Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: J@n op 06 februari 2005, 22:03:20
-
Deze vraag bereikte me via de mail. Wie weet er nog meer handige recepten?
From:
To: <@vegatopia.com>
Subject: nieuw eenvoudig recept?
Wij gaan in mei 6 weken met een piepklein bootje in Nederland rond dobberen.
Hebben daar alleen een 1pits butastelletje.Geen koelkast of oven.
Ik heb al 2 ! recepten en zoek er nog wat meer ,hier dan mijn recepten:
-Spagetty + ger. kaas , tomaten puree en ui.
-Portugese schotel.
2 uien ,4 appels , +/- 10 gek. aardappel ,blikje tom. puree ,2dl bouillon+p.z.
Ui snipperen en in olie bakken en blokjes appel erbij doen.
Als dit vrij gaar is de in blokjes gesneden aardappels erbij .
Nog even doorbakken, dan de tomatenp. en peper en zout.
Heet opeten.
Deze ingrediënten kan ik makkelijk bewaren en het eten is smakelijk.
Ik neem ook m'n snelkookpannetje mee ,die blijft nl. lang warm, zodat
ik daarna het kookpitje weer kan gebruiken.
Het koken moet ook niet te veel tijd kosten.
Weet jij soms nog meer van deze eenvoudigerecepten ?
Hartelijke groet
-
Gevulde soep: blik gepelde tomaten + blik kidneybonen + blik mais + verse paprika + mexicaanse kruiden
-
Christiaan heeft slechts twee pitjes, die kan vast een boel opnoemen.
-
Misschien dat hij één of twee curries weet...
-
noedels koken met bouillon en er een soep van maken en er chinese paddo's, tofu paprika en lentui in gooien.
aardappels bakken met ui, knoflook, ei en tomaat.
allerhande groenten bakken met kokosmelk en Indiase kruiden zodat het een curry wordt, stevig brood erbij eten.
couscoussalade
ratatouille met tomatensaus, courgette, aubergine, paprika, kidneybonen
misschien staat in deze draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=5620) ook nog iets bruikbaars.
-
linzensoep! :D
-
Eén pit is prima te gebruiken in combinatie met een dicht pannetje met een warm gerecht in de slaapzak. Bijvoorbeeld rijst die echt fantastisch wordt op die manier. Intussen kun je het pitje gebruiken om een gemixte groente met quorn te maken of zoiets. Met macaroni, rijst, tortelini en andere pasta's gaat het ook prima.
Andersom: groente die je net aan de kook hebt gebracht kun je zo ook in de provisorische hooikist doen en intussen aardappeltjes bakken.
Jarenlang gedaan in piepkleine tentjes. Pas wel op voor de pasagiers die net even willen liggen op dat weggestopte pannetje.
-
butastelletje.
Geen Butaan-gas (incl. Camping Gaz) gebruiken in een boot!!
Butaan is zwaarder dan lucht (om het zo maar even te zeggen) en kan niet uit een boot ontstnappen.
Zuivere Propaan is een heel stuk veiliger. Dat stijgt op, en kan ontsnappen.
-
Geen Butaan-gas (incl. Camping Gaz) gebruiken in een boot!!
Butaan is zwaarder dan lucht (om het zo maar even te zeggen) en kan niet uit een boot ontstnappen.
Zuivere Propaan is een heel stuk veiliger. Dat stijgt op, en kan ontsnappen.
Als chemicus kan ik natuurlijk niet nalaten dat even na te rekenen en volgens mij is propaan (C3H8) zwaarder dan een mengsel van stikstof (N2) en zuurstof (O2). Er zal een andere reden zijn dat je niet moet koken met butaan in een afgesloten ruimte. Misschien wordt de explosiegrens eerder bereikt.
Curries zijn denk ik niet the way to go. Pilavs wel. Kwestie van ui, knoflook, kruiden en groenten aanfruiten, rijst er door roeren, twee delen water of boullion voor elk deel rijst er bij, zout, en dan een minuut of 10 koken en dan nog een minuut of 10 nastomen. Niet roeren, liefst ook niet kijken. Eventueel halverwege nog wat erwtjes of gare kikkererwten er bij gooien, en naderhand cashewnoten, amandelen of pijnboompitten
-
Als chemicus kan ik natuurlijk niet nalaten dat even na te rekenen en volgens mij is propaan (C3H8) zwaarder dan een mengsel van stikstof (N2) en zuurstof (O2).
Nou je het zegt, ik heb het altijd voetstoots aangenomen dat propaan omhoog kon en butaan niet. Dat had ik beter moeten weten.
Dit document (http://www.hiswa.nl/_layouts/Uploads/Brochure%20Gasveilig.pdf) doet ook niet al te moeilijk over het verschil tussen butaan en propaan in een boot.
Hoe dan ook - wees er bedacht op dat weglekkend gas in een boot extra gevaarlijk is.
-
Niet ontzettend culinair maar het vult enorm.
Aardappelpuree maken, krop gesneden ijsbergsla erdoor heen + plus blokjes ananas, cashewnoten en kaas.
Of risotto, kan ook in 1 pan, maar duurt weer zo lang.
Uitje + teentje knoflook fruiten, wat worteljes erbij en paddenstoelen. Risotto erbij. Dan nog bouillon erbij en wachten tot de bouillon verdampt is.
Nog een zwitsers gerecht: Alpenmacaroni
Macaroni (stevige variant) en aardappels in 1 pan gooien en gaar laten worden. Serveren met aardappels, appelcompôte en gebakken uitjes. (die kun je misschien even bakken voordat je de rest op het vuur zet en snel even warmen voordat je de macaroni en aardappels afgiet.)
-
Macaroni EN aardappels? Beetje veel zetmeel lijkt me!
-
Supersnel: Couscous!
Kook een leuk bouillonetje en giet dat over de couscous met wat versgesneden paprika, tomaat, taugé, etc. Even roeren et voila.
-
Pannenkoeken!
-
dan is het gas snel op ;)
-
Tja, daar heb ik geen verstand van. Ik heb nog nooit primitief gekampeerd ofzo.
-
Macaroni EN aardappels? Beetje veel zetmeel lijkt me!
Het wordt in de Zwitserse Alpen gegeten. Berglucht maakt hongerig ofzo denk ik.
-
Ik dacht ook aan chilisoep en couscous maar die zijn dus al vermeld.
-Ander idee: gewokte groenten met rijstvermicelli en bvb ketjap. Rijstvermicelli heeft als voordeel dat die rap gaar is en gewoon bij in de wok (pot/pan) kan, heeft niet veel vocht nodig.
-Verder heb ik eens een lekkere maaltijdsoep gemaakt met soepgroenten, gevulde tortellini en ei. Hmm, dat eitje moet wel op voorhand gekookt worden, dus ofwel doe je dat ervoor op hetzelfde vuurtje ofwel laat je dat weg. Evt nog geraspte kaas er over.
-Chili sin carne (met brood eten dan ipv met rijst).
-Vega nasi.
-
Wij eten tijdens het kamperen altijd wel een keer kaasfondue! Gewoon uit een pakje (of, als je in Belgie of Frankrijk bent de meest geweldige geraspte kazen kopen en t zelf maken), opwarmen op je 1-pit en dan alles wat lekker is er in dopen!
Supersimpel, maar wel leuk!
-
wij eten vaak van die half kant-en-klare maggi maaltijden in frankrijk, bijvoorbeeld couscous met groenten en pasta salade. die zijn makkelijk met een of twee pannetjes te maken, snel klaar en best lekker.
-
Of kijk op www.hiking-site.nl daar staan ook ideeen
-
Noedel-roerbakprutje
Bak tofu-stukjes knapperig in een pan, voeg groenten toe (vers gesneden groenten of een zakje roerbakgroenten uit de supermarkt) en noedels of rijst (van te voren koken of van die kant-en-klare roerbaknoedels, die kunnen zo in de pan) erbij. Op smaak brengen met wat ketjap en serveren met gebakken uitjes en casave-kroepoek e.d.
Couscoussalade
Bak roebaktofu krokant in een pan en leg deze apart. Breng wat aan de kook. Meng couscous in een schaal met een bakje sladressing, een zakjes rauwkostsalade en kokend water. Laat dit even staan en meng nog een keer goed door. Strooi de knapperige tofu erover.
Dit laatste recept is van AH, dus je kunt het daar nog even opzoeken om te kijken hoe het ook al weer precies moet. Dit is even uit het blote hoofd.
-
Pannenkoeken!
Haha, dat was ook het eerste wat bij mij opkwam bij het lezen van de topic titel.
Ik heb hier thuis maar twee pitjes, maar daar valt heel wat mee te goochelen hoor! Zo maak ik allerlei roerbakschotels. Je kunt eerst de rijst koken, en zodra die klaar is haal je die van het pitje af, en begin je met de tofu en de groenten. Kruiden erdoor, beetje tomatenpuree, en dan als laatste de rijst een beetje meebakken. Makkelijk en snel, en lekker!
-
hi
als het gas (ofzo iets) op is...ga je uit eten in een vega restaurant