Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: karoush op 04 mei 2002, 13:35:00

Titel: Asperges, wit en groen
Bericht door: karoush op 04 mei 2002, 13:35:00
Jammer, dat wij topics hier in Koken niet alfabetisch kunnen sorteren. Ik heb wel 6 pag naar achter netjes gebladerd voordat ik dit bericht heb gepost.

Welnu! Aspergetijd is aangebroken!
Leuke vega-recepten welkom!
Titel: ASPERGES
Bericht door: bart op 04 mei 2002, 16:10:00
Lovenswaardig, dat bladeren. De zoekfunctie had je de tijd bespaart overigens. Hier alvast een receptje:

Aspergefrittata
(Met 400g groene asperges):
Knak het houtige gedeelte van de stelen af.
Fruit 2 uien en twee tenen knoflook, doe er de asperges bij en laat het ongeveer 5 minuten bakken (af en toe roeren). Gooi er een klein bosje rucolasla bij (goedkoop op de markt, betaalbaar bij de biologische winkel, schandalig duur bij de AH). Klop 8 eieren luchtig in een kom schep het groentemengsel, wat zout en peper erbij. Nog wat olie in de koekenpan doen en het eimengsel erbij doen. Vuur laag en in 10 minuten stevig laten worden.

Nou kan je twee dingen doen. Je kan de frittata voorzichtig omdraaien met een pannenkoekenmes en een bord (3 minuten). Of je zet de koekenpan met het ei erin onder de grill tot de bovenkant van het ei gaar is (tijd afhankelijk van je grill).

In Italie eten ze frittata's afgekoeld, maar ik vind ze warm lekkerder.

Witte asperges: Probeer ze zo vers mogelijk te krijgen (=jat ze 's nachts bij de boer uit het land). Je kan er bijvoorbeeld chips van bakken of tempura van vaken.
Titel: ASPERGES
Bericht door: Marcello op 04 mei 2002, 16:45:00
Yep, de lekkerste tijd van het jaar is weer aangebroken als onze "koningin der groenten" weer haar opwachting maakt  :vork:

Verhaaltje over Asperges... (http://www.lekkerplantaardig.net/wetenswaardig.htm#asperges)

Zomer Asperges met Provençaalse Kruidenroomsaus... (http://www.lekkerplantaardig.net/zomer.htm#zomer_asperges)

Asperge-Crème-Soep met Croutons... (http://www.lekkerplantaardig.net/zomer.htm#aspergesoep)

Asperges op Rucola-Bedje... (http://www.lekkerplantaardig.net/zomer.htm)

Spiralli met Asperge-Room-Pistache-Saus... (http://www.lekkerplantaardig.net/pasta.htm)
Titel: ASPERGES
Bericht door: ilse_ op 04 mei 2002, 17:57:00
Titel: ASPERGES
Bericht door: Nick op 04 mei 2002, 18:07:00
Tip: kook eerst de schillen ( 5min.) en gebruik daarna dat kookwater om de asperges
te koken.
Titel: ASPERGES
Bericht door: Sofie Van Grieken op 04 mei 2002, 23:17:00
Da's inderdaad een goeie tip Annick! Mijn moeder maakte vroeger altijd witte saus erbij, maar sinds ik vegan ben, doet ze het vaak zo, en ze vindt het zelf ook stukken lekkerder! Ze gebruikt een deel van het vocht om de asperges in te koken, en van het andere deel maakt ze saus.
Titel: ASPERGES
Bericht door: karoush op 06 mei 2002, 17:54:00
Bart, bedankt! leuk recept en ook makkelijk.
Wat is tempura?
Heb gisteren witte asperges van AH gemaakt - ze waren zoo bitter en houterig
Ik heb ze net als altijd geschild en gekookt.
Waarom zij ze zo bitter? slechte partij?
Ook peperduur, ondanks het seizoen. Waarschijnlijk omdat het zo koud is geweest
Titel: ASPERGES
Bericht door: bart op 06 mei 2002, 18:04:00
witte asperges worden houteriger naarmate ze langer uit de grond zijn. Daarom moet je ze nooit kopen bij AH, want die doet er gewoon veel langer over om ze te verschepen. Helaas wonen wie niet allemaal in Limburg...

Tempura is een Japanse manier van bereiden die veel lijkt op de Italiaanse Fritto Misto lijkt. Je maakt een beslagje van tempurameel (bij de Japanse spullen in de super), en bubbeltjeswater. Rag je asperges erdoorheen en frituur ze in olie tot ze lichtbruin zijn.
Titel: ASPERGES
Bericht door: Sander op 06 mei 2002, 18:08:00
Waarom bubbeltjeswater, als ik vragen mag? En ook als ik het niet mag vragen?
Titel: ASPERGES
Bericht door: bart op 06 mei 2002, 18:14:00
"Hoort zo"

Geen idee. Wordt het beslag luchtiger van? Zal eens kijken of ik het ergens kan vinden...
Titel: ASPERGES
Bericht door: Sven op 06 mei 2002, 18:15:00
Quote:

Op 2002-05-06 18:14, schreef bart:
"Hoort zo"

Geen idee. Wordt het beslag luchtiger van?



Dat is het, ja
Titel: ASPERGES
Bericht door: suus op 13 mei 2002, 12:05:00
Een heerlijk aspergerecept is deze:

asperges koken in water zonder poespas dan blijft de smaak puur.
boter in de pan smelten, gekookte kleingesneden eieren erbij, mon-chou erbij wat aspergevocht erbij om het wat dunner te maken
en dan veel verse bieslook erbij!
Je krijgt er wel een dikke kont van!

Titel: ASPERGES
Bericht door: Marcello op 13 mei 2002, 15:01:00
Daar hoef je geen (horeca)kok voor te zijn... het is de wet van vraag en aanbod. De aanvoer is veel hoger als het warmer wordt dus de prijs is dan lager.
Titel: ASPERGES
Bericht door: momo op 16 mei 2002, 02:01:00
gelukkig kom ik regelmatig in limburg, dus: genoten van eerlijke/heerlijke asperges!!
dit is mijn favoriete recept (2 personen):
+/- 500 gr. groene asperges
250 gr groene tagiatelle
half pakje soja room
100 gram gehakte walnoten
200 gram kastagne champignons
1 ui
kerrie, peper en zout

kook de asperges gaar (groene NIET schillen) in stukken van +/- 5cm, roerbak ui en champs en voeg kruiden naar smaak toe. asperges, pasta en sojaroom erbij en klaar!!
Titel: ASPERGES
Bericht door: Artemis op 16 mei 2002, 11:00:00
Niet alleen in Limburg worden asperges verbouwd hoor. Met name in het oosten en in Drenthe zijn heel wat velden. Als je daar langs mocht rijden, even stoppen, vragen aan de boer en je hebt goedkopere en veeeeeeeel versere asperges dan uit de supermarkt.
Titel: ASPERGES
Bericht door: noesj op 16 mei 2002, 13:04:00
Een aantal Fransen langlanglang geleden hebben mijn aspergeszin verknald door ze aan mij voor te schotelen, terwijl er niet om door te komen was. Het juiste woord was: kauwgom. En ik was toen nog veeeeeel te beleefd, dus heb keurig mijn bordje leeggegeten, maar toen voorgoed met een grote boog om de asperges heen gelopen.
Sjielug he.
Titel: ASPERGES
Bericht door: karoush op 28 mei 2002, 13:03:00
Heb onlangs - op advies van Bart - witte (vooraf gekookte) asperges in tempura gebakken (van Blue Dragon). JAMMIE!
Een minpuntje was dat ik niet wist welke salade/saus/garnering zou daarbij passen. Misschien geen?
Trouwens, volgens mij zit er geen ei(poeder) in tempura-beslag. Hoe kan dat? Weet iemand hoe je tempura zelf kunt maken?


[ Dit Bericht is bewerkt door: karoush op 2002-05-28 13:06 ]
Titel: Re:ASPERGES
Bericht door: bart op 04 april 2003, 12:05:26
Het is weer bijna aspergeseizoen!
Titel: Re:ASPERGES
Bericht door: Artemis op 04 april 2003, 14:45:42
Ik zag de draad, en ik dacht *schrik* toch niet nu al he.........

Maar gelukkig, bijna, nog niet nu. Ik zag, toen in bij de Boer boodschappen moest doen voor een zieke vriendin wel al aardbeien, van die walgelijke waterige veels te grote aarbeien. {{{ril}}}
Titel: Re:ASPERGES
Bericht door: Marcello op 04 april 2003, 16:34:08
Wel hoor! Ze zijn er al, tenminste hier in Limburg. Weliswaar van onder zeil of uit de kas, maar ze zijn er weer  :hungry:
Titel: Re:ASPERGES
Bericht door: Marcello op 30 april 2003, 11:25:18
En??? Al mensen gezwicht voor de "koningin der groenten" ? :worshippy:

Als je eens in Noord-Limburg bent is het leuk om het Asperge-Museum te bezoeken. Ze hebben daar zelfs asperge-vlaai!

(Link naar museum bij dit verhaaltje (http://www.lekkerplantaardig.net/wetenswaardig.htm#asperges) over asperges).
Titel: Re:ASPERGES
Bericht door: Nick op 30 april 2003, 11:30:06
Ik heb er NU in huis maar eet vandaag bij mn ma. (Frietjes  :hungry: )
Ik heb er al gegeten op restaurant, niet zo'n echte dikke maar wel lekker. Al a flamande!   :kwijl:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: willem1940 op 11 juni 2003, 23:55:30
Ik woon dicht bij uitgestrekt aspergeland (Echterbos en Mariahoop liggen niet ver van Sittard).
Soms stuurt Yvonne mij uit op dikke asperges en ik vind wel een boerderij die er van die kanjers bij heeft liggen (nog nóóit die joekels aangetroffen in een winkel).

Zéér grof schillen, maar de schillen wel benutten, laten mee-trekken voor soep (kan in een katoenen doek of in een stuk oud laken).

Yvonne kookt de asperges altijd met wat melk in het kookwater. Olie (waar ik altijd het eerst aan denk) gaat volgens haar NIET.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bart op 12 juni 2003, 13:05:40
Weet je wat Appie durft te vragen voor een bos houterige asperges? Moeten die krengen nou echt in Limburg Alleijn betaalbaar zijn?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Toby op 12 juni 2003, 13:10:42
Hebben we ook eens een mazzeltje hier :). Inderdaad langs de wegen overal borden met ' verse asperges' net van het land. Met fruit idemdito, vers en goedkoop. Liefst wel biologisch want ik heb in de fruitstreek gewoond...je wilt niet weten hoevaak daar een gifkar door heen reed, vooral bij de aardbeien. Die werden een aantal jaren geleden ook niet voor niets ' gifkoningjes' genoemd.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 12 juni 2003, 14:24:09
de asperges bij mijn AH zijn cool. Op de markt vind ik ze ranzig en duur
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Marcello op 12 juni 2003, 18:36:22
Weet je wat Appie durft te vragen voor een bos houterige asperges? Moeten die krengen nou echt in Limburg Alleijn betaalbaar zijn?
Heb vorige week nog uitgebreid geklaagd bij Appie :angry6: (nou ja, zo boos was ik ook weer niet  ;)). Hun asperges, ook hier in Limburg, komen uit Griekenland en Spanje, terwijl ze 500 meter van het filiaal waar ik boodschappen doe groeien en gestoken worden. Dat is toch te gek voor woorden!?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 12 juni 2003, 18:45:26
kan je ze in Limburg als consumet niet direct bij de boer kopen?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: overanalizing op 12 juni 2003, 20:05:44
Zeker en vast. De boeren hebben dat graag, want die groenten kunnen ze makkelijker in "'t zwart" verkopen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: willem1940 op 12 juni 2003, 20:05:50
Ja, alle boeren verkopen graag (asperges) aan iedereen die maar langs komt. Maar Limburg is tamelijk langgerekt en niet iedereen woont dus dicht bij zo'n boerderij.

Ook in de supermarkten hier zijn de asperges meestal van zeer redelijke kwaliteit, evenals op de markt. Het lukt gewoon niet om mindere kwaliteiten asperges aan een Limburger te verkopen; iedere provincie heeft zo zijn eigen specialismen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bart op 12 juni 2003, 21:09:43
Tsja. Blij dat Limburg haar culinaire tradities hooghoud. Het Limburg-Museum had laatst een expo over eten. Limburgse jongeren kenden de rijtjes: Gulpener, Knien in't zoer, Frietje Zoervleisch, Riestevlaoi, etc.
Jongeren uit de Duitse provincie die aan Limburg grenst kwamen met 'typische streekgerechten' als Shaslick, Coca Cola en Pizza.

De Gelderse streekkeuken kom ik nog maar zelden tegen in Arnhem en omstreken, moet ik zeggen. Al zal dat de meeste vega's een worst wezen, natuurlijk.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: willem1940 op 12 juni 2003, 22:45:59
Behalve inzake Bier en Asperges zie ik de "Limburgse keuken" weinig zitten.
Vlaaien/vlaas zitten tussen brood en taart in; apart lust ik die, maar niet als "combinatie", althans niet in vredestijd.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Marcello op 13 juni 2003, 09:57:34
kan je ze in Limburg als consumet niet direct bij de boer kopen?
Zekers. In geen 100 jaar dat ik die Griekse asperges van Appie ga eten!  :nooo:

Ik heb een adresje vlak bij m'n werk. Goede kwaliteit en redelijke prijzen. Hier kopen weinig mensen asperges bij de supermarkt. De weekmarkt en de boer, dáár wordt gekocht.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 13 juni 2003, 10:51:04
kan je ze in Limburg als consumet niet direct bij de boer kopen?
In Twente ook!
Mijn adresjes waren in Bentelo, en langs de weg tussen Delden en Goor. Later in Oldenzaal, toen we daarheen verhuisd waren.
Verse asperges waren altijd erg geschikt voor moederdag.
Hmm ja, verse, witte asperges, das toch wel iets dat ik mis hier.....
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Marcello op 13 juni 2003, 14:57:21
Yep, ik lust er wel soep van! Wat zeg ik?! Ik "krijg" (=kook zelf) er ook soep van :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 12 mei 2004, 18:16:15
Hoe lang zijn asperges eigenlijk houdbaar? We hebben er namelijk een zakje van liggen, dinsdag aangeschaft.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Mariek op 12 mei 2004, 18:29:23
Mijn ouders hebben ze uit de tuin, en die leggen ze, in een natte theedoek, in de koelkast tot er voldoende zijn om van te eten. Een weekje ofzo is dat.

Ik zal wel weer een barbaar zijn, maar ik vind die dingen dus niks aan.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Viz op 12 mei 2004, 22:47:42
Hoe lang zijn asperges eigenlijk houdbaar? We hebben er namelijk een zakje van liggen, dinsdag aangeschaft.

Lees: ze zaten in het groentepakket :)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Lovelocker op 12 mei 2004, 23:38:49
Asperges hollen achteruit qua smaak. Het beste is ze op de dag van aankoop te eten.
Ook belangrijk: van het kooknat de saus maken, ook om de smaak te behouden.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 13 mei 2004, 15:31:09
of geen saus maar alleen een beetje gemolten boter erbij mmmm
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Danielle op 28 mei 2004, 13:49:02
Ik vind het balen dat die groene asperges telkens slechter te krijgen zijn! Die waren juist lekkerder dan de witte en je hoeft ze niet te schillen!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: fem fatale op 28 mei 2004, 13:51:21
afgrijselijk, ik eet al weken asperges, en heb er nu wel weer genoeg van, ze zijn gewoon veel lekkerder als je ze niet zo vaak eet
maar nu komen mijn grootouders zondag, en die nemen waarschijnlijk 5 kilo asperges mee
bah
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Danielle op 28 mei 2004, 14:03:02
Je mag ze graag naar mij brengen, hoor!

Dan wel exclusief schoonouders, graag
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Poek op 28 mei 2004, 14:04:26
Dan wel exclusief schoonouders, graag

Schoonouders? Plaag die fem toch niet zo ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Danielle op 01 juni 2004, 11:26:49
Schoonouders? Plaag die fem toch niet zo ;)
Oh sorry er staat GROOTouders. Moet me ogen laten testen ben ik bang  :bloos:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Lovelocker op 01 juni 2004, 15:22:23
Ja, geef je ogen maar de schuld :pinocchio:
Een collega maakte van de week een vergissing met medicatie. Als reden gaf ze mijn beroerde handschrift op het tummeltje: de naam die er op stond telde 4 letters, degene die ze het gaf: tien

Voor straf moeten jullie allebei busseltjes wortelen eten tot het loof uit je oren groeit :O
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Danielle op 01 juni 2004, 16:39:56
Voor straf moeten jullie allebei busseltjes wortelen eten tot het loof uit je oren groeit :O
Ja ja ja!
:wortel:  :wortel:  :wortel:
 
Lekker  :yummie: worteltjes

Eigelijk veel beter dan asperges.

(maar dan wel zònder suiker en peterselie en nièt tot pap gekookt à lá grootmoeder)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 22 juni 2004, 20:02:26
Limburg - aspergestreek: raak daar maar uit wijs. Vorige week dinsdag op markt in Hasselt: 1,25 euro voor 1 kg. Woensdag op markt Maastricht: 3,95 euro voor 1 kg ?!?! Liggen toch niet zo ver van elkaar ?!? :witch:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 14 april 2005, 12:35:34
Eindelijk weer aspergetijd, ze waren er wel al even, maar dan veel te duur. Nu pas op de markt 1 kilo dikke soepasperges voor 3 euro.... Dat begint erop te trekken. Gisteren nog es mijn hoop Sla's geraadpleegd, toch spijtig dat dat blad niet meer bestaat, er stonden soms toch wel lekkere dingen in. Uit het Aspergenummer haalde ik een mediteraan recept wat ik een beetje aangepast heb..... Dus 1 kilo asperges geschild en in grote stukken gesneden, enkele vaste aardappels geschild, en beiden afgekookt. Dan in de wok 2 teentjes look en 20 groene olijven (in stukjes) aangebakken in wat olie. Pestopoeder (van Oil&Vinegar) onder 50 g Planta gemengd. Asperges en aardappelen bij in de wok, daarover mijn pestoboter en alles goed door elkaar gehusseld.  :-* Onvoorstelbaar lekker! Niet moeilijk en niet duur :kwijl:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Annemieke op 14 april 2005, 12:46:19
onder 50 g Planta gemengd.

 ???
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Anya op 14 april 2005, 13:21:05
onder 50 g Planta gemengd.

 ???

Planta (http://www.unilever.com.my/planta_i.htm)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 14 april 2005, 15:06:52
in de super zijn alleen nog maar uitgedroogde witte asperges te krijgen  :(
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Elsbeth op 14 april 2005, 15:37:00
Jammer... Maar bij de boer zijn ze sowieso veel lekkerder! Rijd anders een stukje Noord Holland en ik kijk of je aan de kant van de weg bordjes ziet staan met "asperges te koop". Omdat asperges vooral in Limburg verboudw worden, weer ik niet of dat soort boertjes ook in N-H voorkomt, maar in de Achterhoek bij m'n ouders wel, dus wellicht daar ook.  
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Monique op 14 april 2005, 16:25:22
Wij kregen van het weekend gratis asperges bij de Jumbo supermarkt. We mochten kiezen hoeveel, dus 2 pakjes meegenomen. Die hebben we eergisteren opgegeten, en hoewel er niet superveel smaak aan zat, waren ze best te eten. Iig niet houtig ofzo. Ik had er zelf hollandaise saus bij gemaakt, (niet eens uit een zakje) en dat maakt het wel af. Eierkruim er bij, beetje peterselie. Lekker hoor, maar ik ga ook nog wel een keer van die fijne dikke kopen, maar ik denk dat ik daar nog maar een paar weekjes mee wacht. Officieel is mei toch pas de asperge-maand?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Aiko op 14 april 2005, 16:27:14
Volgens een reportage van TV-West begint het nu zo'n beetje.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 15 april 2005, 14:12:14
onder 50 g Planta gemengd.

 ???

Planta (http://www.unilever.com.my/planta_i.htm)

Planta is inderdaad margarine, maar hier in België ziet het er toch een beetje anders uit, is ook cholesterolarm.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Jurr op 18 april 2005, 21:09:45
Het klinkt misschien raar, maar asperges frituren kan ook :o Ik verzin het nu ter plekke, maar ik weet wél dat je worteltjes en bloemkool kan frituren, dus dan kan het met asperges ook wel. Alleen moet je ze wel paneren, anders kan je schepjes vloeibare asperges terug vinden in de pan :P Goh wat een waardeloos bericht is het ook  ;D maarja ik ga het denk ik toch proberen  8)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 18 april 2005, 22:08:00
ja hoor, met groene asperges in bv een tempura beslagje gaat dat prima. In het Franse kerstmenu (http://www.vegatopia.com/kerst2004/vvv_frans.html) van de Vegatopia kerstsite zaten ook gefrituurde asperges  :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: overanalizing op 21 april 2005, 00:16:23
En de winnaar (http://www.v-day.be/pdz-03-6.php) van EVA's (http://www.vegetarisme.be) Prijs Der Zintuigen deed hetzelfde...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 21 april 2005, 16:29:14
Daar heb ik gegeten toen ik in Belgie was om vday te bezoeken, we kwamen er toevallig terecht en zagen dat ze genomineerd waren voor de prijs der zintuigen (en laten wonnen ze em nog ook). De smoothie was heel lekker, maar ik wist niet dat het recept online stond, die ga ik binnenkort maken  :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: JanK op 24 april 2005, 15:22:09
Ja, asperges zijn lekker. Ik dacht altijd dat ik die niet lustte, totdat een vriendin mij vorig jaar die dingen voorzette. Het viel zeker niet tegen.

Nu heb ik ze zelf eens gekocht en bereid. Die Griekse van AH dus, waar iemand hierboven zo'n afkeer van had. Ik zal daarom eens de 'echte' kopen en proeven of die echt veel lekkerder zijn.

Maar ja, asperges zijn lekker!

Jan
(maar je urine gaat er wel ENORM van stinken.. ??? Is dat wel normaal? )
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 24 april 2005, 16:30:17
(maar je urine gaat er wel ENORM van stinken.. ??? Is dat wel normaal? )

Ja, dat is normaal. Het is een teken dat er meteen afvalstoffen uit je nieren verwijderd zijn, dat is juist gezond dus.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Elsbeth op 26 april 2005, 14:12:26
Mij nog nooit opgevallen dat mijn urine er van gaat stinken?! Maar dat kan ook komen doordat ik asperges altijd met ei eet, veel ei!  ;D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 26 april 2005, 14:18:13
O, maar dat doe ik ook hoor: veel gekookt ei en een lekker sausje. ;D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Elsbeth op 26 april 2005, 14:22:22
Ja dus de geur van de grote boodschap compenseert de geur van de kleine boodschap denk ik, want ik heb nog nooit een andere geur urine gehad na het eten van asperges..
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 26 april 2005, 14:25:28
Of jouw urine stinkt altijd. :P ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 26 april 2005, 14:49:39
sommige mensen kunnen het niet ruiken (hier hebben ze wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, want eerst dachten ze dat bij sommige mensen de urine niet raar ging ruiken, maar dat was niet zo, alleen sommige mensen konden het niet waarnemen)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Twilightje op 26 april 2005, 15:43:15
Hihi, grappig allemaal.

Ik zou het eerder gewoon niet opmerken denk ik. Het riekt altijd een beetje en de gradaties daarin ga ik niet meten hoor. Ieder zijn hobby natuurlijk ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 26 april 2005, 15:58:51
Nou, hobby...  :-\
Ik let er ook niet speciaal op ofzo, het valt gewoon op als je asperges gegeten hebt!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: jorien op 08 mei 2005, 17:12:54
Jippie! Ik heb al twee keer asperges gegeten dit voorjaar. Mijn biologische groentenhandel op de Groningse markt verkoopt twee soorten witte asperges: klasse AA en klasse A. Ik heb tweemaal de duurste AA gekochte de afgelopen week, maar ze waren het geld dubbel en dwars waard. Ik maak ze op de normale manier klaar (van m'n moeke geleerd ooit), d.w.z. harde kontjes er af snijden (niet weggooien!), schillen tot de kop, halveren, onderste helften samen met harde kontjes 2 minuten voorkoken in ruim water, dan de bovenste helften toevoegen en 15 minuten laten koken, niet afgieten, aspergehelften uit water vissen en opdienen met verse aardappels in de schil gekookt, gekookte eieren, roomboter en eventueel een vegaburger of stukjes kaas. Kookwater en kontjes (wel schillen) bewaren om de volgende dag heerlijke aspergsoep te maken.
Jammie!!  :-*
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Piek op 09 mei 2005, 09:16:36
(maar je urine gaat er wel ENORM van stinken.. ??? Is dat wel normaal? )

Ja, dat is normaal. Het is een teken dat er meteen afvalstoffen uit je nieren verwijderd zijn, dat is juist gezond dus.

O, vreselijk wat een m*e*u*r. Ik durf niet meer te plassen  ::)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 09 mei 2005, 09:24:02
 :O Het gaat vanzelf over hoor!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Piek op 09 mei 2005, 09:29:09
:O Het gaat vanzelf over hoor!

Ja, door te plassen waarschijnlijk  :-X
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 09 mei 2005, 09:31:07
Neus dicht dan maar. :pinocchio:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 09 mei 2005, 10:54:48
Ik vind gekookte witte asperges en gegrilde groene asperges erg lekker door een salade van nieuwe aardappeltjes, creme fraiche, citroensap, avocado en tuinkers.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: JanK op 13 mei 2005, 12:29:06
hehehe, ik wilde er geen ranzige smeerpijperij topic van maken hoor. Het viel me alleen op dat ja, na het eten van zoveel lekkers dat een en ander gewoon ging ruften.. Ik was bang dat er iets mis was...

Gelukkig ben ik niet de enige.

Vanmiddag duik ik de AH in, asperges liggen daar voor 1,79 per bundel. Ik haal er een stel maak ze schoon en duw ze de vriezer in. Alle websites die ik lees zeggen dat dat gewoon kan. Ga ik maar doen. Lekker voor later.

Groetjes,
Jan
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 13 mei 2005, 14:57:45
Vorige week op de Mensenlevenpagina van het Rotterdams Dagblad:

Citaat
Asperges
 
Als we sommige handboeken uit de hoek der sterrenwichelaars en kruidenvrouwtjes mogen geloven, is de asperge een wonderbaarlijke groente die helpt tegen leverstoornissen, jicht, reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk en slecht werkende nieren. Natuurlijk zijn er aspergetelers die zich daar van harte bij aansluiten en er hun waar mee aanprijzen. Maar er is geen spatje bewijs voor te vinden.

Maar al te vaak wordt de vermeende wonderwerking toegeschreven aan het stofje asparagine. Dat aminozuur - een bouwsteen voor eiwitten - zit inderdaad in asperges, maar het zit ook in vele andere etenswaren. Bovendien fabriceert het lichaam het ook nog zelf, uit andere aminozuren.

Als we de mirakels buiten beschouwing laten, blijft de asperge trouwens een gezonde hap. Asperge is een groente en vormt een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels. Het handige van vezels is dat ze weinig calorieën bevatten, maar wel een vol gevoel geven.

Van asperges zal men niet dik worden. Een ons gekookte, uitgelekte asperges levert slechts 22 calorieën aan energie op. Wie eens een dag alleen maar asperges eet, en helemaal niets anders, kan zo'n tien kilo verorberen voordat hij of zij aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (zo'n 2000 voor vrouwen en 2500 voor mannen) zit.

Er is ook nog iets geks met asperges aan de hand. Wie asperges eet - eentje kan al voldoende zijn - moet er rekening mee houden dat zijn of haar urine binnen de kortste keren anders gaat ruiken. Naar rotte kool, weet menig ervaringsdeskundige te melden.

Asperges bevatten een aantal, niet geurende, zwavelverbindingen, mogelijk afkomstig uit zwavelhoudende kunstmest. Het lichaam kan deze zwavelstofjes niet gebruiken en zet ze om in andere, vluchtige, zwavelverbindingen. Die worden via de urine zo snel mogelijk afgevoerd en ruiken wel sterk.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want lang niet iedereen (minder dan de helft van de mensen) blijkt na het eten van asperges bij het urineren de rottekoollucht op te merken.

Ligt dat dan aan de neus of aan de urine? Aan de neus, was de conclusie na twee studies in de jaren tachtig studies onder honderden Israeliërs en Chinezen. Moedige proefpersonen moeten dat zijn geweest, die in het belang der wetenschap uitgebreid andermans urine besnuffelden. Menigeen bleek niet in staat daarin de rottekoollucht van de asperge te ontdekken, een lucht die er toch wel degelijk hing. Een ontbrekende geurreceptor in de neus - een erfelijke kwestie - zou hiervan de oorzaak zijn.

Amerikaanse onderzoekers betwistten enkele jaren later niet dat de neus een belangrijke rol speelt, maar voegden eraan toe dat niet ieder mens de zwavelstofjes in zijn lijf op dezelfde manier verwerkt: de urine van de ene asperge-eter kan heel anders ruiken dan die van een ander. Hoe dan ook: gevaren voor de gezondheid zijn er niet mee gemoeid.

In samenwerking met Wageningen Universiteit. Meer informatie: www.food-info.nl

 
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Piek op 13 mei 2005, 15:19:06
Grappig stukje Kiwi, maar nog even iets raars:
Ik heb de afgelopen tijd 2 keer asperges gegeten, de eerste keer had ik ze bij AH gekocht en de tweede keer kwamen ze uit mijn groentetas. Allebei de keren heb ik evenveel asperges gegeten: maar de eerste keer had ik geen rare urinelucht en de tweede keer wel. Hoe kan dat? Zegt dat iets over de asperges van de AH?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: JanK op 13 mei 2005, 15:24:34
Leuk stukje Kiwi.

Blijk ik door asperges ineens tot een minderheid te behoren.

Jan
(echt, je kan een fiets tegen die lucht neerzetten)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: brenda_lelie op 13 mei 2005, 19:56:36
Als het klopt dat die lucht komt door zwavelverbindingen die uit de kunstmest komen vind ik het wel raar dat je bij biologische asperges die lucht net zo goed kunt hebben, volgens mij heeft het meer te maken met afvalstoffen die worden afgescheiden, volgens mij bevorderen asperges dat. en dat stinkt ook wel
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Hizikigrrrl op 13 mei 2005, 21:17:11
http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0602waarom_aspergesIN.htm

De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente.

Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur. Vroeger meende men dat sommigen niet over de benodigde enzymen beschikten om asparagusinezuur naar de sterk geurende stoffen om te zetten. Onlangs werd echter aangetoond dat iedereen na het eten van asperges wel degelijk zwavelalcoholen uitscheidt, maar dat niet iedereen deze geur in dezelfde mate kan ruiken. Voor dergelijke verbindingen is een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Sommigen missen deze receptor en ruiken dus niets van deze stoffen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 16 mei 2005, 20:13:31
Morgen neemt mijn mammie 2 kilo asperge's van de boer mee! Zó vers!! Ik ga ze gelijk schoonmaken en invriezen. oh ja, ik denk dat ik 's avonds alvast een kilootje opeet ;D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 18 mei 2005, 16:10:12
Ik heb ook soepasperges gekregen en daar direct soep van gemaakt.
1 probleempje: het smaakt een beetje bitter, beetje nare bijsmaak :(
Nou las ik na ff googelen al dat je daar niks aan kan doen, dat is nou eenmaal zo. Maar toch, heeft iemand hier ervaring mee?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 18 mei 2005, 17:58:20

Ik herinner me dat de remedie is om het vocht aan de kook te brengen met wat suiker.
maar ik heb weinig ervaring met soepasperges.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 19 mei 2005, 11:21:06
Soepasperges zijn gewoon asperge's die wat korter zijn, of te dik, of te dun.
Ik heb ze eerst met wat boter en suiker kort gebaken en toen het kookvocht van de schillen erbij gedaan. En aangevuld met boullion.
Het is op zich lekker, maar de na/bijsmaak is minder....
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Nevyn op 20 mei 2005, 08:54:36
Mijn man kwam gisteren ook thuis met een hele lading asperges (witte). Ik persoonlijk vind ze niet te vreten, maar hij vind ze gelukkig erg lekker. 't Zijn er alleen erg veel voor 1 persoon. Ik lees nu al een paar keer over invriezen. Moet je ze dan alleen maar schillen en in de vriezer gooien of moet je ze eerst nog voorkoken ofzo?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 20 mei 2005, 09:53:13
Je kan verse asperge's prima invriezen. Schillen en in diepvrieszakken verpakken. Ongeveer max. 5 maanden houdbaar. Als je ze gaat eten niet ontdooien, maar gewoon bevroren in kokend water doen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 20 mei 2005, 13:35:28
Ik schil ze, laat ze zich dan helemaal volzuigen met koud water en vries ze dan in. En inderdaad, bevoreren in de pan gooien als je ze dan later wilt gaan eten.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 20 mei 2005, 14:26:32
Soepasperges zijn gewoon asperge's die wat korter zijn, of te dik, of te dun.


nee dat weet ik wel, ik bedoelde eigenlijk dat ik niet geweldig veel ervaring had met het maken van soep met soepasperges. Maar die suikertip helpt wel, maar je had er dus al suiker bij gedaan en dat hielp niet, da's jammer, want verse aspergesoep is vaak wel heerlijk  :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Nevyn op 20 mei 2005, 15:37:18
Ik schil ze, laat ze zich dan helemaal volzuigen met koud water en vries ze dan in. En inderdaad, bevoreren in de pan gooien als je ze dan later wilt gaan eten.

Okay, dan doe ik dat. Ik maak vanavond nog een keertje asperges voor 'm klaar, en de rest (want ik hou ongetwijfeld nog over) vries ik dan in voor een volgende keer.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Nevyn op 20 mei 2005, 15:38:04
Oh ja, hoe lang kook je ze dan eigenlijk, als je ze bevroren en al in de pan gooit?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 20 mei 2005, 15:42:17
Dat hangt helemaal van de asperges af, maar dat vind ik met verse ook altijd al. Zeker niet langer dan 15 tot 20 minuten, verse kook ik zelfs altijd nog korter. Ik kijk het meestal even aan, en wanneer ze gaar genoeg lijken haal ik ze eruit.
Je kunt ze ook even kort koken (5-10 minuten) en dan nog een kwartiertje ofzo in het hete water laten staan, zodat ze verder doorgaren.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Nevyn op 20 mei 2005, 16:24:36
Okay dan!! Gaat allemaal lukken! In ieder geval bedankt.

Weet je, omdat ik er zelf niet van houd en ze dus ook nooit eet, heb ik er wat gewoon wat minder gevoel bij. Ik laat mijn man gewoon wel even checken of ie ze gaar genoeg vind.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 23 mei 2005, 15:03:16
Ik heb groene asperge's gekocht en ga ze grillen en in een pastasalade doen. Ik zit me af te vragen of ik ze even zal blancheren......
Een vorige keer met grillen alleen vond ik ze persoonlijk nog te rauw namelijk.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 23 mei 2005, 15:10:48
Ik heb groene asperge's gekocht en ga ze grillen en in een pastasalade doen. Ik zit me af te vragen of ik ze even zal blancheren......
Een vorige keer met grillen alleen vond ik ze persoonlijk nog te rauw namelijk.

worden heel erg vlug te slap. halveer ze anders in de lengte en dan grillen (zonder blancheren).
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Laurita_27 op 23 mei 2005, 15:44:15
Oh ja, dat is ook een goed idee!
Thanx!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 23 mei 2005, 18:41:50
Misschien moet ik vanavond ook asperges eten... Ik krijg er helemaal trek van!  :)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Anne op 31 mei 2005, 19:14:25
argh! Bitter en draderig...
Wat doe ik verkeerd?
ik heb ze geschild en een stuk van de onderkant gesneden. En toen een kwartiertje gekookt en toen nog even laten staan.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: SanderV op 31 mei 2005, 20:00:43
Heb dat laatst ook gehad...de keer daarna langer gekookt in groentenbouillon en toen waren ze lekker. Volgens mij mogen hele en wat dikkere asperges best wat langer dan een half uur.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 31 mei 2005, 23:15:19
Heb dat laatst ook gehad...de keer daarna langer gekookt in groentenbouillon en toen waren ze lekker. Volgens mij mogen hele en wat dikkere asperges best wat langer dan een half uur.

Een half uur, dan moeten ze echt zo dik zijn als je arm volgens mij...
Sommige zijn dradiger dan andere, en ik denk niet dat je dat kunt wegkoken. Als je ze snijdt voor je ze eet kun je in de lengterichting kauwen (als je begrijpt wat ik bedoel) en dan heb ik er nooit meer last van...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Hizikigrrrl op 01 juni 2005, 00:15:48
ik kook ze zo'n 10 minuten. Aan de onderkant snijd ik een groot stuk af, soms wel een 3e, en ik schil ze dik, dan heb je geen last van draadjes, want daar word ik heeeeeeel chagerijnig van. Net als bij sperciebonen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Nevyn op 01 juni 2005, 09:19:34
Ik heb niet zo heel erg verstand van asperges, eet ze zelf niet, maar ik denk ook niet dat je dat draderige weg kunt koken. Volgens mij is dat gewoon een kwestie van dik genoeg schillen. Daarom moet je ook nooit van die dunne asperges kopen, daar blijft niks van over na het schillen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Kiwi op 01 juni 2005, 09:24:43
Dat denk ik eerlijkg ezegd ook. Als je ze langer kookt worden ze wel papperiger, maar de draden blijven.
Met sperciebonen heb ik eigenlijk bijna nooit last van draden, of het is gewoon niet zo erg als bij asperges.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bart op 06 juni 2005, 15:47:46
argh! Bitter en draderig...
Wat doe ik verkeerd?
ik heb ze geschild en een stuk van de onderkant gesneden. En toen een kwartiertje gekookt en toen nog even laten staan.

Nou, dat klinkt als kutasperges. Asperges moeten eigenlijk op de dag dat ze gestoken worden meteen de pan in, anders worden ze bitter en draderig. Dat haal je natuurlijk nooit, maar hoe ouder de asperge, hoe naarder hij wordt. Droogt uit, gaat verkleuren, bleuh.
Probeer het eens bij de luxe-groenteboer, dat zou beter moeten gaan.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: SanderV op 14 juni 2005, 09:15:38
Gisteren naar Limburg geweest, asperges meegebracht die die ochtend waren gestoken en gisteravond gelijk gekookt & gegeten met een boter-roomsaus. Heerlyck!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 05 april 2006, 16:28:06
Zo langzamerhand begint de aspergetijd weer. Iemand nog leuke gerechten?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Piek op 05 april 2006, 21:15:49
Toevallig kwam ik net een vegetarian times recept tegen. Klinkt bijzonder.

Steamed asparagus with raspberry-yoghurt sauce
four servings (side dish)

1 pound trimmed fresh asparagus (about 20 spears)
1/4 cup plain yogurt
2 tablespoons finely chopped red bell pepper
2 tablespoons raspberry vinegar
1/2 teaspoon sugar
1/8 teaspoon crushed fennel seed
Salt and freshly ground black pepper

Steam asparagus until bright green and just tender, about 6 minutes. Meanwhile, combine remaining ingredients in a small bowl: whisk well. Arrange asparagus on a serving platter. Drizzle yogurt sauce over asparagus. Serve immediately.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Piek op 01 mei 2006, 14:11:42
Gisteren heb ik bij een boerke asperges (en aardbeien) gekocht :cheer:!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 06 juli 2006, 12:55:04

Citaat
Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge!

Woeha!
Ik denk dat vooral de portemonnee aardig zal slinken.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Indira op 06 juli 2006, 18:47:16
na 23 juni is het seizoen over.. dan wordt t uit pot of vriezer...  :-X
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 06 juli 2006, 20:08:26
De 23e? Hoe laat precies? ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 07 juli 2006, 13:25:22
na 23 juni is het seizoen over.. dan wordt t uit pot of vriezer...  :-X

Ik heb nog nooit asperges uit een vriezer gegeten, maar ik ben er zeker van dat er een groot gemeen complot van aspergehaters achter potten asperges zit: wie die dingen ooit heeft gegeten denkt dat asperges smerig zijn. En eet dan dus geen echte meer...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 07 juli 2006, 13:30:56
maar ik ben er zeker van dat er een groot gemeen complot van aspergehaters achter potten asperges zit

Een kompot-theorie. ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 07 juli 2006, 13:41:18
Wis en drie!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 26 april 2007, 17:22:47
Ze zijn er weer! Witte asperges. Yum. Iemand nog een lekker asperge recept?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Harry op 26 april 2007, 17:32:37
Wij hadden op de middelbare school een leraar Frans, die heel smakelijk kon vertellen over zijn jaarlijkse gang naar Limburg om asperges te halen. Op mijn vraag hoe hij die at, antwoordde hij dat hij gewoon een bord vol asperges met alleen maar roomboter erop at. Hij gaf er ook een wijnadvies bij, maar dat ben ik vergeten. Zal wel een Pinot Blanc geweest zijn. Kijk, zulke leraren daar steek je nog eens iets van op.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 26 april 2007, 17:38:32
Kun je volgens mij ook waanzinnig lekkere kroketten van maken
:gossip:hou Koken en Zo in de gaten...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 26 april 2007, 17:39:10
Ik ben normaal ook zeer van het niet klooien met witte asperges maar ze met aardappel, een gepocheerd eitje en gesmolten boter eten (en wat lenteui) maar nu had ik ze laatst gemarineerd en daarna door de citroenmayo gegooid en op een Italiaans broodje en dat was ook wel errug lekker.

edit: joooaaah kroketten  :hungry:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Harry op 26 april 2007, 17:43:56
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 29 april 2007, 17:38:05
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.

Is dat van groene of witte asperges?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: brenda_lelie op 29 april 2007, 17:53:55
Ik dacht dat het asperge-seizoen al ontzettend begonnen was. Ik zag al allemaal asperge-menus staan bij restaurants en ze lagen ook al een tijdje in de super maar biologische kon ik nog amper niet vinden. Gelukkig vond ik ze gister alsnog (erg mooie bij de estafette in Arnhem) dus wij hebben onze eerste asperges ook weer gehad dit jaar :) (gewoon met gebakken aardappeltjes en mosterddressing, geen gedoe)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Harry op 29 april 2007, 19:11:01
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.

Is dat van groene of witte asperges?

We hebben het met beide gemaakt. Echtvriendin heeft het van een vriendin overgenomen, maar ze kan het zo gauw niet vinden. Ik kan die vriendin nu even niet te pakken krijgen, maar ik ga achter het recept aan. Komt hoogstwaarschijnlijk uit de serie kookboekjes van Iris.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 30 april 2007, 11:29:37
 :shiny:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: viv op 30 april 2007, 18:08:43
Asperges daar heb ik nou ook weer zin in!
zag al dat ze goedkoper zijn dan anders zo vroeg in het seizoen
dus hier binnenkort ook asperges op tafel  :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Harry op 08 mei 2007, 08:53:36
Wij maken ook wel eens aspergetaart. Als je wilt, dan wil ik wel eens gaan neuzen in de kookboeken.

Is dat van groene of witte asperges?

We hebben het met beide gemaakt. Echtvriendin heeft het van een vriendin overgenomen, maar ze kan het zo gauw niet vinden. Ik kan die vriendin nu even niet te pakken krijgen, maar ik ga achter het recept aan. Komt hoogstwaarschijnlijk uit de serie kookboekjes van Iris.

Komt inderdaad uit een boekje van Iris, nl. Hartige & heerlijke vleesvervangers, dat we, naar nu blijkt, gewoon zelf hebben. :bloos:

Groene aspergetaart

Ingrediënten

Voor de bodem: olie en meel, 200 g tarwemeel, mespunt zout, 80 g boter
Voor de vulling: 250 g groene asperges, 2 eieren, 250 g ricotta, 50 g geraspte kaas, zout, peper.


Vet een taart- of sprinvorm (26 cm) in en bestrooi deze met meel.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe het meel en het zout in een kom en wrijf de boter erdoor totdat het deeg een kruimelige structuur heeft. Giet er zoveel water bij  totdat een stevig deeg ontstaat.
Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de taart- of springvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en bak de taartbodem 10 minuten voor in de oven. Haal hem eruit.
Haal de uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Kook ze 5 minuten in ruim water en laat ze goed uitlekken.
Klop in een schaal de eieren los en roer de ricotta en de kaas erdoor. Breng het mensel op smaak met zout en peper.
Schep de aspergestukken erdoor en giet dit alles op de voorgebakken taartbodem.
Bak de taart in 20-30 minuten goudbruin.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 08 mei 2007, 09:19:50
Yum! Die ga ik wel eens maken!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: yanagare op 08 mei 2007, 19:36:31
Ziet er heel lekker uit.
Zou het met witte asperges ook werken?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 09 mei 2007, 09:51:41
Ik had gisteren witte asperges en heb ze deze keer beetgaar gekookt, dus een slagje minder gaar dan gebruikelijk. Lekker! Iets frisser dan gebruikelijk, ik meende het zelfs naar bloemetjes te vinden smaken.
:cheer:

Volgende keer maak ik er risotto van.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Harry op 09 mei 2007, 13:48:41
Ziet er heel lekker uit.
Zou het met witte asperges ook werken?
Yep, anders maar ook lekker.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 14 mei 2007, 15:55:46
Ik heb zaterdag hele dikke soepasperges geschild, in stukken van ±4cm gedaan en 10 minuten gekookt. Enkele vaste aardappelen in stukken gekookt. Dan beide in de wok met wat boter opgebakken, pesto eronder en een handje vol parmesaankrullen erover. :yummie:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: viv op 14 mei 2007, 17:29:36
wat zijn asperges toch heerlijk! Gisteren stonden
ze hier op tafel.
volgende keer toch maar meer halen
haha....... altijd te weinig van die dingen
lekker sausje der overheen mmmmmm

Nog maar een paar keer eten tis altijd maar kort dat seizoen! ;D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 22 mei 2008, 17:00:13
Ik heb zaterdag hele dikke soepasperges geschild, in stukken van ±4cm gedaan en 10 minuten gekookt. Enkele vaste aardappelen in stukken gekookt. Dan beide in de wok met wat boter opgebakken, pesto eronder en een handje vol parmesaankrullen erover. :yummie:
Dat ga ik vandaag nog es maken....
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Annemieke op 22 mei 2008, 19:24:10
Je kunt van asperges ook een lekkere saus maken voor bij verse pasta.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 23 mei 2008, 16:15:18
recept? Want de asperges zijn nu pas betaalbaar, dus ik koop ze iedere week op de markt.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Annemieke op 24 mei 2008, 19:38:49
klik (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/basilicum-pastarollen-met-aspergesaus/)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bambi op 25 mei 2008, 10:33:00
Gisteren asperges van de grill gehad, met olie en azijn. Erg lekker, ze waren dan ook vers van de tuin.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 10 april 2011, 20:52:37
Is dit nou de meest courante aspergedraad?

Misschien krijg ik donderdag wat asperges. Die gaan dan vrijdag gegeten worden, maar hoe? Want ik lees hier wel veel pis-en-poep verhalen, maar weinig concrete receptuur of van die dingen waar naar mijn smaak en inzicht te veel extra spullen (champs, een wok of mon chou) aan te pas komen.

Hebben we al eens een goede vegetarische klassieker in de orde van asperges met boter/saus, ei en h4m geformuleerd? En wat doe ik als er nog geen nieuwe aardappeltjes zijn? Tagliatelle er naast?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 10 april 2011, 21:33:36
Hebben we al eens een goede vegetarische klassieker in de orde van asperges met boter/saus, ei en h4m geformuleerd? En wat doe ik als er nog geen nieuwe aardappeltjes zijn? Tagliatelle er naast?

Je hebt het over witte asperges right?
Dan geen pasta erbij zou ik zeggen.
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
Mijn faav is met hollandaisesaus (doe gesmolten boter als je geen zin hebt hollandaise te maken) en dan een gepocheerd ei erop.

Ook lekker is met een dragon-vinaigrette erover. Dan bijvoorbeeld gratin dauphinois erbij serveren.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: haantje op 10 april 2011, 22:25:35
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.
Wat betreft de asperges: gewoon gaan voor gekookt met gesmolten boter en ei. Verder niks aan doen  :D
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 11 april 2011, 08:54:42
Er zijn overigens al gewoon nieuwe aardappels.
:yes: Van Malta, sta al een paar weken in dubio, maar heb ze nog niet gekocht.

Volgens mij had mijn bioboer ze gewoon uit Holland.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 11 april 2011, 09:55:44
Wat mij betreft mag er wel pasta bij, ik hou er erg van om asperges in stukjes gesneden op hoog vuur te roerbakken en ze dan te eten met of door pasta met ei en kaas (dan wordt het een soort carbonara).

Of geroosterde asperges uit de oven, ook erg lekker: asperges schillen, naast elkaar in een ovenschaaltje, beetje olie en zout erbij, afdekken en een half uur op  graden in de oven.

Of inderdaad met gepocheerd ei.

Men, ik baalde zaterdag dat ik ze alleen nog maar idioot duur vond...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 11 april 2011, 10:11:21
Men, ik baalde zaterdag dat ik ze alleen nog maar idioot duur vond...

Waren ze nog steeds 19,50 de kilo?
Ik heb ze (derhalve) ook nog steeds niet gehad. Was wel op t boerenland van t weekend, maar die verwachtten pas de 1e oogst na koninginnedag.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 11 april 2011, 10:40:22
Nee, ze waren inmiddels naar 16 euro gezakt. Hoera ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 11 april 2011, 18:55:43
Hallo, met die prijzen en mijn eetlust is dat niet grappig meer, die piepers!

Ik bedoel gewoon er naast he, de pasta. Niet er door geroerbakt of whateva, jelui weet toch dat ik niet zo hip ben?

Ik las ergens ook iets over beurre blanc, gereduceerde wijnazijn met boter. Denk dat ik dat doe.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: myrsky op 12 april 2011, 10:09:42
Voor mij gewoon witte asperges mit Sauce Hollandaise (ook in Duitsland ;) ) en Aardappels. Deze hoefen niet 'nieuwe' te zijn, 'oude', maar met smaak doen het prima erbij.

Is er hier in NL een "Asperges-hoofdgebied", war hij meestal vandaan komt ?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: haantje op 12 april 2011, 17:20:24
Is er hier in NL een "Asperges-hoofdgebied", war hij meestal vandaan komt ?
Veel Nederlandse asperges komen uit Limburg. Maar zelfs hier in Friesland worden op zeer plaatselijke schaal wel asperges geteeld.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 12 april 2011, 17:36:31
En Twente! Wijlen mijn opa zwoer bij Twentse asperges.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Wombat op 13 april 2011, 06:18:41
Ik zweer bij Brabantse.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 13 april 2011, 09:10:39
In Drente heb je er ook veel en ook lekkere.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 13 april 2011, 12:47:27
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Wombat op 13 april 2011, 13:05:18
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???
Ja. Eventueel, in noodgevallen, ook daarbuiten. Dan met hulp van de diepvries. Maar dat is toch minder.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 13 april 2011, 15:23:27
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???

Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 13 april 2011, 20:42:18
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???

Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Het was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 13 april 2011, 21:03:19
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???

Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Het was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)

Er komt nog niet zoveel van het land nu, en de meeste komen uit de kas of van verwarmde tunnels, vinnik zelf niet zo milieuvriendelijk (hoewel er ook al van de volle grond zijn, maar die zijn er mondjesmaat). En de meeste kosten momenteel nog 19 euro de kilo.
Juist op het platteland zijn ze er veelal nog niet, bv in Drente nog niks.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 13 april 2011, 21:12:31
Ik zweer bij Brabantse.
Dus van jou kan alleen maar een verklaring onder ede verkregen worden van begin april tot Sint Jan? ???

Eind april is het vaak eerder hoor dan begin april.
Het was iets met april. Omdat die van mijn ouders misschien morgen al meekomen en het me maandag geloof ik al voorzegd is, ging ik maar uit van begin april. Dat het met de trekschuit en de diligence zo lang duurt voordat ze uit de provincie in Amsterdam zijn, ja daar doe ik niks aan ;)

Er komt nog niet zoveel van het land nu, en de meeste komen uit de kas of van verwarmde tunnels, vinnik zelf niet zo milieuvriendelijk (hoewel er ook al van de volle grond zijn, maar die zijn er mondjesmaat). En de meeste kosten momenteel nog 19 euro de kilo.
Juist op het platteland zijn ze er veelal nog niet, bv in Drente nog niks.
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :P

Mijn vader kennende zal hij ze ook wel niet in kas of onder plastic hebben gekweekt, dus lekker puh!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 13 april 2011, 21:57:58
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :P

Hm volgens die boer niet, maar die zal ook wel hergeprogrammeerd zijn  ;)

Citaat
Mijn vader kennende zal hij ze ook wel niet in kas of onder plastic hebben gekweekt

Vandaar dat ik schreef dat er wel al van de volle grond waren, maar nog niet zo veel. En niet iedereen heeft een vader met een aspergehobby. Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: greet op 13 april 2011, 23:19:13
Ik heb vorige week al (groene, weliswaar) asperges uit eigen tuin gegeten. Zijn witte later dan groene soms?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: lieve lijn op 14 april 2011, 06:44:50
Dat is omdat het regime ze allemaal direct naar de hoofdstad laat verschepen :P

Hm volgens die boer niet, maar die zal ook wel hergeprogrammeerd zijn  ;)

Citaat
Mijn vader kennende zal hij ze ook wel niet in kas of onder plastic hebben gekweekt

Vandaar dat ik schreef dat er wel al van de volle grond waren, maar nog niet zo veel. En niet iedereen heeft een vader met een aspergehobby. Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.

3 weken geleden lagen de 1e asperges uit koude grond er. 2 weken eerder al de nederlandse met warmtebuizen. Zo uit de brabantse grond ;) (het enige wat ik leuk vind aan boz)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 14 april 2011, 19:34:32
Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.
Die hebben we toch al? ;)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 14 april 2011, 22:58:46
Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.
Die hebben we toch al? ;)

Hier op de grachtengordel ontkennen we dat eerlijk gezegd nog.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bambi op 15 april 2011, 09:32:27
On topic: ipv boter en ei, heb ik liever ei en lekkere mayonaise, net wat meer smaak he.
Ik kwam vorige week pas bij het afrekenen achter de prijs, dus was bijna 8 euro. Maar het was best veel en lekker, met een bijpassende wijn erbij. :)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 15 april 2011, 10:22:18
On topic: ipv boter en ei, heb ik liever ei en lekkere mayonaise, net wat meer smaak he.
Ik kwam vorige week pas bij het afrekenen achter de prijs, dus was bijna 8 euro. Maar het was best veel en lekker, met een bijpassende wijn erbij. :)

Lauwwarme witte asperges op een foccacia met citroenmayo is ook zeer lekker.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 15 april 2011, 13:16:49
Maar ik begrijp: laat wat jou betreft die oorlog maar komen.
Die hebben we toch al? ;)

Hier op de grachtengordel ontkennen we dat eerlijk gezegd nog.
Ja ik zie ook steeds van die filmpjes met Matthijs van Nieuwkerken die in het dakraam van een auto staat te juichen terwijl er een mensenmenigte van onbestemde grootte (moeilijk in te schatten omdat de camera er tussen staat) met hem meejuicht.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Hizikigrrrl op 15 april 2011, 14:06:15
De aspergeboederij hier in de buurt verkoopt het witte goud voor 6 euro per kilo!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: haantje op 16 april 2011, 16:53:04
Bij den Aldi: Hollandse asperges 3,99 per 500 gram.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 16 april 2011, 16:59:35
Bij den Aldi: Hollandse asperges 3,99 per 500 gram.
Confirmed!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Hizikigrrrl op 16 april 2011, 18:10:31
Bij den Aldi: Hollandse asperges 3,99 per 500 gram.

Bij de AH ook!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 16 april 2011, 20:12:20
Ik heb gisteren bij de Ah 4,99 per pakje betaald (500 gram).
Best dure hobby voor drie pakjes, maar oooo wat waren ze weer lekker.

Mijn favoriete seizoen is weer begonnen!

(al heb ik weinig goede woorden over voor de lucht achteraf - jullie weten wel welke denk ik.)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 16 april 2011, 23:09:30
Ik heb gisteren bij de Ah 4,99 per pakje betaald (500 gram).
Best dure hobby voor drie pakjes,
Wie en zijn familie had jij over de vloer?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 17 april 2011, 14:45:36
HaHa alleen mn vriendje, ik en de vriendin van zoon van... (zoon van vriendje was er niet en die lust geen asperges vandaar dat ik mn kans greep ze nu te eten).

Maar achterlijk veel geld ja.

Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 17 april 2011, 17:18:23
HaHa alleen mn vriendje, ik en de vriendin van zoon van...
Hebben jullie er nog wat anders ingekregen dan die asperges, vraag ik me dan af. Of blijft er zo weinig van over? Want ik dacht hiervoor niet dat een pond een eenspersoonsverpakking was :P
Titel: Re:Asperges
Bericht door: fem fatale op 17 april 2011, 17:23:14
Ik eet altijd een pond groente  :-[

Ik weet dat ik een grote eter ben, maar ik dacht dat Christiaan, 2 keer zo groot als ik, wel meer zou eten
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 17 april 2011, 17:25:03
Ehhh we zijn allemaal flinke asperge fans, 7 de man redden we best. Ik maak het met boter eidooier saus gegratineerd met kaas met krieltjes erbij. Krieltjes hoeven wat mij betreft niet eens.
M' daarentegen heeft er nog twee schnitzels bij gegeten.

De schaal werd iig uitgelikt, ik hoopte stiekem dat er een portie over zou zijn voor lunch de volgende dag, maar helaas :)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Wombat op 17 april 2011, 17:41:45
Ehhh we zijn allemaal flinke asperge fans, 7 de man redden we best.
Een pond asperges de man is toch helemaal niet veel?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Christiaan op 17 april 2011, 19:18:15
Twee ons groente, twee stuks fruit, he?

Ik zal daar qua groente ook wel overheen komen, maar de bundels die ik zag liggen bij de Aldi, dat was toch meer wat voor twee. Kan het in mijn eentje wel op, maar zoals fem hier al boven terecht opmerkt: ik ben de maat niet.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 17 april 2011, 20:44:24
Wij eten als we gewone gekookte witte aperges eten meestal ook een kilo asperges of net iets minder met 2, zeker niet maar een pond.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 17 april 2011, 21:32:01
Normaal eet ik het bij mn ouders en die hebben aan een pond voor twee man wel voldoende. Dan haalde ze nog een pond voor mij.
Ik snap niet hoe iemand van zo weinig asperges rond kan komen... het seizoen is al zo kort..
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Wombat op 18 april 2011, 07:35:34
Wij nemen meestal anderhalve kilo. Voor twee personen.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 18 april 2011, 09:57:32
Zo hoor ik het graag!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 18 april 2011, 10:54:16
Ehhh we zijn allemaal flinke asperge fans, 7 de man redden we best.
Een pond asperges de man is toch helemaal niet veel?
Nee, volgens mij is dat de standaard.
(En ja, in dit (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=545352&rq=asperges&course=hoofdgerecht) niet-vegaë redelijk standaard aspergegerecht gebruikt zelfs AH 2 kilo asperges voor vier personen.)
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 18 april 2011, 10:55:44
Tuurlijk, verkopen willen ze!
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Maartje! op 18 april 2011, 11:03:29
Ik lees de Allerhande wel eens. Die lui willen helemaal geen eten verkopen, hun manier om maaltijden goedkoop en slank te krijgen is door te doen alsof je aan (als je geluk hebt) halve porties te geven. Kijk voor de grap eens naar dit recept (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=710894&rq=asperges&course=hoofdgerecht): een pond asperges, 300 g pasta, 2 eieren en 100 g geitenkaas. En dat is dan voor vier personen...
Titel: Re:Asperges
Bericht door: haantje op 18 april 2011, 18:07:03
Voor AH-recepten geldt standaard dat het voor vier personen is, maar als wij er samen van willen eten, ik meer moet maken.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: LelleL op 19 april 2011, 06:50:01
Dat is me eigenlijk nooit opgevallen.
(Waarschijnlijk omdat ik altijd uit de AH kookte voor mezelf en ervanuit ging dat het een eenpersoonsportie was ;) )
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 22 mei 2011, 10:52:10
Het leek me ook wel lekker om van zuring een soort pesto te maken en dan over lauwe gekookte witte asperges te mikken. Binnenkort maar eens maken.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Eelco op 09 mei 2014, 18:54:48
Vandaag voor het eerst sinds tijden weer witte asperges gegeten. Was lekker, maar groene asperges hebben duidelijk mijn voorkeur, vooral vanwege de textuur. Uit de grillpan of zelfs van de barbecue smaken ze het beste, vind ik. Erbij bijvoorbeeld een simpele spaghetti of risotto.

Meer groene-aspergeliefhebbers hier?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Miranda op 09 mei 2014, 19:15:46
Ja! Ik houd niet zo van witte, maar groene vind ik heel lekker. Vooral gegrild met wat zeezout, lekkere olie en citroensap.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: bambi op 09 mei 2014, 20:13:25
Vandaag voor het eerst sinds tijden weer witte asperges gegeten. Was lekker, maar groene asperges hebben duidelijk mijn voorkeur, vooral vanwege de textuur. Uit de grillpan of zelfs van de barbecue smaken ze het beste, vind ik. Erbij bijvoorbeeld een simpele spaghetti of risotto.

Meer groene-aspergeliefhebbers hier?

Ja. hier! Altijd van de grillplaat. Zo'n 8 ons voor 2 eters, de laatste keren... 
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 09 mei 2014, 20:13:45
Nee ben dol op witte, groene is ook wel oke, maar witte veel lekkerder.
van 't weekend weer eten.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Sam op 09 mei 2014, 21:56:12
Morgen witte, gestoofd in boter en witte wijn, met tagliatelle en geraspte gruyere... Ik ben echt van de witte.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Eelco op 10 mei 2014, 20:44:02
En misschien ben ik gek, maar ik vind het 'na-effect' van asperges altijd wel lekker ruiken  ;D.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Sam op 11 mei 2014, 00:46:43
Rare fetish om dat lekker te vinden ruiken... :) Ik verbaas me er altijd over hoe snel je het ruikt. Ik vergeet het altijd, en na een half uur ga ik naar de wc en wham, aspergelucht! Steeds weer verrast.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Eelco op 11 mei 2014, 00:51:32
Rare fetish om dat lekker te vinden ruiken... :)
Nu krijg ik echt heel vieze associaties  :P.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Eelco op 11 mei 2014, 01:58:51
Hoe herken je betere asperges eigenlijk? Ik let op niet te dik, en stevig, nog andere tips?
Betere asperges zijn lastig te herkennen, geloof ik. Stevig en niet te dik is geen garantie dat ze niet te draderig zijn. Volgens mijn schoonmoeder moet je de asperges zo dicht mogelijk bij de bron kopen, zo snel mogelijk na het oogsten. Zij heeft haar asperges bij een 'Hofladen' gekocht. De weg naar de supermarkt is doorgaans te lang (waarom eigenlijk?).
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Selly op 11 mei 2014, 10:19:22
Hoe herken je betere asperges eigenlijk? Ik let op niet te dik, en stevig, nog andere tips?

Het afgesneden stuk bij de steel moet niet te houterig/uitgedroogd zijn, en als je ze langs elkaar wrijft moeten ze piepen.

Dat draderige van Eelco ben ik echt nog nooit tegengekomen. Is dat iets Duits  ???  :P
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Joske op 11 mei 2014, 11:10:31
Rare fetish om dat lekker te vinden ruiken... :) Ik verbaas me er altijd over hoe snel je het ruikt. Ik vergeet het altijd, en na een half uur ga ik naar de wc en wham, aspergelucht! Steeds weer verrast.
Ik besef ineens dat ik het de laatste 2 keren niet geroken heb. Kan het dat je het de ene keer wel en dan weer niet ruikt, en wat zou dan de reden kunnen zijn?
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Miranda op 11 mei 2014, 11:11:30
Nee hoor, dat heb ik ook weleens gehad. Net zoals bij bleekselderij bijvoorbeeld. Heel vies gevoel in je mond.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Eelco op 11 mei 2014, 13:41:31
Dat draderige van Eelco ben ik echt nog nooit tegengekomen. Is dat iets Duits  ???  :P
Nee, dat zijn slechte en/of oude asperges. Dat is niet aan een nationaliteit gebonden of zo  :P.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Sam op 11 mei 2014, 20:17:49
Gelukkig nog nooit tegengekomen, dat soort dradige asperges.

Ik had van de onderkantjes en de schillen gisteren een bouiilon getrokken, hier heb ik vanavond champignons in gekookt en er een ragout van gemaakt. Lekker subtiel aspergesmaakje.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: M. op 12 mei 2014, 09:32:38
Ik vind groene asperges echt veel lekkerder dan witte. Inderdaad uit de grillpan  :kwijl:
Titel: Re:Asperges
Bericht door: Hizikigrrrl op 12 mei 2014, 13:46:29
Ik ga ook voor groen! Knapperiger en smaakvoller. Maar in het seizoen, eet ik geregeld witte.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: neleH op 12 mei 2014, 16:02:43
Witte zijn 'exclusiever' want alleen verkrijgbaar in het seizoen (en duur). Ik vind ze superlekker! Van de schillen en de kontjes (en een paar 'reserveasperges') maak ik soep.

Groene zijn ook heerlijk, maar ik heb soms wel moeite met de afkomst (buiten europa), daarom koop ik ze dan niet. Onlangs zag ik spaanse groene asperges en meteen gekocht, superlekker! Ik heb ze kort gebakken in olijfolie en door een lekkere salade gemikt.
Titel: Re:Asperges
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 12 mei 2014, 19:08:10
Ik beschouw groene asperges als een surrogaat van de witte.
Maar als ik witte asperges eet, dan haal ik ze wel altijd vers van het veld (helaas gebeurt dat dus nog maar zeer zelden :(), dat maakt wel een groot verschil denk ik. Die zielige, kleine, half of geheel verdroogde gedrochten die je bij de supermarkt haalt, daar moet ik ook niet veel van hebben - die zijn (bijna) net zo erg als groene asperges.
Titel: [Koken] Witte asperges met bieslookboter
Bericht door: Vegatopia op 06 mei 2015, 13:00:06
Witte asperges met bieslookboter

Al sinds ons kookboek uit is, zit ik lekkerbekkend naar het recept voor witte asperges in sinaasappelsaus met pistachenoten en feta te staren. Toch maakte ik de eerste asperges klaar met bieslookboter en ei, zoals ik zo neurotisch elk jaar doe met de allereerste.

Source: Witte asperges met bieslookboter (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12968-witte-asperges-met-bieslookboter)
Titel: [Koken] Witte asperges met snijboontjes en kervel
Bericht door: Vegatopia op 14 mei 2015, 13:00:42
Witte asperges met snijboontjes en kervel

Deze witte asperges met fijne snijboontjes en kervel zijn lekker romig en lente-achtig.

Source: Witte asperges met snijboontjes en kervel (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12979-witte-asperges-met-snijboontjes-en-kervel)
Titel: [Koken] Pittige aspergesalade met rucola
Bericht door: Vegatopia op 21 juni 2015, 13:00:58
Pittige aspergesalade met rucola

Het is erg warm en ik krijg zin om te experimenteren met salades. Maaltijdsalades, voorafjes, bijgerechten. Als het maar koud is! Dit is een leuk voorgerecht met aspergepunten die ik niet wilde veroordelen tot aspergesoep of botersaus en eikruim. De rest van de ingrediënten plukte ik in mijn tuin. Aspergepunten en rucola combineren goed samen, het is een fijn contrast tussen zoet en bitter. Maak de salade af met een pittige dressing.

Source: Pittige aspergesalade met rucola (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13022-pittige-aspergesalade-met-rucola)
Titel: [Actueel] Asperges! Ze zijn er weer
Bericht door: Vegatopia op 17 maart 2016, 13:01:08
Asperges! Ze zijn er weer

Ze komen nu nog uit de kas, maar over een paar weken zijn ze er weer van de volle grond: witte asperges. Het seizoen is kort, dus ik probeer ze tot 24 juni altijd zoveel mogelijk te eten. Maar volgens de grootste Nederlandse asperge-aanbieder, Zon Fruit & Vegetables uit Venlo, zijn asperges onder veel jonge mensen in de Randstad helemaal niet zo populair. En wat doe je dan? Dan ga je in Amsterdam aspergehapjes uitdelen via een Foodtruck!

Source: Asperges! Ze zijn er weer (http://www.vegatopia.com/vega/actueel/in-het-nieuws/13320-asperges-ze-zijn-er-weer)
Titel: [Koken] Tortilla met groene asperges, ingelegde ui en chipotlesaus
Bericht door: Vegatopia op 18 mei 2016, 13:01:51
Tortilla met groene asperges, ingelegde ui en chipotlesaus

Afgelopen weekend had ik een etentje met vriendinnen. Vooral omdat ik dat zo leuk vind, was het hoofdgerecht een mysterybox, zoals ze die bij Masterchef ook hebben. Oftewel, zij namen de ingrediënten mee, ik improviseerde. Bijkomend voordeel voor mij was dat de hoeveelheid wel wat groot was. Zo had ik dus nog een flink aantal groene asperges over. En toen zag ik op Instagram een tip van Vegatopia’s Kelly om uien snel in te leggen met natuurazijn. Die twee dingen wilde ik graag met elkaar combineren.

Source: Tortilla met groene asperges, ingelegde ui en chipotlesaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13368-tortilla-met-groene-asperges-ingelegde-ui-en-chipotlesaus)
Titel: [Koken] Penne met witte asperges, doperwten en pecorino
Bericht door: Vegatopia op 16 juni 2016, 13:00:43
Penne met witte asperges, doperwten en pecorino

Lekker hè, die asperges? Ik maak het liefst die met witte asperges met sinaasappelsaus, feta en pistachenoten, te vinden in ons kookboek. Ik heb tot nu toe alleen nog witte gegeten, maar daar komt deze week verandering in. Vorige week maakte ik deze snelle pasta met asperges, doperwten en pecorino: een heel fijne en snel klaar ook nog. Heb je dus meer tijd om met een aperitivo in de zon te zitten.

Source: Penne met witte asperges, doperwten en pecorino (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13380-penne-met-witte-asperges-doperwten-en-pecorino)
Titel: Re: [Koken] Penne met witte asperges, doperwten en pecorino
Bericht door: Sven op 16 juni 2016, 22:51:24
Erg leuk recept!
Titel: [Koken] Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing
Bericht door: Vegatopia op 28 april 2017, 13:01:10
Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing

Begin deze week plaatsten we reeds Frederikes recensie van het boek Leafs van Carola de Kanter. Vandaag geven we jullie hieruit een recept voor rijstnoedels, asperges en Japanse dressing. Dit is geheel in lijn met het aspergeseizoen dat nu volop bezig is. 

Source: Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13711-rijstnoedels-asperges-en-japanse-dressing)
Titel: [Koken] Loempia van witte asperge, vegetarische ham en pesto met oude geitenkaas
Bericht door: Vegatopia op 16 juni 2017, 13:00:13
Loempia van witte asperge, vegetarische ham en pesto met oude geitenkaas

Ook vandaag twee recepten met producten uit het pakket van Hofweb dat we eergisteren bespraken. De oude geitenkaas liet zich heerlijk verwerken in een pesto, die het zowel in de spaghetti goed deed, als in de in filodeeg gerolde asperges met vegetarische ham.

Source: Loempia van witte asperge, vegetarische ham en pesto met oude geitenkaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13754-loempia-van-witte-asperge-vegetarische-ham-en-pesto-met-oude-geitenkaas)