Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: J@n op 16 november 2004, 11:44:16

Titel: paprika's
Bericht door: J@n op 16 november 2004, 11:44:16
Ik heb hier een recept voor me liggen waarin de schrijfster ontvelde paprika's gebruikt die daarna gepureerd gaan worden in een pan met bouillon. Ze schrijft dan: "Pureer hierin met de staafmixer de ontvelde paprika's en gebruik ook het tijdens het ontvellen vrijgekomen vocht." Nu ben ik zelf niet zo'n fervente paprika-ontveller, maar ik meen me te herinneren dat je ze daarvoor in de oven mikt of ze boven de gasvlam houdt en dan ruk je er zo het vel af. Maar daar komt toch helemaal geen vocht bij vrij? Is er misschien een mij onbekende manier van ontvellen waarbij dat wel gebeurt?
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Selly op 16 november 2004, 11:46:25
Als je ze in de oven mikt komt er een beetje olie achtig spul van onder de schil vrij. Bij in een gasvlam houden is dat wat minder maar ook wel. Maar om deciliters vocht gaat het niet nee.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Amarillo op 16 november 2004, 12:01:43
De laatste paar keren dat ik paprika's (in hun geheel) in de oven had gemikt, kwamen er wel flinke scheuten vocht uit als ik ze daarna opensneed. Ik vond het juist verbazingwekkend veel.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Selly op 16 november 2004, 12:20:06
ja maar dat vocht komt niet bij het ontvellen vrij, maar bij het in stukkies snijden van de paprika. Dat komt van binnenuit de paprika. Dan zou er iets algemeners moeten staan als  'gebruik ook het paprikavocht', want met het ontvellen heeft dat vocht niets te maken, alleen met het verwarmen van de paprika ten behoeve van het ontvellen.
Tja  ::)
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Amarillo op 16 november 2004, 14:27:09
Ja oké, da's waar, jij wint. :)
Bij het ontvellen zelf heb ik nooit zo echt wat gemerkt van vrijkomend vocht trouwens. Hmmm.

Oké, ik zal weer ophouden met mijn nutteloze gekwaak. :bloos:
Titel: Paparika'
Bericht door: Tijani op 12 november 2006, 03:34:18
Oke iets uit de Marokkaanse keuken  ;D
Ik werkte ruim 10 jaar geleden als student in een Mexicaans restaurant. Ik had even niks te doen en ging een paprika grillen. De (Nederlandse) kok verklaarde mij voor gek. Maar als je het verbrande schilletje eraf haalt, heb je heerlijke paprika. Ik doe het in olie samen met wat tomaten en knoflook (en eventueel ui). Heerlijke saus. Je kunt het serveren met gebakken aardappels of met vis (voor de viseters).
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: beroepskok op 16 november 2006, 02:28:09
Grilleren van paprika gaat het best op hoge temperatuur.

Een leuke variant is om de geplicheerde paprika (ontveld) in de blender te doen met azijn, er druppelsgewijs olie aan toe te voegen...verhouding 1:3. Op smaak maken met vers gehakte kruiden, bijvoorbeeld: koriander, basilicum of dille afhankelijk van de salade.
En natuurlijk beetje zout/peper en evt suiker/honing
Je hebt dan een smaakvolle dressing waarmee je oneindig kan varieren.

De kleur van de paprika bepaald de kleur van de dressing. Om een leuk kleurenspel te krijgen 2x het recept, maar dan van een specefieke kleur paprika.

Als je de smaak zachter van smaak wil maken kan er creme freche of kwark door de dressing.



Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: Agnesje op 25 januari 2007, 12:41:07
Voor makkelijker te ontvellen kun je de geroosterde paprika's even in een afgesloten plastic zak laten liggen dan gaan ze nog een beetje "zweten"en laat het velletje nog beter los.
Wat ook heerlijk is, is met deze paprika's paprikasoep maken!
Agnes
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: sersero op 25 januari 2007, 22:54:13
mag ik het recept voor die soep agnes? :D
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: moonflower op 26 januari 2007, 01:53:44
gegrild en ontveld is paprika ook erg lekker om tempoera mee te maken.
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: Laurita_27 op 27 januari 2007, 22:50:12
Een grote fout die veel mensen maken is de gegrilde paprika van het velletje ontdoen door het onder stromend water eraf te pellen!
Aaaah, daar gaat je lekkere bbq smaak! Niet doen dus....
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: mjets op 04 februari 2007, 15:12:51
Oke iets uit de Marokkaanse keuken  ;D
Ik werkte ruim 10 jaar geleden als student in een Mexicaans restaurant. Ik had even niks te doen en ging een paprika grillen. De (Nederlandse) kok verklaarde mij voor gek. Maar als je het verbrande schilletje eraf haalt, heb je heerlijke paprika. Ik doe het in olie samen met wat tomaten en knoflook (en eventueel ui). Heerlijke saus. Je kunt het serveren met gebakken aardappels of met vis (voor de viseters).

In mijn witteboekenhandelboekje "Meze" (Anne Wilson) voegen ze idd ui maar ook rodewijnazijn, chilivlokken en... WALNOTEN!! toe....alles ff in de chopper...... LEKKERRRRR (5 dagen te bewaren in luchtdichte trommel in koelkast) Al vind ik die geroosterde paprika's uit glazen pot ook al supadoepah!
Titel: Re:Gegrilde paprika
Bericht door: Twilightje op 04 februari 2007, 18:03:25
Een tijdje terug paprikapannenkoekjes gemaakt, en dat was ook met geroosterde paprika's. (In 'het groot vegetarisch kookboek'.)

Titel: Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Appel op 25 oktober 2007, 10:34:44
Heel blij met mijn 5 kg bio-paprika's.
Maar die eet ik natuurlijk niet in 1 weekeinde op.

Ik wil ze inpotten met azijn, olie enz. dan kan ik ze langer bewaren.

Wie weet hoe ik dit het beste kan doen?
Recepten welkom!
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: maria op 25 oktober 2007, 12:38:20
ik vries zo'n hoeveelheid altijd in

groetjes maria
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Appel op 25 oktober 2007, 12:57:13
Door invriezen verliest het aan vitamines o.i.d ?

Kun je me vertellen hoe je dat doet: rauw, blancheren?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 25 oktober 2007, 22:04:03
De moeder van een vriendinnetje maakte ze schoon en sneed ze in kleine stukjes en gooide ze dan geportioneerd in de vriezer. Rauw dus.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Ligfietsertje op 25 oktober 2007, 22:42:05
Door invriezen verliest het aan vitamines o.i.d ?

Kun je me vertellen hoe je dat doet: rauw, blancheren?

Het is raadzaam om groenten altijd (indien mogelijk) te blancheren voor het invriezen, dat gaat ook zeker op voor paprika's.

Indien het invriezen relatief snel gebeurt dan is het vitamineverlies heel beperkt. Beter vers ingevroren paprika dan paprika's die al een paar dagen liggen.

(Industrieel ingevroren groentes bevatten meestal zelf meer vitamines dan 'verse' groenten uit de winkel.)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 25 oktober 2007, 23:36:03
Is dat blancheren niet alleen nodig voor groente die zoveel water bevat dat 'ie slinkt, dat dat kapotvriest anders? (Ik heb nog nooit gehoord van mensen die paprika's of bloemkool blancheren, maar eigenlijk ken ik dus ook niemand die dat überhaupt invriest...)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Ligfietsertje op 25 oktober 2007, 23:51:55
Is dat blancheren niet alleen nodig voor groente die zoveel water bevat dat 'ie slinkt, dat dat kapotvriest anders? (Ik heb nog nooit gehoord van mensen die paprika's of bloemkool blancheren, maar eigenlijk ken ik dus ook niemand die dat überhaupt invriest...)

Blancheren doet men om verschillende redenen, kleurbehoud, het milderen van bepaalde smaken, de reden die jij noemt maar toch vooral als behandeling van groenten voor het invriezen.
Dit gebeurt vooral om bepaalde enzymen buiten werking te stellen waardoor de groenten beter hun kwaliteit behouden.  (Dat daarbij ook nog  allerlei schimmels en bacteriën worden worden gedood is alleen maar meegenomen.)

Om de Belgische 'kookbijbel' (Ons kookboek van de 'boerinnenbond') te citeren: " het onwerkzaam maken van enzymen die de kwaliteit en de houdbaarheid van een product verminderen.  Dit is een noodzakelijke behandeling bij het invriezen van groenten."

Je mag er zeker van zijn dat alle diepvriesgroenten die je in de winkel kan kopen eerst geblancheerd zijn geweest.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Gabs op 28 oktober 2007, 17:30:30
soep ervan maken en dan invriezen!?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Appel op 28 oktober 2007, 21:30:35
Mensen, bedankt voor jullie tips :-*

Dit heb ik al gedaan:

- in blokjes gesneden en rauw ingevroren (helaas niet in snelle vriesstand)
- in oven geroosterd, ontveld, in reepjes gesneden en dan ingepot met azijn, kruiden en wat olie. Monnikenwerk, maar wel heel erg tevreden over.

 tip: na het in reepjes snijden een nacht laten uitdruppelen in een zeef en het vocht opvangen Het vocht is echt zoooo lekker!

En wat ik nog ga doen is...soep maken! Lekker makkelijk als je geen zin hebt in koken en toch iets lekkers wilt! Gabs bedankt!

Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: fem fatale op 26 december 2007, 12:35:29
Ha via google deze mega-oude draad gevonden, ik heb ook een paprika vraagje:

Hoe lang en hoe heet in de oven om ze te ontvellen?
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Maartje! op 26 december 2007, 12:37:00
Heel erg heet, zo heet mogelijk en als je een grill hebt daaronder. En dan in de gaten houden: als de bovenkant zwart wordt een stukje draaien. Uiteindelijk moet (bijna) de hele paprika zwart zijn, want als dat niet het geval is, krijg je de schil er nog steeds niet af.
In totaal duurt het in de oven een kwartiertje ofzo.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Sanja op 27 december 2007, 08:34:48
't Zal ondertussen vast niet meer nodig zijn, maar hier (http://veganyumyum.com/2007/03/how-to-roast-a-pepper/) heb je een how-to (maar dan niet in de oven, maar boven een vlammetje).
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Wombat op 27 december 2007, 09:23:17
Ik regel dat altijd met een soldeerbrander, die woont voor dat doel bij mij in de keuken.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: bambi op 27 december 2007, 10:54:38
wij hebben ze gister even op de grillplaat gedaan, dan in een ruime plastic zak en dan onder de kraan afgepeuterd. Maar dat mis je wel het sap.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: fem fatale op 27 december 2007, 19:59:36
't Zal ondertussen vast niet meer nodig zijn, maar hier (http://veganyumyum.com/2007/03/how-to-roast-a-pepper/) heb je een how-to (maar dan niet in de oven, maar boven een vlammetje).
Ik heb het wel eens gedaan met een vlammetje, maar dat vond ik echt vervelend, want dan kun je er niet bij weglopen, en bij het gasfornuis van ons kun je niet zo goed zitten.

Wat ik uiteindelijk heb gedaan is de paprika's doormiddensnijden en op het bovenste rooster gelegd, en de grill aangezet. Maar dan moet je de halve paprika's een beetje kantelen om de zijkantjes ook donker te krijgen, dus de volgende keer doe ik reepjes.
Titel: Re:Paprika's ontvellen
Bericht door: Laurita_27 op 27 december 2007, 23:57:03
wij hebben ze gister even op de grillplaat gedaan, dan in een ruime plastic zak en dan onder de kraan afgepeuterd. Maar dat mis je wel het sap.
Ik vind het zó ten koste van de "bbq-smaak"gaan als je ze onder de kraan schoonmaakt. Zonde. Ik rooster ze altijd gewoon op de gaspit. Gaat prima, duurt ongeveer 7 min. Daarna in een plastic zakje laten afkoelen en dan glijdt het vel er zo af. Zou het sap ook te maken kunnen hebben met de manier waarop een paprika is geteeld? Bv: een biologische paprika heeft voor mijn idee minder water in zich dan een gangbaar geteelde paprika.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Kiwi op 30 november 2009, 13:48:22
Ik heb hetzelfde probleem; ik heb een boodschappentas vol gele paprika's gekregen, die echter niet eeuwig houdbaar zijn. Mijn vriezer zit vol, dus invriezen wordt lastig. Iemand nog andere tips? :)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: LelleL op 30 november 2009, 16:02:33
Weggeven?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 30 november 2009, 16:30:09
Ik heb hetzelfde probleem; ik heb een boodschappentas vol gele paprika's gekregen, die echter niet eeuwig houdbaar zijn. Mijn vriezer zit vol, dus invriezen wordt lastig. Iemand nog andere tips? :)

Grillen en inmaken?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 02 december 2009, 02:05:33
Ja, roosteren, velletjes en ingewanden er af, in een jampot doen en heet vocht (mengsel olie met beetje azijn) er op gieten en gelijk deksel dicht.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Wombat op 02 december 2009, 07:37:55
En een deel ervan al opeten. Gisteren gevulde paprika's gegeten (2pp). Dan gaat het ook best hard.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: lieve lijn op 02 december 2009, 07:57:36
lekker paprikasoepje van maken?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Kiwi op 03 december 2009, 20:21:25
Weggeven waren we uiteraard al mee bezig, maar dat schiet ook niet echt op (mensen willen hooguit drie paprika's ofzo ;)). We hebben nu allebei last van een of ander buikvirus, dus opeten gaat nu ook niet hard. Gelukkig eten de konijnen nog wel door. :P
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: veggiesara op 14 december 2009, 20:53:56
Chutney van maken! Heel lekker en het houdt heel lang (als je te veel ervan maakt, word je het na een tijd wel beu)..

Of paprikasaus, heel lekker over pasta.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: trashydiva op 23 december 2009, 10:54:34
Maak lekker koude paprika soep!  :) Paprika's in oven tot de velletjes loslaten, dan in de blender met wat tomatenblokjes en knoflook en rode peper etc. Weet het recept niet uit mijn hoofd, maar het is heel lekker, en koud te eten en in te vriezen :)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: MissTries op 15 maart 2010, 16:41:56
Paprika relish  is superlekker en leuk om cadeau te geven in een weckpot.

(recept voor 1 kilo paprika's, verschillende kleuren geven een leuker effect)
(eventueel)2 Spaanse pepers (1 rode en 1 groene) (doe ik zelf nooit)
-500 g uien
-3 tenen knoflook
-3 el olie
-3 dl droge witte wijn
-2 dl azijn
-2 th lepels zout
--1/2 el gemberpoeder
-2 th lepels lichte peperkorrels
-1/kruiden naar smaak
-100 g suiker

Voorbereiding
-was de paprikas en verwijder zaad en zaadlijsten en snij ze in stukjes
-doe hetzelfde met de Spaanse pepers
**hou je van een scherpe relish, laat dan van 1 peper de zaadjes zitten**
-pel de uien en knoflook en snij in dunne ringen

Bereidingswijze
-verhit de olie in een braadpan en fruit de paprika, ui en knoflook glazig (niet te bruin!)
-meng de wijn en de azijn en 1,5 dl water
-meng zout,  gemberpoeder,  peperkorrels en kruiden goed dooreen en roer dit mengsel met een scheut van de vloeistof uit tot een glad papje
-schenk de vloeistof bij de groenten en voeg het kruidenpapje erbij
-meng alles en roer de suiker erdoor
-breng alles aan de kook en laat nog 15 min goed doorkoken onder af en toe roeren
-de groenten mogen knapperig zijn en moeten niet helemaal gaar gekookt zijn
-doe de massa over in schoongemaakte potten en sluit ze meteen af .

Ongeveer een jaar houdbaar en lekker bij bijna alles.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 15 maart 2010, 16:46:10
Dat klinkt leuk, ga ik van de zomer een keer doen!
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: greet op 15 maart 2010, 16:55:33
Inderdaad, maar je moet ze dan zo luchtdicht afsluiten, zeker?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: MissTries op 15 maart 2010, 16:58:37
ja, maar dat is niet zo moelijk, ik gebruik daar lege augurkpotten voor.
Die steriliseer ik (met dop) door ze 10 minuten in de oven te leggen op 120 graden. (de deksels heb ik dan eerst in een heet sodabadje geweekt.)

Dan de Relish heet erin scheppen en de deksel erop draaien. Tijdens het afkoelen trekt het vacuüm.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 15 maart 2010, 17:05:29
Droog jij deksels in de oven? Bij mij smelt dan de binnenkant altijd...
(Ik laat potten en deksels altijd een minuut of tien in kokend water borrelen, en laat ze dan op een schone theedoek uitdampen. Of ik zorg ervoor dat de vaatwasser net klaar is als ik de potten wil vullen (en dat ze daar dan dus inzitten dan, he))
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 17:14:40
Ik steriliseer mn glazen potten eigenlijk nooit. Heel soms doe ik ze in een pan met kokend water, maar meestal alleen in de afwasser. Wat er in gaat, is dan wel kokend.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 15 maart 2010, 17:25:30
Ik ben gewend ze te steriliseren, omdat ik ook weleens dingen in een pot stop die niet kokend zijn (lemon curd bijvoorbeeld). Maar inderdaad, hete inhoud doet de baan. En de vaatwasser trouwens ook, die steriliseert ook.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 17:39:02
Niet-warme dingen eet ik meestal op voordat het kan schimmelen  ;)

Wat ook zou kunnen is pot met dichte deksel en inhoud in een pan met kokend water even zetten. Een soort van conserveren. Ik denk dat het met iets als lemon curd alleen geen goed idee is, groot kans op citroen-omelet in pot.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Maartje! op 15 maart 2010, 17:49:28
Dat heb ik ook weleens gehoord, maar ik vind het een beetje raar.
Want waarom zou 'even' koken in dat geval werken? Dan wordt de inhoud van de pot nog steeds niet waanzinnig heet. Of zou het idee zijn dat enge bacteriën zich niet zo snel verplaatsen, dat die aan de rand van de pot blijven zitten tot je ze daar hebt doodgekookt?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 17:58:51
Iemand met een meer scheikundige achtergrond kan er wellicht wel een zinnig antwoord op geven. Hoe doen ze dat in conservenfabrieken? Daar gaan de potjes toch ook niet heel lang de pan in? Ik denk dat het toch ergens de combinatie is van drukverschil en een stoot hitte. Maar hoe en wat precies weet ik ook niet.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: LelleL op 15 maart 2010, 18:05:09
Ik denk zomaar dat ze daar door een hete oven gaan. Of door een bad met kokend water.
Hmmm had ik nou maar beter opgelet bij 'how it's made' of die andere programma's.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 18:22:48
Ik krijg ook een beetje de neiging om naar Het Klokhuis een brief te schrijven  ;D
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Bast op 15 maart 2010, 18:34:28
Zou het iets te maken hebben met de overgebleven lucht in de pot die vacuum trekt bij verhitting ofzo?

Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 18:40:04
Maar dat gaat ook al bij dingen heet in de pot doen en gelijk het deksel dicht te draaien.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: LelleL op 15 maart 2010, 18:46:01
En op zn kop neerzetten Dat was toch noodzakelijk? Meen ik mij uit mijn paardenbloemenjamavontuur te kunnen herinneren.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: koekje op 15 maart 2010, 18:46:55
Ik doe dat niet altijd, maar ik vul de potten ook meestal goed totaan het randje.
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: Bast op 15 maart 2010, 19:02:03
paardenbloemenjamavontuur

Jij bent vast goed in Scrabble :p
Maar is dat lekker, paardebloemjam?
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: LelleL op 15 maart 2010, 19:11:02
Da's een leuke om uit te beelden met party&co.

Op zich proef je van de paardenbloemen niet zo heel veel en het is een helse klus.
Ik had iets van honderd bloemen geplukt (eerst zoeken naar een weiland waar ze geen hondjes uitlaten!), van alle bloemen alleen de gele blaadjes af halen, koken, zeven en dan nog iets van een citroen en sinaasappel erbij.

Een vriend van me heeft jicht en bij hem help het daar ontzettend tegen, dus ik heb het voor mijn moeder gemaakt die ook iets aan haar gewrichten heeft.
(wat weet ik niet want ze is doodsbang voor dokteren), maar het helpt dus echt!
Het is wat slap uitgevallen dus nu heeft het veel weg van honing, door de thee is het iig ook lekker :)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: MissTries op 15 maart 2010, 20:55:31
Da's een leuke om uit te beelden met party&co.

Op zich proef je van de paardenbloemen niet zo heel veel en het is een helse klus.
Ik had iets van honderd bloemen geplukt (eerst zoeken naar een weiland waar ze geen hondjes uitlaten!), van alle bloemen alleen de gele blaadjes af halen, koken, zeven en dan nog iets van een citroen en sinaasappel erbij.

Een vriend van me heeft jicht en bij hem help het daar ontzettend tegen, dus ik heb het voor mijn moeder gemaakt die ook iets aan haar gewrichten heeft.
(wat weet ik niet want ze is doodsbang voor dokteren), maar het helpt dus echt!
Het is wat slap uitgevallen dus nu heeft het veel weg van honing, door de thee is het iig ook lekker :)


Zo heb ik eens paardenbloemwijn gemaakt (correctie, proberen te maken, wat een drama) zelfde principe, niet te drinken, uren en uren (zei ik al uren?) werk!

Tegen jicht of reuma is geelwortel en duivelskruid (denk dat het zo heet in het Nederlands Teufelskralle heet het in Duits iig) erg goed.
Geelwortel kun je kopen in tabletvorm gestandaardiseerd of vers raspen. De Jumbo verkoopt verpakte verse wortel.
Duivelskruid verkoopt Jumbo helaas niet vers, de betere kruiderij wel, gestandaardiseerd.
Dit allemaal terzijde.
In DE verkopen ze trouwens inderdaad ook paardenbloem extract, en gewoon in de supermart daar. Net als de duivelskruid en geelwortel. 8)
Titel: Re:Wat te doen met 5 kg paprika's?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 15 maart 2010, 21:03:27
(wat weet ik niet want ze is doodsbang voor dokteren), maar het helpt dus echt!

A dandelion a day keeps the doctor away. :P
Titel: [Koken] Het is tijd voor paprika
Bericht door: Vegatopia op 08 september 2015, 19:01:02
Het is tijd voor paprika

Deze maand zie je bovenaan onze pagina's een banner van Tijd voor Paprika. Een leuk initiatief dat meer aandacht wil geven aan de goede kenmerken van paprika's. Dat vinden we leuk, want we zijn dol op paprika's. En ken je onze leukste paprika-recepten al?

Source: Het is tijd voor paprika (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13109-het-is-tijd-voor-paprika)
Titel: [Koken] Snelle gevulde paprika
Bericht door: Vegatopia op 13 mei 2016, 13:00:57
Snelle gevulde paprika

Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze gevulde paprika is dan wellicht een dankbaar bijgerecht. Je hebt trouwens maar twee hoofdingrediënten en wat kruiden nodig. Alles samen duurt het minder dan vier minuten om hem klaar te maken. Een oven of een pan gebruiken we niet. De magnetron neemt deze keer de taak over.

Source: Snelle gevulde paprika (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13362-snelle-gevulde-paprika)
Titel: Re: [Koken] Snelle gevulde paprika
Bericht door: Monica op 14 mei 2016, 15:17:26
Vanmiddag uitgeprobeerd en het was erg lekker. Een eitje koken in de magnetron kende ik al, omdat mijn moeder dat ook regelmatig doet in een mok. Maar de variant om het in een paprika te doen is ook erg smakelijk. Alleen een beker vinden die hoger is dan een puntpaprika was wat lastig.  ;D
Titel: Re: [Koken] Snelle gevulde paprika
Bericht door: Sven op 14 mei 2016, 20:42:46
Vanmiddag uitgeprobeerd en het was erg lekker. Een eitje koken in de magnetron kende ik al, omdat mijn moeder dat ook regelmatig doet in een mok. Maar de variant om het in een paprika te doen is ook erg smakelijk. Alleen een beker vinden die hoger is dan een puntpaprika was wat lastig.  ;D

Leuk dat je het recept al geprobeerd hebt. Het is natuurlijk gebaseerd op het bekende magnetroneitje. Strikt gezien is het niet nodig dat de mok hoger is dan de paprika. Maar de kans is dan wel reëel dat de boel overkookt en je je magnetron mag gaan kuisen. En dat willen we vermijden. Vandaar de waarschuwing.
Titel: Re: [Koken] Snelle gevulde paprika
Bericht door: Monica op 15 mei 2016, 14:49:12
Vanmiddag uitgeprobeerd en het was erg lekker. Een eitje koken in de magnetron kende ik al, omdat mijn moeder dat ook regelmatig doet in een mok. Maar de variant om het in een paprika te doen is ook erg smakelijk. Alleen een beker vinden die hoger is dan een puntpaprika was wat lastig.  ;D

Leuk dat je het recept al geprobeerd hebt. Het is natuurlijk gebaseerd op het bekende magnetroneitje. Strikt gezien is het niet nodig dat de mok hoger is dan de paprika. Maar de kans is dan wel reëel dat de boel overkookt en je je magnetron mag gaan kuisen. En dat willen we vermijden. Vandaar de waarschuwing.

Ja dat begrijp ik. Het ei was er ook iets overheen gelopen, maar de rommel viel gelukkig mee.
Titel: [Koken] Buitenbeentjes gevuld met tomatenrisotto
Bericht door: Vegatopia op 27 februari 2017, 13:00:06
Buitenbeentjes gevuld met tomatenrisotto

Deze mooie paprika's lagen buitenbeentjes te zijn op de groenteafdeling bij de AH. Ze waren waarschijnlijk te mini. Zo liggen er meer buitenbeentjes, zoals peren, appels, wortels en komkommers, die vanwege hun uiterlijk zijn afgekeurd. Wat overigens niks zegt over de kwaliteit en smaak ervan, die is niet minder goed dan de 'normale' exemplaren. Deze buitenbeentjes worden per kilo voor een schappelijk prijsje verkocht. Dat is ook fijn voor de mensen met een wat krappere beurs, deze buitenbeentjes geeft hen de mogelijkheid meer groenten en fruit aan hun dagelijks menu toe te voegen. Tevens kunnen we zo met zijn allen een bijdrage leveren aan duurzamer consumeren door minder eten weg te gooien. Het heeft dus alleen maar voordelen. Deze met tomatenrisotto gevulde paprika's waren heerlijk. Een verrassend lekker budgetgerecht!

Source: Buitenbeentjes gevuld met tomatenrisotto (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13658-buitenbeentjes-gevuld-met-tomatenrisotto)