Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bart op 05 december 2004, 14:16:25
-
Ik word er een beetje moe van dat bijna alle gerechten die je op het net en dat soort sites vindt, bonen bevatten.
Ook als mensen voor vegans koken...bijna altijd bonenschotel.
Ik zie daar de kick niet zo in hoor. Ik vind dat dat maar eens los gelaten moet worden.
Ik lust ze wel maar eet ze liever niet. Ik knap af op die recepten :(
Ehm. Veel mensen hebben het idee dat er bij een veganistische maaltijd aandacht besteed dient te worden aan het serveren van voldoende eiwit. Alleen groente is te weinig, en de traditionele bronnen van eiwit in een westers dieet (vlees, zuivel, eieren) zijn niet veganistisch.
Hou je over:
-Sesamzaad (te uitgesproken smaak, al tikt een portie halva behoorlijk aan kwa eiwitbehoefte)
-Tofu (is fout)
-Tempeh (is smerig)
-Seitan (is fout, smerig en volslagen onbekend)
-Moderne TVP's (geldt hetzelfde voor)
Hou je over: bonen en noten. Als dat ook al niet meer mag, wat moet je DAN?
De eerlijkheid gebiedt mij overigens dat de laatste vegan maaltijd die ik kookte (voor de zanger van Fugazzi, een mij volslagen onbekende band die blijkbaar een grote en hondstrouwe aanhang heeft ) niets van dit alles bevatte.
-
-Tofu (is fout)
Onzin.
-Tempeh (is smerig)
Niet als je het goed bereidt.
-Seitan (is fout, smerig en volslagen onbekend)
Onzin!
-
Waarom zou tofu fout zijn?
-
Waarom zou tofu fout zijn?
Omdat generaties (nou ja, één generatie: die van de jaren '70, stelletje hippies) vegetariers het helemaal verkeerd hebben klaargemaakt.
Als je tofu wilt eten dan denk ik dat je moet beginnen met een paar recepten die tried and true zijn. Dus Chinees, Japans of Indonesisch. Je moet niet zo'n blok oppakken en je dan afvragen wat je er mee kan doen voor bij de hutspot.
Tempeh heeft een marinade nodig.
Ik zou willen dat ik het kon ontkennen, maar ik ben ook geen enorme fan van seitan. Het enige waar ik het succesvol voor gebruikt heb is nepshoarma, en eerlijk gezegd vind ik dat het geld niet waard. Dan bak ik liever falafel (peulvruchtprodukt!).
Over sojabrokken moeten we maar helemaal niet beginnen. Sojabrokjes kan je nog ergens in verstoppen maar hebben ook weer een geitenwollensokkenuitstraling.
Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat als ik voor andere mensen kook (en ik kook vegani plantaardig), dan probeer ik de peulvruchten ook zo veel mogelijk te ontwijken. Soms gaan er dan noten door (is ook luxer) maar vaak is het ook niet een uitgebalanceerde maaltijd. Ach, één keertje kan heus wel. Je hebt niet iedere avond iemand over de vloer...
Maar ik heb ook een recept voor een pilav waar kikkererwten in gaan en die heeft best wel veel succes gehad. Nou vallen die kikkererwten ook niet zo op tussen de aardappel, courgette, doperwtjes en amandelen.
-
Ook als mensen voor vegans koken...bijna altijd bonenschotel.
Wat is dan een bonenschotel volgens jouw definitie? Alles waar bonen in zitten of echt bruine meuk?
-
Ik vind seitan dus wel heel lekker. Op hoof vuur gebakken met ruim zout en versgemalen peper. Vooraf gemarineerd in knoflook.
-
Christiaan, ik vind een bonenschotel een gerecht waarin de boon het hoofdingrediënt is.
Bart, Ik schrijf alleen de boon af hoor. Jij schrijft de rest af. Dus wat voor mij overblijft is alle eiwitbronnen behálve de boon.
-
Tempeh heeft een marinade nodig.
Tempeh heeft onderontwikkelde smaakpapillen nodig.
;)
-
Bart, Ik schrijf alleen de boon af hoor. Jij schrijft de rest af. Dus wat voor mij overblijft is alle eiwitbronnen behálve de boon.
Ja, en als jij bij mij komt eten, wat moet ik dan maken?
Leuk mooi en aardig dat Annemieke zo enthousiast is over Tofu en alle andere biologies dienamiese shit (en at knifepoint zou ik daar best wat lekkers mee kunnen maken) maar dat zet je je gasten toch niet voor?
-
En zeker als je als BBC wilt laten zien dat veganistisch eten juist niet vol met enge, moeilijk te krijgen dingen zit, vind ik de menu's op hun site zeer goed gekozen.
-
Bart, Ik schrijf alleen de boon af hoor. Jij schrijft de rest af. Dus wat voor mij overblijft is alle eiwitbronnen behálve de boon.
Ja, en als jij bij mij komt eten, wat moet ik dan maken?
Leuk mooi en aardig dat Annemieke zo enthousiast is over Tofu en alle andere biologies dienamiese shit (en at knifepoint zou ik daar best wat lekkers mee kunnen maken) maar dat zet je je gasten toch niet voor?
Uh, Bart, wat is er in godsnaam biologisch dynamisch aan tempeh en seitan??
-
Bart bedoelt vast op zijn manier te zeggen dat het een geitenwollensokkenimago heeft :)
-
Imago boeit me geen fuck. Het heeft een geitenwollelsokkensmaak.
Nou ja, om precies te zijn niet de smaak van geitenwollensokken, maar u begrijpt me wel.
-
Misschien moet je er wat mee doen? Vlees eet je ook niet zonder kruiden, marinade.. enz.
-
Nou ja, om precies te zijn niet de smaak van geitenwollensokken, maar u begrijpt me wel.
Ik ben bang van niet, maar ik vermoed een traumatische ervaring ;)
-
Misschien moet je er wat mee doen? Vlees eet je ook niet zonder kruiden, marinade.. enz.
Een goed stuk vlees heeft niets meer nodig dan een beetje zout, maar dat doet er nu niet toe. Waar het om gaat is dat ik best weet hoe ik van een blok tofu een smakelijke maaltijd kan maken, maar dat ik er niet over zo peinzen om dat aan iemand voor te zetten. Misschien is het inderdaad meer imago.
-
Bart, Ik schrijf alleen de boon af hoor. Jij schrijft de rest af. Dus wat voor mij overblijft is alle eiwitbronnen behálve de boon.
Ja, en als jij bij mij komt eten, wat moet ik dan maken?
Zeg ik dan dat ik perse eiwitten wil in mijn maaltijd?
-
Het is mijn verantwoordelijkheid als gastheer om jou een bevredigende maaltijd voor te zetten. Als jij na afloop onmiddelijk de veganistische equivalent van twee frikandellen uit de muur gaat halen omdat je lichaam voelt dat het iets te kort komt, zou ik mij daar rot over voelen.
-
Trouwens, Tofu en Tempeh zijn ook gemaakt van peulvruchten. De keuze wordt steeds kleiner.
-
Trouwens, Tofu en Tempeh zijn ook gemaakt van peulvruchten. De keuze wordt steeds kleiner.
Wat probeer jij vanavond te doen?
-
Het is mijn verantwoordelijkheid als gastheer om jou een bevredigende maaltijd voor te zetten. Als jij na afloop onmiddelijk de veganistische equivalent van twee frikandellen uit de muur gaat halen omdat je lichaam voelt dat het iets te kort komt, zou ik mij daar rot over voelen.
Lieve Bart ik eet dagelijx zoveel pindakaas dat dat met die eiwitten heus wel goed zit.
Je mag trouwens noten in mijn eten stoppen (ik betaal ze dan wel) en ook heus wel de bewerkelijke tempeh en tofu. Dat zijn wel peulvruchten maar die zijn vermomd dus dat telt niet. Dat heeft niet meer de structuur/melige smaak van een boon.
-
Als jij na afloop onmiddelijk de veganistische equivalent van twee frikandellen uit de muur gaat halen omdat je lichaam voelt dat het iets te kort komt, zou ik mij daar rot over voelen.
Hoe kom je bij die onzin?
-
Als jij na afloop onmiddelijk de veganistische equivalent van twee frikandellen uit de muur gaat halen omdat je lichaam voelt dat het iets te kort komt, zou ik mij daar rot over voelen.
Hoe kom je bij die onzin?
Met al die linzen die jij naar binnen stouwt kun je je natuurlijk helemaal niet inleven in een eiwittekort ;)
(Of bedoel je dat er helemaal geen vegan frikandellen uit de muur te halen vallen?)
-
Ik bedoel dat "je lichaam voelt dat het iets te kort komt". Dat klinkt mij als wetenschap van het niveau modedieet in de oren.
-
Nou ik vind dat wel logisch eigenlijk.
Ik heb na een weekendje feesten altijd een enorme zoutbehoefte. Sjips en patat dus :)
Is theoretisch geloof ik nog redelijk onderbouwd ook dat zout goed is na het terroriseren van je hersencellen/vocht.
-
Ik bedoel dat "je lichaam voelt dat het iets te kort komt". Dat klinkt mij als wetenschap van het niveau modedieet in de oren.
Ik meen ook wel signalen van m'n lichaam te herkennen. Onder andere met eiwitten, maar ook als ik weer een hele tijd geen fruit heb gegeten.
-
Nou ik vind dat wel logisch eigenlijk.
Zout en water kan ik me voorstellen. Maar hoe "weet" je lichaam dat het een frikadel nodig heeft terwijl het ook eiwitten uit een boterham kan halen?
-
Misschien moet je er wat mee doen? Vlees eet je ook niet zonder kruiden, marinade.. enz.
Een goed stuk vlees heeft niets meer nodig dan een beetje zout, maar dat doet er nu niet toe.
Wat is dan een goed stuk vlees? Wat mijn ervaring is van toen ik vlees at:
gehakt -> zonder kruiden en ketchup: weeïg
draadjesvlees -> weeïg
schnitzel -> ok, dankzij het korstje
karbonade -> goor
verse/rookworst -> ok, dankzij allemaal chemische troep
kip -> smakeloos
lever -> goor!!
biefstuk -> ok, met een beetje zout en peper
Ik heb niet alle vleessoorten gehad, maar mijn ervaring met vlees is niet beter dan met plantaardige eiwitbronnen. Je kunt wel de boel lopen afkraken met je kokservaring, maar er is zo'n heel mooi spreekwoord:
over smaak valt niet te twisten.
-
Nou ik vind dat wel logisch eigenlijk.
Zout en water kan ik me voorstellen. Maar hoe "weet" je lichaam dat het een frikadel nodig heeft terwijl het ook eiwitten uit een boterham kan halen?
Niet zo letterlijk joh! Ben je ongesteld?
(en nu geen ijzergrapjes)
-
Niet zo letterlijk joh!
Uh?
-
Moet ik dit écht gaan uitleggen? :-\
-
Dat mag, maar volgens mij neem je mij te letterlijk als ik het over frikadellen en boterhammen heb.