Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: femke op 11 augustus 2003, 22:21:39
-
beetje off topic misschien, maar heeft iemand ervaring met het zelf meenemen van vegetarische kaas naar een pizzaria/italiaans restaurant? ...
kan je beter vragen om een pizza helemaal zonder kaas en met allerlei groentetjes.
Mee eens! Pizza zonder kaas kan ook heel lekker zijn! Een vriendin van mij lust geen kaas, en vraagt daarom haar pizza ook altijd zonder. Ik zou het in ieder geval zelf niet prettig vinden als ik wapperend met een zakje vegakaas naar de kok zou moeten gaan ;). Wat minder opvallend is geraspte kaas in een strooier doen, zodat je op je groentepizza zelf nog wat kaas kan strooien.
-
Favoriet hapje van mijn Yvonne, af en toe: een pizza met alleen maar artisjokken en knoflook ....
-
Pizza.
Pizzabodem van de natuurwinkel. Bestrijken met tomatenpuree. Daarop groente (ui, zobgedroogde tomaatjes, courgettes, enzo. Misschien wat kleingesneden artisjokharten en olijven :)) italiaanse kruiden. Ik kan er plakjes veg salami op doen. Euh, hoor je die onder de groente te leggen, of er tussen ofzo? :) ik zou ook nog gistvlokken + noten erop kunnen strooien voor een kaasachtige smaak maar ik weet niet of dat lekker is.
-
Pizza.
Pizzabodem van de natuurwinkel. Bestrijken met tomatenpuree. Daarop groente (ui, zobgedroogde tomaatjes, courgettes, enzo. Misschien wat kleingesneden artisjokharten en olijven :)) italiaanse kruiden. Ik kan er plakjes veg salami op doen. Euh, hoor je die onder de groente te leggen, of er tussen ofzo? :) ik zou ook nog gistvlokken + noten erop kunnen strooien voor een kaasachtige smaak maar ik weet niet of dat lekker is.
je moet er niet mega veel opgooien want dan wordt de bodem papperig. Wel jammer dat de natuurwinkel pizzabodems een beetje klein zijn.
-
Pizza.
Pizzabodem van de natuurwinkel. Bestrijken met tomatenpuree. Daarop groente (ui, zobgedroogde tomaatjes, courgettes, enzo. Misschien wat kleingesneden artisjokharten en olijven :)) italiaanse kruiden. Ik kan er plakjes veg salami op doen. Euh, hoor je die onder de groente te leggen, of er tussen ofzo? :) ik zou ook nog gistvlokken + noten erop kunnen strooien voor een kaasachtige smaak maar ik weet niet of dat lekker is.
je moet er niet mega veel opgooien want dan wordt de bodem papperig. Wel jammer dat de natuurwinkel pizzabodems een beetje klein zijn.
jep, maar ook heel goed zelf te maken, gewoon een gistdeegje ((volkoren-)bloem, gist, water, oregano, zout, peper) maken en dan zo in de lucht boven je hoofd in het rond zwieren (of gewoon platdrukken, da's makkelijker) ...
Dan idd niet al te dik/nat beleggen en bakken maar.
-
Ik maak pizzabodems net als Marieke zelf. En die van mij zijn altijd lekker knapperig.
Ik gebruik voor een vierkant bakblik 200 gram bloem (wit), een halve theelepel zout, 1 zakje droge gist... dan meng ik in de keukenmachine en dan doe ik er warm water bij totdat het een stevige bol deeg is.
Dat bestrooi ik wat bloem op het aanrecht en leg de bol erop met een afgesloten glazen bak erover. Dan laat ik het een uurtje staan en gaat het uitzetten. Dan wat kneden, uitrollen en op een bakplaat rijkelijk met olijfolie besmeerd leggen.
-
Ik gebruik voor een vierkant bakblik 200 gram bloem (wit), een halve theelepel zout, 1 zakje droge gist... dan meng ik in de keukenmachine en dan doe ik er warm water bij totdat het een stevige bol deeg is.
ik doe een deel water en een deel olijfolie. Is ook heel lekker
-
Ik las in de "wat eten we vandaag"-draad, dat sommigen ook weleens turks brood of pitabroodjes als pizzabodem gebruiken. Moet je dan nog iets speciaals doen? Wordt het niet veel heel erg hard bij pitabrood, of veel te dik en soppig bij turks brood?
-
Bij Turks brood: ik doe alleen een laag olijfolie vermengd met geperste knoflook op het brood (ik snij er dus 2 ronde helften van). Dat is niet zo nat namelijk. En dan gewoon tomaat, ui, champs, etc. De rand wordt wat hard in de oven, maar de rest wordt niet soppig.
-
Brood-pizza's lukken ook heel aardig in een koekepan met deksel, zelfs als je ze van gewone boterhammen maakt.
En als je met een zeer dun en fijn groenten-laagje werkt, maak je ook prima tosties in het tosti-ijzer.
Pas op met een schijf tomaat ertussen: heel lekker maar blijft lang gruwelijk heet.
-
Mijn eerste vegan gegeten pizza ooit (vroeger at ik altijd met heeel veel kaas) was erg lekker :D Die salami is ook :yummie: (ik heb die van topas). Stukje belegd met soja mozarella om te proberen, en dat was erg jummie dus dat doe ik de volgende keer over de hele pizza. Bodem van de natuurwinkel vond ik niet zo, smaakte te volkoren vond ik.
-
Lekkerste pizza-bodem vind ik witbrood met wat olie door het deeg.
-
Die salami is ook (ik heb die van topas...soja mozarella
Kan je dat gewoon in de natuurwinkel kopen? En hoe duur is het? Ik kan van Topas geen site vinden (iemand?).
-
Kan je dat gewoon in de natuurwinkel kopen? En hoe duur is het? Ik kan van Topas geen site vinden (iemand?).
De site is www.wheaty.de maar daar staat die salami niet op. Ze hebben het in sommige natuurwinkels, ik ben vergeten hoe duur het was.
-
Tis al vaker genoemd (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=5907).
Bij de Koehoorn hebben ze de salami iig niet, willen ze vast wel bestellen.
-
Tis al vaker genoemd (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=5907).
de Koehoorn
Gelukkig hebben we in totaal drie (!!) natuurvoedingswinkels in Zutphen.. Cool eigenlijk hé?
-
Waar is de 3e??! In de ZUidwijken?
Ik ken de Koehoorn en de Natuursuper (die in de korte hofstraat ofzo).
Ik vind dat ze bij de Koehoorn het meest uitgebreide assortiment hebben. Ze hebben daar ook al meerdere producten van Topas.
-
Weet iemand of ze die salami in België verkopen?
-
Hoe maak ik pizzadeeg op dezelfde manier als de pizzaboer? En kan ik dat dan gewoon in de oven op ovenpapier bakken?
-
Het staat hier! (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=6001;start=msg126346#msg126346)
-
Ik maak wel es zelf pizza, de bodem maak ik dan ook zelf alleen wordt die dan heel erg dik, ik vind pizza's met een dunne bodem lekkerder, weet iemand daar een recept ofzo voor?
-
Maak het deeg dunner?
Ik mix altijd voor 1 vierkante bakplaat:
200 gram witte bloem
1 zakje gist (en ik vergeet dus elke keer dat gedroogde gist misschien niet vegan is)
1 theelepel zout
warm water
-
Zo maak ik die ook altijd maar misschien dat ik te veel bloem gebruik, ik krijg altijd heel veel deeg en als ik dat uitgerold heb op de bakplaat dan laat ik dat een uurtje staan, dan is de bodem een paar cm dik, en als ik er meer water bij doe dan wordt die erg plakkerig, ook niet de bedoeling, misschien moet ik gewoon wat minder deeg maken.
-
1 zakje gist (en ik vergeet dus elke keer dat gedroogde gist misschien niet vegan is)
welke merken zijn iig wel vegan?
-
Voor zover ik weet alleen maar verse gist.
-
Voor zover ik weet alleen maar verse gist.
Zie in vegan recepten wel eens droge gist tegen komen. Zal eens een producent mailen. (welk merken produceren het allemaal?)
-
Euh, kan zo alleen ff Baukje bedenken.
-
in de natuurvoedingswinkel heb je ook gedroogde gist te koop, een pakketje van een aantal zakjes van 7 gram geloof ik.
-
In Natuurwinkel zijn er volgens mij 2 soorten gedroogde Bruggeman en een biologische. Die biologische is erg duur. Wat kan er ook al weer niet vegan aan gist zijn?
-
Wie heeft er een goed en beetje makkelijk te maken recept voor een fijne knapperige pizzabodem ? :)
-
Uit mijn nieuwe kookboekje, Italiaans en vegetarisch (Christiaan heeft 'em ook, is uit die serie waar ook Lekker Vegetarisch van is)
Voor 4 bodems
2 theelepels gedroogde gist (zakje)
2theelepels suiker
2 1/2 dl lauw water
350 gram bloem en extra
1 theelepel zout
olie
Stap 1: meng gist, suiker en water. Laat 5 min staan, of tot er belletjes op komen
Stap 2: zeef bloem met zout, voeg gistmengsel toe en mix met deeghaken tot een glad mengsel
Stap 3: bestuif werkblad met bloem, kneed het deeg, druk het uit, strooi er bloem over als het weer kleverig wordt en maak er weer een bal van
Stap 4: vet een kom in het olie, leg de deegbal erin, dek de kom af met een doek en laat het op een warme, tochtvrije plek een uur rijzen
Stap 5: bestuif werkblad met bloem, verdeel bal in 4 porties en rol deze uit tot circels
Stap 6: leg elke bodem op een stuk bakpapier
(en vervolgens beleggen).
De pizzabodemmix van Honig vind ik zelf ook fijn, die hoeft niet te staan. Ik neem altijd het pak zonder de tomatenmix, kan ik veel lekkerder zelf maken!
-
Mijn pizzabodem:
Los 20 gram gist op in lauw water voor 200 gram bloem (= 1 bakplaat bodem). Doe ondertussen een afgestreken theelepel zout bij de bloem in de keukenmachine. Mix en voeg dat de gist toe, meng het en voeg meer warm water toe totdat het 1 deegbol wordt.
Als je een knapperig deeg wilt, moet je het goed kneden met de hand en daarna uitgerold op de bakplaat (met olijfolie) in de oven leggen op de rijsstand.
-
350 gram bloem
Kan je hiervoor ook volkoren tarwemeel gebruiken? ;D
-
350 gram bloem
Kan je hiervoor ook volkoren tarwemeel gebruiken? ;D
Ik durf nooit af te wijken van recepten, dan mislukt het alleen maar ::)
-
60 g witte bloem (voor brood) mengen met 2 dl warm water, snufje zout en 2 tl gedroogde gist. Halfuurtje laten staan. Dan 120 witte bloem en 120 g volkorenmeel en twee snufjes zout erdoor en 10-15 minuten intensief kneden. Een schone droge kom nemen en daar vanaf de randen olijfolie in gieten. De bol deeg door de olie draaien, overtollige olie afgieten en afgedekt onder een schone vochtige doek een dik uur laten rijzen - tot het deeg in volume verdubbeld is. Een werkblad bestrooien met (maïs)meel en de bol platduwen, even vijf minuten laten staan en dan uitrollen tot het gewenst formaat. Het deeg in de bakvorm plaatsen, bestrijken met olie, garneren en 25 minuten bakken in een op 225° C voorverwarmde oven.
-
Plat brood overdwars doorgesneden werk ook fijn, lekker makkelijk.
-
Heeft iemand een receptje voor een pizzabodem die niet zo dik is? Die ik meestal maak zijn echt een paar cm dik, vind ik niet zo lekker.
-
Als je mij vertelt hoe groot de plaat van de oven is waarin jij je pizza wilt bakken, krijg je een recept van me.
-
Heeft iemand een receptje voor een pizzabodem die niet zo dik is? Die ik meestal maak zijn echt een paar cm dik, vind ik niet zo lekker.
Ha, dat is juist het moeilijke aan zelf pizzadeeg maken: het uitrollen tot gewenste dikte en dan alles in één stuk op de bakplaat zien te krijgen. Met het recept dat ik hierboven heb geplaatst kan je héél dunne bodems maken, maar het vraagt wel wat oefening.
-
Het is zo'n beetje gelukt, heb zelf een receptje verzonnen ter plekke want las het te laat, ik heb minder bloem gebruikt en maar de helft gist van wat ik normaal gebruik, de bodem was lekker dun maar was het zout vergeten dus erg flauw en de volgende keer ietsjes meer gist want was best taai geworden. Bedankt voor het antwoord!
-
Ha, dat is juist het moeilijke aan zelf pizzadeeg maken: het uitrollen tot gewenste dikte en dan alles in één stuk op de bakplaat zien te krijgen. Met het recept dat ik hierboven heb geplaatst kan je héél dunne bodems maken, maar het vraagt wel wat oefening.
Erg lastig ja, ook irritant als de zilverfolie eraan blijft plakken, had ik dit keer gelukkig niet.
-
Zou van dat bakpapier niet beter werken?
-
Misschien wel maar heb ik niet, als de folie op is maar es kopen.
-
Als je de bakplaat lichtjes invet kan er weinig gebeuren. Zeker omdat er ook nog los meel aan de buitenkant van het deeg zit.
-
Ik heb die dit keer iets meer ingevet en wat bloem aan de buitenkant gelaten, normaal zorgde ik juist dat dat er niet aan de buitenkant erop zat, dacht dat dat juist niet moest maar dit keer plakte die helemaal niet.
-
Als ik met alufolie bak dan blijft de bodem slap! Je kan ook het bakblik invetten met ruim olie, dan wordt de bodem krokanter.
Verder voor een bakplaat van 40x40, voor een dunne bodem: 200 gram bloem, 20 gram verse gist (erg goedkoop bij de bakker), half theelepel zout. Goed mengen en vooral goed kneden, kan je zo 10 minuten mee bezig zijn. Dan valt het uitgerolde deeg ook niet meer uit elkaar.
-
Enne... wat doen we d'r eigenlijk op als die home-made pizzabodem eindelijk een feit is?
-
Tomatensaus, champignons, ui, paprika, soms ananasstukjes en oregano of Italiaanse kruidenmix. En natuurlijk geraspte kaas :yummie:
-
Klinkt misschien erg stom maar ik doe er vaker ook wat tauge op, erg lekker! Alleen niet gelijk erop doen maar als de pizza er al een tijdje in de oven in staat, courget is er ook lekker op. De saus maak ik altijd met een blikje tomatenpuree en daar wat water bij doen, niet zo veel anders wordt die te waterig, een klein beetje olijfolie en beetje zout en lekkere kruiden.
-
Enne... wat doen we d'r eigenlijk op als die home-made pizzabodem eindelijk een feit is?
1. Ik maak een saus van tomaat, heel fijn gesneden ui, courgette, paprika, knoflook, zout, olijfolie en heel veel provençaalse kruiden.
2. Als die klaar is doe ik er kappertjes, schijfjes champions uit blik en stukjes artisjokharten uit blik doorheen.
3. Dat smeer ik uit over de de bodem en vervolgens strooi ik er kaas (kan vanalles zijn, roquefort, mozarella, geitenkaas, geraspte kaas) en als ik het in huis heb hier en daar een toefje crème fraiche overheen.
Hier en daar nog een olijfje en hup, de oven in.
-
Passata vermengd met knoflook, dan kaas. Daarop dunne gesneden uienringen, partjes kastanjechampignon, kappertjes, artisjok, oregano en vers gemalen peper.
-
De pizzabodem maak ik 'op gevoel' met bloem, wat bakpoeder, olijfolie, zout en water. Oja, en ik doe ook meestal wat gedroogde rozemarijn door het deeg.
Saus van tomatenpuree, rode wijn, knoflook, tabasco, zwarte peper en it. kruiden.
Erop: paprika, cherrytomaten, zongedroogde tomaten, olijven, champignons, lente-ui, verse basilicum. (soms ook nog spinazie of rucola)
Erover: scheutje truffelolie en geraspte kaas.
-
Voor op het deeg een echte tomatensaus:
1 fijngehakte ui
1 of meer teentjes gehakte of geperste knoflook
1 blik tomaten
Verse groene kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, peterselie) of gedroogd.
Zout
Peper
Suiker
Olijfolie
Fruit de ui en de knoflook aan in de olijfolie, doe de inhoud van het blik tomaten er bij (eventueel als het hele tomaten zijn even de boel kapotmaken), de takjes kruiden (peterselie fijnhakken), en laat de boel vervolgens een tijd lang zachtjes pruttelen. Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
-
Ik had laatst dus zelf een pizza gemaakt, met (naast de standaard kaas/tomatensaus) aardbei, banaan, mais en feta erop. Veel beter kan het niet, maar ik sta desondanks open voor suggesties. Wat voor lekkere (en niet al te gebruikelijke dingen) kan je op een pizza doen?
Valt er buiten fruit en groente nog iets te bedenken?
-
Pesto? Olijven? Groene asperges kan ik altijd erg waarderen.
In de Ardennen ooit een geniale pizza gehad met een Belgische roodkaas waarvan de naam me nu niet te binnen wil schieten...
-
Kappertjes (van die kleine).
En wat vreselijk lekker is: geroosterde courgette, paprika en/of aubergine.
Maar goed, als je een pizza met aardbei, banaan, mais en feta erop helemaal te gek vindt, dan heb ik zo het idee dat onze smaak qua pizza's nogal behoorlijk verschilt. ;)
-
in Italie heb ik eens een geweldige pizza met plakjes aardappel en rozemarijn gehad.
-
in Italie heb ik eens een geweldige pizza met plakjes aardappel en rozemarijn gehad.
:o
-
:laugh:
-
AH vierkazenpizza met extra geitenkaas, gemengde groentes, knoflook en artisjokken.
-
in Italie heb ik eens een geweldige pizza met plakjes aardappel en rozemarijn gehad.
:o
Oh, er staat aardappel en rozemarijn, ik las appel en rozijn!!
:frusty:
-
In Frankrijk hebben wij wel eens aan de weg een fantastisch pizza gegeten belegd met ui, room, ei en kruiden(en spek). Ik vraag me af of ie zonder het spek net zo lekker zal smaken. Voor de duidelijkheid: de room en ei worden geklopt en dan erop gegoten.
-
in Italie heb ik eens een geweldige pizza met plakjes aardappel en rozemarijn gehad.
:o
Oh, er staat aardappel en rozemarijn, ik las appel en rozijn!!
:frusty:
:laugh: In Rome. Lekker man. Ik wil weer naar Itaaaaalie :heart:
-
In Frankrijk hebben wij wel eens aan de weg een fantastisch pizza gegeten belegd met ui, room, ei en kruiden(en spek). Ik vraag me af of ie zonder het spek net zo lekker zal smaken. Voor de duidelijkheid: de room en ei worden geklopt en dan erop gegoten.
Volgens mij heb ik zoiets een keer gedaan maar dan ook nog met artisjokkenhart en zongedroogde tomaat. Lekker
-
Oh, er staat aardappel en rozemarijn, ik las appel en rozijn!!
:frusty:
Dat lijkt me anders best wel wat...
-
Oh, er staat aardappel en rozemarijn, ik las appel en rozijn!!
:frusty:
Dat lijkt me anders best wel wat...
Mij niet. Maar ik kon vooral niet geloven dat Selly in Italie een pizza met appel en rozijn geserveerd kreeg.
-
Artisjok is toch wel een van mijn favoriete toppings. Met excentrieke ingrediënten experimenteren heb ik nog nooit echt geëxperimenteerd overigens, misschien dat iets als boerenkool erop zowel kinky als lekker is?
-
Ik ben ook niet zo van de experimentele pizza's. Zoetigheid op pannekoeken a la, maar op pizza's...? Ieder z'n meug huh.
Ik vind spinazie op de pizza erg lekker, en inderdaad ei is ook lekker. Ik heb van de ah-site wel eens een calzone gemaakt met div. paddo's die was ook wel goed.
-
Geitenkaas + groene asperges :kwijl:
Van die met kaas gevulde olijven van op de markt of bij de Turk zijn ook erg lekker op pizza.
Met okra moet ook wel iets te doen zijn...
-
Een van mijn kids heeft standaard op zijn pizza: rozjinen (ja echt!) en chips (je bedenkt het niet). naast de reguliere dingen zoals saus, ananas, kaas. O ja, en de laatste tijd weleens schijfjes zoet-zure augurk.
Voor de duidelijkheid: hij heeft het niet van mij... :P
-
Tauge, das ook lekker op een pizza.
-
Bah, dat lijkt me niks.
-
mijn zusje die vroeger niets lustte at altijd pizza's met pindakaas, ham en sesamzaad.....hihihihihihi
-
zijn er hier mensen die wel eens zelf calzones maken en daar goede tips voor hebben?
-
zijn er hier mensen die wel eens zelf calzones maken en daar goede tips voor hebben?
Wat is het verschil tussen pizza & calzone, behalve dat laatstgenoemde dubbelgeklapt zit? Niets toch?
-
zijn er hier mensen die wel eens zelf calzones maken en daar goede tips voor hebben?
Ik heb een recept waar dit stapje in staat:
De vulling goed over de deeglappen verdelen, de rand met koud water bestrijken, ieder stuk deeg dubbelklappen en de rand goed aandrukken. Dan 15 minuten bakken in oven 220 graden.
Recept voor pizzadeeg/bodem heb je neem ik aan wel?
-
ja recept voor pizzadeeg heb ik wel :D
Maar zo'n Calzone gaart anders in de oven dan een normale pizza, omdat er behalve deeg onder ook deeg op zit, lijken me sommige vullingen juist geschikter dan anderen. Mm ik zal eens uitproberen.
-
een van mijn favorieten is (verse!) tomaat, spinazie en gorgonzola
en een combo van artisjok en zwarte olijven (pizza romana) is ook heerlijk
-
vroeger bij ons thuis gebruikten we de vulling die we normaal gesproken voor de lasagne gebruikten.
-
Ik denk dat ik deze week pizza maak met olijfolie met knoflook in plaats van tomatensaus als basis en er op cherrytomaatjes en mozzarella. Las ik in een blad wat mijn moeder had.
-
Zo'n pizza heb ik wel eens gegeten. Best lekker, maar wel olie al over de plaats.
-
Zo'n pizza heb ik wel eens gegeten. Best lekker, maar wel olie al over de plaats.
???
-
Zo'n pizza heb ik wel eens gegeten. Best lekker, maar wel olie al over de plaats.
???
"All over the place" letterlijk vertaald Willem.
-
het is heel lang geleden dat ik een keertje zelf pizza gemaakt heb. Ik ga morgen een pizza maken, want dan ben ik alleen thuis. Voor de deeg ga ik de broodbaxmachine gebruiken, dus ik ben benieuwd!
-
Ik maak het zeker eens in de twee weken. Al jaren. Ik ben expert. :P
Klinkt trouwens wel lekker, Zusje. Verse basilicum erop als het uit de oven is, lijkt me ook lekker erbij.
-
O, ik heb nog een bakje ingevroren basilicum!
-
Ik denk dat ik deze week pizza maak met olijfolie met knoflook in plaats van tomatensaus als basis en er op cherrytomaatjes en mozzarella.
oh ja. Die is ook lekker met vijg
-
het is heel lang geleden dat ik een keertje zelf pizza gemaakt heb. Ik ga morgen een pizza maken, want dan ben ik alleen thuis. Voor de deeg ga ik de broodbaxmachine gebruiken, dus ik ben benieuwd!
Ik gebruik de bbm eigenlijk alleen nog om pizzadeeg te maken :-[ vind het echt een superlekker deegje dan!
Ben eigenlijk een beetje gestopt met brood bakken omdat de kant-en-klare mixen wat vervelen en het brood soms wat zompig was (en vriendlief mopperde ::)) en tot nog toe zijn alle initiatieven tot het zelf samen stellen van een lekker en goed lukkend brood mislukt. Zelfs met mix van de molen en recepten van hier :(
-
zet je bbm eens op eens andere plek neer, misschien staat ie in de tocht.
-
zet je bbm eens op eens andere plek neer, misschien staat ie in de tocht.
Hmmm, ik kan me voorstellen dat het met een kom met daarin het rijzende deeg nog wel kan uitmaken maar bij een broodbakmachine die me toch redelijk geisoleerd lijkt...
-
zet je bbm eens op eens andere plek neer, misschien staat ie in de tocht.
Heb het nu op twee plaatsen geprobeerd (toevallig) maar ik denk dat het meer aan mijn samenstelling van deeg icc met het programma heeft gelegen. Het pizzadeeg lukt nl wel goed en ook de lekkere mixen (van Wright?) gaan ok. Ga vanavond denk ik pizza maken nu we het er over hebben.... ;D
Misschien dat ik het weekend inspriratie heb om weer eens een broodje te proberen.
-
zet je bbm eens op eens andere plek neer, misschien staat ie in de tocht.
Hmmm, ik kan me voorstellen dat het met een kom met daarin het rijzende deeg nog wel kan uitmaken maar bij een broodbakmachine die me toch redelijk geisoleerd lijkt...
het echt schelen hoor vind ik. Maar als je idd al 2 plekken hebt uitgeprobeerd zal het meer aan de samenstelling van de mix liggen
-
Ik maak mijn pizza deeg steeds met de pizza mix van soezie.
enkel water en beetje olijfolie toevoegen, en klaar!
Makkelijk en lekker.
Mijn favo pizza is er één met tomatensaus, mozzarella, ui, ananas, mais en schijfjes tomaat.....
Vrij standaard dus, maar ook ik sta steeds open voor nieuwe suggesties ;-)
-
oh, en ja, ik ben ook altijd nogal kwistig met oregano en gemalen zware peper....
;)
-
Mijn favoriete pizza zou er één zijn met tomatensaus, artisjokken, spinazie, olijven, kappertjes, mozarella, nog wat groenten als paprika of champignons bvb, of aubergine, veel oregano en wat pikante olie erover. Ook klassiek, maar meestal heb je wat minder op vega pizza's (of net teveel: ik hou niet zo van ui)
-
Ik heb gisteren een turkse pizza gemaakt. Ik vond het erg geslaagd:
Voor 4 personen:
400/500 gr bloem
zakje gist
4-6 el lauwe melk
2 tl suiker
4 el gesmolten boter / olie
lauw water naar gelang nodig
zout
Bloem, gist, suiker, melk, boter mengen, lauw water zoveel als nodig en zout toevoegen.
Laten rijzen.
Vulling:
kleine brokjes gedroogde soja
zakje shoarmakruiden van silvo
2 flinke uien
halve rode en halve groene paprika
peterselie, korinader, pepermunt, dille
blik tomaten
zout
knoflook
soja mengen met shoarmakruiden en in heet water laten wellen.
Uien heel fijn snijden en bruin bakken.
Sojamengsel toevoegen en bruin bakken.
Paprika fijnsnijden en toevoegen en meebakken.
Blik tomaten erbij, even opwarmen.
Kruiden fijnsnijden, knoflook uitpersen en bij het mengsel doen. Zout naar smaak toevoegen.
Het deeg met een deegroller en veelpbloem tot platte ronde lappen uitrollen en in een vorm doen met de randjes een beetje rechtop.
De vulling erop uitsmeren.
In een oven van 220° 15 minuten (of tot het deeg knapperig en beetje gekleurd is) laten bakken.
Lekker met een yoghurt/knoflook met beetje zout sausje en een herderssalade (tomaat, komkommer, paprika, peterselie, ui, olijven citroen, zout en olijfolie)
-
het deeg 2-4 dagen laten rijzen in de koelkast wil vaak ook nog helpen :)
-
Ik ben opzoek naar een goed recept voor pizza.
Ook las ik ergens dat ik ook mijn brood machine goed kon gebruiken om het deeg te maken,heeft iemand hier ervaring mee?
-
Voor pizzadeeg uit de bbm gebruik ik een recept van mijn tante:
400 gr. bloem
1 zakje gist
zout
4 eetlepels olijfolie ( knofook/chili olie doet het ook erg goed voor een pittige bodem. )
ca.2dl. lauw water
Je kunt er ook gedroogde basilicum, tijm of rozemarijn doorheen draaien.
Gooi dat in de goede volgorde in je broodbakkertje. Bij mij heet het programma "hefeteig"
Je kunt er twee pizza's van maken van zo'n 25 cm. doorsnee.
Eropdoen wat je lekker vindt en dan zo'n 25 minuten op 200 graden bakken.
De hoeveelheden water en bloem komen best nauwkeurig want ik heb er al een paar keer een troepje van gemaakt doordat het deeg teveel plakte en dan kun je het niet uitrollen. :-\ Maar als je netjes afweegt (zoals J.) gaat het altijd goed. ;)
-
Bij ons wisselt de kwaliteit van het pizzadeeg keer op keer, ondanks dat we het telkens het zelfde maken (het enige wat wisselt is verse of gedroogde gist). Afgelopen week was ie echt perfect!
Wij maken altijd een plaatpizza met 3 à 4 stroken verschillend beleg. Wat ik heel lekker vind is de tomatensaus zoals mijn vriend deze maakt: uien en knoflook fruiten, tomaten passata er door en wat (verse) kruiden zoals oregano, thijm en basilicum en peper en zout. Door het meefruiten van de uien ipv ze rauw op de pizza te doen wordt de saus heerlijk zoet.
-
Op mijn Pizza mogen Artisjokken niet ontbreken.
-
gisteren zelf pizza gemaakt, in het nieuwe boek van J.O. een tip gezien om peterselie op de pizza te doen, dus een pizza gemaakt met veel peterselie en verder nog Spaanse peper, gewone en gerookte knoflook, geitenkaas en buffelmozzarella en olijfolie. Lekker! Echt jummie. Ook niet te kazig. De peterselie was er fris op. En de gerookte knoflook was er ook heel lekker op. Ga ik vaker doen.
-
Ik ben ook een groot pizzafan. Toen ik veggie werd vreesde ik nog dat ik het nooit meer zou lusten zonder salami. Maar dat valt mee (understatement).
Ben echter meestal te lui om zelf een bodem te maken.
In plaats daarvan koop ik de übercheapste drie-in-een-doos diepvriesmargherita's en upgrade ze dramatisch. Vervolgens lust ik in geen restaurant meer pizza. Heb ik mezelf weer mee he...
Hier wat tips:
Standaard upgrade:
cherrytomaat, artisjok, olijven, paprika, uien, champignon, kaas
Hawaï upgrade:
een vorm van bovenstaande (groente)melange, ananasringen, verkruimelde (evt voorgebakken) rooktofu
Shoarma upgrade:
paprika en uienringen, op hoog vuur gebakken tofureepjes met shoarmakruiden, knoflooksaus, of mayo en gesnipperde knoflook.
Upgraditi verdi con chèsi grattini (echt geen idee wat ik zeg):
een versie van de standaard upgrade, blokjes diepvriesspinazie, kaas, feta of geitenkaas
Hollandse opwaardering:
standaard upgradecompositie, met flink wat cayennepeper en knoflook bruingebakken aardappeltjes (neem gare aardappels of van die voorgekookte voorgesneden dingen), evt een finke laag kaas erover
Roti koeckverbeetering:
gare kouseband, gare aardappels met kerrie, komijn en knoflook, evt een hardgekookt ei.
Wat ook schijnt te werken:
een ei op je pizza tikken, dat wordt gaar!
saus van mayo (of fritessaus) met mosterd en fijngesneden augurken, oorspronkelijk bedoeld voor bij vis, werkt ook bij artisjok en/of zeekraal
TIP: Goed idee om je pizza zonder topping in de hete oven te zetten terwijl je de ingrediënten klaarmaakt. Het worden echt hartige taarten als je het goed doet. Zo uit de vriezer blijft 'ie vaak koud in het midden. Hij moet ook echt langer dan de 8-12 minuten op de doos. Logisch.
-
ieks, een kant-en-klara pizzabodem, heiligschennis!
-
Nou ja zolang je oven niet tot een graad tot 300 kan is zelf pizza maken sowieso heiligschennis :P
-
Ik zeg: houtgestookte steenoven.
-
precies!
-
Nou ja zolang je oven niet tot een graad tot 300 kan is zelf pizza maken sowieso heiligschennis :P
Mijn oven gaat tot 300 en het resultaat iesch niete schlecht, die bodem iesch niet kaarton, maar er gaat niets boven: Ik zeg: houtgestookte steenoven.
Tip voor de verstokte van de rooksmaak van salami en ham houdende pizza-eter: geen mozzarella maar scamorza affumicato ... :kwijl:
-
Tip voor de verstokte van de rooksmaak van salami en ham houdende pizza-eter: geen mozzarella maar scamorza affumicato ... :kwijl:
Dit prachtige Italiaanse woord ingetypt in 'Google' en tig hits gekregen. Maar waar koop je dat spul.
-
Tip voor de verstokte van de rooksmaak van salami en ham houdende pizza-eter: geen mozzarella maar scamorza affumicato ... :kwijl:
Of gerookte mozzarella!
Waar krijg je dat dan?
-
Bij een goede kaaswinkel. Maar die van Seana ken ik ook niet hoor.
Intussen heb ik scamorza affumicato bij een goede kaaswinkel besteld. Ik ben benieuwd.
-
Ben ook benieuwd of ze dat een beetje betaalbaar kunnen regelen. Ik denk dat je de grootste kans maakt bij een winkel in Italiaanse specialiteiten, b.v. Little Italy in Rotterdam.
-
Ben ook benieuwd of ze dat een beetje betaalbaar kunnen regelen.
Ik heb daar natuurlijk ook direct een prijsafspraak over gemaakt. Het zou niet duurder uitkomen dan een blauwe kaas.
-
Ik heb vandaag een vierluikje pizza gemaakt; 4 kleine pizza's met verschillende vullingen:
1. Pecorino & vijgen met een dressing van olijfolie, kruidenazijn en honing
2. Hele jonge geitenkaas met verse tomaat en basilicum
3. Passata met pittige vegasalami en rode peper
4. Passata, belegen kaas, halfdroge tomaatjes, kappertjes en knoflook
-
ieks, een kant-en-klara pizzabodem, heiligschennis!
:devil: in de hemel hebben ze geen diepvriespizzabodems, daarom eten we ze hier :devil:
(vind ze dus overigens alleen te eten als ze omgevormd zijn tot hartige taarten)
-
scamorza affumicato ... klinkt interessant...
vraag me overigens af of 'gewone' rookkaas op de pizza een beetje te eten is... Vind het wat typisch spul: er zitten vaak 'smeltzouten' in, mooi, dan smelt het tenminste, maar wat is het voor spul?
-
Aangezien ik nu een pizzasteen heb, en veel pizza's in mijn nabije toekomst zie, heb ik dit draadje maar weer even uit het stof gesleurd.
Mijn favorieten op dit moment zijn:
Pizza met een heleboel heel dikke tomatensaus, waar de groente (champignons, paprika, ui) al in meegekookt is. Een dikke bodem, veel oregano, veel oude kaas erop kan, maar ook zonder kaas erg lekker. Beetje een kruising tussen deep pan pizza en hartige taart.
Four cheeses: dunne bodem, dun laagje tomatensaus (zelfgemaakt, sterk ingekookt), met buffelmozzarella, oude kaas, gorgonzola en op het laatst versgeraspte parmesan.
Wit (sinds vorige week op het menu, zie foto in de Cook and Shoot draad), dunne bodem, olijfolie met knoflook, (verse tomaat), buffelmozzarella, verse basilicum (de versie van Selly met rode pepertjes ga ik ook nog proberen!)
Vraag aan de pizzabakkers zoals Selly en Eelco (en wie nog meer?): Hoe veel bloem gebruiken jullie per persoon voor een pizza met dunne bodem? Ik heb nu 125 gram gebruikt maar vind dit eigenlijk te veel, ga volgende keer naar 100 gram denk ik.
-
Vraag aan de pizzabakkers zoals Selly en Eelco (en wie nog meer?): Hoe veel bloem gebruiken jullie per persoon voor een pizza met dunne bodem? Ik heb nu 125 gram gebruikt maar vind dit eigenlijk te veel, ga volgende keer naar 100 gram denk ik.
Meestal gebruiken we 250 gram voor twee personen, dus 125 gram. Maar dan heb je inderdaad een stevige pizza. 100 gram pp is eigenlijk wel voldoende.
-
Bedankt Eelco! Ik denk dat ik inderdaad de volgende keer voor de 100 gram pp ga.
/me vraagt zich af of, als er een hele bak koolmix rauwkost bij gegeten wordt, het acceptabel is om voor de derde keer deze week pizza te eten?
-
Vraag aan de pizzabakkers zoals Selly en Eelco (en wie nog meer?): Hoe veel bloem gebruiken jullie per persoon voor een pizza met dunne bodem? Ik heb nu 125 gram gebruikt maar vind dit eigenlijk te veel, ga volgende keer naar 100 gram denk ik.
Ik gebruik 100 gram witte bloem en soms 50 g witte bloem en 50 g fijngemalen tarwegries.
Welke steen heb je?
Oja, ik vind dat er geen verschil merkbaar is tussen verse en droge gist.
Paar uur rijzen in vensterbank of een oven die heel even aan is geweest, werkt goed. Je moet het deeg dan wel nattig houden, zodat het goed omhoog kan komen en later weer doorkneden met iets bloem. Je kan daarom ook starten met 90 g bloem per pizza.
-
Goede tip, starten met 90 gram en een wat natter deeg! Ik laat het in de winter meestal rijzen in een glazen kom die in een beslagkom met iets warm water hangt, dat gaat altijd wel goed, moet wel af en toe een beetje warm water toevoegen om de temperatuur goed te houden. Volgens mij laat jij het wel langer rijzen dan ik, ik vind een uur al lang. Moet ik ook maar eens wat meer geduld voor ontwikkelen...
Ik heb een chamotte pizzasteen van 3 cm dik, ben er erg happy mee.
-
Als wij zeggen dat we pizza gaan maken, eten we tegenwoordig vrijwel altijd een variatie op dit recept (http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/759080/pittige-plaattaart-met-gehakt/?rq=plaattaart). Vaak met extra aubergine of courgette blokjes. Eten we een andere pizza, dan eten we in een restaurant.
-
Goede tip, starten met 90 gram en een wat natter deeg! Ik laat het in de winter meestal rijzen in een glazen kom die in een beslagkom met iets warm water hangt, dat gaat altijd wel goed, moet wel af en toe een beetje warm water toevoegen om de temperatuur goed te houden. Volgens mij laat jij het wel langer rijzen dan ik, ik vind een uur al lang. Moet ik ook maar eens wat meer geduld voor ontwikkelen...
Ik heb een chamotte pizzasteen van 3 cm dik, ben er erg happy mee.
Een uur kan wel, zeker als je het in de oven zet. Maar anders beter 2-3 uur. Je hoeft geen geduld te hebben, maar moet gewoon op tijd starten. ;D
-
Op tijd starten, hmmm ;D
Gisteravond ervaren wat je met een bakplaat pizza wel, maar met een pizzasteen pizza dus NIET kan doen: deeg van slechts 100 gram bloem maken zodat je een heel dunne pizza kunt maken. Die keurig op de houten pizzaschep leggen, zorgen dat hij goed los ligt en met een ferme zwiep op de pizzaplaat gegooid kan worden... en er dan hete tomatensaus net uit de pan op doen. Het deeg wordt spontaan helemaal slap en zuigt zich vast aan de pizzaschep in het midden, en wil er dus niet meer van af. Ik heb dus een pizza gebakken met een gat in het midden en mijn pizzasteen zit vol vlekken. Nou ja, hij is goed ingewijd, dat dan weer wel, en de pizza was verder erg lekker. Heb er 200 gram koolmix rauwkost bij gegeten als compensatiesla.
Wat doen jullie qua temperatuur? Gebruiken jullie boven/onderwarmte of ventilatie? Op welke temperatuur? Mijn oven gaat niet verder dan 250.
-
Zo heet als ie kan met onderwarmte. Als me de pizza in de oven doet, wel even van hetelucht af, anders koelt de oven af en daarna op hetelucht boven- en onderwarmte.
-
En heb je al calzone gemaakt?
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11853-calzone
-
Op tijd starten, hmmm ;D
Gisteravond ervaren wat je met een bakplaat pizza wel, maar met een pizzasteen pizza dus NIET kan doen: deeg van slechts 100 gram bloem maken zodat je een heel dunne pizza kunt maken. Die keurig op de houten pizzaschep leggen, zorgen dat hij goed los ligt en met een ferme zwiep op de pizzaplaat gegooid kan worden... en er dan hete tomatensaus net uit de pan op doen. Het deeg wordt spontaan helemaal slap en zuigt zich vast aan de pizzaschep in het midden, en wil er dus niet meer van af. Ik heb dus een pizza gebakken met een gat in het midden en mijn pizzasteen zit vol vlekken. Nou ja, hij is goed ingewijd, dat dan weer wel, en de pizza was verder erg lekker. Heb er 200 gram koolmix rauwkost bij gegeten als compensatiesla.
Wat doen jullie qua temperatuur? Gebruiken jullie boven/onderwarmte of ventilatie? Op welke temperatuur? Mijn oven gaat niet verder dan 250.
Ik rol het deeg gewoon uit op bakpapier. Laat altijd los (en mijn steen zit ook vol vlekken). Oh, en de pizzastand van de oven: onderwarmte + hetelucht op 250 graden.
-
Ik maak ook dunne pizza's, beleg ze op bakpapier op een plank en schuif ze dan zonder plank op de pizzasteen. Die zit ook onder de vlekken, weet niet waarvan, er is nog nooit beleg op gevallen namelijk dus dat is het niet.
Draai mn oven op het hoogst, ook zo'n 250 graden, boven- en onderlucht, geen hete lucht.
-
Welke verhoudingen gebruiken jullie? Hoeveel gist? Daar ben ik wel benieuwd naar...
-
Ik gebruik gedroogde gist en zou ongeveer anderhalve theelepel op een pond bloem doen.
-
Ik heb een maatchepje van mijn broodbak machine (die ik nooit meer gebruik) met een theelepel verdeling, volgens dat schepje gebruik ik een halve theelepel op 125 gram bloem.
-
Ik doe 1 afgestreken theelepeltje op 100 g bloem.
-
Oe, dat zijn wel heel veel verschillende verhoudingen! Wat de rest van jullie recept, ivm water etc?
-
Ik doe 1 afgestreken theelepeltje op 100 g bloem.
Ik denk dat dat ongeveer overeenkomt met de halve theelepel van mijn keukenmachine schepje, daar gaat meer in dan in mijn kleine theelepeltje.
-
Oe, dat zijn wel heel veel verschillende verhoudingen! Wat de rest van jullie recept, ivm water etc?
Ik gebruik nu per persoon: 100 gram bloem, ongeveer 60 ml water, een scheut olijfolie, 1/4 zakje gedroogde gist, en een half theelepeltje zout. Als ik een pizza met heel zoute kaas maak, gebruik ik minder zout.
-
Een blokje verse gist (42 gram) of een zakje gedroogde (7 gram) is voldoende voor 500 gram meel. Voor twee pizza's (200-250 gram meel) gebruik ik dus, uit de losse pols, een half blokje of een half zakje. Een fikse scheut olijfolie, zout meet ik nooit af.
En water (lauwwarm) is altijd precies de helft van het gewicht aan meel (voor 200 gram meel dus 100 ml). Ik meet dit altijd af en voeg het langzaam toe, terwijl ik kneed of terwijl de keukenmachine draait. De verhouding klopt altijd.
Als je het deeg zelf kneedt en verse gist gebruikt: de klassieke methode is dat je in het meel een kuiltje maakt, waarin je de gist brokkelt. Een snufje suiker en een scheutje lauw water toevoegen en dan even de gist 'tot leven laten komen'.
-
Ik doe ook wel eens wat honing ipv suiker.
-
En wordt het dan beter dan als je het (suiker of honing) weglaat? Bloem en meel zijn al zo koolhydraterig, dat lijkt me altijd voedsel genoeg voor de gist. Ik doe het dus nooit (tenzij ik mijn deeg erg verzwaar met bijvoorbeeld ei of boter, maar dat doe ik bij pizza's nooit) en mis het ook niet.
-
En wordt het dan beter dan als je het (suiker of honing) weglaat? Bloem en meel zijn al zo koolhydraterig, dat lijkt me altijd voedsel genoeg voor de gist. Ik doe het dus nooit (tenzij ik mijn deeg erg verzwaar met bijvoorbeeld ei of boter, maar dat doe ik bij pizza's nooit) en mis het ook niet.
Ik heb het idee van wel, maar ik zal eens 2 deegjes maken tegelijk: 1 met en zonder.
Maar ik zoek nog steeds naar het perfecte pizzadeeg, denk nog altijd dat het beter kan dus blijf een beetje experimenteren.
-
Vanavond weer pizza, en ik ga NU alvast het deeg maken zodat het heel veel tijd heeft om te rijzen.
-
Vanavond weer pizza, en ik ga NU alvast het deeg maken zodat het heel veel tijd heeft om te rijzen.
Het schijnt ook lekker te worden als je het 2 dagen in de koelkast laat rijzen (zelf nog niet geprobeerd).
-
Paul Hollywood (die van de Great Brittish Bakeoff) zegt dat lauw water voor luie mensen is (:P), dat het deeg gewoon met koud water gemaakt kan worden, maar dan langzamer rijst. Dus dat je het deeg de rust en tijd moet gunnen. Meestal ben ik blij als ik er aan denk om op tijd het deeg te maken zodat het nog een uurtje of zo kan rijzen.
Bij mijn volgende poging tot pizza zal ik eens kijken of een andere verhouding gist/meel etc uitmaakt :)
-
Op zich was het deeg erg goed gelukt door het lange rijzen, maar ik had iets te veel deeg, dus een wat te dikke bodem, en geexperimenteerd met de bovenwarmte uit, waardoor het allemaal wat langzamer ging, dus er was nog wel wat voor verbetering vatbaar. Volgende keer alleen boven en onder warmte proberen, en dunner deeg. Verder was de pizza wel erg lekker natuurlijk (het was pizza, logisch :))
-
Oh ja, en ik heb de helft van het deeg dat over was, ingevroren. Ik ben benieuwd hoe het bakt, na ontdooien. Ik denk dat ik het dan maar de avond van te voren in de koelkast leg zodat het langszaam kan ontdooien, en dan de volgende dag nog een half uurtje rijzen op kamertemperatuur ofzo. Tips?
-
Bij mij heeft dat een keer tot een keihard, perkamentachtig experiment geleid. Maar toen had ik het deeg uitgerold ingevroren en niet opnieuw laten rijzen (wel laten ontdooien).
-
Uit de Cook and Shoot draad: Pizza Mediterranea, met verse rozemarijn en thijm.
3 rijpe tomaten ontvellen in wat heet water, doormidden snijden, de pitjes en het vocht opvangen. Tomaat in reepjes snijden, mozzarella in stukjes snijden (10 mini-bolletjes doormidden gesneden, of 1/2 bolletje buffelmozzarella), oude kaas raspen. Met de staafmixer of blender een saus maken van het tomatenvocht, een flinke scheut olijfolie, 2 kleine of 1 grote teen knoflook, 1 eetlepel verse rozemarijn en 1 eetlepel verse thijm. Het wordt een heel dunne saus. Op de pizzabodem smeren en beleggen met de tomaat en oude kaas aan de buitenkant en de mozzarella aan de binnenkant. 8 - 10 minuten op 285 graden (met pizzasteen).
Ik heb overigens de perfecte instellingen voor pizza in mijn oven gevonden: 285 graden boven en onder warmte, pizzasteen 1,5 uur voorverwarmen, en een bakpapiertje onder de pizza.
-
Net toen ik gisteren mijn pizzadeegje aan het kneden was, moest ik aan deze draad denken. Te laat dus. Maar de pizza was wel lekker hoor, maar niet echt knapperig. Volgende keer maar een warmere oven proberen.
-
Ik heb inmiddels wel de perfecte settings voor de oven, maar het deeg kan nog net iets beter. Morgen ga ik pizza maken met La Tua Farina, italiaanse bloem speciaal voor pizza. Helaas nog steeds droge gist omdat ik hier in de buurt geen verse gist kan kopen. Erop tomatensaus, buffelmozzarella, kastanje champignons en zelfgemaakte pesto.
-
Tarte flambé
De stad Straatsburg behoorde afwisselend tot Duitsland en Frankrijk, voordat het definitief deel van Frankrijk werd. De lokale keuken heeft daarom veel Duitse invloeden. Ik at er (onder andere) tarte flambé, aardappelrösti, boerenkool met rode linzen en sachertorte. Tegenwoordig is tarte flambé (of flammkuchen) weer helemaal hip. Het is een soort pizza die belegd is met creme fraiche, ui of prei, en kaas. In Straatsburg serveerde elk zichzelf respecterend restaurant, duur of goedkoop, er een.
Source: Tarte flambé (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13091-tarte-flambee)
-
Tarte flambée
De stad Straatsburg behoorde afwisselend tot Duitsland en Frankrijk, voordat het definitief deel van Frankrijk werd. De lokale keuken heeft daarom veel Duitse invloeden. Ik at er (onder andere) tarte flambée, aardappelrösti, boerenkool met rode linzen en sachertorte. Tegenwoordig is tarte flambée (of flammkuchen) weer helemaal hip. Het is een soort pizza die belegd is met crème fraîche, ui of prei, en kaas. In Straatsburg serveerde elk zichzelf respecterend restaurant, duur of goedkoop, er een.
Source: Tarte flambée (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13091-tarte-flambee)
Ik ben overtuigd Eelco, ze doen het er om.
-
;D
-
;D
-
Mag het ook tarte flambée zijn? tarte is vrouwelijk.
-
Pizza afbakken of opwarmen zonder oven
Je hebt zin in pizza maar je hebt geen oven ? Je hebt nog een paar stukken afhaalpizza over, maar je wil ze liever niet koud opeten? Of heb je gewoon geen zin om de oven op te warmen voor 1 enkel stuk pizza? Geen probleem! Verrassend genoeg zijn er nog een paar andere keukentoestellen die de taak kunnen overnemen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor zowel het afbakken van diepvriespizza’s als het weer opwarmen van gebakken pizza’s. Alle technieken hebben we getest met standaard vierkazenpizza en pizza margherita uit de supermarkt en met restjes afhaalpizza.
Source: Pizza afbakken of opwarmen zonder oven (http://www.vegatopia.com/vega/koken/technieken/13476-pizza-afbakken-of-opwarmen-zonder-oven)
-
Not so guilty pleasure pizza
Toen ik een foto van deze pizza op Twitter deelde met de melding ‘far from #guiltypleasure pizza’, kreeg ik gelijk de nodige reactie. Hoezo ‘guilty pleasure’? Een pizza is juist ‘gewoon ontzettend lekker’. En dat is het natuurlijk ook en déze pizza zéker. Mijn opmerking kwam echter uit iets anders voort. De avond ervoor hadden we het in Radio Culinair (@ SRC.FM) over ‘verboden vruchten’ en ‘guilty pleasures’ en ik vertelde over één van mijn guilty pleasures: het restje pizza van de vorige avond als ontbijt. Met deze pizza kan dat zonder schuldgevoel. De bodem is gemaakt met yoghurt en ook de toppings zijn verantwoord. En eerlijk, gezond is alleen maar leuk als het ook lekker is, toch?
Source: Not so guilty pleasure pizza (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13729-not-so-guilty-pleasure-pizza)