Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: bart op 23 maart 2004, 16:45:27

Titel: Slagroomversteviger
Bericht door: bart op 23 maart 2004, 16:45:27
Is dat veggie, of nie?
En zo ja, wat zit er dàn in?
En hoe lang blijft mijn slagroom (pssst: mijn zabaglione) dan stijf?
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: femke op 23 maart 2004, 18:07:50
Mmmm, je hebt Klop-fix van dr. Oetker en slagroomversteviger van Baukje. Van beide merken kan ik helaas niet vinden wat er in zit... Kan morgen wel even kijken als ik in de supermarkt ben....
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Selly op 23 maart 2004, 22:32:03
volgens mij heb ik t laatst gecheckt en is het idd vegetarisch (wat je niet zou verwachten).
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Lovelocker op 23 maart 2004, 22:49:30
Kan je er niet gewoon een beetje eiwit doorheen kloppen (dummie-vraag)?
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: bart op 23 maart 2004, 22:51:17
Een zabaglione is gemaakt van eidooiers. Opgeklopt eiwit reageert ongeveer hetzelfde met vet als het schuim van je afwassopje: de wanden van de belletjes lossen op in het vet, en het schuim verdwijnt. Met slagroom zou het wel kunnen werken, maar dan zit je weer met het risico op salmonella-besmetting, wat wij ons als kookcursus-bedrijf niet kunnen veroorloven.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Selly op 23 maart 2004, 22:59:03
gepasteuriseerd eiwit?
Slagroomversteviger proef je, het is niet lekker, je slagroom krijgt er een lijmige smaak van.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: bart op 24 maart 2004, 16:43:13
Ik wil dus zabaglione verstevigen, geen slagroom. De meest voor de hand liggende optie is gelatine, maar dat is van dode koe gemaakt.
Agar agar is smerig en verandert na een paar uur in draderig slijm, wil ik ook niet hebben.
Schuim van gepasteuriseerd eiwit lost net zoals gewoon eiwit op in vet.
Zal eens met klopfix aanklooien en laten weten hoe het ging.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Selly op 24 maart 2004, 18:08:59
Ik wil dus zabaglione verstevigen, geen slagroom.

Ik neem aan dat je het warm wilt serveren, want als je het koud serveert is het sowieso door bewaren in koelkast wel stevig. Waarom  mik je de alcohol er dan niet pas op t laatst door, want volgens mij wordt daar het mengsel minder stevig van. Het probleem met zabaglione  is toch meestal dat het te dik is, niet te dun?
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: bart op 25 maart 2004, 09:21:23
Nee, ik wil het koud serveren, als vulling van bonbons. En ik wil dus niet dat er zoete eidooier met een smaakje uit de bonbons komt stromen als je erin bijt; er moet schuim inzitten.
En als alcohol het minder stevig maakt moet ik die er toch juist vroeg bijdoen, zodat het de tijd heeft om gedeeltelijk te verdampen?
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: femke op 25 maart 2004, 17:36:28
Ik heb gekeken naar de klop-fix, en die is volgens mij vega! Ik heb helaas niet onthouden wat er precies in zit (en het waren maar 3 ingredienten  :( ).

Het leek me een redelijk neutral goedje, dus het is wel het proberen waard denk ik.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Selly op 25 maart 2004, 18:39:39
dan zou ik er room bij gooien, zodat je een soort chocomousse krijgt zonder choco. Maar dan mag je het zeker geen zabaglione meer noemen he. hmm.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: clarissa op 29 januari 2006, 12:06:57
he hallo was net op zoek naar wat er nu in klop fix zit. Volgens mij is dat gewoon gemodifiseerd aardappelzetmeel!
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: clarissa op 29 januari 2006, 12:08:21
als je dit wilt gebruiken om slagroom te vertevigen altijd effu mengen met de suiker anders krijg je klontjes ;)
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Selly op 29 januari 2006, 12:09:54
druivensuiker, anti-klontermiddel E341 (is vegetarisch) en gemodificeerd zetmeel.
Titel: Re:Slagroomversteviger
Bericht door: Laurita_27 op 04 februari 2006, 05:30:04
In de reform/natuurwinkels heb je ook een slagroomversteviger. De naam weet ik zo ff niet, maar tis wel vega.