Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bart op 25 april 2003, 16:36:14

Titel: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 25 april 2003, 16:36:14
De oude draad is opgenomen in de eeuwige jachtvelden van Jan's Keuken, maar voor goede curries is natuurlijk altijd plaats.


Vrij naar een recept uit het boek 'Curries' van Rebo Productions:

Pisang Kofta (dat is buitenlands voor 'bananenballen')

2 bakbananen
1 ui, fijngesnipperd
1 el gesnipperde gember
1 el verse koriander, gesneden
6 groene  chili's, gesneden
1/2 tl witte peper
snufje zout

Kook de bananen (30 min), schil ze en prak ze fijn. Laat afkoelen en meng de rest erdoorheen. Maak er ongeveer vijftiel balletjes van die je frituurt.

Rooster 6 kardemompeulen
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
doe er een gesnipperde ui bij, 1 el gehakte gember, 1 el gehakte knoflook en bak tot de ui begint te bruinen.
Giet er 200 ml gezeefde tomaten, 1 tl chilipoeder en een snufje zout bij. Even laten pruttelen, specerijen eruit vissen.

400 ml water erbij gieten. Als het weer kookt, pan van het vuur halen, 4 el room en 1 tl honing erdoorheen roeren.

Mik de ballen in een ovenschaal, giet de saus eroverheen, bestrooien met verse foelie.

10 minuten laten stoven in de oven (200 graden). Garneren met verse koriander en serveren met rijst.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Nick op 26 april 2003, 19:24:03
Gaat het ook met gewone bananen?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 27 april 2003, 22:23:30
Zal wat plakkeriger worden denk ik, in dat geval een beetje bloem meeprakken.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 28 april 2003, 12:33:43
wordt het dan ook niet zo vies weeïg zoet?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 28 april 2003, 12:59:23
Ik denk dat dat redelijk gecompenseerd wordt door de pepers en specerijen. Als je bakbananen echt zo zoet vindt kun je het ook met groene bakbanaan proberen. Die moet waarschijnlijk wat langer koken.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 28 april 2003, 13:33:41
En nog eentje, in de verte gebaseerd op een recept uit hetzelfde boek (alles, als ik maar niet aan mijn scriptie hoef te werken :( ). Origineel is met grote garnalen, die ik hier heb vervangen door mini-mais met een beetje sojasaus. Wie een betere vervang-suggestie heeft wordt aangemoedigd die te noemen.

Gestoofde minimais met granaatappel

Stap 1: neem:

800 gram babymais
Scheutje sojasaus
2 el (mout) azijn
zout naar smaak
1/2 tl chilipoeder
2 tl gehakte gember
2 tl geperste knoflook

Meng dit alles door elkaar en laat de maisjes er een half uurtje in marineren.

Stap 2:
125 gram doperwten (vers of diepvries)
55 gram zilveruitjes, fijngesneden
2 tl verse koriander
1 tl gehakte gember
1/2 tl komijnzaad
2 el citroensap
1/2 tl witte peper
3 el tomatenketchup
250 gram granaatappelzaadjes (ongeveer 2 granaatappels)
25 gram strooikaas

Kook de doperwten gaar en pureer ze met de keukenmachine, samen met de ketchup en de specerijen. Roer daarna de granaatappelszaadjes en de kaas erdoorheen.


Stap 3:

Maak pakketjes van babymaisjes met een kwak doperwtenprut en een beetje kaas eroverheen, en zet die 10 minuten in de oven (180 graden). Garneren met groene pepertjes, en opdienen met een Indiaas brood (Ik zou paratha nemen)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Jasper op 12 oktober 2004, 10:15:46
Dinsdag currydag. Als ik het aandurf gaat er ook iets met papadums erbij gebeuren.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 12 oktober 2004, 11:56:47
Dinsdag currydag.

 :laugh: dat houden we er in.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 12 oktober 2004, 17:01:56
Dinsdag currydag.

 :laugh: dat houden we er in.
Is goed, doe ik vandaag ook

Curry van meiknol, wortel en aardappel in kokossaus.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 12 oktober 2004, 18:18:26
thaise curry met veel groenten, kokosmelk en tofu en basmatirijst
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 19 oktober 2004, 17:58:15
Rijst met een curry van aubergine, biet en kokosmelk met cashewnoten...
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 19 oktober 2004, 22:50:14
groentencurry in restaurant de gevulde koe  :D, en een portie gegrillde groenten
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 26 oktober 2004, 11:57:47
bloemkool-eiercurry met papadams, kaneel/sinaasappelrijst en raita.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 26 oktober 2004, 12:01:37
Rijst, dal en roergebakken groenten!
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 26 oktober 2004, 12:18:25
Groene Thaise curry.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 02 november 2004, 11:43:05
Rijst met tofu in een saus van paprika, tomaat en pompoenchutney (van de lokale bioboer) met kerrie.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Kiwi op 02 november 2004, 15:59:19
Dinsdag vandaag, dus bloemkoolprutje met garam masala en rijst.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 02 november 2004, 17:48:27
ik ga vanwege de vs verkiezingen morgen currydag houden
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Pom op 10 november 2004, 09:02:48
Dinsdag currydag spreekt me wel aan. Toevallig gisteren inderdaad ook curry gegeten. Bestond uit chinese kool, wortel en spruitjes, in een currysaus met wat sojaroom en koriander. Was erg  :yummie:!
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 23 november 2004, 11:34:30
dinsdag currydag  :D auberginecurry, linzensoep met citroen, tzaziki en pitabroodjes
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 23 november 2004, 17:47:17
Dinsdag currydag, en ik wil niet voor Selly onderdoen:

Rijst, kidneybonencurry (restje van gisteren) en champignoncurry.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Annemieke op 23 november 2004, 19:00:42
Dinsdag currydag  :P

Prei, peen, koriander-tomaten-ui curry, met yofu en naan.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 23 november 2004, 19:24:40
echt gezellig dinsdag currydag  :D
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: renske op 05 februari 2005, 16:37:57
vanavond geweldige pompoencurry!! :D
recept uit vliegensvlug vegetarisch van Nadine Abensur
echt heerlijk en volgensmij vegan
mocht iemand t willen hebben, dan typ ik t zo over hoor!

 :bye:

Oke, komt 'ie!
Uit Vliegensvlug Vegetarisch van Nadine Abensur:

Pompoencurry

Voor 4 personen

1 eetlepel olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 theelepels komijn
_ theelepel kurkuma (geelwortel)
1 kilo pompoen (met schil en al), in stukken van 2 cm gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 rode cayennepepers, fijngehakt
1 groene cayennepeper, fijngehakt
3 cm verse gember, geraspt
1 eetlepel bruine basterdsuiker
90 gram kokoscrème (santen)
3-4 tomaten, in vieren gesneden
3 eetlepels fijngehakte, verse koriander
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels gemalen kokos

Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de uien en de knoflook toe en bak tot ze glazig zien.

Voeg het gemalen korianderzaad, de komijn en kurkuma toe en laat dit bakken, voeg af en toe een lepel water toe om het een en ander van de bodem van de pan los te maken.Voeg dan de pompoen, wat zout en peper toe en laat ongeveer 10 minuten bakken, tot de pompoen wat bruin kleurt en zacht wordt.

Voeg de rode en groene pepers toe, maar houdt wat achter voor de garnering. Voeg de gember, de suiker en de santen toe en blijf, op een middelhoog vuur, roeren tot de kokos helemaal gesmolten is.

Voeg, als de pompoen zacht is maar nog wel z’n vorm behouden heeft, de parten tomaat en de koriander toe en roerbak voorzichtig tot de tomaten net niet meer rauw zijn. Roer er tenslotte de olijfolie door en 1 eetlepel van de gedroogde kokos. Schep in een schaal en garneer met de rest van de kokos en de peper. Serveer met basmati-rijst of warm naan-brood.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 06 februari 2005, 22:45:39
Ananascurry.
Kan dat, is het lekker, en wat zou je er nog meer bij doen dan ananas? Lijkt mij wel okee, maar ben nog in dubio over de andere ingredienten die er lekker bij zijn.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Annemieke op 06 februari 2005, 23:00:27
Ananascurry.
Kan dat, is het lekker, en wat zou je er nog meer bij doen dan ananas? Lijkt mij wel okee, maar ben nog in dubio over de andere ingredienten die er lekker bij zijn.

babymais, peultjes?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: overanalizing op 06 februari 2005, 23:02:05
Ananascurry.
Kan dat, is het lekker, en wat zou je er nog meer bij doen dan ananas? Lijkt mij wel okee, maar ben nog in dubio over de andere ingredienten die er lekker bij zijn.

Ik maak wel graag een saus op basis van ananas, samen met typische currykruiden als curcuma, komijn, kardemon, gember... en natuurlijk pikante rode pepers. Samen met gebakken witte rijst, paprika, babymaïs en, ik zeg maar wat, kikkererwten.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 06 februari 2005, 23:02:45
De Thai gooien regelmatig fruit in hun loeischerpe curries, voor het contrast. Ananas zie je vaak in rode of paneang-curry, samen met van die doperwt-sized aubergientjes en vlee ehm garna, goh, ehm. En tofu of eieren?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 06 februari 2005, 23:07:11
Hmm interessante suggesties, bedankt  :) Peultjes, paprika en babyaubergines lijkt me wel wat. Babymais vind ik vies.
Ik zat zelf net nog aan Thaise basilicum ook te denken  :)
@ Bart: Paneangcurry, via google zie ik dat dat rode curry met koriander is, klopt dat?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 06 februari 2005, 23:14:01
Nee, werkt met o.a. die Di-plii pepers die ik je ooit gaf, samen met een recept voor Paneang-curry dat we in onze volgende Thaise workshop gaan gooien, remember?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 06 februari 2005, 23:23:14
cool eindelijk iets om met die pepertjes te doen  :D
Ik heb ze wel eens over een salade geraspt.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 07 februari 2005, 10:17:14
Zo even wat gegoogled:

http://www.yumindia.com/Side%20Dishes/Pineapple%20Curry.htm

http://www.syvum.com/cgi/online/serve.cgi/recipes/srcpv38.tdf?0

http://www.anywherebutinthekitchen.com/Recipe/Pineapple-Curry_1108
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Anne op 08 februari 2005, 18:08:01
Kan iemand een soort basisrecept voor curry geven?
Shame on me, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt, en misschien 3 keer ergens gegeten ofzo..
Als het kan een beetje een standaard, niet al te pittig, ik wil het maken voor gasten.
Thnx!
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 08 februari 2005, 22:46:36
Kan iemand een soort basisrecept voor curry geven?
:smaail:

Er zit zoveel variatie in, daar valt geen basisrecept voor te geven!
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 08 februari 2005, 22:55:19
wat voor soort curry zoek je?
Je hebt Indiase curry, met vooral een gedroogd kruidenmengsel met bijvoorbeeld komijn, kaneel, kurkuma, korianderbessen waarmee je van alles op smaakt brengt. Bv een aardappelcurry, bloemkoolcurry, etc. etc. Er zijn ook Thaise curries, waarin vooral verse kruiden zitten, als rode of groene pepers, citroengras, koriander. En dan bv met kokosmelk en groenten/tofu etc.
Nou ja Christiaan weet dit allemaal veel beter want dat is de currykoning, maar misschien moet je even posten naar wat voor smaak je op zoek bent.
Maar in deze draad staan dus ook wat recepten
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 08 februari 2005, 22:57:49
Ik heb eigenlijk vooral verstand van curries van het Indiaase subcontinent, en dan vooral het noordelijke deel er van.

 ;D
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: mirrrie op 09 februari 2005, 11:40:16
Shame on me, ik maak altijd curry uit een potje of pakje... Ik wil me er ooit eens in verdiepen, maar het is er nog niet van gekomen. Wat groente en aardappels, stomen in de pan, curry erbij gooien + eventueel wat kokosmelk/yoghurt en yummie!

Hier is het wel woensdag currydag. Dinsdag is al sportdag en dat gaat niet goed met pittige curry in mijn maagje.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Anne op 09 februari 2005, 17:44:59
maar misschien moet je even posten naar wat voor smaak je op zoek bent.
Mijn idee bij een curry was groente (wortel, kool, champs, paprika, en wat er zo maar is), aardappel en evt tofu ofzo en dat dan in een dun sausachtig  iets bestaande uit kokosmelk, kerrie, komijn en verder weet ik het niet zo (vandaar dus dat ik een soort handleiding zoek hoe zoiets dan gemaakt moet worden)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 09 februari 2005, 18:02:32
Ik maak curries meesta altijd aan de hand van een recept. Daarin heb je meestal combinaties van groenten en van specerijen die goed met elkaar werken. Als je zelf curries wil maken kan ik je alleen maar een algemene werkwijze geven:
Over kruiden(combinaties) kan ik niet zo veel aanraden. Met je groenten en de kokosmelk ga je richting Thaise curries. Dan zou ik geen kerrie etc. gebruiken maar rode pepers, laos en sereh.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Anne op 11 februari 2005, 14:21:59
Over kruiden(combinaties) kan ik niet zo veel aanraden. Met je groenten en de kokosmelk ga je richting Thaise curries. Dan zou ik geen kerrie etc. gebruiken maar rode pepers, laos en sereh.

maar soms zijn curries zo leuk geel.. Is dat dan zonder kerrie, of is er iets anders geels, of is het zonder kokosmelk.
Ik dacht eigenlijk dat er altijd kokosmelk in moest, maar dat is dus ook niet waar.

Oja, en wat is sereh?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Bast op 11 februari 2005, 14:32:13
Kurkuma kleurt de boel zo leuk geel.
Sereh is citroengras.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: teigetje op 21 februari 2005, 18:12:38
Ik ben een beginnende curry fan, en ben nu eigenlijk op zoek naar een currykookboek waar redelijk wat vegetarische, of makkelijk vegetarisch te maken, curry recepten in staan, heeft iemand suggesties????
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Selly op 21 februari 2005, 19:07:50
misschien het world food cafe kookboek? Er staat in het kookboekenforum wel een recensie van en er is recent een goedkope versie verschenen
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 21 februari 2005, 19:49:23
De curries in WFC zijn voor als je doordeweeks een curry wil eigenlijk te bewerkelijk. Waar heb ik mijn curryrecepten (zoveel zijn dat er trouwens ook weer niet) vandaan? Overal en nergens. Een paar van internet, een paar her en der uit een boekje.

Internet is een goeie bron, ik ben ooit begonnen met curries van internet. Aloo gobi en aloo saag. En nu heb ik een simpel boekje met Nepalese recepten dat ik helemaal aanbid, maar het is oud en komt ik weet niet waar vandaan.

Of zocht je meer Thais?
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 21 februari 2005, 19:59:37
Als je het niet erg vindt om plaatjes van vleesgerechten te zien, biedt de Aziatische Keuken van uitgeverij Könemann waarschijnlijk de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het is goedkoop, en heeft recepten voor Indiase, Sri Lankase, Thaise en Birmese curries, en nog voor andere dingen ook. Moet je wel zelf bedenken wat je erin gaat doen in plaats van vlees.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Laurie op 21 februari 2005, 20:04:18
Op de Death by Curry site die Christiaan gepost heeft in de recensies van kookwebsitesdraad(http://rubymurray.com/ (http://rubymurray.com/) staan veel verschillende recepten. Ik heb er zelf een aantal geprobeerd en die waren goed gelukt.  :hungry:
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 21 februari 2005, 20:04:48
Moet je wel zelf bedenken wat je erin gaat doen in plaats van vlees.
Ja, wat voor 'n zin heeft het om curries te gaan maken als je dan ook weer moet gaan verzinnen waarmee je het vlees moet gaan vervangen?

Eén van de grootste punten waarom ik zo op (Indiase) curries kick is dat ze uit een culinaire cultuur komen waarin wél aandacht is voor vleesloos koken, en dat je dus niet het idee hoeft te hebben dat je wat hebt vervangen.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: bart op 21 februari 2005, 20:33:02
Ah. Ik weet niet hoe het in India gaat (in Zuid-India hadden ze nauwelijks curry op de kaart staan, en bovendien at ik de helft van de tijd witte rijst in verband met ehm reizigersziekte), maar in Thailand heb je een aantal basisrecepten voor curry (Rood, Groen, Geel, Massaman, Panaeng), waar je vervolgens in mag flikkeren wat je wil. De meeste eethuisjes hebben dan ook een soort multiple choice menu: Massaman met ei, rundvlees, kip of tofu.
Daar doelde ik meer op.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Monique op 21 februari 2005, 21:21:32
Voor mij is vegetarian cooking van Madhur Jeffreys nog steeds wel dé bijbel voor Indiaas/Oosters koken. Maar tegenwoordig ben ik een luie indiase kok. Meestal:
- basmati rijst
- naan brood
- een chutney (meestal mango...) met vooraf mini papadums
- dan één of 2 groentecurries, waarvan vaak ééntje van spinazie met gekookte aardappel en mosterdzaad, en de andere van restant groenten (paprika, prei, winterpeen... champignons... whatever) en daar mik ik een zootje kruiden door: gember, komijn, kardamom, koriander (liefst ook vers!), kurkuma, peper, zout en knoflook uiteraard. Dan meestal saus ik het wat op met wat water, tomatenpuree en evt. yoghurt. Dat is mijn basic snel door de week curry. Als ik eters kijk krijg maak in een menuutje uit de madhur bijbel.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 21 februari 2005, 21:24:16
Als dat voor door de week is moet ik toch echt :worshippy: doen hoor!
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Monique op 24 februari 2005, 22:49:48
ik ben nou eenmaal curry freak, en hou van koken...... dus een uurtje in de keuken is voor mij geen straf, zeker als straks (na een jaar klussen  :-\ )onze nieuwe keuken af is... We eten weliswaar meestal pas om 8 uur of half 9, maar dat mag de pret niet drukken  ;D.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: freesoul op 12 augustus 2005, 10:50:59
Ik heb een tijdje geleden in een Indisch restaurant in Frankrijk dal curry gegeten. Het was dus een curry met linzen. Nu zoek ik er een recept voor, maar dat blijkt niet zo makkelijk te vinden. Heeft er iemand hier misschien een recept ? Ook het recept voor spinazie met curry is welkom.

Ik heb wel al wat zelf liggen proberen, maar het liefst zou ik een authentieke bereidingswijze vinden. :)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: daltonhoeksteen op 12 augustus 2005, 15:39:10
Zou je om te beginnen wat meer informatie willen geven over wat voor daal je precies zoekt?
er zijn namelijk heel veel zoorten daal,en nog meer recepten
Dal turka,Aamti,chola dal etc. etc.
of als je de naam niet weet,was het groene daal of gele, rooie, een mix,zat er groente bij etc...
En wat de spinazie curry betreft daar is ook niet 1 authentiek gerecht voor,het beste kan je denk ik ff googelen en palak(spinazie) in toetsen.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Kiwi op 12 augustus 2005, 15:42:45
Kijk hier (http://vegweb.com/recipes/beans/index-beans-dahl.shtml) eens bijvoorbeeld, daar staan al een aantal recepten (en anders moet je even wachten tot currymaster :worshippy: Christiaan weer online is, die schudt ze zo uit z'n mouw).
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 12 augustus 2005, 18:44:42
Ik heb een tijdje geleden in een Indisch restaurant in Frankrijk dal curry gegeten. Het was dus een curry met linzen. Nu zoek ik er een recept voor, maar dat blijkt niet zo makkelijk te vinden. Heeft er iemand hier misschien een recept ? Ook het recept voor spinazie met curry is welkom.

Ik heb wel al wat zelf liggen proberen, maar het liefst zou ik een authentieke bereidingswijze vinden. :)
Kan je nog iets meer zeggen over die dal?

Spinaziecurries. Voor een simpele strooi je wat mosterdzaad in een pan met een beetje olie, gooi je er een gedroogd rood pepertje bij en laat je dat even bakken. Hup, aardappelblokjes er bij, en als die zacht worden er gewassen, gesneden en goed uitgelekte spinazie bij. Die laten slinken et voila.

Die curries van vegweb, mijd ze als de pest! ;)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Kiwi op 12 augustus 2005, 18:49:13
Die curries van vegweb, mijd ze als de pest! ;)

We heten niet allemaal Christiaan he. :smeerie: :P
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 12 augustus 2005, 18:51:13
Okee, een simpele dal: (gespleten) rode linzen goed wassen, aan de kook brengen, afschuimen, en dan zout, kurkuma en misschien een gemberschijfje toevoegen. Laten koken tot de linzen verprutten. Water toevoegen om de juiste dikte te krijgen. Vervolgens in olie komijnzaad, knoflook, geraspte gember, en een fijngesneden pepertje kort aanfruiten en dat op het laatst door de dal roeren.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Christiaan op 12 augustus 2005, 18:53:34
Die curries van vegweb, mijd ze als de pest! ;)

We heten niet allemaal Christiaan he. :smeerie: :P
Een boel van die recepten van vegweb vind ik nogal dubieus. Er wordt te veel gebruik gemaakt van blikken saus of soep of andere produkten. Het is aardige alledaagse kokerij en een leuke blik in de keuken van andere vega's, maar het is vaak geen hoog niveau en roept heel vaak: kledder met soja.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Kiwi op 12 augustus 2005, 18:56:31
Dat valt juist bij die dal/curryrecepten nog wel mee dacht ik.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: daltonhoeksteen op 12 augustus 2005, 18:57:12
(Let wel niet traditioneel)Mijn versie van Palak paneer(spinazie met paneer((zelfgemaakte kaas))

Doe een beetje ghi(geklaarde boter) met een beetje komijn en sesam olie in een pan, klein beetje koriander zaad(gemalen) ,en een vers pepertje  .Dan verse of diepvries spinazie(niet gehakt) erbij.Laten slinken (of ontdooien-in dat geval in een aparte pan.)
Paneer maken en bakken in ghi. Limoentje uitknijpen over de palak(niet teveel..)en de gebakken paneer toevoegen.



ook lekker met pasta napolitana trouwens!!

Als we dan toch bezich zijn...
Maken we er een komplete thali van..

Dus dal er bij (naar keuze, ik hou van een fussion dal van verschillende dal soorten( rooie dal groene dal etc.) gemaakt met de kruiden en groente  van de turka dal..

En een gele rijst..(recept volgt later...)

En natuurlijk wat pakora's

En een simpele curry van aardappelen en dop -erwtjes en bloemkool ofzo.

Of..(en..)kikkererwten in zoete hete gekruide:(jeera vers. kor.) tom. saus

Een luxe thaili,een (roestvrij) stalen bord met daarop bakjes met de verschilende gerechten.

geserveerd met komkommer raita ,chappati's(of puri's nat. :)) en mango chutney..hmmmm lekker
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: koekje op 22 april 2008, 21:22:08
Quornkerrie

- 1 bakje Quornstukjes
- 1 hele grote rode ui (helft in ringen, andere helft gesnipperd)
- 1 klein bekertje crème fraiche
- 2 handjes diepvriesdoperwten
- 2 handjes gehakte peterselie (waarvan 1/3 gehakte koriander bijmag)
- 2 koffielepels sambal oelek
- 2 royale theelepels kerriepoeder (ik gebruik gewone van de AH)
- 1 hele grote (of 2 van gewoon formaat) knoflookteen

Bak de quornstukjes in een beetje olie bruin aan. Doe er dan de gesnipperde ui bij, en bak deze glazig. Dan de knoflook erbij persen en even bakken.
Doe er de sambal bij en roer goed door. Dan de uiringen en deze ook even zacht bakken. De kerrie erbij, en goed alles omroeren. Doperwten erbij, en deze even laten garen. Blijven roeren.
Dan het groen (peterselie en koriander) erbij en de crème fraiche. Even laten pruttelen tot de gewenste dikte is bereikt.
Serveren met witte rijst en komkommersalade.
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Vegatopia op 24 februari 2015, 13:00:26
Aubergine-linzenschotel met cashewnoten en tamarinde

Gisteren plaatsten we een bespreking van het boek Peulvruchten van Jenny Chandler, vandaag een recept uit dit boek voor een aubergine-linzenschotel uit Kerala met cashewnoten en tamarinde.

Source: Aubergine-linzenschotel met cashewnoten en tamarinde (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12897-aubergine-linzenschotel-met-cashewnoten-en-tamarinde)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Vegatopia op 02 mei 2015, 13:00:51
Roti Dalbhari

Een Surinaamse roti is niet ingewikkeld om te maken, maar je bent er wel even mee bezig. Dat is zeker de moeite waard: dit gerecht streelt je smaakpapillen. Geen wonder dat roti door veel Surinamers, maar ook Nederlanders, wordt beschouwd als echt comfort food.

Source: Roti Dalbhari (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12975-roti-dalbhari)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Vegatopia op 25 juni 2015, 13:02:19
De lekkerste dahl

Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen!  Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. De foto's blijven nog een verrassing, want de foto's die wij hier plaatsen, zijn nog niet de officiële. Vandaag: dahl, een Indiaas linzengerecht.

Source: De lekkerste dahl (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13026-de-lekkerste-dahl)
Titel: Re: curries, dahls en roti's
Bericht door: Vegatopia op 15 december 2015, 13:00:25
Spitskoolcurry met rozijnen

Strikt gesproken is dit geen curry, maar eerder een pilao of een biryani: gekookte rijst met specerijen en groenten. Helemaal authentiek Indiaas is dit gerecht waarschijnlijk ook niet: de combinatie van kool, rozijnen en kerrie schijnt vooral in 'westerse' gerechten voor te komen. Hoe het ook zij, dit is een lekker makkelijk gerecht, met veel smaak en textuur.

Source: Spitskoolcurry met rozijnen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13222-spitskoolcurry-met-rozijnen)
Titel: [Koken] Curry van groene linzen met boerenkool
Bericht door: Vegatopia op 19 januari 2016, 13:00:41
Curry van groene linzen met boerenkool

Onlangs bespraken we Easy Curry Vegetarisch van Madhur Jaffrey. Van redacteur Ellen kreeg dit boek maar liefst 5 sterren! Vandaag mogen we een recept eruit plaatsen, voor een curry van groene linzen met boerenkool (haray lentils aur kale):

Source: Curry van groene linzen met boerenkool (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13259-curry-van-groene-linzen-met-boerenkool)
Titel: [Koken] Rode curry met flespompoen
Bericht door: Vegatopia op 08 juni 2016, 13:00:23
Rode curry met flespompoen

Eerder deze week recesenseerden we het mooie kookboek Love & Lemons. Vandaag plaatsen we er een lekkere, frisse curry uit met flespompoen en kokosmelk.

Source: Rode curry met flespompoen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13385-rode-curry-met-flespompoen)
Titel: [Koken] Curry met tomaten en kikkererwten
Bericht door: Vegatopia op 22 februari 2017, 13:00:57
Curry met tomaten en kikkererwten

Wist je dat er in Nederland meer dan 60 soorten tomaat worden gekweekt? En ze zijn allemaal anders! Rond, ovaal, glad of juist geribbeld. Van kleurrijke snoeptomaatjes tot smaakvolle trostomaten in alle soorten en smaken. Van tomaatjes in bes-formaat (tomberries), tot coeur de boeuf tomaat, een grote tomaat met een grillig uiterlijk die van binnenuit rijpt. Culinair is de tomaat één van de meest veelzijdige producten die ik ken. Een leuk detail vind ik dat de tomaat verhit zelfs nóg gezonder is dan rauw. Leef je dus gerust uit met tomatensoep, -saus of, waanzinnig lekker: deze curry van tomaat!

Source: Curry met tomaten en kikkererwten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13657-curry-met-tomaten-en-kikkererwten)
Titel: [Koken] Groentecurry
Bericht door: Vegatopia op 16 oktober 2017, 13:00:51
Groentecurry

In deze curry spelen maar liefst drie, of nee, eigenlijk zelfs vier groenten de hoofdrol. Ik wist dus ook even niet hoe ik het moest noemen. Groentecurry dus maar. Een 'maak je koelkast leeg'-curry is het eigenlijk, want alle restjes gingen erin. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Deze keer de eer aan aubergine, champignons en kikkererwten, maar ook paprika, courgette, pompoen, zoete aardappel, bloemkool en ga zo maar door kunnen er gerust in. Denk nou niet dat je een ingewikkelde currypasta moet maken of zo hoor. Met een beetje uit de voorraadkast en het specerijenrekje tover je deze curry zo op tafel.

Source: Groentecurry (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13838-groentecurry)