Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Piek op 23 januari 2005, 16:14:15

Titel: olie - met en zonder smaakje
Bericht door: Piek op 23 januari 2005, 16:14:15
Bij 'Leven' (blad NVB) zat deze keer een vegetarische schijf van vijf.
Er wordt bij de component 'vet' aangeraden om in koolzaadolie te bakken en voor salades(koud) lijnzaadolie te gebruiken (en walnoten te eten en boter te gebruiken).
Ik bak altijd in olijfolie (en gebruik dit ook evt. voor salades)
Iemand hier ervaring met koolzaadolie? en lijnzaadolie?
Titel: Re:Lijnzaad- en koolzaadolie
Bericht door: Selly op 23 januari 2005, 18:21:55
Ik snap niet hoe je lijnzaadolie door de sla kan doen, het is hartstikke bitter. Koolzaadolie heb ik geen ervaring mee, ik heb ergens het idee dat olijfolie gezonder is, maar dat baseer ik nergens op.
In de omega draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=32;action=display;threadid=4762) staat er wel wat over.
Titel: Re:Lijnzaad- en koolzaadolie
Bericht door: Marcello op 23 januari 2005, 19:29:00
...Ik snap niet hoe je lijnzaadolie door de sla kan doen, het is hartstikke bitter.
Mengen met olijfolie 50/50 en de bitterheid is weg. Maak altijd m'n dressings op die basis.
Titel: Re:Lijnzaad- en koolzaadolie
Bericht door: Piek op 23 januari 2005, 20:24:42
Ik snap niet hoe je lijnzaadolie door de sla kan doen, het is hartstikke bitter. Koolzaadolie heb ik geen ervaring mee, ik heb ergens het idee dat olijfolie gezonder is, maar dat baseer ik nergens op.
In de omega draad (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=32;action=display;threadid=4762) staat er wel wat over.

Olijfolie kan iig geen kwaad voor zover ik heb kunnen vinden in de omega-draad (en verwijzingen). Over ervaringen koolzaadolie kan ik echter niet zo veel vinden, ik zoek verder.
Titel: Re:Lijnzaad- en koolzaadolie
Bericht door: bart op 23 januari 2005, 21:13:08
Slaolie is een mengsel van soja-olie en koolzaadolie, heeft als voordeel dat het niet zo stinkt als koolzaad.
Titel: Re:Lijnzaad- en koolzaadolie
Bericht door: Piek op 23 januari 2005, 21:23:08
Slaolie is een mengsel van soja-olie en koolzaadolie, heeft als voordeel dat het niet zo stinkt als koolzaad.

Ja, een dergelijke bijdrage kwam ik ook van je tegen in de omegadraad.
edit: maar toch bedankt  ;)
Titel: Kokosolie zelf maken..
Bericht door: Marga op 02 april 2006, 14:52:25
Hallo mensen,

ff een vraagje....

Ik wil graag zelf kokosolie maken, ik heb gelezen dat dit ook goed is voor het gezicht.

Weet iemand hoe ik dit kan maken???

alvast bedankt!!

Groetjes Marga
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: veggiesara op 03 april 2006, 16:03:13
Ik heb geen idee hoe je het zelf kan maken  :-\
Hier heeft het een tijd in de Delhaize gestaan, maar nu een tijdje niet meer. Ik denk dat je het bij van die speciaalzaken zoals 'Vinegar and Oil' wel kan vinden, maar daar hangt vast wel een prijsje aan..
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: Marga op 03 april 2006, 21:13:26
ja idd, dat is altijd zo'n nadeel...
Daarom had het creatieve idee om het zelf te gaan maken haha ;D

Maar ja, nu nog even hoe.....
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: Miriam op 03 april 2006, 22:15:16
Een kokosnoot uitpersen  ;D
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: Anand op 04 april 2006, 09:27:53
waarschijnlijk iets van kokos spul uit de noot fijn malen en dan koken zodat het vet vloeibaar wordt, zeven en vloeistof in de koelkast zetten zodat het vet stolt en dat er dan uit lepelen.
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: anjo op 08 april 2006, 21:54:58
In de Toko voor € 1,95 een grote glazen pot kokosolie van het merk Pride,
van 100 % pure kokos.
Dit wordt vloeibaar bij kamertemperatuur.

Ik gebruik het om in te bakken, maar je kunt het ook voor jouw doeleinden gebruiken.
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: veggiesara op 13 april 2006, 16:51:01
Kheb het gisteren ook bij de Toko zien staan  ;)
Het is niet zo duur, en toch iets gemakkelijker als het zelf proberen te make denk ik.
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: anjo op 26 april 2006, 17:35:09
Het is erg makkelijk en zuinig in gebruik voor
alles wat je wilt bakken.

 
Titel: Re:Kokosolie zelf maken..
Bericht door: Sam op 27 april 2006, 13:28:41
Het kan wel zelf: kokos heel fijn raspen en overgieten met heet water, goed door elkaar stampen, af laten koelen,  en dan is de bovenste laag kokosolie, die kan je er dan af scheppen. Het is erg bewerkelijk, leuk om eens te doen maar qua kosten en smaak kun je het net zo goed in de winkel kopen.
Titel: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Vegatopia op 11 april 2016, 13:00:41
Olie met een smaakje

Vooral rond de feestdagen bieden supermarkten 'speciale olies' met een smaakje aan. Mijn ervaring is dat deze olies niet zo smaakvol zijn als de reclame je wil doen geloven. En dat terwijl het zo gemakkelijk is om zelf je eigen olie met een smaakje te maken. Gooi wat specerijen in een olijfolie en wacht tot de smaak is opgenomen. Meer is het niet, al moet je wel een beetje geduld hebben. Misschien doe je dit al regelmatig en dan kun je dit artikel met een gerust hart negeren. Zo niet, dan heb je wellicht dit artikel nét nodig om ook je eigen kruidenolie te gaan maken.

Update
Zelf olie met knoflook maken is erg lekker, maar schijnt ook gevaarlijk te zijn. Vanwege het risico van botulisme en bijkomende narigheden wordt ervan afgeraden dit te doen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx
http://www.eediete.nl/keuken/?p=3377
http://nl.wikihow.com/Verse-knoflook-bewaren
https://theolivepress.com/news-blog/be-aware-of-the-risks-of-botulism-with-homemade-garlic-infused-oil#.Vw63NiaVu1E

Het artikel hebben we daarom offline gehaald.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Sam op 11 april 2016, 14:02:41
Chili-knoflookolie, een van mijn favorieten! :D

Ik vind wel dat veel zout gebruikt wordt in dit recept, ik ben eigenlijk gewend dat er helemaal geen zout in zit. Is dit voor de houdbaarheid?
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Eelco op 11 april 2016, 23:31:33
Chili-knoflookolie, een van mijn favorieten! :D

Ik vind wel dat veel zout gebruikt wordt in dit recept, ik ben eigenlijk gewend dat er helemaal geen zout in zit. Is dit voor de houdbaarheid?
Ik vind een theelepel zout op 250 ml olie helemaal niet zoveel, eigenlijk. Ik vind dat het de smaak nog net wat oppept, zeker als je het op pizza op brood drupt (maar je kunt natuurlijk ook het zout weglaten en ook een zoutmolen op tafel zetten, voor de liefhebbers). Het is dan ook een basisrecept, waarop gevarieerd mag en moet worden  :).

Maak jij je chili-knoflookolie ook volgens de methode niet-verwarmen-maar-lang-bewaren?
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Sam op 12 april 2016, 10:00:48
Ik zet inderdaad de zoutmolen er apart naast. Pizza vind ik bijvoorbeeld van zichzelf (door de kaas) al erg zout, dan vind ik olie met zout dubbelop. Als ik het op een stukje brood doe, dan heb ik ernaast de zout en pepermolen, maar dit is vaak niet nodig.

Ik verwarm de olie niet, gewoon wat spullen bij elkaar in een flesje en dan een maandje ofzo in het donker bewaren. Na twee maanden is het lekkerder, maar ik wil meestal na een maand al proeven. Het maakt ook uit hoe klein de stukjes zijn: hele teentjes en pepertjes zien er mooier uit (om het als kadootje weg te geven heeft dit mijn voorkeur), maar de olie heeft dan langer nodig om te trekken. Bij groene kruiden kneus ik de blaadjes altijd flink, of ik knip ze ook. Peperkorrels kneus ik ook even voor ze in de olie gaan.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 12 april 2016, 19:36:34
Ik vind een theelepel zout op 250 ml olie helemaal niet zoveel, eigenlijk.

Hmm, 1 theelepel zout komt overeen met ongeveer 3 gram, ofwel meer dan 1%....
Als dat in margarine zit (de laatste jaren kan ik geen zoutloze meer vinden hier  :(), vind ik een dergelijk zoutgehalte al gauw onaanvaardbaar merkbaar voor op brood. En op pizza zou ik inderdaad ook geen enkele behoefte hebben aan extra zout.
En dan ben ik beslist geen zout-vermijder, of iemand die het eten snel te zout vindt smaken.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Eelco op 12 april 2016, 23:13:59
De chili-olie moet je natuurlijk niet vergelijken met boter voor op je brood :P. Maar vooruit, ik heb er - eigenlijk ten overvloede - bij geschreven dat het zout optioneel is.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Sam op 13 april 2016, 10:07:35
De chili-olie moet je natuurlijk niet vergelijken met boter voor op je brood :P.
Inderdaad, want van chili olie moet je veeeeel meer gebruiken dan van boter  ;D
Citaat
Maar vooruit, ik heb er - eigenlijk ten overvloede - bij geschreven dat het zout optioneel is.
Fijne aanvulling!
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Eelco op 13 april 2016, 23:18:01
We hebben zelfs moeten besluiten het artikel helemaal offline te halen. Zelf olie met knoflook maken is erg lekker, maar schijnt ook gevaarlijk te zijn. Vanwege het risico van botulisme en bijkomende narigheden wordt ervan afgeraden dit te doen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx
http://www.eediete.nl/keuken/?p=3377
http://nl.wikihow.com/Verse-knoflook-bewaren
https://theolivepress.com/news-blog/be-aware-of-the-risks-of-botulism-with-homemade-garlic-infused-oil#.Vw63NiaVu1E

Wees dus gewaarschuwd.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 13 april 2016, 23:52:52
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Eelco op 13 april 2016, 23:59:03
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Dat wordt inderdaad ook genoemd, ja  ;D. Wellicht dat ik daarom intuïtief zout heb toegevoegd. Maar omdat ik liever geen botulismeslachtoffers op mijn geweten heb, heb ik het artikel dus voor de zekerheid offline gehaald. En ik overweeg nu ook mijn eigen knoflook-chili-olie weg te kieperen.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 14 april 2016, 00:06:26
Zou het probleem  misschien te verhelpen zijn door er  een goeie schep zout aan toe te voegen?
Dat wordt inderdaad ook genoemd, ja  ;D.

Dat had ik nog niet eens gelezen. 8)
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Sam op 14 april 2016, 10:26:34
Het enige dat echt goed schijnt te helpen is zuur, zie hier  (https://extension.umaine.edu/publications/4385e/). Maar dat is dan als particulier weer erg lastig te meten.

In de jaren '90 ofzo was er wat opschudding over als ik het me goed herinner, maar ik heb me er nooit zo veel van aangetrokken. Ik ga er van uit dat als de italianen dit al eeuwen overleven, de kans best groot is dat het bij mij ook goed gaat (Ik weet dat dat niets zegt, dat er opa's zijn die tot hun 100e roken en geen kanker krijgen betekent ook niet dat roken niet ongezond is...).
Verstandig om het offline te halen.

Een alternatieve olie die ik maak als ik weinig tijd heb, die niet gevaarlijk is: Knoflook heel fijn snijden (niet uit de knkn, dan wordt de olie troebel), in een (mosterd)schaaltje doen met een aantal eetlepels goede olijfolie, chilivlokken uit de molen (Drogheria Alimentaria bijvoorbeeld) erbij, plus wat versgemalen zwarte peper. Als je dit maakt voor je aan de rest van het eten begint, is het goed ingetrokken tegen de tijd dat je aan tafel gaat.
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: meisbaer op 15 april 2016, 22:58:08
Misschien met gedroogde knoflookvlokken maken? Of komt daar geen smaak van (gebruik dat zelf niet)?
Titel: Re: [Koken] Olie met een smaakje
Bericht door: Sandervm op 22 april 2016, 08:23:15
Het is ook heerlijk om zelf kerrie olie te maken (eerst beetje kerrie in olie verwarmen) dan extra olie erop, bijvoorbeeld voor in wokgerechten..