Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: animal lover op 21 juni 2004, 19:12:04
-
Kent iemand het recept om zelf djuvec rijst te maken? Ik heb het vaak in Kroatië gegeten en ben er verzot op. In Turkse winkels kun je wel een kant en klare pot kopen (wel eens cadeau gekregen), maar die smaakt minder lekker en is vrij prijzig.
-
Kent iemand het recept om zelf duvic rijst te maken?
Is dat wel hoe je het spelt? Ik kan niks op google vinden...
-
Op de c hoort nog zo'n servo -kroatisch teken, maar dat heeft mijn toetsenbord niet.
-
Een omgekeerd dakje?
-
geloof het wel. Ik heb wel op het blik gekeken naar de ingrediënten, maar als ik zomaar iets in elkaar ga flansen is mislukking bij mij altijd verzekerd ;)
-
Weet je nog wat er allemaal in gaat dan?
-
Even denken wat stond er ook al weer op (de volgende keer in de Turkse winkel,zal deze week nog wel een keer zijn zal ik nog eens kijken) tomaat en doperwten weet ik nog. Ik kijk van de week nog eens op dat blik. Echt in Kroatië is dat zo lekker. Ik heb mijn Bosnische vriendin ook eens naar het recept gevraagd, maar haar moeder weet ook niet hoe je het moet maken.
-
Echt in Kroatië is dat zo lekker.
En in 99,99% van de gevallen gekookt in vleesbouillon. :(
-
Kent iemand het recept om zelf djuvec rijst te maken?
Zie Google (http://www.google.com/search?hl=nl&ie=UTF-8&q=Djuvec+rice&lr=).
-
Weet niet of het iets helpt, maar zou het niet fonetisch zijn voor "Jewish" rice, ik heb ondervonden toen we in Kroatië waren dat meerdere dingen begrijpelijker werden als je ze als fonetisch beschouwde. Ik herinner me trouwens ook een lekkere rijstgerecht met spinazie of zo, heb het proberen na te maken, maar het werd lang niet zo smeuïg...
Als iemand daar het recept van weet, mag je het altijd doorsturen :-*
-
dat van het vleesboullion wist ik niet. Heb in ieder geval het engelse recept uitgeprint,even vertalen en ik doe het natuurlijk niet met vleesboullion of vleesdingen. Ben blij dat ik het recept nu heb. tot nu toe sloeg ik recepten in het Engels over, maar daar moet ik nu maar eens overheen stappen. In ieder geval bedankt!
-
Het komt er dus op neer dat je uien aanfruit, tomaten er bij doet, die stuk laat koken, dan de rijst meefruit, boullion erbij doet en de rijst gaarkookt?
En dat het eventueel uitgebreid kan worden door meer groenten (aubergine, paprika, aardappel, boontjes?) mee te fruiten?
Paprikapoeder lijkt het me ook goed te doen hierin...
Een handjevol peterselie en doppers ook.
-
Het komt er dus op neer dat je uien aanfruit, tomaten er bij doet, die stuk laat koken, dan de rijst meefruit, boullion erbij doet en de rijst gaarkookt?
In de streek waar ik ben geweest ging er ook paprika bij.
En djuvec is smeuiger dan je op basis van hetgeen jij beschrijft zou mogen verwachten. Dus wat zijn de secret ingredients? :)
Edit: het soort rijst is natuurlijk ook bepalend voor de smeuigheid.
-
Het is eigenlijk een soort risotto, qua smeuigheid alleszins, dus risottorijst ?!?!? En groentenbouillon beetje bij beetje bijvoegen ?!?!?
-
Ingrediënten:
200 g rijst
2 grote uien
2 knoflookteentjes
1 rode paprika
1 gele paprika
3 eetlepels olie
3 tomaten
4 eetlepels erwten
¼ liter vleesbouillon
2 lepels tomatenketchup
zout & peper
paprikapoeder
De rijst ca. 10 minuten in water koken (kook 3 mokjes water op een ½ mokje rijst.) en aansluitend goed laten drogen. De uien snipperen en de knoflook fijnhakken. Paprika's in ruitjes snijden, de tomaten in vieren. (evt. pellen). De olie in een pan verhitten en de uien, knoflook en paprika aanbakken. Als de paprika's een beetje zacht (niet helemaal gaar) zijn, de tomaten, erwten, rijst en bouillon toevoegen en alles ca. 30 minuten laten garen onder af en toe doorroeren. Op smaak brengen met paprikapoeder, peper en zout en evt. ketchup.
-
Ik heb het standaardwerk van de koningin van de Kroatische keuken er eens op nageslagen en het lijkt erop dat zij het Rizi Bizi noemt. Zou dat hetzelfde zijn?
-
Volgens mij is rizibizi minder streekgebonden dan djuvec rijst, volgens mij hoort de laatste echt bij de
Baltische Balkankeuken, terwijl je rizibizi ook in Italie, Griekenland, Zuid-Frankrijk ziet. Weet het niet zeker.
-
:gossip: Balkan!
-
:bloos: Ik dacht al: ik schrijf iets dat niet klopt.