Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 02 december 2004, 17:19:45
-
Wat is jullie favoriete specerij?
Ik denk dat ik kaneel kies. Kan zowel in zoete gerechtjes als in hartige!
-
Zwarte peper. Onmisbaar.
-
Gember, sambal en kerrie. Gaat zelfs door de spruiten heen!!
-
Gemalen komijn (deelt de eerste plaats met zwarte peper).
-
Gember, sambal en kerrie. Gaat zelfs door de spruiten heen!!
Gember en sambal zijn geen specerijen. En kerrie is een samenstelling.
-
Zwarte peper.
-
Zwarte peper.
:yes: Bij mij ook. Wel versgemalen uiteraard!
-
En wat als we zwarte peper niet laten meedoen? Peper en zout zijn zo basic...
-
Ja, daarom is peper nou juist zo onmisbaar. Het is echter volgens elke definitie een specerij; er is geen reden waarom kaneel wel mee zou mogen doen en peper niet.
-
Nee, dat zeg ik toch ook niet?
-
Peper en zout dus, en ook kaneel en komijn.
-
pff moeilijk
gember is zeker ook geen specerij?
peper :heart: kaneel
-
Nou, peper dan maar.
Ik weet dat eerdergenoemde geen specerijen zijn, maar die gebruik ik het meeste.
-
komijn en cardemom
-
Hands down, komijnzaad. Zeker twee keer honderd gram per jaar gaat er bij mij door. Het heerscht zwarte peper en bij mij zelfs in kwantiteit er gewoon uit.
En als we gemalen komijn mee gaan rekenen...
-
Komijn en koriander!
-
Het meest gebruikt is versgemalen zwarte peper. De bijzonderste en mooiste smaak vind ik kardamom, maar dat is minder universeel toepasbaar.
-
Ik gebruik alleen maar peper en zout, andere dingen vind ik meestal te sterk van smaak. Ik ben helemaal weg van de vier-seizoenenpeper van Silvo: zwarte, witte en en nog wat andere kleuren peperkorrels samen in een molentje.
-
Komijn en koriander!
Hier ook, en dan vooral komijn. :)
-
De bijzonderste en mooiste smaak vind ik kardamom, maar dat is minder universeel toepasbaar.
Dat kan je nog best in vele gerechten gebruiken, maar je moet het gewoon proberen en in evenwicht brengen met een ander specerij of kruid.
-
bij de Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig verse jalapeno pepers. Heeft iemand dat al geproefd? Is dat wat of is het loeiheet?
-
Ik heb ze nog niet geprobeerd, maar het lijkt me erg interessant om ze ergens mee te vullen bijvoorbeeld.
-
:yes:
-
Jalapeno's zijn ook meestal niet zo heet volgens mij. Over het algemeen geldt voor pepers; hoe kleiner hoe heter.
-
Versgemalen peper (alle kleuren) vind ik erg lekker. En ik gebruik graag een Marokkaans kruidenmengsel, dat een vriendin voor me maakt. Er zit o.a. ras el hanout, paprika en komijn in. Als ze het weer maakt, dan doen we dit samen en schrijf ik op wat ze er allemaal precies in doet.
-
bij de Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig verse jalapeno pepers. Heeft iemand dat al geproefd? Is dat wat of is het loeiheet?
Ik gebruik ze vaak in mexicaans eten. Lekker! En niet echt heet, gewoon leuk.
Ik heb ook een potje japalenopeperplakjes van casa fiesta (of een dergelijk 'mexicaans' merk) en die zijn veeeel heter dan de verse.. ??? best raar, eigenlijk
-
bij de Albert Heijn verkopen ze tegenwoordig verse jalapeno pepers. Heeft iemand dat al geproefd? Is dat wat of is het loeiheet?
Ik gebruik ze vaak in mexicaans eten. Lekker! En niet echt heet, gewoon leuk.
Ik heb ook een potje japalenopeperplakjes van casa fiesta (of een dergelijk 'mexicaans' merk) en die zijn veeeel heter dan de verse.. ??? best raar, eigenlijk
ah okee, ik vind die plakjes uit dat potje al niet zo megaheet, dus dan weet ik dat de verse niet te heet zijn :)
-
rozemarijn en masala :shiny:
-
Gember is mijn all time nummer 1 ;D
(het is alleen nu zo dat ik een beetje een gember-gewenning heb - ik proef het niet meer zo goed als ergens gember in zit, ik proef het pas als het er niet in zit! ;)
-
Gerookte paprika poeder!! :ylsuper:
Hierna provençaalse kruidenmix, ik vind die combinatie zó lekker.
Verder zijn komijn, koriander, bladpeterselie, salie, kerrie en basilicum favo in mijn keukentje. En ja, zonder zout&peper zou ik toch ook niet kunnen...
-
Goh, moeilijk om te kiezen. Afgezien van het feit of het nu specerijen zijn of niet gebruik ik het liefst koriander(blaadjes), komijn, gember, kaneel, basilicum, pilipili en oregano.
-
koriander zaad, hing,en kurkuma en gember als smaakmaker suiker en wat ik heel lekker vind maar altijd vergeet te kopen is pommegranate seeds
-
pommegranate seeds
oja, daar hebben wij nog heel veel van staan
het is best lekker in rotie, maar verder heb ik ze nog nooit gebruikt, toch eens ergens doorheen gaan mieteren voordat het bederft
-
Ik doe ze ook wel eens door de sla is best wel lekker..en ze zeggen ook heel gezond.
Er zijn mensen die het in tablet vorm slikken ,net zoals kurkuma trouwens.
-
Favoriete specerij: zwarte peper!
Komijn vind ik ook heel lekker.
Ik gebruik trouwens veel meer en vaker kruiden dan specerijen: basilicum, thijm enzo. Het liefst vers!
Zal wel komen omdat ik erg vaak italiaans kook.
Oja, en verse koriander :yummie:
Hoe komt het toch dat de een dat heerlijk vindt, terwijl de ander er van gruwt? Het lijkt wel of er geen tussenweg is bij koriander.
Mijn lief beweert dat het naar zeep smaakt :bonk:
-
Er is óók een groep van onnozelen; zij die het niet kennen.
-
t zijn van die groene blaadjes... ;D
-
Jij gaat ook zeker nooit uit eten dan he? Mensen koken niet voor je, je ouders waren ook kruidenloos...
Tjeempie...
Overigens: doen noten niet af aan de eigensmaak van brood? En is gist geen nieuwlichterij?
-
Oja, en verse koriander :yummie:
Hoe komt het toch dat de een dat heerlijk vindt, terwijl de ander er van gruwt? Het lijkt wel of er geen tussenweg is bij koriander.
Mijn lief beweert dat het naar zeep smaakt :bonk:
Vond ik eerder ook, afwasmiddel ofzo, maar ik kan de smaak nu wel waarderen.
-
Mijn lief beweert dat het naar zeep smaakt :bonk:
Koriander smaakt ook naar zeep! :nosmile:
Niet dat ik het nooit gebruik hoor. Vroeger vond ik het echt smerig, tegenwoordig ben ik er wel aan gewend.
-
Ik ben nogal klassiek geloof ik: ik hou het meest van basilicum, oregano en zwarte peper.
-
Een mengsel van gedroogde of verse kruiden:
basilicum, oregano, thijm.
-
1 KETOEMBAR (gemalen koriander)
2 inderdaad komijnZAAD
3 kentjoet