uit en was lekker. :)
-
en gelukt?
had de vraag over de vertaling niet gezien.... anders had ik wel even kunnen helpen :(
-
Tosti geitenkaas met olijven
Tosti's maakte ik altijd met een plak harde kaas, vroeger met Edammer en de laatste jaren met geitenkaas. Zachte geitenkaas op een tosti had ik nog nooit geprobeerd. Dat blijkt ook erg lekker, vooral als je het combineert met fijngesneden olijven en sjalot. Lekker als lunch of tijdens een lui weekend.
Source: Tosti geitenkaas met olijven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12852-tosti-geitenkaas-met-olijven)
-
Panbrood met feta en olijven
Voor dit hartige brood heb je geen oven nodig. Een kleine pan met anti-aanbaklaag volstaat. Daarnaast is het ook nog heel gemakkelijk te maken, even moeilijk als een pannenkoek bakken. Het is ideaal als borrelhapje of voor bij de picnic.
Source: Panbrood met feta en olijven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13107-panbrood-met-feta-en-olijven)
-
Cool recept! Ik ken het idee van een panbrood niet. Leuk.
-
ik kreeg van iemand een zak havermoutmeel. weet iemand; kan je dit gewoon voor broodbakken gebruiken of andere tips?
-
Wat leuk! Het lijkt me dat je er ook gewoon brood van moet kunnen bakken... Ik heb het in ieder geval wel eens geprobeerd door zelf havermout zo fijn mogelijk te malen, maar toen werd het wat drogig. Ik kan me voorstellen dat je er bijv. meer water in moet doen, omdat haver veel opneemt. Staat er een recept op de verpakking?
-
Ik vraag me wel af of het dan echt broodachtig of meer als een cake wordt? In haver zitten in principe geen gluten, dus erg luchtig zal het niet worden, denk ik.
-
@Yehudith, nee, geen recept op de verpakking. Ik ga er eens mee bezig en houd jullie op de hoogte van resultaat
-
Een zak van Smaakt? Die heb ik een poos geleden ook gekocht, ze waren afgeprijsd want ze gingen uit het assortiment. Nog steeds niets mee gedaan... Zouden pannenkoekjes iets zijn?
Met 'oat flour' kom ik dit nog tegen:
http://happyherbivore.com/2011/05/oat-flour/
http://www.livestrong.com/article/557742-baking-with-oat-flour-vs-wheat-flour/
-
Ik ben begonnen met 'koolhydraatarm' eten. Dit nav de vakantiekilo's van 2013 die er nog steeds aanzitten en aanhoudende succesverhalen in mijn omgeving. Dat betekent geen brood de komende tijd.
Ik heb afgelopen weekend superlekkere crackers gebakken! Misschien is dat havermoutmeel ook leuk om in zoiets te verwerken.
Recept:
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/ (http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/)
-
Ik ben begonnen met 'koolhydraatarm' eten. Dit nav de vakantiekilo's van 2013 die er nog steeds aanzitten en aanhoudende succesverhalen in mijn omgeving. Dat betekent geen brood de komende tijd.
Ik heb afgelopen weekend superlekkere crackers gebakken! Misschien is dat havermoutmeel ook leuk om in zoiets te verwerken.
Recept:
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/ (http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/)
Oh, die lijken mij ook wel wat!
Overigens is havermeel niet per se geschikt voor koolhydraatarm eten, het bevat ongeveer net zoveel koolhydraten als bv tarwe.
-
Ik heb ook het idee dat sommige mensen (niet meteen jij hoor, neleH) glutenvrij en koolhydraatarm met elkaar verwarren.
Toen ik nog in de winkel werkte, kreeg ik vaak vragen over koolhydraatarm eten, waarbij het duidelijk was dat veel mensen niet eens precies weten waar koolhydraten precies in zitten en hoe ze werken. En dat glutenvrij eten voor de meeste mensen echt niet nodig is. Ook wisten veel mensen niet dat als er geen gluten in zitten, er nog steeds veel koolhydraten in kunnen zitten :)
Volgens mij werkt het koolhydraatarme dieet (en dat is bij de meeste dieten) vooral omdat je een deel van je normale eetroutine schrapt en heel bewust met je eten bezig bent. Je mag geen suiker, dus geen koekjes, frisdrank etc, dat scheelt al veel. In dat opzicht kan het heel gezond zijn. En afwisseling is ook goed, een lekkere salade ipv een boterham met kaas is natuurlijk prima. Maar pas je een beetje op dat je nog wel "gezonde" koolhydraten binnen krijgt?
Veel succes ermee!
-
Bananenbrood met gember
Bananenbrood is een lekkere manier om rijpe bananen op te maken. Dit recept combineert zoete bananen met pittige gember. Een heerlijke combinatie, al zeggen we het zelf. Door gebruik te maken van plantaardige yoghurt is het recept helemaal vegan.
Source: Bananenbrood met gember (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13136-bananenbrood-met-gember)
-
Quinoa-krentenhazelnotenbrood
Afgelopen week bespraken we Het Nieuwe Grote Bakboek van Heel Holland Bakt. Vandaag hebben we een recept uit dit boek voor je, voor een notenbrood met quinoa, krenten en hazelnoten:
Source: Quinoa-krentenhazelnotenbrood (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13204-quinoa-krentenhazelnotenbrood)
-
Feestelijk brood met sinaasappel en spijs
Dit is een feestelijk brood dat lekker fris is door de sinaasappel en zoet door de spijs. Een zoet breekbrood past mooi bij een uitgebreide brunch of ontbijt, misschien wel voor Pasen of Moederdag? Het is makkelijk te maken en desgewenst plantaardig. Ook deze variant, met bananen, is de moeite van het bakken waard.
Source: Feestelijk brood met sinaasappel en spijs (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13311-feestelijk-brood-met-sinaasappel-en-spijs)
-
Hmmm, daar krijg ik trek van, dit recept binnenkort maar eens proberen!
-
Dat ziet er heel erg lekker uit zeg!
-
Ja, mij leek dit ook een leuke voor Pasen. Of een willekeurig andere moment. ;)
Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?
-
Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?
Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.
-
Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?
Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.
25 cm!
-
Wat voor diameter bakvorm past hier goed om?
Ik heb het voor je nagevraagd bij Jessi.
25 cm!
Tx! Mijn moeder had een 26cm-vorm, die hebben we uiteindelijk gebruikt.
Ik was 's morgens in Amsterdam begonnen met het deeg te maken, vervolgens heb ik het achterop de motor naar mijn ouders een uurtje laten reizen :P, en daar verder gemaakt. Hij zag er prachtig uit, met recht feestelijk te noemen, en smaakte ook erg lekker. Supergoed recept dit, bedankt Jessi! :D
-
Ik heb 'm ook gemaakt, in drie kleine bakvormen. Het was erg lekker maar een beetje hard - of de vormen waren te krap of ik had het verder moeten laten rijzen (maar het stond al zeker vijf kwartier). Maar lekker genoeg voor een herkansing en ik heb nog zat spijs over dus binnenkort in de herhaling ;D
-
Had het ook gemaakt, bij mij was het ook hard, maar het deeg rees niet goed. Eigen schuld denk ik, misschien te koude melk gebruikt of iets met zout en gist ;)
-
Één van de drie broodjes had ik aan mijn broer gegeven en die appte: lekker zeg, dat sinaasappelpistachespijsbrood :)
Vanwege de hardheid mijn ouders geen broodje gegeven, die krijgen volgende keer wel. Ik denk dat ik de gist dan van te voren activeer door het een kwartiertje in warme melk te laten bubbelen. De melk was warm zat maar ik denk dat het plekje in de zon achter het raam waar ik het deeg te rijzen had gezet niet warm genoeg was. De basistemperatuur is bij ons in huis 19 graden en het was een nogal waterig zonnetje ::)
-
Hmm, bij mij was het niet te hard. Ik had het deeg een half uur ofzo in een platte plastic bak met het deksel half erop op de verwarming gezet, en daarna de bak in een vestje verpakt zodat het niet zo snel zou afkoelen onderweg (en ben toen nog een uur onderweg geweest; daarna eerst nog thee gedronken voor ik verder ging. Tegen die tijd was het volume echt wel verdubbeld). Voor de tweede rijs stond het in de vensterbank in de zon, met een theedoek erover, maar het was daar wel boven de 20 graden, 21 denk ik. De sojamelk had ik ca een uur voor ik begon afgemeten en in de huiskamer gezet.
Ik weet niet zeker of ik eerder gistbrood heb gebakken of anderszins iets met gist heb gedaan, maar dat moet zeker al meer dan tien jaar geleden zijn geweest, en ik heb er ook echt de ballen verstand van; ik begrijp nu dat het niet vanzelfsprekend is dat-ie zo goed slaagde, dus met terugwerkende kracht ben ik er nog blijer mee. :)
-
De basistemperatuur is bij ons in huis 19 graden en het was een nogal waterig zonnetje ::)
Mijn tip voor als het niet warm genoeg is in huis voor een goede rijs: de kom met deeg in een bak met lauwwarm water zetten, niet heet want dan kookt je deeg al. Iedere 20 minuten even wat extra warm water toevoegen om het op temperatuur te houden.
-
(Zelfgemaakt) naanbrood met spinazie en paneer
Hip fastfood: het is inmiddels een welbekend fenomeen op festivals en foodmarkets. Het liefst wordt het verkocht uit een hippe foodtruck of gewoon, vanaf een simpele kraam. Voor vegetariërs bieden deze nieuwe ondernemingen kansen in het voedsellandsschap. Opeens zijn er veel meer vegetarische opties op (food)festivals te verkrijgen. Zo at ik op de Markthalle Neun in Berlijn een naanbrood gevuld met paneer: comfort street food! Paneer komt oorspronkelijk uit India en is een verse kaas, welke meestal gebakken of in een soort curry geserveerd wordt. Ik maakte thuis een variant op wat ik at in Berlijn: naanbrood met gekruide en knapperig gebakken paneer, spinazie en yoghurt. Een simpele en snelle voedzame maaltijd!
Source: (Zelfgemaakt) naanbrood met spinazie en paneer (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13649-zelfgemaakt-naanbrood-met-spinazie-en-paneer)
-
Freestyle-brood à la Kristof
Er gaat niets boven lekker stevig zuurdesembrood met een knapperige korst. Nog kan ik zulk brood hier in het Duitse Hildesheim bij de bakker om de hoek kopen, maar binnenkort verhuizen we naar Nederland, waar je - sorry Nederlanders, maar het is gewoon zo - goed brood met een lichtje moet zoeken. Gelukkig is zelfgemaakt zuurdesembrood zelfs nóg lekkerder dan zelfgekocht. Een paar dagen geleden zijn we begonnen een zuurdesemstarter te maken. Daarmee maken we morgen een freestyle-brood à la Kristof. Het voordeeg maken we vanavond al, want dat moet ongeveer 12 uur rusten.
Source: Freestyle-brood à la Kristof (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13683-freestyle-brood-a-la-kristof)