Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 26 juli 2003, 15:29:43

Titel: Sauzen en salsa's zelf maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 26 juli 2003, 15:29:43

Wat is jullie favo pastasaus recept? En wat zijn de klassieke pastasauzen?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Hizikigrrrl op 26 juli 2003, 15:41:15
Zelf houd ik erg van een mix van de Kaapse saus en de Sun Dried Tomato Spread van de Wereldwinkel. Of alleen de SDT-spread. Of alleen een likje tapenade.

Bij de AH hadden ze een koken&stomen-maaltijd van (geloof ik) penne, met mozzarella, courgette en nog veel meer, en een hele lekkere tomatensaus waarin dragon zat. Volgens mij was het een klassieke saus, maar ik weet de naam niet meer.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: willem1940 op 26 juli 2003, 16:00:21
Een voordeel met Pasta's is, dat er bijna geen saus bedenkbaar is die er NIET bij kan.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Hizikigrrrl op 26 juli 2003, 18:42:38
Das waar, maar ze zijn niet allemaal lekker.

Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.

Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Johanna88 op 26 juli 2003, 20:45:05
Ik vind het lekkerste gewoon heel simpel pakje roerbakgroente/italiaanse mix ofzo (ui/prei, paprika, courgette, wortel, brocolli) roerbakken, daarna koken in tomatenpuree, tofu-gehakt/seitan-gehakt/roerbakblokjes erdoorheen, een hoop italiaanse kruiden, kruidenzout, knoflook, beetje sojaroom en klaar :)

Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Selly op 27 juli 2003, 14:28:58
Das waar, maar ze zijn niet allemaal lekker.

Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.

Ik voorkom dat door er zoute ketjap, suiker, balsamicoazijn, en wijn door te mikken en het dan 15 minuten door te laten pruttelen. Dan verse basilicum erover en opeten
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Annemieke op 29 juli 2003, 11:31:12
Lekker vind ik paddenstoelenroomsaus met tagliatelle: ui en knoflook fruiten, tijm erbij, een aantal paddenstoelen/champignons erbij bakken. Beetje bouillonpoeder.  Afblussen met droge witte wijn. Vocht wat laten verdampen. Sojaroom erbij, en bijkruiden met tijm, zout, verse zwarte peper.

En: penne met spinazieroomsaus. Lekker simpel. Toen ik vega was deed ik het met stukjes quorn en boursin. Nu met (soms tofu en) sojaroom of creamy smooth. Ui, knoflook en champignons bakken. Een pak diepvriesspinazie erbij. Dan de sojaroom. Als laatste peper, zout, nog wat extra knoflook en geschaafde geroosterde amandelen.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: arianne op 29 juli 2003, 21:27:38
Ik ben nooit zo creatief met patasaus. Meestal bak ik allerlei soorten groenten en gooi daar een potje kant en klaar van Heinz bij  :P
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: bart op 30 juli 2003, 16:50:22
Ben zelf groot favoriet van roomsauzen (met walnoten!), en van bepaalde niet-vegetarische sauzen waarin jullie niet zijn geïnteresseerd.
Maar, geniaal in de eenvoud: aglie e olio!
Titel: Babi Pangang saus
Bericht door: Apraxia op 17 januari 2005, 12:34:20
Ik wil zelf babi pangang saus maken. Iemand een lekker recept?
En nog tips welke groenten er lekker bij zijn?
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Annemieke op 17 januari 2005, 12:46:20
En nog tips welke groenten er lekker bij zijn?

Bamboescheuten, peultjes..
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Laurita_27 op 17 januari 2005, 12:59:32
Babi is toch varken? De Pangang saus is zoet, niet?
Lijkt me een kwestie van tomatenpuree en suiker en iets zuurs.
En een lading verdikkingsmiddel (vind het altijd veel weg hebben van behangplaksel)
Ik maak dit soort varianten met quornstukjes. Werkt prima!
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Mariek op 17 januari 2005, 13:18:30
Mijn moeder maakt een lekkere pangang-saus. Ik zal haar zo even bellen voor het recept.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Apraxia op 17 januari 2005, 13:21:04
Wat lief, thanx!  :-*
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Mariek op 17 januari 2005, 13:32:24
Ze is niet thuis. Ik probeer het straks nog een keer.
'k Zit nu alleen wel een beetje te twijfelen of het nou saus of marinade was... Of allebei...

Nou ja, je hoort het straks wel.
Titel: Re:Babi Pangang saus zonder zeepsmaak
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 14:10:21
Ik weet wel wat er zo ongeveer in gaat(van een blikje wat ik in huis heb :P: gekookte en gepureerde worteltjes, tomatenpuree, atjar tjampoer, suiker, maizena( of agar-agar of iets), olie, azijn, ketjap(tamari  of shoyu zal goed gaan), zout, specerijen (peper, paprikapoeder zoiets, vermoed ik), aroma's (tja, vaag)
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Selly op 17 januari 2005, 14:24:17
ik weet niet hoe babi pangang smaakt, maar een zoetzure tomatensaus maak ik met tomato frito, gembersaus, scheutje azijn, ketjap, chilipoeder, suiker. Als je het plakkerig dikkig wil hebben zou ik dat met aardappelzetmeel doen, maar het is maar de vraag of je dat wil. Lekker met minimais, waterkastanje, paprika, tauge, wortel
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 14:30:22
 ::) Dat klinkt beter. Maar als je de tomato frito nu vervangt door gepureerde (eerst ontvelde) tomaten en gepureerde gekookte worteltjes. Zou het dan niet helemaal yum-yum zijn? Ik ga het eens proberen.....
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Selly op 17 januari 2005, 14:33:15
ik vind tomato frito van Heinz erg lekker, anders dan 'gewone' gezeefde tomaten. Maar gepelde tomaten kan natuurlijk ook, verse tomaten ook natuurlijk. Ik zou er als ik tomato frito gebruik sowieso 1 of 2 verse tomaten doorheen gooien trouwens bedenk ik me nu. En  vetsin, maar dat wil niet iedereen gebruiken.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Mariek op 17 januari 2005, 14:34:04
Recept van mijn moeder:

Saus
- blik perzikken op vocht
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel ve-tsin (optioneel)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels ketjap
- blikje tomatenpuree

Meng de sambal, gemberpoeder, knoflookpoeder, citroensap, suiker, maizena, ketjap, tomatenpuree met het vocht van de perzikken en eventueel de ve-tsin. Breng dit aan de kook. Mocht het te dik zijn kun je er water bij doen.
De perzikken kun je los bij de pangang eten. Ook lekker met atjar tjampoer.

Marinade (voor een pond tofu of quorn)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 3 eelepels ketjap
- peper, zout en citroensap naar smaak

Mengen en de quorn of tofu mee insmeren en in laten trekken. Bakken.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 14:39:59
Die perziken lijken mij meer iets voor bij vlees. Jouw moeder maakt vegetarische babi pangang?
Wil Wel Worteltjes, Selly  :wortelek: Lijkt mij essentieel, eigenlijk.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Selly op 17 januari 2005, 14:42:04

Wil Wel Worteltjes, Selly  :wortelek: Lijkt mij essentieel, eigenlijk.

Ik schreef toch: Lekker met minimais, waterkastanje, paprika, tauge, wortel?  :)
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Bast op 17 januari 2005, 14:44:46
Heel snel basis zoetzuursausje wat mijn mams van een Thaise studente leerde:

- 1 kopje suiker
- 1/2 kopje water
- 1/4 kopje azijn
- 1 tl zout

In elkaar op laten lossen op niet al te hoog vuur. Dan beetje ketchup of tomatenpuree erdoor roeren.
Lekker met gember, knoflook en nog wat sojasaus als je echt wil uitpakken, maar zoals hierboven is ook het gewoon een makkelijk dipsausje.

Officieel hoort er maizena bij, maar dat vind ik niet zo, gelukkig werkt aardappelpoeder indien nodig ook prima.

Ik krijg wel ernstige honger van dit soort topics... ::)
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 14:49:44
Maar de worteltjes moeten van mij in de puree  :hammer:
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Selly op 17 januari 2005, 14:53:55
Maar de worteltjes moeten van mij in de puree  :hammer:

ah, daar kwam die hoofdpijnsteek net vandaan!
 
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 15:01:41
Voodoo. Maar het was voor de wortelen bedoeld, dus ik moet nog even oefenen  :afro_orange:
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Selly op 17 januari 2005, 15:02:31
 :laugh:
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Mariek op 17 januari 2005, 15:05:39
Die perziken lijken mij meer iets voor bij vlees. Jouw moeder maakt vegetarische babi pangang?

Mijn moeder maakt op verzoek vega pangang. Maar toen ze het recept doorgaf begon ze al met 'zo en zoveel vlees' :-\
Maar perziken bij rijst en tomaat is een erg goede combi, ook lekker bij chili!
Pangangsaus is altijd wat zoetig, vandaar het perziksap. De perzikken mag je van mij ook bewaren voor 't toetje ;)
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Sander op 17 januari 2005, 15:45:14
Wat is eigenlijk het verschil tussen babi-pangang-saus en ku-lu-yuk-saus, if any?
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: bart op 17 januari 2005, 15:53:42
Door de Ku-lo-yuksaus gaat van die smerige fruitcocktail.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Sander op 17 januari 2005, 15:56:05
En als het nou ku-lu-yuk saus zonder smerige fruitcocktail betreft?

Edit: of wordt dit dmv purering totaal onherkenbaar gemaakt?


Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: bart op 17 januari 2005, 16:27:09
Recept voor 'Koe loe joek' (ach, ruk die spelling; gaat toch om fonetische weergave van karakterschrift) uit 'Het complete kookboek' van R & B uitgevers:

Vlees met een korstje. Dat geloven jullie allemaal wel, dacht ik zo.
Groenten: wortel, ananas, prei, champignons. Nooit zo gezien bij de Chinees, maar klinkt al beter dan fruitcocktail.
De saus: Ui, knoflook, tomatenpuree, bouillon, sojasaus, binden met bloem èn maizena (?). Op smaak brengen met gemberpoeder en zout.

Wat dit kookboek zegt over Babi Pangang:

1 knoflookteentje
Ketjap
Suiker

Da's al helemaal niet hoe ik 'em krijg bij de Chinees...
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 17 januari 2005, 16:35:18
Pangangsaus Johnny meets Selly  :O: ong. 6-8personen

1 blikje gepelde tomaten (nettogewicht 425 gram)
1 blikje worteltjes(nettogewicht 400 gram) uit laten lekken
Pureren met staafmixer.
Toevoegen:
4 eetlepels Wok Chili Gembersaus(Conimex)
3 eetlepels tamari(ketjap)
4 eetlepels (appel)azijn
3 eetlepels tomatenketchup
2 afgestreken theelepels pikante paprikapoeder
1 afgestreken eetlepel suiker
1 afgestreken theelepel zout
2 teentjes knoflook geperst

De Tomato Frito van Selly is misschien een beter idee. Het was lekker, maar kan nog iets beter waarschijnlijk.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Monique op 18 januari 2005, 09:33:42
Ik ging tot nog toe voor een zakje saus voor wat betreft zoetzuur. Ben voor de rest al heftig aan het afkicken van de zakjes- en kantenklaar eten cultuur. Ik gebruik de saus altijd voor foe yong hai, dus ga de johnny meets selly met tomato frito bij de eerstvolgende foe-maaltijd toepassen!
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Lovelocker op 18 januari 2005, 11:33:12
Denk dat je dan ong. ruim een half pakje Tomato frito moet nemen voor de (enorme) hoeveelheid die ik gemaakt heb. Ben geen kookwonder hoor. Het is te hopen dat Selly er eens naar wil kijken?  :-*
Overigens: heb een deel ingevroren.

Die kant-en-klaarsauzen daar zit vaak een stof in de bij sommige mensen migraine-aanvallen opwekken en iig altijd veel te veel zout m.i.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Monique op 18 januari 2005, 13:46:11
Die kant-en-klaarsauzen daar zit vaak een stof in de bij sommige mensen migraine-aanvallen opwekken en iig altijd veel te veel zout m.i.

Ja daar ben ik het helemaal mee eens. Bovendien hebben mensen geen idee van het gemak waarmee je de meeste sauzen zelf kunt maken. Het lijkt soms sneller en makkelijker om zo'n zakje te nemen, maar volgens mij kost het meestal net zo veel tijd als zelf maken.

* zo had ik afgelopen weekend zelf bloemtortilla's gemaakt. Ze waren wat klein maar eigenlijk lekkerder dan uit een pakje. En zo klaar ook nog.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Annemieke op 18 januari 2005, 13:51:27
* zo had ik afgelopen weekend zelf bloemtortilla's gemaakt. Ze waren wat klein maar eigenlijk lekkerder dan uit een pakje. En zo klaar ook nog.

Wil je hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=3861&start=0) vertellen hoe je die gemaakt hebt?
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Flapke op 18 januari 2005, 15:04:51
Lekker en snel pangang receptje:

Roerbaktofu pangang
1 doosje roerbaktofu, 3 eetlepels olie, 1 ui , 1 prei, 1 winterwortel, 1 theelepel gemberpoeder,
5 bolletjes gember en wat vocht, 2 dl tomatenketchup, ½ eetlepel balsamico-azijn, 1 theelepel zeezout
verse peper, 1 dl water, 100 gram basmatirijst
Bereiden: De olie in de wok verhitten en de tofu er in laten glijden. Gesnipperde ui toevoegen en zeker 5 min onder roeren laten bakken. Daarna de in dunne ringen gesneden prei, geraspte wortel er bij doen en gember, fijn gesneden bolletjes gember plus vocht, ketchup, azijn, zout, peper en water. Laat dat 10 min zachtjes pruttelen.


Ik neem ipv winterwortel zo'n zakje in luciferstukjes gesneden wortel.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Gabs op 18 januari 2005, 15:35:53
over foe young hai zit toch dezelfde saus als babi panhang?
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Apraxia op 21 januari 2005, 19:03:03
Ik heb me er vandaag eindelijk aan gewaagd. Ik heb het recept van zusje's mam gemaakt.
Het was erg lekker. Volgende keer ietsje minder suiker of een deel van het perzikkensap vervangen door water.
Ik ben immers niet zo'n zoetkauw.

Nog bedankt dus zus!
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Mariek op 21 januari 2005, 19:35:10
:thumbsup:

'k Ga 'em zelf binnenkort ook een keer maken.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Jasper op 21 januari 2005, 20:23:42
Heel snel basis zoetzuursausje wat mijn mams van een Thaise studente leerde:

- 1 kopje suiker
- 1/2 kopje water
- 1/4 kopje azijn
- 1 tl zout

...

Zo'n mengsel kan je ook erg goed gebruiken om rijst extra kleverig en op smaak te maken voor de sushi.
Titel: Re:Babi Pangang saus
Bericht door: Monique op 27 januari 2005, 22:32:19
ik had vanavond zin in iets indonezerigs en heb wat genoodled, getofued en gewokt met groenten. Vond dat daarbij wel de when johnny met selly -saus kon, en deez gemaakt mét wortelen (niet uit een blik maar zelf ff een winterpeentje gekookt). Het was een lekker sausje, heb ipv die conimex woksmuts gembersiroop van de toko gebruikt, dat had ik nog. Verder was ie jummie, de hele maaltijd overigens, met de saus in de hoofdrol. Dank voor het recept  :)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Monique op 03 juli 2005, 21:19:33
Ik hou van zowel tomaten- als roomsauzen; de eerste maak ik meestal met een pakje passata waar ik naar wat er op voorraad is en waar ik trek in heb groenten in gooi. De 2e is lekker met broccoli en blauwe kaas, of met spinazie, champignons en blauwe kaas. Je kunt als room zowel sojaroom als gewone gebruiken, of een bekertje creme fraiche. Verder zijn natuurlijk onmisbaar een flinke berg italiaanse kruiden naar keuze, peper, zout en knoflook. Het scheelt ook wat voor olijfolie je gebruikt. In een roomsaus met champignons en bijv. walnoten vind ik een truffelolie heel lekker.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: willem op 04 juli 2005, 14:17:28
Ik gebruik altijd de Euroshopper Pastasaus als basis. Lekker en ook nog helemaal vegan.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Sven op 04 juli 2005, 22:46:23
De lekkerste uit een potje vind ik die met olijven uit de LIDL. Vandaag heb ik zelf nog een simpele saus gemaakt: Asperges stomen. Bechamel maken met deel kookvocht en melk. Asperges in stukjes snijden en onder de saus roeren.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: smikkeltje op 13 juli 2005, 18:47:12
spinaziesaus!
met diepvriesspinazie en sojaroom en veel knoflook en een uitje, gebakken met veel kruiden (kerrie, chili) en op het laatst lekker veel basilicum erdoor. en pijnboompitjes en cashewnootjes!
en vroeger, toen ik nog kaas at, met ipv sojaroom brie, kruidenroomkaas en cheddar. blauwe kaas schijnt er ook lekker bij te zijn maar dat heb ik nooit weg kunnen krijgen.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Tjeerd op 16 juli 2005, 19:43:24
Favoriete pastasaus:

Tempeh-'bolognese' saus
Ik had ooit ergens op internet (of in m'n mealmaster-database) een versie hiervan gevonden - dit is m'n eigen aanpassing..

Tempeh kruimelen, in veel olie licht bruinbakken (4min)
Flinke scheut Sojasaus erbij (t liefst shoyo of andere zoute sojasaus)

tijdje laten pruttelen totdat alles dik en donkerbruin is
Uien in stukjes erbij,  even meebakken,
Gehakte knoflook erbij,

tijdje laten pruttelen, dan tomaten (evt uit blik) erbij,
en afmaken met tijm, rozemarijn, chili's en een beetje honing...  ;)
Keisnel & keilekker..

 8)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: renske op 20 juli 2005, 17:08:44
Oventomatensaus!!
Supersimpel, erg puur en erg lekker (mijn gasten zijn hier altijd erg van onder de indruk):

Tomaten (3 per persoon) in tweeen snijden en op de snijvlakken knoflook (ca 1 teen per persoon) , zout, peper en olijfolie doen.
Leg ze naast elkaar in een ovenschaal met de bolle kant naar beneden (knofkant omhoog dus).
30 minuten in de oven op 220 graden.
Daarna met z'n allen hop in de blender (of staafmixer oid) en klaar is je saus!

Dat is dan je basis, het is lekker om daar nog zwarte olijven, verse basilicum, mozzarella, zongedroogde tomaten, etc. op je bord bij te doen.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Maartje! op 20 juli 2005, 18:15:02
Dat klinkt goed, ga ik ook een keer doen!
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Brent op 21 juli 2005, 10:40:44
Ik heb een pak Tagliolini Agrumi liggen.(artisanale pasta met citrusvruchtensmaak) Ideetjes voor een bijpassende saus zijn welkom ! ;)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Marietje op 21 juli 2005, 13:27:42
Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.


geduld hebben, lang laten pruttelen, ik laat ze altijd minimaal een uur op het vuur staan, zachtjes pruttelend, kruiden erbij enzo, geroosterde paprika, uien, ook lekker.
Wat ook wel wil helpen is de saus van te voren maken en dan invriezen, later dan weer ontdooien en opwarmen. Dan wordt de smaak ook een stuk geconcentreerder van.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Anya op 21 juli 2005, 14:43:25
Ik heb een pak Tagliolini Agrumi liggen.(artisanale pasta met citrusvruchtensmaak) Ideetjes voor een bijpassende saus zijn welkom ! ;)

Saus van room, heel pittige kaas bv. Roquefort, paprika, citroenzeste? Ben maar aan 't brainstormen hoor, ik ken dat type pasta niet. Is het lekker?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Selly op 21 juli 2005, 14:47:12
Ik heb een pak Tagliolini Agrumi liggen.(artisanale pasta met citrusvruchtensmaak) Ideetjes voor een bijpassende saus zijn welkom ! ;)

verse doperwten/tuinbonen, munt, spaanse peper en ricotta erdoor? Evt nog artisjokkenhart?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Maartje! op 25 juli 2005, 19:03:42
Mijn sausjes op basis van tomaat in blik worden altijd te waterig, de smaak is niet geconcentreerd genoeg.


geduld hebben, lang laten pruttelen, ik laat ze altijd minimaal een uur op het vuur staan, zachtjes pruttelend, kruiden erbij enzo, geroosterde paprika, uien, ook lekker.
Wat ook wel wil helpen is de saus van te voren maken en dan invriezen, later dan weer ontdooien en opwarmen. Dan wordt de smaak ook een stuk geconcentreerder van.

Of een blikje tomatenpuree erbij.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: bambi op 26 juli 2005, 12:37:23
mijn favoriet is spinazie, daar wat gebakken ui, knoflook en brie/cashews doorheen.

Vanavond komt er echter een fervent vet- en vleeseter langs. Ik wil dus een lekkere roomsaus maken. Ik zag net al dat daar room of creme freche doorheen moet. Er werden pittige kazen genoemd, maar van schimmelkazen gaat mijn mond enorm zeer doen.

Heeft er iemand tips voor lekkere roomsaus waar ik tomaten, basilicum en een bosuitje doorheen kan doen?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Annemieke op 26 juli 2005, 12:39:19
Paddenstoelen-roomsaus? Met knoflook, tijm en witte wijn.
Ik zou dan de tomaten en basilicum als salade erbij serveren.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: bambi op 26 juli 2005, 13:10:50
Ik dacht aan een kaassaus (ik heb een flink stuk kaas). Maar ook daar past die wijn wel bij denk ik?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Selly op 26 juli 2005, 14:34:56
Ja! En dan veel knoflook erdoor. Maar die tomaten zou ik idd in de salade mikken. Of net voor het serveren erdoor mikken (dat ze dus niet meekoken) dat kan ook wel erg lekker worden.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: bambi op 26 juli 2005, 17:14:14
ja, ik wou ze hooguit warm laten worden.
Maar ik ben zo moe, dat ik toch eens ga kijken naar roomsaus in een pakje :(
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Annemieke op 26 juli 2005, 17:15:19
Ieieieieie!

Bovendien is dat warmmaken net zoveel werk als zelf de ingredienten bij elkaar pleuren.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: bambi op 26 juli 2005, 18:13:00
ok, ok... mijn vriendje was op tijd thuis, dus toch creme freche en kruidenkaas  ;) geen zorgen.
En wijn. :D
Titel: Pinda- / satesaus
Bericht door: Anne op 26 juli 2005, 18:44:30
Ik zie altijd mensen satesaus maken van pindakaas, melk, en nog wat dingen.
Nou ben ik zelf meer van de pakjes (normaal niet, alleen met satesaus  :-\) Maar ik wil binnenkort gado gado maken, en ik merkte dat in alle klare gadogadosaus garnalen zitten... Dus nou moet ik zelf maar wat fliffen. niet echt een idee hoe ik dat aanpak, ik zou natuurlijk kant en klare pindasaus wat kunnen opleuken ofzo, maar ik wil ook wel een keer zelf het maken.

Er zijn vast mensen met het ultieme pindasaus recept hier...
(en tips om het tot gadogadosaus te verheffen??)

thnx alvast!
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: Kiwi op 26 juli 2005, 18:51:23
Ik wist dat ik al eens ergens een recept gepost had... hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=8031;start=msg201835#msg201835) dus! :D
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: fem fatale op 26 juli 2005, 19:01:38
en van de voorpagina:
http://www.vegatopia.com/indonesisch/gado_gado.html
http://www.vegatopia.com/indonesisch/pindasaus.html

eigenlijk klopt dat gado-gado recept niet helemaal, want er wordt kroepoep gebruikt
achja, iedereen hier zal wel automatisch cassave of emping oid pakken
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: fem fatale op 26 juli 2005, 19:05:09
ooh, ik moet wat minder selectief lezen, het staat al boven het recept  :-[
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: Selly op 26 juli 2005, 21:40:07
 hier  (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=9786;start=msg265576#msg265576) staat ook een recept.
Lekkere extra toevoegingen vind ik laos en citroensap. Van melk ik pindasaus heb ik nog nooit gehoord.
Conimex heeft trouwens toch wel vega kant en klare pindasaus?
Titel: Re:Pinda- / satesaus
Bericht door: Annemieke op 27 juli 2005, 11:01:50
Ik zie altijd mensen satesaus maken van pindakaas, melk, en nog wat dingen.
Nou ben ik zelf meer van de pakjes (normaal niet, alleen met satesaus  :-\) Maar ik wil binnenkort gado gado maken, en ik merkte dat in alle klare gadogadosaus garnalen zitten... Dus nou moet ik zelf maar wat fliffen. niet echt een idee hoe ik dat aanpak, ik zou natuurlijk kant en klare pindasaus wat kunnen opleuken ofzo, maar ik wil ook wel een keer zelf het maken.

Er zijn vast mensen met het ultieme pindasaus recept hier...
(en tips om het tot gadogadosaus te verheffen??)

thnx alvast!


Je hebt zelf een lekkere vegan kant-en-klare, merk is Dessa. In supermarkten te koop.
Zelf maken is ook niet zo moeilijk, ui fijnsnipperen, knoflook pletten en met een beetje olie bakken. Lepeltje sambal erbij, goedkope pindakaas erbij. En naar voorkeur ketjap, koriander, citroen of zoete chilisaus...enz.
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: Draek op 27 juli 2005, 11:38:44
Conimex heeft trouwens toch wel vega kant en klare pindasaus?

Zie website: productinfo> veelgestelde vragen > zie de laatste 2 vragen over vegetarische en veganistische producten van ze
Titel: Re:pinda- / satesaus
Bericht door: Selly op 27 juli 2005, 14:30:15
Conimex heeft trouwens toch wel vega kant en klare pindasaus?

Zie website: productinfo> veelgestelde vragen > zie de laatste 2 vragen over vegetarische en veganistische producten van ze

Ja en de Conimex Pinda Satesaus Javaans (Mild) Kuipje 300 G
Conimex Pinda Satesaus Maleis (Hot) Kuipje 300 G zijn dus vegetarisch (tenminste dat waren ze in april 2004, er staat bij dat het een momentopname is en de samenstelling kan veranderen, dus als je het 100% zeker wil weten moet je ze mailen
Titel: Sauzen en salsa's zelf maken
Bericht door: Flien op 23 november 2005, 14:06:46
Ik wil me in de eerste plaats excuseren moest deze toppic overbodig zijn.. maar ik heb al wat gezocht maar ik kan niet echt een receptje vinden voor vegetarische spagethisaus..

Mijn papa heeft gevraagd of ik spagetiesaus wil maken en nu wil ik bewijzen dat vegi-saus ook best lekker is.. ;) ;)

Plies help me.. :-\ :-[

Knuf!

Titel: Re:Help! Spagethisaus
Bericht door: Sven op 23 november 2005, 14:10:03
Kijk eens een keer op de receptenpagina's van Vegatopiazelf. Er staan eigenlijk flink wat recepten voor pasta.
Titel: Re:Help! Spagethisaus
Bericht door: Flien op 23 november 2005, 14:14:24
Uhu.. keb al wat rondgekeken.. ma ik zoen specifiek zo voor bolongnaise saus.. ma ik zal nog wel is verder kijke..

Sorry.. :)
Titel: Re:Help! Spagethisaus
Bericht door: Jasper op 23 november 2005, 14:16:53
En je kan natuurlijk altijd nog een kant en klaar potje met pastasaus kopen. Doe ik zelf niet zoveel aan, maar experts zoals Poek hebben ongetwijfeld nuttige tips over welke potjes vega-verantwoord zijn en ook nog okee smaken.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Sven op 23 november 2005, 16:32:43
Ok, je zoekt dus eerder een tomatensaus. Hier (http://www.vegetarisme.be/php/recept.html?menu=new&s=5&ss=1&sss=0&ID=247&pers=1) vind je een recept. Op Vegatopia vind je een uitgebreide (http://www.vegatopia.com/sem30_006.html) en een snelle (http://www.vegatopia.com/sem.html) versie.
Qua saus-in-potjes gaat mijn voorkeur uit naar de tomatensaus met olijven uit de (Belgische) Lidl.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Superguppie op 23 november 2005, 17:42:51
Ik maak altijd een snelle simpele: uitje, soepgroenten, passata, vegetarisch fijngehakt van de appie, knoflook, kerrie, paprikapoeder en wat andere kruiden.
Gewoon in een beetje logische volgorde bij elkaar mikken in een pan en er verder bij doen waar je zin in hebt. Best lekker. Of neem een eenvoudig vleesbolognese-recept en vervang het vlees, het zijn namelijk vooral de kruiden die de bolognesesmaak geven.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Christiaan op 24 november 2005, 22:14:13
Als je een bolognese wil maken dan snij je ui, wortel en knoflook fijn, fruit je die aan (ik heb het vermoeden in boter, niet in olijfolie), fruit je je vegagehakt mee, blus je af met wijn en dan gaan er tomaten of tomatenpuree bij. Ik herinner me nog een discussie met Saena over of er nou wel of niet melk in moest. In ieder geval ging er op het laatst zout, peper en nootmuskaat op.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Selly op 24 november 2005, 23:20:12
Ik zou absuluut fruiten in olijfolie, niet in boter in dit geval.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Annemieke op 25 november 2005, 23:06:18
Als je een bolognese wil maken dan snij je ui, wortel en knoflook fijn, fruit je die aan (ik heb het vermoeden in boter, niet in olijfolie), fruit je je vegagehakt mee, blus je af met wijn en dan gaan er tomaten of tomatenpuree bij. Ik herinner me nog een discussie met Saena over of er nou wel of niet melk in moest. In ieder geval ging er op het laatst zout, peper en nootmuskaat op.

Iew! Melk??
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Christiaan op 25 november 2005, 23:14:23
Als je een bolognese wil maken dan snij je ui, wortel en knoflook fijn, fruit je die aan (ik heb het vermoeden in boter, niet in olijfolie), fruit je je vegagehakt mee, blus je af met wijn en dan gaan er tomaten of tomatenpuree bij. Ik herinner me nog een discussie met Saena over of er nou wel of niet melk in moest. In ieder geval ging er op het laatst zout, peper en nootmuskaat op.

Iew! Melk??
Melk. En niet veel tomaten, maar eigenlijk maar een beetje tomatenpuree. En echt gehakt :devil:

De bolognesesaus die we kennen is maar een afgeleide van de ragu uit Bologna.
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Sæna op 27 november 2005, 21:38:03
Als je een bolognese wil maken dan snij je ui, wortel en knoflook fijn, fruit je die aan (ik heb het vermoeden in boter, niet in olijfolie), fruit je je vegagehakt mee, blus je af met wijn en dan gaan er tomaten of tomatenpuree bij. Ik herinner me nog een discussie met Saena over of er nou wel of niet melk in moest. In ieder geval ging er op het laatst zout, peper en nootmuskaat op.
Ik geloof dat de discussie in essentie ging over de originaliteit van het Italiaans recept. Ik kan me niet herinneren ooit zelf melk in bolognese of ragu gedaan te hebben. Ragu is inderdaad de meest gangbare benaming (zie het Franse ragout), in ieder geval in de Veneto,  maar ragu alla Bolognese, de sausvariant uit Bologna, wordt wel degelijk kortweg Bolognese genoemd. Er is ook een ragu alla Napoletana die in een schotel ook wordt afgekort, b.v. tagliolini Napoletana. Dit zijn de twee bekendste, maar er is ook een variant uit Puglia, Emilia Romagna etc. Eigenlijk heeft iedere regio zijn eigen ragu die elk op eigen wijze het vlees erin voorschrijven: gehakt, grotere stukken, soort. En zoals in ragout bechamel als basis kent, kan ook de ragu besciamella bevatten. Het is een soort kruisbestuiving met de variant uit Frankrijk. Zie ook hier (http://www.geocities.com/HotSprings/8867/ragu.htm).
Titel: Re:Help! Spaghettisaus
Bericht door: Flien op 03 december 2005, 17:41:14
Thanks voor de reactie's allemaan en de gouden tips.. ;) maandag ga ik verse groenten en andere spullen halen en dan ga ik de saus maken..

Bon apetit..

Have great weekend.. :-*
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Annemieke op 13 mei 2006, 17:48:50
Een zeer simpele maar toch bijzonder smakelijke pasta heb ik vandaag gemaakt! Te weten fusilli met witlof en rucolapesto.

Voor één persoon kook je een handje pasta met wat zout. Ondertussen haal je de bittere kern uit de witlof en snijd je de blaadjes fijn. Idem voor een halve rode paprika. Deze doe je een minuutje voor de pasta gaar is erbij in de pan.

De pesto maak je door een handje rucola en basilicum samen met een scheut lekkere olijfolie, een paar zwarte en groene olijven en wat geroosterde pijnboompitten fijn te malen met de staafmixer.

Als je de pasta met witlof en paprika hebt afgegoten, dan doe je het even terug in de pan en meng je de pesto er door. Doe er een paar raspjes kaas door (belegen is het lekkerst, maar jong en oud kunnen ook) en een paar halen met de zwarte pepermolen en laat van het vuur af met de deksel een minuut staan, zodat de kaas smelt en de het gerecht gelijkmatig warm wordt.

Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: veggiesara op 14 mei 2006, 17:58:28
Mijn favoriete tomatensaus is héél simpel : tomatenpuree met beetje water erbij en een aantal kruiden (oregano, spaghettikruiden) en soms een beetje sojasaus drbij.

Of gewoon kaassaus met peper is ook heerlijk.
En natuurlijk groene pesto (jumm!)
Titel: "You Won't Be Single for Long" Vodka Cream Pasta
Bericht door: Hizikigrrrl op 14 mei 2006, 21:16:35
Deze bijzondere saus zag ik laatst bij Oprah voorbijkomen:


http://www.oprah.com/foodhome/food/recipes/food_20060228_pasta.jhtml


"You Won't Be Single for Long" Vodka Cream Pasta
Recipe courtesy of Rachael Ray
Serves 4


INGREDIENTS
1 tablespoon extra-virgin olive oil, once around the pan in a slow stream
1 tablespoon butter
2 cloves garlic, minced
2 shallots, minced
1 cup vodka
1 cup chicken stock
1 can crushed tomatoes (32 ounces)
Coarse salt and pepper
16 ounces pasta, such as penne rigate
1/2 cup heavy cream
20 leaves fresh basil, shredded or torn
Serve with:
Crusty bread, for passing

Heat a large skillet over moderate heat. Add oil, butter, garlic and shallots. Gently sauté shallots for 3 to 5 minutes to develop their sweetness. Add vodka to the pan (3 turns around the pan in a steady stream will equal about 1 cup). Reduce vodka by half, this will take 2 or 3 minutes. Add chicken stock, tomatoes. Bring sauce to a bubble and reduce heat to simmer. Season with salt and pepper.

While sauce simmers, cook pasta in salted boiling water until cooked to al dente (with a bite to it). While pasta cooks, prepare your salad or other side dishes.

Stir cream into sauce. When sauce returns to a bubble, remove it from heat. Drain pasta. Toss hot pasta with sauce and basil leaves. Pass pasta with crusty bread.

Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Gwennepen op 14 mei 2006, 23:02:04
Een vriendin bestelde een keer een tostie met bolognesesaus eroverheen.Dat kan natuurlijk ook met wat voor vegetarische pastasaus dan ook.Ik doe ook vaak een zelfgemaakte olie met knoflook en kruiden naar smaak door de pasta.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Mrie op 15 mei 2006, 14:11:31
Mijn vriend maakt een heerlijke tomatensaus:

Men neme:
Een bakje roma tomaten in stukjes gesneden,
Verse basilicum 4 blaadjes in reepjes gesneden,
1 ui gesnipperd
4 teentjes knoflook in stukjes gesneden.

Men doet :

De ui in een pan met wat olie, dit bak je eventjes. Daarna de romatomaatjes erbij, dit laat je lekker sudderen totdat het echt een saus is geworden. Daarna doe je de knoflook erbij weer laten sudderen en dan de verse basilicum erbij.
Wij eten het met spaghettie en wat gebrokkelde rozemarijn feta.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Gabs op 15 mei 2006, 21:39:24
ja dat met die vodka klonk wel interessant idd... (heb die aflevering ook gezien)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Ruurdje op 18 mei 2006, 21:24:23
Hmm.. die met wodka klinkt interessant!

Maarja, ik maak meestal een tomatensaus: 2 blikjes gepelde tomaten, in stukken snijden en pureren, wat kruiden er door heen en laten koken. En dan nog wat groenten er door heen. Courgette of champignons zijn erg lekker! Meestal is het gewoon wat nog in de koelkast ligt.

Het is enorm snel gemaakt en erg lekker (vind ik dan!). Ik heb nooit zo heel veel last van waterigheid van de pasta. Maar anders laten indikken..
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Gabs op 18 mei 2006, 22:24:00
ik vind gegrilde groente met wat pesto ook erg lekker ipv een echte saus.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: amira op 22 mei 2006, 15:40:03
Een voordeel met Pasta's is, dat er bijna geen saus bedenkbaar is die er NIET bij kan.

Chocoladesaus... hehe  8)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Hizikigrrrl op 22 mei 2006, 15:52:10
Een voordeel met Pasta's is, dat er bijna geen saus bedenkbaar is die er NIET bij kan.

Chocoladesaus... hehe  8)

Tenzij je zoete pasta maakt voor een nagerecht. Ravioli gevuld met chocoladetruffels, bijvoorbeeld.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: amira op 22 mei 2006, 18:25:22
Ravioli gevuld met chocoladetruffels, bijvoorbeeld.

[offtopic-mode] da's nog geen saus. ;) [/offtopic-mode]  

Mijn moeder maakt altijd macaroni gekookt in melk, het wordt dan een soort van pap. En dan doet ze het nog eens in de boven. Jammie!  :-*
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Indira op 22 mei 2006, 18:32:22
Een voordeel met Pasta's is, dat er bijna geen saus bedenkbaar is die er NIET bij kan.

Chocoladesaus... hehe  8)

Tenzij je zoete pasta maakt voor een nagerecht. Ravioli gevuld met chocoladetruffels, bijvoorbeeld.

Er zijn ook wel mensen die als avondmaaltijd macaroni met boter en suiker eten... lijkt me niks maar ok. (in elk geval wel een enorme stoot energie)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: veggiesara op 31 juli 2006, 17:24:07
Citaat
Er zijn ook wel mensen die als avondmaaltijd macaroni met boter en suiker eten... lijkt me niks maar ok. (in elk geval wel een enorme stoot energie)

Wielrenners eten dat vaak, niet?
Het lijkt me ook niet echt iets.. maar ik wil het eigenlijk wel eens proberen  :P.

Wat ook wel lekker is bij pasta is olie, beetje mosterd, lepeltje witte suiker en oregano.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: CarolineV op 01 augustus 2006, 11:59:05
Wij hadden de gisteren Pasta alla Norma, recept uit Jamie Olivers Italiëboek. Absolute aanrader! Met (uit mijn hoofd) aubergine, tomaten, knoflook, oregano, basilicum, een gedroogd pepertje, kruidenazijn en kaas. In een handomdraai klaar en zeer geslaagd!  :)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: ingeping op 01 augustus 2006, 14:43:53
2 bakjes champignons (met portabella's is ook erg lekker)
1,5 dl slagroom
2 teentjes knoflook
2 gesnipperde uien
6 gepelde tomaten in stukjes
2 theelepels gedroogde tijm en rozemarijn
4 eetlepels kappertjes
gedroogde pasta voor 4 personen

paddestoelen in stukjes
beetje aanbakken met uitgeperste knoflook
bij het vrijgekomen vocht slagroom, uien en kruiden toevoegen
10 minuten sudderen
pasta koken
kappertjes en tomaten toevoegen aan saus
evt. peper/zout

saus over de pasta
eten met salade

--------------------------------------------------

400 gram gemengde paddestoelen
1 teen knoflook
1 rode peper
sap van halve citroen
400 gram gedroogde pasta
75 gram geraspte parmezaanse kaas
3 eetlepels peterselie
evt creme fraiche

paddestoelen kleinsnijden even aanbakken
knoflook, pepertje en zout toevoegen
na 5 minuten bakken citroensap toevoegen (evt. creme fraiche)
pasta koken
pasta, paddestoelen, peterselie en kaas mengen

----------------------------------
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: veggiesara op 25 augustus 2006, 11:21:28
Wij hadden de gisteren Pasta alla Norma, recept uit Jamie Olivers Italiëboek. Absolute aanrader! Met (uit mijn hoofd) aubergine, tomaten, knoflook, oregano, basilicum, een gedroogd pepertje, kruidenazijn en kaas. In een handomdraai klaar en zeer geslaagd!  :)

Die is inderdaad heeerlijk!
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Agnesje op 26 augustus 2006, 15:20:42
heel simpel met tomaat + romig:

prei in ringen bakken, in stukjes gesneden tomaat erbij ( niet al te veel vocht), ook laten bakken tot ze een beetje stukgebakken zijn. de tomatenstukjes "stuk" drukken met een houten lepel. Dan een heel of half kuipje kruidenkaas (bijv paturain of boursin of gewoon goedkope kruidenkaas uit een kuipje) erdoor roeren. en klaar ben je.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: taniavanbart op 29 augustus 2006, 21:17:05
Een alternatief met spinazie: spring onions (pijpajuintjes zeggen ze bij ons, zijn dat lente-uitjes?) en look even aanstoven, champignons in schijfjes erbij. Dan de spinazie met room recht uit de diepvries, en als je wilt, nog een beetje extra room (voor de liefhebbers). Je kan er ook wat kruidenkaas doorhalen.
Heel goed met groene en witte tagliatelle gemengd!
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Ariel op 17 september 2006, 09:36:49
Heeft iemand lekkere pastasaus recepten om zelf met mijn blender te maken?

En is het dan lekkerder om tomaten eerst in de oven te roosteren, of gewoon gelijk in de blender te doen?...
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Annemieke op 17 september 2006, 11:34:57
Heeft iemand lekkere pastasaus recepten om zelf met mijn blender te maken?

En is het dan lekkerder om tomaten eerst in de oven te roosteren, of gewoon gelijk in de blender te doen?...

Ik zou die eerst roosteren inderdaad. Misschien beter nog in pan stoven met een knoflookje, rode ui en lekkere olijfolie. Daarna in de blender met verse basilicum.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Paranootje op 18 september 2006, 19:04:08
Men neme een kom en gooit daarin:

blik tomatenpuree
water
ketjap manis
beetje ketchup
Italiaanse tuinkruiden
en een
halve zak soepgroenten.

Alles goed mengen en op de lasagnebladeren smeren.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Veppie op 02 oktober 2006, 15:52:26
Hmmm, pasta gorilla:

(allereerst, er zit geen bushmeat in)

Nodig:  Een lekkere dikke tomatensaus, al dan niet uit een potje.
            Een stuk gorgonzola.
            Banaan.

gorgonzola lekker laten smelten in je saus en dan vlak voor opdienen stukjes banaan erdoor gooien, banaan moet wel een beetje warm worden maar niet helemaal uit elkaar vallen.

Kan ook lekker zijn met ander fruit (smaakt als pizza tuti fruti) maar ik ben verslaafd aan deze versie (geïnspireerd op pizza gorilla, te krijgen bij la lanterna in ommen)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: mir op 07 december 2006, 12:26:42
Wij hadden de gisteren Pasta alla Norma, recept uit Jamie Olivers Italiëboek. Absolute aanrader! Met (uit mijn hoofd) aubergine, tomaten, knoflook, oregano, basilicum, een gedroogd pepertje, kruidenazijn en kaas. In een handomdraai klaar en zeer geslaagd!  :)


Die is inderdaad heeerlijk!

Ik krijg hier wel zin in. Heeft iemand het complete recept?
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Wombat op 20 december 2006, 19:08:23
Wat ik erg lekker vind is pasta met groene derrie.
Keisimpel: olijfolie, daarin geplette gedroogde pepertjes en knof langzaam een beetje fruiten, broccoli min of meer in roosjes toevoegen, wat water, laten pruttelen tot broccoli min of meer gaar is, de boel pureren en  op de pasta draperen. Garneren met gebruneerde pijnboompitten.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Veppie op 21 december 2006, 16:30:49
Garneren met gebruneerde pijnboompitten.


Is dat hetzelfde als roosteren? :ahuh:
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Wombat op 21 december 2006, 17:42:26
Ja
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Gwennepen op 24 december 2006, 21:35:07
Hmmm, pasta gorilla:

(allereerst, er zit geen bushmeat in)

Nodig:  Een lekkere dikke tomatensaus, al dan niet uit een potje.
            Een stuk gorgonzola.
            Banaan.

gorgonzola lekker laten smelten in je saus en dan vlak voor opdienen stukjes banaan erdoor gooien, banaan moet wel een beetje warm worden maar niet helemaal uit elkaar vallen.


Dit is :yummie:
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: miepje op 28 december 2006, 16:45:44
Laatst per toeval een lekkere saus gemaakt. Na heel veel pogingen van pasta met spinazie had ik al lang ooit besloten het niet meer zelf te proberen. Laatst kon ik de verleiding toch niet weerstaan en heb ik per ongeluk iets 'devines' gemaakt ;)

Spinazie-pesto-saus:

hierin gaan een aantal tenen knoflook en wat rode uit (fruiten), vegaballen in schijfjes, 450 gram (liefst verse) spinazie, en een zakje kip-pesto-saus (is vega), De pasta kook je in wat bruchetta en hiervan kan ook nog wat extra in de saus (niet echt nodig). Wat verse parmezaan erover serveren en smullen maar!
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Mloes op 29 januari 2007, 15:07:34
ik maak soms het volgende

Nodig:
- pasta
- 2 blikjes gepelde tomaten
- ui
- knoflook
- groenten
- laurierblad
- peper/zout
- orgegano
- thijm

Bereiding:
Ui en knoflook fruiten
groenten erbij
als alles gaar is de blikjes tomaat erin
laurierblad erbij
kruiden erbij
aan de kook brengen 35 minuten op laag vuur laten pruttelen met het deksel op de pan.
Ondertussen pasta koken.
Saus op smaak brengen met peper en zout

Na 35 minuten en als de pasta klaar is de pasta afgieten en door de saus doen. (vergeet het laurierblad er niet uit te halen)

Alles in een ingevette ovenschaal , geraspte kaas erover
en ongeveer 10 á 15 minuten op 180 graden in de oven :)
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: willem op 06 februari 2007, 09:22:44
Ik gebruik altijd de Euroshopper Pastasaus als basis. Lekk1er en ook nog helemaal vegan.
toen ik dit bericht maakte was er nog een grote pot van deze pastasaus. Dit hebben ze veranderd in een kleine. Driekwart jaar geleden ongeveer. Ik heb eindelijk de samenstelling eens bekeken, want ik ging er voetstoots van uit dat deze dezelfde was. Nee dus!
WAARSCHUWING: er zit kalfsbouillon in dit potje.
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Eelco op 06 februari 2007, 09:49:47
Ik gebruik altijd de Euroshopper Pastasaus als basis. Lekk1er en ook nog helemaal vegan.
toen ik dit bericht maakte was er nog een grote pot van deze pastasaus. Dit hebben ze veranderd in een kleine. Driekwart jaar geleden ongeveer. Ik heb eindelijk de samenstelling eens bekeken, want ik ging er voetstoots van uit dat deze dezelfde was. Nee dus!
WAARSCHUWING: er zit kalfsbouillon in dit potje.
Ah, aardig van Euroshopper dat ze de saus extra lekker hebben gemaakt  :P
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: Gwennepen op 22 mei 2007, 14:38:38
Een vriendin bestelde een keer een tostie met bolognesesaus eroverheen.Dat kan natuurlijk ook met wat voor vegetarische pastasaus dan ook.

Heb ik net op. Met de pastasaus van gisteren. :yummie:
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: mjets op 22 mei 2007, 15:14:03
Groentes die er nog in huis zijn, bakken en sudderen met Italiaanse kruiden.
Door de magimix. Klaar (en zo vetloos... )
En dan verse pasta met rucolasla en turksplatbroodje erbij.. hmmm
Titel: Re:Pastasaus!
Bericht door: lianne op 27 mei 2007, 00:02:37
Ovenpasta met kaas-roomsaus!
Titel: Goede aioli zelf maken
Bericht door: blingda op 26 januari 2008, 16:46:14
Hoi allemaal,

Ik heb laatst zelf geprobeerd een aiolie mayonaise te maken, maar dat pakte nogal verkeerd uit :S
Nu vraag ik me eigenlijk af hoe je echt een goede, lekkere friszure aiolie maakt. Ik heb wel de standaard recepten gezien: gewoon met olijfolie, zout peper en eierdooiers, maar daar krijg ik niet de echt lekkere mee.
Hoe doen restaurants het toch, die lekkere zoetzure smaak?
Mosterd, citroen, creme fraiche?

Tips zijn zeer welkom!!
Titel: Re:Goede aioli zelf maken
Bericht door: Christiaan op 26 januari 2008, 17:04:13
Aioli is verwant aan mayonnaise, dus het basisidee ervan is een emulsie van olie en citroensap. Die zorgt voor de romigheid (room is namelijk ook een emulsie, namelijk van water en melkvetten) en het citroensap zorgt voor het zure. Citroensap is dus niet zomaar een ingredient, het is essentieel.

En laat Wikipedia er nou wat interessants over te zeggen hebben ook!

Citaat
Ingrediënten

    * 4 teentjes knoflook
    * 1 eierdooier
    * 2,5 dl olijfolie
    * zout
    * enkele druppels citroensap

Bereidingswijze

De knoflookteentjes uitpersen of fijnmaken, de eierdooier toevoegen met een snuf zout. Al klutsend met een garde of een vork druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met een paar druppels citroensap naar smaak.
Titel: Re:Goede aioli zelf maken
Bericht door: Selly op 26 januari 2008, 23:12:04
En je moet je olie ook zorgvuldig kiezen, of een mengsel gebruiken. De scherpe olie maakt het niet lekkerder.
Titel: Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: mariiete op 26 juli 2010, 00:56:12
ik las in de GezondGids dat de satésaus van remia als beste was getest.. maar is tie ook zo lekker / gezond / goed voor ons? :-\ iemand ervaringen?
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Kiwi op 26 juli 2010, 01:03:17
Nee, er zitten aroma's afkomstig van vis in, dus niet geschikt voor vegetariërs. Ik maak pindasaus eigenlijk altijd zelf, dan weet ik tenminste zeker wat er wel en niet in zit.
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Wombat op 26 juli 2010, 08:51:05
Ik maak het altijd van ui, pindakaas, sambal, santen, ketjap en nog wat kruidenpoeders. Dan weet je wat er in zit, en kun je hem precies op smaak maken zoals jij hem lekker vindt.
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Basje op 26 juli 2010, 08:52:07
Ik gebruikte altijd water maar hoorde laatst dat je in plaats daarvan kokosmelk kunt gebruiken, dat lijkt me lekker!
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Kiwi op 26 juli 2010, 09:28:15
Ik maak het altijd van ui, pindakaas, sambal, santen, ketjap en nog wat kruidenpoeders.

Ik voeg ook altijd nog flink wat citroensap en een klein beetje gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker toe. Soms ook nog knoflook en/of gember.
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Djooiss op 26 juli 2010, 10:33:33
Ik maak het altijd van ui, pindakaas, sambal, santen, ketjap en nog wat kruidenpoeders.

Ik voeg ook altijd nog flink wat citroensap en een klein beetje gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker toe. Soms ook nog knoflook en/of gember.

Voor gado gado doe ik ongeveer wat jullie beiden doen, met als toevoeging kokosmelk. Wordt de saus wat blekig van, maar smaakt lekker zacht.

En heel soms, maak ik het helemaal zelf, dus met pinda's. Zal eens kijken of ik nog ergens het recept/aantekeningen heb liggen, is namelijk wel de moeite waard.
Titel: Re:Pinda- / satesaus
Bericht door: koekje op 26 juli 2010, 13:31:08
Ik geloof dat iedereen inmiddels wel bekend is met het feit dat ik geen satésaus kan maken. Allerlei andere sauzen gaan goed, maar satésaus mislukt altijd. Bast heeft hier een keer pindasaus gemaakt en ik heb heel goed opgelet en het zelf naderhand eens nagedaan, en toen ging het ook weer mis. De saus brandt aan of gaat enorm schiften, wat zelfs niet meer goed te krijgen is.

Mss moet ik zelf ook maar eens met pinda's maken, ipv pindakaas, dat het probleem daar zit.
Djooiss, hoe doe je dat? Pinda's in de vijzel pletten of in de hakmolen? In de hakmolen worden ze toch alleen in kleine stukjes en niet smeuiig?
Titel: Re:Pinda- / satesaus
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 26 juli 2010, 13:39:37
Mss moet ik zelf ook maar eens met pinda's maken, ipv pindakaas, dat het probleem daar zit.

Neem dan ongebrande pinda's voor de zekerheid. :P
Titel: Re:Iemand een idee over lekkere satésaus?
Bericht door: Wombat op 26 juli 2010, 13:48:15
Ik maak het altijd van ui, pindakaas, sambal, santen, ketjap en nog wat kruidenpoeders.

Ik voeg ook altijd nog flink wat citroensap en een klein beetje gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker toe. Soms ook nog knoflook en/of gember.

Voor gado gado doe ik ongeveer wat jullie beiden doen, met als toevoeging kokosmelk. Wordt de saus wat blekig van, maar smaakt lekker zacht.

En heel soms, maak ik het helemaal zelf, dus met pinda's. Zal eens kijken of ik nog ergens het recept/aantekeningen heb liggen, is namelijk wel de moeite waard.
Doe je zowel santen als kokosmelk? Is dat niet een beetje overdreven?
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: Poek op 10 mei 2015, 11:49:11
Deden jullie het ook altijd verkeerd?

De correcte manier om pasta en saus te mengen volgens Andrew Carmellini:
1. Schep de pasta vanaf de pan (nog met water) in de saus en meng het.
2. Doe een beetje van het hete water erbij.
3. Boter erbij, wat geraspte kaas, eventueel wat verse kruiden. Klaar!

https://www.youtube.com/watch?v=HBpbWhfsBxw
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 10 mei 2015, 12:13:20
Ik giet de pasta wel altijd af (meestal met vergiet), maar net niet helemaal. Zou dat ook zijn goedkeuring kunnen wegdragen? En dat afspoelen met koud water heb ik nog nooit gedaan, geloof ik. Ik zie inderdaad geen enkele reden om je eten voortijdig koud te laten worden.
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: Sam op 10 mei 2015, 16:08:45
Ik vind de saus door de pasta roeren (of omgekeerd) niet lekker, en boter erdoor ronduit vies. Ik giet de pasta af, schep het op een voorverwarmd bord en schep dan de saus erover. Ziet er mooier uit, eet fijner, smaakt lekkerder.
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 10 mei 2015, 17:18:43
Spaghetti en saus schep ik ook altijd apart op (al is het maar omdat ik altijd graag een paar happen spaghetti 'au naturel', of slechts met wat parmezaanse kaas eet).
Bij macaroni roer ik de saus er eigenlijk wel altijd in de pan al door. Tja hoe kom je aan zo'n gewoonte eigenlijk. Voor de smaak maakt het me verder niet veel uit, tenzij je later een restant opwarmt. Dan krijg je van die vieze, weke macaroni die je met een rietje naar binnen kan slurpen, dus dan kook ik vaak nog maar wat extra pasta bij om dat enigszins te compenseren.
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: meisbaer op 10 mei 2015, 21:14:39
Ik heb genoeg kookprogramma's gekeken  ;) Ik schep de pasta meestal met een schuimspaan in de saus, soms giet ik af, maar laat er inderdaad wat water bij in. Pasta gaat altijd in de sauspan, meestal ook omdat die het grootst is. Boter doe ik niet door, maar ik weet wel dat dat een trucje is om de saus mooi glimmend en iets zachterbvan smaak te maken. Pastawater bevat nog een beetje zetmeel, en helpt je saus mooier te maken,

Maar ik moet wel zeggen dat er af en toe wat kale pasta wordt gesnoept, want dat is inderdaad stieken best lekker.
Titel: Re: Pastasaus!
Bericht door: Bast op 10 mei 2015, 22:22:30
Boter doe ik niet door, maar ik weet wel dat dat een trucje is om de saus mooi glimmend en iets zachterbvan smaak te maken.

Monteren (http://nl.wikipedia.org/wiki/Monteren_%28kooktechniek%29), al heb je natuurlijk ook die geniale tomaten-botersaus van Marcella Hazan. (http://cooking.nytimes.com/recipes/1015178-marcella-hazans-tomato-sauce) :heart:

Ik deed het ook met afgieten en zo. Bij ons thuis werd goedkope pasta best een beetje mishandelt, dus ik wist niet beter en was ook niet zo geïnteresseerd. Maar toen kreeg ik het betere spul goed bereid voorgezet en was ik om, want wat een verschil! Heel veel gesnoept van pasta (werkte bij een keuken in de buurt en tijdens het uithoren van hoe en wat was het gewoon te verleidelijk om niet doen.. :angel:), zelfs kaal bleek het echt lekker. Die goedkope macaroni komt dan ook nog maar zelden en puur vanuit nostalgisch oogpunt op tafel. Wel in ruim gezouten water en met een beetje pastavocht erin, dat dan weer wel.
Titel: [Koken] Fiesta del sol salsa
Bericht door: Vegatopia op 29 mei 2015, 13:00:09
Fiesta del sol salsa

Afgelopen zondag hielden enkele Vegatopia-redacteuren een gezellige kookworkshop op de Libelle Zomerweek in Almere. Het thema dit jaar was Fiesta Del Sol, en uiteraard sloten onze gerechten daarbij aan. In de mooie stand van onze uitgever Nieuw Amsterdam werd onder andere deze salsa gemaakt. Lekker met tortillachips!

Source: Fiesta del sol salsa (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12999-fiesta-del-sol-salsa)
Titel: [Koken] Knoflooksaus
Bericht door: Vegatopia op 26 mei 2017, 13:00:54
Knoflooksaus

Het is behoorlijk fris geweest dit voorjaar, maar gelukkig is het barbecueseizoen nu echt begonnen! En bij een barbecue horen sausjes! Als ik langs het sauzenschap van de supermarkt loop, verbaas ik me er altijd over hoeveel verschillende sauzen er te koop zijn, en hoe weinig behoefte ik aan al die flesjes en tubes heb. Bij een barbecue telt er voor mij maar één saus écht mee: knoflooksaus. En die maak je in een handomdraai lekker zelf!
 

Source: Knoflooksaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13736-knoflooksaus)
Titel: Re: [Koken] Knoflooksaus
Bericht door: meisbaer op 26 mei 2017, 20:49:21
Maar drie teentjes knoflook?  ;D Krijg meteen zin in knoflooksaus :yummie:
Titel: Re: [Koken] Knoflooksaus
Bericht door: Eelco op 26 mei 2017, 22:12:21
Maar drie teentjes knoflook?  ;D
Ik weet uit ervaring dat dat voor veel mensen al intensief genoeg is  ;). Het recept is dan ook voor één relatief klein kommetje saus. Voor mezelf zou ik ook eerder vijf teentjes nemen, denk ik.

Misschien nog een leuke life-hack voor de peterselie: ik koop altijd een fikse bos peterselie bij de Turk, voor minder geld dan wat je bij de Albert Heijn voor een kleine hoeveelheid betaalt, en vries de peterselie dan in. Voor deze knoflooksaus wil je de peterselie zo klein mogelijk hebben en dat krijg je perfect voor elkaar door de peterselie in bevroren toestand met de staafmixer fijn te malen. Ook ideaal voor bv. kruidenboter of kruidenkwark.
Titel: Re: Sauzen en salsa's zelf maken
Bericht door: Eelco op 05 mei 2018, 00:11:59
Ik had vanavond zin in verse salsa, met neutrale tortillachips. Tomaatje in vieren gedeeld, zaadjes verwijderd, in piepkleine stukjes gesneden. Een half rood uitje, gesnipperd erbij, geraspte knoflook en een fijngesneden stukje madame jeanette. Beetje zout en een fikse scheut citroensap. Binnen vijf minuten klaar. Lekker!