Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Helena op 25 februari 2003, 13:33:31

Titel: Pastinaak
Bericht door: Helena op 25 februari 2003, 13:33:31
Hoi allemaal,

Ik heb zojuist mijn groentetas van Odin opgehaald en er zat o.a. pastinaak in.  ???

Ik heb werkelijk geen idee hoe ik dit moet gaan klaarmaken. Wie heeft er voor mij een smaakvol, liefst pittig recept hiermee?

Bedankt vast voor de moeite!!   :thumbsup:

Groetjes
Helena
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: bart op 25 februari 2003, 13:50:43
Uit De Vegetarische Keuken (http://www.vegatopia.com/php/phpBB/viewtopic.php?topic=1215&forum=13&2)Pastinaak-kastanjekroketten. Als je ze rond maakt zijn het pastinaak-kastanje-bitterballen.

5 ons pastinaak in stukjes.
125 gram schoongemaakte kastanjes (of kant-en klare kastanjepuree).
Kook dat samen tot prut, doe er een gebakken teentje knoflook, zout, peper en een el verse koreander bij. Draai er balletjes van en paneer die.


Ook lekker in stamppot.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Helena op 25 februari 2003, 14:09:52
Wow, bedankt, wat een combinatie. Deze ga ik zeker uitproberen! Bedankt!

Helena :hungry:
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 februari 2003, 14:20:31
Pastinaak is in het Engels parsnip... even op Food and Wine (http://www.foodandwine.com/search/Recipe_Search_Results.cfm?sb) gezocht, daar staan o.a. wortel-pastinaaksoep en parsnip custard/pudding (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=4567)! (Carmen! Weer zo'n vreemde pudding!! ;))

Delia Smith (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/parsnipwithamustarda_67182.shtml) frutselt er ook wel eens mee, en hier (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/roastparsnips_65715.shtml) een recept om ze te roosteren.
En nog meer recepten van de BBC (http://www.bbc.co.uk/cgi-bin/search/results.pl?q=parsnip&uri=%2Ffood%2F).




En wat is een parsnip (http://www.bbc.co.uk/food/backtobasics/rootveg.shtml#parsnips) dan wel? :
Another member of the parsley family, the parsnip is a traditional winter vegetable. The cold winter weather is actually partly responsible for the delicious flavour of the parsnip as the cold helps to turn the starches into sugars. The parsnip has been used throughout the centuries since the time of the Roman Empire.

It was extremely popular in the middle ages due to it's high carbohydrate content, sweet flavour and nutritious flesh, the parsnip is high in potassium, calcium and vitamin A. In fact the parsnip was the staple root vegetable until it was ousted by the potato in the 16th century. Parsnips are still widely used, especially in the winter months as roast vegetables as well as in soups and other dishes.




Op Groentewijzer (http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/pastinaak.htm) nog meer recepten, maar dan in het NL :D.




Op Xquis.com (http://www.xquis.com/products/_nl/pastinaak.htm) deze info:

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een wit-gele wortel met een pittige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter van smaak en wat zachter van samenstelling. De pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel. Tegenwoordig is deze groente echter wat in de vergetelheid geraakt.


Aankopen

De pastinaak is een typische wintergroente en kan van oktober tot maart gekocht worden. Ga bij de aankoop steeds na of de wortel er stevig uitziet. Mijd verschrompelde of verdroogde exemplaren. Er mogen ook geen bruine plekken op te zien zijn.


Bewaren

Pastinaken kan men het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren.


Bereiding

Voor gebruik worden de uiteinden afgesneden. Desgewenst kan de pastinaak geschild worden. Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkostsalades verwerkt worden. Pastinaak is gebakken ook erg lekker. Voor u pastinaak bakt, kookt u ze best even voor. Pastinaak heeft een zoete smaak die u gemakkelijk kan combineren met andere wortelsoorten. De harde kern verwijdert u best.


Gezondheid

Pastinaak is rijk aan mineralen en is erg geschikt voor diabetici. Ze bevatten veel koolhydraten. Pastinaken gaan maagkramp tegen en hebben een vochtafdrijvende werking.

 Voedingswaarde per 100 g
 Energie  64 kcal  
 Voedingsvezels   4 g
 Koolhydraten   19 g
 Eiwit   1,3 g
 






Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Helena op 25 februari 2003, 14:33:40
Harstikke bedankt, hier kan ik wel een pastinaakje of wat mee wegwerken.
Dat vind ik toch het fijne van dit forum, als je iets wilt weten, heb je ook heel snel antwoord. Bedankt daarvoor!

(Ik voel me al bijna zo thuis, dat ik me straks nog spontaan ga voorstellen, hihi  ;) )

Helena
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Hizikigrrrl op 25 februari 2003, 15:49:24
Pastinaak recepten van de Nederlandse Vegetariersbond (http://www.vegetariers.nl/):

Pastinaak-mosterdsoep
1 pastinaak * 1 ui * 1 teentje knoflook * olijfolie * 1 ltr bouillon * 3 el mosterd * 1 busje slagroom (of sojaroom) * zout * 2 el peterselie
Snij de pastinaak in blokjes en de ui in ringen. Fruit de uienringen met geperste knoflook in olie. Bouillon en blokjes pastinaak erbij en gaar koken. Meng de mosterd door de room en giet het bij de soep. Warm goed door (niet meer laten koken!). Maak op smaak met zout en strooi er fijngehakte peterselie over.

Salade macedoine
4 worteltjes * 1 pastinaak * 2 aardappelen * 1 kop doperwtjes * 2 el peterselie * 3 el kwark & 3 el mayonaise (of 6 el sojanaise) * 1 tl citroensap * peper & zout
Snij wortel, raap en aardappel in kleine blokjes (1/2 cm). Blancheer de verschillende blokjes en erwtjes afzonderlijk 'beetgaar', spoel koud af en schep ze met fijngesneden peterselie door elkaar. Meng kwark, mayonaise en citroensap en roer het door de groenten. Maak op smaak met peper en zout.

Pastinaak-wortel-puree
500 gr pastinaak * 250 gr wortel * zure room & olijfolie * nootmuskaat
Snij pastinaak en wortel in grove stukken. Kook ze met een snufje zout gaar en kook op hoog vuur al roerend het vocht zoveel mogelijk in. Pureer met zure room en een scheutje olijfolie. Draai versgeraspte nootmuskaat erover.
¥ je kan ook 'driesterren-puree' maken van aardappels en knolselderij of van wortel en pompoen.

Frieten
aardappelen/kliswortel/pastinaak/selderieknol * frituurvet & (kruiden)-zout.
Friet maak je niet alleen van aardappels. Ook kliswortel, pastinaak en selderieknol 'leveren' lekkere frieten. Boen of schil de knollen. Snij ze in stevige strips en spoel ze af onder ruim water (zo raak je het overtollig zetmeel kwijt). Rol ze in een theedoek en dep ze droog. Bak de frieten twee keer (de eerste keer ongeveer 5 min. op 160', de tweede keer voor een goudbruin kostje op 180'). Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze licht met zout.

Spaanse hutspot
2 winterwortels * 2 uien * 1 pastinaak * boter * 1 kop water * zout * 1 pot witte bonen * zwarte peper
Snij de uien in dikke manen, de wortel en pastinaak in grove stukken. Fruit de ui in de boter en leg de wortel en pastinaak bovenop. Niet roeren, water en snufje zout erop en aan de kook brengen. Als alles gaar is, de zaak luchtig door elkaar stampen, bonen erdoor en nog even doorwarmen. Draai er aan tafel naar smaak zwarte peper over. Eet met mosterdsaus.




Pastinaakrecepten van EVA (http://www.vegetarisme.be/php/zoekrecept1.html?menu=new&s=5&ss=1&sss=0&page=1&words=pastinaak), zoals bv. deze Groentecouscous:

Voor 5 personen

2 kleine uien
3 el olijfolie
1 tl kurkuma
0.5 tl chilipoeder
2 tl geraspte, verse gemberwortel
1 pijpje kaneel
2 wortels (in dikke plakken)
2 pastinaken (in dikke plakken)
4 dl groentenbouillon
300 g pompoen (in blokjes)
250 g bloemkool (in roosjes)
1 courgette (in dikke plakken)
425 g kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
paar saffraandraadjes
2 el gehakte, verse koriander
2 el gehakte, verse snijpeterselie
225 g couscous
2.5 dl kokend water
25 g boter


Bereidingswijze:
Snijd de uien in dunne ringen. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Voeg de uien toe en fruit ze in 3 minuten glazig; af en toe roeren.
Voeg kurkuma, chilipoeder en gember toe. Bak al roerend nog 1 minuut.
Voeg het pijpje knaeel, de wortel, pastinaak en bouillon toe. Breng het mengsel afgedekt aan de kook. Zet het vuur laag en laat de groenten in ca. 5 minuten bijna gaar koken.
Voeg pompoen, bloemkool en courgette toe en laat alles nog 10 minuten zacht koken. Roer kikkererwten, saffraan, koriander en peterselie erdoor. Laat het mengsel 5 minuten zonder deksel zacht koken. Verwijder het pijpje kaneel.
Doe de couscous in een kom en voeg kokend water toe. Laat hem 2 minuten staan.
Voeg de rest van de olie en boter toe en werk die erdoor met een vork. Leg een bedje couscous op elk bord en schep daar wat groentemengsel op.

Tip: de groenten kunnen een dag van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard. Couscous kan het beste vlak voor het opdienen worden bereid.



Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Selly op 25 februari 2003, 17:01:02
Met kerst heb ik lekkere pastinaken met een recept van Delia Smith gemaakt:

oven voorverwarmen op 190 graden
pastinaken en stukjes snijden en kort koken zodat ze beetgaar zijn
mengseltje maken van olie, scherpe mosterd en ahornsiroop/honing, mengseltje moet zowel scherp als zoet smaken
pastinaken afgieten en in ovenschotel doen
mostersmengseltje erover heen doen
20 minuten in oven

Lekker!!

Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Nick op 26 februari 2003, 10:49:43
Ik vind het vooral leuk als de recepten ook echt al eens gemaakt/gesmaakt werden. Bedankt, Selly!
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Carmen San Diego op 27 februari 2003, 13:11:44
waar kopen jullie pastinaken? mijn moeder zoekt ze al eeuwen maar ze zijn nergens verkrijgbaar...
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: bart op 27 februari 2003, 13:20:49
Je woont toch in Utrecht?
De biologische winkel in de Biltstraat heeft ze vaak, en op de boerenmarkt (vrijdag op de Vredenburg) kun je ze ook wel vinden.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Helena op 27 februari 2003, 15:33:19
Ook De Natuurwinkel heeft ze regelmatig in het assortiment.

Oh ja Bart, ik heb zojuis een pot kastanjepuree aangeschaft, ik ga morgen aan de slag met de kroketten. Je hoort wel of ze lekker waren.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: mirte op 28 februari 2003, 15:31:23
mmmmm, pastinaak....  
Echt superlekker. Gebruik het overal in plaats van wortel. Het heeft dezelfde structuur en de smaak heeft er ook wel wat van maar het is lekkerder!
Waar zouden we zijn zonder de natuurvoedingswinkel...
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Carmen San Diego op 08 maart 2003, 17:18:02
Je woont toch in Utrecht?
De biologische winkel in de Biltstraat heeft ze vaak, en op de boerenmarkt (vrijdag op de Vredenburg) kun je ze ook wel vinden.

nee ik woon bij Rotterdam. Kom wel geregeld in Utrecht. Weet je misschien ook iets in R'dam?
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: ilse_ op 08 maart 2003, 18:34:02
Ook De Natuurwinkel heeft ze regelmatig in het assortiment.

Oh ja Bart, ik heb zojuis een pot kastanjepuree aangeschaft, ik ga morgen aan de slag met de kroketten. Je hoort wel of ze lekker waren.


En? was het lekker, ik heb namelijk met dezelfde bedoeling vorige jaar (!) ook een blikje kastanjepuree gekocht( 5 euro  ::)) en ik wil ze ook graag maken  :)
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Artemis op 08 maart 2003, 19:19:47
nee ik woon bij Rotterdam. Weet je misschien ook iets in R'dam?

In Rotterdam is toch een hele ecologisch winkelcentrum?
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Artemis op 08 maart 2003, 19:24:02
Er is iig een Gimsel

Gimsel
Mariniersweg 9
3011 NB Rotterdam
Telefoon: 010-4047342
Fax: 010-2409555
Franchisenemer: de heer J. van der Sande en
de heer F. Saat

Betalingsmogelijkheden:
U kunt betalen met Pinpas en/of Chipper.
 
     
Onze openingstijden:
Maandag/ Vrijdag: 8.00 tot 20.00 uur
Zaterdag: 8.00 tot 18.00 uur

Bijzonderheden:
Onze winkel werkt met de moderne scankassa.
Alle moderne faciliteiten aanwezig breed
assortiment EKO-levensmiddelen, alle natuur-
voedingsspecialiteiten en de gehele dag vers
brood uit eigen bakkerij inclusief eigen bakkerij
en groentensnijkeuken. Natuurdrogisterij,
homeopathie Advies, informatie en (kook)
cursussen Bio-cafe/lunchroom Gimsel
Rotterdam is onderdeel van de Groene
Passage, de grootste natuurvoedings-
supermarkt  van Europa.
 
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Carmen San Diego op 21 maart 2003, 11:03:07
nee ik woon bij Rotterdam. Weet je misschien ook iets in R'dam?

In Rotterdam is toch een hele ecologisch winkelcentrum?

weet je meer dan ik *grinnik*

Volgens mij is Rotterdam meer de stad van bram ladage, kebab, shoarma en halalproducten.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 21 maart 2003, 11:22:01
nee ik woon bij Rotterdam. Weet je misschien ook iets in R'dam?

In Rotterdam is toch een hele ecologisch winkelcentrum?

weet je meer dan ik *grinnik*

Volgens mij is Rotterdam meer de stad van bram ladage, kebab, shoarma en halalproducten.
De Groene Passage denk ik? Je hoeft niet eens zo ver te zoeken. Je kan het gewoon hier (http://www.vegatopia.com/restaurantgids/rotterdam_degroenepassage.html) vinden.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Viz op 08 december 2004, 15:24:16
Ik wil vanavond, als ik daar nog de puf voor heb tenminste na een lange archief en collegedag... :/  de prei-pastinaaksoep gaan maken. Weet iemand hoelang pastinaak ind e soep moet koken en is het nodig er hierna met een staafmixer doorheen tegaan, of vallen de blokjes pastinaak zo wel uit elkaar (of evt met een stamper voor een wat grovere soep)

Groetjes en bedankt, Isa
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Selly op 08 december 2004, 16:41:50
Weet iemand hoelang pastinaak ind e soep moet koken
Om het goed pureerbaar te laten zijn toch wel een minuut of 25/30. De pastinaak is dan heel erg gaar en voor soep is dat dus goed.

Citaat
en is het nodig er hierna met een staafmixer doorheen tegaan,

ja

Citaat
of vallen de blokjes pastinaak zo wel uit elkaar

nee
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Viz op 08 december 2004, 22:20:50
Gezien ik pas om 2100 doodmoe thuiskwam wordt het morgen...
Maar bedankt voor de tips :)
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: ponx op 11 december 2004, 11:01:26
ik heb ook nog een lekker recept voor pastinaak-spinaziegratin!

2 grote pastinaken, in 15 tot 20 cm lange reepjes, in 3 a 4 min gaar stomen. 500 gr spinazie wassen en fijn hakken.
1 ui en 1 teentje knof fijn hakken. dit fruiten en dan spinazie toevoegen en gaar laten worden. zout en peper erbij.
125 ml room, 2 dl kwark, 1 ei, 100 gr pittige geraspte kaas doorelkaar mengen.
om en om spinazie en pastinaakreepjes in een ovenschaal doen daaroverheen het kaasmengsel. en dan een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 :hungry:
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Viz op 11 december 2004, 11:04:48
Mijn pastinaak-preisoep die ik gisteren gemaakt had was erg lekker geworden! :)
En er is nog over voor vandaag :D
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Mysteriaaa op 20 oktober 2006, 13:42:58
ik schil ze, doe ze in aluminium folie, in het oven bakken voor een halve uur à 180C, en dan maak ik een stampot met een beetje biologische boter.

mmMMmm ;)

'nique
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Natura op 05 november 2009, 20:37:07
ik heb ook nog een lekker recept voor pastinaak-spinaziegratin!

2 grote pastinaken, in 15 tot 20 cm lange reepjes, in 3 a 4 min gaar stomen. 500 gr spinazie wassen en fijn hakken.
1 ui en 1 teentje knof fijn hakken. dit fruiten en dan spinazie toevoegen en gaar laten worden. zout en peper erbij.
125 ml room, 2 dl kwark, 1 ei, 100 gr pittige geraspte kaas doorelkaar mengen.
om en om spinazie en pastinaakreepjes in een ovenschaal doen daaroverheen het kaasmengsel. en dan een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 :hungry:
Via google m'n eigen receptje teruggevonden! :D Handig hoor.
Zijn er ondertussen nog andere, nieuwe, lekkere pastinaak-recepten ontdekt?
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Annemieke op 06 november 2009, 15:29:05
http://www.annemieke.net/RozeMarijn/pastinaak-tarte-tatin/
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: brenda_lelie op 06 november 2009, 15:34:15
http://www.annemieke.net/RozeMarijn/pastinaak-tarte-tatin/

Dat is echt een superlekker (en heel makkelijk) recept!
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Natura op 06 november 2009, 23:21:11
Oeh, dat ga ik eens proberen. Die pittige geroosterde pastinaken van Selly / Delia zijn ook heel lekker.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Laurita_27 op 10 november 2009, 17:22:59
Ik las dit recept (http://www.bbcgoodfood.com/recipes/12983/catherine-marshalls-parsnip-and-maple-syrup-cake), voor pastinaak verwerkt in een cake, in de BBC Good Food.
Lijkt me heel bijzonder, ga het ook echt nog eens een keer maken!
Tis weer eens iets anders dan hartig.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Lona op 11 november 2009, 10:17:13
Ik maak er meestal puree van en dan paddestoelen gecarameliseerd erop. Lekker! Waar kopen jullie ze trouwens, want ik heb ze nog nooit in de supermarkt gezien (had ze vorig jaar in groentepakket, maar die heb ik nu niet meer).

Heb ook paar maand terug soep ervan gehad, maar werd die dag heel erg ziek, dus nu eet ik dat nooit meer (geen oorzaak-gevolg, maar ja, je associeerd dat er toch mee).
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: blingda op 22 november 2009, 14:39:54
er staat in het nieuwe kookboek van Lisette Kreischer 'Ecofabulous' een heerlijk recept voor een pastinaak-wortelsalade,
echt een aanrader!
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: ilja op 30 januari 2010, 06:11:22
Die is inderdaad erg lekker! Uit de Dikke Vegetarier heb ik ook een geweldig recept geprobeerd:
romige pastinaakgratin met vanille (krokant laagje met geroosterde hazelnoten)  :hungry:
Echt heerlijk en bijzonder
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Carmen San Diego op 01 februari 2010, 12:38:46
Ik maak er meestal puree van en dan paddestoelen gecarameliseerd erop. Lekker! Waar kopen jullie ze trouwens, want ik heb ze nog nooit in de supermarkt gezien (had ze vorig jaar in groentepakket, maar die heb ik nu niet meer).

Heb ook paar maand terug soep ervan gehad, maar werd die dag heel erg ziek, dus nu eet ik dat nooit meer (geen oorzaak-gevolg, maar ja, je associeerd dat er toch mee).
Bas van der Heijden/Dirk vd Broek heeft ze.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: fem fatale op 01 februari 2010, 13:40:33
AH heeft ze op het moment ook. Of vanaf de kerst tot vorige week iig, heb deze week nog niet gekeken.
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Carmen San Diego op 01 februari 2010, 15:41:47
Mijne niet hoor. Hier mag je al blij zijn als ze de standaarddingen een keer op voorraad hebben :') Maar Bas/Dirk heeft ze gewoon vast in het assortiment in ieder geval. Twee flinke wortels voor 1,99
Titel: Pastinaak in groente tas
Bericht door: Uniflame op 01 oktober 2011, 22:16:26
Ik wil eigenlijk heel graag een groente tas gaan uitproberen maar iets belemmert me om dit daadwerkelijk te doen, namelijk de Pastinaak. Ik kom hem heel vaak tegen in een groente tas en dan hoef ik hem al niet meer. Ik vind het namelijk zonde om eten weg te gooien. Ik heb hem 1 keer geprobeerd klaar te maken omdat ik nieuwsgierig was, maar dat was een ramp... hij rook erg sterk en de smaak was echt vies. Mijn vraag is dus hebben jullie tips hoe ik deze groente kan bereiden zonder die echte Pastinaak smaak te hoeven proeven, dus hoe maskeer ik de aanwezigheid?

Dit geldt voor mij ook voor bittere groenten zoals witlof bijvoorbeeld. Dus op dat gebied kan ik ook tips gebruiken. Ik wil namelijk toch graag me aan een groente tas kunnen gaan wagen, al is het maar omdat ik dan bewuster eet en met het seizoen mee en dat ik creatief om kan gaan met wat ik krijg. Vooral de proef tas die je per week kunt bestellen, zou op zich een goed idee zijn voor me. Zodat ik kan afwisselen.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: fem fatale op 01 oktober 2011, 22:29:49
Had je wel een goede pastinaak? Zo sterk ruikt ie toch niet en de smaak is een beetje zoet-nodig.

Ik vind Annemiekes pastinaaktaart superlekker
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: fem fatale op 01 oktober 2011, 22:30:40
Maar ik vind pastinaak dus lekker. Moet alleen nog eens proberen of ie zonder kaas ook zo lekker is.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Selly op 01 oktober 2011, 22:31:21
Hij hoort wortelig van smaak te zijn en ook wat weeig.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: koekje op 01 oktober 2011, 22:57:11
Ik heb nog nooit pastinaak gegeten  :-[ , dus daar kan ik je niet bij helpen.
Witlof wel. Ik hou overigens ook niet van bitter. Uit de oven krijg ik dat ook niet weg, vanwege allerlei trauma's (tot snot in een ovenschaal met vieze ham erop en te doorbakken kaas en dan die extreem bittere smaak ook nog, brrrrr). Ik maak van witlof meestal sla en dat vind ik wel erg lekker. Kolfje door de helft snijden en dan de kern eruit met het mes. De halve kolf dan in smalle ringetjes. Aanmaken met dressing op basis van yoghurt of mayonaise (of alle2) of vinaigrette. Opleuken met handje gehakte peterselie, grof gehakte walnoten/pecannoten, geroosterde pitjes, appeltje (elstar is leuk) in kleine blokjes, augurkje, gekookte doperwtjes, tuinkers, overgebleven slahartje uit de groentela in reepjes, gekookt eitje in stukjes, lente-uitje in ragfijne ringetjes, etc. Ik ben normaal ook niet van van fruit in mn hartige voer, maar een klein fris appeltje in de witlof vind ik wel lekker.
Neem voor witlof altijd niet te grote ranke kolfjes. Ze mogen wel een gele bovenkant hebben, maar zeker niet groen.
Losse witlofbladeren kan je ook leuk gebruiken als eetbaar schoteltje voor hapjes of amuses.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Aiko op 01 oktober 2011, 23:23:04
Pastinaak is zo'n witte wortel (als het ware), toch?
Dat is inderdaad wel een uitdaging om die niet te hoeven proeven. Kleine beetje per keer in de soep helpt wel. Ik blok al mijn groenten altijd, maar ik denk dat als je het pureert en mengt met heel veel andere (lekkere) groenten, het niet meer zal opvallen.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 01 oktober 2011, 23:50:33

Pastinaak, daar zit toch echt een vrij neutrale smaak aan vind ik. Geen smaak waarvan je zegt: hoe kan ik dat nou eens overstemmen, zeker niet als je wel gewone wortels eet.
Hier werk ik ze zo eens per jaar gehoningroosterd naar binnen, dat is bij onze vrienden een onwrikbaar onderdeel van het kerstmenu.
Maar ik moet toegeven dat pastinaak ook mijn favoriete voer niet is. Ik ben geneigd er hutspot mee te maken, waarin ik de helft van de winterwortel door pastinaak vervang.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Amarillo op 01 oktober 2011, 23:59:04
Hóe heb je die ene keer dan je pastinaak geprobeerd te bereiden, Uniflame?

Toen ik uit Engeland terugkwam was ik zo enthousiast over de pastinaak dat ik die thuis ook wel op tafel wilde zetten. Was m'n zus boodschappen wezen doen bij de supermarkt... toen hadden we dus een rettich.
Leerpuntje: een rettich net zo bereiden als pastinaak-uit-de-oven? Niet doen. :-X
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Aiko op 02 oktober 2011, 00:06:58
Oh, wat doet 'ie dan? Exploderen tot gruis, zoals een onbesneden kastanje dat ook doet?
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Amarillo op 02 oktober 2011, 00:25:38
Neuh, dat niet, maar het was nogal vies. Ik mocht hierna nooit meer pastinaak maken voor de hele familie. Ondanks dat ik dat dus nog nooit had gedaan.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: fem fatale op 02 oktober 2011, 00:32:30
Pastinaak is zo'n witte wortel (als het ware), toch?

Zijn schilletje is lichtbruin.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Wombat op 02 oktober 2011, 07:35:32
Gewoon door de hutspot. Daar hoorde hij, voordat we hier de aardappel hadden, ook in.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Bast op 02 oktober 2011, 08:37:29
Laatst pastinaak beetje geschrapt en met wat olie, peper en zout in alufolie in de oven gedaan. Net iets te lang, leverde een bijna banaanachtig iets op.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Selly op 02 oktober 2011, 11:21:05
In de oven met wat honing of ahornsiroop en olijfolie en tijm is ook lekker.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: greet op 02 oktober 2011, 13:20:25
Pastinaak ken ik niet, maar witloof ben ik dol op. Mijn vriendje echter niet...
Behalve naar het recept van zijn mama, rauw met eronder een beetje ketchup, mayo en fijngesneden appeltjes. Erg zoet wordt het dan.

En het bitterste is de kern, dus als je die eraf snijd is het ergste weg.

En de witloof op voorhand eventjes spoelen met warm water is een truucje van mijn grootmoeder dat ik nooit gebruik, want ik ben echt gek op de bitterheid, hoe bitterder hoe beter. Doet mij denken aan mijn favoriete gerecht van op kot van enkele jaren geleden: Lekker veel olie met veel look, bakken tot de look echt bitter is (eventueel met wat quorn erbij) en dan spaghettie erdoor, en rauw witloof. Hmmm, wordt je dorstig van.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Annemieke op 02 oktober 2011, 13:29:13
Probeer dit eens. http://www.annemieke.net/RozeMarijn/pastinaak-tarte-tatin/
Titel: Re:Pastinaak
Bericht door: Hizikigrrrl op 02 oktober 2011, 13:34:58
(modbericht: ik heb deze draad gemerged met de al bestaande pastinaakdraad)
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Uniflame op 03 oktober 2011, 12:16:15
Hóe heb je die ene keer dan je pastinaak geprobeerd te bereiden, Uniflame?

Toen ik uit Engeland terugkwam was ik zo enthousiast over de pastinaak dat ik die thuis ook wel op tafel wilde zetten. Was m'n zus boodschappen wezen doen bij de supermarkt... toen hadden we dus een rettich.
Leerpuntje: een rettich net zo bereiden als pastinaak-uit-de-oven? Niet doen. :-X

Ja dat dus.... uit de oven met andere groenten. Toen ik het voorkookte stonk de keuken echt enorm. Maar ik geloof niet dat ik een rettich had...

Pastinaak ken ik niet, maar witloof ben ik dol op. Mijn vriendje echter niet...
Behalve naar het recept van zijn mama, rauw met eronder een beetje ketchup, mayo en fijngesneden appeltjes. Erg zoet wordt het dan.

En het bitterste is de kern, dus als je die eraf snijd is het ergste weg.


Dit klinkt wel goed! Een lekkere zoete witlof dat wil ik wel eens proberen te maken.
Titel: Re:Pastinaak in groente tas
Bericht door: Selly op 03 oktober 2011, 12:35:21

Dit klinkt wel goed! Een lekkere zoete witlof dat wil ik wel eens proberen te maken.

Roerbakken met wat gembersaus en sojasaus kan ook. Of daarmee met ei in de oven.