Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Christiaan op 04 februari 2005, 19:14:30
-
Zuurkool is de beste uitvinding sinds het gesneden br- nou ja, van voor het gesneden brood. Het is goedkoop, gezond, smaakvol en je kan er duizend-en-één dingen mee.
Begin maar met opsommen!
-
Stamppot met aardappels, ananas en rozijnen.
-
Hotdog maken met gebakken uitjes. Of koken in het sap van een citrusvrucht in combinatie met iets pikants. Of samen met aardappelpuree en witte bonen... dat is een echte, euh... hoogvlieger.
-
Kleine taartjes van zuurkool, karwijzaad en Goudse kaas.
-
Stamppot met aardappels, ananas en rozijnen.
Je moet mij geen kokhalsneigingen geven, hoor...!
Met kaas - zoals voorgesteld door Bart - lijkt mij wel lekker, trouwens. Misschien met (wal)noten?
-
Hotdog maken met gebakken uitjes. Of koken in het sap van een citrusvrucht in combinatie met iets pikants. Of samen met aardappelpuree en witte bonen... dat is een echte, euh... hoogvlieger.
En waar is het hotdog element?
-
Je moet mij geen kokhalsneigingen geven, hoor...!
;D
Maar met kaas is het inderdaad ook lekker! :yes:
-
Gewoon: kook de zuurkool, bak de ui, kook/bak de veggie worstjes. Doe alles samen in een broodje met mosterd en/of ketchup.
Fijne snack voor drinkgelagen met je vrienden trouwens. Zou dat aan de zuurkool liggen, of aan de hoeveelheid vet die je naar binnen speelt?
-
Allebei, er zit een hoop vitamientjes in zuurkool, dat helpt een beetje tegen een kater.
Zuurkoolrösti.
-
zuurkoolsalade met karwijzaad, bij de falafel.
zuurkooltaartjes met gedroogde pruimen en jeneverbessen
zuurkool op een broodje hotdog met augurk
zuurkoolovenschotel met aardappel, zuurkool, paprika, ui, ananas en oude kaas.
een (kerrie)pannekoek gevuld met zuurkool (al dan niet met tuttifrutti)
-
zuurkoolsalade met karwijzaad, bij de falafel.
Ik vind zuurkool in een salade altijd zo'n klont worden. Rooster je de karwij nog, trouwens?
-
Ik doe er altijd ananasjes doorheen/bij. Ook lekker als je er kerrie doorheen doet. Er zijn ook pakjes zuurkool waar al kerrie doorheen zit trouwens.
-
zuurkoolsalade met karwijzaad, bij de falafel.
Ik vind zuurkool in een salade altijd zo'n klont worden. Rooster je de karwij nog, trouwens?
'verse' zuurkool (uit zo'n tonnetje bij groenteboer of Natuurwinkel) heeft dat minder vind ik, waarschijnlijk omdat ie niet in zo'n pak half vacuum zit.
Ik rooster de karwijzaad niet (lui), maar het zou best kunnen dat dat nog lekkerder is.
-
ook lekker bij zo'n taartje: van dat vette danerole crossaintdeeg gebruiken als deeg.
-
Uit een oude Sla (wie kent het nog?): Zuurkoolstrudeltjes
100 gram rozijnen
1 dl olijfolie
500 gram uitgeknepen naturel-zuurkool
2 dl droge witte wijn
12 zwarte olijven, in plakjes
8 velletjes filodeeg
50 gram boter, gesmolten
Pureer de rozijntjes met de olijfolie in een keukenmachine. Doe de zuurkool in een pan en giet de wijn erbij - 5 minuten laten stoven. Vul filolapjes met rozijnenkret, zuurkool en olijven erbij. Flapjes van rollen en bestrijken met boter. 20 min op 200 graden.
-
Ik at laatst bij vrienden zuurkoolstamp met banaan, appel, ananas en kaas.... en ik moet zeggen dat ergens t wel grappig was, maar me ook wel erg aan olvarit deed denken.... Niet per se een aanrader dus.
Dat heb ik natuurlijk niet verteld, want zij waren dolgelukkig met het vegarecept dat ze hadden gevonden
-
zuurkool met gember! ooit eens geleerd van mn oma om bij het koken van de zuurkool een scheutje gembersiroop toe te voegen, sindsdien heb ik hiermee flink geexperimenteerd. een goede combi, versuikerde gember (uit een pot met siroop) mengen met verse aardappelpuree en zuuurkool gekookt in kruidenbouillon dit in een ovenschaal stoppen met een dikke laag oude kaas erop en dan even onder de grill...
:yummie:
-
Met wat rozijnen (en evt kaas) tussen een dubbelgeslagen pannenkoek
-
Wij hebben een pak zuurkool.. ik zat te denken aan die hotdogs, maar wat zijn nou lekker veggie worstjes zonder ei?
-
Uitje en prei bakken, jeneverbessen erbij, zuurkool erdoor en wat blauwe kaas en boursin. Heel erg lekker! (als je van schimmelkaas houdt)
-
Wij hebben een pak zuurkool.. ik zat te denken aan die hotdogs, maar wat zijn nou lekker veggie worstjes zonder ei?
Volgens mij zijn die er niet... Tivallknaks zijn nog wel te eten met zuurkool, maar daar zit wel ei in.
Misschien is dit een idee:
Vandaag bij Healthy Harry geweest ...KNIP... Ik had zelf een broodje met Zuurkool, gemarineerde rooktofu en mosterdsaus (3,65) en daar was ik erg over te spreken, origineel en echt lekker gemarineerde tofu.
-
Hee, wat goed, dat kan ook nog.
Nadeel van zuurkool tussen broodjes is wel dat je nog een half pak zuurkool overhoudt. ::)
Voordeel van stamppot is dat het in één keer opgaat, maar ik vind aardappels niet fijn. :crying:\
Selly, heb je enig idee waarin die rooktofu gemarineerd was?
-
Wat is er mis met aardappels?
-
De smaak. De matige smaak wordt overheerscht door de melige bite.
-
Ik heb hele lekkere Sallandse piepers bij de bio winkel gekocht, van het ras Raja. Ik hou dus ook niet van gewoon gekookte aardappels, maar deze waren zó lekker van smaak en helemaal niet zo melig, juist lekker vast van structuur. Ik had er schorseneren in kerriesaus bij gemaakt en een vegaburger.
-
Selly, heb je enig idee waarin die rooktofu gemarineerd was?
Dat is al weer een tijdje terug, ik heb geen idee meer hoe het ook al weer was.
Ze hebben daar ook gepekelde tofu, ook heel lekker, wil ik nog eens maken.
-
Mijn moeder maakt altijd zuurkoolschotel in de oven met gehakt, daarover aardappelpuree en daarop zuurkool (evt. kaas), dat kan denk ik ook heel lekker met Qourn gehakt oid. Ga ik snel maken als ik een oventje heb!
-
maar wat zijn nou lekker veggie worstjes zonder ei?
Healthy Planet heeft stevige worstjes. Ik weet niet of je eraan kan komen, maar De Hobbit heeft lekkere gerookte worstjes en die van Taifun zijn ook niet slecht. 'Sappiger', en gerookt op beukenhout.
-
Uitje fruiten in de koekenpan met een flinke hoeveelheid kerriepoeder erbij. Gehakt (bijvoorbeeld soja of quorn) erbij en nog een handje gesneden geconfijte abrikozen. Dit serveren op je zuurkoolstamppot. Eventueel nog wat verse bieslook erover.
uit het stamppottenboek van AH.
-
De smaak. De matige smaak wordt overheerscht door de melige bite.
Ooit geprobeerd een stamppot te maken met rijst ipv aardappels? Best te eten hoor!
-
Rijststamppot klinkt kinky. Maarreh, krijg je niet eerder een soort rijstebrij als je rijst gaat stampen?
-
er zit een hoop vitamientjes in zuurkool
Geldt dat ook voor zuurkool uit blik?
-
Rijststamppot klinkt kinky. Maarreh, krijg je niet eerder een soort rijstebrij als je rijst gaat stampen?
Nou, 't is niet zo 'korrelig' meer, maar das het ook niet als je er saus door doet. 't Kan echt, probeer maar! (Goh, heeft niemand anders dat ooit gedaan?)
-
Geldt dat ook voor zuurkool uit blik?
Nooit van gehoord. Vreet het zuur niet door het blik heen? Of zit er een soort laagje aan de binnenkant van conserven?
-
Geldt dat ook voor zuurkool uit blik?
Nooit van gehoord. Vreet het zuur niet door het blik heen? Of zit er een soort laagje aan de binnenkant van conserven?
Ik denk het. Wij kochten zuurkool thuis altijd uit blik of een glazen pot, nooit rauw/vers. Misschien omdat het lang moet stoven zoals bij rode kool??
-
Ik denk het. Wij kochten zuurkool thuis altijd uit blik of een glazen pot, nooit rauw/vers. Misschien omdat het lang moet stoven zoals bij rode kool??
je kunt geen verse zuurkool kopen, omdat verse zuurkool nog gewoon witte kool is
-
Zuurkool in broodjes met vegaworst. Moet ik dat nog eerst even koken?
Nee he..?
-
nee
-
Zuurkool in broodjes met vegaworst. Moet ik dat nog eerst even koken?
Nee he..?
Je kan ook de zuurkool goed droogdeppen en samen met de worst in croissantdeeg rollen.
-
Ik heb als kind overgegeven in een bord met zuurkool omdat ik het MOEST eten van m'n moeder. Daarna overigens nooit meer :O
Ik associeer de lucht van zuurkool dus nog steeds met kotslucht sorry liefhebbers.
Mijn 1002-ste ding van wat je met zuurkool dus kunt doen=uitkotsen
-
Van die kleine pakjes kun je waarschijnlijk ook hele goede kniebeschermers maken. Of je BH opvullen zodat je groter geschapen lijkt.
-
Of je BH opvullen zodat je groter geschapen lijkt.
Volgens mij krijg je dan wel hele rare vormen..... :-\
-
je kunt geen verse zuurkool kopen, omdat verse zuurkool nog gewoon witte kool is
Maar je kunt wel onverpakte zuurkool kopen, die de groentenboer nog in een zakje moet doen. Dat vind ik 'verse'. Verser dan uit pot of blik in ieder geval (die ik overigens niet ken, ik ken alleen de onverpakte en de in zakjes verpakte).
-
wat erg lekker is is een ovenschotel: doe de zuurkool koud in een schaal met blokjes ananas (als je zuurkool te lang kookt gaan alle vitamines verloren), daar over heen een mengsel van gebakken gehakt en ui en kruid dit iets aan zodat het wat pittiger wordt. dan een laagje aardappelpure en als laatste maak je er een krokant korstje op door er wat paneermeel en roomboter overheen te verdelen... dan een half uur in de oven en smullen maar!
-
Ik heb gister zuurkool tussen 2 borden gedaan in de koelkast. Kan ik dat morgenavond nog eten? Het is alleen zuurkool.
-
Als het niet gek ruikt of er haar opzit, zou ik het gewoon opeten.
-
Ik heb gister zuurkool tussen 2 borden gedaan in de koelkast. Kan ik dat morgenavond nog eten?
Ik denk juist door dat zure van de kool dat het best lang te bewaren is. twee dagen afgesloten in de koelkast moet in ieder geval lukken, iI assume.
-
Ik zat te denken: zuurkoolcurry. Denk eens mee?
Is zuurkoolsoep al genoemd?
-
Volgens mij niet. En zuurkool-sorbetijs ook niet. Je hebt tegenwoordig vis-ijs en cactus-ijs, dus de zuurkoolvariant mag zeker niet aan de verzameling ontbreken.
-
brrr, zuurkoolijs... cactusijs kan ik me nog iets bij voorstellen, maar vis?ijs of andere hartige vormen, nou nee bedankt, ik blijf wat ijs betreft een zoetekauw....
iemand al gedacht aan zuurkool met curry, kidneybonen, gehakt, kruidnagel, ananas (of iets anders zoet sappigs en fris, zoals abrikozen of rozijnen) in een roti/wrap.
Kan geheel veganistisch, zolang het gehakt van tofu is en je de roti zelf maakt....
-
cactus-ijs
Veto!
Zuurkoolsoep lijkt mij eigenlijk wel lekker. En zuurkoolkroketjes.
-
Zuurkool laten sudderen met sambal en wortel. Is lekker met rijst.
-
In de Saisonier van deze winter staat een recept voor zuurkoolcompôte:
Kook zuurkool met fijngesneden zoete appelen en zoete witte wijn gaar; draai er een fijne compôte van. Maak van de overige appelst bolletjes en carameliseer deze met wat honing. Cutter geconfijte pruimpjes helemaal fijn en slap af met oude balsamico tot een fijne compôte.
Misschien dat één van de Vlamingen de laatste zin kan vertalen?
-
Misschien dat één van de Vlamingen de laatste zin kan vertalen?
Frankly my dear, ... I don't have a clue. Stond het er zo letterlijk in? Ik heb anders de contactgegevens van het Nederlandstalige deel van Saissonier, kunnen we gelijk vragen.
-
Rijststamppot klinkt kinky.
Ik wist niet dat je van zuurkoolstamppot een kinky gevoel kan krijegen, ligt zeker aan het aantal stampbewegingen per rijstkorrel :bloos:
-
Deze was (is) ook erg lekker: http://www.vegatopia.com/survivalgids/recepten_hoofdgerecht_zuurkooltaart.html (http://www.vegatopia.com/survivalgids/recepten_hoofdgerecht_zuurkooltaart.html)
-
Deze week op een AH receptenkaart: zuurkool met Tutti Frutti. Heb 'm meegenomen en jullie horen tzt wel of 't te eten was.
(kan iemand mij trouwens uitleggen hoe ik een link maak?)
-
(kan iemand mij trouwens uitleggen hoe ik een link maak?)
Zie hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=31;action=display;threadid=7262).
-
Zuurkoolstampot met ananas en cashewnootjes!
-
Eindelijk van die vermaledijde grote sojabrokken af gekomen in een zuurkoolschotel.
Op laten zwellen in zout water, afgieten, in de hakdinges van de staafmixer verkleinen, dan met ui en kerrie, peper, koriander en nootmuskaat goed stevig gebakken.
Laag van die prut, dan zuuurkool, dan aardappelpuree. Sgoed man!
Wel typisch dat de eerste dag dat ik winterkost maakt het zomer wordt ::)
-
grote sojabrokken
:kwijl:
Wel typisch dat de eerste dag dat ik winterkost maakt het zomer wordt ::)
Noem je dit zomer?
-
'Kroketten' met zuurkool en paddestoelen
Deeg:
2 eieren
1,5 glas bloem (zelfrijzend)
1 el olie
1 glas water
1/2 glas melk
zout
Vulling:
400 gr zuurkool
20 à 40gr gedroogd eekhoorntjesbrood
1 ui (50 à 60gr)
1 el bloem
zout
peper
Frituren:
1 ei
paneermeel
vetstof
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een homogeen geheel. Dek de kom af en laat het geheel 30 tot 60 min rusten. Bak er vervolgens pannekoeken van.
Vul de pannekoeken met de vulling, zoals een loempia. Wentel de gevulde pannekoeken in het opgeklopte ei en vervolgens in het paneermeel. Kort maar heet bakken.
Vulling:
Spoel het gedroogde eekhoorntjesbrood. Week het enkele uren in koud water en kook het vervolgens in hetzelfde water. Giet het kookwater over de gesneden zuurkool en laat zo zonder deksel koken. Wanneer zuurkool zacht is, voeg je het fijngesneden eekhoorntjesbrood toe en de in olie goudgeel gebakken ui. Kruiden met peper en zout. Strooi de bloem erover een laat nog even koken.
Uit: 'Cuisine Polonaise', uitg. Exlibris, Warszawa