Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 08 februari 2003, 15:00:11
-
Op http://www.soymilkmaker.com/ kwam ik een apparaat tegen waarmee je zelf soyamelk kan maken. Ook wordt er een tofu-box verkocht.
Nu vroeg ik me af of er hier mensen waren die zelf hun tofu etc. maken. Is het echt zoveel beter dan de voorverpakte tofu?
-
Ik heb stage gelopen bij de tofu-fabriek (waar ze de sofine-tofu maken). Ik geef toe, het is al weer zo'n jaar of 10 geleden. Wat ik daar gezien heb zou voor mij absoluut geen reden zijn om zelf tofu te gaan maken; tofu maken gaat volgens een heel eenvoudig recept en er gaan geen foute ingredienten in. Er wordt gewoon netjes gewerkt.
En voor zover ik weet wordt tegenwoordig alle tofu daar van biologische soja gemaakt; dat was toen nog niet zo maar ik denk dat het te ingewikkeld was om de tofu voor de andere merken (morgenster o.a.) van biologische soja te maken en de supermarkt-tofu niet. Bij wat er nu in de supermarkt ligt staat erop dat het biologisch is.
-
Dank je voor je antwoord, Kim!
Het gaat mij overigens om de smaak. De smaak van verse tofu schijnt veel beter te zijn.
-
hallo Machteld,
Op deze site (http://www.soya.be/nl/index.php) staat een recept (http://www.soya.be/nl/soya.php?menu1=foods&menu2=tofu&menu3=own) om zelf tofu te maken. Misschien moet je het maar een keer proberen? ;)
-
ah, dank je voor het adres. Hoeveel gram tofu krijg je eigenlijk van 2 liter sojamelk? En waar haal je 'natuurlijke calciumsulfaat'?
-
Bij het recept staat dat het voor 400 g tofu is. Waar je die 'natuurlijke calciumsulfaat' kan kopen weet ik niet. Misschien kan je je vraag eens stellen op het forum van die site? :-\
-
Bij het recept staat dat het voor 400 g tofu is.
sorry, niet goed gekeken.... ;D
En weet iemand of je ook verrijkte sojamelk kan gebruiken?
-
Bij het recept staat dat het voor 400 g tofu is.
sorry, niet goed gekeken.... ;D
En weet iemand of je ook verrijkte sojamelk kan gebruiken?
met extra kalk bedoel je? is niet nodig als je calciumsulfaat gebruikt om de sojamelk te stremmen, dat zorgt er al voor dat er veel calcium in de sojamelk komt. wat betreft vitaminen weet ik het niet. misschien dat die niet meestremmen en gewoon in de vloeistof blijven zitten.
-
2liter melk
bedoel je soms niet water? als je sojamelk van koemelk gaat maken, heeft het volgens mij ook niet veel zin. ???
-
Hier (http://www.ullrykka.de/rezepte/drinks/drinks.html) vind je trouwens nog meer recepten voor veganistische melkvervangers.
-
moet het niet 2 liter water zijn ipv melk?
-
Klopt het recept nu wel of niet? ???
-
Ik heb t toevallig een paar dagen geleden gemaakt. T smaakt wel wat vreemd.
Ik ben er nu yoghurt van aan t maken... Moet nog zien of dat werkt. ;D
-
T smaakt wel wat vreemd.
Vreemd als in 'het is echt niet te drinken' of vreemd als in 'niet zoals die uit de winkel'? ;D
-
In de Sun Wah in Antwerpen kan je verse sojamelk kopen aan 2 euro per liter. Heeft iemand dat al eens geproefd?
-
Vreemd als in 'het is echt niet te drinken' of vreemd als in 'niet zoals die uit de winkel'? ;D
Het is op zich wel te drinken... Maar ik kan t niet helpen om bij iedere slok een vies gezicht te trekken. :pukey:
Maar misschien als ik oefen en er bijv de volgende keer :-\ vanille door gooi t beter gaat.
-
Het is op zich wel te drinken... Maar ik kan t niet helpen om bij iedere slok een vies gezicht te trekken. :pukey:
klinkt alsof het goed gelukt is ;)
-
ehm, de bonen na het weken ontvellen kan de melk wel een wat betere smaak geven, maar is een vreselijk karwei...
-
Hoe lang is het eigenlijk houdbaar?
-
Terwijl ik nu sojamelk aan het maken ben, merk ik dat het minder geconcentreerd is dan kant-en-klare soy.
Kan ik het nog wat geconcentreerder maken?
Ook merk ik dat de vanille niet zo goed oplost.
Misschien kan ik beide problemen oplossen door opnieuw koken, maar ik weet niet of dit ten goede komt van de sojamelk, de smaak of de houdbaarheid. Iemand?
-
Aan de smaak van sojamelk valt weinig meer te verpesten, lijkt mij :)
De houdbaarheid gaat er natuurlijk alleen maar op vooruit als je het nogmaals kookt. Hoe lang het uiteindelijk houdbaar zal zijn? Geen idee. Een vitaminetabletje erin verkruimelen zou het nog langer houdbaar moeten maken, denk ik.
Of je bindt alles met gelatine of een eierdooier (hahaha I'm so damn funny)
-
ehm, de bonen na het weken ontvellen kan de melk wel een wat betere smaak geven, maar is een vreselijk karwei...
Waarom begin je aan al dat geklieder als één liter bio sojamelk niet veel meer dan 1 Euro kost?
-
Is het nu met melk of met water?
Met melk lijkt me redelijk stom.
-
Waarom begin je aan al dat geklieder als één liter bio sojamelk niet veel meer dan 1 Euro kost?
Het scheelt onder andere een hoop verpakkingsmateriaal.
Ik heb hier nog steeds geen sojamelk in fles gevonden.
Als iemand toevallig weet waar je dat kan kopen in Wageningen, hoef ik nooit meer te kliederen ;D
-
Het scheelt onder andere een hoop verpakkingsmateriaal.
Ik heb hier nog steeds geen sojamelk in fles gevonden.
glas is niet per sè milieuvriendelijker dan een pak. recycling en/of schoonmaak en grotere transportkosten (omdat glas zwaarder is) zijn ook allemaal milieubelastend en komen niet voor bij sojamelk-uit-pak...
-
Maar met pak heb je weer dat er plastic in zit en allerlei andere troep, dat er dus dingen weggegooid gaan worden.
Maar eigenlijk komt het er dus op neer dat je het beste zelf kunt maken...
Het is trouwens erg goed gelukt. Ik zit alleen met een hele berg sojamelk, want ik had veeeel teveel sojabonen gekookt ;D
De vanille lostte beter op door het te koken. Moet het alleen nog wat aanzoeten. (k heb hier geen suiker in huis, dan maar bij de buurvrouw aankloppen?) ;D
-
bedoel je soms niet water? als je sojamelk van koemelk gaat maken, heeft het volgens mij ook niet veel zin.
moet het niet 2 liter water zijn ipv melk?
Klopt het recept nu wel of niet?
Is het nu met melk of met water?
= quote-plakwerk
-
Terwijl ik nu sojamelk aan het maken ben, merk ik dat het minder geconcentreerd is dan kant-en-klare soy.
Je kan de sojamelk geconcentreerder maken door meer sojabonen te gebruiken. Of misschien heb je niet lang genoeg gemixt. Het mixen met een staafmixer duurt toch wel 2-3 min. Als je het bezinksel tussen je vingers knijpt moet het zacht aanvoelen, niet te korrelig.
Verder kan je de melk wat romiger maken door samen met de geweekte sojabonen een handvol ongeroosterde cashewnoten te mixen.
Waarom begin je aan al dat geklieder als één liter bio sojamelk niet veel meer dan 1 Euro kost?
En 0.20 Euro als je het zelf maakt. En daarbij krijg je nog eens gratis okara (sojagrit) dat je kan gebruiken in andere recepten.
-
Wie heeft er ervaring in het gebruik van een machine om soyamelk te maken. Omdat we geen koemelk meer drinken gebruiken we veel soyamelk. Via een belgisch forum kwam ik op het spoor van een machine SoyLove die in Duitsland wordt verkocht. Deze kost €149. Voordat we tot zo'n aanschaf overgaan zou ik graag wat ervaringen van anderen willen weten.
Alvast bedankt voor jullie reacties.
-
Is dat dezelfde als deze: http://www.soywonder.com/index.html ?
Ik heb er overigens geen ervaring mee.
Ah, hihi, ik wist dat er al een thread over was, nog een die ik zelf gestart heb ook! Effe mergen...
-
http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=83712&item=7145811175&rd=1&ssPageName=WDVW
€ 135,- excl. verzending.
-
Is zo'n soja/noten/graanmelker echt nodig om makkelijk sojamelk te maken? Wat doen die apparaten specifiek dat een centrifuge of een ander keukenapparaat bvb. niet doen?
-
Nog zo'n sojamelker, iets dichter bij huis dan Duitsland, maar nog veel duurder (250€) :
http://www.antenna.nl/~natmolen/NM/nl/dept_40.html#item_149
-
Heeft er iemand al eens geprobeerd om melk van andere bonen te maken dan soja? kikkererwtenmelk? linzenmelk? mungboonmelk?
Vraag me af waarom zoiets nog niet bestaat...
-
::) Misschien is daar wel een heel goede reden voor ;)
-
Intussen nog geen ervaringen met sojamelk makers, of doen jullie het zelf met een blender ofzo?
Ik overweeg deze (http://www.brouwland.com/egoracatalog/shop_product.asp?id=3320&cat=&new=&promo=&nxt=&ext=1&desc=soja&prv=&count=1)
aan te kopen, is van het obscure merk lactoferm.
Nog niemand ervaring met deze?
-
Dat ziet er interessant uit. Ik hoor ook graag ervaringen...!!
-
Hier is meer info en vergelijking van verschillende sojamelkmachines:
www.soya.be/soy-milk-maker.php (http://www.soya.be/soy-milk-maker.php)
-
Ik heb die van brouwland intussen gekocht, het gaat om een kloon van de sojaquick, genaamd (niet lachen) soja queen miko. Eerste ervaringen niet slecht, de rijstmelk vond ik zeer goed. Morgen haver en maismelk eens testen.
-
En hoe zijn die bevallen?
Ik zie mijzelf ook wel in een wat verdere toekomst zo'n melkmaker kopen.
De pulp van de sojabonen, wordt daar bij industrieel vervaardigde sojamelk normaliter sojabrokken van gemaakt (wat ik hoop dan zelf te kunnen maken)?
-
En hoe zijn die bevallen?
Ik zie mijzelf ook wel in een wat verdere toekomst zo'n melkmaker kopen.
De pulp van de sojabonen, wordt daar bij industrieel vervaardigde sojamelk normaliter sojabrokken van gemaakt (wat ik hoop dan zelf te kunnen maken)?
De havermelk zeer goed, stukken beter dan die dure 'Oatly' uit de natuurwinkels vind ik. De maismelk sloeg tegen, misschien moest die langer dan een nacht weken.
Sojabrokken zijn ontvet sojameel, geen idee hoe je dat zelf kan maken. Da's eigenlijk een restprodukt van de sojaolie winning denk ik. Tofu kan je er wel gemakkelijk mee maken, je kan nigari of gips als stremmingsmiddel gebruiken.
Voor je zo'n apparaat koopt, moet je er wel rekening mee houden dat sojamelk op zich (voor ons, westerlingen) zeer vies smaakt. Je zal moeten experimenteren met zoet, zout, vanille om er iets drinkbaar van te maken. Ik doe de moeite daar niet meer voor, maar maak er sojamelk kefir van. Sojaprodukten zijn naar 't schijnt gezonder in gefermenteerde vorm (sojasaus, miso, tempeh, natto,...).
Waw, promotie naar 'Bekende op het forum! ! 2 sterren!
-
Gefelicidingesd!
Ja, sojamelk in naturelle vorm is inderdaad nogal... Tja... Tenminste, ik neem aan dat de ongezoete sojamelk uit pak een enigszins vergelijkende smaak heeft als zelfgebrouwen naturelle sojamelk? Ik verwerk de ongezoet sojamelk hoofdzakelijk in de thee, dus dan maakt het mij toch niet (veel) uit of het wel of niet smaakt.
-
Gefelicidingesd!
Ja, sojamelk in naturelle vorm is inderdaad nogal... Tja... Tenminste, ik neem aan dat de ongezoete sojamelk uit pak een enigszins vergelijkende smaak heeft als zelfgebrouwen naturelle sojamelk? Ik verwerk de ongezoet sojamelk hoofdzakelijk in de thee, dus dan maakt het mij toch niet (veel) uit of het wel of niet smaakt.
Erm, zelfs de meest basic sojamelk smaakt beter dan de zelfgemaakte hoor. Probeer misschien eerst de manuele methode met de blender ( http://www.soya.be/how-to-make-soy-milk.php ) eens, om een idee van de smaak te krijgen. Schift die sojamelk trouwens niet in de thee?
-
Neu. Dat gaat allemaal goed.
Morgen is er de biologische markt, ik ga daar de sojabonen halen en zelf eens aankloten om er melk van te maken. Ik heb alleen niet zo'n blenderding...
-
Ai, ze hadden helemaal geen sojabonen. Per april / mei heeft men mij verteld. De verkoopmijnheer vertelde dat ze wachten op de sojabonen uit Brazilië die van veel betere kwaliteit zouden zijn dan de (nu in roulatie zijnde) Chinese sojabonen. Iemand daar wat meer specifieke kennis over / van?
-
Ai, ze hadden helemaal geen sojabonen. Per april / mei heeft men mij verteld. De verkoopmijnheer vertelde dat ze wachten op de sojabonen uit Brazilië die van veel betere kwaliteit zouden zijn dan de (nu in roulatie zijnde) Chinese sojabonen. Iemand daar wat meer specifieke kennis over / van?
Euh, ik dacht dat vooral de gmo veevoeder soja van Brazilie kwam?
Goedkope chinese sb haal ik bij sun wah in Antwerpen (1E/kg), maar nu kan ik per bestelling biologische krijgen via Vajra (ik besten die dan via bioshop) voor 2E/kg. En er zijn nog altijd de 500g zakjes van ekoland bij de natuurwinkels.
-
Neu. Dat gaat allemaal goed.
Morgen is er de biologische markt, ik ga daar de sojabonen halen en zelf eens aankloten om er melk van te maken. Ik heb alleen niet zo'n blenderding...
Misschien dat het met een staafmixer ook wel gaat, of met een keukenrobot. Of doe ze in een stevige zak en rijd er met de auto over :-)
-
In hoeverre spreken de onderstaande opmerkingen elkaar tegen, eigenlijk?
De havermelk zeer goed, stukken beter dan die dure 'Oatly' uit de natuurwinkels vind ik. De maismelk sloeg tegen, misschien moest die langer dan een nacht weken.
Erm, zelfs de meest basic sojamelk smaakt beter dan de zelfgemaakte hoor.
De eerste is zo positief, de twee ietwat negatief.
Goedkope chinese sb haal ik bij sun wah in Antwerpen (1E/kg), maar nu kan ik per bestelling biologische krijgen via Vajra (ik besten die dan via bioshop) voor 2E/kg. En er zijn nog altijd de 500g zakjes van ekoland bij de natuurwinkels.
Op naar de toko en natuurwinkel morgen, dus dan maar.
-
In hoeverre spreken de onderstaande opmerkingen elkaar tegen, eigenlijk?
Euh, de eerste gaat over havermelk, de tweede over sojamelk. ???
De havermelk zeer goed, stukken beter dan die dure 'Oatly' uit de natuurwinkels vind ik. De maismelk sloeg tegen, misschien moest die langer dan een nacht weken.
Erm, zelfs de meest basic sojamelk smaakt beter dan de zelfgemaakte hoor.
De eerste is zo positief, de twee ietwat negatief.
Da's dus omdat de eerste over havermelk gaat, en de tweede over sojamelk.
-
Oh.
En ah.
Vandaag sojabonen gekocht bij de vega toko hiero in Den Haag. Spoedig als ik moed heb ga ik eens kijken of ik er sojamelk van kan knutselen.
-
Gierst & boekweitmelk gaan ook goed trouwens, boekweit was lekker. Volgende testen : Quinoa, Spelt, Amaranth, Kamut & gerst.
-- Update :
Quinoamelk goed.
Amaranthmelk te doen, maar ook weer niets speciaal, ik heb er maar kefir van gemaakt.
-
Mijn vader en moeder hebben bij de kringloopwinkel te Zutphen een sojamelkmaker voor mij aangeschaft. En vanmiddag voor het eerst aan het werk gezet. Op zich ging het goed, zeker niet iets waterigs verkregen. De melk van sojabonen is qua smaak echter maar zozo. Ik heb al even rondgespeurd wat er te doen is aan de smaak. Zout toevoegen bijvoorbeeld, of vanille. Suiker toevoegen hielp slechts ten dele. Andere adviezen, tips en verwijzingen het drinkbaarder te maken zijn erg, erg welkom.
Binnenkort maar eens rijstmelk maken. Nog een speciale rijstsoort daarvoor gebruiken, of kan ik af met de huis, tuin en keukenrijst uit de gemiddelde supermarkt?
-
Ik heb al even rondgespeurd wat er te doen is aan de smaak. Zout toevoegen bijvoorbeeld, of vanille.
O jee! ;)
-
Zout en suiker mag nog volgens mijn boek.
-
Dat eerste wist ik al wel. Romiger is het probleem niet (het is (bij mij) ook totaal niet waterig). Het is meer de smaak van de sojaboon die nogal aanwezig is en best wat onderdrukt mag worden...
-
Grappig, kwam net mijn (http://www.sign2god.com/gezond/zuivelvervangers/sojamaker.jpg) melkmaker tegen op een website. Als iemand de naam van het apparaat weet, toevalligerwijs, vertel gerust (het staat niet op het apparaat zelf).
-
Ah, dank, had die plaatjes niet zo snel zelf met mijn machientje geassocieerd. Nu weet ik dat ik moet beginnen met warmer water. Had koud water geprobeerd, gisteren.
-
Mijn vader en moeder hebben bij de kringloopwinkel te Zutphen een sojamelkmaker voor mij aangeschaft. En vanmiddag voor het eerst aan het werk gezet. Op zich ging het goed, zeker niet iets waterigs verkregen. De melk van sojabonen is qua smaak echter maar zozo. Ik heb al even rondgespeurd wat er te doen is aan de smaak. Zout toevoegen bijvoorbeeld, of vanille. Suiker toevoegen hielp slechts ten dele. Andere adviezen, tips en verwijzingen het drinkbaarder te maken zijn erg, erg welkom.
Binnenkort maar eens rijstmelk maken. Nog een speciale rijstsoort daarvoor gebruiken, of kan ik af met de huis, tuin en keukenrijst uit de gemiddelde supermarkt?
Ik vind de rode rijst de beste voor melk.
Voor smaak wordt het experimenteren. Zoals al eerder gezegd maak ik er kefir van, dan blijft ze ook langer goed. Gersemout of malt schijnt de bonensmaak goed te kunnen onderdrukken, maar dat heb ik nog niet zelf geprobeerd.
-
Ik heb net vandaag sesammelk gemaakt, en na een poging met sojabonen en (gewone) rijst is dit de eerste keer dat ik het een succes mag noemen. Het is drinkbaar (gezoet wat lekkerder) en zeker niet erg waterig. Ik zal er eens pap van proberen te maken.
En van de sesampulp dat ik eraanoverhield heb ik net falafelachtige dingen gemaakt, door de pulp te kneden met wat kikkererwtenmeel. De deeg die ik ermee kreeg was goed kneedbaar en brokkelde zeker niet uitelkaar, noch was het te klef. Tien bolletjes liggen nu in de koelkast op te stijven, twee heb ik net gebakken om te proberen. Zonder kruiden, maar ik vind ze erg lekker. Ik zal ook eens proberen er wat groenten doorheen te kneden de volgende keer, zoals bij de 'echte' vegaburgers.
Morgen ga ik naar de Haagse Markt, daar eens amandelnoten en cashewnoten kopen om te kijken of een extract daarvan ook lekker zal zijn als melk.
-
Vandaag amandelmelk gemaakt. Net als gisteren bij mijn sojabonenmelk, is ook dit een succes. Ik merk alleen niet heel erg veel verschil in smaak tussen de beide. Ik krijg de handigheid te pakken, geloof ik.
Eens zien of vegaburgers van amandel- en sojaboondrap lekker is.
-
En amandelchocolademelk is ook flink lekker!
Handig zo'n machine. Nu kan ik lekker ongegeneerd chocosoja maken zonder mij te bekommeren om wéér een dure lege sojamelkpak.
-
hoe duur is zo´n masjien?
-
Nieuw toch wel gauw zo'n honderd euro (bij http://www.leuc.nl/), minimaal. Ik heb mijn SoyWonder (http://www.soya.be/soywonder.php) via de kringloopwinkel voor vijf euro. Ook voor honderd euro neig ik er in dit vroege stadium naar dat het wel zijn geld waard is op de lange termijn. Iemand op het forum van het NVV (http://www.veganisme.org/forum/viewtopic.php?t=2365) bood er ook eentje te koop aan. Is verkocht, maar ik durf te wedden dat via Marktplaats je ook wel het een en ander tweedehands, en dus goedkoper, kan vinden.
Maar als je de prijs van zo'n machine afzet tegen de prijs van een literpak à 1,20 of iets meer, dan is het een fraaie investering.
-
En, kent gij deze prachtige link (http://www.soymilkmaker.com/recipe.html) reeds?
Woensdag ga ik even een potje naar de biologische markt, en dan ga ik men bij de granenkraam daar eens even lastigvallen door mij een zakje te geven met elke rijstsoort die ze daar maar hebben. Dat wordt met volle handen weer naar huis lopen en daarna lekker testen welke rijst het meest geschiktsttstststst is. Misschien ook even langs te toko nog...? Hmmm, dat kan ik ook morgen al gelijk doen!
-
De amandelen een nachtje weken. En met vlies en al in je machien proppen. Ik had denk ik ongeveer een kleine honderd gram amandelen op twee liter water. Uitkomst is denk ik één driekwart liter amandelmelk. Die melk in een beker mengen met een schep cacao, eventueel nog suiker, en dan heb je overheerlijke gezonde chocomelk; hoera!
-
Gersemout of malt schijnt de bonensmaak goed te kunnen onderdrukken, maar dat heb ik nog niet zelf geprobeerd.
Wat gember toevoegen (http://idid.essortment.com/soymilkrecipes_pzm.htm) schijnt te helpen.
-
hoe duur is zo´n masjien?
160-250 Euro. Maar zeker met rijstmelk haal je dat er makkelijk uit, en je hebt ineens een portie gekookte rijstvezeldrab.
-
Vandaag op de markt eenen kokosnoot gekocht om er kokosmelk van te brouwen met min mooie fraaie machine. Zet u gerust in of het mij lukken zal.
Mijn mooie fraaie machine deed van de week echter wel wat gek. Ik hoorde gekke 'electronische bijgeluiden' uit mijn apparaat komen en tegelijkertijd was het LED-lampje wat aan het knipperen, dan weer fel brandend zoals het hoort, dan weer langzaam uitdoven. Dacht dat hij de geest zou geven. Maar zolang ik nog geen steekvlammen en rook zag, en de stroom er niet uitknalde heb ik 'm maar laten gaan. Bij de tweede keer melk maken deed mijn machine weer normaal (als in: geen gekke electronische kraakgeluiden en geen LED-lampje dat qua felheid veranderd). Ik vermoed dat er iets is met een sensor in het apparaat dat wellicht vervuild was (tussen beide keren sojamelkmaken heb ik het apparaat ook goed afgespoeld) en zo gek deed. Komt het iemand bekend voor met de SoyWonder?
-
Vandaag op de markt eenen kokosnoot gekocht om er kokosmelk van te brouwen met min mooie fraaie machine. Zet u gerust in of het mij lukken zal.
En? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!
-
Ik ook.
-
Ga je er dan exotisch mee koken?
-
Dat duurt... Of heb je er de hele cocosnoot ingedaan?
-
Ik ga denk ik morgen wel even proberen.
Of in ieder geval de kokosnoot openslopen. Dan wordt het overmorgen, met een nachtje weken erbij.
-
Ik ga denk ik morgen wel even proberen.
Of in ieder geval de kokosnoot openslopen. Dan wordt het overmorgen, met een nachtje weken erbij.
Zou je dan ook kokoskaas kunnen maken?
-
Ik niet, maar een fatsoenlijke kok vast wel.
-
nu op ebay.nl tekoop
soja melk maker voor 55 euro
-
Huh? Is mijn bericht echt verwijderd?
-
Vandaag op de markt eenen kokosnoot gekocht om er kokosmelk van te brouwen met min mooie fraaie machine. Zet u gerust in of het mij lukken zal.
Mijn mooie fraaie machine deed van de week echter wel wat gek. Ik hoorde gekke 'electronische bijgeluiden' uit mijn apparaat komen en tegelijkertijd was het LED-lampje wat aan het knipperen, dan weer fel brandend zoals het hoort, dan weer langzaam uitdoven. Dacht dat hij de geest zou geven. Maar zolang ik nog geen steekvlammen en rook zag, en de stroom er niet uitknalde heb ik 'm maar laten gaan. Bij de tweede keer melk maken deed mijn machine weer normaal (als in: geen gekke electronische kraakgeluiden en geen LED-lampje dat qua felheid veranderd). Ik vermoed dat er iets is met een sensor in het apparaat dat wellicht vervuild was (tussen beide keren sojamelkmaken heb ik het apparaat ook goed afgespoeld) en zo gek deed. Komt het iemand bekend voor met de SoyWonder?
Hoogstwaarschijnelijk een vochtprobleem, probeer het electronische gedeelte aan de onderkant met een vochtige doek schoon te maken of voorzichtig afspoelen en dan niet op zijn kop houden!
Het bericht is al wat ouder zie ik, hoe gaat het met je machine? Nog steeds 'disco' effecten?
-
Ik heb ook zo'n apperaat sinds kort, al ben ik nog bezig met de smaak, want die is nog niet optimaal bij mij. Ik heb gehoord dat er ook iets met de overgebleven prut iets te doen is, weet iemand recepten of ideeën?
-
Apparaat gaat sinds die tijd goed. Was een enkelvoudig moment van ongemak, denk ik. Van die overgebleven prut ('okara') kun je burgers maken. Zie http://ellenskitchen.com/clearlight/okara/okara.html. Hiero (http://www.soymilkmaker.com/recipe.html) staat ook wel wat.
De smaak van sojamelk verbetert sterk als je er een theelepel zout bijvoegt. Suiker erbij naast de zout zorgt voor wat extra smaak, maar het is vooral de zout die het verschil maakt.
-
van melk kun je ook panir maken en als tofu gebruiken
-
Huh? Is mijn bericht echt verwijderd?
Ja, want de Vegatopia forums zijn niet bedoeld voor oproepen.
http://www.vegatopia.com/temp/regels.html
-
Apparaat gaat sinds die tijd goed. Was een enkelvoudig moment van ongemak, denk ik. Van die overgebleven prut ('okara') kun je burgers maken. Zie http://ellenskitchen.com/clearlight/okara/okara.html. Hiero (http://www.soymilkmaker.com/recipe.html) staat ook wel wat.
De smaak van sojamelk verbetert sterk als je er een theelepel zout bijvoegt. Suiker erbij naast de zout zorgt voor wat extra smaak, maar het is vooral de zout die het verschil maakt.
Momenteel was ik met rijstemelk bezig, wat ook best aardig gaat, (hier nog tip's of recepten voor?)want ik moet nog uitzoeken waar ik in de buurt sojabonen kan kopen! :-\
-Moet even een deel van mijn geexpirimenteer oftewel gerommel stop zetten. :(
-
Sojabonen kun je bij de toko's halen. Bij de natuurwinkel ook voor een stukkie duurder. Verder denk ik bij de markt, veelal waar ze ook olijven verkopen.
-
Sojabonen kun je bij de toko's halen. Bij de natuurwinkel ook voor een stukkie duurder. Verder denk ik bij de markt, veelal waar ze ook olijven verkopen.
Bedankt voor de tip! :) Ik had al het vermoeden, maar toko's zitten hier niet in de buurt, dus vandaar dat ik (nog steeds) op zoek moet! :nosmile:
-
Waar is 'hier niet in de buurt'? In Delft zit vast wel een toko. Daar ben je binnenkort, neem ik aan. Anders kan ik wel uit Den Haag een zakkie van die bonen meenemen.
-
Vandaag een sojamelkmaker gezien bij Sie San, vijfenvijftig euro's voor een mooi geel ding. Veel mooie dan mijn SoyWonder. Geen idee hoeveel liter 'ie kan maken. Ik gok een beperkte hoeveelheid per keer. Hij kan, zo zei men bij Sie San, wel ongeweekte sojabonen aan.
-
Waar is 'hier niet in de buurt'? In Delft zit vast wel een toko. Daar ben je binnenkort, neem ik aan. Anders kan ik wel uit Den Haag een zakkie van die bonen meenemen.
Ik zal in Dordrecht moeten gaan zoeken, denk ik! :-\ en anders in Rotterdam!
Mijn 'buurt' is hiertussen! ;)
Om in Delft een poging te doen kan een goed idee zijn als we bij een toko komen, maar dat zullen we aan de Gids moeten vragen, is dit ....-Bambi?- (ik stem voor! :O)
-Als je het mee wilt nemen is nog makkelijker, dan betaal ik het wel. :yes:
-Maar eerst zal ik in Dordt gaan zoeken! :eh:
-
Ik hoor het wel, al dan niet, al dan wel. Of niet. Tegen die tijd.
-
Ik hoor het wel, al dan niet, al dan wel. Of niet. Tegen die tijd.
Ja, je hoort wel of je wel of niet wat hoort! ;D Alvast bedankt voor het aanbod!
-
Waar is 'hier niet in de buurt'? In Delft zit vast wel een toko. Daar ben je binnenkort, neem ik aan. Anders kan ik wel uit Den Haag een zakkie van die bonen meenemen.
Ik zal in Dordrecht moeten gaan zoeken, denk ik! :-\ en anders in Rotterdam!
Mijn 'buurt' is hiertussen! ;)
Om in Delft een poging te doen kan een goed idee zijn als we bij een toko komen, maar dat zullen we aan de Gids moeten vragen, is dit ....-Bambi?- (ik stem voor! :O)
-Als je het mee wilt nemen is nog makkelijker, dan betaal ik het wel. :yes:
-Maar eerst zal ik in Dordt gaan zoeken! :eh:
Hartje binnenstad, in het leuke rondje wat ik noemde zit wel een toko. Het is echter wel een kleintje! Wat ik zoek hebben ze meestal wel, maar ik zoek nooit zo veel. Alleen rozesiroop denk ik. Wat moet iemand met een peperallergie in een toko :confused:
-
Waar is 'hier niet in de buurt'? In Delft zit vast wel een toko. Daar ben je binnenkort, neem ik aan. Anders kan ik wel uit Den Haag een zakkie van die bonen meenemen.
Ik zal in Dordrecht moeten gaan zoeken, denk ik! :-\ en anders in Rotterdam!
Mijn 'buurt' is hiertussen! ;)
Om in Delft een poging te doen kan een goed idee zijn als we bij een toko komen, maar dat zullen we aan de Gids moeten vragen, is dit ....-Bambi?- (ik stem voor! :O)
-Als je het mee wilt nemen is nog makkelijker, dan betaal ik het wel. :yes:
-Maar eerst zal ik in Dordt gaan zoeken! :eh:
Hartje binnenstad, in het leuke rondje wat ik noemde zit wel een toko. Het is echter wel een kleintje! Wat ik zoek hebben ze meestal wel, maar ik zoek nooit zo veel. Alleen rozesiroop denk ik. Wat moet iemand met een peperallergie in een toko :confused:
:confused:Hartje Dordt of Hartje R'dam? Of het hartje van het weledele gat waar ik in woon? ???
-Maar goed nieuws, want ik heb ze vandaag in Rotjeknor gehaald bij de Goudse Singel, daar zit een grote eco-markt ( op de groene passage) :yes:
-Toch wil ik nog steeds weten waar dat hartje ligt! :P Delft?
-
Heb net zelf een burger gemaakt met dat okara. Had toevallig uit een pakje een zakkie kruiden ertussendoorgegooid, puur om te proberen. Misschien nog eens vaker proberen. Iemand tips welke kruiden te gebruiken? Want op dat zakje staat geen specificatie van de gebruikte kruiden, dus ik heb geen idee welke in zo'n vegaburger zouden kunnen.
-
Nog een tip voor okara : je kan de okara uitpersen en drogen, dan wordt het een soort soja weetabix.
-
Ik zit erover na te denken mijn ietwat onbetrouwbare sojamelkmachine uit de kringloop te vervangen door een blitssplinternieuwe. Met een kortstondige keur is mijn eerste gedachte blijven hangen bij de SoyQuick. Iemand die deze al eens in de praktijk heeft mogen testen?
Voor mij is het belangrijk gebleken dat ik een machine heb die vooral handig schoon te maken is. Mijn SoyWonder is dat niet zo erg. Plus deze had als manco dat de houder met de sojabonen de neiging heeft om in de helft van de keren lost te schieten tijdens het malen. Dat is weinig handig.
Maar goede tips, ik hoor ze graag.
-
Ik heb nu de SoyLove (Koreaans Merk), en hoewel die een ENORM lawaai maakt, is die wel makkelijk te reinigen, hoewel je best de sojamelk nog eens door een gaasdoek kapt.
-
Binnenkort wil ik gaan proberen om zelf tofu te maken. Weet iemand waar ik nigari of calciumsulfaat kan kopen (liefst in de omgeving van leiden maar wil er ook best een keer voor omrijden) ?
-
Misschien bij een toko? Soms maken ze daar ook zelf tofu, dus als ze het niet verkopen kun je in ieder geval vragen of ze weten waar je het dan wel kunt krijgen.
-
Misschien de vega toko in Den Haag eens bellen, ze verkopen daar namelijk ook tofu makers.
Of misschien Deshima in Amsterdam (het winkel gedeelte) maar zou wel eerst bellen.
-
Misschien de vega toko in Den Haag
Sie San (http://siesan.nl/).
-
Bedankt voor de tips :)had het al in allerlei winkels gevraagd zonder resultaat. Deshima verkoopt nigari en kan het zelfs opsturen. De toko in Den Haag heb ik niet meer geprobeerd. Ben heel benieuwd naar de resultaten straks!
-
Ik heb zelf tofu gemaakt....pfff wát een werk. Ik ben tot de conclusie gekomen dat zelf tofu maken een liefhebberij is. De smaak van die van mij is zachter en korzeliger dan de tofu uit de winkel. Maar de opbrengst viel mij erg tegen.
Ik vond ook het maken van de sojamelk veel werk.
Nu woon ik vlak aan de Duitse grens en daar verkopen ze bij de aldi bio soja-rijstemelk voor 89 eurocent. Dus qua kosten is het niet interessant voor mij. Ik kan me wel voorstellen dat het leuk is om met kinderen te doen.
Je eigen sojamelk (met wat pure vanille) smaakt natuurlijk altijd beter dan die uit een pak ;-)