Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Dieren, natuur & milieu => Topic gestart door: Silvia op 19 december 2004, 21:45:52
-
Veel mensen worden pas op latere leeftijd vegetariër/veganist. Nou vroeg ik mij af of jullie ook spijt hebben van de periode(s) waarin jullie vlees of andere dierlijke producten hebben gegeten? Ik vraag me af hoe jullie tegen die periode aankijken.
-
Nee, ik heb geen spijt, maar ik word wel misselijk bij de gedachte dat ik ooit elke dag vlees at.
Het heeft niet zo veel zin om daar spijt over te hebben. Voordat ik besloot voortaan vegetarisch te eten, zat ik gewoon vast in het patroon dat mijn vleesetende ouders mij mee hebben gegeven.
-
Ik heb daar spijt van, ja. Ik vind het jammer dat ik niet eerder vegetariër ben geworden. Maar spijt komt nu eenmaal altijd achteraf, en daarom blijf ik er nooit langer bij stilstaan.
-
Nee, spijt niet, maar het is wel echt een raar idee.
Ik zou nu echt geen vlees meer kunnen eten en ooit vond ik dat geen probleem, ik vond het lekker.
Ik kan me trouwens wel ook goed herinneren dat ik me als kind voor het eerst realiseerde dat vlees eten een dier eten is. En dat ik dat maar niks vond...
-
Spijt is wat een koe schijt. Het heeft geen zin om daarover te treuren of je ongemakkelijk te voelen. De opgegeten dieren komen er niet mee terug en je wordt er zelf ook niet vrolijker van. En somber kijkende vegetariërs die zich met hangende schouders door het leven slepen, zijn geen goeie reclame. Niet dat je nou per se een wandelende reclamezuil moet zijn, maar aan overlopen van schuldgevoel heeft niemand wat.
-
Het heeft geen zin om daarover te treuren of je ongemakkelijk te voelen. De opgegeten dieren komen er niet mee terug en je wordt er zelf ook niet vrolijker van.
mmm mooi gezegd,
ik voel geen spijt, niet ongemakkelijk en ben trots op hoe ik nu leef
-
Nee, ik heb er geen spijt van. Zodra ik besefte wat voor dierenleed ik in stand hield door vlees te eten ben ik er onmiddellijk mee gestopt. Ik wist eerder niet beter, en kan me daar ook echt niet schuldig over voelen.
-
ik heb ook geen spijt, want op het moment dat ik besloot dat ik geen vlees meer wilde eten, ben ik daar ook mee gestopt
-
Veel mensen worden pas op latere leeftijd vegetariër/veganist. Nou vroeg ik mij af of jullie ook spijt hebben van de periode(s) waarin jullie vlees of andere dierlijke producten hebben gegeten? Ik vraag me af hoe jullie tegen die periode aankijken.
Ik heb vroeger niet al te veel vlees gegeten, maar als ik denk aan dat ik vlees heb gegeten dan maakt het me wel treurig. Echter wil ik niet kijken naar iets waar ik niks aan kon doen (kan beter de maatschappij die 'vlees' zegt aankijken met een kwade blik), maar gewoon lekker nu ik veganist ben 'positief' verder gaan ;) :D
-
Geen spijt.
-
Geen spijt, wel een schuldgevoel tegenover de dieren.
Maar goed, dat is nu gelukkig wel anders.
Beter een aantal jaren vlees eten, dan een heel leven lang!
-
Vroeger wist ik nog niet beter, dus heb ik geen spijt. En aangezien ik mijn tijd niet zozeer met zaken uit het verleden wil verspillen, laat ik die dingen ook voor wat ze zijn. Beter is het voor mij om het heden en de toekomst te aanschouwen.
Groetjes,
Manuel
-
Nee, ik heb geen spijt, maar ik word wel misselijk bij de gedachte dat ik ooit elke dag vlees at.
Het heeft niet zo veel zin om daar spijt over te hebben. Voordat ik besloot voortaan vegetarisch te eten, zat ik gewoon vast in het patroon dat mijn vleesetende ouders mij mee hebben gegeven.
Ja hier ben ik het eigenlijk wel mee eens.
-
Ja, dat gevoel heb ik ook. Het was mijn ouders' schuld.
Maar zij voelen dat anders dan ik.
Ik heb trouwens pas bewust de stap genomen toen ik 16 was en daardoor (enigszins) serieus genomen werd door mijn ouders en er zelf zeker van was dat ik niet terug zou vallen.
Gelukkig hoeft mijn dochtertje die keuze niet te maken, al zal het ook weer moeilijk worden voor haar ooit. Ermee opgevoed of niet, de keuze moet je toch ooit zelf maken.
-
geen spijt.
-
Nee, ik heb geen spijt.
Overigens heb ik toen ik nog geen vegetarier was, nooit veel vlees gegeten.
-
Ik heb geen spijt dat ik voor mijn 18e vlees heb gegeten. Ik ben gewoon zo opgegroeid. Later heb ik mijn eigen keuzes gemaakt en het niet eten van vlees is daar een van.
Waar ik wel een beetje spijt van heb is dat ik toen ik (al weer 8 jaar geleden) ging samenwonen met mijn vriend, ik tijdelijk weer een beetje vlees heb gegeten. Ik dacht dat het lastig zou zijn om voor 1 persoon wel en voor de ander niet vegetarisch te gaan koken. Dus at ik bij eenpansgerechten als macaroni en nasi ook gewoon kip oid mee :-[
We zijn nu jaren verder en ik heb het vlees eten al weer ver achter mij gelaten. Na drie maanden weer vlees eten stond het mij namelijk zo ontzettend tegen dat ik letterlijk kokhalzend aan tafel zat. De aanpassing is vanaf toen van de kant van mijn vriend gekomen. En behalve zo nu en dan wat vleeswaren op zijn brood eet hij nu ook geen vlees meer!
-
Ik kom uit een gezin van 7 kinderen, die allemaal vegetarisch zijn opgevoed. Slechts één broer is vlees gaan eten. Mijn zoon en dochter zijn ook nog steeds vegetariër. Dus geen spijt van vlees eten (ikzelf nooit gedaan) maar ook geen spijt van onze opvoeding.
-
Nee, ik heb daar geen spijt van. Ik was als kind 'onwetend' dus tja wat kan je eraan doen? Naar mijn inziens toendertijd deed ik niks verkeerd. Zodra ik erachterkwam wat een oneerlijkheid erachter schuilt ben ik hoofdzakelijk vegetarisch (uitgezonderd van heeeeel af en toe biologisch vlees) geworden.
Tja..het is jammer dat ik niet van kinds af aan vegetarisch ben opgegroeid..maar dat neem ik mijn ouders absoluut niet kwalijk.
Zodra ik het huis uit ben word ik 100% vegetarisch en probeer ik over zo goed als mogelijk rekening mee te houden.
-
Ik heb er soms wel eens spijt van, vooral van de periode van weten en het niet doen, globaal tussen mijn 15e en 22e. Ik heb daar ook weleens een schuldgevoel over. Als kind werd het heel normaal gevonden om vlees te eten en ik kende ook geen vegetariërs tot ik een klasgenote kreeg die dat was, op de middelbare school. Ik wist wel dat vlees van een dier kwam en dat het geslacht werd, en vooral mijn vader heeft me zeker wel liefde en respect voor dieren bijgebracht, maar ik heb dat toen niet verbonden met een keuze om geen vlees meer te eten. Toen ik dat daadwerkelijk deed, pas nadat ik getrouwd was en er al vaak aan had gedacht, had ik er weleens spijt van dat ik het niet eerder had gedaan. Dat ik het wel wist, maar er niet naar handelde. Ik durfde dat ook niet zo goed, waarschijnlijk heb ik daardoor pas na mijn trouwen voor het vegetarisme en zeven jaar later voor het veganisme gekozen.
Mirjam
-
Totaal geen spijt van, heb er destijds van genoten!
-
spijt is een verspilling van tijd die je beter ergens anders voor kunt gebruiken.
Hoe kun je nu spijt van iets hebben dat je bijvoorbeeld in ontwetendheid deed. Ik vind niet dat je jezelf zulke dingen kwalijk moet nemen.
-
Ik heb er ook geen spijt van. Het is te laat om daar spijt over te hebben, ik wist toen niet beter. Toen ik door had waar de hele vleesconsumptie om draaide, besloot ik geen vlees meer te eten.
-
Ik was 6 toen ik doorhad waar vlees vandaan kwam, en toen was het meteen over. Hoe kan ik spijt hebben als ik zelf niet in charge was? Het helpt ook wel mee dat ik weet dat mijn ouders me niet elke avond hamburgers lieten eten. :)
Bovendien zeggen ze dat je meer spijt hebt van de dingen die je niet doet, dan van dingen die je wel doet. Helaas, het is gebeurd, maar het is nooit te laat om je leven te beteren!
-
Ik heb spijt van het feit, dat ik vroeger heel veel vliegen heb doodgemaakt. Tegenwoordig verlaat vrijwel elk ongewenst insect levend ons huis.
-
Ik heb spijt van het feit, dat ik vroeger heel veel vliegen heb doodgemaakt. Tegenwoordig verlaat vrijwel elk ongewenst insect levend ons huis.
Je at ze ook op. :o
-
Ik heb spijt van het feit, dat ik vroeger heel veel vliegen heb doodgemaakt. Tegenwoordig verlaat vrijwel elk ongewenst insect levend ons huis.
Ik vond het als knullie ook altijd wel fascinerend te zien hoe die kleine beestje werken en doen in door mij gecreëerde omstandigheden. Dat heeft menig moeten bekopen en dat is eigenlijk wel erg spijtig. Maar ziet, zelfs dan nóg kunnen knulletjes met morbide obsessies nog goed, ongevaarlijk en doodbraaf terechtkomen. Geen nood, ouders van schijnbaar potentiële seriemoordenaars!
Nu overleeft elk beest het als het niet onder mijn schoenen kruipt of in mijn oog vliegt terwijl ik net een druk kruispunt opdraai.
-
Wat moet ik mij bij de door Aiko gecreëerde omstandigheden voorstellen?
Mijn broer en ik hebben ook hele zomervakanties mierennesten uitgegraven om erachter te komen hoe ze in elkaar zitten, en dat heeft waarschijnlijk ook meerdere mieren het leven gekost, maar dat is wel iets anders dan doelbewust vleugels uit vliegen trekken, denk ik.
Ik heb wel eens geprobeerd om mijn vinger in het oog van één van de katten te stoppen, om uit te zoeken of dat oog ongeveer hetzelfde aanvoelde als het mijne, maar zelfs toen ik het bij mezelf voordeed vond de kat het niet goed. Mijn moeder vond het toen wel goed dat de kat mij geslagen had.
Ik had toen al honden moeten hebben, honden vinden het prima als je een vinger in hun oog stopt, de mijne tenminste. Dat weet ik omdat Leila wel eens snotjes op haar oog heeft, en ik ze allebei wel eens kusjes ín hun oog geef.
-
Ik mag bij poes Pluis ook het vuil uit haar ooghoek verwijderen, maar we dwalen wel wat af van het onderwerp.
-
Ik heb spijt van het feit, dat ik vroeger heel veel vliegen heb doodgemaakt. Tegenwoordig verlaat vrijwel elk ongewenst insect levend ons huis.
Je at ze ook op. :o
Als je met een brommer over de Afsluitdijk gaat, heerlijk.
-
Hi,
De meeste ouders geven hun kinderen ook vlees, vis, etc.
Op hele jonge leeftijd ben je denk ik nog niet in staat om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Je denkt mijn moeder/vader maakt eten dus ik eet het op en ik geniet ervan.
Op latere leeftijd komt het moment dat je begint te twijfelen en dan maak je voor jezelf de overweging, of niet natuurlijk.
Toen ik 11 was zag ik mijn opa een vis vangen op centerparcs en ik vond dat zielig. Het haakje ging lastig uit het bekje van de vis en ik vond het niet leuk om dat te zien.
Vanaf dat moment heb ik eigenlijk besloten om vegetarier te worden en sinds enige tijd heb ik ook besloten om veganist te worden.
Ik zou willen dat mijn ouders mij zonder vlees en vis hadden opgevoed omdat ik het idee van een mortuarium binnen in mij niet zo fijn vind.
Gr,
Jade
-
Hallo, nieuw op het forum etc.
Ik weet niet of percee spijt er van heb, spijt koop je niks van. Eerlijk gezegd, als ik smaak en bewustzijn los van elkaar houd moet ik eerlijk zeggen dat ik de smaak van sommige vlees soorten nog wel lekker vind, en af en toe wel voor het blok sta. Op dat moment flitsen de al bekende beelden door mijn hoofd en weet ik genoeg. Ik ben overigens ook geen evangelist in mijn overtuigingen, als mensen het vragen leg ik het uit (net zo goed dat ik niet drink of drugs gebruik) wat het voor mij betekent. Maar dan wel weer The Smiths - Meat Is Murder tekst uitgeprint en op het prikbord in mijn wc opgehangen ;D
P.S. Ik loop altijd om slakken heen als ik buiten ben ;)
Robbie
-
Heb in een ander topic gezegd dat ik er wel spijt van
heb.
Niet dat dit gevoel er dagelijks is , maar als het mij gevraagd wordt
zeg ik jaaaa
Met spijt bedoel ik eerder´` jammer`` dan dat ik mij er schuldig over voel.
Het is zoals het is, en dan zou het niet fijn zijn om daar lang bij stil te staan.
Nu kan ik alleen maar blij mee zijn dat ik vegetarier ben. :) :) :) :) :)
-
nee geen spijt (nutteloos) wel geirriteerd vanwege de houding van mijn ouders over vegetariers (nog steeds kan ik rekenen op vlees en vishapjes op verjaardagen en geen vega alternatief).
-
Als vlees niet lekker zou zijn (gemaakt), dan zouden er veel meer vegetariërs zijn.
-
puur vlees is ook niet lekker,
de kruiden maken het..maar die kruiden hoeven niet perse op vlees....
-
Ik heb best een beetje spijt. Ik leefde altijd bewust en was me wel bewust van die vieze vleesindustrie, en om mijn geweten te sussen at ik bio. Nu ik al bijna 2 maanden vega ben (tadaaaaa!!) vind ik dat ik gewoon zwak was.. Ik woon al 15 jaar zelfstandig, ik ben niet dom of onwetend, ik snap niet dat ik niet eerder vegetarisch ben gaan eten.
-
puur vlees is ook niet lekker,
de kruiden maken het..maar die kruiden hoeven niet perse op vlees....
ik vond (en vind waarschijnlijk nog steeds) de smaak van vlees heel lekker. maar 'tis de keuze, hé ;)
-
puur vlees is ook niet lekker,
de kruiden maken het..maar die kruiden hoeven niet perse op vlees....
ik vond (en vind waarschijnlijk nog steeds) de smaak van vlees heel lekker. maar 'tis de keuze, hé ;)
ik weet niet of ik het nog lekker vind.. maar als ik sommige geurtjes van bepaalde soorten vlees ruik denk ik nog wel van hmmmmmmmmmmmmm en dan denk ik meteen weer weet je wel wat voor leven zo'n beestje gehad heeft en dan kost het geen moeite meer ;D
-
ik vind sommige dingen ook wel lekker ruiken.
Maar had laatst per ongeluk iets met paté, wat ik vroeger echt lekker vond. Nu vond ik het toch een partij smerig!
-
Ik heb er ook geen spijt van dat ik niet eerder vlees ben gaan eten. Ik wist toen niet beter en had tot die tijd niet echt een idee wat het inhield.
Ik ben blij dat ik tot inzicht ben gekomen dat ik vegetarier wilde worden, ik had ook vlees kunnen blijven eten. :)
-
ik heb er best spijt van maar ga er niet wakker van liggen. ik weet nu beter en ik at toch al niet zo veel vlees.
-
Ik was 7 toen ik-voor mijn gevoel eindelijk- vegetariër mocht worden van mn ouders, dus misschien dat ik er te jong voor was maar ik vind het helemaal niet erg dat ik ooit vlees heb gegeten. Ik vind het nu meer dan 20 jaar later wel prettig dat het een bewuste keuze is geweest. Als ik vega was opgevoed had ik er waarschijnlijk heel anders tegen aan gekeken. (Ben een klein beetje obstinaat, had vast een carnivoor geworden:))
Wel vind ik het erg dat ik nog steeds kan watertanden als ik een gehaktbal zie, wat vond ik die lekker!
-
Dat gevoel heb ik ook nog heel lang gehad, maar dan bij bitterballen (voornamelijk omdat er dan nooit een ander lekker warm alternatief was)
-
Wat ik vooral mis zijn kippenbouten en ossenworst :'(
Maar ik ben zo blij dat ik niet meer tegen vlees kan ;D
Mijn maag begint namelijk wat op te zwellen en doet pijn door het vlees. Ik weet niet waarom maar het helpt me een beetje om fulltime vegetarisch blijven.
-
Dat gevoel heb ik ook nog heel lang gehad, maar dan bij bitterballen (voornamelijk omdat er dan nooit een ander lekker warm alternatief was)
jaaaa idd... en weet je wat ik ook mis... de smaak van gebakken spek ::) :-[ ruikt al zo lekker.. en zo'n hartig smaakje kan je naar mijn idee niet vervangen als je gebakken eieren eet ;) (al moet ik zeggen dat ik ze met kaas ook erg lekker vind)
-
Dat gevoel heb ik ook nog heel lang gehad, maar dan bij bitterballen (voornamelijk omdat er dan nooit een ander lekker warm alternatief was)
jaaaa idd... en weet je wat ik ook mis... de smaak van gebakken spek ::) :-[ ruikt al zo lekker.. en zo'n hartig smaakje kan je naar mijn idee niet vervangen als je gebakken eieren eet ;) (al moet ik zeggen dat ik ze met kaas ook erg lekker vind)
Welwelwel Rookkruiden van de Toko!
-
Thanks voor de tip! Ga eens rondsnuffelen bij de Toko.. Was al eens op zoek naar rookpaprikapoeder, maar kon het niet vinden. Rooktofu flink zouten en hard opbakken komt in de buurt, alleen de internet winkel waar ik dat altijd koop is tijdelijk dicht.. En ze hadden ook rooktempeh, mmmmmm.
-
Thanks voor de tip! Ga eens rondsnuffelen bij de Toko.. Was al eens op zoek naar rookpaprikapoeder, maar kon het niet vinden. Rooktofu flink zouten en hard opbakken komt in de buurt, alleen de internet winkel waar ik dat altijd koop is tijdelijk dicht.. En ze hadden ook rooktempeh, mmmmmm.
ja rookkruiden zijn echt geweldig, ook om bv door eigeel van gevuld ei te doen! Het heet ook wel rookzout trouwens, en je hebt dus ook maar heel weinig nodig in gerechten!
-
/me maakt een aantekening om hier ook eens op te zoeken bij de toko en hoopt dat ze dit misschien zelfs bij de AH XL hebben?
-
/me maakt een aantekening om hier ook eens op te zoeken bij de toko en hoopt dat ze dit misschien zelfs bij de AH XL hebben?
Uhmm, ik denk het niet. Als je het niet kunt vinden bij de toko wil ik je wel wat opsturen ;).
-
Bedankt voor het aanbod, maar ik ga eerst maar eens in een toko zoeken. "Steun uw locale toko!" Ik kom er toch al te weinig en als hij straks weg is ga ik daar natuurlijk over lopen zeuren.
-
Ik heb geen spijt ervan dat ik ooit vlees gegeten heb. Als kind weet je toch niet beter.
Ik heb vlees ook nooit echt gemist. Het enige wat ik echt heel erg lekker vond was ravioli en tortellini, maar die heb je gelukkig ook in vegetarische versie ;D
-
Het enige wat ik echt heel erg lekker vond was ravioli en tortellini, maar die heb je gelukkig ook in vegetarische versie ;D
ooohhhhhwwww jaaaaa vroeger at ik altijd van die ravioli uit blik met tomaat en vlees saus. Heeerlijk vond ik dat. Nooit meer aan gedacht tot vandaag. Weet eigenlijk niet eens of ze dat wel hebben in NL, zou het nu vast laten staan ook als ik niet vega was, maar ben wel een ietsiepietsiepeuterig beetje aan het watertanden bij de gedachte van dat spul.
-
Het enige wat ik echt heel erg lekker vond was ravioli en tortellini, maar die heb je gelukkig ook in vegetarische versie ;D
ooohhhhhwwww jaaaaa vroeger at ik altijd van die ravioli uit blik met tomaat en vlees saus. Heeerlijk vond ik dat. Nooit meer aan gedacht tot vandaag. Weet eigenlijk niet eens of ze dat wel hebben in NL, zou het nu vast laten staan ook als ik niet vega was, maar ben wel een ietsiepietsiepeuterig beetje aan het watertanden bij de gedachte van dat spul.
Oww bah! Ravioli! Ik herinner mij dat dat zowat het enige met vlees was waar ik ècht niets van moest weten: die afschuwelijke stukjes warm vlees/slijm in dat stukje pasta.. Brrrrr ik heb er eens onwijs van moeten overgeven, waarschijnlijk speelt dat ook wel mee.
-
Het enige wat ik echt heel erg lekker vond was ravioli en tortellini, maar die heb je gelukkig ook in vegetarische versie ;D
ooohhhhhwwww jaaaaa vroeger at ik altijd van die ravioli uit blik met tomaat en vlees saus. Heeerlijk vond ik dat. Nooit meer aan gedacht tot vandaag. Weet eigenlijk niet eens of ze dat wel hebben in NL, zou het nu vast laten staan ook als ik niet vega was, maar ben wel een ietsiepietsiepeuterig beetje aan het watertanden bij de gedachte van dat spul.
Ze hebben het in de UK nog wel, in Nederland had onze natuurwinkel het een hele tijd van Tartex (http://www.tartex.de/produkte/fertiggerichte.html) maar nu niet meer helaas. In Duitsland nog wel te krijgen en misschien bij andere natuurwinkels ook?
-
raviolli in blik van Tartex??? Ken alleen die broodsmeerselpate-achtige dingen. Toch s gaan kijken wat die gasten nog meer maken:)