Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Sanja op 25 januari 2005, 12:23:22
-
Vanavond ga ik koken voor een etentje, waarvan een van de gasten een glutenallergie heeft... Ik wil veganistisch eten, en iets lekkers maken (zodat vegan eten niet in een slecht daglicht komt te staan ;))
Iemand een idee?! Help!
-
Oja, helaas vanavond geen oven tot mijn beschikking....
-
Coeliakie (glutenallergie) wordt veroorzaakt door een abnormale respons van het spijsverteringskanaal op gluten eiwitten. Gluten komen vooral voor in tarwe, gerst en rogge; allemaal granen die een belangrijk deel van ons dagelijks dieet vormen.
Op http://www.coeliakievereniging.nl/ (http://www.coeliakievereniging.nl/)
staat veel info en recepten!
Wees ook voorzichtig met de bereiding van glutenvrij en de eigen maaltijd, want al enkel de sporen kunnen een reactie geven!
Suc6!
-
Op http://www.coeliakievereniging.nl/ (http://www.coeliakievereniging.nl/)
staat veel info en recepten!
Erg veel (en voor dit doel bruikbare) recepten staan er niet. Maar wel handige tips en info.
-
Vanavond ga ik koken voor een etentje, waarvan een van de gasten een glutenallergie heeft... Ik wil veganistisch eten, en iets lekkers maken (zodat vegan eten niet in een slecht daglicht komt te staan ;))
Iemand een idee?! Help!
Een groentencurry?
-
Suggestie:
Vooraf: een salade met gegrilde groenten en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn.
Hoofdgerecht: pasta (voor de glutenvrije ff naar de reformwinkel) met een groentensaus. Als je tijd hebt is glutenvrij brood bakken en daarop kruidenboter serveren ook erg lekker. Voor de andere gewoon stokbrood.
Dessert: vers fruit met een bolletje soja ijs? (ff kijken wat erin zit)
-
Oe, papadums zijn gemaakt van linzenmeel (soms zit er ook rijstebloem door, maar die van de wereldwinkel niet), lekker bij de curry!
-
Bedankt! En daarom wilde ik ook gewoon een maaltijd maken, niet apart (vind ikzelf ook nooit zo leuk als er apart iets voor mij gemaakt wordt, ik wil gewoon mee-eten met de rest...[kuddediertje ja...]). Ik vond er trouwens weinig recepten, alleen voor koekjes enzo...
-
Ik liep een beetje achter, had alleen de eerste post nog maar gezien...
Groentencurry is idd wel een goed idee...
Papadums ook, erg lekker, maar helaas ook geen magnetron (ik kook niet bij mezelf...) En rijst kan toch wel? Staat tenminste op die website dat er geen gluten inzitten....
-
Pasta is trouwens ook wel makkelijk, maar de laatste keer dat ik bij hen aten we dat al...
-
Papadums ook, erg lekker, maar helaas ook geen magnetron (ik kook niet bij mezelf...)
Je kan papadums ook roosteren boven een (gas)vuurtje, met behulp van een tangetje.
Echte mannen gebruiken gewoon hun vingers om de papadum vast te houden.
-
Ik liep een beetje achter, had alleen de eerste post nog maar gezien...
Groentencurry is idd wel een goed idee...
Papadums ook, erg lekker, maar helaas ook geen magnetron (ik kook niet bij mezelf...) En rijst kan toch wel? Staat tenminste op die website dat er geen gluten inzitten....
Papadums moet toch in de olie? Lekker met indiase groentecurry en mangochutney.
-
De papadums van Patak kunnen ook in de magnetron. En na veel gepruts en olievingers kwam ik erachter dat ze ook prima 'opbollen' als je ze zonder olie tussen twee papiertjes in de magnetron legt...
-
Pasta is trouwens ook wel makkelijk, maar de laatste keer dat ik bij hen aten we dat al...
Pasta? Dan wel echt glutenvrije uit de natuurwinkel halen, want de 'gewone' pasta's van bijvoorbeeld maïs zijn meestal niet geschikt doordat de fabriek kan niet garanderen dat er niet toch wat tarwe is gebruikt in het productieproces.
Kant-en-klare sauzen e.d. kun je meestal beter niet gebruiken als er niet duidelijk een glutenvrij-symbooltje op staat.
Let ook op met het gebruiken van pannen, messen e.d. Smeer bijvoorbeeld geen glutenvrij broodje met een mes waarmee je net gewoon brood hebt gesmeerd.
-
Kant-en-klare sauzen e.d. kun je meestal beter niet gebruiken als er niet duidelijk een glutenvrij-symbooltje op staat.
AH zet tegenwoordig op eigenmerkproducten allergie-informatie.
-
En rijst kan toch wel? Staat tenminste op die website dat er geen gluten inzitten....
Ja, net als mihoen dat ook van rijst wordt gemaakt. Noodles en bahmi echter weer niet, dat maken ze van tarwe. Hoewel er bij de toko vaak ook wel wat noodle-soorten te koop zijn die van rijst worden gemaakt. Ik heb wel eens Thaise glutenvrij noodles gekocht die best te eten waren.
-
Pijnboompitten enzo kunnen wel toch? (wilde iig een salade met rucola, pijnboompitten, gedroogde tomaatjes, etc maken)
-
pijnboompitten kunnen zeker wel :)
-
En heb je ook een receptje voor de gegrilde groente? Aubergine enzo?
-
Sanja, ik ben benieuwd wat je uiteindelijk hebt gemaakt. En of het in de smaak viel ;D.
-
Het werd (helaas niet zo uitgebreid)... curry!
Omdat ik maar een uur tijd had om boodschappen te doen en te koken, is het wel allemaal in de gemak-dient-de-mens versie gegaan, maar dit stond er uiteindelijk op tafel:
Groentecurry (met vast allemaal ingredienten die waarschijnlijk niet in een curry thuis horen :heehee: , maar dus groente en een pot Patak) met milde-gekruide-tofu van AH en rijst, een salade van lekkere sla, gedroogde tomaatjes, kappers, tomaat en dressing en schaaltjes met geroosterde pijnboompitten, geroosterde zonnebloempitten, cashewnoten en mini-papadums (bleken ze zelfs twee kant-en-klare soorten van te hebben, maar verse of die van Patak uit de magnetron zijn wel veeeel lekkerder).
:yummie: !
En het viel erg in de smaak :D
A. zei wel tien keer dat ie het zo lekker vond. Eentje vond het geloof ik net iets te scherp (ik vond het zelf ook aan de scherpe kant...), maar wel lekker.
En... toen de pan bijna leeg was, vroeg A. of er nog zo'n stukje vlees in zat. ;D Zijn vriendin begon te lachen en zei: 'je weet toch wel dat zij geen vlees eet?' 'He, is dat geen vlees dan?!?'
Ok, dit was volgens mij een grapje/verdekt compliment, maar toen hij vroeg wat het dan was en ik antwoordde 'tofu', had ik heel graag een fototoestel willen hebben. Nog nooit zo snel iemands uitdrukking van 'hm, kijken of er nog zoeiets lekkers in de pan zit' naar 'neeeeeee, gadverdamme, heb ik dat echt gegeten?!' zien veranderen :schater: :schater: :schater: :heehee: :laugh: :laugh: