Quote: |
|
Weet je wat Appie durft te vragen voor een bos houterige asperges? Moeten die krengen nou echt in Limburg Alleijn betaalbaar zijn?Heb vorige week nog uitgebreid geklaagd bij Appie :angry6: (nou ja, zo boos was ik ook weer niet ;)). Hun asperges, ook hier in Limburg, komen uit Griekenland en Spanje, terwijl ze 500 meter van het filiaal waar ik boodschappen doe groeien en gestoken worden. Dat is toch te gek voor woorden!?
kan je ze in Limburg als consumet niet direct bij de boer kopen?Zekers. In geen 100 jaar dat ik die Griekse asperges van Appie ga eten! :nooo:
kan je ze in Limburg als consumet niet direct bij de boer kopen?In Twente ook!
Hoe lang zijn asperges eigenlijk houdbaar? We hebben er namelijk een zakje van liggen, dinsdag aangeschaft.
Dan wel exclusief schoonouders, graag
Schoonouders? Plaag die fem toch niet zo ;)Oh sorry er staat GROOTouders. Moet me ogen laten testen ben ik bang :bloos:
Voor straf moeten jullie allebei busseltjes wortelen eten tot het loof uit je oren groeit :OJa ja ja!
onder 50 g Planta gemengd.
onder 50 g Planta gemengd.
???
onder 50 g Planta gemengd.
???
Planta (http://www.unilever.com.my/planta_i.htm)
(maar je urine gaat er wel ENORM van stinken.. ??? Is dat wel normaal? )
(maar je urine gaat er wel ENORM van stinken.. ??? Is dat wel normaal? )
Ja, dat is normaal. Het is een teken dat er meteen afvalstoffen uit je nieren verwijderd zijn, dat is juist gezond dus.
:O Het gaat vanzelf over hoor!
Asperges
Als we sommige handboeken uit de hoek der sterrenwichelaars en kruidenvrouwtjes mogen geloven, is de asperge een wonderbaarlijke groente die helpt tegen leverstoornissen, jicht, reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk en slecht werkende nieren. Natuurlijk zijn er aspergetelers die zich daar van harte bij aansluiten en er hun waar mee aanprijzen. Maar er is geen spatje bewijs voor te vinden.
Maar al te vaak wordt de vermeende wonderwerking toegeschreven aan het stofje asparagine. Dat aminozuur - een bouwsteen voor eiwitten - zit inderdaad in asperges, maar het zit ook in vele andere etenswaren. Bovendien fabriceert het lichaam het ook nog zelf, uit andere aminozuren.
Als we de mirakels buiten beschouwing laten, blijft de asperge trouwens een gezonde hap. Asperge is een groente en vormt een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels. Het handige van vezels is dat ze weinig calorieën bevatten, maar wel een vol gevoel geven.
Van asperges zal men niet dik worden. Een ons gekookte, uitgelekte asperges levert slechts 22 calorieën aan energie op. Wie eens een dag alleen maar asperges eet, en helemaal niets anders, kan zo'n tien kilo verorberen voordat hij of zij aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (zo'n 2000 voor vrouwen en 2500 voor mannen) zit.
Er is ook nog iets geks met asperges aan de hand. Wie asperges eet - eentje kan al voldoende zijn - moet er rekening mee houden dat zijn of haar urine binnen de kortste keren anders gaat ruiken. Naar rotte kool, weet menig ervaringsdeskundige te melden.
Asperges bevatten een aantal, niet geurende, zwavelverbindingen, mogelijk afkomstig uit zwavelhoudende kunstmest. Het lichaam kan deze zwavelstofjes niet gebruiken en zet ze om in andere, vluchtige, zwavelverbindingen. Die worden via de urine zo snel mogelijk afgevoerd en ruiken wel sterk.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Want lang niet iedereen (minder dan de helft van de mensen) blijkt na het eten van asperges bij het urineren de rottekoollucht op te merken.
Ligt dat dan aan de neus of aan de urine? Aan de neus, was de conclusie na twee studies in de jaren tachtig studies onder honderden Israeliërs en Chinezen. Moedige proefpersonen moeten dat zijn geweest, die in het belang der wetenschap uitgebreid andermans urine besnuffelden. Menigeen bleek niet in staat daarin de rottekoollucht van de asperge te ontdekken, een lucht die er toch wel degelijk hing. Een ontbrekende geurreceptor in de neus - een erfelijke kwestie - zou hiervan de oorzaak zijn.
Amerikaanse onderzoekers betwistten enkele jaren later niet dat de neus een belangrijke rol speelt, maar voegden eraan toe dat niet ieder mens de zwavelstofjes in zijn lijf op dezelfde manier verwerkt: de urine van de ene asperge-eter kan heel anders ruiken dan die van een ander. Hoe dan ook: gevaren voor de gezondheid zijn er niet mee gemoeid.
In samenwerking met Wageningen Universiteit. Meer informatie: www.food-info.nl
Soepasperges zijn gewoon asperge's die wat korter zijn, of te dik, of te dun.
Ik schil ze, laat ze zich dan helemaal volzuigen met koud water en vries ze dan in. En inderdaad, bevoreren in de pan gooien als je ze dan later wilt gaan eten.
Ik heb groene asperge's gekocht en ga ze grillen en in een pastasalade doen. Ik zit me af te vragen of ik ze even zal blancheren......
Een vorige keer met grillen alleen vond ik ze persoonlijk nog te rauw namelijk.
Heb dat laatst ook gehad...de keer daarna langer gekookt in groentenbouillon en toen waren ze lekker. Volgens mij mogen hele en wat dikkere asperges best wat langer dan een half uur.
argh! Bitter en draderig...
Wat doe ik verkeerd?
ik heb ze geschild en een stuk van de onderkant gesneden. En toen een kwartiertje gekookt en toen nog even laten staan.
Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge!
na 23 juni is het seizoen over.. dan wordt t uit pot of vriezer... :-X
maar ik ben er zeker van dat er een groot gemeen complot van aspergehaters achter potten asperges zit
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.
Is dat van groene of witte asperges?
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.
Is dat van groene of witte asperges?
We hebben het met beide gemaakt. Echtvriendin heeft het van een vriendin overgenomen, maar ze kan het zo gauw niet vinden. Ik kan die vriendin nu even niet te pakken krijgen, maar ik ga achter het recept aan. Komt hoogstwaarschijnlijk uit de serie kookboekjes van Iris.
Ziet er heel lekker uit.Yep, anders maar ook lekker.
Zou het met witte asperges ook werken?
Ik heb zaterdag hele dikke soepasperges geschild, in stukken van ±4cm gedaan en 10 minuten gekookt. Enkele vaste aardappelen in stukken gekookt. Dan beide in de wok met wat boter opgebakken, pesto eronder en een handje vol parmesaankrullen erover. :yummie:Dat ga ik vandaag nog es maken....
Hebben we al eens een goede vegetarische klassieker in de orde van asperges met boter/saus, ei en h4m geformuleerd? En wat doe ik als er nog geen nieuwe aardappeltjes zijn? Tagliatelle er naast?
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.
Men, ik baalde zaterdag dat ik ze alleen nog maar idioot duur vond...
Is er hier in NL een "Asperges-hoofdgebied", war hij meestal vandaan komt ?Veel Nederlandse asperges komen uit Limburg. Maar zelfs hier in Friesland worden op zeer plaatselijke schaal wel asperges geteeld.
Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Ja. Eventueel, in noodgevallen, ook daarbuiten. Dan met hulp van de diepvries. Maar dat is toch minder.Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Het was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Het was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :PHet was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)Ik zweer bij Brabantse.Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Er komt nog niet zoveel van het land nu, en de meeste komen uit de kas of van verwarmde tunnels, vinnik zelf niet zo milieuvriendelijk (hoewel er ook al van de volle grond zijn, maar die zijn er mondjesmaat). En de meeste kosten momenteel nog 19 euro de kilo.
Juist op het platteland zijn ze er veelal nog niet, bv in Drente nog niks.
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :P
Mijn vader kennende zal hij ze ook wel niet in kas of onder plastic hebben gekweekt
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :P
Hm volgens die boer niet, maar die zal ook wel hergeprogrammeerd zijn ;)CitaatMijn vader kennende zal hij ze ook wel niet in kas of onder plastic hebben gekweekt
Vandaar dat ik schreef dat er wel al van de volle grond waren, maar nog niet zo veel. En niet iedereen heeft een vader met een aspergehobby. Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.
Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.Die hebben we toch al? ;)
Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.Die hebben we toch al? ;)
On topic: ipv boter en ei, heb ik liever ei en lekkere mayonaise, net wat meer smaak he.
Ik kwam vorige week pas bij het afrekenen achter de prijs, dus was bijna 8 euro. Maar het was best veel en lekker, met een bijpassende wijn erbij. :)
Ja ik zie ook steeds van die filmpjes met Matthijs van Nieuwkerken die in het dakraam van een auto staat te juichen terwijl er een mensenmenigte van onbestemde grootte (moeilijk in te schatten omdat de camera er tussen staat) met hem meejuicht.Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.Die hebben we toch al? ;)
Hier op de grachtengordel ontkennen we dat eerlijk gezegd nog.
Bij den Aldi: Hollandse asperges 3,99 per 500 gram.Confirmed!
Bij den Aldi: Hollandse asperges 3,99 per 500 gram.
Ik heb gisteren bij de Ah 4,99 per pakje betaald (500 gram).Wie en zijn familie had jij over de vloer?
Best dure hobby voor drie pakjes,
HaHa alleen mn vriendje, ik en de vriendin van zoon van...Hebben jullie er nog wat anders ingekregen dan die asperges, vraag ik me dan af. Of blijft er zo weinig van over? Want ik dacht hiervoor niet dat een pond een eenspersoonsverpakking was :P
Ehhh we zijn allemaal flinke asperge fans, 7 de man redden we best.Een pond asperges de man is toch helemaal niet veel?
Nee, volgens mij is dat de standaard.Ehhh we zijn allemaal flinke asperge fans, 7 de man redden we best.Een pond asperges de man is toch helemaal niet veel?
Vandaag voor het eerst sinds tijden weer witte asperges gegeten. Was lekker, maar groene asperges hebben duidelijk mijn voorkeur, vooral vanwege de textuur. Uit de grillpan of zelfs van de barbecue smaken ze het beste, vind ik. Erbij bijvoorbeeld een simpele spaghetti of risotto.
Meer groene-aspergeliefhebbers hier?
Rare fetish om dat lekker te vinden ruiken... :)Nu krijg ik echt heel vieze associaties :P.
Hoe herken je betere asperges eigenlijk? Ik let op niet te dik, en stevig, nog andere tips?Betere asperges zijn lastig te herkennen, geloof ik. Stevig en niet te dik is geen garantie dat ze niet te draderig zijn. Volgens mijn schoonmoeder moet je de asperges zo dicht mogelijk bij de bron kopen, zo snel mogelijk na het oogsten. Zij heeft haar asperges bij een 'Hofladen' gekocht. De weg naar de supermarkt is doorgaans te lang (waarom eigenlijk?).
Hoe herken je betere asperges eigenlijk? Ik let op niet te dik, en stevig, nog andere tips?
Rare fetish om dat lekker te vinden ruiken... :) Ik verbaas me er altijd over hoe snel je het ruikt. Ik vergeet het altijd, en na een half uur ga ik naar de wc en wham, aspergelucht! Steeds weer verrast.Ik besef ineens dat ik het de laatste 2 keren niet geroken heb. Kan het dat je het de ene keer wel en dan weer niet ruikt, en wat zou dan de reden kunnen zijn?
Dat draderige van Eelco ben ik echt nog nooit tegengekomen. Is dat iets Duits ??? :PNee, dat zijn slechte en/of oude asperges. Dat is niet aan een nationaliteit gebonden of zo :P.