Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: de_veelvraat op 06 december 2003, 12:55:35
-
Geen idee of dit onder de kersttopic moet komen, if so, zwier maar daarheen en mijn excuses voor het ongemak.
De kerst komt er weer aan en vastgeroest als mijn familieleden zijn, vieren we dit zoals alle voorbijgaande jaren met fondue. Voor vleeseters is dat gemakkelijk, een simpel uitstapje naar de slager. Maar een vegetariër? Vorige keer ben ik bij de natuurwinkel om kleine burgertjes gegaan maar ik zou er dit jaar geen probleem vinden om zelf wat spulletjes te maken die ik in de fonduepot kan dopen. Iemand ideetjes?
-die graankroketjes uit puur vegetarisch, zouden die het houden? zoja, kan iemand me daar het receptje van geven?
-eventueel die bitterballen van vetara uit de diepvries?
zowel kant-en-klare hapjes als door mij te fabriceren ideeën zijn welkom!
-
Tempura, gepaneerde champignons, krieltjes, falafelballetjes?
Kun je ze niet overtuigen dat gourmetten leuker is? Dan kun je tenminste echt lekkere dingen maken en hoef je je pannetje niet te delen met vleesbereiders...
-
Goed idee! we hebben hier nog zo'n stelletje staan zelfs.
Tips voor gourmet zijn ook welkom. waarschijnlijk kan zowat alles, als de stukjes tenminste niet te groot zijn zodat ze niet te lang moeten garen maar smakelijke ideetjes zijn steeds welkom.
-
ik vind vleesfondue zoiets raars, dat je dingen aan tafel gaan frituren.
Eet je kaas? Dan zou je misschien voorjezelf een apart kaasfonduepannetje kunnen doen, daar kun je allerlei lekkere groentetjes in dippen.
voor in de normale fondue misschien zelfgemaakte risottobitterballen?
-
wegens een beperkt aantal fonduepotten worden de vegetariërs hoogstwaarschijnlijk aan het gourmetstelletje gekluisterd. mij niet gelaten. tips zijn steeds welkom.
-
Ik weet nog dat we voor Silent Seadragon ooit een gourmet-draad van enkele meters hadden, maar wat daarmee is gebeurd?
Anyway, hier een draad met wat frituurgoed (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=1277)
Als je je niet druk maakt om je cholesterol raad ik aan om te frituren in ghee (of zelfgeklaarde roomboter), spat minder, smaakt beter.
-
Dank!
o zwijgzame zeedraak, die draad toevallig niet bewaard?
-
Ik kreeg via de mail de vraag waar de kaasfondue-recepten in Vegatopia stonden. Vreemd genoeg blijk ik die hier dus helemaal niet te hebben.
Iemand zin om de hare/zijne te delen? Wat voor kaas gooien jullie erin? Die kant-en-klare pakjes? Of een bijzonder eigen mengsel? En wat kan er eigenlijk verder nog in?
Ik zal zelf eens gaan speuren naar een knaloranje jaren-zeventig-boekje met fondue-recepten dat bij ons thuis ergens moet rondslingeren.
-
We hebben ze wel eens gehad.
Ik maak nooit kaasfondue, want dat is een culinair genot dat een beetje aan mij voorbij gaat. (een soort existentiele angst meer ;)).
Het is niet zo moeilijk om te maken en vast veel lekkerder.
De AH heeft ook een boekje met fondues, met ook heel veel kaasfondues, heb ik volgens mij ergens gezien.
-
Hier (http://www.heidi.com/swiss_recipes.html) staat een recept wat mij redelijk origineel lijkt voor de echte Zwitserse kaasfondue. Wat ik mij weet te herinneren is dat toen ik het in Zurich heb gehad ze er ook aardappeltjes in de schil bij hadden.
-
Nou, het boekje is boven water! Het is uit 1971, geschreven door ene Mary Schuurman, die blijkens de flaptekst 'culinair eindredaktrice' was bij de Telegraaf en omroepster bij de TROS. Dit is haar Fondue Royale ("een exorbitante fondue voor de dag dat u de honderdduizend hebt gewonnen!")
1 blikje truffels
400 gram fondue-kaas (Half Gruyère, half Emmenthaler)
3 deciliter Champagne
1 teen knoflook
1 borrelglaasje Kirsch (of, in dit speciale geval zou het ook cognac kunnen zijn)
1 lepel maizena
Ga geheel volgens het oorspronkelijke fondue-recept * te werk, doch gebruik Champagne in plaats van witte Fendant. Hak de truffel fijn, bewaar vooral het truffelnat uit het blikje en voeg gehakte truffel en vocht op het allerlaatste ogenblik toe bij de zacht-pruttelende kaasfondue. Het aroma van deze fondue met Champagne en truffels is om nooit meer te vergeten!
* het oorspronkeleijke recept rept van het raspen van de kaas en die in de caquelon leggen die je "tevoren met de doorgeneden knoflookteen zorgvuldig en omstandig hebt ingewerven, zodat de hele schotel ernaar geurt. Giet de wijn op de kaas en zet het geheel op een laag pitje met een vlamverdeler (het kan ook al op de spiritusbrander, maar dan duurt het allemaal vrij lang). Begint de wijn te pruttelen, roer dan met een houten lepel in de vorm van een 8 door de massa - normaal roeren belet de volledige vermenging van alle smaakjes. Na betrekkelijk korte tijd en enkele minuten rustig roeren in acht-vorm, raakt de massa gebonden. U hebt inmiddels de maizena vermengd met de Kirsch. Dit mengsel voegt u nu onder gestadig roeren aan de pruttelende fondue toe. U maalt er nog wat peper door, eventueel een flinter nootmuskaat (en voor sommige liefhebbers ook nog een theelepeltje Franse mosterd), zet de caquelon op uw spiritsbrander midden op tafel - maar dan wel op de laagste vlamstand, want wordt het kaasmengsel te warm, dan wordt het taai als klei (om het u makkelijker te maken: blijt het niet heet genoeg, dan zit u alras met een onontwarbare dradenmassa)."
-
Ja ja, de kerst komt er weer aan en masaal gaat NL aan de gourmet.
Hebben jullie tips wat je als vegetariër op de gourmet kan maken?
Groetjes, Laura
-
Mijn gourmet-feest van vorig jaar was heel saai: vegadingetjes van AH maar dan klein gesneden, groente, stokbroodjes met kaas en heeeeeel veeeel pannenkoekjes.
-
je kunt echt heel lekkere groentegerechtjes maken. gooi vanalles wat je lekker vind in het pannetje.... en omdat het zo weinig is kun je eindeloos veel combinaties maken.
cherrytomaten, cougette, ui, paprika, champignons, kaas, knoflook, ei, aardappeltjes, pannenkoekjes... wat lekker kruiden en sausjes erbij....
-
ik vind het toch een beetje treurig. Gourmetten doe ik nooit, omdat ik nog trauma's heb aan kinderfeestje met rauwe champignons, zwartgeblakerde paprika, bevroren rostirondjes, en roerbak pannekoek. Is gourmetten gewoon sowieso vies eten of je nou vlees eet of niet en wordt het omwille van de gezelligheid gedaan (dat zou verklaren dat er alleen in Nederland gegourmet wordt) of kun je best lekker vegetarisch gourmetten als je de goede zaken gourmet?
-
Wij hebben wel regelmatig gegourmet, en ik vind het behalve gezellig ook best lekker hoor. Wij bakken altijd de volgende dingen: plakjes champignon, stukjes ui, stukjes paprika, geklutst ei, pannenkoekmix (met appel, rozijn e.d.), voor gegaarde aardappelschijfjes, kant-en-klare vegadingen als nuggets en worstjes. Daarbij eten we stokbrood, salade, allerlei sausjes en rauwkost (tomaat, komkommer, augurk e.d.).
-
Is gourmetten gewoon sowieso vies eten of je nou vlees eet of niet en wordt het omwille van de gezelligheid gedaan
Echt niet!
Voorzetje voor 'Japans Gourmetten':
- verschillende soorten woksauzen, zoals vegetarische oestersaus, hoi-sin, black-bean en zoetzure saus, etc
- verschillende soorten (chinese) paddestoelen, zowel vers als uit blik
- gekruide tofu-stukjes
- bamboe
- peultjes
- stukjes winterpeen (alle groenten even voorkoken/blancheren)
- sesamolie (en gewone olijfolie, om in te bakken)
- bak met mie (vantevoren koken zodat je het alleen nog maar even hoeft mee te roerbakken)
- knoflookpasta
- etc., ik vergeet vast nog wel iets
:kwijl:
Mocht je zelf nog leuke ingredienten verzinnen, laat het dan gerust even weten :)
-
ik denk dat je met oesterzwammen en seitan ook wel kan scoren.
En falafelburgertjes, zou dat werken?
Voor de rest vind ik het maar prutswerk. Geef mij maar een grote bak linzensoep hoor! ;)
-
Help, de kerststress slaat toe Met een aantal vrienden gaan we aan de kaasfondue. Heeft iemand ideeen, tips, recepten voor gerechtjes erbij. Er is iemand bij voor wie kaasfondue niet de favoriet is en met wat gerechtjes erbij is er voor elk wat wils.
-
Bruschetta, cherrytomaatjes, gevulde champignons (of de port-honing champignons van Selly)
-
Salade erbij, bijvoorbeeld met peren en walnoten, vind ik ook goed combineren met de kaasfondue.
-
selderijstengels. Asperges. Salade met druiven. en voor de persoon die niet zo van fondue houd misschien wat dipjes en tapenades maken?
-
Hier gourmetten we regelmatig :)
Ik vind het heel lekker.
Dr gaan mini-vegaburgertjes de gourmet op, allerlei groenten, en stukjes stokbrood met pesto dr op is ook erg lekker :D
Ik vind het helemaal niet saai.
Meestal eet ik dr wat koude pasta ofzo bij.
-
Voorzetje voor 'Japans Gourmetten':
- verschillende soorten woksauzen, zoals vegetarische oestersaus, hoi-sin, black-bean en zoetzure saus, etc
- verschillende soorten (chinese) paddestoelen, zowel vers als uit blik
- gekruide tofu-stukjes
- bamboe
- peultjes
- stukjes winterpeen (alle groenten even voorkoken/blancheren)
- sesamolie (en gewone olijfolie, om in te bakken)
- bak met mie (vantevoren koken zodat je het alleen nog maar even hoeft mee te roerbakken)
- knoflookpasta
- etc., ik vergeet vast nog wel iets
:kwijl:
Mocht je zelf nog leuke ingredienten verzinnen, laat het dan gerust even weten :)
korianderomeletmix!
en paksoipakketjes.
En ingelegde groenten (zoals gember)
Ik wil dit idee wel eens uitvoeren. Probleem: ik heb geen gourmetstel. Iemand een creatief idee waardoor je een gourmetstel kan vervangen?Dat kan niet he?
-
Kan je niet een pan hete boullion op een theelichtje zetten?
In Japan gebruiken ze vast geen fonduevorkjes om dingen uit de boullion te vissen, maar eetstokjes :P
-
Kan je niet een pan hete boullion op een theelichtje zetten?
Da's fonduën, suikerbloempje! Maar Selly wil gourmetten.
Kun je niet een grillpan op een theelichtje zetten? :P
-
Da's fonduën, suikerbloempje! Maar Selly wil gourmetten.
:bonk:
-
Ik wil dit idee wel eens uitvoeren. Probleem: ik heb geen gourmetstel. Iemand een creatief idee waardoor je een gourmetstel kan vervangen?Dat kan niet he?
De laatste tijd zie ik allemaal goedkope courmetaanbiedingen. Laatst in de folder van Praxis (of gamma, karwei, whatever) een courmetset voor maar 9,90 geloof ik.
-
De laatste tijd zie ik allemaal goedkope courmetaanbiedingen. Laatst in de folder van Praxis (of gamma, karwei, whatever) een courmetset voor maar 9,90 geloof ik.
oh da's wel goeie een tip!
-
Kan je niet een pan hete boullion op een theelichtje zetten?
In Japan gebruiken ze vast geen fonduevorkjes om dingen uit de boullion te vissen, maar eetstokjes :P
da's idd Fondue, maar wel geinig: voor Aziatische fondue gebruiken ze van die schepnetjes (in de toko te krijgen) om de groenten eruit te vissen
-
De laatste tijd zie ik allemaal goedkope courmetaanbiedingen. Laatst in de folder van Praxis (of gamma, karwei, whatever) een courmetset voor maar 9,90 geloof ik.
oh da's wel goeie een tip!
Vanochtend in de krant, 8-persoons gourmetstel voor 15,99 bij de Aldi. Drie jaar garantie, lijkt me dus een betere optie dan die troep van de Praxis. ;)
-
Ik heb op sinterklaasavond gegourmet. Ik had vega nuggets, zelfgemaakte falafelburgertjes, tofu balletjes (mexicaans en indische gekruid), quorn stukjes met garam massala kruiden, zelfgemaakte pindasaus/whiskysaus en knoflooksaus, stokbrood, korianderpesto, mozzarella, kastanjechampignons, paprika, rode/witte ui, prei, vegetarische loempiaatjes, aardappelschijfjes, en superlekkere kruidenboter van de reform!
-
Als jullie gourmetstellen kopen let even heeeel erg goed op. Ik heb er zelf vorige week 1 gekocht. Als de bakjes ONDER de grillplaat staan, kun je er alleen iets in warm maken of smelten maar niet in bakken, het wordt niet heet genoeg. Op de grillplaat wordt het wel heet genoeg om te bakken, maar als je samen met vleeseters eet is het onmogelijk om je vegohapje apart te bereiden omdat al het vet van het vlees over de grillplaat loopt. Ik vind het een onding want ik heb dus niets aan die acht pannetjes onder de grillplaat.
-
Wij hebben een Tefal gourmetstel waar de pannetjes ook onder de grillplaat kunnen staan. Vlee bakken daar onder is wat minder, maar er is best goed een ei of een pannenkoekje te bakken.
En je kunt de pannetjes ook natuurlijk gewoon bovenop zetten, op de grillplaat. Wij gebruiken de grillplaat dan ook niet om te grillen, maar alleen als ondergrond voor de pannetjes. Dan kan iedereen zijn eigen voer klaarmaken in zijn eigen pannetje, en hoef ik niet bang te zijn dat mijn eten in de vleessappen ligt.
En de grillplaat blijft nog schoner ook! :D
-
Is een gourmet-stel hetzelfde als een raclette-stel?
Ik ken het dus alleen als raclette, volgens mij kun je raclettekaas bij AH kopen.
Voor vegetariers (hoewel ik eerlijk gezegd niet weet wat voor stemsel er in deze kaas zit) doe je het zo:
Je kookt er een pan krieltjes in de schil bij, die zet je op tafel, en ieder pelt z'n eigen aardappeltjes, ondertussen een plakje kaas smelten en die dan over de aardappeltjes schenken.
Op de bakplaat allerlei groenten (uien, paprika, champion, tomaat) bakken die je insmeert met een mengsel van olijfolie/knoflook/herbes de provence.
-
Heb ff alles verzameld wat evt kan bij het gourmet:
Groente:Champignons, Paprika, Ananas, Ui, Paddestoelen, courgette, voorgegaarde aardappelschijfjes, rostirondjes, knoflook, fruit,
Gemarineerd spul: champignons, paprika, ui, tofu, artisjok,..)
Vegavleesjes: verschillende soorten burger, snitzel, balletjes, worstjes, falafels, vegagehakt, Seitan, Nuggets,
Sauzen: Satésaus, majo, ketchup, cocktailsaus, curry,
Rauwkost: Komkommer, augurk, tomaat, zilveruitjes, Paprika,
Overig: Salade, stokbrood, kruidenboter, ei (omelet), kaas, pannekoekbeslag (kan met appel, rozijn), kruiden, Nootjes (o.a. pijnboompitten, zonnebloempitten),
Ik ga dus ook gourmetten met kerst ...
Ik wilde eigenlijk een soort kaartje maken bij het eten met menu-suggesties, dus leuke kleine gerechtjes die je kan maken in je pannetje.
Bijvoorbeeld verschillende soorten pannekoekjes, groente gegrild met kaas maar heeft iemand nog meer ideeen daarvoor ?
-
Bruschetta
-
heeft iemand de gouden tip hoe je ze wel lekker krijgt op een gourmetstel?
Roomboter gebruiken. :)
-
wie o wie heeft het gouden recept voor geitenkaasfondue?
Ik ben de gewone (met emmental, gruyere of bij geldgebrek boeren belegen) wel even zat, en met pasen komen er mensen bij me fonduen.
Zijn er specialen geitenkazen die geschikt zijn voor fondue? En is het idee verder ook raspen en dan smelten in de witte wijn?
-
Vond geitenkaasfondue (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?ingredient=geitenkaas&id=260506&offset=0) op de AH-site. Zelf nooit geprobeerd, dus laat me weten of het wat is! Ziet er wel lekker uit...
-
thnx voor het zoeken :)
Ik heb me ook maar door mn geitenkaasboer op de markt laten adviseren. Hij is zooo schattig, 1 man in zo'n klein marktkraampje, en dan een gefiguurzaagd geitje eraanvast waar hij opgeverft heeft datie bio-geitenkaas verkoopt. En vandaag viel me op dat hij zelfs een trui heeft met een geit erop, zelfgebreid, of waarschijnlijk van een lief familielid kado gehad.. Als iemand ooit in groningen is en ook maar een klein btje misschien geitenkaas nodig heeft.. Het is echt leuk :D
Enniewees, ik heb nu een stuk hollandse belegen geitenkaas, geiten-emmental kaas (niet bio, ook van de gewone kaasboer die ernaast stond), en een stuk boerengeitenkaas. Die knoflook en peterselie doe ik er zelf wel door..
Maar maandag ga ik het maken, dus laat het dan wel weten :)
-
volgens mij staat ie ook in Drachten op de markt! Ik heb er wel eens geitenkaasfeta gekocht volgens mij. Ik vind 'm altijd een beetje zielig, zo in dat kleine karretje...
-
Hij is misschien idd een btje sneu.. Maar het heeft gewoon iets schattigs :)
Maar de fondue ervan was wel een succes. Zelf nog verse knoflook, peterselie en een complete bieslookplant erdoor gedaan. Weer eens wat anders en zeker niet minder lekker dan de traditionele. Ik had alleen wel het idee dat je er meer van at. Ik had een kilo kaas gedaan (en dus een halve liter wijn), voor 5 personen, en als het meer was geweest was het ook op gegaan. Terwijl ik normaal altijd 150 gram kaas pp reken, en dan komt het nooit op.
-
met 150 g pp komt het bij ons wel op, maar heb ik meestal wel genoeg. 1 kg voor 5, jeetje da's inderdaad wel veel. Geitenkaas is toch niet minder zwaar om te eten dan gewone kaas?
Ik zal er het weekend ook eens een stuk halen en de geitenkaasfondue uitproberen, heb er wel trek in gekregen!
-
En? is het wat, geitenkaasfondue?
Morgen wil ik ook gaan kaasfondue-en maar ik twijfel nog over de kaas. Er komt namelijk eetvisite dus het moet wel lekker zijn (een kan-niet-mislukken recept dus). Misschien dat ik toch maar voor veilig (en gewoon) kies.
-
Mijn vriend heeft definitief besloten dat hij geen geitenkaas lust, dus ik heb de geitenkaasfondue nooit geprobeerd. Afgelopen zondag wel een SUPERlekkere andere kaasfondue geprobeerd, deze: Belgische fondue met bier en abdijkaas (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?title=belgisch&id=354958&offset=0). De halve witlofblaadjes er bij als diptip lijken wat vreemd, maar waren een regelrechte hit. Erg lekker!
Oja wij hebben als "abdijkaas" Chaumes genomen (geen idee of dat abdijkaas is, maar het smaakte goed)
-
Ik heb 'm wel eens gegeten, ik heb het fondue/gourmetboekje van AH (leuk boekie trouwens!) en ik vind de geitenkaasfondue erg lekker
Moet ik er wel bij zeggen dat zowel man als ik volkomen kaasfreaks zijn en ook praktisch alle kaas lusten en erg lekker vinden. Dat scheelt misschien wel.
Dus misschien is het handig om bij de visite nog even te checken of ze wel geitenkaas lusten. En of ze überhaupt wel kaasfondue lusten. Het is onbegrijpelijk, maar er schijnen mensen te zijn die dit niet lusten! ???
-
Ik heb idd een collega die niet van kaas houdt (geen enkele) en specifiek een afkeer heeft van gesmolten kaas.... (geen geschikte gast voor een kaasfondue etentje dus...)
-
wauw fondue met bier en adbijkaas, dat ga ik binnekort (vrijdag misschien wel) ook eens maken :yummie:
-
Ik denk dat het hier ook de Belgische fondue wordt, klinkt erg lekker! :yummie:
Bedankt!
-
Voor de (kaas)fondue-liefhebbers, kijk eens hier (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?title=fondue&id=97192&offset=0). Een hoop lekkere recepten, als je het mij vraagt!
-
Kaas kaas kaas en nog eens kaas... Zit ik dit hele forum te lezen omdat ik op zoek ben naar fonduetips... maar dat niet met kaas maar met CHOCOLA.
hoe ga ik t maken?
wat doe doop ik erin (naast natuurlijk de sensuele aardbeitjes)?
Ik heb t in ieder geval nog nooit gedaan dus kom maar op met die ervaringen en suggesties... Dan ga ik alles uitproberen en er vervolgens verslag van doen hoe extreem lekker t was of hoe extreem ranzig.
ps. ik houd van pure hagelslag op brood, en chocoladepinda's en melkchocolade met hazelnoten en ferrero rocher. mmmmmm :-*
-
Kaas kaas kaas en nog eens kaas... Zit ik dit hele forum te lezen omdat ik op zoek ben naar fonduetips... maar dat niet met kaas maar met CHOCOLA.
hoe ga ik t maken?
In dit (http://www.vegatopia.com/kerst2005/menu_pannenkoek.php?subaction=showfull&id=1132965102&archive=&start_from=&ucat=20&) Vegatopia kerstmenu staat een recept (onderaan)
-
Als je op die link klikt die ik een paar berichten hierboven heb geplaatst, kom je ook een paar chocoladefondue-recepten tegen.
-
ik ga met kerst gezellig een suikervrije vega-chocofondu houden, het is heel makkelijk, je smelt chocola met (soja)room (kan in de magnetron of in een pannetje) en dat doe je in je fondupan, dan kun je aan je prikker allemaal lekkere dingen doen, zoals fruit (aardbei idd maar banaan en ananas en appel zijn ook lekker, eigenlijk alles wel), of zachte snoepjes (spekjes!) en het is echt heeeel lekker!
-
Maar waar vind ik dan vegetarische spekjes of marshmellows. Ik zie ze altijd met gelatine liggen in de supermarkt.
-
Maar waar vind ik dan vegetarische spekjes of marshmellows. Ik zie ze altijd met gelatine liggen in de supermarkt.
Natuurwinkel? Of misschien online bestellen?
-
De natuurwinkel heeft alleen spekjes met visgelatine en de enige site waar ik weet dat je ze kan bestellen heeft ze al ongeveer een jaar niet meer. Bleek dat de niet-dierlijke gelatine (dat zei de producent) toch gewoon dierlijk was.
Heb wel ooit eens een recept gezien, maar nooit uitgeprobeerd...
-
ik heb veel berichten gelezen over vegetariers die gaan gourmetten. al gauw word er dan gekozen voor een vervangende vleessoort. nu ben ik geen vegetarier maar hou gewoon echt niet van vlees. af en toe nog wel maar liever niet omdat ik het gewoon niet lekker vind. een stukje vis lust ik zo af en toe ook nog wel maar met de kerst heb ik daar geen trek in. verder ben ik geen moeilijke eter maar nu ga ik gourmetten met me vriend en ze vrienden en dat zijn allemaal vleeseters behalve ik. misschien tips. voor bepaalde groenten of iets wat ik erop kan doen?? iets makkelijks .. net zoals hun is de voorkeur..
-
ik heb veel berichten gelezen over vegetariers die gaan gourmetten. al gauw word er dan gekozen voor een vervangende vleessoort. nu ben ik geen vegetarier maar hou gewoon echt niet van vlees. af en toe nog wel maar liever niet omdat ik het gewoon niet lekker vind. een stukje vis lust ik zo af en toe ook nog wel maar met de kerst heb ik daar geen trek in. verder ben ik geen moeilijke eter maar nu ga ik gourmetten met me vriend en ze vrienden en dat zijn allemaal vleeseters behalve ik. misschien tips. voor bepaalde groenten of iets wat ik erop kan doen?? iets makkelijks .. net zoals hun is de voorkeur..
Hier is een eerste help bij Gourmet (http://www.vegatopia.com/kerst2005/ehbg.php).
-
Marshmellows dan??
-
Het ging over marshmellows, maar spekjes heb ik ook nog nooit vegetarisch gezien...
Edit: ik heb wel een keer bij de Bijenkorff een pot marshmellow voor op brood gezien, daar zat geen gelatine in. Maar dat dipt weer zo lastig...
-
Ik heb al een alternatief voor marshmellows bedacht! Namelijk Yoghurtsnoepjes, van die soort zachte fruitgums. Bij de Aldi zag ik ze liggen zonder gelatine en geen E nummers erin.
Of het lekker is weet ik nog niet, want er zat geen aanmaakblokje-geval in de fondueset (volgens verpakking moest dat er wel bijzitten). Dus 2e kerstdag hebben we het maar niet gedaan.
Vanavond kwam mijn vriend thuis met een fles PETROLEUM. grrr af en toe, vraag ik me af... of hij mn hoofd wel waardeert. Ik zag me in ieder geval al zitten op de eerste hulp.
Maar goed, aangezien we de chocolade toch au bain marie moeten doen. Zet ik t daarna gewoon op het theelichtje met waxinekaarsje erin.
Voor de kaasfondue (die je eigenlijk met het stel moet doen) moet ik nog op zoek naar zo'n aanmaakblokje. Of zou het wel met spiritus kunnen? Bij de supermarkt hadden ze in ieder geval geen aanmaakblokjes.
-
Kaasfondue kan met spiritus als je zo'n bakje voor spiritus hebt (met deksel) maar zelf vind ik dat altijd superirritant, dus ik doe het altijd op een theelichtje, gaat prima. Op een rechau (sp?) kan ook.
-
ja ik heb zo'n bakje waar iets gazigs inzit met iets watterigs eronder. En dan een losse deksel. Allebei in de vorm van een chinese platte soeplepel.
Echt rot dat er ook geen gebruiksaanwijzing bij dat ding zit. Want stel dat ik spiritus in dat gaas-dingetje mik... steek ik dat dan aan? en die deksel-lepel is om het vuurtje te doven?
-
een deksel lepel is lijkt me om het vuur te doven ja, maar de spiritushouder die ik ken is gewoon een metalen bakje, niet met iets gazigs. Kan het niet voor brandpasta bedoeld zijn?
-
:) brandpasta... waar koop je dat dan?
zucht.. ik word wel vervelend zo volgens mij :-X
-
;D ;D ;D ;D ;D ;D
oke ik heb die tweechocoladefondue net gedaan.
Whahah wat een ramp. We zitten nu het fruit te eten ... zonder de chocodip..
Het hoogtepunt van de maaltijd was het leegkiepen van de bakken in de toilet. De bruine chocola was net een grote plakkaat str*nt wat nog een beetje nadampte. En toen de witte chocolade erover als een lading maaginhoud na een stevige avond stappen.
Misschien is het met andere chocola wel lekker, maar deze bittere donkere 73 procent cacao reep was niet te pruimen.
-
Schop!
Haal de fonduepot en het gourmetstel maar weer van de kast: het kerstseizoen komt er aan!
Iemand nog leuke fondue en gourmettips?
-
Zaterdag gaan we weer eens gourmetten, en eigenlijk wil ik iets veel hippers dan de standaard vega-burgers. Wil eigenlijk wel iets hips met meerdere soorten kaas, paddo's en misschien wel iets van een soort reifpannenkoekjes ofzo.
-
Ow nee :-\ ik 'moet' bij -nog te ontmoeten- zwager gourmetten kerstavond.
Hij weet wel dat ik vega ben en eigenlijk is de hele familie heel gezellig, dat is het probleem niet, maar hem heb ik nog niet ontmoet en ik moet dus meteen zeuren.
Ik vind er werkelijk geen klap aan, aan dat hele gegourmet, maar denk dat ik het toch maar bij zo'n vega pakketje houdt om niet al te moeilijk te doen.
Ach een avondje je smaakpapillen opofferen hoeft niet zo'n ramp te zijn, toch?
Of zijn er nog simpele tips waarbij de gastheer en -dame het niet te moeilijk hebben?
Ik wilde zelf wel wat meenemen, doen we ook nog wel, salade ofzo, maar de hoofdmoot willen zij voor zorgen.
-
Ik begrijp niet da je er geen klap aan vind, beter kan je het toch niet hebben. Niemand kan klagen over de kok of de ingrediënten want dat bepaal je volledig zelf. Met een geklutst ei, champignons, paprika, kruidenboter, geraspte kaas, uiringen, .... heb je toch al een lekkere maaltijd. Wat sausjes, misschien meer op de Aziatische toer met curry, cocosmelk, cashewnoten of quornstukjes, sojascheuten, rijst...
-
Omdat, als anderen het klaar maken en alles bereiden, er vaak overal vlees doorzit en je op een rare jammerlijk gebakken vegaburger zit te kauwen.
Helemaal als je de bereiders nog niet kent. Bij mn ouders ging ik wel eisen stellen en zelf meehelpen en van alles halen.
Cocktail- of knoflooksaus zonder vis bijvoorbeeld, lastig te vinden. |Dat ga ik niet zomaar aan een ander vragen, maar ik wil hun gourmetavondje ook niet overnemen.
Ik heb wel een apart twee persoonsgourmettoestelletje, die ga ik wel meenemen denk ik, anders ligt alles onder het vlees en vleesnat.
-
Ik eis meestal gewoon één of 2 pannetjes op ;) en eet dus echt niks van de plaat. Sowieso doe ik niet aan vegaburgers erbij. Gelukkig snapt mijn moeder dat wel, en als je bevoorbeeld beslag maakt voor iets lekkers vega's dan doen de carnivoren daar meestal maar wat graag aan mee ;)
En je kan toch juist aangeven dat dit juist een van de dingen is waar vega's tegenop kunnen zien? M' snapt dat echt wel en die wil daar vast wel wat lobby werk in doen. Als je nou aanbiedt zelf de sausjes te maken omdat dat nou eenmaal veel feestelijker is ;), laat je meteen een goede indruk achter!
En ja dat kan zelfs jij! en anders moet je t hier maar komen halen ;)
Zelf wil ik proberen iets van aardappelpannenkoekjes te maken dit weekend. Resultaat hoor je van me! Als er kinderen meedoen is het zowieso makkelijk ;) die eten vaak bergen pannenkoekjes en eitjes, doe je gewoon lekker aan mee!
Wat ik trouwens zelf erg lekker vind is, spinazie in erbij, lekker in dat pannetje met een pannenkoekje of ei en tomaat en kaas.
-
Cocktail- of knoflooksaus zonder vis bijvoorbeeld, lastig te vinden.
Oeh, dat wist ik niet, maar meestal gebeurt het gourmetten dus hier thuis, en dan heb je vanzelf alles in de hand. Die sausjes maak ik meestal zelf, dus dan weet ik ook wat er in zit.
Misschien kan je voorstellen om zelfgemaakte sausjes mee te brengen, als bijdrage.
Ik ben ook wel es naar een barbecue geweest waar er vl33s, v!s, saus en een beetje droge pastasalade was, ja dan wordt het moeilijk.
-
Ik ga eerste kerstdag weer eens bij mijn ouders gourmetten en dat wordt vast heel leuk en lekker. Mijn mams maak altijd allerhande gerechtjes om te bereiden, waaronder een hoop vegetarische. Natuurlijk is er ook vlees, maar dat gaat netjes in een pannetje. Ik geloof dat ik er ook wel tegenop zou zien als ik bij een eerste ontmoeting zou gaan gourmetten.
-
@Dot: wat voor gerechtjes dan? Ben nu wel nieuwsgierig, kan altijd tips gebruiken voor Kerstavond.
-
Onder andere een aantal gerechtjes uit een AH kookboek, Zie hier (http://www.ah.nl/recepten/zoek?rq=&course=&proteinSource=vegetarisch&cuisine=&season=&dishType=&technique=bakken&sources=&sources=&sources=Verrassend+fonduen+en+gourmetten&numberOfServings=). Verder kan ik zo even nergens opkomen, maar zodra me iets te binnen schiet zal ik het laten weten!
-
Cocktail- of knoflooksaus zonder vis bijvoorbeeld, lastig te vinden.
Knoflooksaus met vis? Waar haal je die vandaan? Dan ben ik nou nog nooit tegengekomen.
En heb je onze gourmettips al gevonden: http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/kerst/kerstarchief/aan-tafel-koken/8589-eerste-hulp-bij-gourmet-2005
-
Ik houd enorm van gourmet en fondue... Maar zeker wel de gourmet in allemaal aparte pannetjes, want anders op zo'n plaat is niet fijn.
Bij de fondue dit jaar bij de schoonselfamilie krijg ik mijn eigen potje met olie. De reden is dat de grootmoeder liever niet al die rare dingen in haar potje heeft, ze kan helemaal niet tegen paprika enzo (rare reden, ik hoef helemaal geen paprika, maar ja, ik klaag absoluut niet).
Ik heb lekkere mini-kaaskroketjes met abdijkaas in de vriezer zitten, en ik ga ook mini-loempiatjes meenemen. Verder wat paprika en eventueel wat ajuin, wegens toch eigen pannetje. Wedden dat er een hele hoop mee gaan eten?
Mischien ook nog een in stukjes gesneden veggieburger of worst, maar dat weet ik nog niet goed. Of als ik tijd heb maak ik zelf nog eens rijst-pindaballetjes of wat falafelballetjes. Staat er iets in de krokettendraad dat bruikbaar is? Ach ja, er gaan zeker al een heleboel lekkere salades zijn.
Prangende vraag: heeft er iemand al eens kaasgehaktballetjes proberen te frituren? :yummie:
-
oesterzwammen en halumikaas zijn ook lekker te bakken met wat groentjes..
-
Cocktail- of knoflooksaus zonder vis bijvoorbeeld, lastig te vinden.
Knoflooksaus met vis? Waar haal je die vandaan? Dan ben ik nou nog nooit tegengekomen.
En heb je onze gourmettips al gevonden: http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/kerst/kerstarchief/aan-tafel-koken/8589-eerste-hulp-bij-gourmet-2005
De verse van bijna alle supermarkten behalve die van de AH bevatten ansjovis. Sommige niet verse ook.
Maar die verse zijn zoveel lekkerder dan die uit een potje. Gelukkig ben ik AH fan, dus dat is niet zo moeilijk.
@Dot die AH recepten (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=355008&rq=&course=&proteinSource=vegetarisch&cuisine=&season=&dishType=&technique=bakken&sources=&sources=&sources=Verrassend+fonduen+en+gourmetten&numberOfServings=) vind ik ook wel apart, volgens mij zijn al die pakjes currypasta altijd voorzien van een flinke dosis vis/trassi/niet-vega spul. Of heb ik dat mis? Hoop hoop hoop?
@Greet; oeiii jaaa de balletjes van Djooiss.. shit nou heb ik honger.
-
Cocktail- of knoflooksaus zonder vis bijvoorbeeld, lastig te vinden.
Knoflooksaus met vis? Waar haal je die vandaan? Dan ben ik nou nog nooit tegengekomen.
En heb je onze gourmettips al gevonden: http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/kerst/kerstarchief/aan-tafel-koken/8589-eerste-hulp-bij-gourmet-2005
@Dot die AH recepten (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=355008&rq=&course=&proteinSource=vegetarisch&cuisine=&season=&dishType=&technique=bakken&sources=&sources=&sources=Verrassend+fonduen+en+gourmetten&numberOfServings=) vind ik ook wel apart, volgens mij zijn al die pakjes currypasta altijd voorzien van een flinke dosis vis/trassi/niet-vega spul. Of heb ik dat mis? Hoop hoop hoop?
De currypasta van Patak's is geschikt voor vegetariërs! Hier de ingrediëntenlijst. (http://www.pataks.co.uk/products/mild-curry-paste.aspx)
-
Staat er iets in de krokettendraad dat bruikbaar is? Ach ja, er gaan zeker al een heleboel lekkere salades zijn.
De tofubitterballen (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10158.msg284486.html#msg284486) zijn misschien ook wel wat voor de olie-fondue, met een lekkere mostersaus erbij. En boerenkoolkroketjes? http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/uitgebreid/9654-nieuw-hollands-menu-voor-kerst-2004#Boerenkoolkroketjes
-
De currypasta van Patak's is geschikt voor vegetariërs! Hier de ingrediëntenlijst. (http://www.pataks.co.uk/products/mild-curry-paste.aspx)
Jeeejjj!! Tnx.
-
In sommige culturen is het niet de bedoeling om met lege handen aan te komen, gewoon zelf meenemen. En anders maak je daar gewoon een nieuwe traditie van ;)
-
Gaan er nog mensen gourmetten met Pasen? Nog tips?
Hier ook 7 leuke tips http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/9545-gourmetten-zonder-vlees
-
Ja bij mijn schoonouders ::) 1epaasdag. De zus van lief neemt haar nee vriend mee, die is flexetarier. Vrees dat die dus gewoon vlees gaat eten :( schoonpaps koopt op nadrukkelijk verzoek van mij voor mij geen vegaburgers. Ga de eerste x veganistisch eten met een feestdag dus wel beetje spannend. Misschien maak ik nog vegan pannenkoekenbeslag. Weinig nieuwe tips eigenlijk. Ik zorg altijd voor genoeg kruiden en gewoon dingen die je wel lekker vindt ;)
-
Vorige keer heb ik er meer een wokdingetje van gemaakt. Langs de toko, en tofusnippers gekocht, van die noedels die je alleen nog maar moet wokken, er was ook quorn, veel groentjes. En een paas sausjes.
En ook zelfgemaakte lookboter en bospaddestoelen. Ooooh, die heb ik veel gegeten, het waren gele stekelzwammen en nog iets, waar de naam me van ontsnapt.
Was een wat rare combinatie, zeker omdat de vleeseters ook halloumi wilden, en ik daar dan ook maar een stukje van at. Maar het was goed ;D
-
Hier weer Chinese fondue. Ik moet eigenlijk eens in de garage kijken, want ik herinner me vaag nog dat we iets van een gourmetding hadden.
-
Leuk idee Greet, om een wok-maaltijd te maken van gourmet, nooit aan gedacht. Sugarsnaps enzo lijken me er erg lekker bij. Eventueel de groente julienne snijden en dan heel kort bakken en in van dat rijstvel wikkelen lijkt me ook leuk.
(Even gegoogled en je kunt zelfs wok gourmetstelletjes voor op tafel kopen, ook nooit geweten).
-
Wij hebben een gourmetstel dat we gebruiken. Dat zetten we dan op de salontafel terwijl we een avond films kijken. Heel ontspannend.
Een wok gourmetstel lijkt me ook nog wel eens wat! Als iemand er ervaringen mee heeft, lees ik die graag. :)
-
Gaan er nog mensen gourmetten met pasen? Ik ga het gourmetstel maar eens afstoffen. Iemand nog leuke tips?
-
Is gourmet paasig? Ik dacht altijd dat het voornamelijk kerstig was? Maar goed, ik loop altijd achter met dat soort trends, heb ook nog steeds geen steengrill bijvoorbeeld. Ik moet eigenlijk een nieuw gourmetstel hebben omdat de anti-aanbaklaag van de huidige helemaal aan gort is na een jaar of 10, maar ik wil een kleintje en die zijn lastig te vinden, aangezien gourmetten toch een familie aangelegenheid is.
Mijn favorieten:
- hartige pannekoekjes met tomaat, mozzarella en basilicum
- mini-tortilla met blokjes aardappel, paprika en ui (ik bak de groentemix voor zodat alles al gaar is voor het ei erbij gaat) met een tomatensausje
- mini quesadilla met tomaat, spinazie en kaas
- gemengde paddestoelen gebakken met simpel wat knoflook, peper en zout
- vegameuk met shoarmakruiden (zonder zout) met heeeeel veel heeeeeel erge knoflooksaus (waarna je dus niets meer proeft van de andere wat subtielere gerechten...)
- dessert: gebakken banaan met iets van drank erover flamberen, of crepes suzette, met een bolletje zelfgemaakt ijs. Advocaatijs is leuk met pasen.
-
Is gourmet paasig? Ik dacht altijd dat het voornamelijk kerstig was?
Ja, we gourmetten voornamelijk met Kerst, heb ik onlangs getrendspot (http://www.vegatopia.com/vega/actueel/food-facts/12605-top-of-flop-trendspotten-met-google). Maar ook tijdens Pasen is er een klein piekje te zien.
(http://www.vegatopia.com/vega/images/stories/actueel/trends/trend_barbecue_fondue.png)
Hartige pannenkoekjes met een hele lading spul (paprika, ui, tomaat, champignon, spinazie, courgette, prei, peterselie, andere kruiden, mozzarella, Parmezaanse kaas, en dergelijke) op tafel vind ik altijd lekker en gezellig.
Of Aziatisch gourmet met voorgekookte rijst en mie, 'Aziatische' groenten (eventueel geblancheerd), tofu, tempeh, vijfkruiden (zelfgemalen) en andere smaakmakers.
Maar dan wel op zo'n ouderwetsch spiritusgourmetstel, die elektrische dingen worden daar niet heet genoeg voor.
-
En in de wintermaanden wordt er zichtbaar gepicknickt.
-
En in de wintermaanden wordt er zichtbaar gepicknickt.
Ehm, picknick is dat rode lijntje. Dat gele piekje in december is fondue.
-
Dat bedoel ik. Ik vind die rode lijn tenminste niet helemaal vlak lopen in de wintermaanden.
-
Ha, de vijfkruidenpoeder van Eelco brengt me erop dat hosinsaus als sausje ook wel lekker erbij is. Nice.