Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Lekker gezond => Topic gestart door: Danielle op 09 februari 2005, 14:25:35
-
Hallo allemaal,
Ik vroeg me af of hier nu veel aardappeleters zitten of dat de meesten altijd rijst of aardappels eten.
Is aardappels eten iets wat vegetariers minder doen omdat ze niet meer het 'drie dingen op het bord' idee (aardappels, groente en vlees) hebben? Of omdat het makkelijker is een vleesvervanger door rijst en pasta te verwerken?
Of zijn aardappels uit de tijd?
Eten jullie net als ik liever vastkokende aardappels?
En krijgen jullie bij je ouders ook altijd van die 'droogkloten' waar volgens mijn ouders de jus zo goed in oplost?
Aardappels zijn vezel- en vitaminerijk, in tegenstelling tot de toch gangbaardere witte pasta en rijst. Is pasta en rijst wel een goede aardappelvervanger dan?
Ben benieuwd wat jullie hierover te zeggen hebben!
-
Ik koop altijd biologische aardappelen van AH. Die kun je in de schil verwerken geen bestrijdingsmiddelen resten. Poffen, bakken en puree/stampot. Nooit alleen gekookt. In de schil is er ook nog meer voedingswaarde in gebleven. Als ik ze bak doe ik een middelgrote aardappel 1 minuut in de magnetron, dan hoef je het ook minder lang te bakken. Pof ik ze dan gaat een grote aardappel 2 en een halve minuut er in. Die AH aardappel is van het vaste soort. Lekker. Puree/stampot doe ik in de hogedrukpan ook ongeschild. Gaat ook heel snel. Rijst, pasta, aardappels kwart, kwart, kwart en het laatste kwart is voor de variatie.
-
Wij eten heel veel rijst, en dan meestal zilvervliesrijst. Maar ook wel pandan- of basmatirijst, we hebben in ieder geval nooit gewone witte rijst in huis. Zilvervliesrijst is vezelrijker dan aardappels, dus wat dat betreft een goede vervanger. Ook eten we regelmatig mie of mihoen.
Ik ben persoonlijk niet zo'n liefhebber van gekookte aardappels, maar dat heeft geloof ik niets met mijn vegetariërzijn te maken. Wel kook ik aardappels voor de stamppot, en ik bak en frituur ze regelmatig. Dat vinden we dan weer wel lekker.
Pasta vind ik ook lekker, daar houdt G. echter niet van dus dat eten we minder vaak.
Verder vind ik couscous ook lekker en makkelijk. Dus ik eet best gevarieerd, al zeg ik het zelf.
-
Vind alles best. Aardappel, rijst of pasta. Is witte rijst niet zo vol met vezels?
-
Is witte rijst niet zo vol met vezels?
Nee, alle vezels zaten in het velletje wat er afgehaald is!
-
Ik koop altijd biologische aardappelen van AH. Die kun je in de schil verwerken geen bestrijdingsmiddelen resten.
Dat vind ik ook de lekkerste aardappels! en ik kook ze ook meestal in de schil, al is het maar omdat ik geen zin heb om te schillen.
-
Vind alles best. Aardappel, rijst of pasta. Is witte rijst niet zo vol met vezels?
rijst en tarwe hebben waarden die dicht bij elkaar in de buurt liggen. Behalve de vezels dat heeft tarwe veel meer. Maar witte rijst niets. Aardappelen in de schil zijn minder calorierijk, zit vitamine c in (rijst niets), maar minder ijzer. Vezels zijn vergelijkbaar tussen rijst en aardappelen. Dus variatie blijft belangrijk.
-
Is witte rijst niet zo vol met vezels?
Nee, alle vezels zaten in het velletje wat er afgehaald is!
dan voortaan maar een andere rijst soort. Of zit er in de rest nog wat bijzonders in rijst?
-
Elke dag iets anders: aardappels, rijst, pasta, ovenschotel, couscous, pizza etc. Vastkokende aardappels vind ik niet lekker, ik begrijp niet hoe mensen bintjes kunnen eten, de vieste aardappel die er is.
-
Pasta heeft onze voorkeur. Gert eet niet graag rijst, dus dat komt ook niet zo vaak op tafel. Aardappelen eten we zo'n drie maal per week maar dan meestal als puree of stamppot, anders vind ik het nogal smakeloos. Couscous eten we vooral in de zomer, meestal in een slaatje ofzo. Die specialiteitenpasta's van de ah vinden we ook lekker (gigli, penne met basilicum...), de volkorenpasta's van Soubry smaken ook wel.
-
Couscous eten we vooral in de zomer, meestal in een slaatje ofzo.
Jakkes. Als ik het woord slaatje hoor denk ik direct aan iets met heel veel vette majodressing er overheen.
-
Couscous eten we vooral in de zomer, meestal in een slaatje ofzo.
Jakkes. Als ik het woord slaatje hoor denk ik direct aan iets met heel veel vette majodressing er overheen.
Nee hoor, daar hou ik ook niet zo van. Ik bedoelde dat ik de couscous meng met wat rozijntjes en verse groentjes ...
-
Aardappels, lekker! Je kunt er zoveel kanten mee op!
Maar... rijst en pasta vind ik ook lekker. Alhoewel ik denk dat rijst en aardappels mijn voorkeur hebben. En couscous, mie, etc ook lekker!
-
eigenlijk ivnd ik alleen gebakken aardappels lekker.. of in een stamppot ofzo, maar andres vind ik ze zo zetmelerig.
-
ik vind aardappels net zo lekker als pasta, rijst, etc. Aardappels eten we regelmatig, ik koop het liefst biologische van bv Natuurwinkel, ah of andere supermarkt. Alleen voor stamppot koop ik kruimige, voor de rest vastkokende. Ook wel eens rode aardappels, heel soms truffelaardappel en nu zijn er al weer nieuwe aardappels, ook heel lekker. Bio aardappels zijn niet zo geschikt voor friet helaas. Gekookte aardappels zijn wel lekker maar dan wel met iets erbij wat niet droog is, zoals een mosterdkwarkdip ofzo. Aardappels uit de oven vind ik heerlijk, gebakken aardappels ook wel.
Maar pasta eten we net zo vaak, rijst ook wel maar momenteel om een of andere reden iets minder, heel soms mie, bulghur, couscous of quinoa of zoiets (ik vind quinoa eigenlijk niet zo lekker) soms iets met deeg als een quiche of zelfgemaakte pizza, eigenlijk van alles wat dus.
-
In verband met technische problemen (lees: een tweepits kookplaatje) eet ik voornamelijk pasta of rijst. Simpelweg omdat je hier meestal maar twee pannen voor nodig hebt.
En ik ben sowieso niet zo'n fan van aardappelen.
-
Nooit zo'n aardappelfan geweest, tenzij gebakken of als frietjes, van purree hou ik al helemaal niet. Maar ik eet het wel 1 of 2 keer per week, omdat het bij sommige dingen nu eenmaal beter past of voor de variatie. Vastkokende idd. Pasta en rijst eet ik het vaakst (wel geen volle, dus niet zo heel gezond :-[), en van couscous en quinoa hou ik ook heel erg.
-
een mosterdkwarkdip
Vertel ?! :yummie:
-
rijst en tarwe hebben waarden die dicht bij elkaar in de buurt liggen. Behalve de vezels dat heeft tarwe veel meer. Maar witte rijst niets.
Maar witte pasta dan wel vezels ???
Aardappelen in de schil zijn minder calorierijk, zit vitamine c in (rijst niets), maar minder ijzer.
In aardappelen zit minder ijzer dan in rijst of dan in pasta? En dan in witte of zilvervlies/volkoren ?
-
een mosterdkwarkdip
Vertel ?! :yummie:
Oh, hihi. Dat is wat t is: naar smaak kwark en mosterd mengen, evt. wat zout of peper er bij, en in een klein bakje doen om je aardappels in te dippen.
-
We gaan nú eten dus zal ik 't meteen proberen!
-
Ik ben dan geen vegetarier, maar ik ben echt gek op aardappels. Als ik vleesloos eet dan is dat toch wel vaak met aardappels, en mocht ik ooit vegetarier worden (alhoewel het waarschijnlijker is dat ik het gewoon hou bij beperkt vlees) dan zal ik echt mijn aardappeltjes niet willen missen.
-
Aardappels komen bij mij veruit in de minderheid naar binnen. Ik ben toch vooral een pasta- en rijstpersoon. Als ik ze gebruik dan toch wel als friet, anders in de vorm van een stamppot, en soms gepoft. Een aardappelrestjes doen het ook erg goed in de curry (bijv. de astrix-variant, die in de plaatselijke super als Asterix-aardappel in de schappen ligt).
-
rijst en tarwe hebben waarden die dicht bij elkaar in de buurt liggen. Behalve de vezels dat heeft tarwe veel meer. Maar witte rijst niets.
Maar witte pasta dan wel vezels ???
Aardappelen in de schil zijn minder calorierijk, zit vitamine c in (rijst niets), maar minder ijzer.
In aardappelen zit minder ijzer dan in rijst of dan in pasta? En dan in witte of zilvervlies/volkoren ?
Ja zelfs in witbrood zit een beetje vezel. In de biologische witte deegwaren van AH (volgens het pak) zit 2% vezel. In de volkoren spaghetti wel 8%. Daaraan kun je zien dat bruin wel beter is. Het misverstand komt voort uit dat voedingsvezel wat anders is dan de kiemen en zemelen (soms vezels genoemd) van de tarwe. Vezel heet ook wel cellulose en is het structurele deel van de plant. Niet de voedingsstof, want het wordt niet verteerd. Maar de darmen kunnen door de vezels beter de inhoud voortbewegen.
In bruine rijst zit 3 microgram ijzer in. In witte een heel klein beetje. In witte pasta een heel klein beetje. In bruine pasta1,3 tot 2 microgram. In aardappel 0,9. Als je een lijstje wilt met hoeveelheden ijzer per product dan kan ik je die wel geven. Aflopend van veel naar weinig. Het meeste ijzer bevat sap van gedroogde pruimen, in reformwinkels nog wel te krijgen.
-
Ik houd dus echt niet van aardappels. Ik eet gemiddeld per week een keer rijst (meestal basmati), pasta (niet volkoren), flourtortilla, naanbrood, pita's. Maar aardappels... misschien een of twee keer per maand.
De smaak, de bite.... :nooo:
Ik gooi het weleens in een curry of we bakken het. Altijd biologisch.
-
Ik eet het wel eens op brood; best lekker!
-
Ik eet het wel eens op brood; best lekker!
Gekookte aardappels? :o
-
Jawelles. En soms met ketchup of slasaus d'roverheen ook nog eens.
Stampot op brood is ook erg lekker, trouwens. Alles op brood is lekker want het brood zelf is natuurlijk lekker...
-
Stamppot op brood kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar aardappels.... :-X
Ik ga het niet proberen ook!
-
Stamppot op brood kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar aardappels.... :-X
Ik ga het niet proberen ook!
nee :pukey:
-
Ik eet gewoon aardappels maar ook rijst en pasta. Eigenlijk gewone ( hollandse)kost
-
Oh ik ben gek op aardappels! Gekookt met een lekkere gevulde jus, vind ik te bewerkelijk en eet ik niet zo vaak. Maar gebakken in roomboter met flink wat kruiden, oh anytime! Aardappelovenschotels vind ik ook erg fijn en een zelfgemaakte aardappelsalade is ook :vork:
Meestal ga ik voor een flinke zak van die Redstaraardappelen.
Nou vind ik rijst ook erg lekker, dus dat eet ik ook erg veel op allerlei manieren. Meestal zilvervliesrijst, basmati of pandan. Enkele keer notenrijst of meergranenrijst. Gebruik alleen van die witte snelkookrijst als ik biryani maak, die zuigt alles zo lekker op. De combi van rijst en aardappels in een Indiase stoofpot vind ik trouwens ook erg lekker.
Pasta eet ik steeds minder, ondanks dat ik het wel lekker vind. Ben wat gevoelig voor tarwe en pasta gemaakt van kamut of spelt is toch wel erg prijzig.
-
Ik ben eerlijk gezegd niet zo dol op gekookte aardappelen.
Wel in ovenschotels of gepureerd of gefrituurd.
Rijst vind ik wel erg lekker, voorl Nasi, en de Pikante tomaat room saus van Chicken tonight.
He, bah, doet me gelijk weer denken aan die reclame van chicken tonight, dan zingen ze:" I feel like chicken tonight en dan zie je iedereen een kip nadoen, alsof ze met hun vleugels slaan :P.
-
Ik eet meestal brood of naan o.i.d., of pasta. Ik hou niet zo van gekookte aardappels (wel van kroketten, maar die eet ik niet vaak), frietjes kunnen wel eens lekker zijn maar niet elke week, en ik hou ook niet zo van rijst.
-
Dank je, Willemk49! :shiny:
Weet je toevallig ook hoe het zit met de vitamine B in de verschillende zetmeelproducten?
Aardappels op brood is trouwens prima te eten, maar dan als aardappelsalade.
-
quote van Daniëlle:Weet je toevallig ook hoe het zit met de vitamine B in de verschillende zetmeelproducten?
Allereerst, noem mij maar Willem hoor, dat is wat korter en komt wat minder formumachtig over.
Komt ie: Het complex van de B-groep is wateroplosbaar, kan niet in het lichaam worden opgeslagen, daarom geen giftige opeenhoping mogelijk en moet eigenlijk elke dag in het eten aanwezig zijn. De hoeveelheden hieronder telkens per 100 gram tenzij anders aangegeven
B1 (Thiamine) 0,8 - 1,6 mg per dag nodig (aanbevolen) DAH
tarwemeel 0,66,
rijstzemelen (25 gram) 0,56
rijstslijpsel (25 gram) 0,48
tarwekiemen (25 gram) 0,44
gierst (25 gram) 0,42
tarwekorrels (35 gram) 0,38
gerst (25 gram) 0,33
roggekorrels (35 gram) 0,31
havermeel 0,19
bruine rijst 0,18
sesamzaad twee eetlepels 0,18
volkorenbrood 2 plakken 0,15
andere producten
biergist en voedingsgist per eetlepel 1,2
doperwten 0,45
sojabonen 0,38
limabonen -,31
witte bonen 0,27
spinazie 0,25
sinaasappel 0,24
avocado halve middelgrote 0,23
broccoli 0,16
B2 Ribolflavine DAH 1,1 tot 2,3
Naast (heel) veel in melkproducten en biergist zit er aardig wat in champignons, asperges, spinazie, spruiten en spliterwten.
In zetmeel veel minder maar:
amandelmeel (25 gram) 0,26
gierst (25 gram) 0,22
tarwekiemen (25 gram) 0,20
Niacine 13 - 18 mg DAH
in tofu zit heel veel, dus ook in andere sojaproducten in 100 gram zit 14,1 mg
Daarnaast in veel peulvruchten in zetmeel:
rijstslijpsel (25 gram) 8,5
tarwekorrels, boekweit, havermeel, pinda's allemaal ongeveer 4,4 per 25 gram
Ook in champignons, spinazie en aaardappel, gierst, spruiten, broccoli ongevee 3,0 per 100 gram
Vitamine B6 (in verschillende onderdelen uit te splitsen, maar voor het gemak maar even niet)
DAH 20 mg
Veel in soja en ander peulvruchten
In zetmeel:
rijstzemelen, rijstslijpsel, boekwet, volkoren tarwe, aardappel, roggemeel, aflopend van 0,8 naar 0,4 per 100 gram. Daarnaast in de al genoemde artikelen bij de B1 en B2 en Niacine.
B12 staat wel in een aparte draad hoe belangrijk dat is en dat het alleen van nature in dierlijke producten voorkomt.
Dan is er nog foliumzuur, maar dat komt in zo veel producten voor dat je dat haast niet kunt mislopen bij gevarieerde voeding. Wel belangrijk omdat bij tekorten hetzelfde gebeurt als bij B12. Foliumzuur heb je bij zwangerschappen veel nodig, maar zoals gezegd: eet gevarieerd.
-
Allereerst, noem mij maar Willem hoor, dat is wat korter en komt wat minder formumachtig over.
(Je kunt de zichtbaarheid van je naam veranderen onder 'profiel'. In Willem dus. Of Wimpie, mocht je willen...?)
-
goed idee, maar ja, er is ook zoiets van herkenbaarheid
-
@Dragonfly: ik herinner mij dat ter bestrijding van beri-beri (bestaat dat nog? woord geen eeuwen gehoord) mensen in ontwikkelingslanden werd aanbevolen rijst met vliesje te eten. Daar zit de vitamine B-nogwat namelijk in en beri-beri onstaat bij gebrek daaraan.
Ik vind aardappelen lekker, maar nijg toch naar vaak rijst en pasta te eten. Roerbakken is nogal makkelijk en altijd lekker en rijst in een rijststomer makkelijk te maken. Daar heeft het deels mee te maken. Maar het is denk ik ook ontstaan vanwege dat ik gewend ben 2 dingen te combineren uit de eiwitrijke produkten. Toen ik vegetarier werd, werd dat nu meestal aangeraden en nu zit het hardnekkig in mijn systeem genesteld.
Daarnaast is Nederland in rap tempo anders gaan koken...veel meer "buitenlands", voor zover het nog kan koken natuurlijk.
-
Vijf keer per week. Zou ze, ondanks m'n dieet niet willen, missen. Wel afgemeten (± 125 gram per keer). Koken doe ik ze zo'n 11 minuten. Meestal gewoon van die kruimige Euroshopper aardappels van AH.
Voorheen at ik er zoveel dat ik met recht van een aardappelbuik kon spreken. Ach, een beetje Drent (wat ik inderdaad een beetje ben) is toch zeker aardappeleter (naast bruine bonen natuurlijk, die ik ook van harte eet, hoewel ik er niet voor bid).
-
@Dragonfly: ik herinner mij dat ter bestrijding van beri-beri (bestaat dat nog? woord geen eeuwen gehoord) mensen in ontwikkelingslanden werd aanbevolen rijst met vliesje te eten. Daar zit de vitamine B-nogwat namelijk in en beri-beri onstaat bij gebrek daaraan.
Ik lees dat beri-beri veroorzaakt word door tekort van vit. B1. Dus dan zal het dat wel veel bevatten.
Daarnaast is Nederland in rap tempo anders gaan koken...veel meer "buitenlands", voor zover het nog kan koken natuurlijk.
Maar 'buitenlands' is ook veel lekkerder dan de nederlandse keuken. Wat is nou een goed en lekker nederlands gerecht?
-
Niks mis met hollandse kost hoor, wat mij betreft. Zouden we best wat trotser op mogen zijn. Toeristen zijn daar volgens mij ook veel meer in geïnteresseerd dan in dat imitatie eten.
Lekkere hutspot met in het midden een kuiltje voor de ju bijvoorbeeld!
-
Lekkere hutspot met in het midden een kuiltje voor de ju bijvoorbeeld!
Nou niet voor mij hoor... het was voor mij vele jaren een groentesoort en aardappelen (voor vegetarier zijn niet eens vlees). Af en toe wel een hutspot, maar dat maar 1 keer in de zoveel tijd. En het is allemaal niet lekker.
Nu eet ik eigenlijk al veel gevarieerder en lekkerder als ik wat roerbak enzo. met wat kruiden met rijst. Of iets met een pasta.
En wat sauzen erdoor.
-
Ik even goed ook hoor (gisteren nog Mexicaans bijvoorbeeld), maar het kan wat mij betreft best samengaan.
-
Ik eet het wel eens op brood; best lekker!
Hey, dat brengt een goede herinnering terug! Deed ik ook wel eens. Inderdaad, niet zo voor de hand liggend maar vond ik zeker ook lekker (vooral goudbruin gebakken aardappels). Gemakkelijke hap.
-
Ik ga een Word-document aanmaken met Willem's wijsheden! :thumbsup:
-
Oh, hihi. Dat is wat t is: naar smaak kwark en mosterd mengen, evt. wat zout of peper er bij, en in een klein bakje doen om je aardappels in te dippen.
Sorry, maar dat vond ik trouwens niet zo lekker. Liever mosterdsaus uit 't potje (al is die wel wat calorierijker)
-
Aardappelen eten we zo'n drie maal per week maar dan meestal als puree of stamppot, anders vind ik het nogal smakeloos. Couscous eten we vooral in de zomer.
-
------------------------------------
Reparation System Computer (http://)
Wat heeft dat met aardappels te maken ???
Edit: link verwijderd