Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: willem op 27 februari 2005, 11:24:07
-
In de winter eten we regelmatig stamppot of capucijners. Ik heb al geprobeerd om de spekjes te vervangen door gedroogde tomaatjes of door gerookte tofu. Het is me nog nooit gelukt om de smaak acceptabel voor elkaar te krijgen. Misschien is die kleine Valess nog kleiner te maken en dit op dezelfde maneir uit te bakken, maar dan mis je de rooksmaak. Gerookt zout zou misschien daarbij ook helpen. (ik het de zoekmachien van het forum ook laten werken en daar werd ik ook niet op andere gedachten gebracht dan de tomaatjes en de tofu) Ideeën???.
-
Gerookt paprikapoeder? Ik weet nog van de laatste kookworkshop dat zowel Selly als ik aan het rondzoeken waren wat er nou in de fik stond en toen wist ze me later te vertellen dat het dat spul was. (edit: disclaimer voor de wijsneuzen: niet wat in de fik stond natuurlijk, want er stond niets in de fik)
Heb je die rooktofu wel eens heel klein gesneden (halve centimeter) en heel hard gebakken? Bijna gefrituurd, eigenlijk? En dan met veel zout, dunkt me, ja.
-
Gerookt paprikapoeder?
Heb je die rooktofu wel eens heel klein gesneden (halve centimeter) en heel hard gebakken? Bijna gefrituurd, eigenlijk? En dan met veel zout, dunkt me, ja.
die paprikapoeder ken ik nog niet, waar is die te krijgen?
rooktofu in heel kleine stukjes vind ik niet zo'n succes. Moet je héél lang bakken en de smaak blijft wat waterig.
Kleine Valess met rookpaprika zal ik eens proberen.
-
Bestaan baco's nog? van die veganistische rode schilfers die nog best naar spek smaken?
-
rooktofu in heel kleine stukjes vind ik niet zo'n succes. Moet je héél lang bakken en de smaak blijft wat waterig.
Wat als je het eerst een nachtje in pekel zou leggen en dan uitperst?
-
die paprikapoeder ken ik nog niet, waar is die te krijgen?
Bij Spaanse winkeltjes. Voor de rest niet zo makkelijk te krijgen. Ik kan evt. wel wat naar je opsturen als je wil. Ik vraag me wel af of het de smaak van spek gaat benaderen (geen idee hoe dat smaakt)
Bij de natuurwinkel heb ik van Redwood (http://www.redwoodfoods.co.uk/) wel eens iets zien liggen wat misschien vegaachtig bacon is.
-
rooktofu in heel kleine stukjes vind ik niet zo'n succes. Moet je héél lang bakken en de smaak blijft wat waterig.
Wat als je het eerst een nachtje in pekel zou leggen en dan uitperst?
Hoe kun je rooktofu pekelen? Healthy Harrys doet dat, superlekker, maar hoe werkt dat: pekelen?
-
Hoe kun je rooktofu pekelen? Healthy Harrys doet dat, superlekker, maar hoe werkt dat: pekelen?
Volgens mij is pekelen gewoon inleggen in zout (heel zout) water. Denk aan een gram of 50 (100?) zout per liter water. Dan krijg je vanzelf wel osmose waardoor het vocht in de tofu ook zout opneemt, of er uittrekt als dat niet kan.
Of je zou kunnen googlen op pickled tofu?
-
hmm interessant, ik ga t es uitproberen..
-
Het gaat een tikje off-topic, maar vindt er daadwerkelijk osmose plaats binnen een blok tofu? Dacht dat dat meer met capillaire werking ging en shit.
En in hoeverre kan je als kok gebruik maken van kennis van wat er hier precies gebeurt?
-
Het gaat een tikje off-topic, maar vindt er daadwerkelijk osmose plaats binnen een blok tofu? Dacht dat dat meer met capillaire werking ging en shit.
Nou ja, als er al vocht in de porieën zit, dan heb je geen capillaire werking natuurlijk. Daarvoor moeten er drie contactoppervlakken tussen onderscheiden fasen zijn. En als er geen barriere is (als in een celmembraam) is er geen osmotische werking. Me dunkt dat alles wel grondig gedenatureerd zal zijn door het malen van de sojabonen, het koken van de pulp en het vervolgens stremmen van de sojamelk.
Het zal wel diffusie zijn.
-
Volgens mij is pekelen gewoon inleggen in zout (heel zout) water.
Ik heb er ook de ballen verstand van hoor, maar was het niet eerder een kwestie je te pekelen product hééééél lang in een potje met zout bewaren?
Edit: Volgens google toch iets met zout water, laat dus maar.
-
Je hebt gelijk. Ik verwarde pekelen met pekel (brine), wat een sterke zoutoplossing is.
Maar pickling kan dan ook weer met zuur zijn.
-
maar die Healthy Harry pekelt tofu, en ik kan me niet voorstellen dat ie dat heeeeel lang doet, ik dacht eerder aan overnight
-
Vast niet. Vooral vroeger - in die goede ouwe tijd, toen er nog geen koelkasten en vriezers waren om je instant-magnetron maaltijden in te bewaren - pekelden ze vis & vlees héééél lang (of in ieder geval een stukje langer dan een nachtje).
-
die paprikapoeder ken ik nog niet, waar is die te krijgen?
Bij Spaanse winkeltjes. Voor de rest niet zo makkelijk te krijgen. Ik kan evt. wel wat naar je opsturen als je wil. Ik vraag me wel af of het de smaak van spek gaat benaderen (geen idee hoe dat smaakt)
Bij de natuurwinkel heb ik van Redwood (http://www.redwoodfoods.co.uk/) wel eens iets zien liggen wat misschien vegaachtig bacon is.
Dank je voor het aanbod. Ik kijk eerst wel even hier in de buurt. als ik het echt niet kan krijgen zeg ik het wel. Krijg ik het wel doe ik ook wel verslag van een probeersel.
-
is rookkaas ook niet wat? gezien je ook valless als optie geeft zal zuivel geen probleem zijn.
toen ik nog wel kaas enzo at deed ik het vaak door de stampot.
-
is rookkaas ook niet wat? gezien je ook valless als optie geeft zal zuivel geen probleem zijn.
toen ik nog wel kaas enzo at deed ik het vaak door de stampot.
voor als je daar aan doet: vegetarisch gestremd is er volgens mij alleen geitenrookkaas, die wel lekker is, maar toch anders dan gewone rookkaas (trouwens ook wel een idee: geitenrookkaas).
Als iemand een tip heeft over vegetarisch gestremde gewone rookkaas dan hoor ik dat trouwens graag, ik koop het best vaak, en hoop nog eens een veg. gestremde te vinden.
-
is rookkaas ook niet wat? gezien je ook valless als optie geeft zal zuivel geen probleem zijn.
toen ik nog wel kaas enzo at deed ik het vaak door de stampot.
Rookkaas gebruik ik wel vaker, werkt inderdaad heel goed. Maar dat met die krakante dingetjes met rooksmaak is toch wat anders.
Vandaag in kleine stukjes de Valess gesneden, maar die werden niet krokant. Misschien lag het aan het feit dat ze uit de diepvries kwamen. Ook de gerookte paprikapoeder gevonden. Zelfs in twee soorten een zoetere en een pikantere variant. In een subafdelinkje van een groot warenhuis in Assen met fantastisch lekkere hapjes voor salades, maar ook voor feestjes: ingelegde champignos, pepper dews (pepertjes met kaas), vegan tapenade, dolma's, half gedroogde tomaatjes, olijven in tig soorten en nog veel meer. De poeder was lekker maar het nam de gebruikte olie met het vet direct op. Er bleef dus niet veel over van het jus-achtige. Verder experimenteren dus.
-
Quorn heeft bacon blokjes in het assortiment (gehad). Ik heb ze ooit eens geprobeerd en vond ze niet echt lekker... :-\ Een enorm neppe bacon smaak namelijk.
-
klikkerdeklik (http://www.lekkervega.nl/lv/products_detail.php?v0=7)
-
klikkerdeklik (http://www.lekkervega.nl/lv/products_detail.php?v0=7)
Hé dat is leuk. Kun je dit ook in winkels krijgen?
Vanavond heb ik rookworsten van Tivall in stukjes gesneden en gebakken met gerookte paprikapoeder. Daar is wel wat meer mee te doen. Nu was het nog niet optimaal.
-
Als je rookkaas op een velletje bakpapier 3 minuten in de magnetron doet krijg je een "rookkaascracker" (het vocht verdampt ofzo dus het wordt knapperig!) In stukjes breken en erover strooien?
-
Nu was het nog niet optimaal.
Tjsa, echte spekjes zul je niet krijgen nee :-X
-
Als je rookkaas op een velletje bakpapier 3 minuten in de magnetron doet krijg je een "rookkaascracker" (het vocht verdampt ofzo dus het wordt knapperig!) In stukjes breken en erover strooien?
Zal ik ook eesn uitproberen. Kun je die daarna dan ook bakken?
-
Mijn favoriet 'spekvervanger' (ook al eens getest en okay bevonden door vlees-etende vriendje)
(dubbelepunt) ;)
Gebakken Tempeh, afgeblust met veel te sterke bouillon.
Smaakt erg zout en als je het hard genoeg gebakken heeft heeft het ook ongeveer de bite van spek.
jamjam..
-
Mijn favoriet 'spekvervanger' (ook al eens getest en okay bevonden door vlees-etende vriendje)
Gebakken Tempeh, afgeblust met veel te sterke bouillon.
Gebakken rookTempeh of Tempeh Bacon vind ik ook erg in de richting van spek gaan. Ik ben in ieder geval nog niets anders tegen gekomen dat de smaak meer benaderd (maar ik heb ook nog niet zo heel veel dingen geprobeerd).
-
Mijn favoriet 'spekvervanger' (ook al eens getest en okay bevonden door vlees-etende vriendje)
Gebakken Tempeh, afgeblust met veel te sterke bouillon.
Gebakken rookTempeh of Tempeh Bacon vind ik ook erg in de richting van spek gaan. Ik ben in ieder geval nog niets anders tegen gekomen dat de smaak meer benaderd (maar ik heb ook nog niet zo heel veel dingen geprobeerd).
Ik heb dat wel eens geprobeerd, maar je hebt heel lang nodig om het te bakken. Misschien doe ik iets verkeerd?
-
Ik bak het toch niet echt lang dunkt me, hooguit 10 minuutjes...
ik bak het waarschijnlijk wel enigzins te hard, maar sois.. :)
-
Er bestaat een smaakmaker die heet Dry Smoke. Een veganistische versie is te koop bij www.vegashopping.nl
-
Heb je dit al geprobeerd? En ging dat ook goed, qua smaak?
-
Oesterzwammen lijken wel een beetje op spek :-\, als je ze bakt in de koekepan met een beetje zout.
Zorg er overigens wel voor dat ze niet aan de zachte kant zijn, het mag best een beetje flink doorbakken zijn.
-
Bij de natuurvoedingswinkel heb ik wel eens iets gezien wat vegetarische bacon heette. Heb 't ook gekocht, alleen vervolgens zo lang in de koelkast laten liggen, dat de houdbaarheidsdatum ruim verstreken was, ik weet dus niet hoe het smaakt.......
En de vegatische gerookte ham van de Appie, kun je ook opbakken tot ie knapperig is, is anders dan spek, maar heeft er wel iets van weg.
-
Heb dit (http://www.schwartz.co.uk/productdetail.cfm?id=5282) wel eens gevonden.
Is redelijk bruikbaar om een eitje mee te bakken, of om door een stamppot te roeren.
Ik neem voor het gemak maar aan dat de smaakstoffen vegetarisch verantwoord zijn.
-
klikkerdeklik (http://www.lekkervega.nl/lv/products_detail.php?v0=7)
Er bestaat een smaakmaker die heet Dry Smoke. Een veganistische versie is te koop bij www.vegashopping.nl
Heeft iemand wel eens bij één van deze twee zaken besteld? Ik wil die spekvervangertjes wel eens proberen.
-
ik doe vaak nootjes door de stamppot, ook lekker zout! en gewoon lekker natuurlijk. cashewnootjes, pecannoten, pinda's, dat soort dingen, en bij de notenkraam op de markt weten ze ook vaak wel een lekkere nootjesmix voor door de stamppot!
-
Ik ben enigszins bevooroordeeld - ik ben niet zo van de vleesvervangers -, maar waarom zou je een 'spekjesvervanger' door de stamppot willen doen, terwijl je net zo lekker 'echt vegetarische' stamppotten kunt maken?
Stamppot andijvie, spinazie, spruitjes en broccoli kun je al lekker op smaak brengen met kaas en Italiaanse kruiden. Eventueel een tomaat-komijnsausje erbij, en pijnboompitten.
Hutspot wordt erg lekker als je de uitjes bakt ipv kookt, op smaak brengen met curry en wat doperwtjes erdoor voor de peulvruchten.
Boerenkool combineert fantastisch met een tomaat-sojabonensaus - je kunt ook nog wat tahoe door de saus gooien.
Ook de niet-vega's die ik deze zaken heb voorgezet, hebben er heerlijk van gesmuld en niemand die de spekjes of rookworst miste.
Om even lekker te chargeren: als je graag wilt dat de stamppot naar spekjes smaakt (persoonlijke mening: :pukey:), dan gebruik je toch gewoon echte spekjes ('voor een keertje') - of staat dat dan weer tegen? ;D
-
Er zijn ook van die hele kleine nootjes die een rooksmaak hebben (of standaard waren gerookt in die winkel) maar dat is natuurlijk ook lekker.
Weet niet hoe ze heten.
-
Croutons van de AH (in verschillende versies te koop bak ik na met kruiden die ik daarvoor uitzoek totdat ze echt donkerbruin zijn. De eerste keer deed ik dit door de stampot heen, hoewel lekker, werd dit te zacht. Nu zet ik het in een apart schaaltje naast de stamppot en mijn 'stiefschoonzoon' (ja, je moet er een naam aan geven, het vriendje van mijn partners dochter dus), een echte vleeseter, vond het een lekkere vondst. En echt lijken op spekjes. Dat gerookte zout kan er ook toe bijdragen.
Ik zal wel verder experimenteren.
-
Ik mis ook wel heel erg de spekjes (kwijl), maar ik gebruik ook wel eens gefrituurde uitjes (uit de winkel) door het eten.
-
Ik denk dat ik nu toch een vrij redelijk 'realistisch' alternatief heb gevonden.
Ik heb de kant-en-klare tofureepjes, smaak 'pittig', in de lengte nog eens doorgesneden (oké, is eventjes wat werk), heb deze vervolgens een nacht in heeeel sterke bouillon laten trekken.
Vervolgens heb ik ze, na uitlekken uiteraard, in ca. 15 minuten in het bakpannetje lekker knapperig gebakken _> ik gebruik daarvoor nauwelijks boter trouwens. Smaakte mij goed, is lekker zout en knapperig, hoewel het natuurlijk toch wel echt tofu-blokjes blijven.
Wat ik zelf nog de volgende keer wil uitproberen is bij het bakken nog wat extra zout erover heen doen (bestaat er iets van 'rookzout' ofzo?) en ik denk dat ik de bouillon opvang en na het bakken in de pan met (aardig wat) margarine aanmaak tot een soort jus. Gewoon, voor extra smeuiigheid.
Lijkt me minder geschikt voor de hoge bloeddrukjes onder ons.
-
Ik denk dat ik nu toch een vrij redelijk 'realistisch' alternatief heb gevonden.
Ik heb de kant-en-klare tofureepjes, smaak 'pittig', in de lengte nog eens doorgesneden (oké, is eventjes wat werk), heb deze vervolgens een nacht in heeeel sterke bouillon laten trekken.
Vervolgens heb ik ze, na uitlekken uiteraard, in ca. 15 minuten in het bakpannetje lekker knapperig gebakken _> ik gebruik daarvoor nauwelijks boter trouwens. Smaakte mij goed, is lekker zout en knapperig, hoewel het natuurlijk toch wel echt tofu-blokjes blijven.
Wat ik zelf nog de volgende keer wil uitproberen is bij het bakken nog wat extra zout erover heen doen (bestaat er iets van 'rookzout' ofzo?) en ik denk dat ik de bouillon opvang en na het bakken in de pan met (aardig wat) margarine aanmaak tot een soort jus. Gewoon, voor extra smeuiigheid.
Lijkt me minder geschikt voor de hoge bloeddrukjes onder ons.
Ja er bestaat gerookt zout, te verkrijgen bij de betere deli. Maar het geeft niet echt een mega rooksmaakje aan het eten, wellicht kun je dan beter gerookt paprikapoeder kopen, ook weer bij de betere deli of mediterrane winkel.
-
Je heb t bij de albert Heijn nu van die quorn julienne stukjes, kleine blokjes met hamsmaak. (nou ja, die hamsmaak vind ik zelf wel mee vallen) maar ik bak ze altijd uit in een flinke scheut olie met rookaroma (smaakolie van o'life) en dat geeft het wel een lekkere rooksmaak (en vooral geur!).
-
veggie-spekjes: heb ik zelf ook lang naar gezocht. Heeft iemand op dit forum al de "Bac-Os" (bacon flavoured soya chips) genoemd? Geschikt voor vegetariers.
te koop bij o.a. Thomas Green expat-shop. Smaakt echt een beetje naar bacon en is knapperig. Wel wat zout.
Idee?
-
Ik ken ze niet. heb je misschien wat informatie over de producent? Kan ik ff googelen waar ze nog meer te koop zijn.