Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Jan op 14 november 2001, 12:11:00
-
Uit een ander topic kwam deze vraag van Katrien naar voren:
Vijzels...
Ik heb al verschillende stenen vijzels gezien, maar ze geven allemaal af. En je moet echt niet hard pletten, om een poederlaagje steen te krijgen... Weten jullie welk soort steen aan te bevelen is (zeepsteen in ieder geval niet)
-
Nooit problemen gehad met mijn vijzel. Ik heb echter geen idee waar die van gemaakt is. Graniet? Gewoon, zo'n grijzen stenen vijzel die ze bij de Toko verkopen. Voor je hem het eerst gebruikt even inwrijven met geroosterde (kemiri-)nootjes, waarbij je de laatste restjes gruis verwijdert, en klaar.
-
Ik heb ook zo'n grijze uit de toko... prima ding... je kan ook gietijzer nemen (wel dan een houten vijzel gebruiken, anders breekt ie in twee)... Porselein of aardewerk lijkt me minder geschikt voor het harde werk...
Ik heb zelf de eerste keer zeezout erin fijn gemaakt voor de reiniging... En nu was ik hem nooit met zeep af, alleen met heet water...
Katja
-
Ik heb ook zo'n stenen geval uit de toko; die zijn van natuursteen gemaakt; in het begin kunnen ze wat "stoffig" zijn, maar als je ze gewoon eens goed met heet water uitspoelt en dan met wat olie inwrijft... da's voldoende en die dingen werken als een tierelier!
-
En koop vooral geen gladde (geslepen) vijzel. Probeer daar maar eens rondrollende noten in fijn te malen...
-
Ik ben in het trotse bezit van een prachtige marmeren vijzel ende stamper. Hoe moet je deze ook alweer behandelen voordat je ermee aan de slag kan? Iets met insmeren met olie ofzo?
-
In ieder geval geen zure produkten erin bewerken. AD nlost het mrmer op. Verder heb ik ooit een granieten vijzel moeten 'inwerken' met kemirinoten. Of dat ook werkt voor marmer? Waarom niet?
-
Ik gebruik echt bergen specerijen bij het koken, maar de vijzel die ik heb komt daar amper aan te pas, af en toe eens om een gedroogd chilipepertje te verpulveren. En ik heb ook geen keukenmachine. Dus je kan hartstikke goed zonder.
Mocht je Thaise currypastas willen maken dan kan je beter direct een staafmixer of keukenmachine kopen.
-
Ik hen mijn vijzel net voor het eerst gebruikt, en ik vind em erg handig! Voor zo'n kleine hoeveelheid kruidjes (komijnzaadjes in dit geval) ga ik de staafmixer er niet bij pakken.
-
ik heb er ook een, maar ik wordt altijd al moe al ik naar het ding kijk: wat kan een vijzel meer dat een keukenmachine niet kan? Ik vind het onzin dat er in de vijzel meer aroma's zouden vrijkomen dan bij de keukenmachine. ja niet iedereen heeft een keukenmachine, dat snap ik.
Dat van die aroma's is natuurlijk onzin. Een vijzel is gewoon veel makkelijker voor kleine hoeveelheden specerijen. Geen gekut met stekkers, en afwas enzo.
-
ik knijp geroosterde korianderzaadjes altijd fijn met mn handen.. nou ja, zal wel heel vreemd zijn :D
-
ik knijp geroosterde korianderzaadjes altijd fijn met mn handen.. nou ja, zal wel heel vreemd zijn :D
Zijn die niet klein en hard dan?
-
Met korianderzaadjes is dat nog wel te doen, maar probeer dat maar eens met komijnzaad ;D
Overigens kom ik amper recepten tegen waarvan je zelf je specerijen moet roosteren en malen. Dus ja...
-
Met korianderzaadjes is dat nog wel te doen, maar probeer dat maar eens met komijnzaad ;D
Ja, komijnzaad daar zat ik ook aan te denken wat ik daar mee doe, maar dat doe ik in zijn geheel in een gerecht. Is ook niet zo'n overheersende smaak. Mosterzaad, is dat trouwens altijd zo bitter, of had ik het te lang geroosterd??
-
ik knijp geroosterde korianderzaadjes altijd fijn met mn handen.. nou ja, zal wel heel vreemd zijn :D
Zijn die niet klein en hard dan?
Ik ben kennelijk heel sterk :D :D
-
Waar koop je eigenlijk kaasdoek, om paneer en hangop mee te bereiden? En moet het nog ergens aan voldoen?
-
Waar koop je eigenlijk kaasdoek, om paneer en hangop mee te bereiden? En moet het nog ergens aan voldoen?
bij een stoffenwinkel, bij een stoffenstand op de markt of bij een (biologische) kaasboer, vragen of hij de volgende keer wat mee wil nemen. Maar ik doe het altijd met een theedoek van de hema en dat gaat echt net zo goed. Het enige is dat het niet naar waspoeder of -verzachter moet ruiken. Ohhh hangop met kersen, heel erg lekker.
-
Tijdens mijn vakantie heb ik een schitterende, hele strakke, roestvrijstalen vijzel gekocht. Nu weet ik eigenlijk alleen niet waar ik 'm voor ga gebruiken. Knoflook.... en meer kan ik niet verzinnen. Verse kruiden snijd ik altijd heel fijn, of kan ik die ook vijzelen? En anders gebruik ik gedroogde kruiden/specerijen, en die zijn meestal al fijn van zichzelf.
Waar gebruiken jullie je vijzel nog meer voor?
-
Kruiden kun je ook vijzelen, maar ook spaanse peper bijvoorbeeld. En ik gebruik hem ook wel om pillen voor de katten fijn te malen. :)
-
Tijdens mijn vakantie heb ik een schitterende, hele strakke, roestvrijstalen vijzel gekocht. Nu weet ik eigenlijk alleen niet waar ik 'm voor ga gebruiken. Knoflook.... en meer kan ik niet verzinnen. Verse kruiden snijd ik altijd heel fijn, of kan ik die ook vijzelen? En anders gebruik ik gedroogde kruiden/specerijen, en die zijn meestal al fijn van zichzelf.
Waar gebruiken jullie je vijzel nog meer voor?
Om fruitvliegjes te.... ahum :bloos:
grapje ;)
Ik heb een vijzel van weet ik veel waar het van gemaakt is. Maar het materiaal is ruw, dus je stampt de kruiden niet alleen kapot, je schuurt ze ook kapot.
-
De binnenkant van mijn vijzel is glad glanzend roestvrijstaal, maar er zit een soort vergietje (een sorot metaalroostertje) in, wat dan weer wel ruw is.
-
wij hebben een oeroude houten vijzel en vijzelpotje, die ik vooral gebruik om pesto mee te maken
-
Wat is een goed merk/model keukenmachine?
-
Wat is een goed merk/model keukenmachine?
Ik heb de Philips Cucina (HR7638) Leuk ding, zit ook een blender bij. Hij kan veel, maar ik had liever een andere messenset gehad. Deze heeft maar 1 mes (of rasp) op een plastic rondje. Je hebt ze ook met 3 messen (of raspen) Het mes snijdt ook vrij smal. Dus als je de prei erdoor doet heb je echt hele kleine reepjes. En geen rondjes. En doordat er maar 1 mes op zit gaat ie snel schuin zitten en snijdt ie niet lekker meer. Ik ben vast niet duidelijk. Maar goed, tis een leuk ding, kan veel, deeg kneden, mixen, snijden, raspen, uien snipperen etc.
Kostte meen ik iets van 50 euro.
Groetjes, Wup (kwas ff m'n nick kwijt, schreef al m'n echte naam. Daarna weer andere nick. Zo blijf je bezig he.) ???
-
Christiaan, wat wil je met die keukenmachine doen? Ik heb een staafmixer met hakbakje (van Braun) en volgens mij kan die alles wat ik met een keukenmachine zou willen kunnen (alles pureren, alles fijnhakken (inclusief chocola en noten enzo). Hij heeft wel een relatief zware motor geloof ik (kan ik voor je opzoeken als je het interessant vindt)). En het neemt een stuk minder ruimte in de kast in en je hebt minder afwas...
-
Ik heb een medium maat Moulinex. Wat ik veel gebruik:
De kom met rasp en de plakjessnijder bovenop. De rasp voor rauwkost en kaasfondue kaas, de plakjessnijder voor champignons, hele dunne preiringetjes of wortelplakjes etc.
De kom met hakmes: voor het hakken van ui, augurkjes en zilveruitjes etc. Paprika en tomaat wordt een ramp. De hakmolen is ook erg goed voor het kneden van deeg, veel makkelijker dan een mixer met deeghaken.
Wat ik nooit gebruik: de sapcentrifuge en de sinaasappelpers. Kan wel handig zijn maar net iets te lastig in gebruik en schoonmaken. De sapcentifuge levert ook maar een klein beetje sap ivm een echte.
Over het algemeen gebruik ik hem niet als ik voor 2 personen kook, maar wel als ik voor meer mensen kook, dan scheelt het heel veel werk.
-
ik heb een Braun keukenmachine met een 2 liter kom. Ook met rasp met plakjes/slietjessnijder er optioneel boven op. Met extra klein bakje erin om kleine hoeveelheden te malen maar die gebruik ik nooit. En dus een kom met hakmes, ook goed voor smoothies, soepen, etc. Veel prettig dan staafmixer. Het lijkt me een ramp als ik em niet klaar had staan op het aanrecht, maar altijd uit een kasje zou moeten halen, dan zou ik em denk ik zelden gebruiken. Niet veel werk om af te wassen (dat hoor je wel eens, maar vind ik niet zo)
Ik heb ook wel eens met zo'n dubbel ding gewerkt, waar kom en blender op zat. Vond ik niks. Ik ben sowieso niet van blenders.
Ik vind het wel jammer dat er geen sinaasappelpers op zit.
Ik gebruik em ook als ik voor 2 kook.
Inderdaad ook handig voor deeg.
Handig is dat het onderdelenhuis het mes op voorraad heeft voor als dat bot wordt (maar dat is nog niet gebeurd).
-
Christiaan, wat wil je met die keukenmachine doen?
Ik wil niks voor de keukenmachine doen, ik informeer een beetje voor het vegetarisch eetcafe waar ik nu een paar keer heb gevrijwilligd. Ik dacht: ik heb toegang tot culinair actieve vegetariers, dan zal ik het gebruiken ook.
-
Hallo! Ik heb een vraagje over een gietijzeren vijzel. Moet je die eerst nog behandelen of wassen voor je hem in gebruik neemt? Had er eerst 1 die ging roesten.. Maar dat lag dan misschien aan mij?
-
Hallo! Ik heb een vraagje over een gietijzeren vijzel. Moet je die eerst nog behandelen of wassen voor je hem in gebruik neemt? Had er eerst 1 die ging roesten.. Maar dat lag dan misschien aan mij?
Wassen met warm water mag, maar dan helemaal zonder zeep of afwasmiddel.
Invetten met (olijf)olie, goed uitsmeren.
Dit allemaal op basis van ervaringen met gietijzeren pannen.
-
Je moet ze op de zelfde manier behandelen als woks. Na aankoop dus goed schoonmaken (da's om de de olielaag uit de gieterij er af te krijgen), dan invetten met olie (en dan geen olijfolie maar, ik dacht, het liefst arachide) en inbranden, en dat een paar keer herhalen.
Na gebruik schoonmaken zonder hard te boenen, of gewoon uitvegen met een doek, vervolgens lichtelijk invetten, en een drupje afwasmiddel in het waswater mag wel.
-
Je moet ze op de zelfde manier behandelen als woks. Na aankoop dus goed schoonmaken (da's om de de olielaag uit de gieterij er af te krijgen), dan invetten met olie (en dan geen olijfolie maar, ik dacht, het liefst arachide) en inbranden, en dat een paar keer herhalen.
Na gebruik schoonmaken zonder hard te boenen, of gewoon uitvegen met een doek, vervolgens lichtelijk invetten, en een drupje afwasmiddel in het waswater mag wel.
Voor een vijzel kan olijfolie wel, omdat je het niet verhit. Inbranden van een vijzel gaat ook heel moeilijk met zo'n ding. De adviezen van Christiaan gelden natuurlijk wel voor gietijzeren pannen.
-
:bonk:
-
Hartstikke bedankt voor jullie tips! Ik ga deze vijzel vandaag meteen uitproberen en hopen dat hij nu niet gaat roesten! ;)