Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: nicky_too op 23 juni 2004, 10:30:29
-
Ze hebben tuinbonen bij de Appie! En ik heb die dingen vorig jaar op en vond ze lekker, dus ik ging weer op zoek naar het recept wat ik toen heb gemaakt. Helaas, Odin heeft hem niet meer op de site staan.
Wie heeft lekkere recepten met tuinbonen voor me?
-
Nou, daar ben ik dan ook wel benieuwd naar!
Ik vind tuinbonen zoals wij die vroeger wel eens aten echt ontzeeeeeeeeeettend vies. :pukey:
Maar ik heb hier op het forum wel eens de uitdrukking 'dubbelgedopte tuinboontjes' gezien, en ik vermoed dat ik die nog wel lekker zou kunnen vinden eventueel gemaskeerd door andere ingrediënten. ;)
-
Ik had ze ook dubbel gedopt. Dan zijn ze echt vrij zacht. Lekker.
Maar ja, ik ben ook dol op spruiten, dus of je je nou wat aan moet trekken van wat ik lekker vind? ::)
-
Ik heb inmiddels gezocht, maar er zit niets naar mijn gading bij. Ik wil gewoon een hoofd- of bijgerecht, zonder rare ingrediënten. En ik wil ook geen soep maken met tuinbonen.
Er zijn toch wel gewone recepten met tuinbonen ergens?
-
Ik heb inmiddels gezocht, maar er zit niets naar mijn gading bij. Ik wil gewoon een hoofd- of bijgerecht, zonder rare ingrediënten. En ik wil ook geen soep maken met tuinbonen.
Er zijn toch wel gewone recepten met tuinbonen ergens?
1. Kook de tuinbonen.
2. Giet ze af.
3. Eet ze op.
-
1. Kook de tuinbonen.
2. Giet ze af.
3. Eet ze op.
3. Laat ze afkoelen.
4. Maak er een salade mee met knapperige groentjes (selder, rode kool of sla, radijsjes...) en serveer het met een roomdressing en knoflookbroodjes.
-
Ik vind tuinbonen enorm smerig.
-
Wie heeft lekkere recepten met tuinbonen voor me?
Koken in water met zout en een fijngesneden knoflook.
Afgieten als ze gaar zijn, lepeltje crème fraiche en wat gehakte peterselie erdoor. Klaar.
-
Bedankt, Carla. Da's een heel goed begin. Lekker simpel.
-
Ik gooi altijd gehalveerde tuinbonen door de paella. En dat is dan ook meteen de enige situatie waarin ik tuinbonen ooit maar enigszins eetbaar heb gevonden.
-
Je kan ook bonenkruid kopen, als het goed is verkoopt AH dat ook, wel vers dus.
Mijn moeder kookte ze altijd met bonenkruid en spek, maar voor mij laat ze nu het spek weg, ik vind het lekker zo, en het is erg eenvoudig!
-
Je kan ook bonenkruid kopen, als het goed is verkoopt AH dat ook, wel vers dus.
Mijn moeder kookte ze altijd met bonenkruid en spek, maar voor mij laat ze nu het spek weg, ik vind het lekker zo, en het is erg eenvoudig!
Ik heb ze vandaag met bonenkruid gegeten en een beetje boter. Heerlijk.
Ze moeten wel lekker vers (mals) zijn en niet te groot.
In mijn kookboek staat verer nog dat je een scheutje melk door het water moet doen om verkleuren tegen te gaan.
-
Gewoon met tomatenpuree en eenzelfde hoeveelheid water. Dan wat lekkere italiaanse kruiden er doorheen. Oregano en basilicum doe ik zelf altijd. Lekker bij aardappeltjes.
Ik doe dit meestal met reuzenbonen, is ook wel lekkerder, maar ik doe het ook wel eens met tuinbonen.
-
Tuinbonen zijn gewoon gekookt afgegoten en dan met een klontje boter het allerlekkerst!
MMMMMMMM tuinbonen! :kwijl:
-
risotto met tuinbonen, ander groen spul, ricotta en parmezaanse kaas is lekker.
Of met slagroom en asperges en knoflook door de penne :D
-
Korianderzaad, uitje, knoflook fruiten in olijfolie, rijst erdoor roeren, twee keer zoveel water, en zout naar smaak toevoegen, tuinbonen erbij, 10 minuten zachtjes koken, 10 minuten op heel laag vuur laten uitstomen, op smaak brengen met zout, peper en citroensap en garneren met geroosterde pijnboompitjes en koriander- of peterselieblad.
Selly noemde al de risotto, maar misschien ook risotto met courgette, een tomaatje en waspeentjes, en je kan ze ook nog in een beetje rode wijn(azijn?) stoven met ui en paprika en een groen kruid (oregano?) als een soort mezze...
-
en je kan ze ook nog in een beetje rode wijn(azijn?) stoven met ui en paprika en een groen kruid (oregano?) als een soort mezze...
oohh jaa of met wat tomaat stoven en olijfolie en dan warm bruin brood erbij als mezze
-
Mezze? ???
-
Mezze? ???
Griekse/middenoosterse tapas.
Andere mezzes:
tzaziki
humus
baba ganoush (aubergine prut)
plat brood
bonenpuree
en nog veel meer lekkere dingen
-
Met de tuinbonen uit mijn pakket wil ik een keer chermoula maken. En de andere keer risotto. Wat is allemaal lekker hierbij? Ik heb verder nog venkel, bloemkool, andijvie en tomaten (maar die heb ik eigenlijk al nodig voor de chermoula).
-
Ze zijn er weeeer.
Vroeger vond ik het niks, maar nu heb ik haast zin er wat mee te maken.
-
Ik wil ze ook in mijn pakket! Hopelijk morgen...
-
Tuinbonen Munt Paté ( 4 pers.)
1 kilo tuinbonen, gedopt (rest gewicht 500 gram)
1 fijngehakt knoflook teentje
75 ml extra virgin olijfolie
snufje gemalen komijnzaad
1 klein bosje verse munt, gehakt
sap van een half citroentje
peper en zout
8 sneetjes volkoren brood
Breng water met zeezout aan de kook en kook de bonen ongeveer 7 min.
Giet af in een vergiet en spoel de bonen direct af onder koud water.
Verwijder de taaie laag om de tuinboon (gaat heel makkelijk)
Maal de tuinbonen samen met de knoflook, olie en komijnzaad in een blender tot een smeuïge pasta.
Schep dit in een schaaltje en meng er de munt en het citroensap doorheen. Als laatste peper en zout naar smaak toevoegen.
Rooster het brood en serveer dit samen met de tuinbonen-munt-paté.
-
Van een kilo tuinbonen hou je niet meer dan drie ons over (en twee ons als je dubbel dopt). Heb ik toevallig van het weekeinde eens gewogen.
En hoera, ik zag op de site staan dat ze morgen in mijn groentepakket zitten! :yummie:
-
Een draad van lang geleden al weer, maar mijn vraag past hier helemaal in.
Ik dacht altijd dat ik tuinbonen vies vind, maar nu at ik ze van de week bij Cafe De Jaren uit de saladebar en die waren heerlijk! Het is vast een heel simpel recept met zekersteweten citroen en tuinbonen. Heeft iemand ze daar wel eens gegeten en hebben jullie tips voor mij hoe ik ze op ongeveer die manier kan maken? Want zo lust ik ze wel!
-
Ik denk dat je ze in ieder geval moet dubbeldoppen.
-
Het is winter! Die dingen komen pas weer in mei.
-
Het is winter! Die dingen komen pas weer in mei.
Oeps :-[
Ik schaam me diep, dat ik deze vraag in januari durf te stellen...
Wel vreemd dat De Jaren ze in zulke grote porties serveert in deze maand.
Maar, in mei wil ik het dan wel heel graag een keer maken, dus suggesties zijn nog steeds welkom.
-
Onze waarschijnlijk gedegenereerde smaak
gaat ook uit naar tuinbonen uit blik.
Eén van onze geliefde recepten is fusilli met tuinbonen uit Vegetarische Pasta van Sarah Maxwell.
De tuinbonen worden op smaak gebracht met dragon en nogal wat ui/knoflook.
Lekker met frisse groene sla.
-
Het is al een stuk minder gedegenereerd als je diepvries gebruikt. En lekkerder.
-
Het is winter! Die dingen komen pas weer in mei.
Oeps :-[
Ik schaam me diep, dat ik deze vraag in januari durf te stellen...
Wel vreemd dat De Jaren ze in zulke grote porties serveert in deze maand.
Maar, in mei wil ik het dan wel heel graag een keer maken, dus suggesties zijn nog steeds welkom.
:)
Dubbeldoppen zoals Annemieke zei, da's inderdaad heerlijk, en de combinatie met citroen, zure room, evt. munt is erg lekker. Met of zonder pasta. Kan ook op een toastje als dip.
Er is van alles mee te doen. Het zijn gave dingen.
-
Afgelopen week weer eens tuinbonen in mijn Odin groentetas. Ik ben er (nog) niet zo'n fan van; alleen dubbelgedopt vind ik ze wel oke. Ik denk dat ik er vanavond maar eens een salade mee ga maken, al is het niet echt saladeweer...
Iemand tips and tricks?
Ik dacht zelf aan een salade met aardappeltjes, rucola en geitenkaas en veel verse kruiden.
-
In de peul op de barbecue, en dan de bonen er uit pulken en opeten, dat wil ik nog wel proberen
-
Dit is een lekkere dip http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11041-tuinbonendip
En Klary Koopmans had er ook wat lekkers mee: http://klarykoopmans.blogspot.com/2011/07/het-groene-goud.html
-
Afgelopen week weer eens tuinbonen in mijn Odin groentetas. Ik ben er (nog) niet zo'n fan van; alleen dubbelgedopt vind ik ze wel oke. Ik denk dat ik er vanavond maar eens een salade mee ga maken, al is het niet echt saladeweer...
Iemand tips and tricks?
Ik dacht zelf aan een salade met aardappeltjes, rucola en geitenkaas en veel verse kruiden.
Dubbelgedopt vind ik ze lekker in een risotto, samen met verse doperwtjes. Wel apart koken en op het laatste moment erbij doen, risotto is niet exact te timen en als je ze er eerder bij doet loop je de kans dat ze te gaar of nog ongaar zijn.
-
Wat is een lekker gerecht om een kleine hoeveelheid tuinbonen doorheen te doen?
Ik had een tijdje geleden tuinbonen gekocht, maar was dat volkomen vergeten. Toen ik ze toevallig tegenkwam, was nog maar een klein deel nog goed ::)
Die wil ik nog wel eten natuurlijk, maar een echt tuinbonengerecht gaat niet lukken, aangezien het er nog maar zo weinig zijn. Wat is een lekker gerecht om ze doorheen te doen?
Ik heb nog nooit zelf tuinbonen gemaakt (ik heb ze als kind een keer gegeten en vond ze toen zo vies dat ik ze later nooit heb durven uitproberen).
-
Ik zou ze in dat geval koken en dubbeldoppen en door de sla doen. Veldslablaadjes, croutons, eventueel zwarte olijven en kleine stukjes zongedroogde tomaat op olie. Eventueel ook wat pitjes.
-
Dat is idd erg lekker.
Door risotto kan ook (met verder doppers, gegrilde courgette, munt, citroenrasp en evt wat ricotta, parmezaan, reepjes rode Spaanse peper).
-
wILLEN MENSEN EENS OPHOUDEN OVER DAT VERREKTE DUBBELDOPPEN dOOD- EN DOODZONDE
(Ik overdrijf. Maar elke suggestie hier begint met dubbeldoppen, lijkt het wel.)
-
Je hoeft niet zo te schreeuwen...
Laatst voor het eerst in mijn volwassen leven tuinbonen klaargemaakt en gegeten. Eerst enkel gedopt, dat geproefd en a.d.h.d. besloten te gaan voor nog een keer doppen.
-
Ik dubbeldop ze ook nooit, vind het veel te lekker zo! Eens kijken of ik nog een portie op de markt kan scoren :D.
-
Ik vind ze gewoon zo ook erg lekker ja.