Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Nick op 09 januari 2004, 11:18:34

Titel: Kool
Bericht door: Nick op 09 januari 2004, 11:18:34
Zijn groene kool en boere kool tzelfde?
Titel: Re:kool
Bericht door: Mariek op 09 januari 2004, 11:59:55
Volgens mij niet.

Edit: groene kool en savoiekool wel. Da's dus echt zo'n 'strakke kool', net als rode kool en witte kool. Boerenkool is een 'losse kool', waarbij de bladeren niet samen zo'n knolletje vormen. Snap je?

Edit 2: zo'n 'strakke kool' heet officieel een sluitkool...
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Nick op 11 januari 2004, 13:58:52
Mijn "groene kool" was een losse kool maar bij 'tbleek  een savooikool te zijn.  ::)
Titel: Verdoezelen bitterheid kool
Bericht door: Viz op 07 november 2004, 16:44:27
Hallo,
het wordt weer winter, dus is een (halve) kool sinds deze week weer een vast onderdeel van ons groentepakket.
Nu zijn de gewone witte kool, spitskool en rode kool nog lekker knapperig, maar chinese kool en groene kool vind ik altijd zo bitter en 'taai'. Ik vind altijd dat deze laatsten bij roerbakken de smaak dan 'verpesten' doordat ze zo bitter en zo taai van structuur zijn dus (ondanks kleinsnijden). Meestal blijven ze dus in de groentela liggen tot ze niet meer goed zijn en dus in de biobak verdwijnen... Konijnen mogen ook geen kool...

Weet iemand dus misschien een oplossing om de bitterheid en taaiheid weg te werken? Andere manier van bereiden (wij roerbakken het meestal in ons wokje), toevoeging van een bepaald ingredient?...

Groetjes, Isa
Titel: Re:Verdoezelen bitterheid kool
Bericht door: bart op 07 november 2004, 16:47:19
Stoven. Het bittere kun je een beetje compenseren door eerst een uitje lichtbruin te bakken (brengt al heel wat zoet mee). Ik moet zeggen dat ik er zelf nooit zo'n last van heb; maar ik ga ook meestal voor de niet-eko groene kool.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Selly op 07 november 2004, 16:51:01
bij het roerbakken op het laatst er stukjes sinaasappel bij doen.
een ovenschotel ervan maken met een kaassaus.
bij chinese kool heb ik er trouwens nooit last van
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: bart op 07 november 2004, 16:52:57
Chinese kool kun je ook uitstekend rauw eten, als salade.
Groene koolbladeren kun je prachtig vullen! Bladeren één voor een loshalen, die lelijke dikke nerven eraf. Even nuken tot ze gaar zijn, en dan je favorietje prutje erin.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Viz op 07 november 2004, 18:53:05
We hadden geen sinaassappels in huis,
kheb een kwart groene kooltje genomen, in kleiiine stukjes gesneden, paprika en stukjes wortel erbij voor de zoetigheid, een kleine courgette en eerst ui gefruit. Twas nu goed te eten met wat kerrie en bieslook erdoor :)

Thanx voor de tips dus :)
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Monique op 16 oktober 2005, 15:06:45
Ik heb een groene kool gekocht, zonder een duidelijk beeld wat er mee te maken. Ik neig naar groene kool rolletjes met een vulling van rode linzen ofzo... rijst erbij en eh..
iemand nog tips?

edit: ik vind net op internet een recept van rolletjes gevult met quorngehakt in kerriesaus. Dat wordt 'm, met erbij zilvervliesrijst en tomatensla. Lijkt me een vrolijke toestand op het bord.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: freesoul op 16 oktober 2005, 17:43:25
en hoe gaat het recept?
of waar vind ik het?
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Monique op 16 oktober 2005, 17:46:06
Hier! (http://www.deketel.nl/) en dan onder het kopje recepten, savoiekool (wist ik ook niet maar dat is het zelfde als groene kool).

Zowiezo wel een leuke site, klik ook eens hier (http://www.vaneigenerf.nl/) misschien voor sommige mensen een alternatief voor de groententas?
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Monique op 28 oktober 2005, 16:50:48
Ik had vandaag een discussie op het werk. Ik had van internet begrepen dan groene kool en savooiekool het zelfde zijn, nl. die groene gebubbelde. Zei iemand op m'n werk dat dat niet zo is, dat groene kool er het zelfde uitziet als witte en rode kool, dus glad, maar dan groen. Dat heb ik nog nooit gezien...
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Kiwi op 28 oktober 2005, 16:56:27
Volgens mij is dit (http://www.boekelwaarland.nl/image/producten/gr_kool.gif) groene kool, gebubbeld dus inderdaad. Soms zijn witte kolen een beetje groenig, zou die collega daar mee in de war zijn?
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Ligfietsertje op 28 oktober 2005, 16:58:15
Ik had vandaag een discussie op het werk. Ik had van internet begrepen dan groene kool en savooiekool het zelfde zijn, nl. die groene gebubbelde. Zei iemand op m'n werk dat dat niet zo is, dat groene kool er het zelfde uitziet als witte en rode kool, dus glad, maar dan groen. Dat heb ik nog nooit gezien...

Ik heb 8 jaar in een supermarkt gewerkt en ben daar nooit een gladde ronde donkergroene kool tegen gekomen al zien witte kolen natuurlijk niet echt wit maar lichtgroen.

Wat wij verkochten als groene kool was in ieder geval zo'n ding met groene gebubbel en werd door veel klanten savooi of savooikool genoemd.

Volgens mij vergist die persoon zich of heeft hij het over nog een ander soort kool.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Monique op 28 oktober 2005, 16:58:54
Ja dat is ook mijn groene kool. Ik heb dat inderdaad gezegd dat witte kool er groenig uit kan zien. Maar nee het smaakte ook ECHT anders zei ze.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Selly op 28 oktober 2005, 17:28:48
Ik heb ook nog nooit en groene kool die er zeg maar uit ziet als een mega spruitje gezien.
Wel raar is het dat ze op foodsubs (http://www.foodsubs.com/Cabbage.html#green%20cabbage) een spitskool een 'green cabbage' noemen.
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Christiaan op 28 oktober 2005, 20:01:45
Wel raar is het dat ze op foodsubs (http://www.foodsubs.com/Cabbage.html#green%20cabbage) een spitskool een 'green cabbage' noemen.
Ieder land zijn eigen zeden :P
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: sjors op 29 oktober 2005, 13:19:45
Ik heb hier een boek met ingredienten en daar staan Rodekool, Groene kool en Witte kool in en die zien er (qua bouw) allemaal hetzelfde uit. Strak op elkaar gebladerd.
Dan staat er nog een Gele Savooienkool bij die uiterlijk wel iets wegheeft van een IJsbergsla, maar iets strakker in zijn bladeren zit.
Ook staat er nog een Groene savooienkool in en die heeft bubbels en lijkt iets lossere bladeren te hebben.

Dus...

Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: overanalizing op 30 oktober 2005, 13:16:14
Dit is mijn departement!

Boerenkool: iets dikkere stengels met lossere krullende bladeren. kijk (http://www.studiokoning.nl/Foto_16/Boerenkool_070205_3504.jpg)
Groene kool: Is ook wel savooiekool; idd qua vorm wat weghebbend van een witte of rode kool, maar met schubben of blaasjes op de bladeren. De buitenste bladeren zijn donkergroen, de binnenste heel lichtgroen. kijk (http://reo.be/ndl/producten/groene-kool.jpg)

En ik verkoop nu ook suikerbrood, een soort langwerpige andijvie. Geen afbeelding gevonden.  :'(
Titel: Re:Boerenkool en groene kool
Bericht door: Ligfietsertje op 30 oktober 2005, 13:56:30
En geen van die beide kolen lijken op een groene rode kool (namelijk glad, zonder bubbels en met vaste bladeren).
Titel: [Koken] Krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels
Bericht door: Vegatopia op 11 december 2014, 13:00:12
Krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels

Gisteren recenseerden we het boek Nieuwe klassiekers van Donna Hay. Vandaag een recept uit haar boek voor krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels. Ontzettend simpel en héél erg lekker. 

Source: Krokant gebakken boerenkool, sjalotten en aardappels (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12841-krokant-gebakken-boerenkool-sjalotten-en-aardappels)
Titel: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: Vegatopia op 02 januari 2015, 13:00:05
Boerenkoolquiche voor één

Stel, je hebt een abonnement op een wekelijkse groentetas. En stel, je bent niet dol op stamppot. Wat doe je dan in de winter met al die kolen, knollen en wortels? Iets heel anders dus, bijvoorbeeld boerenkool in een quiche.

Source: Boerenkoolquiche voor één (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12849-boerenkoolquiche-voor-een)
Titel: Re: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: Aiko op 02 januari 2015, 13:13:15
M@ñgalya@ñ heet 'ie toch?
Titel: Re: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: Amarillo op 02 januari 2015, 13:29:26
M@ñgalya@ñ heet 'ie toch?
;D

Wie weet duurt dat niet lang meer...
Titel: Re: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 02 januari 2015, 13:41:35
Ja ik ben me d'r één.
Titel: Re: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: Amarillo op 02 januari 2015, 15:34:12
Ja ik ben me d'r één.

 ;D
Titel: Re: [Koken] Boerenkoolquiche voor één
Bericht door: Eelco op 06 januari 2015, 00:19:53
Onze Vegatopiabot snapt utf-8 nog niet zo goed  ::).
Titel: [Koken] Boerenkoolgnocchi
Bericht door: Vegatopia op 19 november 2015, 13:01:50
Boerenkoolgnocchi

Boerenkool koop je bijna altijd met het idee om er het gelijknamige aardappelgerecht mee te maken. De meeste kookboeken helpen je ook niet echt verder. Daarom gingen we zelf maar een beetje nadenken en kwamen we op de proppen met boerenkoolgnocchi. Of hoe je een Italiaanse klassieker in een handomdraai omtovert tot een oerhollands wintergerecht.
 

Source: Boerenkoolgnocchi (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13183-boerenkoolgnocchi)
Titel: [Koken] Rode kool - basisrecept en variaties
Bericht door: Vegatopia op 22 januari 2017, 13:00:47
Rode kool - basisrecept en variaties

Foodwatch meldde onlangs dat kant-en-klare rode kool vaak maar liefst 12 suikerklontjes per portie bevat. Zelfgemaakt is niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder, vooral omdat je zelf kunt bepalen hoe je het kruidt. Je hebt de kool snel gesneden en in de pan. Maar hoe ging dat ook alweer, zelf rode kool maken? Wij laten je een basisrecept zien en vertellen hoe je kunt variëren.

Source: Rode kool - basisrecept en variaties (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13631-rode-kool-basisrecept-en-variaties)