Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 09 januari 2005, 19:09:21

Titel: Etiquette
Bericht door: Hizikigrrrl op 09 januari 2005, 19:09:21
Wat is de correcte ligging van het bestek op tafel?

En op welke temperatuur moet wijn zo ong. geserveerd worden?
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: Annemieke op 09 januari 2005, 19:13:16
temperatuur wijn (http://www.gall.nl/article.jsp?trg=article.wereld.faq.temperatuur)
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: Apraxia op 09 januari 2005, 21:32:01
Bestek moet iig 'klinkvrij' van het bord liggen. Dus als je het oppakt, mag het niet tegen het bord tikken.
Het meest rechts ligt het bestek wat je als eerste gebruikt. Daarna de tweede gang....in volgorde dus. Laatste gang ligt het dichtste bij het bord.
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: Kiwi op 10 januari 2005, 00:28:32
En de snijkant van de messen moet richting het bord liggen.
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: willem op 10 januari 2005, 14:46:51
weet je waar ik zo benieuwd naar ben? Waarom je dit wilt weten.
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: willem op 10 januari 2005, 14:50:09
tafel?

En op welke temperatuur moet wijn zo ong. geserveerd worden?
Dat is zo afhankelijk van de wijn. Maar als leidraad gebruik ik altijd, hoe frisser hoe kouder. dus hoe meer het lijkt op droge witte wijn hoe kouder. Hoe voller hoe warmer, maar nooit warmer dan kamertemp. Dus bij rood ook de fruitigheid koeler en de volle wijnen 20 graden.
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: Hizikigrrrl op 10 januari 2005, 15:25:57
weet je waar ik zo benieuwd naar ben? Waarom je dit wilt weten.

Ik krijg vd week eters op bezoek en ik wil het een beetje netjes doen.
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: Christiaan op 10 januari 2005, 15:31:23
Kamertemperatuur schijnt bij wijnen ook niet 20 graden te betekenen, maar eerder iets in de buurt van 17.

De term komt uit de tijd van voor centrale verwarming, vandaar ;)
Titel: Re:Etiquette
Bericht door: willem op 10 januari 2005, 15:36:36
dat klopt, maar ik vind dan sommige wijnen net iets te koud. Zoals met alles zijn smaken aan de invloeden van de tijd onderhevig.