Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Artemis op 02 februari 2003, 19:24:02
-
Ik heb gisteren vanwege een aanbieding van de natuurwinkel twee zakken zongedroogde tomaten gekocht. Ik heb het verschillende malen in resto's ed gegeten en vind het lekker spul, maar eigenlijk heb ik nu dus geen flauw idee hoe ik het klaar moet maken. Het zijn dus van die verschrompelde gevallen, niet die op olie. Moet ik ze weken, zo ja hoe lang en waarin (iets zegt me dat tamari of wodka niet geschikt is ;D ) of moet je ze zo snijden en aan een roerbakschotel toevoegen?
vielen dank!
-
Oh yammie :kwijl: :kwijl:!!
Is het een nationale aanbieding of alleen bij die winkel??
Als je ze wil gebruiken, kun je ze het beste weken in heet water voor ong. 10 minuten. Dan kun je ze in stukjes snijden en door de pastasaus, roerbakschotel doen ofzo. Ze zijn erg zout, dus eerst proeven voordat je extra zout aan het gerecht toevoegt.
Je kunt er ook tapenade van maken! Ik weet de verhoudingen niet precies, maar mix 2 handvol gedroogde tomaten met 2 handvol olijven (zwarte zijn het lekkerst) in de blender-dinges. Doe er wat teentjes knoflook bij en olijfolie en peper en dan nog een keer goed mixen.
Je kunt het op brood smeren, op toastjes of op stokbrood. Of wat door de pastasaus doen als een soort van smaakversterker.
-
Lekker is (pasta)salade inderdaad. Ik week ze meestal niet.... of ik laat ze ff met de saus meekoken.
-
Door stamppotten, salades, aardappeltortilla enz enz. Eigenlijk past het overal bij.
-
ja! door andijviestamp en dan ook nog cashewnootjes erbij :D
-
Ze zijn erg zout, dus eerst proeven voordat je extra zout aan het gerecht toevoegt.
Hoe kan ik ze minder zout maken? Is dat gewoon een kwestie van langer weken, of maakt dat niet uit?
-
Ik maak gedroogde tomaatjes altijd zelf!
Tomaatjes in vieren snijden en op een met olijfolie ingesmeerde bakplaat leggen. Besprenkelen met goede olijfolie, italiaanse kruiden en knoflook. Een hele nacht (een uurtje of 10) in de oven zetten op 50 graden, met de deur op een kier. Je kunt ze bewaren in olijfolie.
-
Een hele nacht (een uurtje of 10) in de oven zetten op 50 graden, met de deur op een kier. Je kunt ze bewaren in olijfolie.
Kost wel veel energie lijkt mij
-
Ik was een paar dagen geleden mijn voorraadje aan het bekijken en toen kwam ik ook weer een zakje zongedroogde tomaten tegen. Heb ik laatst bij de Xenos gekocht. Daar kun je vaak wat "apartere"ingrediënten wat goedkoper kopen. Was me net aan het bedenken wat ik er mee kan gaan doen, dus dit thema kwam goed uit.
-
Ze zijn erg zout, dus eerst proeven voordat je extra zout aan het gerecht toevoegt.
Hoe kan ik ze minder zout maken? Is dat gewoon een kwestie van langer weken, of maakt dat niet uit?
kan ook van het soort afhangen en of je echte gedroogde tomaten gebruikt of tomaten in olie. Langer weken (een uur) kan ook helpen.
-
Maar goed dat i knu gelezen heb dat je ze beter eerst kan weken. Ik ben in staat het gewoon zo overal in te gooien.
-
Ik heb idd ook die van Xenos. Ik had ze laten weken en door een zelfgebakken ciabatta gemengd. Maar het hel brood werd er te zout door! Voortaan langer laten weken dus.
-
Een hele nacht (een uurtje of 10) in de oven
Maangedroogde tomaten?
-
Ik gebruik meestal de zongedroogde tomaatjes vd biowinkel (Terrasana), die zijn nog behoorlijk zacht.
-
Ik maak gedroogde tomaatjes altijd zelf!
Tomaatjes in vieren snijden en op een met olijfolie ingesmeerde bakplaat leggen. Besprenkelen met goede olijfolie, italiaanse kruiden en knoflook. Een hele nacht (een uurtje of 10) in de oven zetten op 50 graden, met de deur op een kier. Je kunt ze bewaren in olijfolie.
Vorig jaar in de Provence ook gedaan, maar dan van 's morgens tot 's avonds in de vlakke zon, niet vergeten te bestrooien met (grof zee)zout. Als het dit jaar opnieuw zo warm wordt, kan je dat hier ook.
Het beste gebruik je hiervoor pruimtomaten, die hebben zowieso minder sap en dus meer vlees...
-
Ik koop ze in zo'n potje op olie, en eet ze op vers Turks brood, yum :)
-
ik kom net terug uit sicilie, en daar is het volgende gebruikelijk en lekker.
kook ze een minuut, laat ze weer drogen, dit om de taaie velletjes zachter te laten worden.
doe ze daarna in een pot met veeeeeel olijf olie en laat het min. 3 dagen weken. veel langer mag ook. gepelde pistachio-nootjes, een beetje parmazaan of pecorino, knoflook, zout en oregano erbij en blenden maar. pesto rosso/tapenade
-
Ik ga morgen met de zongedroogde tomaten in pastasaus experimenteren
-
Ik week ze altijd een paar minuten in een kommetje met gekookt water en doe ze dan door de pasta salade.
-
Die uit een potje op olie zijn veeeeeel lekkerder! :yummie:
-
Die uit een potje op olie zijn veeeeeel lekkerder! :yummie:
Ieuw die vind ik zo vettig. Meestal koop ik zo'n zakje dat je zelf moet weken. Soms een potje, maar dan spoel ik de tomaatjes eerst wel flink af en laat ik het lang uitlekken.
-
Ik heb laatst ook geprobeerd zelf tomaten te drogen in de oven, maar ze bleven veel te nat, zelfs na 10 uur in de oven. Wat mij betreft een mislukt experiment. Ik koop ze voortaan wel, of eet m'n eigen tuintomaatjes gewoon vers.
-
Die uit een potje op olie zijn veeeeeel lekkerder! :yummie:
Die heb ik nog nooit geprobeerd, toch maar eens doen dan :)