Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 09 januari 2005, 19:09:21
-
Wat is de correcte ligging van het bestek op tafel?
En op welke temperatuur moet wijn zo ong. geserveerd worden?
-
temperatuur wijn (http://www.gall.nl/article.jsp?trg=article.wereld.faq.temperatuur)
-
Bestek moet iig 'klinkvrij' van het bord liggen. Dus als je het oppakt, mag het niet tegen het bord tikken.
Het meest rechts ligt het bestek wat je als eerste gebruikt. Daarna de tweede gang....in volgorde dus. Laatste gang ligt het dichtste bij het bord.
-
En de snijkant van de messen moet richting het bord liggen.
-
weet je waar ik zo benieuwd naar ben? Waarom je dit wilt weten.
-
tafel?
En op welke temperatuur moet wijn zo ong. geserveerd worden?
Dat is zo afhankelijk van de wijn. Maar als leidraad gebruik ik altijd, hoe frisser hoe kouder. dus hoe meer het lijkt op droge witte wijn hoe kouder. Hoe voller hoe warmer, maar nooit warmer dan kamertemp. Dus bij rood ook de fruitigheid koeler en de volle wijnen 20 graden.
-
weet je waar ik zo benieuwd naar ben? Waarom je dit wilt weten.
Ik krijg vd week eters op bezoek en ik wil het een beetje netjes doen.
-
Kamertemperatuur schijnt bij wijnen ook niet 20 graden te betekenen, maar eerder iets in de buurt van 17.
De term komt uit de tijd van voor centrale verwarming, vandaar ;)
-
dat klopt, maar ik vind dan sommige wijnen net iets te koud. Zoals met alles zijn smaken aan de invloeden van de tijd onderhevig.