Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: iiwi op 29 maart 2003, 20:07:22
-
Ik ben vegetarier en mag geen suiker (hypoglycemie). Geen gerafineerde suiker, geen witmeel, geen witte rijst (wel zilvervlies), geen koffie geen thee (wel kruidenthee), geen chocola :'(, en niets waar op staat dat er suiker in zit. Zo weinig mogelijk zuivel, geen ketjap uiteraard, etc.
veganistisch is dan de optie, maar ik weet vrij weinig van veganistisch koken. Wie heeft lekkere recepten?
-
Kijk regelmatig eens hier (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=3767).
En op www.lekkerplantaardig.nl en www.veganisme.org kun je ook veganistische recepten vinden.
-
Het kookboek 'een leven lang fit' is ideaal ,althans ik kook er heel veel uit, ik gebruik ook geen suiker. ;)
-
Desserts zitten volgens mij altijd vol met suiker. Maar ik krijg zaterdag iemand te eten die dat dus niet mag.
Weet iemand een lekker suikervrij toetje? "fruit" telt niet!
-
Yoghurt of yofu zonder suiker, verder kom ik niet.
Wat is nou het nut van een dessert als het niet propvol suiker zit? Desserts zijn toch per definitie zoeter dan zoet?
-
En om die yoghurt nog een beetje lekkerder te maken kun je muesli of fruit erdoor mengen.
Of anders iets maken met zoetstoffen? Die heb je tegenwoordig ook in poedervorm en/of vloeibaar, dus daar kun je denk ik wel alles mee maken waar je normaal suiker doorheen zou gooien.
-
Volgens mij zitten in bijna alle vegan recepten van taart en toetjes enzo geen suiker, en ook geen zoetstof-troep.. Maar ingredienten als dadels en diksap. Maak anders die ene kwarktaart van lekkerplantaardig.nl :kwijl: :)
-
Ik wil concrete recepten!
Niet die kwarktaart, die lukt me alleen in een handige keuken.
En ik wil juist niet alleen maar yoghurt met fruit, want het is juist leuk als ie eens een lekker dessert kan eten!
-
Ik wil concrete recepten!
Luie donder! :P
-
Niet die kwarktaart, die lukt me alleen in een handige keuken.
Ja, maar daar moet eigenlijk ook een berg suiker in!
En wat denk je van die jam en die dadels die in dat recept gaan. Die zijn heus ook niet suikervrij hoor. En die smaakjesyofu vast ook niet...
-
Neej. :(
-
En wat denk je van die jam en die dadels die in dat recept gaan. Die zijn heus ook niet suikervrij hoor. En die smaakjesyofu vast ook niet...
Eh bij de biowinkel hebben ze jam van 100% fruit.. En dadels daar zit toch ook geen suiker aan toegevoegd ???
-
Nee suffie.
-
Nee suffie.
Wat nu weer :eh: :confused:
-
als je een vriesvakje hebt kun je misschien frozen yoghurt/yofu maken met verse aardbeien. En daar voor het serveren wat granaatappelpitjes door heen doen. Op google vind je wel recepten voor frozen yoghurt.
Zit in kokosmelk toegevoegde suiker? Anders zou je desserrijst met kokosmelk kunnen maken en dan veel kaneel, kardemom en rozijntjes toevoegen. Of een desserrijst recept met sojamelk als kokosmelk niet okee is.
Of zelf appelflappen of aardbeien flappen met filodeeg maken.
Of aardbeienloempia's met loempiadeeg.
Of crepes suzette van het kerstmenu, dan flikker je gewoon die vanillesuiker eruit.
-
Een deegflapje met appel, kaneel en rozijnen uit de oven? Zit wel (verstopte) suikers in.
Een kaasplankje.
-
een appeltaart zonder suiker moet ook niet al te moeilijk zijn.
-
"fruit" telt niet!
Telt 'kaasplankje'?
(Of Cheezlyplankje, dan)
Edit: en waarom telt fruit niet? Omdat-ie ook geen fruit mag eten, of omdat je dat te voordehandliggend vindt? En heb je geen idee wat-ie zelf eet als toetje?
En flensjes met iets, misschien?
Nog meer edit: ow, ik zie dat alles wat ik zeg al was gezegd! :-[
Nou voel ik me zoooo overbodig! :(
-
Je kunt suiker natuurlijk vaak ook "gewoon" vervangen door Candarel of zoiets. Dat heeft wel een beetje een bitterig bijsmaakje, dus dat moet je zien te verbloemen.
-
Een beetje een bitterig bijsmaakje?
Een vreeschelijke, allesch-overheerschende naschmaak. Dat heeft 't.
-
Edit: en waarom telt fruit niet? Omdat-ie ook geen fruit mag eten, of omdat je dat te voordehandliggend vindt? En heb je geen idee wat-ie zelf eet als toetje?
Fruit = te simpel. Hij eet zelf nooit toetjes. Of jawel, simpele yoghurt, maar ik wil iets leuks maken.
Maar met de tips van Selly kom ik er wel uit. :)
-
Het enige wat ik me kan verzinnen is rijstepudding of custardpudding en dan met zoetstoffen.
-
Misschien is dit wat? link (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?course=&protein_source=&dishtype=&nr_of_servings=&cuisine=&ingredient=&title=mangomousse&source1=&source2=&source3=&Zoeken.x=23&Zoeken.y=5)
Zonder de lange vinger natuurlijk (en misschien met nog wat ander fruit of een beetje diksap).
Edit: voor het recept moet je nog even op het plaatje in de linkerkolom klikken.
-
Hmm, dat klinkt ook erg lekker. Maar kwark is zeker niet te vervangen door yofu?
-
Ik wil concrete recepten!
Niet die kwarktaart, die lukt me alleen in een handige keuken.
En ik wil juist niet alleen maar yoghurt met fruit, want het is juist leuk als ie eens een lekker dessert kan eten!
Dan doe je toch echt iets fout of je keuken is echt heeeeel erg klein.
Als je kunt koken wat je normaal kookt, lukt zo'n kwarktaartje ook.
-
Kleine keuken -> niet zoveel beschikbare pannen en zelfs geen garde.
-
Wat heb je uiteindelijk gemaakt?
-
Filodeeg 'gebakje' met appel en kaneel.
-
leuk :)! Was het nog een beetje te eten zonder suiker of slagroom of wat dan ook?
-
Ik vind appel en kaneel altijd al zoet genoeg.
Ghe, ik vond het zwaar mislukt, bij gebrek aan filodeeg had ik loempiadeeg gebruikt en de presentatie was nogal mislukt.
Vraagt m'n vader: lekker, waar heb je dit vandaan? Uhh... dacht ie dat ik het geheel al kant en klaar ergens vandaan had gehaald. :o
-
Ik heb ook suikerallergie, ook voor chemische vervangers als candarel.
Voor deeg gebruik ik rijstmoutstroop, voor slagroom agavesiroop en voor overige zaken verschillende diksappen. Ik kan zelf wel tegen fruitsuikers dus dat maakt het al een stuk gemakkelijker. Bovendien hou ik meer van hartige toetjes (idd kaasplankje ofzo) dan van zoet, als je weinig suiker-gerechten meer eet krijg je er ook minder behoefte aan. (behalve 1x per maand :-\)
-
Ik probeer zelf ook op suiker te letten en gebruik daarom vaak fructose. Fructose is vruchtensuiker (anders dan dextrose=druivensuiker) en geeft een langzame stijging in je bloedsuikerspiegel. De zoetkracht is 2x die van gewone suiker. Ik koop het bij de reformwinkel in pakken van 500 gram.
Graanstropen zijn wel erg voedzaam maar geven wel een snel stijging van de bloedsuikerspiegel. Er is ook nog zoiets als Stevia. Een plantje met zoetkracht (te koop bij tuincentra), je kunt de blaadjes bv meekoken met iets. De kunstmatige zoetstoffen als Candarel, ben ik geen voorstander van. Ik vind het maar een chemisch zooitje....
Suc6!
-
Bij mij werkt het wel met de graanstropen, maar dat is per geval weer verschillend, sommige kunnen ook weer niet tegen fructose of honing. Check dus als je iets suikervrij's voor iemand maakt, welke zoetmakers deze persoon wel mag hebben. Stevia heb ik ook wel eens gebruikt, ik heb hier een flesje met extract, en heb ook zelf plantjes gegroeid. Wil je met de blaadjes iets zoeten, dan moet je je halve plant rooien. De druppels zijn zeer geconcentreerd en er is ergens een suiker/stevia vervangingstabel op internet, ik zal er nog eens naar zoeken.... Ik vind het zelf overigens helemaal niet lekker als zoet middel, er zit een vreemd smaakje aan wat ik niet thuis kan brengen. Maar als je iets moet zoeten wat van zichzelf al een sterke smaak heeft, dan is het geen probleem (en als je het smaakje van Stevia lekker vindt ook niet!)