Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Danielle op 24 april 2003, 18:38:34
-
Er is de laatste tijd erg veel witlof te koop en niet al te duur. Nu word ik gek van al die witlof met gekookte aardappels en kaassaus die mijn moeder er altijd van maakt.
Heeft iemand een recept met witlof dat ik haar voor haar neus kan duwen als ze weer eens 1,5 kilo gekocht heeft? Al eerder heb ik de roerbakwitlof met tempeh en tomaten uit Jans keuken geprobeerd, maar dat vond ik niet zo'n suc6.
Een salade ervan maken vond ik heerlijk maar mijn ouders vonden rauwe witlof niet lekker.
Een stamppot is ook geen idee omdat 't dan toch weer neerkomt op die aardappelen en kaas.
Iemand?
-
Zelf maak ik wel eens een witloftaart.
Het recept is een prijswinnende uit de sla. Ik kan het wel eens opzoeken, maar ik maak het ongeveer zo. .
Witlof: Snijden enzo.
Zongedroogde tomaten: snijden enzo.
zwarte olijven: doormidden snijden.
Maak taartdeeg of gebruik bladerdeeg.
Bak witlof, tomaatjes en olijven. Veel tijm erbij (kan zijn dat ik dit zelf bedacht heb).
Stukjes feta erbij.
Gooit dat hele mengsel met iets eierachtigs erbij.
Maak taart en gooi het in de oven, lang genoeg.
Maar ik zoek ook met liefde het recept voor je op :)
-
In een Belgisch café meegemaakt & gehapt:
heel kleine rauwe witlof-blaadjes gevuld met sausjes (ook pindakaas/pindasaus) als hapje bij bier.
-
Roerbakken, afblussen met balsamico azijn en dan suiker eroverheen strooien. Ff roeren, suiker carameliseert.....klaar
Kan ook met spruiten maar die kook ik altijd ff voordat ik ze de wok/koekenpan in bonjour, gewoon, uit luiheid!
-
stronk wassen en het midden eruit snijden. dan wikkelen in veel kaas, en daarna een plak bladerdeeg. zo'n 20 min. in een oven van 200 graden
-
OK ik wist wel dat jullie wat wisten :D
Dat idee van Apraxia en de taart van LL de Ling gaan zeker geprobeerd worden! :P
-
Witlof fijn snijden en stoven in een pan, samen met wat uitgeperste knoflookteentjes. Als het zo goed als gaar is, een bakje mascarpone erbij roeren en wat geraspte kaas. Kruiden met zout, peper en bv provencaalse kruiden of dille. Serveren met verse pasta.
-
Stronkje overlangs in 2 snijden. Stoven, een beetje bruin laten worden. Peper en geperste look erover. Simpel en :kwijl:
-
Ingrediënten: 1 kg witlof, 1 ui, 2 tomaten, 1 groene paprika, 25 g boter, 2 dl tomatensap, tabasco, 1 blik mais (ca. 300 g), peper, zout, 1 tl suiker, worcestersaus, 75 g tortillachips, 100 g geraspte oude kaas
Hulpmiddelen:
Voorbereiding: Snijd het witlof in stukjes, was deze en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Afgieten.
Snipper intussen de ui fijn. Kruis de tomaten in, dompel ze in kokend water, ontvel ze en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in stukjes.
Bereidingswijze: Verhit de boter en bak de ui ca. 3 minuten zachtjes. Voeg de paprika toe en laat deze ca. 3 minuten meebakken. Voeg tomaten, tomatensap, mais, witlof en ca. 8-10 druppels tabasco toe. Met het deksel op de pan 10 minuten stoven. Het geheel op smaak brengen met peper, zout, suiker en enkele druppels worcestersaus.
Verwarm de oven of de grill voor.
Doe het mengsel over in een ovenvaste schotel. Verdeel de tortillachips over de witlof-maisschotel. Strooi de geraspte kaas erover en plaats de schotel even onder de grill of in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.
Serveren met rijst, tagliatelle of aardappelpuree.
-
Witlofmousse:
Ingrediënten: 250 gr aardappelen in blokjes
1/2 dl melk
1 eetlepel boter
zout, peper en nootmuskaat
1 eetlepel (olijf)olie
3 eetlepels droge witte wijn
2 eieren
500 gr witlof in reepjes gesneden
Voorbereiding: Oven voor verwarmen op 200 C
Aardappelen in wenig water met zout in ca. 10 minuten gaarkoken, afgieten en fijnstampen. Melk, boter, zout, peper en nootmuskaat door puree roeren.
Bereidingswijze: In 1 eetlepel olie witlof roerbakken in ca. 5 minuten. Wijn toevoegen en in 5 minuten laten verdampen. Witlof door puree scheppen, eieren erdoor kloppen. Puree in ovenschaal scheppen en in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin baken.
Serveertips: In stukjes serveren.
groeten,
Nicky
-
Probeer ipv een kaassausje eens een paprikasausje: heerlijk!
-
Witlofsoep:
Ingrediënten: 1 sjalotje
1 grote aardappel (zeer kruimig, ca. 200 gram)
750 gram witlof
1/2 el citroensap
25 gram boter of margarine
1 1/2 groentebouillontablet
zout
(versgemalen) zwarte peper
4 el slankroom (bekertje van 200 ml)
Hulpmiddelen: staafmixer of keukenmachine
Voorbereiding: Sjalotje pellen en fijnsnipperen. Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden. Witlof schoonmaken en wassen. Van bovenkant van stronkjes stukje van ca. 1 cm afsnijden en bewaren voor garnering. Rest van witlof in reepjes snijden en besprenkelen met citroensap. In (soep)pan boter verhitten. Sjalot ca. 1 minuut zachtjes fruiten. Witlof toevoegen en al omscheppend ca. 5 minuten meebakken. Aardappelblokjes in 1 liter water toevoegen. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Mengsel aan de kook brengen en afgedekt ca. 15 minuten zachtjes koken. Intussen in pan ruim water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen. Tomaat halveren, pitjes verwijderen en in kleine blokjes snijden. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
Bereidingswijze: Soep eventueel opnieuw verwarmen. In vier diepe borden scheppen. In het midden van elk bord een eetlepel slankroom scheppen. Garneren met stukjes witlof en blokjes tomaat.
Serveertips: Bevat p.p. ca.: 140 kcal, 3 gram eiwit, 9 gram vet, 12 gram koolhydraten
groeten,
Nicky
-
Witlof met sesam en knoflook:
Ingrediënten: 8 struikjes witlof, 2 el. limoen- of ci-troensap, 4 el. (zonnebloem)olie, 175 gr. quorn fijngehakt, 2 tenen knoflook, 1 spaanse peper, 3 lenteuitjes, 2 el. lichte sojasaus, 2 el. geroosterd sesamzaad.
Hulpmiddelen: Wok
Bereidingswijze: Maak het witlof schoon, snijd de struikjes in de lengte in vieren en bedruppel ze met -een deel van- het limoen- of citroensap. Verhit een wok, voeg de olie toe en bak de quorn al omscheppende 2-3 min. op hoog vuur. Pel en hak de knoflook fijn en schep deze door de quorn. Bak het geheel in nog 1 minuut mooi bruin. Neem de quorn uit de pan en voeg het gesneden witlof toe. roerbak 4-5 min. Snijd de peper en lente-uitjes in ringetjes en voeg beide toe aan het witlof. Doe de quorn terug in de pan en schenk de sojasaus erbij. Proef of er nog zout moet worden toegevoegd en bestrooi voor het serve-ren met sesamzaad.
Serveertips: Lekker met mie of mihoen.
groeten,
Nicky
-
stronk wassen en het midden eruit snijden. dan wikkelen in veel kaas, en daarna een plak bladerdeeg. zo'n 20 min. in een oven van 200 graden
Dit ideetje heb ik in de mailbox van mijn vrouw gezet, maar misschien ga ik het al eerder zelf proberen. Lijkt mij goed weg te zullen happen bij een rood wijntje plus een glas prikwater.
-
Mijn Yvonne heeft die witlof/kaas-broodjes vandaag gemaakt.
Langer dan 20 minuten in de oven geweest en van binnen toch te stug/nat; misschien volgende keer de witlofjes dunner splitsen en/of temperatuur wat opvoeren.
De smaak zelf kan uiteraard niet stuk, combinatie witlof/kaas gaat altijd goed.
-
Afgelopen weekend gegeten: Witlof in perensaus.
1 witlof, 3 peren, thijm, basilicum, peper, zout, el bloem.
Peren klein snijden en de witlof gaar maken in het sap dat van de peren komt. kruiden erbij en een beetje bloem om de saus dikker te maken.
Serveren met bijv. gebakken aardappels, gierst of cous cous.
-
De peren ? Dessert? ;)
-
De peren ? Dessert? ;)
Met een beetje fantasie wel... en dan banaan met tahini en sesamzaad als hoofdmaaltijd ;)
-
In het recept gebruik je dus alleen het sap van de peren.
-
G. houdt absoluut niet van witlof, maar als ik het dan toch wil eten wil hij het bij voorkeur rauw, als salade.
Rauwe, kleingesneden witlof met een of meer van de volgende ingrediënten naar eigen smaak (of, naar G.'s smaak, hoe meer vulling hoe beter, dan proeft 'ie de witlof niet meer): gekookt ei, rozijntjes, blokjes appel, mandarijntjes uit blik, blokjes (geiten)kaas, zongedroogde tomaat, enzovoort enzovoort. En dan natuurlijk nog een lekkere dressing erover. En dan eet 'ie het wel. ;)
-
voor 2 personen: 2 stronken witlof gaar koken en heel erg goed uit laten lekken in een zeef, witlof overlangs doormidden snijden. Paksoiblaadjes blancheren. Paksoiblaadjes om witlof wikkelen. In ovenschaal doen. 2 eieren klutsen, geraspte oude kaas toevoegen (50 gram ofzo), 1 el gembersiroop, flink wat sambal, zout, peper erbij, goed roeren. Dit mengsel over witlof in ovenschaal gieten.25 minuten in oven. Lekker joh. Kan ook zonder paksoi.
-
ook lekker: witlof roerbakken, zure room en veel oregano erdoor, en dan door de pasta roeren.
-
Witlof! Ik hou van witlof! Toen ik nog vlees at at, maar nu helemaal!
Witlof met gember, don't get me started. Toen ik deze combinatie voor het eerst proefde dacht ik een culinaire ontdekking gedaan te hebben (bleek bij nader inzien mee/tegen te vallen)
Heb nog niet HET recept gevonden, maar ben in ieder geval heeeel blij met de combinatie witlof + gember (stemgember, maar ook van de groenteafdeling) + kaas.
SMUL.
Ook lekker: wilof salade, met appel, feta en rozijnen, maar dat wilde je geloof ik niet he?
@Selly: sounds great!
-
Smalle struikjes witlof even koken, niet helemaal gaar.
Omwikkelen met rookkaas en in de oven met paprikasaus erbovenop:
rode paprika, gele paprika in kleine stukjes fruiten in olie
toevoegen: blikje tomatenpuree, wat tomatenketchup, paprikapoeder
Oh ja: rijst of gekookte aardappelen, smaken er allebei prima bij. Ananas als bijgerecht misschien
-
Lekker pittig gemarineerde tofu met knoflook bakken, grof gesneden witplof erbij, roerbakken tottie 'slap' is. Blikje annanasstukjes erbij pleuren met sap. Ff laten pruttelen.
-
Gisteren witlofquiche gemaakt, voor 2 pers. zakje witlof (is het 1kg?) in grove stukken gesneden en gestoofd in beetje margarine. 2 eieren, 200 g yoghurt, 100 g oude kaas geraspt, dat onder de witlof mengen. Alles op een deegbodem, mmmmmmmmmm. Helemaal niet dat typische witlofsmaakje door de oude kaas denk ik.
-
Ik at vandaag ergens een broodje met blauwe kaas, gecaramelliseerde witlof en walnoten. Erg lekker!
(En witlof carameliseren lijkt me een kwestie van wassen, stronkjes in kwarten snijden en dan in een beetje boter of olie zachtjes aanbakken, tot ze mooi goudbruin zijn. Zo zag de witlof op mijn broodje er althans uit. Misschien een schepje suiker erbij? Heeft iemand enig idee?)
-
bakken in boter en schepje bruine basterdsuiker (of Idonesische gula java) lijkt me het mooiste. Ahornsiroop kan ook een geinig effect geven. Leuk broodje
-
Wanneer is het eigelijk witlofseizoen? Want 't ligt nog steeds volop in de winkel!
-
hier (http://www.milieucentraal.nl/onderwerp/print-onderwerp?onderwerp=Seizoensproducten) staat een handig kalendertje, en volgens hen moet het nu zo'n beetje afgelopen zijn. Jammer wel, ik vind witlof heerlijk :yummie:
-
Iemand nog een interessante vegan witloftip?
-
Roerbakken met een pepertje, sesamolie en ketjap?
-
Heeft iemand wel eens geprobeerd om witloftempura te maken?
Zou er vrij heerschend uit moeten zien...
-
Heeft iemand wel eens geprobeerd om witloftempura te maken?
Zou er vrij heerschend uit moeten zien...
Nee, maar wel witlof soep, lekker. Heel fijngemaakt door een staafmixer.
-
Roerbakken met een pepertje, sesamolie en ketjap?
Klinkt goed. Zou banaan in dit recept lekker zijn?
@Bart > Keb het nooit gemaakt maar wel gegeten. Zag er idd heel gaaf uit. Het smaakte ook nog eens goed :)
edit: in wat voor olie zou jij het frituren?
-
Rundervet natuurlijk ;)
Arachide wordt door iedereen als de beste olie om in te frituren beschouwd, maar ik moet zeggen dat ik geen problemen heb met de veel goedkopere zonnebloemolie.