Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: animal lover op 21 juni 2004, 19:12:04

Titel: Djuvec rijst
Bericht door: animal lover op 21 juni 2004, 19:12:04
Kent iemand het recept om zelf djuvec rijst te maken? Ik heb het vaak in Kroatië gegeten en ben er verzot op. In Turkse winkels kun je wel een kant en klare pot kopen (wel eens cadeau gekregen), maar die smaakt minder lekker en is vrij prijzig.
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: Christiaan op 21 juni 2004, 19:15:24
Kent iemand het recept om zelf duvic rijst te maken?
Is dat wel hoe je het spelt? Ik kan niks op google vinden...
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: animal lover op 21 juni 2004, 19:43:11
Op de c hoort nog zo'n servo -kroatisch teken, maar dat heeft mijn toetsenbord niet.
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: Christiaan op 21 juni 2004, 19:53:05
Een omgekeerd dakje?
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: animal lover op 21 juni 2004, 20:37:29
geloof het wel. Ik heb wel op het blik gekeken naar de ingrediënten, maar als ik zomaar iets in elkaar ga flansen is mislukking bij mij altijd verzekerd ;)
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: Christiaan op 21 juni 2004, 20:38:43
Weet je nog wat er allemaal in gaat dan?
Titel: Re:duvic rijst
Bericht door: animal lover op 21 juni 2004, 21:27:09
Even denken wat stond er ook al weer op (de volgende keer in de Turkse winkel,zal deze week nog wel een keer zijn zal ik nog eens kijken) tomaat en doperwten weet ik nog. Ik kijk van de week nog eens op dat blik. Echt in Kroatië is dat zo lekker. Ik heb mijn Bosnische vriendin ook eens naar het recept gevraagd, maar haar moeder weet ook niet hoe je het moet maken.
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Sander op 22 juni 2004, 16:34:49
Echt in Kroatië is dat zo lekker.

En in 99,99% van de gevallen gekookt in vleesbouillon. :(
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Sander op 22 juni 2004, 16:38:29
Kent iemand het recept om zelf djuvec rijst te maken?

Zie Google (http://www.google.com/search?hl=nl&ie=UTF-8&q=Djuvec+rice&lr=).
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Joske op 22 juni 2004, 19:12:01
Weet niet of het iets helpt, maar zou het niet fonetisch zijn voor "Jewish" rice, ik heb ondervonden toen we in Kroatië waren dat meerdere dingen begrijpelijker werden als je ze als fonetisch beschouwde. Ik herinner me trouwens ook een lekkere rijstgerecht met spinazie of zo, heb het proberen na te maken, maar het werd lang niet zo smeuïg...
Als iemand daar het recept van weet, mag je het altijd doorsturen  :-*
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: animal lover op 22 juni 2004, 21:04:45
dat van het vleesboullion wist ik niet. Heb in ieder geval het engelse recept uitgeprint,even vertalen en ik doe het natuurlijk niet met vleesboullion of vleesdingen. Ben blij dat ik het recept nu heb. tot nu toe sloeg ik recepten in het Engels over, maar daar moet ik nu maar eens overheen stappen. In ieder geval bedankt!
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Christiaan op 22 juni 2004, 22:34:08
Het komt er dus op neer dat je uien aanfruit, tomaten er bij doet, die stuk laat koken, dan de rijst meefruit, boullion erbij doet en de rijst gaarkookt?

En dat het eventueel uitgebreid kan worden door meer groenten (aubergine, paprika, aardappel, boontjes?) mee te fruiten?

Paprikapoeder lijkt het me ook goed te doen hierin...

Een handjevol peterselie en doppers ook.
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Sander op 23 juni 2004, 11:55:16
Het komt er dus op neer dat je uien aanfruit, tomaten er bij doet, die stuk laat koken, dan de rijst meefruit, boullion erbij doet en de rijst gaarkookt?

In de streek waar ik ben geweest ging er ook paprika bij.

En djuvec is smeuiger dan je op basis van hetgeen jij beschrijft zou mogen verwachten. Dus wat zijn de secret ingredients? :)

Edit: het soort rijst is natuurlijk ook bepalend voor de smeuigheid.

Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Joske op 24 juni 2004, 12:30:33
Het is eigenlijk een soort risotto, qua smeuigheid alleszins, dus risottorijst ?!?!? En groentenbouillon beetje bij beetje bijvoegen ?!?!?
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: max op 29 augustus 2006, 21:13:58
Ingrediënten:  
200 g rijst
2 grote uien
2 knoflookteentjes
1 rode paprika
1 gele paprika
3 eetlepels olie
3 tomaten
4 eetlepels erwten
¼ liter vleesbouillon
2 lepels tomatenketchup
zout & peper
paprikapoeder
 
De rijst ca. 10 minuten in water koken (kook 3 mokjes water op een ½ mokje rijst.) en aansluitend goed laten drogen. De uien snipperen en de knoflook fijnhakken. Paprika's in ruitjes snijden, de tomaten in vieren. (evt. pellen). De olie in een pan verhitten en de uien, knoflook en paprika aanbakken. Als de paprika's een beetje zacht (niet helemaal gaar) zijn, de tomaten, erwten, rijst en bouillon toevoegen en alles ca. 30 minuten laten garen onder af en toe doorroeren. Op smaak brengen met paprikapoeder, peper en zout en evt. ketchup.
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: J@n op 30 augustus 2006, 22:58:52
Ik heb het standaardwerk van de koningin van de Kroatische keuken er eens op nageslagen en het lijkt erop dat zij het Rizi Bizi noemt. Zou dat hetzelfde zijn?
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Selly op 31 augustus 2006, 11:23:29
Volgens mij is rizibizi minder streekgebonden dan djuvec rijst, volgens mij hoort de laatste echt bij de Baltische Balkankeuken, terwijl je rizibizi ook in Italie, Griekenland, Zuid-Frankrijk ziet. Weet het niet zeker.
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Maartje! op 31 augustus 2006, 16:35:13
:gossip: Balkan!
Titel: Re:Djuvec rijst
Bericht door: Selly op 31 augustus 2006, 17:40:35
 :bloos: Ik dacht al: ik schrijf iets dat niet klopt.