Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: animal lover op 28 februari 2005, 10:34:16
-
Ik heb gekeken of dit onderwerp al uitgebreid geweest was, maar kon het niet vinden. Weet iemand nog een lekkere dressing voor over de salade? Graag ook één met citroensap,want ik heb nog een paar verse citroenen liggen.
-
Mijn favoriet is met een scheut olijfolie, gelijke scheut balsamico, theelepeltje mosterd, theelepeltje ahornsiroop.
Ook erg lekker is een avocado fijn prakken, aanlengen met een beetje citroensap en zout en peper.
-
De simpelste is natuurlijk een goede olijfolie met wat zout en peper, en citroensap. Meer olie dan citroensap (2-3:1). Misschien nog een beetje peterselie...
Als je wil dat het beter emulgeert dan kan je nog wat droog mosterdpoeder toevoegen (of aangemaakte fijne mosterd, maar dat raad ik niet zo aan). Als je er van houdt kan je er een teentje knoflook door persen.
-
Ik heb het ook wel voor combinaties met mosterd, citroensap en honing.
Verder weet ik ook nog veel te weinig over dressings dus ik ben benieuwd.
-
Salades van komkommer met tomaat en stukjes biologische augurk is mijn favoriet. Daarvoor doe ik geperste knoflook (wat over is van gebruik voor de warme hap) in een scheutje van het zoetzure mengsel van de augurk. Dit wordt dan tenminste ook weer gebruikt. Dan de mix van olijfolie en zonnebloemolie (AH) met zout en vers gemalen peper.
-
ik maak vaak een dressing van lekkere extra vierge olijfolie met balsamico, zout en peper. Het scheelt echt of je wel of niet lekkere olijfolie daarvoor gebruikt. Soms ipv balsamicoazijn rode wijn azijn of sherryazijn of limoensap of Japanse ume su azijn. Soms mik ik er ook ahornsiroop in of provencaalse kruiden of maak ik een honingmosterddressing. Ook lekker is een yoghurtdressing, evt. met een beetje mayo erin, met of zonder dille of bieslook. Yoghurtdressing op basis van yofu naturel gaat trouwens ook prima voor als je geen yoghurt eet.
Laatst had ik een dressing met sesamolie, is lekker bij wortelsalade, al dan niet met een drupje gembersaus er door.
Over de komkommersalade doe ik sushiazijn uit de toko, niet uit de gewone super, want die is van Blue Dragon oid en dat vind ik niet lekker.
Notenolie vind ik ook niet zo lekker.
-
In de plaats van honing kun je ook appel(-peren)diksap gebruiken.
-
ik doe altijd maar wat op dressing gebied :-\
afhankelijk van het soort salade, doe ik er een zoete dressing (met mosterd en honing, lekker op tomatensla!), een pittige dressing (op oosterse salades) of een soort yoghurt/dille-dressing over. Vaak volstaat ook wat geschud met de olijfoliefles en de balsamicofles, peper en zout. Lekker op bijv. bietjes carpaccio met verkruimelde feta en basilicum.
-
ik doe altijd een beetje zuur, beetje zout, beetje zoet met goede olijfolie en lekkere kruiden. ik mik altijd maar wat in 't kommetje verhoudingen lap ik 'n beetje aan mn laars, eerlijk gezegd. en voor 'beetje zoet' gebruik ik vaak gembersiroop das erg lekker!
-
Deze recepten heb ik eens van een vriend gekregen:
CITRUSDRESSING
- 30 cl olijfolie
- 5 cl citroensap
- 1 dl pompelmoessap
- 1 theelepel suiker
- peper
- snufje paprikapoeder
PIKANTE DRESSING
- 30 cl olijfolie
- 10 cl wijnazijn
- 1 eetlepel gehakte sjalot
- 1 eetlepel mosterd
- peper
- tabasco
- chili
- 1 teentje look
YOGHURTDRESSING
- 25 cl yoghurt
- peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 eetlepel ciderazijn
- paprikapoeder
-
Bedankt voor de tips ik ga vanavond een salade maken en aan de slag ermee.
-
Ik heb een mixje gemaakt van olijfolie, balsamico,peper en zout en ik vond het lekker. Ik had al een tijdje zo'n fles staan van oil& vinagar uit het kerstpakket van mijn vriend en nu weet ik wat ik met de balsamico azijn kan doen.
-
Ik heb een mixje gemaakt van olijfolie, balsamico,peper en zout en ik vond het lekker. Ik had al een tijdje zo'n fles staan van oil& vinagar uit het kerstpakket van mijn vriend en nu weet ik wat ik met de balsamico azijn kan doen.
Dit kan je er ook mee doen! (http://www.vegatopia.com/kerst2004/kerstarchief.php?subaction=showfull&id=1097869521&archive=&start_from=&ucat=21&) (3e recept)
En 's zomers door een frisse dressing bij pastasalade met verse basilicum en citroen.
-
In de plaats van honing kun je ook appel(-peren)diksap gebruiken.
Of agave-diksap. Wel duur, maar het is echt honing-achtig.
Laatst heb ik een dressing gemaakt met sinaasappelmarmelade (gewoon olijfolie, citroen, yoghurt, peper en zout verder) voor over een Griekse salade. Dat was ook heel lekker.
-
Of agave-diksap. Wel duur, maar het is echt honing-achtig.
Ik als cactus(en succulenten-)liefhebber moet hiertegen heftig protesteren.
-
zelfgeroosterde sesamzaadjes, citroensap, mosterd en olijfolie
(over de sla met avocado, lekker!!)
of
(Veldsla, kerstomaatjes en zwarte olijven met)
olijfolie, citroensap en een fijngehakt sjalotje.
-
ok, ik heb olie, azijn en sojaroom... en wat kruiden.
Hoe maak ik daar een sladressing van?
Ja bij elkaar gooien, maar welke verhoudingen? :) Vorige keer was het niet helemaal top gelukt.. tsja maak verders ook dat nooit.
andere recepten zonder ei enzo ook welkom natuurlijk :)
-
Mijn mams maakt de lekkerste sla, met als dressing alleen een beetje zonnebloemolie en azijn. De verhouding moet je toch zelf bepalen, of je het meer of minder zuur wilt. Doe een eetlepel olie in een schaaltje en giet daar beetjes azijn bij totdat je het lekker vind smaken.
Vegan mayonaise met naturel yofu en bijvoorbeeld mosterd is ook een goeie combi (dat is het iig met slasaus, yoghurt en mosterd ;))
-
Hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=9533) staan ook nog wat dressingtips. :)
-
2 delen sesamolie met 1 deel Japanse sushi-azijn en 1 deel limoensap is lekker.
-
Ik heb hem zelf nog niet geprobeerd maar hij lijkt mij wel lekker:
voor 4,5 dl
2.25 dl citroensap
25 gr.gesnipperde ui
1 fijngesneden rode parika
1 el fijngeraspte gember
1 el knoflook
2 el fijngehakte dille
1 el (dijon) mosterd
1 tl rijstwijn azijn
1 dl sap van een rode paprika vermengd met 2 tl olijfolie(of 1 dl. olijf olie)
zout en vers.gem. peper
En deze
3 dl
1 knofl.
30 ml olijfolie
2,25 dl yoghurt
3 fijngesneden paprika's(rood en groen en geel!)
1/2 tl komijn
1/4 tl tabasco of cayennepeper
1/2 tl fijngesneden verse koriander
zout en
peper
Deze is ook lekker met meloen zeggen ze..
-
Tahin-misodressing
Van Lima kreeg ik een pot bruine tahin om iets lekkers mee te maken. Normaal gebruik ik vaak witte tahin, maar de bruine tahin blijkt lekker notig te smaken. Eigenlijk veel aromatischer dan de witte. Ik maakte er een saladedressing mee met lichte miso.
Source: Tahin-misodressing (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13360-tahin-misodressing)
-
In Veg! Staat een salade-dressing met tahin en sap van citroen en sinasappel, ook erg lekker.