Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Artemis op 18 maart 2004, 11:15:49
-
De aardappelkoek/rosti die ik altijd(sinds een paar weken dus) maak is door aardappels te raspen en dan te bakken, dus zonder eerst te koken. Ik gooi en flink wat uien en knoflook door (dat fruit ik altijd wel even aan, maar dat hoeft niet) en het is heel snel klaar. Zou ook wel met groenten erbij kunnen, heb ik nog niet geprobeerd.
Aardappels kun je bakken zonder ze eerst te koken, dan blijven ze heel, maar het duurt bij mij altijd nogal lang omdat ik bang ben dat ze aanbranden of dat ze nog niet gaar zijn. Wel dunne plakjes snijden! Als de aardappels gekookt zijn dan vallen ze meestal uit elkaar, dan wordt het zo'n gebakken prut, wel lekker, maar het "oogt" niet zo. In beide gevallen, gekookt of ongekookt bakken van de aardappels, is het altijd zeer vet.
Frieten maak ik meestal door de aardappels even te koken, en daarna in de wok te frituren.
Gisteren had ik stamppot, stamppot en puree vind ik ook nog wel een acceptabele manier om van die aardappels af te komen. Gnochi kan ik nog niet zelf maken (dat heb ik nog niet geprobeerd) en poffen is zo'n werk. Verder kan het nog in de curry, in verschillende overschotels, zowel in plakjes als als puree en had iemand het hier over knoschen of zoiets.
Weet iemand nog meer bereidingswijzen om aardappels te lekker te maken?
*Edit, was antwoord op de vraag van Elsbeth, is door onverlaten van die draad afgesplitst....
-
in de zomer aardappeltjes kort koken en als lauwe salade serveren met kort gekookte snij- of spercieboontjes, tomaten en pesto.
aardappels heel koken en dan beetje uithollen en dan vullen met dingen die je lekker vindt en dan in de oven nog een minuut of 30.
Ook lekker is aardappels kort koken in plakjes en dan met zure room, knoflook, appel, ei en kaas in de oven.
-
Aardappelkroketjes (of maak ze van je favoriete stamppot!)
Aardappelroosjes (lekker met gekruide pompoenpuree erdoor)
-
Aardappelkroketjes (of maak ze van je favoriete stamppot!)
En hoe pak je dat dan precies aan?
-
1) Maak twee ladingen van je favoriete stamppot. Liefst een beetje romig, te droge stamppot valt anders bij stap 5 uit elkaar.
2) Eet de ene helft op, en laat de andere helft afkoelen.
3) Vorm met je handen staafjes van de afgekoelde stamppot.
4) Rol de staafjes door aardappelpuree paneermeel.
Als je bv. een boerenkoolstamppot hebt gemaakt, zien je kroketjes nu nog steeds groen. Als je dat een bezwaar vindt, kun je de kroketjes door ei (of vegan alternatief) rollen, en nog een keer paneren. Vind zelf dat de paneerlaag dan teveel overheerscht.
5) Frituur de staafjes tot ze mooi goudbruin zijn.
6) Uit laten lekken op keukenpapier
7) Opdienen
-
Is stap 4 juist?
-
4) Rol de staafjes door aardappelpuree.
Als je bv. een boerenkoolstamppot hebt gemaakt, zien je kroketjes nu nog steeds groen. Als je dat een bezwaar vindt, kun je de kroketjes door ei (of vegan alternatief) rollen, en nog een keer paneren. Vind zelf dat de paneerlaag dan teveel overheerscht.
'
Zou bij 4 niet moeten staan "rol door pannermeel oid"?
-
Denk ik ook. Maar je weet maar nooit? ;)
-
Aardappelkroketjes:
Dus je hoeft geen ei door de stamppot te doen?
-
Kan wel, plakt het beter. Ik doe het zelf niet, omdat ik al genoeg verzadigd vet in mijn stamppotten mik.
Een ei is wel belangrijk als je pommes duchesse wil maken.
-
Nee, als je vega bent niet... Dan eet je niets wat van het dier komt... Dus ook geen ei...
Vege's daarentegen eten wel eieren... Scharrel dan hé...
-
De aardappelkoek/rosti die ik altijd(sinds een paar weken dus) maak is door aardappels te raspen en dan te bakken, dus zonder eerst te koken.
Ik heb zelf nog nooit geprobeerd rosti te maken, ik zie hier een nieuwe uitdaging. Moet je bij de aardappelschilfers niet een bindmiddel gooien om een koek te krijgen, of gebeurt dat al vanzelf?
-
Maar als je vega bent mag je dan ook geen ei ofzow? :O
De verwarring komt door de wat onduidelijke status van het woord 'vega'. Volgens sommigen is het de verkorte vorm van 'veganist' of 'veganistisch' (zie ook de titel van het kookboek van Lorna Sass), maar doorgaans verstaat men er 'vegetarisch' of 'vegetariër' onder. Van Dale kent bijvoorbeeld de samenstelling 'vegasnack' en noemt dat een 'vegetarisch hapje'.
-
Juist Jan, dat snapt een kind van 10 natuurlijk niet ;)
Dus: vega kan vegetarier of veganist betekenen. Als je vegetarier bent eet je geen vlees en vis, als je veganist bent eet en gebruik je niks van dieren, dus ook geen ei, melk, honing, wol, leer enzo.
Onwijs lekker recept!! Ik durf alleen geen één frituur te gebruiken van Uilenstede, omdat die ranzig zijn. Gelukkig staat hier nog een oude friteuze, die ik binnenkort maar eens ga opknappen en schoonmaken.
-
vegetarische aardappelgoulash
1 ui in stukjes, 1 prei in ringen, 1 á 1,5 theelepel karwij, 100 gram champignons in plakjes, 1 eetlepel meel, 3 dl bouillon (of water), 1,5 kg aardappels geschild en in stuken, 1 laurierblad, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 theelepels zout, 2 tomaten in stukjes, 1 theelepel oregano.
- ui, prei en karwijzaad smoren, laatste moment champs erbij gooien
- meel toevoegen, goed roeren
- bouillon erbij goed roeren
- aardappels, paprikapoeder, laurier en zout erbij, ongeveer 15 min koken
- tomaten en oregano erbij, nog 5 minuten koken
als de aardappels goed gaar zijn, wordt het vocht dikker
tomaten kunnen ook vervangen worden door tomatenpuree.
Ik kook de aardappels langer, omdat ik niet van harde aardappels houd.......... als ik naar buiten kijk is het misschien niet helemaal de dag om dit te eten. Maar ik vind het ongeveer het lekkerste recept dat ik ken......
-
Wat ik zo ga doen is dit deze snel-klaar-aardappels maken:
Snij aardappels in blokjes van 1cm bij 1cm. Koken is tijdverspilling, bij bio aardappels schillen ook.
Samen met een gesneden uitje bakken tot ze flink bruin zijn (op niet te laag vuur) en dan een eetlepel Pataks curry pasta erdoor (de zoetere varianten zijn het lekkerst) en naar smaak wat sambal. Lekker bij rijst met gewokte groenten.
-
een eetlepel Pataks curry pasta erdoor
"The horror, the horror!"
;)
En die kerriekip zonder kip?
-
Hoezo horror? Met dat spul kan je bijna alles lekker laten smaken. Eten mislukt? Schep Pataks erdoor en het smaakt weer als nieuw :)
kip kerrie staat in 'wat eten we vandaag' topic :)
-
vegetarische aardappelgoulash
1 ui in stukjes, 1 prei in ringen, 1 á 1,5 theelepel karwij, 100 gram champignons in plakjes, 1 eetlepel meel, 3 dl bouillon (of water), 1,5 kg aardappels geschild en in stuken, 1 laurierblad, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 theelepels zout, 2 tomaten in stukjes, 1 theelepel oregano.
- ui, prei en karwijzaad smoren, laatste moment champs erbij gooien
- meel toevoegen, goed roeren
- bouillon erbij goed roeren
- aardappels, paprikapoeder, laurier en zout erbij, ongeveer 15 min koken
- tomaten en oregano erbij, nog 5 minuten koken
als de aardappels goed gaar zijn, wordt het vocht dikker
tomaten kunnen ook vervangen worden door tomatenpuree.
Ik kook de aardappels langer, omdat ik niet van harde aardappels houd.......... als ik naar buiten kijk is het misschien niet helemaal de dag om dit te eten. Maar ik vind het ongeveer het lekkerste recept dat ik ken......
Die heb ik gisteren gemaakt, heel erg lekker!!
-
ik heb laatst zoete aardappels gepoft in de oven. Erg lekker, ze waren alleen wel een stuk vlugger gaar dan gewone aardappels die je poft, al na een minuut of 25 (op 200 graden).
Erbij had ik een dip van huttenkase met wat geraspte oude kaas en roze pepers en een dip van zure room, spaanse peper en bieslook.
Lijkt me ook een goed hapje voor vegans, maar dan met dip op basis van yofu naturel of met een guacemole
-
Wat ik vaak doe is een middelgrote biologische aardappel in de schil in de magnetron. Anderhalve minuut op hoogste stand. Dan in blokjes en bakken met rookpaprika poeder. Je hebt dan het nadeel niet dat die stukjes uit elkaar vallen. En is zo klaar.
-
reifkoeken van mn oma:
aardappels en uien raspen, ei en wat bloem erdoor en dan deze prut als platte schijven bakken in olie. tenslotte zout erover... mmmm...
-
Dat klinkt me een beetje rösti-achtig in de oren.
-
reifkoeken van mn oma:
aardappels en uien raspen, ei en wat bloem erdoor en dan deze prut als platte schijven bakken in olie. tenslotte zout erover... mmmm...
Dat klinkt me een beetje rösti-achtig in de oren.
Nee hoor, dat is een Duits gerecht en heet daar Reibenkuchen. Reiben is Duits voor raspen. Het wordt tijdens markten verkocht in kraampjes. Lekker vegan (als er geen ei inzit) snack voor als je daar bent.
Je kunt er nog meer doordoen, zoals kaas, kleingesneden tofu stukjes, Quorngehakt e.d.
-
Rösti is volgens mij ook gebakken geraspte aardappel met ui in de vorm van een plat rondje.
-
Kugel is een Joods aardappelgerecht en wij eten het regelmatig. Er zitten wel eieren in. Het lijkt op rösti, maar dan met minder werk. Ik heb het recept trouwens wat aangepast zodat het wat minder vet bevat (er moest nl. nog extra olie/vet doorheen, maar zo is het ook al erg lekker)
Voor ongeveer 4 personen heb je nodig:
1 1/2 kilo aardappelen
4 eieren
1 grote ui
1 of 2 teentjes knoflook
peper en zout
boter om de vorm mee in te vetten
Vet een lasagnevorm in en zet de oven op 180 graden.
Kluts de eieren. Schil de aardappelen en maak de ui en knoflook schoon. Rasp de aardappelen en de ui in de keukenmachine ('t kan natuurlijk op de hand, maar je moet heel snel werken omdat de aardappelen anders verkleuren). Pers het teentje knoflook bij de aardappelen/uimassa en doe er de geklutste eieren, peper en zout door.
Dan de massa in de lasagnevorm doen en een uur onder in de oven op de laagste riggel zetten. Anders wordt het te snel bruin. Daarna de oven op 230 graden zetten en nog 10 minuten bruin laten bakken.
Als ik dit recept veganistisch zou maken dan zou ik er denk ik wel een flinke scheut lekkere olie (sesam of goede olijfolie) door doen. Dit heb ik eerlijk gezegd nog niet geprobeerd, maar ik heb zo het idee dat het dan ook lekker wordt. En misschien een flinke hand verse kruiden, of couscouskruiden en verse koriander, zongedroogde tomaatjes en salie, olijven en salie erdoor doen. Volgens mij kun je met dit recept alle kanten op.
Jullie nog ideeën? ::)
-
Hartige aardappelscones
Van gastredacteur Jessi kregen we een recept voor aardappelscones. Ze noemt het een origineel feesthapje (of onderdeel van een buffet) dat lekker is met geitenkaas, tapenade of kruidenboter. Het recept is ideaal om een restje aardappelpuree mee op te maken. Voor een vegan versie gebruik je margarine en plantaardige melk, en besmeer je de scones met hummus of vegan kruidenboter.
Source: Hartige aardappelscones (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12826-hartige-aardappelscones)
-
Aardappelgoulash met zuurkool en lente-ui
Goulash is het nationale gerecht van Hongarije en kan in zowel soep- als stoofpotvorm gegeten worden. Gastredacteur Jennifer bedacht deze vega stoofpotversie met krieltjes, zuurkool, paprikapoeder, zure room en peterselie.
Source: Aardappelgoulash met zuurkool en lente-ui (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12792-aardappelgoulash-met-zuurkool-en-lente-ui)