Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: mrsblue op 23 april 2003, 18:58:45
-
Ik heb laatst een potje marmite gekocht, maar ik weet niet waar ik het voor moet gebruiken en in welke mate ( ik heb het geproefd, maar het was erg zout).
Iemand tips?
Groetjes mrsblue
-
Het heeft hier nog al es op het forum gestaan. Je kan het op toast smeren, maar dat vind ik nogal vies smaken. verder kan je het vooral als smaakmaker in soepen en sauzen gebruiken.
-
Iemand tips?
Vuilnisbak?
Of anders homeopathisch verdund aan soepen of zo toevoegen.
Ik vind dat spul dus echt volkomen oneetbaar.
-
Waar is de vorige marmitedraad gebleven. Kan em niet vinden :-\
Nou ja, toen schreef ik dus dat marmite heel lekker is :) op geroosterd brood met beetje boter/margarine (ook al vind ik dat normaal vies) en met peterselie of bieslook erover. En dus maar weinigggg marmite want het is inderdaad zout. En in de soep.
-
Ik denk dat Marmite ooit een, later zoekgeraakt, oorspronkelijk onderdeel was van het sprookje: "De Nieuwe Kleren van de Keizer".
8)
-
Ik vond Marmite vroeger als kind niet te verteren, maar tegenwoordig eet ik het vaak. Ik smeer het op een grove volkorenboterham, daaroverheen plakjes belegen kaas en nog wat alfafa of ander rauwkost erop. Heerlijke combinatie!
-
Oude marmite-draad heb ik weggegooid.
Om het goed te maken een verhaaltje uit de oude doos:
Volkskrant (http://www.volkskrant.nl): 14-04-1998Pagina: 11Sectie: DAG IN DAG UIT
Niets anders dan Marmite
Daniel Parkes (11) uit Devon, Engeland eet zijn hele leven al niets anders dan broodjes met Marmite. 'Het dichtst bij warm eten komt hij als hij 's ochtends Marmite op zijn toast doet', zegt zijn moeder.
Daniel neemt broodjes Marmite in zijn lunchbakje naar school, en thuis neemt hij een maaltijd met nog meer broodjes Marmite. Docenten van de St. Joseph's school in Newton Abbot kwamen op het spoor van Daniels eetvoorkeur bij de opdracht voor een essay, getiteld 'Mijn vriend'. Daniel schreef een lofzang op Marmite. Het Britse voedingsinstituut meldt zeer verbaasd te zijn dat Daniel op dit uitzonderlijke dieet kan overleven en zelfs geen gezondheidsproblemen heeft.
Marmite is een vegetarische spread gemaakt van gist, groentenextracten, zout, nicotinezuur, thiamine, foliumzuur en vitamine B12. Het smeersel bevat geen vet en suiker. Over zijn voorkeur voor Marmite zegt Daniel: 'Ik heb chips geprobeerd, hamburgers en pizza's. Gatsie. Misschien ga ik andere dingen proberen als ik ouder ben. Maar nu wil ik niets anders dan Marmite.'
Zijn moeder: 'Hij nam nooit stevig eten nadat hij van de speen af was. Toen ontdekten we dat hij broodjes Marmite at. Voor een tijd waren we in de zevende hemel dat hij íets wilde eten. Maar nu na elf jaar zijn we ten einde raad.'
-
Beetje bizar verhaal ::)
Vroeger smeerden we altijd wat marmite over de kaas op de boterham (dun smeren, want het is erg pittig). Dat was lekker.
-
Sven (komt hij nog wel eens?) raadde aan om in gerechten waar garnalenpasta wordt verwerkt, het te vervangen door Marmite.
-
Door bruine bonen is het best lekker.
-
Bedankt voor de tips...ik zal het eens proberen op een toastje met kaas (lust geen brood).
Smaakt het trouwens een beetje naar maggi? Zo vind ik het een beetje ruiken.
Nou, ik ben benieuwd, zla het morgen gaan proberen!
Groetjes mrsblue
-
Berichtje kwam ik tegen op www.psycholoog.net (http://www.psycholoog.net)
Marmite-gen tegen kanker
Een organisme dat bekend staat als ingrediënt van brood, bier en marmite blijkt een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen kanker, cystic fybrose, doofheid en diabetes. Een onderzoeksteam heeft de genetische code van een bepaald soort gist ontrafeld, die minstens 50 genen heeft die betrokken zijn bij menselijke ziekten. Gist is een uitstekend model voor menselijke ziekte en kan weleens zeer belangrijk blijken bij de behandeling van kankers.
Hmmm, ik besmeer nog maar een boterhammetje.
-
Heeeeeeerlijk!
Je moet het niet al te dik smeren, zeker als je het niet gewend bent héél dun! Ik doe het vaak op een boterham met pindakaas en dan het liefst even warm laten worden op de kachel. :hungry:
-
of je smeert t op je gezicht a la jaap kooiman gisteravond in 'toen was geluk heel gewoon'...
-
Krijg je dan dit idee? :screams:
-
niet gezien?
ja... zoiets idd... zelfbruiner zo ongeveer
-
Sven (komt hij nog wel eens?) raadde aan om in gerechten waar garnalenpasta wordt verwerkt, het te vervangen door Marmite.
Ik ben weer terug van weggeweest. Maar heb ik dat ooit gezegd? :o Ik heb nog nooit Marmite gegeten...
-
Sven (komt hij nog wel eens?) raadde aan om in gerechten waar garnalenpasta wordt verwerkt, het te vervangen door Marmite.
Ik ben weer terug van weggeweest. Maar heb ik dat ooit gezegd? :o Ik heb nog nooit Marmite gegeten...
volgens mij was dat een grapje van mij...
-
He!
Ik ga morgen lekker koken en wil de familie verrassen met heerlijk vegetarsich eten. Nu moet ik echter een eetlepel marmite toevoegen. Dit heb ik niet in huis. Misschien hebben mensen die weten wat het is en wel eens gebruikt hebben wat ik er in plaats van kan gebruiken? Ik dacht zelf aan een beetje Maggi op smaak erbij doen?
-
Ja, of zout of boullion.
-
[Leuk verhaaltje]
Ben benieuwd of het ventje nog steeds gek is op marmite, nu hij weer twee jaar zeven jaar verder gepuberd is.
Goede tip van Selly, geroosterd brood met marmite. Geroosterd brood met zonder iets is eigenlijk ook lekker genoeg als je als een fervente broodliefhebber zoals ik het vette en / of gesuikerde beleg eens wil laten staan. Maar marmite op een warme boterham klinkt waardig genoeg het ook eens te proberen zodra het morgen is.
-
Mijn oma deed altijd marmite door de sperzieboontjes. Of eigenlijk refomite maar dat is niet meer te krijgen, is er een verschil? Ik geloof dat ik dat altijd erg lekker vond.
-
Is Marmite gewoon in de supermarkt te vinden? Ik heb het nog nooit gezien, geloof ik.
Al twijfel ik of ik wel nicotinezuur wil eten. :-\
-
Is Marmite gewoon in de supermarkt te vinden? Ik heb het nog nooit gezien, geloof ik.
Van Dirk vd Broek en AH weet ik dat ze het verkopen. Staat bij het lang houdbare broodbeleg, tussen de pindakaas, hagelslag en sandwich spread enzo.
Had al een tijd geen Marmite meer gegeten, maar door deze draad kreeg ik er weer trek in. Vanmorgen lekker broodjes Marmite als ontbijt gegeten! Gelukkig woonde er nog een potje in mn koelkast ;), dat spul is eeuwig houdbaar!
-
Is Marmite gewoon in de supermarkt te vinden? Ik heb het nog nooit gezien, geloof ik.
Al twijfel ik of ik wel nicotinezuur wil eten. :-\
ik vroeg me ook al af wat dat was ???
en marmite zal ik NOOIT meer eten. Hele trauma's van opgelopen in mn jeugd. Als ik bij mijn beste vriendin ging eten tussen de middag, moesten we ook een boterham met marmite en kaas eten (want dat was gezond)
IEUWWWWWW.... het ging zo ver dat ik een hele tijd niet meer bij haar wilde eten!
-
Is Marmite gewoon in de supermarkt te vinden? Ik heb het nog nooit gezien, geloof ik.
Al twijfel ik of ik wel nicotinezuur wil eten. :-\
nicotinezuur ??? ??? ???
-
maar t klinkt zo ranzig.....
zou roken dan toch gezonder zijn dan altijd gedacht? ;D
-
"Marmite is een vegetarische spread gemaakt van gist, groentenextracten, zout, nicotinezuur, thiamine, foliumzuur en vitamine B12."
Nicotinezuur = vitamine B3, oftewel niacine, dus niks engs.
Ik kon het op het potje niet vinden bij de ingrediënten, vandaar mijn vraagtekens. Dat je het nodig hebt wist ik al. Ik had even moeten bedenken dat het hetzelfde is B3, ook dat wist ik eigenlijk wel.
-
Dat smeren vind ik niet lekker maar ja anderen weer wel. :P
Maar nog niemand heeft blijkbaar Marmite gebruikt als saus? :-\
Je kan Marmite meer gebruiken dan voor smeer alleen hoor! :o
Het bevat vooral veel B vitamines (B12).
Een sausje doe je zo:
Olijfolie de pan in samen met fijngesnipperde ajuintjes en champignons en stoven.
Voeg een brikje Provamel Soyaroom toe, 2 teenjes fijngesnipperde look, koffielepeltje Marmite.
Voeg nog wat peper en kruiden toe en 1 minuutje laten doorkoken.
Belangrijk! Neem wel Provamel, geen Alpro dat lukt niet.
Je toenge got up de groend angen! ;D
En kleir is kees! ;)
-
Het bevat vooral veel B vitamines (B12).
Maar het kan niet als betrouwbare vitamine B12-bron beschouwd worden.
-
Het bevat vooral veel B vitamines (B12).
Maar het kan niet als betrouwbare vitamine B12-bron beschouwd worden.
Tjah, wat is er nu nog 100% betrouwbaar?
Een controleorganisatie kan ook niet alles controleren.
In alles is er wel iets te zoeken.
-
Het bevat vooral veel B vitamines (B12).
Maar het kan niet als betrouwbare vitamine B12-bron beschouwd worden.
Het staat in de lijst van ingrediënten. Het het is in NL verboden om daar iets aan toe te voegen wat er niet in zit. Ik weet niet hoe het in België is.
Het is dus toegevoegd en niet een bijproduct van de gistfermentatie, wat het product uiteindelijk vormt.
-
Het staat in de lijst van ingrediënten. Het het is in NL verboden om daar iets aan toe te voegen wat er niet in zit. Ik weet niet hoe het in België is.
Het is dus toegevoegd en niet een bijproduct van de gistfermentatie, wat het product uiteindelijk vormt.
Hoewel er mogelijk een beetje vitamine B12 in zit zou men er heel grote hoeveelheden moeten eten. De gevolgen van tekorten van vitamine B12 zijn te ernstig om er niet zwaar aan te tillen. Omdat niet iedereen goed op de hoogte is van de hele vitamine B12-problematiek en om te voorkomen dat iemand gaat denken: "Ik eet regelmatig Marmite, dus het zit wel goed met mijn B12-inname." vond ik mijn opmerking op zijn plaats.
-
Je zou bijna twee potjes per week moeten eten om aan de ADH te voldoen.
Ajakkiebah! :pukey: :bigeyes:
-
Je zou bijna twee potjes per week moeten eten om aan de ADH te voldoen.
Ajakkiebah! :pukey: :bigeyes:
die B12 is gewoon een opgeblazen boel!
tssss, onzin
koop es het boekje "een leven lang fit" deel 2
daar staat alles keigoe in! Maar wel lezen wat er staat! ;)
er is wel meer dan marmite in de wereld om aan je B12 te komen hoor.
Koffie en alcohol breken het wel wat af, daar moet je rekening mee houden.
En de B12 die in het vlees bevindt is niet via natuurlijke weg maar gewoon toegevoegt! Ai wat nu? ;D
-
Het gaat wel om het weergeven van feiten. Natuurlijk is die Marmite niet voldoende voor een evenwichtige opname van B12. Maar het is ook niet niks. 0,6 microgram per smeersel van 4 gram. Dit is meer dan in een glas karnemelk zit.
-
Het gaat wel om het weergeven van feiten. Natuurlijk is die Marmite niet voldoende voor een evenwichtige opname van B12. Maar het is ook niet niks. 0,6 microgram per smeersel van 4 gram. Dit is meer dan in een glas karnemelk zit.
;)
-
Ik ben helemaal verzot op het goedje, eet denk ik wel een potje per maand. op brood maar ook door zelf maak jus en soepen
Tevens bij een recent bloed onderzoek had ik een bovengemiddeld b12 waarde en de arts vond het goed voor een vega :)
-
Ik ben helemaal verzot op het goedje, eet denk ik wel een potje per maand. op brood maar ook door zelf maak jus en soepen
Tevens bij een recent bloed onderzoek had ik een bovengemiddeld b12 waarde en de arts vond het goed voor een vega :)
Je lijkt te suggereren dat er sprake is van een oorzaak-gevolg verband.
Hoewel het prima is als je een deel van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 binnenkrijgt door de consumptie van Marmite is de gehele 'problematiek' van de hoeveelheid B12 in voedsel, de opname van vitamine B12 en de (soms onbetrouwbare) resultaten van bloedonderzoek te ingewikkeld om te veronderstellen dat je goede resultaten bij het bloedonderzoek (waarbij ik er van uit gaan dat men de juiste zaken heeft getest - wat niet altijd het geval is) te wijten zijn aan de consumptie van Marmite.