Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: animal lover op 21 juni 2004, 19:10:09
-
Recepten met groene linzen zijn heel erg welkom!
-
Smaken groene linzen niet (bijna) net zo als hun rode en bruine broeders? Tussen rode en bruine zit qua mondbeleving weinig verschil, ik ga altijd voor de rode vanwege de mooie kleur. Als het met de groene van hetzelfde laken een pak is kan je ze inpassen in recepten waarbij 'gewone' linzen gebruikt worden.
-
Huh? Rode en bruine linzen qua mondbeleving hetzelfde?
Rode zijn veel delicater...
Maar voor groene linzen kan je inderdaad alle recepten gebruiken die je voor bruine linzen zijn. Ik weet niet eens of het wel andere linzen zijn (net zoals die 'blonde linzen' van silvo).
Tenzij je het natuurlijk over mung dal hebt.
Kijk hier (http://www.foodsubs.com/Lentils.html) eens en vertel eens over welke linzen je het precies hebt?
-
Jeetje wat een soorten. De zak heb ik thuis ik zal eens kijken of ik er wijs uit word welke het zijn. Ik heb ze uit de Turkse winkel en geloof dat er alleen wat in het Turks op staat.
-
Op de link die ik hierboven geef staan plaatjes...
-
Maar voor groene linzen kan je inderdaad alle recepten gebruiken die je voor bruine linzen zijn. Ik weet niet eens of het wel andere linzen zijn
Ik meen me te herinneren dat je ergens anders zei (linzensoep voor beginners) dat rode linzen eigelijk groene linzen zijn, maar dan zonder velletje ???
-
Juist. En doordat dat velletje er bij rode linzen af is koken ze makkelijker kapot én hebben ze een andere smaak dan groene/bruine linzen.
-
Ik heb de zak eindelijk bekeken en het zijn groene mungbonen. Hoe lang moeten die wellen en koken?
Hoe lang moeten rode linzen eigenlijk standaard koken. Normaal volg ik meestal een standaard recept.
-
Meestal moeten gedroogde peulvruchten 8 uur weken en (minimaal) een uur koken. Dat hangt ook nog eens af van de ouderdom, dus eigenlijk kan je er wat betreft de kookduur alleen door proberen achter komen.
Ik zou trouwens niet zo veel weten met mungbonen.
Rode linzen zijn met een kwartiertje gaar. Als je er soep van kookt beginnen ze op een gegeven moment uit elkaar te vallen, en dan weet je wel dat ze gaar zijn. Simpel als dat. Er zijn niet veel gerechten waarin ze heel moeten blijven.
-
Woensdag was ik weer in de Turkse winkel en de verkoper kan me ook niet veel over die mungbonen vertellen. Ik ga het dan maar gewoon uitproberen.
-
Rode linzen zijn met een kwartiertje gaar. Als je er soep van kookt beginnen ze op een gegeven moment uit elkaar te vallen, en dan weet je wel dat ze gaar zijn. Simpel als dat. Er zijn niet veel gerechten waarin ze heel moeten blijven.
Dat is het fijne aan de befaamde 'lentilles de Puy', een (iets duurdere) Franse variant van linzen: Die blijven ook heel als ze gaar zijn, en dat maakt ze idaal voor salades ed.
-
Dat is het fijne aan de befaamde 'lentilles de Puy', een (iets duurdere) Franse variant van linzen: Die blijven ook heel als ze gaar zijn, en dat maakt ze idaal voor salades ed.
Ja, maar dat zijn geen rode linzen... Over het algemeen vind ik het niet erg dat linzen kapotkoken...
Je kan mischien ook zout aan het kookwater toevoegen (dat moet je bij gedroogde peulvruchten die nog gaar moeten koken nooit doen, net zoals tomaten en azijn), dan blijven de velletjes hard.
-
Ik ben niet zo weg van Mung bonen. Je kan er stoofpotjes met wortel, knoflook, veel tomaat etc. mee maken. Misschien wel aardig met bulghur en een yoghurt munt dip.
Du puy linzen vind ik lekker als salade met wat geitenkaas en sinaasappel
-
Mocht je geen recepten vinden voor mungbonen: gaar koken (volgens mij was het een nacht weken en dan 20 minuten koken, maar test zelf nog maar even uit) en dan gewoon gebruiken in plaats van erwten. Je kan ze zelfs in de snert smijten, geeft een ander smaakje!
Taugé zijn eigenlijk de scheuten van de mungboon. Voor de fans heb je ook nog een rode variant: red cow beans. Te vinden bij de Pakistaanse of Indische winkel.
-
Mocht je geen recepten vinden voor mungbonen: gaar koken (volgens mij was het een nacht weken en dan 20 minuten koken, maar test zelf nog maar even uit) en dan gewoon gebruiken in plaats van erwten. Je kan ze zelfs in de snert smijten, geeft een ander smaakje!
Taugé zijn eigenlijk de scheuten van de mungboon. Voor de fans heb je ook nog een rode variant: red cow beans. Te vinden bij de Pakistaanse of Indische winkel.
mmmm ik laat het geloof ik eerst maar even bij deze bonen, vind ik al avontuur genoeg ;) maar bedankt voor de info!
-
Groene linzen. volgens mij kan ik daar nog wel een soeprecept voor vinden.
Maar ik heb er wel een met rode linzen, die ik Christiaan maaaaaaanden terug al had beloofd. :-[
Recept voor linzenkofte:
Benodigdheden:
- 1 beker linzen
- 3 bekers water
- 2 bekers fijne bulgur
- 1 bosje lente-ui
- 3/4 bosje peterselie
- tomatenpuree (ongeveer 3 eetlepels)
- 1 ui
- 2 Turkse spitspaprika of een halve Nederlandse
- (olijf)olie
- gedroogde munt (ongeveer 4 theelepels)
- komijnzaad in poedervorm (ongeveer 3 theelepels)
- peper in poedervorm (ongeveer 2 theelepels)
- zout (naar behoeven)
- krop sla
- soeppan
- scherp mes
- snijplank
- dienblad
-serveerschaal
Wekwijze:
Snipper eerst de ui en de paprika (klein!) en fruit deze met de olie in de pan tot de uien goudbruin zijn.
Doe hier de kruiden en de tomatenpuree bij en laat het eventjes bakken.
Gooi hier nu de linzen doorheen en flink roeren. Gooi het water erin en laat het koken tot de linzen het water bijna helemaal hebben opgenomen. Gooi op dit moment de fijne bulgur erin.
Dit kun je nu zo laten staan, zet wel het vuur uit. Na ongeveer 15 minuten kun je het over een dienblad uitspreiden zodat het sneller afkoelt.
Snij nu de lenteui in ringetjes en de peterselie fijn.
Gooi deze als de linzenprut is afgekoeld eroverheen en menge het goed, met je handen is het makkelijkst. Voeg nog wat olijfolie toe aan het geheel zodat het wat zachter wordt.
Pak nu de schaal waarop je de kofte wil serveren. Was een paar sla bladen en leg ze op de schaal.
Nu kun je van de prut koftes gaan maken en ze op de slabladen opstapelen.
koftes worden mooi als je een beetje in je hand neemt en deze in je hand draait en knijpt zodat je langwerpige koftes krijgt. Je kunt er ook balletjes van maken, maar dat is moeilijker stapelen.
Sommige mensen serveren naast de koftes slabladen om ze in te rollen en zo te eten. Anderen geven er liver Turks brood bij.
Ook is het lekker twee halve citroenen en wat sambal op tafel te zetten, of pulbiber (peperpoeder), zo kan ieder zelf zijn eigen kofte samenstellen.
Edit: excuses voor alle spelfouten...
-
newby vraagje over proteines in linzen :
Als ik proteines vergelijk tussen gedroogde linzen en linzen in blik is het verschil nogal groot,
vb.
kcal eiw koolh vet
| linzen grauw gekookt | 100 | gr | 116 | 9 | 20.1 | 0.4 |
| linzen grauw gedroogd | 100 | gr | 338 | 28 | 57.1 | 1 |
gaat 2/3 v/d eiwitten nu verloren door het koken, of is dit gewoon omdat de gekookte meer water bevatten? Of allebei?
Indien dit door het koken komt, is het dan qua proteines beter om ze rauw te eten (:pukey:), of zijn ze dan weer niet goed verteerbaar voor de menselijke spijsvertering?
-
gaat 2/3 v/d eiwitten nu verloren door het koken, of is dit gewoon omdat de gekookte meer water bevatten? Of allebei?
Dat is omdat als je linzen (en andere gedroogde peulvruchten ook) kookt ze inderdaad water opnemen.
Indien dit door het koken komt, is het dan qua proteines beter om ze rauw te eten (:pukey:), of zijn ze dan weer niet goed verteerbaar voor de menselijke spijsvertering?
Nee, inderdaad. Gewoon koken.
-
Het is nog sterker: eten van rauwe peulvruchten valt af te raden. Er zitten licht giftige stoffen in die bij het koken verdwijnen. Dit geldt overigens ook (in nog lichtere mate) voor champignons
-
ja, kidneybonen moeten minimaal 10 min echt koken anders zijn ze giftig. gelukkig zijn die uit blik al voorgekookt.
-
Ik wil graag iets 'lekkers' met adukibonen maken. Hebben jullie recepten voor me? Ik heb al op internet gezocht maar niet iets gevonden en improviseren lijkt me ook niet zo'n goed plan...
Thanks!
-
Een zoekuitdaging ga ik nooit uit de weg!
Deze (http://www.vegetarisme.be/php/recept.html?menu=&s=&ss=&sss=&ID=28&pers=1) had je vast al gevonden.
Soep met bonen en gedroogd fruit (Abgushte Miveh) (http://members.chello.nl/~hdoesema/Soepen.htm)
Sehikan - Rode rijst (http://user.tninet.se/~yfi967m/jprijst_4.html)
Peulvruchtensoep (http://www.receptenzoeker.be/toonrecept/?link=97585)
Ovenschotel met Seitan (http://www.vegetarisme.be/php/recept.html?menu=&s=&ss=&sss=&ID=180&pers=1)
Bonenpate (http://www.veganisme.non-profit.nl/gi/g27/g27_p15.htm)
Misschien dat je in gerechten met linzen de linzen kan vervangen door adukibonen. Of is dat onzin Christiaan?
-
hallo
ik heb 1 iets gevonden
1 blik adukiboon
1 tl voedingsgist
1 ui
2 teentjes knoflook
1 scheut brood
beetje bloem
zout & peper
Bereidingswijze:
De bonen fijnstampen in een blender of met een vork. Ui fijnsnijden, alsook look. Ui en look bakken tot ze bruin zijn. Eventueel voedingsgist toevoegen. Op laag vuurtje bakken. Het brood verkruimelen. Alle ingrediënten mengen, behalve de bloem. Burgertjes van vormen, met bloem bedekken en in een beetje olie bakken.
De link hiervan is: http://www.vegetarisme.be/php/recept.html?menu=new&s=5&ss=1&sss=0&ID=28&pers=1
-
ik heb 1 iets gevonden
Onze eigen Google-:king: was sneller! ;)
-
ik ben er niet dol op.
Eventueel als onderdeel van de vulling in een tortillataart (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8687;start=msg220289#msg220289) is het wel okee. En gebakken met wortel, knoflook, chilisaus en andere kruiden en dan serveren met rauwe zuurkool (lekkere uit een tonnetje) en met wat knoflooksaus in een pitabroodje gaat ook wel.
-
Nog een recept voor adukibonenburgers:
Adukibonen-burger
225 gram adukibonen
1 eetlepel olie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 stelen bleekselderij, fijngehakt
1 eetlepel Marmite
1 kleine winterwortel, geraspt
100 gram volkorenbrood kruimels
50 gram zonnebloempitten, geroosterd
1 ei, geklopt
zout en peper
Laat de adukibonen 24 uur weken. Kook ze 45 minuten. Giet de bonen af, bewaar wat van het kookvocht. Pureer de bonen.
Fruit ui en knoflook gedurende 3-4 minuten. Voeg de bleekselderij toe en fruit nog 3 minuten. Neem de pan van het vuur en roer de Marmite door de groente.
Meng wortel, broodkruimels, zonnebloempitjes en bonenpuree door elkaar. Doe dan ook het ei en het groentemengsel erbij. Breng op smaak met zout en peper. Als de massa te stevig is kun je nog iets kookvocht toevoegen. Vorm 8 burgers van de massa en bak die in een koekenpan met olie aan beide zijden goudbruin.
(van de NVB-site (http://www.vegetariers.nl/))
-
Hey
Deze bonen kun je ook vinden onder de naam azuki in plaats van aduki ;)
-
hey hier een recept met adukibonen of ook wel genoemd azukibonen:
Soep met bonen en gedroogd fruit (Abgushte Miveh) omhoog
Ingrediënten:
75 gr spliterwten
75 gr azukibonen, 1 dag of nacht geweekt
1 bietje, geschild en in stukken
1 ui, fijngehakt
1/2 eetl kerriepoeder
zout
versgemalen peper
8 dl water
150 gr gemengd fruit (abrikozen, pruimen, perziken)
4 tofustokken, in stukken en 30 minuten geweekt (evt. een andere
vleesvervanger, bv in blokjes gesneden tofu)
1 a 2 eetl citroensap (desgewenst)
Bereiding:
1. Doe de spliterwten, de bonen, het bietje, de ui, het kerriepoeder en het zout en peper naar smaak in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het geheel op een kleine pit en op laag vuur met een deksel op de pan 1 uur zachtjes stoven.
2. Snijd het fruit in grote stukken en voeg toe, samen met de stukken tofustok. Laat nog 1 uur stoven.
3. proef de soep en voeg indien de smaak te zoet is de gewenste hoeveelheid citroensap toe.
-
Zijn azuki en aduki's hetzelfde?
Dat zijn toch ook die bonen waar Japanners allerhande zoetigheden van maken (en die zijn echt heel vies...)?
-
Er staat dus gewoon een adukirecept op Vegatopia (http://www.vegatopia.com/becokeuk.html) zelf! :king:
Moet je wel weer weten wat kombu is (en waar je het vindt).
Veel plezier ermede! :)
-
Zijn azuki en aduki's hetzelfde?
Dit zijn azukibonen:
http://www.bakker-hillegom.nl/Catalog/Productdetail.aspx?parentcategoryname=16&selectedcategoryname=20&productid=5350
Hier nog iets over peulvruchten, Adzukibonen.
http://www.afslanken.com/producten/Peulvruchten.htm
-
hallo allemaal!
Ik zag een keer in het programma "wat je eet ben jezelf" dat adukibonen heel erg gezond zijn, nu heb ik ze gekocht maar ik kan nergens recepten vinden. Ik hoop dat jullie me eraan kunnen helpen?
Bedankt!!
-
Ik heb ze ook net gekocht.Bij de natuurvoedingswinkel zeiden ze eerst weken en koken zoals op de verpakking staat.En dan pletten en burgers van maken met bloem ei en kaas en kruiden.En dat zij er in ieder geval bonenkruid doordeden tegen gasvorming.
-
Normaal gebruik ik altijd bonen uit blik of bokaal maar nu heb ik voor de eerste! keer bonen geweekt. Wat scheelt er met de bovendrijvende? Zijn die niet meer goed of zo?
En kook ik ze dan in het weekwater of in vers water?
-
Ik ververs het water een aantal maal en ik kook ze ook in vers water. Of de bovendrijvende misschien niet meer helemaal ok zijn weet ik niet, bedenk me net dat ik daar nooit zo op let :o
-
Ik kook linzen meestal in het weekwater.
En volgens mij kan je de bovendrijvende bonen ook gewoon eten, het zijn geen mossels...
-
... het zijn geen mossels...
Wel,daar dacht ik ook aan. .. ;D
Weet iemand waarom ze bovendrijven?
-
En is het normaal dat het water schuimt?
-
Schuimend water?
Misschien ze eerst gewoon wassen zonder dreft? :P
Bij mijn weten zit er geen waslaagje op gedroogde peulvruchten, maar ze een keer extra van te voren afspoelen kan wellicht geen kwaad, als het echt lijkt alsof er shampoo in het weekwater zit.
-
Ik weet niet wat het is maar het lijkt helemaal niet te lukken. :-\
Ze staan nu al meer dan een uur te koken en ze zijn nog steeds hard. Bah, nu wou ik het eens "echt" doen.
-
2 uur al!
-
Das best lang.
Hoe lang heb je ze laten weken? En hoe groot waren de bonen? Waren ze ook nog wel goed?
-
-bijna 24u
-gewone rode bonen
-tja? het zou wel eens kunnen...
gaan gedroogde bonen niet ééuwig mee?
het doosje is al zo oud dat ik de datum niet goed kan lezen, het kan zowel oo of o9 zijn. :-[
-
En is het normaal dat het water schuimt?
Ja hoor, dat komt voor. Beter wassen vooraf of afscheppen met een schuimspaan.
Weken moet minimaal 8 uur, en dat kan je versnellen tot 1 a 2 door ze in plaats van in koud water in heet water te weken.
Bonen die blijven drijven tijdens het weken vis ik er uit. Maar dat is ondertussen een verhaal van de klok en de klepel...
Koken doe je niet in het weekwater.
-
gaan gedroogde bonen niet ééuwig mee?
In principe wel, in de praktijk wordt het na een jaar of twee, drie toch lastiger ze goed gaar te krijgen.
-
Ik moet dus no niet wanhopen?
Of ze zowiezo wegsmijten omdat ze niet meer gezond zijn?
-
Ik denk dat je er niet dood oid van zult gaan.
En zoals vriendje van moeders ( van nogal agragische origine):
"Kan het door de roepert, dan kan het ook door de poepert".
-
:O
-
Ik denk dat ik alles maar beter weggooi, het ruikt niet echt lekker. (en ik wil niet het hele weekend scheten laten...)
-
Geen zout voor/tijdens het koken, dan worden ze namelijk niet gaar. Zoute en zure smaaktoevoeginen pas op het laatst.
-
Ze willen wel gaar worden, maar het velletje wordt er hard van. Beter is het inderdaad om pas op het laatst het zout (de boullionblokjes), en ook de tomaten toe te voegen. En inderdaad, dingen als citroensap of (balsamico)azijn op het laatst.
-
Oh oh, ik ben even tegendraads hoor! Ik verwijs even naar mijn antwoordje onder de topic 'signature dish' als het gaat om mijn "pittige boontjes" (spicy beans klinkt leuker, maar ik wil niet alles verengelsen).
Maarreh, ik doe dus alles wél wat jullie hier afraden, of juist níet wat jullie aanraden :O
Ik spoel niet, ik week (een nacht!) in bouillon en tabasco en kook in het weekwater (1 uur). Maar mijn boontjes had ik wel 'vers' (voor zover je gedroogd ook vers kunt noemen dan) bij de marokkaan in het winkelcentrum gekocht. Misschien moet je gewoon nog eens een nieuw zakje kopen en het nog eens proberen?
-
Bij mij verschilt het resultaat met het soort gedroogde producten die ik gebruik. Kikkererwten zijn me niet gelukt lekker smakelijk te krijgen ( ben teveel gewend aan blik denk ik..) en gedroogde tuinbonen kook ik steevast tot een viezig papje. Gele erwten, spliterwten en linzen of zware bonen, geen enkel probleem mee....
-
Ik week ze 8-24u, en dan 15-30min in de snelkookpan, afhankelijk van de soort en de leeftijd.
Oudere , grotere en sojabonen worden meestal wat langer gekookt. Op www.dekooktips.com staan kooktijden voor gewone pan en snelkookpan.
Snelkookpan is echt wel aan te raden om bonen en granen te koken. Het gaat sneller, verbruikt minder energie, en behoudt meer smaak, hoewel dat bij bonen meestal niet veel voorstelt :-)
Van drijvers trek ik me niets aan, maar ik kook ook nooit in het weekwater, dit bevat nl een aantal stoffen die de vertering bemoeilijken.
-
was het nog gelukt met die bonen???
want ik heb nu ook net een zakje opengescheurd en ze staan in de week. Nog geen idee wat ik ermee ga doen...
-
was het nog gelukt met die bonen???
want ik heb nu ook net een zakje opengescheurd en ze staan in de week. Nog geen idee wat ik ermee ga doen...
Knikkeren?
-
Ik heb laatst bij de toko Mung bonen gekocht. Kan er alleen nog niet heel veel recepten mee vinden.
Ben er al achter dat als je ze laat ontkiemen je lekker Tauge krijgt, en dat er ook toetjes van worden gemaakt?
weet iemand iets lekkers wat in hiermee kan maken?
-
Af en toe maak ik gedroogde bonen of (kikker)erwten klaar. Deze moeten eerst een nachtje weken en vervolgens ongeveer een uurtje koken. Hier ben je dus best even mee bezig.
Nu vroeg ik me af of je bonen ook gewoon kan invriezen? Iemand hier ervaring mee?
-
Even snel een oud topic opgehaald omdat ik ook een vraagje heb over groene linzen :)
Ik heb een leuk recept gevonden (tarka dhal) met rode linzen, denken jullie dat dit ook lukt met groene linzen? Verder heb ik nog veel linzenrecepten, maar bijna allemaal met gele, weet niet of dit te vervangen valt door groene?
Alvast bedankt!
-
Even snel een oud topic opgehaald omdat ik ook een vraagje heb over groene linzen :)
Ik heb een leuk recept gevonden (tarka dhal) met rode linzen, denken jullie dat dit ook lukt met groene linzen? Verder heb ik nog veel linzenrecepten, maar bijna allemaal met gele, weet niet of dit te vervangen valt door groene?
Alvast bedankt!
Volgens http://www.foodsubs.com/Lentils.html wel
-
oké, dankjewel ;)
-
Verse kapucijners met rode ui, gember en basilicum
In tegenstelling tot een hoop anderen mag je mij voor veel dingen ’s nachts wakker maken. Maar het liefst word ik wakker gemaakt om versgedopte kapucijners te eten. Niet dat dat ooit gebeurt, maar mocht iemand er behoefte aan hebben, het mag dus. Graag zelfs.
Source: Verse kapucijners met rode ui, gember en basilicum (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13059-verse-kapucijners-met-rode-ui-gember-en-basilicum)
-
Gevulde peultjes
Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: (Hollandse) peultjes gevuld met roomkaas, wortel en een vleugje gember.
Source: Gevulde peultjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13092-gevulde-peultjes)
-
Pittige Peruaanse tuinbonen
Tuinbonen hebben niet altijd een goede reputatie in de keuken. Totaal onterecht. Tuinbonen zijn helemaal niet saai wanneer je ze op een goede manier bereid. Daarom maken we vandaag een typisch Peruaans gerecht met deze groente in de hoofdrol: picante de habas. Oorspronkelijk wordt in dit gerecht het kruid huacatay gebruikt. Aangezien dit buiten Zuid-Amerika zeer moeilijk verkrijgbaar is, vervangen Peruanen in het buitenland het doorgaans door oregano.
Source: Pittige Peruaanse tuinbonen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13111-pittige-peruaanse-tuinbonen)
-
Leuk recept weer Sven!
Huacatay kun je inmiddels wel in Nederland krijgen. Tot nu toe alleen nog in pastavorm gezien o.a. bij de Asian Caribbean Market vinden aan de Tencatemarkt in Amsterdam. Dacht ook bij Tjin's in de Pijp, maar het staat niet in hun webshop. Wel in deze (https://www.que-rico.nl/nl/product/huacatay-pasta/) mij onbekende webshop, waar ik geen ervaring mee heb.
-
Vrolijke linzenhuzaar
Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk met de laatste loodjes van haar kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: een slaatje van linzen!
Source: Vrolijke linzenhuzaar (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13181-vrolijke-linzenhuzaar)
-
Chutney van sperziebonen
Eind vorig jaar kwam Bonen!, het kookboek van onze gastredacteur Joke Boon, uit. Vandaag mogen we uit dit boek een recept plaatsen voor een kruidige chutney van sperziebonen:
Source: Chutney van sperziebonen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13236-chutney-van-sperziebonen)
-
Linzentruffels
Onlangs kwam het kookboek Bonen! van onze gastredacteur Joke Boon uit. Vandaag mogen we weer een recept uit dit fijne boek plaatsen. Deze truffels met chocolade en honing hebben een onverwacht ingrediënt, namelijk linzen! Wist je dat linzen rond Oud en Nieuw in bijvoorbeeld Italië symbool staan voor geluk en geld? Hier lees je er meer over: "hoe meer je er van eet, des te rijker je het volgende jaar wordt, is de gedachte." Als dat geen goed excuus is voor een flinke portie van Joke's linzentruffels op 31 december:
Source: Linzentruffels (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13235-linzentruffels)
-
Gestoofde limabonen met artisjok
Onlangs besprak Karl het kookboek De Zilveren Lepel Kookschool - Groente. Dit makkelijke en plantaardige recept, met limabonen uit blik en verse artisjokken (artisjokbodems uit blik mogen ook), komt uit dat boek.
Source: Gestoofde limabonen met artisjok (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13455-gestoofde-limabonen-met-artisjok)
-
In de bonen
Het jaar 2016 is uitgeroepen tot 'Het Internationale Jaar van de Peulvruchten'. Zoiets blijkt nodig, want de peulvrucht lijdt behoorlijk onder het Buckler-effect van Youp - of, erger nog, het bonen-effect van Bartje ('Ik bid niet veur brune bonen'). De gemiddelde Nederlander blijkt gemiddeld slechts 3 gram peulvruchten per dag te eten. Dat is nog geen kilo per jaar! Peulvruchten hebben het imago van armeluisvoedsel en je krijgt er ook nog eens overproductieve darmen van. Daarnaast vallen ze niet goed in een hokje te plaatsen als groente, zetmeel- of eiwitbron. Gelukkig past dit ‘vlees noch vis’-imago naadloos in een vegetarisch eetpatroon, want juist door de enorme veelzijdigheid en het vaak hoge gehalte aan eiwit, zijn ze een prima vleesvervanger.
Source: In de bonen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/ingredienten/13569-in-de-bonen)
-
Haha toevallig! Gedroogde witte bonen geweekt. Ik ga er soep van koken :D
-
Baião de dois, Noord-Braziliaanse rijst met bonen
In Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel. Brazilië vormt hierop geen uitzondering. Vandaag maken we "baião de dois", een gerecht uit de Noord-Braziliaanse staat Ceará dat beide ingrediënten (dois betekent twee) combineert. Zoals vaak met traditionele gerechten, gaat het meer om een bereidingswijze met basiskenmerken dan om een vastgelegd recept. Binnen Brazilië bestaan er veel verschillende varianten. We maken een variant met kaas.
Source: Baião de dois, Noord-Braziliaanse rijst met bonen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13788-baiao-de-dois-noord-braziliaanse-rijst-met-bonen)
-
Ik eet NOOIT linzen.
Zou ik dat moeten doen?
Baião de dois, Noord-Braziliaanse rijst met bonen
In Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel.
Ah. Interessant. Ik eet meestal rijst, soms bonen, en altijd afzonderlijk.
-
Ik eet NOOIT linzen.
Zou ik dat moeten doen?
Bonen en linzen zijn goede leveranciers van proteïnen, dus zeker goed om regelmatig te eten. Dit kruidige linzenprutje (https://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/14033-een-lekker-kruidig-linzenprutje) kun je ook goed op voorraad maken en invriezen.
Vandaag weer eens een lading kidneybonen geweekt en gekookt (met in een theeëi knoflook, pepertje, laurierblad, karwijzaad). Dit keer precies het juiste moment gevonden om het vuur uit te zetten: ze waren net nog iets te hard en nu, na het afkoelen, precies goed.