Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bart op 29 december 2004, 22:44:07
-
Dadels vullen met roomkaas is volgens sommigen not done. Maar stel nou dat je zo'n bakje hebt liggen? Christiaan somde het probleem op:
Die zaten in een kerstpakket, dus dat telt eigenlijk niet mee.
De dadels zaten in een kerstpakket. Ze waren nog niet gevuld.
"Maar ja, wat moet je er anders mee"
-
Bij de thee...
Maar dat is geen koken, dus...
-
gevulde druivenbladeren:
ingredienten
300 gr ricotta
60 gram gemalen amandelen
25 gr dadels zonder pit, fijngehakt
25 gr amandelschaafsel, geroosterd
12-16 druivenbladeren
recept
klop de ricotta los in een kom, en doe alle amandelen en de dadels erbij
laat de druivenbladeren in water weken en laat ze dan uitlekken
leg ze op een werkblad en schep er wat kaas-spul op, vouw dde bladeren dan dicht en doe er aluminiumfolie omheen (je kunt ze ook per twee verpakken)
8-10 minuten grillen, 1 keer omdraaien
-
Kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:
Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.
-
Maar dat is geen koken, dus...
Inderdaad. Brood, koffie, hummus en dadels. Geniaal, en ik zou het elke ochtend doen als ik niet hyper werd van koffie.
Je kan er een taartbodem van maken met biscuitjes. Chutney met tomaten. En je kan ze in boter of olie bakken met amandelen en rozijnen en dan door rijst roeren met rozenwater.
En daar houdt mijn ervaring met dadels op.
-
- Walnoot-dadelcake
- door de curry heen
- door salade met bv wortel
- fijnhakken, balletjes vormen en door gesmolten chocolade halen
-
'k Heb laatst nog een currytje gemaakt van dadels, rozijnen, amandelen en cashewnoten. Vanavond het laatste restje ervan gegeten. :yummie:
-
- Walnoot-dadelcake
O ja, da's wel erg jummie. Ik heb een keer een plakje gehad van een Nijmeegse biologische bakker die een euro of 8 durft te vragen voor zo'n cakeje... Maar toen was het wel alsof er een engeltje...
-
Behalve een recept voor dadelbrood:
Ingrediënten:
150 gr bloem
100 gr suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels Grand Marnier
3 eieren
300 gr gemengde noten (gepeld)
50 gr gekonfijte vruchten
50 gr rozijnen
250 gr dadels
boter om het bakblik in te vetten.
Bereidingswijze:
Was de rozijnen en laat de uitgelekte rozijnen een half uurtje trekken in de Grand Marnier. Hak de noten vrij grof. Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker schuimig totdat er een wat dikkere saus ontstaat. Spatel hier de bloem luchtig doorheen. Voeg de ontpitte en fijngesneden dadels, de gehakte noten, gekonfijte vruchten en de rozijnen toe. Meng alles totdat een glad beslag ontstaat en schep dit in een beboterd bakblik. Verwarm de over voor op 175°C en laat het dadelbrood in ongeveer een uur en een kwartier bakken. Mocht het brood teveel kleur krijgen, kunt u het afdekken met wat aluminiumfolie. Het brood is gaar als bij het prikken in het brood geen deeg blijft kleven.
Heb ik ook nog een recept voor (winter)posteleinsalade met dadels en geitenkaas:
Ingrediënten:
1 bussel postelein
50 g geitenkaas
2 eetlepels. maiskiem- of zonnebloemolie
1 eetlepel citroensap
10 dadels en geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten
Bereidingswijze:
Rooster de pitten in een droge pan op laag vuur.
Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap.
Halveer en ontpit de dadels, meng met de dressing.
Voeg hierbij de winterpostelein en schep goed om.
Doe dan de verkruimelde geitenkaas erdoor.
Schep de salade op de borden en bestrooi met de warme geroosterde pitten.
en een voor appels gevuld met dadels:
Ingrediënten:
4 appels
100 g dadels
3 eetl. sinaasappelsap
1 eetl. sinaasappelmarmelade
3 eetl. bruine suiker
poedersuiker
2 dl room
Bereidingswijze: Was de appels, haal er de klokhuizen uit met een appelboor. Snij de appels in het midden rondom in. Ontpit de dadels, hak fijn. Meng met bruine suiker, sinaasappelsap, marmelade. Vul de appels met de vulling en bak in 25 min. gaar op 180°C. Klop room stijf met poedersuiker, serveer bij de appels. (van de Odin-site)
Maar de combi dadels-kaas-noten is ook altijd lekker!
-
Laatst gevonden bij de Turk: verse dadels. Iemand daar nog speciale variaties mee?
-
Bij de biowinkel verkopen ze wel eens mocca-dadeltaart, een slagroomtaart, erg lekker.
-
Bart: kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:
Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.
Dadels vullen met amandelspijs:
Absoluut maken en eten! Iedereen! Dat is zooo lekker.
Helemaal als je er nog een warme saus (room met whisky oid) en ijs bij doet.
-
Uit Molly Katzen's Sunlight Cafe:
Masfouf: Marokkaanse couscous met pijnboompitten, pistachenootjes, dadels, kruiden en yoghurt.
Gebakken ricotta met dadels, walnoten en citroenrasp.
Smeerkaas: Stilton met dadels en citroen.
Dadels-pinda's-lijnzaad-cranberrie-kokos ontbijtnuggets.
http://www.molliekatzen.com/
-
Ik heb van de week een pak dadels gekocht en op één dadel zat een donkere haar. Ik dacht dat 'ie misschien van m'n man was, maar toen ik er later weer een paar at en het plastic er verder afscheurde zat er wéér een haar aan een dadel en die kan toch echt niet van hem zijn. Getverdegetver.
Ik geloof dat ik het hele pakje maar in de prullebak ga kieperen.
-
Zag laatst bij mijn ouders dadels liggen, en die heb ik heimelijk achterelkaar opgesnoept. Ze smaakten erg zoet (dus lekker natuurlijk), maar vroeg mij af of die zoetheid een natuurlijke zoetheid was, of fabrieksmatige zoetheid.
Gedroogde mango uit de Filippijnen is ook superlekker, maar die worden in ieder geval met suikers gedroogd (dacht ik), ik vrees een beetje dat met (deze) dadels misschien ook zoiets gebeurt is, hoewel niet voor conservering. Mijn vraag dus; zijn dadels per definitie altijd mierzoet uit zichzelf?
-
Dadels zijn van zichzelf al heel erg zoet, dus ik denk niet dat er suikers aan toegevoegd worden bij het drogen.
edit: Oeps, net even gezocht, maar het blijkt dat er zowel gedroogde dadels zijn zonder toevoegingen, alswel dadels die voor het drogen besproeid worden met een glucosestroop, om ze te laten glimmen en de houdbaarheid te verlengen. Het kan allebei dus.
-
Ik vind het wel lekker, maar af en toe een paar.Ik vind zo'n verpakking altijd te veel.
-
Kwam tijdens het zoeken een optie tegen waar mijn tanden al zeer van doen als ik het lees:
Vullen met amandelspijs. In een draad over veganistische toetjes.
Dat lijkt me een geweldige combinatie.
Ik ben namelijk gek op dadels, ga dit zeker proberen :chef:
-
dadels vullen met iets van monchou of geitenkaas/honing en dan pistashnootjes eroverheen... ik vind het lekker
-
Ik ook, maar laat de stijlpolitie (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=9011;start=msg232192#msg232192) het maar niet horen! ;)
-
verse dadels dopen in de pure chocolade. Heb ik pas gedaan en als cadeau weggegeven toen ik bij vrienden ging eten. Erg lekker.
zo, dit was de ontmaagding qua berichten posten :)
-
Een gerecht met dadels uit 'Afrodite' van Isabel Allende, een zinnenprikkelend gerecht dus :):
-4 courgettes
-1 el olie
-1/2 geraspte ui
-1/2 geraspte wortel
-1/2 kop room
-1 tl kerriepoeder
-2 el geraspte kokos
-1/2 kop kokosmelk (of zoete wijn)
-4 in reepjes gesneden dadels
Courgettes in lengte doormidden snijden en even opbakken in de olie, uit de pan nemen en de ui, wortel, kerrie, kokos en dadels 5 min opbakken. Kokosmelk toevoegen en nog 10min laten koken. Courgette toevoegen en nog 10min verder gaar laten worden. Van het vuur halen, room toevoegen en opdienen.
-
Ik eet dadels altijd gewoon zo op. Niks er in of er bij, gewoon direct opsmikkelen.
Die verse van de Turk vind ik het lekkerst, maar soms lijkt het net of ze al maaaaaanden in die kartonnen doosjes hebben gezeten, zo stoffig. Ik spoel ze altijd eerst helemaal af, en dan nog ben ik soms bang dat er vieze beestjes in zitten. :P
-
Een dadeltempura? Zou dat wat zijn? Maar dan moet er nog wat bij in die tempura. Iets frissigs. Maar wat..
-
Citroenroomkaas?
-
Een dadeltempura? Zou dat wat zijn? Maar dan moet er nog wat bij in die tempura. Iets frissigs. Maar wat..
Roomkaas. :heehee:
-
In een experimenteerdrang maakte ik onlangs een sojashake van dadels en appels, met een snuifje kaneel en wat ahornsiroop. Viel best mee :)
-
Ik vind stukjes dadel ook erg lekker om door fruitsalades te doen.
-
Bij de Aldi zijn soms dadels te koop en die zijn errug lekker :P
-
Die verse van de Turk vind ik het lekkerst, maar soms lijkt het net of ze al maaaaaanden in die kartonnen doosjes hebben gezeten, zo stoffig. Ik spoel ze altijd eerst helemaal af, en dan nog ben ik soms bang dat er vieze beestjes in zitten. :P
Inderdaad. Moeten natuurlijk nog wel zacht zijn, maar juist die zachte zijn verdacht. Let goed op de witte spikkeltjes, dat zijn vaak suikers, maar niet als ze bewegen! :pukey: Heb laatst zo 2 partijen bij verschillende Turkse winkels gevonden..
-
Ik heb ook wel eens een doos gekocht daar echt beesten in zaten.
Maar vooral beestenkeutels
-
In engeland kennen ze een heerlijk toetje: Sticky Toffee Pudding, gemaakt met o.a. dadels. Recept is gemakkelijk op het internet te zoeken.
-
Stijlpoltie of niet, ik zeg: vullen met Tofutti cream-cheese.
-
En zo is dat! Wij maken verdorie toch zelf wel uit wat wij met onze dadels doen
Stijlpolitie? Tssss :angry7:
-
Ik vul ze met een mengsel van gerapste kokos en sinappel bloessem water of rozen water...
'nique
-
Mijn moeder had dadels meegenomen. Daarop staat:
Zoet met lichte honingsmaak. Ik vertrouw die dingen dus niet.
Is er honing toegevoegd eraan?
Of bedoelen ze dat de smaak een beetje honingerig is?
Staat niets bij ingredientenlijst, behalve dadels, water en E202.
-
Mijn moeder had dadels meegenomen. Daarop staat:
Zoet met lichte honingsmaak. Ik vertrouw die dingen dus niet.
Is er honing toegevoegd eraan?
Of bedoelen ze dat de smaak een beetje honingerig is?
Staat niets bij ingredientenlijst, behalve dadels, water en E202.
Ik denk niet dat er honing bij te pas is gekomen. Dadels kunnen nogal van smaak verschillen en ik kan me goed voorstellen dat er bij zijn die van nature iets 'honingachtig' hebben.
-
ok.. denk ook dat ze zoiets bedoelen. Ik eet dus eigenlijk nooit dadels, dus weet niet precies hoe ze smaken.
Alleen in dat rawfoodboekje staan veel dingen met dadels, dus moet ze dan toch maar eens eten :)
-
Maak er Sticky Toffee Cake mee! Die ga ik vandaag maken als kersttoetje. Megamachtig, maar ook erg lekker. Ik heb dit recept uit de Elle eten en zij hebben het weer van Het buffet van odette & yvette en die hebben het weer van Cafe restaurant Amsterdam.
Sticky toffee cake
Oven op 180 graden
175 gram fijngehakte dadels zonder pit met 300 ml water opkoken.
Pan van het vuur nemen, 1,5 tl zuiveringszout er door roeren.
60 g boter met 175 gram suiker luchtig kloppen.
2 eieren er door kloppen
175 gram zelfrijzend bakmeel erdoor scheppen
dadelmengsel erdoor mengen en 1 kleine tl vanille-essence er door mengen
in beboterde springvorm doen en 35 min in de oven zetten
maak ondertussen de saus:
200 gram bruine basterdsuiker, 6 el slagroom, 140 gram boter en 1 kleine tl. vanille-essence op middelhoog vuur tegen de kook aan brengen
Giet de helf hiervan over de cake en zet hem terug in de oven tot de saus geabsorbeerd is en de bovenkant van de cake goudbruin en bubbelend heet is.
Serveer warm met de rest van de saus.
-
dadels vullen met iets van monchou of geitenkaas/honing en dan pistashnootjes eroverheen... ik vind het lekker
deze gaan het worden.....
ik kan deze dadels vast overdag al klaarmaken en dan alleen de honing en nootjes er op het laatste moment over heen doen, toch?
-
dadels vullen met iets van monchou of geitenkaas/honing en dan pistashnootjes eroverheen... ik vind het lekker
deze gaan het worden.....
ik kan deze dadels vast overdag al klaarmaken en dan alleen de honing en nootjes er op het laatste moment over heen doen, toch?
Waarom vul je ze niet met iets... leuks :) Met monchou is wel erg ouderwets. Een walnoottapenade met stukjes gedroogde cranberry is al heel wat meer 2006.
Afijn, mocht je ze toch met roomkaas vullen, dat kan je idd wel van te voren maken en dan in de koelkast bewaren.
-
dadels vullen met iets van monchou of geitenkaas/honing en dan pistashnootjes eroverheen... ik vind het lekker
deze gaan het worden.....
ik kan deze dadels vast overdag al klaarmaken en dan alleen de honing en nootjes er op het laatste moment over heen doen, toch?
Waarom vul je ze niet met iets... leuks :) Met monchou is wel erg ouderwets. Een walnoottapenade met stukjes gedroogde cranberry is al heel wat meer 2006.
Afijn, mocht je ze toch met roomkaas vullen, dat kan je idd wel van te voren maken en dan in de koelkast bewaren.
misschien ouderwets, maar ik blijf het een lekkere combi vinden, roomkaas brengt er iets fris bij
-
Waarom vul je ze niet met iets... leuks :) Met monchou is wel erg ouderwets. Een walnoottapenade met stukjes gedroogde cranberry is al heel wat meer 2006.
Afijn, mocht je ze toch met roomkaas vullen, dat kan je idd wel van te voren maken en dan in de koelkast bewaren.
Ik wil natuurlijk niets liever dan enorm 2006 zijn ;)
walnoottapenade = gehakte walnoten, olie en gedroogde cranberry (haal ik dat bij de natuurwinkel?) in de blender?
-
walnoottapenade = gehakte walnoten, olie en gedroogde cranberry (haal ik dat bij de natuurwinkel?) in de blender?
Ja zoiets lijkt me ja :). Goed op smaak brengen met iets zout en peper, omdat het anders nogal te zoet wordt. Evt. een klein beetje kwark of creme fraiche erdoor roeren (maar niet te veel want dan wordt het te vloeibaar). Die cranberry is idd bij de natuurwinkel te koop maar het is helaas wel duur vind ik.
-
Gedroogde Cranberry is ook te koop bij de Tuinen. Een stuk voordeliger, maar dan natuurlijk wél met bestrijdingsmiddelen.....
-
Op Terschelling heten gedroogde, gesuikerde cranberries duinkusjes, lief hè :heart:
-
Ik heb zelf nog een recept bedacht.... uitgeprobeerd in een intiem kerstdinertje met mn vriendje.
Dadel-kaastaart
5 plakkies bladerdeeg (of zelf deeg maken)
beetje paneermeel
boter
150 gram ontpitte dadels
1 rode ui, grof gesnipperd
100 gram blauwe kaas
150 gram (geraspte) emmentaler
150 gram gemengde noten (walnoten, macadamia's, cashewnoten etc)
3 eieren
1,5 dl melk
theelepel gedroogde tijm
zout, peper naar smaak
Vorm invetten, paneermeel erover strooien zodat de vorm bedekt is, overtollig paneermeel verwijderen. Bladerdeeg in vorm doen.
Dadels opensnijden, 1 laag over bodem verdelen, helft van de noten er over verdelen, helft van de geraspte emmentaler er over verdelen. Deel van de uiensnippers er over, blauwe kaas er over verbrokkelen. weer laag dadels, noten, uien en afsluiten met de geraspte kaas.
Mengsel maken van de eieren, melk, tijm en zout en peper. Goed kloppen en dit over de taart gieten.
Taart in een (voorverwarmde) oven van 180C ongeveer 45 minuten afbakken.
Smakelijk! (gegarandeerd!)
-
Joh, dat ziet er lekker uit! Die ga ik ook een keer proberen!
-
ben wel benieuwd wat je dr van vindt.... verbeteringen zijn altijd welkom :)
-
M. en ik hebben gisteren broodjes buiten de deur gegeten en M. had een broodje/geroosterde panini met brie/dadels/pijnboompitten. Het was erg lekker! Thuis eenvoudig te maken als tosti.
-
Helemaal vergeten te melden, de kaas-dadeltaart was heel erg lekker!
Ik heb eigenlijk geen verbeteringen op het recept, alleen maar op m'n eigen werkwijze, ik was helemaal vergeten om noten om m'n boodschappenlijstje te zetten, ben toen maar de kast ingedoken en heb daar nog wat hazelnoten en amandelen kunnen opduiken (van dat garneerspul bij het bakken van taart en cake enzo, van die kleine zakjes) en die maar gebruikt. Ik denk dat het nog lekkerder was geweest als ik pecannoten e.d. had gebruikt (ik ben gek op pecannoten!), dus dat doe ik de volgende keer.
-
tof! mn eerste recept wat ik hier plaats en dan ook nog een goeie resensie ;) (met de complimenten aan de kok)...
k heb eigenllijk nooit pecannoten in huis, toch maar s aanschaffen want ik vind ze eigenlijk ook heel erg jummie!
-
M. en ik hebben gisteren broodjes buiten de deur gegeten en M. had een broodje/geroosterde panini met brie/dadels/pijnboompitten. Het was erg lekker! Thuis eenvoudig te maken als tosti.
Vandaag hebben we thuis tosti's gemaakt met danish blue en dadels. Ook erg lekker.
-
Paar dagen geleden dadelstroop gekocht. Had het lang geleden thuis al eens geproefd en steeds gemist. Je vindt dat blijkbaar enkel in natuurvoedingswinkels, en redelijk prijzig dan.
-
heb vandaag dadelkoekjes gemaakt voor het eerst. niet denderend gelukt, maar ze zijn eetbaar. ;)
-
heb vandaag dadelkoekjes gemaakt voor het eerst. niet denderend gelukt, maar ze zijn eetbaar. ;)
Receptuur graag, ikke is idolaat van dadels en koekjes. :P
-
Kuliçe (dadel of walnoten koekjes):
Ingrediënten:
Deeg:
* 3 koppen meel
* 1 kop zonnebloemolie (kan ook minder)
* 1 pakje vanille
* 1/2 theelepel zout
* 1 theelepel gist
* 1 kop lauw water
Vulling voor de kuliçe met walnoten:
* gehakte walnoten 300 a 400 gram
* 1/2 kop suiker
* 1 theelepel fijngemalen cardamom
* 1 theelepel kaneel
* 1 eetlepel water
Dit alles meng je weer samen. 1 eetlepel water is nodig om het geheel bij elkaar te houden, zodat je er goed mee kan werken.
Vulling voor de kuliçe met dadels:
* dadels (pit eruit uiteraard) 200 gram
* 2 eetlepels zonnebloemolie
* 1 theelepel fijngemalen cardamom
* 1 theelepel kaneel
Olie in een koekepan doen en de dadels erin. Op een laag vuurtje zetten en langzaam bakken totdat het een zacht geheel wordt. Kruiden toevoegen.
Werkwijze:
Deeg:
Dit moet je gewoon gaan mengen en kneden als gewone deeg. 1 kop water gebruik je er in principe voor, maar je hoeft niet alles te gebruiken! Je doet net zoveel water erbij totdat je een mooie stevige deeg krijgt. Zeker niet meer dan 1 kop water erin doen!
Vulling bereiden als hierboven beschreven
Maak van het deeg bolletjes in de gewenste grootte. Maak in de palm van je hand van ieder bolletje een klein plat cirkeltje. Leg in het midden van ieder cirkeltje wat vulling en vouw ze dicht. Je kunt er allerlei figuurtje mee maken natuurlijk.
Leg de koekjes op een ingevet bakblik (of op bakpapier) en bestrijk ze met wat ei, welke je eerst opklopt.
Nu ongeveer op 200 graden voor zo een 25 minuten de oven in.
-
Laatst gevonden bij de Turk: verse dadels. Iemand daar nog speciale variaties mee?
Vers, als in: ze zitten nog aan een takje?
Die heb ik hier nu liggen. Er werd mij verteld dat ze vanzelf bruin zouden worden. Nou, dat worden ze. Ook zacht. Als ik geen beter vermoeden zou hebben, zou ik denken dat ze nu gewoon wegrotten. Maar kan iemand mijn stille vermoeden bevestigen? Dat de dadels van de harde gele vrucht die ze eerst zijn aan een takje, in de loop van weken verworden tot zachte bruine rotlijkende vruchtjes? De geur is nog niet rot. Hooguit verdacht.
-
Ik heb de moed gehad. En ik ben er vooralsnog niet ziek van geworden.
-
Ik had laatst ook (gele) verse dadels, en die heb ik meteen opgegeten. Ging prima hoor! Er zat een beetje een wrange smaak aan, maar die was niet al te storend (voor de meesten die hebben geproefd althans. ;))
-
jij hebt ze gegeten toen ze nog geel en hard waren? Heb ik ook geprobeerd, uiteraard, maar ook totdat ze begonnen bruiner en zachter werden richting rot. Smaken ze beduidend zoeter. Wat logisch is.
-
jij hebt ze gegeten toen ze nog geel en hard waren? Heb ik ook geprobeerd, uiteraard, maar ook totdat ze begonnen bruiner en zachter werden richting rot.
Het is niet rot, het is rijp (http://en.wikipedia.org/wiki/Date_Palm#Fruit).
-
Er is nu dadelbrood in de maak!
-
Gecombineerd met sesamzaad is het niet zo'n geweldig idee, naar mijn mening.
-
Ik vul mijn dadels met een mengsel van gerapste kokos en sinaasapel bloesem water of rose water... Heerlijk exotische!
'nique
-
Speciaal voor Aiko: in het blad Smaakmakend las ik dat er dadelsuiker te koop is. Misschien iets voor jou?
-
Ik heb nog een pot dadelstroop staan. Is niet lekker (wee-zoet).
-
Mijn buurtsupert heeft koningsdadels, zohooo lekker :kwijl:.
-
De vriendin van mijn moeder maakte met kerst als voorgerecht een salade van veldsla met dadels en geitenkaas en in de dressing zat verse gemberwortel en dat was een heerlijke combinatie!
-
Kuliçe (dadel of walnoten koekjes):
Heerlijk recept volgt
Merci mille fois! :cheer: Ik zocht al lang naar het recept voor die koekjes, maar ik wist niet hoe ze heetten.
-
Gespot: Yogi & Yousef dadels
Dit keer spotten we erg lekkere dadels!
Source: Gespot: Yogi & Yousef dadels (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/13014-gespot-yogi-yousef-dadels)