Vegatopia Forum
Vegetarisch - special interests => Reizen => Topic gestart door: willem op 28 december 2004, 21:45:46
-
ik moet nogal eens voor een dienstreis naar elders. Ook naar het culinaire België. Dus erg verwachtingsvol aangeschoven aan tafels waarop een menukaart stond voor vlees- en viseters. Daarom even naar de gerant, of ze ook rekening hadden gehouden met vegetarisch. Natuurlijk, natuurlijk, gevarieerde legumes? Vond ik prima natuurlijk om verschillende groentes creatief te laten klaarmaken. Kreeg ik een bord met 6 verschillende groentes mooi neergelegd en verder niets. Ook de andere dingen die bij een maaltijd horen, zoals aardappeltjes, patatjes of sla was er niet, de vleeseters moesten het ook met een lapje en verder niks doen. Maar het ijs was lekker. Jammer dat ik dit vaker in het Waalse deel van België heb meegemaakt, de meeste restaurants in NL zijn er veel beter op ingespeeld. Zelfs de motelketen van Van der Valk heeft grote variatie.
-
Zat dat restaurant dan maar in de blacklist. Op de meeste plaatsen in België kan je prima vegetarisch eten. Vegetarisme is in België even aanvaard als in Nederland. In Wallonië kan het soms iets moeilijker liggen, maar daar heb ik nooit problemen gehad.
Trouwens, als je echt enkel groenten op je bord krijgt, dan staat niets in de weg om simpelweg kroketten, aardappels, brood, rijst of whatever bij te vragen. Ze bijten heus je neus niet af.
-
Wat was de naam van het restaurant en waar zit het?
-
Trouwens, als je echt enkel groenten op je bord krijgt, dan staat niets in de weg om simpelweg kroketten, aardappels, brood, rijst of whatever bij te vragen. Ze bijten heus je neus niet af.
Ik weet de naam van dat Restaurant niet meer. Maar het was in de soort van de haute cuisine: weinig op je bord en geen extra dingen als aardappeltjes in welke vorm dan ook. Ook niet als je er om vraagt. Bij Krasnapolsky in Amsterdam heb ik een soortgelijke ervaring opgedaan. Daar een keer eten is echt een ervaring. Stel je hebt geld genoeg en eet daar elke dag dan heb je binnen een jaar een chronisch tekort aan alle voedingsstoffen. Soep was dun, te zout, het hoofdgerecht was tagliatelli met een onduidelijk sausje, ijs na en voor de prijs van bijna 30 euro. Gelukkig hoefde ik het niet zelf te betalen en na afloop voor de maagvulling even een patatje gehaald.
Mijn ervaring is wel dat bij de meer betaalbare restaurants veel meer en beter vegetarisch te krijgen is en ruimschoots aan extra schaaltjes wordt geserveerd.
-
Bij Krasnapolsky in Amsterdam heb ik een soortgelijke ervaring opgedaan. Daar een keer eten is echt een ervaring. Stel je hebt geld genoeg en eet daar elke dag dan heb je binnen een jaar een chronisch tekort aan alle voedingsstoffen.
Dat is ook niet de bedoeling van die restaurants, niemand eet daar dagelijks.
Niet dat ze dan te weinig moeten serveren (ik heb overigens zelden te weinig ergens gehad in restaurants) maar het is niet zo dat ze uit de gehele schijf van vijf koken.
-
Dat is ook niet de bedoeling van die restaurants, niemand eet daar dagelijks.
Niet dat ze dan te weinig moeten serveren (ik heb overigens zelden te weinig ergens gehad in restaurants) maar het is niet zo dat ze uit de gehele schijf van vijf koken.
Nou, dat is dat wel erg merkwaardig. Je eet niet alleen voor het lekkere (wat het bij Kras niet was) maar ook om voldoende binnen te krijgen. Blijkbaar is het zo dat hoe duurder hoe slechter ze omgaan met verantwoord eten. Denk ook aan de foie gras. Te weinig krijgen is mij vaker overkomen, maar dan alleen in dit soort restaurants. Als je vleeseter bent dan kun je wel volstaan met een stevige biefstuk, maar een op zichzelf goed klaargemaakte paté is door de samenstelling al gauw te weinig vullend. De bediening heb ik daar eens op gewezen en een keer erna kreeg de vegetarische eters wel extra dingen. Het is ook dat men niet weet dat vegetarisch wat lichter verteerbaar is.
-
Vegetarisme is in België even aanvaard als in Nederland.
Daar ben ik toch niet mee akkoord. :nooo:
Er zijn er echt nog veel die niets vegetarisch hebben en het ook niet willen maken.
En dan nog al die andere met de ultieme vegetarische spaghetti
-
in de grote stad is het altijd beter vegetarisch eten, dan in een dorpscafe. dat is in nederland en zo, maar ook in belgie...
-
Het is maar net waar je binnen stapt. In een grote stad heb je meer keus qua aantallen restaurants, maar ik ken ook voortreffelijke restaurants op het platteland. Overigens ken ik in mijn eigen buurt maar weinig restaurants waar ze helemaal geen vegetarisch serveren. Ook op het platteland hebben ze allemaal wel wat, ook andere dingen dan omeletten en kaasplakken. Het probleem is meestal dat je maar één keuzemogelijkheid hebt.
-
Hier nog een paar tips, Willem:
- België in de Vegatopia-restaurantgids (http://restaurantgids.vegatopia.com/be/)
- De EVA-restaurantgids (http://www.vegetarisme.be/php/resto.html?s=5&ss=3&sss=0)
- Topic over Antwerpen in het restaurantforum (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=7946;start=0)
Als je eens een goede tip wil voor in Antwerpen (of Lier), mag je me altijd een PB'tje sturen.
Als je vaak in Vlaanderen komt, is het boekje "Waar eten veggies" (Uitg. Lannoo; ISBN 90-209-5395-8) een aanrader.
In Wallonië is het inderdaad allemaal wat moeilijker, maar het moet beter kunnen dan wat je daarboven beschrijft!
-
Dank je Anya, het is echter niet alleen in Brussel geweest dat men zich wat ongemakkelijk gedroeg bij dit soort vragen. Ik heb het in Brugge ook meegemaakt. Het ligt waarschijnlijk minder aan de streek, maar meer aan het soort restaurant. Hoe duurder hoe minder ze zich iets aan hoeven te trekken van afwijkend: ze krijgen toch hun inkomsten wel. Voor de restaurants in de betaalbare sector moet men zich voor iedere klant inzetten. En dat merk je. In duurdere soort (kom ik 3 of 4 keer per jaar en gelukkig hoef ik dat niet zelf te betalen) komen ze ook niet vragen of "het wel smaakt". Ik had daar graag antwoord op willen geven. Zoals je hierboven ook kunt zien, hetzelfde verschijnsel deed zich in Amsterdam voor bij Krasnapolsky.
-
ik moet nogal eens voor een dienstreis naar elders. Ook naar het culinaire België. Dus erg verwachtingsvol aangeschoven aan tafels waarop een menukaart stond voor vlees- en viseters. Daarom even naar de gerant, of ze ook rekening hadden gehouden met vegetarisch. Natuurlijk, natuurlijk, gevarieerde legumes? Vond ik prima natuurlijk om verschillende groentes creatief te laten klaarmaken. Kreeg ik een bord met 6 verschillende groentes mooi neergelegd en verder niets. Ook de andere dingen die bij een maaltijd horen, zoals aardappeltjes, patatjes of sla was er niet, de vleeseters moesten het ook met een lapje en verder niks doen. Maar het ijs was lekker. Jammer dat ik dit vaker in het Waalse deel van België heb meegemaakt, de meeste restaurants in NL zijn er veel beter op ingespeeld. Zelfs de motelketen van Van der Valk heeft grote variatie.
Eén van de eerste dagen dat ik meedeed aan dit forum had ik dit bericht geplaatst. Er werd toen terecht gevraagd wel restaurant het betrof. Nu hier komt ie dan eindelijk:
Aux Arms de Bruxelles aan de Beenhouwerstraat (rue de Bouchères)
In Brugge was het iets minder erg maar ook niet optimaal rekening gehouden met vegetariërs ondanks dat er voor 5 mensen op een groep van 60 was opgegeven. Dit was in Brouwerij de Halve Maan aan het Walplein.
-
Beenhouwerstraat
Ja, wauw. Je hebt je vangen als de eerste de beste toerist! :P (De Beenhouwersstraat heeft geen al te goede reputatie, geen enkele Belg die het in z'n hoofd haalt daar te gaan eten.)
-
Dat was toch die straat met van die foute kerels voor de deur van restaurants die mensen, als was het een bordeel, naar binnen lokken met gladde praatjes?
-
Yep. En een plek waar mensen van de Federale Voedselagentschap en belastingsinspecteurs maagzweren krijgen.
-
Maar het was wel heel chique. Ook had ik het niet uitgezocht, maar ik was deel van een gezelschap.
-
'Aux Armes de Bruxelles' is nog 1 van de weinige fatsoenlijke zaken in de Beenhouwersstraat. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar het is wel één van de weinige zaken in die straat waar een Brusselaar naar binnen durft.
Wanneer je toch naar een chic restaurant wil gaan met vleeseters, kan je misschien beter naar Le Petit Boxeur (Borgwal 3, nabij Anspachlaan) gaan. Dit is een gezellig restaurant met een goede keuken. Het vegetarische aanbod is niet enorm (2 voorgerechten en 2 hoofschotels dacht ik) maar het is wel meer dan ok. Reken op 30€ pp.
-
We gingen vorig weekend naar de Ardennen met 4 gezinnen en logeerden in de Gite d'étape (jeugdherberg) in de Judenstrasse te Eupen. Ik had op voorhand gemeld dat we met 4 vegetariers waren. Nu had ik geen hoge verwachtingen, de vorige keren kregen we in jeugdherbergen een vegaburger, schnitzel ofzo. Dus waren we aangenaam verrast toen het eten op tafel kwam, een mega-grote quorngehakt/spinazie/puree-schotel met veel kaas gegratineerd. Lekker !! De vleeseters waren jaloers en kwamen allemaal effe proeven. De schotel was dan ook zuiver op!
-
Ik heb eens in Brugge gegeten. Weet niet meer hoe het restaurant heet. Maar daar kreeg ik een heel bord met groente/rauwkost. Zeg maar wat rode bietjes, geraspte wortel, een hoopje maïs en wat witte kool schaafsel met daarbovenop twee megaplakken rauwe tofu. Mjam... Wees blij dat je niks mij je groente kreeg. ;)
-
We gingen vorig weekend naar de Ardennen met 4 gezinnen en logeerden in de Gite d'étape (jeugdherberg) in de Judenstrasse te Eupen.
Ik denk dat deze sowieso een van de betere jeugdherbergen van België is.
-
Heeft iemand misschien een restaurant-tip voor Gent? Daar ga ik nl oud & nieuw vieren (en dus hopelijk lekker uit eten!)
-
Heeft iemand misschien een restaurant-tip voor Gent? Daar ga ik nl oud & nieuw vieren (en dus hopelijk lekker uit eten!)
Niet echt iets voor de feestdagen maar toch een aanrader: "De Frietketel" (papegaaistraat) Dit is een frituur met een zeer grote keuze aan vegetarische snacks. Zeer vriendelijke bediening ook.
Lekker Gec (Maria Hendrika plein, aan het station) Dit vond ik persoonlijk geen aanrader. (vb té plat gekookte pasta, autistische bediening, het restaurant is ook niet echt gezellig ingericht)
De Appelier (Citadellaan) Doorsnee vegetarisch restaurant. Verzorgde dagschotels, maar ook dicht tijdens de feestdagen lees ik net.
Tja wellicht kunnen Nick en Johan je meer tips geven.
-
African Queen schijnt goed te zijn. 2 jonge starters op een boot, gemengde kaart. Ben er nog niet geweest maar wel van plan!
-
Ik heb net even op de site van African Queen gekeken, en dat ziet er goed uit! Bedankt voor de tip!
De frietketel lijkt me dan wel weer geschikt voor 1 januari: voor de vette hap tegen de kater ;D
Meer Gent-tips zijn nog altijd welkom...
-
In het Vooruit in Gent heb ik ooit eens heerlijk vegetarisch gegeten,
www.vooruit.be
-
Meer Gent-tips zijn nog altijd welkom...
België ligt niet aan de andere kant van de wereld hoor, daarom vind je Belgische restaurants dus gewoon terug in het Restaurantforum :). Daar is geloof ik ook een Gent-draad.
-
België ligt niet aan de andere kant van de wereld hoor
En ik dacht nog wel zo'n exotische bestemming gekozen te hebben :laugh: Ik zal es op het restaurantforum kijken!
-
Vandaag was ik in Doornik (http://nl.wikipedia.org/wiki/Doornik) en daar leek me toch dat het vegetarisch aanbod minder was dan in de meeste Vlaamse steden en Brussel. Natuurlijk kan je wel een pizza vinden ofzo. Wat me ook opviel is dat in de zeldzame vegetarische gerechten vaak geitenkaas zat. Zelf heb ik gegeten bij 'Plaisir Gourmand' op de Grand Place, maar dat is eerder een tea room met een kleine kaart, geen 'echt' restaurant.
-
En ik dacht nog wel zo'n exotische bestemming gekozen te hebben :laugh: Ik zal es op het restaurantforum kijken!
En we hebben natuurlijk ook nog een restaurantgids voor België (http://restaurantgids.vegatopia.com/be/). Met ook een stuk of dertig Gentse adressen (http://restaurantgids.vegatopia.com/be/oost-vlaanderen/gent/).
-
Gent is wel de gemakkelijkste plaats voor vegetarisch eten, gevolgd door Antwerpen en Brussel. Net omdat EVA in Gent zit, heb je een goed overzicht van het vegetarische eten aldaar.
-
Gent is wel de gemakkelijkste plaats voor vegetarisch eten, gevolgd door Antwerpen en Brussel. Net omdat EVA in Gent zit, heb je een goed overzicht van het vegetarische eten aldaar.
:whack: Antwerpen, gevolgd door..., ja?
-
Gent is wel de gemakkelijkste plaats voor vegetarisch eten
Ik ben inmiddels in Gent geweest en het aanbod aan vegetarische gerechten viel me eigenlijk erg tegen... Op de vraag "Hebben jullie ook iets vegetarisch?" werd een aantal keer enthousiast gereageerd met "Ja hoor, we hebben vis!" :crying:. De meeste restaurants hadden niets vegetarisch op de kaart staan, of alleen pasta met kaas of salades.
(Met Oud & Nieuw waren bovendien heel veel restaurants gesloten. De restaurants die op Oudejaarsavond wel geopend waren, boden meestal alleen een peperduur vast menu, bestaand uit heel veel vlees.)
Het goede nieuws is dat ik wel heerlijke patatten heb gegeten (waarom hebben ze die lekkere mayo in Nederland toch niet?). Bovendien hadden ze bij een Indiaas-Pakistaans restaurant een stuk of 8 vegetarische gerechten :cheer: Nu wilde ik deze toevoegen aan de restaurantgids, maar ik weet de naam niet meer... Het was iets met een M. Weet iemand wat ik bedoel?
-
Ik ben inmiddels in Gent geweest en het aanbod aan vegetarische gerechten viel me eigenlijk erg tegen... Op de vraag "Hebben jullie ook iets vegetarisch?" werd een aantal keer enthousiast gereageerd met "Ja hoor, we hebben vis!" :crying:. De meeste restaurants hadden niets vegetarisch op de kaart staan, of alleen pasta met kaas of salades.
Als je een gewoon restaurant binnen stapt heb je inderdaad de kans dat ze niets degelijks vegetarisch hebben, toch blijft Gent het paradijs voor vegetariërs gezien het (voor een niet zo ontzettend grote stad) groot aantal volledig vegetarisch restaurants en restaurants waar je wel wat keuze hebt als vegetariër. Je moet enkel het (zeker niet volledige) lijstje van meer dan 30 restaurants dat op vegatopia te vinden is (en het lijstje van restaurants dat op vegetarisme.be te vinden is) mee nemen en je vindt wel iets.
(En voor niet-toeristen is het bovendien een paradijs vanwege de vele cursussen vegetarisch koken, het aanzienlijk aanbod natuurvoedingswinkels, ...)
(Met Oud & Nieuw waren bovendien heel veel restaurants gesloten. De restaurants die op Oudejaarsavond wel geopend waren, boden meestal alleen een peperduur vast menu, bestaand uit heel veel vlees.)
Dat probleem heb je inderdaad op oudejaarsavond. (Al is het naar mijn ervaring nog erger in Nederland waar je na 18 uur gewoon geen open restaurants meer vindt.)
Het goede nieuws is dat ik wel heerlijke patatten heb gegeten (waarom hebben ze die lekkere mayo in Nederland toch niet?
Nee hoor, dat heb je niet! Je hebt er misschien wel heerlijke frieten gegeten ;)
En volgens mij hebben ze in de Nederlandse 'patatkramen' ook helemaal geen mayonaise, enkel frietsaus (jakkes!).
-
Een paar weken geleden zin wij met een grote club mensen naar Rodt (vlakbij St. Vith) voor een langlaufweekend geweest.
De hele club zou gaan steengrillen in het Biermuseum. Wij hadden ons niet opgegeven voor het eten.
Toen we daar echter kwamen, bleek, dat het restaurant in dit museum voor vegetariërs een uitmuntende vegaschotel had! Allerlei verschillende mjummie vleesvervangers, die op de steengrill konden en ook lekkere groentes, om te grillen. Héél goed en erg lekker, we hebben gesmuld!
Ik vond het klasse.
Groetjes,
Tigger
-
Weet iemand waar je wat feestelijker vegetarisch kunt eten in Gent? Het hoeft niet bij een vegetarisch restaurant te zijn.
-
Dankzij een kerstkado van een van mijn oude werkgevers, gingen we dit weekend op pad naar Genk. We zaten in Hotel Atlantis en kregen er een 3-gangen menu bij in het bijbehorende restaurant Ta-Jin.
Nergens stond dat het een vaststaand menu was, ook bij de receptie werd het niet vertelt. Bij het doorlezen van het menu zag ik al dat alles met vlees of vis was, maar in een 3-sterrenhotel heb ik toch wel enig vertrouwen.
De vriendelijke jongedame die ons bediende noemde ons menu op: Vooraf botervis (Ik lach naar mijn moeder dat ik dat niet eet), hoofdgerecht varkensrug (nu lachen we beiden dat we dat niet eten) en het toetje horen we niet eens.
Ik leg uit dat ik geen varkensvlees eet, geen vis en liever geen vlees in het algemeen.
Ze gaat naar de keuken om met de chef te overleggen (dat vind ik een groot pluspunt :D), maar komt terug met een optie voor rundercarpaccio (ehm eh liever geen vlees....) en lamsbout (laat maar).
Moeders bedingt een hoofdgerecht van garnalen met mango en ik vraag of de caesar's salad zonder kip in maaltijdsaladeformaat kan. Dat had ik beter niet kunnen doen.. Ik wil graag een glaasje huiswijn en vraag welke het beste bij mijn diner zal passen. het antwoordde luidde dat het niet uitmaakte aangezien ik toch geen vlees of vis eet. Het is niet lullig bedoelt, maar ik zou dat anders zeggen tegen mijn klant.... :-X
Mams krijgt goed gebakken garnalen (grillen is de specialiteit aldaar), waar verder weinig mee gedaan is. De gebakken mango met ui is lekker van textuur, maar de kruiding is raar. De meeste happen worden nogal door kardemom overheerst met af en toe een normaal hapje of een komijnzaadje voor de afwisseling.
Mijn bord staat gelijk aan een konijnenhemel. Een grote berg sla (rucola, frisee, radiccio etc) met fliebertjes komkommer, plakjes radijs, wat cherrytomaatjes, rozijnen en enkele pijnboompitjes en pistachenootjes. Het geheel smaakt wat bitter.
De gevulde aardappel die ik erbij krijg blijkt een bescheiden formaat te hebben, maar wel twee dikke plakken kruidenboter erin.
De winnaar van de avond is eigenlijk de frites. Die is goed gebakken en goed gezout. Ondanks ontbreken van een sausje, scoort deze een dikke voldoende.
Dan komt de serveerster vragen of het heeft gesmaakt. Ik merk op dat ik het geen malatijdsalade vind en zij vraagt wat ik wel verwacht dan (wederom pluspunt). Noem o.a. dat ik iets meer vulling verwacht in de zin van kaas of noten. Zij merkt op dat er noten inzaten en ik geef aan dit er nogal weinig te hebben gevonden. Over de kaas zegt ze dat ze alleen parmesan hebben en dat dit een nogal uitgesproken smaak heeft (Nee echt? Ik verkoop het nota bene zelf, maar goed) en dat het moeilijk is om iemand te plezieren die niets lust ??? Het valt even stil aan de tafel...
Ze legt uit dat het moeilijk is creativiteit te verwachten op zo'n drukke avond. Er zit in de zaal naast ons een groep van wel 18 man....
Ik probeer nog een keer uit te leggen wat mijn insteek is t.o.v. hun vlees/vismenu, maar aangezien zij niet de kok is heeft dat weinig nut. Ik ga door voor het toetje, waarbij de vriendelijke dame nog zegt dat die door een andere kok gemaakt is.
We delen een ijssoufle van mandarijn. Het eerste hapje is leuk, maar na de 5e heb je het wel geproefd. Het sausje op het bord is zo miniem, dat het kennelijk alleen puur voor de show is en de enige beschikbare afwisseling zit 'm dan ook in 4 pistachenootjes.
We waren blij dat we dit niet hoefden te betalen. Was een erg duur patatje geweest anders...
Mocht je ooit behoefte voelen, bel van te voren om te vragen of het een drukke avond is en om door te geven dat je zo'n niets lustends persoon bent.
Hotelkamer is verder een dikke prima (alleen wat doet dat niet roken kaartje in de asbak ???) en heeft zelfs een keukenblokje (begrijpelijk :O)
Ontbijtbuffet heeft diverse vegetarische mogelijkheden, als ei, kaas en melk tot je dieet behoren. Pluspunt: Verse jus. Minpunt: Zelf 10 sinaasappels uit moet persen voor 2 glaasjes met een herriemakend apparaat. Verklaard wel dat lullige glaasje vol met ijsblokjes voorafgaand aan het diner waar mams achteraf nog 4 euro voor mag dokken ook.
Nee, dan werd ik blijer van de lunch. Ivm een dringende pitstip belandden we in Selo tegenover de Carrefour en parking. Het is er schoon, geen opdringerige vleeslucht ondanks doner en je kan je rug goed erheen keren, zodat je het niet hoeft te zien.
Voor 2,5 euro krijg ik een flink stuk Turks brood wat lekker getoast is. Verder is het dik belegd met frisse sla, tomaat, rode kool, pikante saus, dikke plakken feta en extra pepertjes. Deze man heeft tenminste een heel fatsoenlijk alternatief voor een heel schappelijke prijs. Het smaakt prima en we vinden het dan ook jammer dat de linzensoep er die dag niet is.
-
Ben nogal thuis in Nederland én België en vind dat
in Nederland in elk geval op een meer vanzelfsprekende manier toch minstens één vegetarisch gerecht op de kaart staat van doorsnee-eethuizen. België volgt wel, maar het is toch wat schoorvoetend, zeker in de "betere" zaken waar het vlees of vis is. Als je in de topklasse-zaken reserveert en daar uitdrukkelijk stelt dat je vegetariër bent (en ze zich dus kunnen voorbereiden), krijg je soms wel (dure)
meesterwerkjes. Ik denk dat in de vrijemarkt-economie die we nu eenmaal hebben, de vraag het aanbod bepaalt en we dus genoeg onze wensen kenbaar dienen te maken.
-
Er is zo'n groot verschil tussen het zuiden en het noorden van het land dat je op culinair vlak niet over een Belgische situatie kan spreken. In Wallonië zal je vaak idd geen vegaoptie op de kaart hebben staan, in Vlaanderen is dat allemaal meestal prima geregeld. Maar dat is eigenlijk met alles zo...
-
Vorige week tijdens zakenbezoek geluncht in het muziekinstrumentenmuseum MIM in Brussel. Mooi uitzicht, beperkte vegetarische keuze (groentemoussaka) maar wel erg lekker. In Belgie, of in ieder geval hier, hebben ze begrepen wat een lunchgerecht is: groter dan een voorgerecht, kleiner dan een normaal hoofdgerecht. Lekkere sla erbij ook.
Die avond in Brussel gegeten bij Raphael bij de Kruidenmarkt. Het lekker gewoon een toeristenrestaurant, maar ze hadden een veggie pasta op de kaart. Maar die was lekker! Een beetje gegratineerd, met allerhande knapperige groente, heel wat anders dan wat je in NL normaal als pasta krijgt. En nog geen 15 euro.
-
Dan heb je geluk gehad, de pasta kan in belgië ook tegenvallen,hoor!
-
Dikwijls lasagne met veel tomatensaus en kaas en weinig tot geen groenten. Als er maar één vegetarisch gerecht is meestal pasta. (Wij eisen ook eens gebakken kaas!)
Je herkent betere zaken door het variëren van de kaart met suggesties, en dat gebeurt nog te zelden met vegetarische, die meestal pasta, lasagne of wok blijven de hele tijd. Net alsof de vegetariërs die er dikwijls komen altijd wel dezelfde schotel willen eten.
-
Op het terras van "de Beiaard" in Meise, een rustig Vlaams dorpje tegen Brussel waar ik mij binnen enkele jaren als inwoner met een wandelstok zou willen voortbewegen, en waar de prachtige Plantentuin met park en exotische serres gelegen is, was vegetarische lasagne één van de weinige vegetarische gerechten. Maar omdat hij "huisbereid" was (natuurlijk niet altijd een garantie, de huisbaas kan ook lousy koken), gunde ik hem mijn welwillendheid. Hij was redelijk machtig, met vele groenten als tomaten, courgette, spinazie, paprika, kortom een topper in het genre.
Nu nog eens een vegetarische suggestie op de kaart, want je kan toch niet verwachten dat de veggies uit Meise telkens opnieuw die lasagne eten? Of zijn er geen veggies in Meise?
-
Op het terras van "de Beiaard" in Meise, een rustig Vlaams dorpje tegen Brussel waar ik mij binnen enkele jaren als inwoner met een wandelstok zou willen voortbewegen
:heehee: nu denk ik dat je er uit ziet als House.
-
Het is een zeer vleiende fantasie die ik zoveel als mogelijk heel zal laten.
-
Het Maoz-concept is eindelijk ook in Brussel neergestreken. Ik heb 'm nog niet uitgetest, maar ga het wel zo snel mogelijk doen.
Mr. Falafel, Lemonnierlaan 53, 1000 Brussel
open: 7/7 van 12.00 > 24.00 uur
http://www.brusselnieuws.be/artikels/eten-en-drinken/restaurant-mr-falafel
-
oh jeej! Bedankt voor de tip, dat is heel dicht bij mij ;D
Ik vind het vegetarisch in België (of toch Vlaanderen) goed meevallen. Het is wel zo dat in grotere steden het makkelijker is iets lekker vegi te vinden, maar zeker de laatste 2 jaar staat er in kleinere steden of dorpen toch ook iets vegi op de menu en is het meestal nog vrij lekker ook. Ook al is het meestal simpele pasta met pesto of groenten.. (Ik vind het een vooruitgang op het bord sla met tomaat of de toast met champignons).
-
Heeft iemand tips voor een weekeindje Gent?
Ik heb net kaartjes gekocht voor Leonard Cohen (http://www.leonardcoheningent.be/nl/default.asp) dus nu zoek ik een hotelletje of fijne B&B (een fijn ontbijt is een pre) en tips voor lekkere hapjes, rondslenterdingen etc.
-
Een goed adres voor een uitgebreide vegetarische maaltijd vind ik Komkommertijd op de Reep, niet ver van het centrum (all you can eat-buffet voor redelijke prijs, ook 's avonds). Overigens is er in Gent wel de grootste keuze aan vegetarische restaurants. Tasty World goed voor een snelle veggieburger in hip interieur. Avalon tegen het Gravensteen heeft ook een goede reputatie voor een dagschotel. Lekker Gec ook sympathiek, tevens info-centrum.
Om te doen hou ik zelf wel van rondvaarten bij goed weer. Aan de Graslei-Korenlei (met prachtige oude huizen aan de waterkant) vertrekken regelmatig bootjes.
Rondslenteren is o.a. leuk ten noorden van de Graslei en de Korenlei: Oudburg, oude buurt van het Patershol, de winkelstraat naar Vrijdagmarkt (daar bijvoorbeeld ook groot Aziatisch warenhuis en terrassen). Als je graag kunst ziet: naar het zuiden van de stad met Museum van Schone Kunsten en Smak (moderne kunst) tegen Citadelpark, goed om even te wandelen. (Daartegen is ook traditioneel vegetarisch eethuisje de Appelier.)
Om iets te drinken vind ik Bierhuis aan de Waterkant (tegen Gravensteen en Korenlei) boeiend voor de vele bijzondere bieren en de Vooruit, een prachtig gebouw.
B§B ken ik niet zo, omdat ik er nooit verblijf, maar er zijn er meerdere goede.
Veel plezier! Ik genoot van Cohen al in Brugge en Brussel, dus ik sla over nu, maar als er een kaartje over is.... ;)
-
Ik had een paar jr terug een goeie aanbieding in Hotel de Flandres en ze hadden erg lekker ontbijt toen.
-
Ik had een paar jr terug een goeie aanbieding in Hotel de Flandres en ze hadden erg lekker ontbijt toen.
Maar die zaak staat helaas leeg en was te koop. Jammer, want het café had iets ouderwets-gezellig dat wat aan een Franse bistro deed denken.
Als je gewoon een redelijk goedkope, nette kamer zoekt, met altijd wel een behoorlijk ontbijt is er Ibis, maar dat is een standaard-keten natuurlijk.
-
Ik had een paar jr terug een goeie aanbieding in Hotel de Flandres en ze hadden erg lekker ontbijt toen.
Maar die zaak staat helaas leeg en was te koop. Jammer, want het café had iets ouderwets-gezellig dat wat aan een Franse bistro deed denken.
Ah dat is jammer!
-
Oh en de frietketel bestaat die nog? Die was geloof ik niet in t weekend open. Ik wilde er toen heel graag heen maar arriveerde pas vrijdagmiddag ofzo toen ze al dicht waren.
-
Oh en de frietketel bestaat die nog? Die was geloof ik niet in t weekend open. Ik wilde er toen heel graag heen maar arriveerde pas vrijdagmiddag ofzo toen ze al dicht waren.
Voor zover ik weet wel. Zaterdag en zondag gesloten. Doordeweeks open tot 23 uur, ook vrijdag. (Maar pas vanaf latere namiddag). Inderdaad een bijzondere vegetarische frituur.
-
O, dat klinkt behoorlijk ideaal vóór een concert!
-
Ja er was iets met vegetarische stoofsaus bij de friet die bijzonder zou zijn. Maar ja, met een beetje mayo is natuurlijk ook niks mis.
-
Daarstraks dagje zee, en iets gaan eten op de African queen (http://www.africanqueen.be/). Lekker, ik had 'Tomates farci met seitangehakt, kikkererwten, tomatensaus en panisses', wat lekker was, alleen was de vulling van de tomaat net ietsje te flauw. Gelukkig waren erover lekker veel passende kruiden/rucola, dus samen zat de smaak wel goed. En panisses zijn gebakken polenta-achtige dingen, maar dan van kikkererwtenmeel.
Hebben ze altijd 2 voorgerechten en 3 hoofdgerechten veggie. Maar het leukste is dat je op een boot kan eten ;D
-
Ja er was iets met vegetarische stoofsaus bij de friet die bijzonder zou zijn. Maar ja, met een beetje mayo is natuurlijk ook niks mis.
En vegetarische tartaarsaus. Maar veel aanschuivend volk. (Wel helft van producten niet-vegetarisch, dus niet zomaar iets bestellen. Friet wel in plantaardig vet gebakken.)
-
Hmm, ik was vorig jaar in Gent en tegenover mijn hotel zat een heel leuk uitziend B&B waar ze hun eigen brood bakten en je buiten kon ontbijten. Even kijken of ik het adres kan vinden. Ik weet alleen niet of de kamers een beetje ok zijn want daar ben ik dus niet geweest, maar ontbijten is daar in ieder geval wel leuk.
-
Gevonden, maar ik zie dat ze maar 3 kamers hebben: http://www.brooderie.be/
Anders is hotel Gravensteen ook wel ok, en dan kun je nog steeds bij de Brooderie ontbijten: http://www.gravensteen.be/
-
Maartje, heb je nu al een verblijfplaats in Gent gevonden?
Voor jou, of anderen die nog in Gent willen verblijven is mogelijk een goede tip een helemaal ecologische-vegetarische B&B in het centrum: www.aanaajaanaa.be (http://www.aanaajaanaa.be)
Drie kamers van 80 tot 100 euro, die er net uitzien. Verzorgd, eventueel ook veganistisch, ontbijt en zeer milieubewust.
-
Wij zijn begin December voor een weekendje in Brugge/Bruges. Waar kan man da lekker veggie eten ? Iemand ?
-
kijk eens in de restaurantgids op de site ;)
-
Lotus en de Bron zijn de gevestigde vegetarische restaurants, goed voor een voedzame en verzorgde lunch.
Zij staan ook in onze top (hoe relatief die ook is).
Vroeger kreeg SaintCantrois ook behoorlijk wat stemmen, is nu wat weggedeemsterd in de poll. Is een wel bijzonder herenhuis en heeft een viertal, redelijk aparte, vegetarische gerechten vast op de kaart. (Ik verneem nu dat het gesloten is.)
Als je graag Indiaas eet is Bhavani, wel een beetje prijziger dan de doorsnee-exoot, een aanrader of het eenvoudiger en goedkoper Indian tandoori.
In Brugge zijn er vele duurdere en gastronomische restaurants. Of men daar iets bijzonder vegetarisch kan maken, vraag je best op voorhand. Wil je naar een dergelijke zaak, dan zoek je beter in de rode Michelin of in GaultMillau.
-
Het is niet de bedoeling om hier een eigen blog te gaan promoten, zeker niet als het ook je eerste bericht hier op het forum is. Zie forumregels: http://www.vegatopia.com/vega/forum/forumregels/
Met vriendelijke groet,
het modteam.
-
Het Zuiden is toch wel een ander land dan het Noorden. We verbleven een weekje in een plek tegen Ciney, zuidoostelijk van Dinant. Je hebt daar het mooie, groene, golvende landschap van de Condroz dat overgaat in de Famenne, die de echte Ardennen aankondigen. Je kan er erg mooie wandelingen maken en de bevolking is er meestal erg vriendelijk en ontspannen. Vegetarisme is er echter een minder bekend begrip.
Toch vallen aanzetten op: in Ciney (waar elke week een grote veemarkt is en niet zo heel veel toerisme), was ooit een restaurant végétarien geweest! Dat leek me een onnodige provocatie (men had het beter Potiron et Pois of wat anders met groenten genoemd, lijkt me) en het was dan ook ter ziele gegaan. Op de afdaling naar Anseremme tegen Dinant zagen we een huis waar vegetarische kookcursussen werden gegeven.
Dus er beweegt wel iets. Ook bezochten we een heerlijke, afgelegen bio-groentetuin in Heure (met ook "vergeten groenten".)
Op de menukaarten mag je al tevreden zijn als er een pasta met groenten op staat. Een heel enkele keer wordt er met een V'tje aangeduid dat iets vegetarisch is, zoals in het aardige Le Comptoir du Goût in Ciney. Verder moet je je heil toch dikwijls in buitenlandse restaurants zoeken, zoals Italiaanse (Il San Marino in Ciney was qua grote volkstoeloop een fenomeen, een pizza of pasta - grote porties hier - staan bij Italianen meestal wel op de kaart.) Maar een plaatselijke Aziaat vermeldde dan weer niets met enkel groenten of tofu.
Het enige echte gastronomische adres van een topchef die quasi-vegetarisch (dus met zeer vele groenten, zoals Hertog Jan in Vlaanderen) werkt is er Arabelle Merlaen, verhuisd van Huy naar Marchin. Maar die was jammer genoeg op vakantie.
Afsluiten deden we met genoegen in het sympathieke Le Chemin du Cêdre in Namen, met een goede Libanese keuken en fijne sfeer. Maar van de tientallen Naamse restaurants is dat één van de weinige opties om echt goed vegetarisch te eten. Fenêtre sur cour heeft ook enkele vegetarische gerechten, maar die ene keer dat we in Namen zijn, lokt telkens die ene Libanees met zijn mooie achtertuin (nu met andere eigenaars, maar even goede keuken.)
-
Op stap in Gent
Gent is zo'n ontzettend mooie stad, ik keek er echt mijn ogen uit. Soms ook mooi van lelijkheid (dingen die echt alleen in België kunnen). Maar de irritante toeristen ontbreken. Heerlijk. En je merkt aan alles dat het een studentenstad is. Zo veel leuke mensen, zo veel leuke (eet)plekjes. Heel fijn!
Source: Op stap in Gent (http://www.vegatopia.com/vega/koken/reizen/13159-gent)