Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Apraxia op 12 januari 2003, 19:57:00

Titel: Tempeh
Bericht door: Apraxia op 12 januari 2003, 19:57:00
Een vriendin van mij (die zich niet wil registreren) wil weten welke tips jullie hebben om tempeh te marineren.

(eventuele registratieaanmoediging is welkom)
Titel: Tempeh
Bericht door: Annemieke op 12 januari 2003, 20:05:00
Registreren is nie eng

Marineren:
-sojasaus
-ketjap
-sesamzaadjes
-sweet chili sauce
-satemarinade

(niet allemaal tegelijk uiteraard)
Titel: Tempeh
Bericht door: Sven op 12 januari 2003, 20:32:00
Wat ook lekker is, is de tempeh even opbakken zonder marinade en daarna laten sudderen in kerriesaus. Het is het lekkerst wanneer het een tijdje gestaan heeft en de smaak goed in de tempeh getrokken is.
Titel: Tempeh
Bericht door: Jacqueline op 13 januari 2003, 09:33:00
Ook lekker:

ui in ringen snijden en fruiten. Beetje water erbij zodat het niet te droog wordt.
Tempeh in kleine 'frietjes' snijden en fituren. Vervolgens bij de gefruite ui in de pan doen en suiker erover strooien, even omroeren en klaar. Ook lekker om koud op brood te doen!
Titel: Tempeh
Bericht door: Annemieke op 14 januari 2003, 15:50:00
Tempeh is erg lekker bij bami en rijst. Met pindasaus ofzo.
Titel: Tempeh
Bericht door: Sander op 14 januari 2003, 16:42:00
Quote:

Op 2003-01-14 16:17, schreef VEMP:
Ja, ik vind tempeh ook heel erg vies. Het smaakt heel erg nep.




Dan is het gewoon niet goed klaargemaakt. Of je verwart tempeh met iets anders, dat kan ook nog.
Titel: Tempeh
Bericht door: Annemieke op 14 januari 2003, 16:48:00
Nouja, het is een oorspronkelijk produkt. Het probeert geen vleesje te lijken ofzo. Dus de term nep kan nooit van toepassing zijn.
Ik adviseer je het eens op een van bovenstaande wijze proberen te marineren en het dan opnieuw te proberen.
Titel: Tempeh
Bericht door: bart op 14 januari 2003, 16:48:00
Tempeh dat is toch dat tenenkaasgele spul met graankorrels erin? Dat ook naar tenenkaas ruikt? Als je het marineert in sojasaus dan smaakt het naar vieze sojasaus?
Of ben ik in de war met iets anders?
Titel: Tempeh
Bericht door: ellen op 14 januari 2003, 16:49:00
Ja, en alleen als en dan als je het goed klaarmaakt is het lekker.
Titel: Tempeh
Bericht door: Selly op 14 januari 2003, 16:50:00
Quote:

Op 2003-01-14 15:31, schreef cake:
En kan ik tempeh ook invriezen?



Ja dat kan. Dan kan je overigens er ook iemands hoofd mee in slaan als je het toch niet zo lekker vind.

Dat recept van Jacqueline ken ik ook en vind ik het enige dat nog een beetje te pruimen valt met tempe, alleen doe ik het dan niet met suiker maar met Gula Java (Javaanse suiker, ook te vervangen door bruine basterdsuiker).

Er zijn ook mensen die het lekker vinden om ze in hele dunnen schijfjes te snijden en dan te frituren en dan veel zout er over.

Mijn toko maakt het overigens ook redelijk (ja niet dat jullie daar dan wat aan hebben he) maar dat komt ook: zo'n klein beetje is wel lekker, maar niet zo'n grote berg. Misschien toch wel handig eigenlijk dat je het kan invriezen.



[ Dit Bericht is bewerkt door: Selly op 2003-01-14 16:54 ]
Titel: Tempeh
Bericht door: Sander op 14 januari 2003, 16:58:00
Quote:

Op 2003-01-14 16:48, schreef bart:
Tempeh dat is toch dat tenenkaasgele spul met graankorrels erin?


Ik zou het eerder tenenkaaswit noemen.

Quote:

Dat ook naar tenenkaas ruikt?


Misschien dat tenenkaas van vleeseters zou ruikt?

Quote:

Als je het marineert in sojasaus dan smaakt het naar vieze sojasaus?


In dunne reepjes en stukjes snijden, frituren, en vervolgens marineren in zoete sojasaus met sambal en shit.

Of tijdje laten sudderen in opgeleukte kokosmelk, mjum.
Titel: Tempeh
Bericht door: momo op 14 januari 2003, 17:35:00
Quote:

Op 2003-01-14 16:49, schreef ellen:
Ja, en alleen als en dan als je het goed klaarmaakt is het lekker.


ja het heeft een beetje een muffige smaak, de kunst is dan ook om het in hele dunne plakken te snijden, goed te marineren en hard op te bakken zodat er van de oorspronkelijke smaak niks meer overblijft
maar ellen, het staat me bij dat jij een keer een lekker recept met tempeh ergens het gedropt?! dat was erg goed!
Titel: Tempeh
Bericht door: Selly op 14 januari 2003, 17:37:00
Quote:

Op 2003-01-14 17:30, schreef plien:
Tempeh is volgens mij die witte gefermenteerde sojabonenkoek, oftewel beschimmelde op elkaar geperste sojabonen.



Ketjap wordt ook van gefermenteerde sojabonen gemaakt hoor.
Maar ja, dat smaakt wel heel anders dan tempe.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Lovelocker op 10 juli 2003, 13:50:11
Probleem met schimmelprodukten i.h.a. vind ik dat er een andere schimmel bij kan komen, jakkiebah. Tempeh maak ik daarom in twee tot vier - opeenvolgende dagen op en anders - ondanks mijn zuinigheid...in het compostvat, maar ben dus ook benieuwd naar het invriezen...
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 22 januari 2005, 22:31:29
Tempeh kan je marineren, in een marinade op basis van olie en water, met kruiden en knoflook, gember, en/of tomatenpuree. Dingen als ketjap, citroensap, speciale azijntjes, tamarinde zouden ook wel interessant kunnen zijn, maar dan moet je wel weten wat je doet. Eerst inprikken met een vork, dan in plakjes of blokjes snijden en dan op zijn minst een kwartiertje marineren. Dan 12 minuten in een oven van 180 graden.

Tempeh eerst inprikken? Omdat de marinade er dan beter bij kan? Is dat daarom? Hmm nooit geweten klinkt aannemelijk. De tempeh ribbetjes van de bbq waren in ieder geval yummie.

Bij de Indonees krijg je tempeh 'gekookt' in kokosmelk met wortel enzo. Is in kleine porties best lekker.. Is er iemand die dat weleens zelf maakt, en moet je de tempeh dan echt koken en niet marineren of doe je er nog iets anders mee? En wat gooi je nog meer bij die kokosmelk?
Yeah ik kan ook een Indonesisch kookboek uit de kast pakken, maar vroeg me af of mensen nog interessante tempeh tips hadden.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Christiaan op 22 januari 2005, 22:45:16
Tempeh eerst inprikken? Omdat de marinade er dan beter bij kan? Is dat daarom? Hmm nooit geweten klinkt aannemelijk. De tempeh ribbetjes van de bbq waren in ieder geval yummie.
Het inprikken is zodat de marinade beter kan inwerken ja, maar als je ze zo dun snijdt als voor de BBQ is dat niet nodig.

En dank :bloos:
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Elsbeth op 22 januari 2005, 23:49:16
Mensen, tempeh is gewoon ronduit  :pukey: Heb allerlei varianten gehad, gewoon bah bah bah. Waarom zou ik keihard mijn best gaan doen om van iets vies iets lekkers te maken? Koop dan gewoon iets wat sowieso al lekker is  ;D
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 22 januari 2005, 23:50:55
jaja had je maar naar de bbq moeten komen!
en met gula djawa erover is ook heel lekker
je moet alleen niet een heel blok in 1x opeten, gewoon een beetje
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Danielle op 26 januari 2005, 20:24:36
Ben ik dan één van de weinigen die tempeh puur natuur, koud of gebakken als plak, lekker vindt? Ik vind het echt heerlijk. En nee, ik ben niet weer zwanger!

Ik snij mijn tempeh altijd in 4 plakken, waar ik dan 4 keer van eet (en mijn vriend eet dan een burger of zo want hij lust 't ook al nie...). De overige 3 gaan dan in de vriezer, soms wel voor 2 maand en ik ben er nooit naar van geworden hoor!
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Gabs op 27 januari 2005, 10:44:55
ik vind tempe in alle varianten heerlijk, zowel naturel als in de pittige marinade van de toko...
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Annemieke op 27 januari 2005, 10:47:30
Ben ik dan één van de weinigen die tempeh puur natuur, koud of gebakken als plak, lekker vindt? Ik vind het echt heerlijk. En nee, ik ben niet weer zwanger!

Ik snij mijn tempeh altijd in 4 plakken, waar ik dan 4 keer van eet (en mijn vriend eet dan een burger of zo want hij lust 't ook al nie...). De overige 3 gaan dan in de vriezer, soms wel voor 2 maand en ik ben er nooit naar van geworden hoor!

Ik vind de smaak erg verschillen per merk. Die van de toko zijn vaak er zurig en die van de natuurvoedingswinkel beetje bitter. Al geef ik de voorkeur aan die laatste, jammer dat die zo duur is.
Welke gebruik jij?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: ochtendmelange op 28 januari 2005, 10:28:49
Smaken verschillen, maar hoe lekker je tempeh ook klaar maakt, als je overjarige tempeh gebruikt smaakt het op z'n best muf en op z'n slechts inderdaad naar zurige schimmelige tenenkaas.

Gebruik alleen stralend witte, donzig uitziende en frisruikende tempeh. Ook tempeh die de houdpaarheidsdatum nog niet gepaseerd is wil nogal eens grijs of geel uitslaan en gaat er dan wat glimmender uitzien. Tempeh bederft erg snel en supermarkten bewaren het vaak niet goed. Niet kopen, tenzij je een echte liefhebber bent!


Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Danielle op 28 januari 2005, 10:56:26
Welke gebruik jij?
Die van de AH of die van de Super. Eerlijk gezegd proef ik geen verschil!
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Ligfietsertje op 28 januari 2005, 18:24:32
Tempeh Bacon of de gerookte Tempeh van 'De Hobbit' vind ik erg lekker.  Gewoon gebakken en met vegetarische juspoeder van Vetara er een sausje bij maken en dat met een lekkere (zelfgebakken) boterham, heerlijk.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Piek op 03 juli 2005, 19:14:59
Ik heb vandaag tempeh weer eens geprobeerd en het was erg lekker!
Ik heb de tempeh een flinke tijd (ruim een uur of anderhalf) laten marineren in:
-versgeperst knoflook
-wat japanse sojasaus (tamari)
-wat gembersiroop
-beetje citroen
Daarna gewokt.

Ik ben helemaal 'om'.  :D
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Aiko op 03 juli 2005, 19:18:43
Ik ga de komende jaren tempeh juist niet meer aanraken na een schijnbaar mislukte marineerpoging. Tjongejonge, wat-was-dat-vies!
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: smikkeltje op 14 juli 2005, 17:19:02
ik vind tempeh echt heerlijk!
met kant en klare marinade door de hutspot of gemarineerd in verse knoflook, geroosterde sesamzaadjes, ketjap, gembersiroop en een beetje sambal (die marinade maak ik ook voor de tofu, maar die vind ik alleen lekker als ie eerst gefrituurd is)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Danielle op 14 juli 2005, 23:28:55
door de hutspot
Jaaaahhh met de hutspot! Veel lekkerder dan een gebakken visje (aten m'n ouders er altijd bij)

Waar blijft het stamppottenseizoen?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Monique op 15 juli 2005, 07:43:16
(eventuele registratieaanmoediging is welkom)

 :ylsuper: :wortel: :ekflag: :wave: :cheer:

(aanmoediging genoeg? ;))
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Apraxia op 15 juli 2005, 22:35:28
(eventuele registratieaanmoediging is welkom)

 :ylsuper: :wortel: :ekflag: :wave: :cheer:

(aanmoediging genoeg? ;))
Thanx maar ietwat gedateerd. Kijk maar naar de datum van mijn eerste post in deze draad ;D
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 11 november 2005, 12:07:18
Hoe lang kan tempeh in de vriezer?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: firefox op 14 november 2005, 12:45:10
Hoe lang kan tempeh in de vriezer?
Enkele maanden, volgens www.tempeh.info.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 14 november 2005, 14:11:31
ah bedankt
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Flien op 20 november 2005, 00:29:50
Hoe smaakt tempeh eigelijk.. iemand die ik ken zegt dat het naar kaas smaakt ??? ???
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Aiko op 20 november 2005, 00:31:59
Was dat maar zo...
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Tamara op 20 november 2005, 13:30:34
Was dat maar zo...

Volgens mij heb ik nog nooit Tempeh geproefd :bloos:

Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Flien op 20 november 2005, 13:32:47
Ik heb ook nog nooit tempeh geproefd.. daarom vraag ik het eigelijk.. want ik hou niet zo van kaassmaken.. :-[ :-* ;)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Ligfietsertje op 20 november 2005, 13:42:48
Het smaakt zeker niet naar kaas, het smaakt eerder naar, euh, naar  Tempeh  ;)

Persoonlijk vind ik stevig aangebakken 'bacon' Tempeh wel iets spekachtig hebben, en dat vind ik best wel lekker.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Flien op 21 november 2005, 19:27:00
Het smaakt zeker niet naar kaas, het smaakt eerder naar, euh, naar  Tempeh  ;)

 8) Thanks.. ja sorry ik moet het allemaal zo nog een beetje uitzoeke.. die vervangproducten en stuff.. maar ik ben volop aan het expirmenteren.. ;)

Dank je wel voor de tip..

Knuf.. :-*
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: tempehman op 21 november 2005, 22:40:29
Leuk om mijn website (http://www.tempeh.info) hier vermeld te zien. Blijkbaar zijn er weinig mensen die de smaak van VERSE tempeh kennen. Verse tempeh ruikt en proeft heerlijk naar verse paddestoelen. Verse tempeh is zelfs lekker indien je het gewoon in olie bakt. Zelfs na 1 dag bewaring in de koelkast begint de smaak sterk achteruit te gaan.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: firefox op 25 november 2005, 18:03:04
Leuk om mijn website (http://www.tempeh.info) hier vermeld te zien. Blijkbaar zijn er weinig mensen die de smaak van VERSE tempeh kennen. Verse tempeh ruikt en proeft heerlijk naar verse paddestoelen. Verse tempeh is zelfs lekker indien je het gewoon in olie bakt. Zelfs na 1 dag bewaring in de koelkast begint de smaak sterk achteruit te gaan.
Is die van Sun wah in A'pen verse?  Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g)
Uw website is vrij bekend hoor, Ellen's kitchen (de okara madam, http://www.ellenskitchen.com/clearlight/okara/okaratem.html) linkt er zelfs naar.

Heb jij trouwens als eens geprobeerd om van okara tempeh te maken?

Persoonlijk vind ik tempeh het 'beste' sojaproduct, helaas is het niet zo eenvoudig om te maken, en iets te duur om dikwijls te kopen (behalve bij Sun wah dan).  Bij mij is het zelfmaken via uw gratis starter niet gelukt (geen schimmel te zien na 2 dagen), waarschijnlijk door slechte incubator.  Enige tips voor incubators?  Ik ga eens proberen de oven te gebruiken.

Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Ona op 25 november 2005, 22:32:23
Een vriendin van me is half Indisch en heeft ooit een keer overheerlijke gemarineerde tempeh voor me gemaakt. Ze gebruikte hiervoor o.a. citroen en tamarinde. Toen ik het vervolgens zelf probeerde na te maken smaakte het ontzettend vies. Wat blijkt nou tamarinde heeft zo'n overheersende smaak dat je er niet teveel van mag gebruiken. Helaas zie ik die vriendin zelden of nooit meer en vroeg ik me af of 1 van jullie dit recept misschien kennen (en de precieze verhoudingen)?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 26 november 2005, 13:12:48
Een vriendin van me is half Indisch en heeft ooit een keer overheerlijke gemarineerde tempeh voor me gemaakt. Ze gebruikte hiervoor o.a. citroen en tamarinde. Toen ik het vervolgens zelf probeerde na te maken smaakte het ontzettend vies. Wat blijkt nou tamarinde heeft zo'n overheersende smaak dat je er niet teveel van mag gebruiken. Helaas zie ik die vriendin zelden of nooit meer en vroeg ik me af of 1 van jullie dit recept misschien kennen (en de precieze verhoudingen)?

Ik heb geen verhoudingen, maar om te voorkomen dat ie te zuur wordt mik ik er ook basterdsuiker/gula jawa door. En ik zou er ook verse laos doorheen mikken, dat is ook zoetig.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: tempehman op 26 november 2005, 17:39:05
Is die van Sun wah in A'pen verse?  Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g).

Heb jij trouwens als eens geprobeerd om van okara tempeh te maken?

Enige tips voor incubators?  Ik ga eens proberen de oven te gebruiken.

De tempeh in de Sun Wah is inderdaad vers (niet gepasteuriseerd) en heeft een houdbaarheid van enkele weken. Maar met “vers” bedoel ik eigenlijk direct uit de incubator.

Het is mij nog niet gelukt om tempeh van okara te maken. Het geheel is te compact en de schimmel heeft te weinig zuurstof.

Een incubator kan je gemakkelijk van een oude ijskast of andere geïsoleerde kast maken. Al wat je dan nog nodig hebt is een thermostaat (bv een Habistat dimmer thermostaat, 75 € bij www.ter.nl).
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: firefox op 27 november 2005, 01:53:14
Een vriendin van me is half Indisch en heeft ooit een keer overheerlijke gemarineerde tempeh voor me gemaakt. Ze gebruikte hiervoor o.a. citroen en tamarinde. Toen ik het vervolgens zelf probeerde na te maken smaakte het ontzettend vies. Wat blijkt nou tamarinde heeft zo'n overheersende smaak dat je er niet teveel van mag gebruiken. Helaas zie ik die vriendin zelden of nooit meer en vroeg ik me af of 1 van jullie dit recept misschien kennen (en de precieze verhoudingen)?

Met tamarinde heb ik nog niet geprobeerd, maar probeer eens met ketjap manis.  Dat geeft een goed resultaat vind ik.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: firefox op 30 januari 2006, 14:13:49
Is die van Sun wah in A'pen verse?  Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g).

Heb jij trouwens als eens geprobeerd om van okara tempeh te maken?

Enige tips voor incubators?  Ik ga eens proberen de oven te gebruiken.

De tempeh in de Sun Wah is inderdaad vers (niet gepasteuriseerd) en heeft een houdbaarheid van enkele weken. Maar met “vers” bedoel ik eigenlijk direct uit de incubator.

Het is mij nog niet gelukt om tempeh van okara te maken. Het geheel is te compact en de schimmel heeft te weinig zuurstof.

Een incubator kan je gemakkelijk van een oude ijskast of andere geïsoleerde kast maken. Al wat je dan nog nodig hebt is een thermostaat (bv een Habistat dimmer thermostaat, 75 € bij www.ter.nl).


Ik ben nogal beperkt qua plaats in mijn appartement, (ijs)kast ed zijn voor mij niet doenbaar.  Zou het eventueel lukken met een wok met thermostat?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Gabs op 31 januari 2006, 16:14:06
zonder marinade en dan dunne plakjes knapperig bakken vind ik ook al heel lekker
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: bambi op 16 maart 2006, 18:54:32
Smaken verschillen, maar hoe lekker je tempeh ook klaar maakt, als je overjarige tempeh gebruikt smaakt het op z'n best muf en op z'n slechts inderdaad naar zurige schimmelige tenenkaas.

Gebruik alleen stralend witte, donzig uitziende en frisruikende tempeh. Ook tempeh die de houdpaarheidsdatum nog niet gepaseerd is wil nogal eens grijs of geel uitslaan en gaat er dan wat glimmender uitzien. Tempeh bederft erg snel en supermarkten bewaren het vaak niet goed. Niet kopen, tenzij je een echte liefhebber bent!


Help! kan ik mijn week oude tempeh nog opeten? is wel een beetje donker geworden.... Ruikt wel net zo raar als altijd...
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Ona op 16 maart 2006, 19:03:56
Smaken verschillen, maar hoe lekker je tempeh ook klaar maakt, als je overjarige tempeh gebruikt smaakt het op z'n best muf en op z'n slechts inderdaad naar zurige schimmelige tenenkaas.

Gebruik alleen stralend witte, donzig uitziende en frisruikende tempeh. Ook tempeh die de houdpaarheidsdatum nog niet gepaseerd is wil nogal eens grijs of geel uitslaan en gaat er dan wat glimmender uitzien. Tempeh bederft erg snel en supermarkten bewaren het vaak niet goed. Niet kopen, tenzij je een echte liefhebber bent!


Help! kan ik mijn week oude tempeh nog opeten? is wel een beetje donker geworden.... Ruikt wel net zo raar als altijd...

Hoe heb je het bewaard? En ruikt het raar als in vies en ammoniakachtig, want dan is het niet goed meer?
Titel: tempeh
Bericht door: Agnesje op 18 maart 2006, 11:54:30
Op Vegatopia pagina staat ook een hoofdstukje Indonesisch koken met allerlei kooktips over Tempeh en Tahoe.
Maar zoals mijn pa ze maakt, zo lekker krijg ik ze dus zelf ook nooit !!

Marineren in.... volgens mij: Asem (tamarinde), knoflook, zout en citroensap.
Dan heeeel heet frituren.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: SquareRoot op 15 januari 2008, 21:02:26
Mensen, tempeh is gewoon ronduit  :pukey: Heb allerlei varianten gehad, gewoon bah bah bah. Waarom zou ik keihard mijn best gaan doen om van iets vies iets lekkers te maken? Koop dan gewoon iets wat sowieso al lekker is  ;D

Sommige voedselproducten moeten eerst bereid worden voordat het lekker is. Ongebakken brooddeeg, rauwe eieren of rauw vlees is toch ook niet te eten?

Ik heb geprobeerd:

marinade: Soja Saus, Azijn, Oregano, mosterd, Rozemarijn, Ahornsiroop, Knoflook, Olijfolie, Zwarte peper, Kentjoer, Vijf Chinese Kruiden, Zout.

Dan olijfolie en gesneden tomaat in de pan. Tomaat laten smelten en een papje van maken. Tempeh erdoorheen en laten koken. Serveren met nasi gemaakt van quinoa zaden.

Overigens zit er behoorlijk veel eiwit in tempeh. Met 250 gram krijg je 55 gram eiwitten binnen.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Antje op 21 januari 2008, 15:40:11
Vandaag was ik in de C1000, want ik moest toch om brood en rattenvoer (en de Jumper zit ongeveer naast de C1000 hier). Nieuwsgierig keek ik bij de vegetariche producten van de C1000. Ik zag dus Tempeh (een rechthoekig blok wit spul) en na even navragen wat het zou gaan kosten (EUR 1,29) besloot ik om het mee te nemen. Het is weer eens wat anders.

In deze topic hoopte ik een recept te vinden met tempeh, maar ik zie alleen veel marinade ideetjes. Hmm. Iemand vermeld dat het met bami en pindasaus goed kan. Dat lijkt mij ideaal, want bami eet ik tegenwoordig vaak met Quorn vega bami-blokjes en afwisseling daarin is welkom.

Heeft iemand voor mij een recept voor Tempeh door de bami (bijvoorbeeld welke marinade lekker zou kunnen zijn? Suggesties zijn ook welkom.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 21 januari 2008, 21:47:38
Tempeh door de bami? Tempeh is meer iets wat je naast bami serveert.
Dit recept http://www.vegatopia.com/indonesisch/tahoe_terik.html maar dan tempeh ipv tofu is wellicht lekker bij bami.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Antje op 21 januari 2008, 21:51:21
Dank je wel, Selly! Sorry, uit dit topic had ik begrepen dat je het er door kon doen, :)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 21 januari 2008, 21:53:25
Nou ja, je kunt er natuurlijk mee doen wat je wilt  :) maar tempeh snij je meestal niet in mini-blokjes om door nasi of bami te doen (wat met bv tofu of sojabrokken wel kan) ietsje grotere dobbelstenen zijn lekkerder vind ik zelf, maar misschien komt er nog wel iemand met een recept voor tempeh door bami.

Tempeh en tomaat combineert trouwens ook wel aardig, helemaal lekker met petehbonen, maar daar moet je van houden.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Sanja op 21 januari 2008, 22:01:40
Ik vind tempeh trouwens alleen lekker als het gekookt of gestoomd is.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: bambi op 21 januari 2008, 22:05:30
Ik vind tempeh trouwens alleen lekker als het gekookt of gestoomd is.

nee, juist alleen krokant gebakken! :)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Sanja op 21 januari 2008, 22:14:19
Ja, na het stomen en koken!
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Eelco op 16 februari 2011, 00:41:13
Schop. Normaalgesproken marineer ik tempeh in een mengsel van sojasaus, sambal en wat kruiden naar smaak (zie ook hier (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/9101)). Inderdaad krijg je dan lekker gemarineerde tempeh, maar je moet ontzettend oppassen dat de marinade niet aanbrandt. Vanavond heb ik dus ongemarineerde tempeh gebakken (in aardig wat olie, dus half gefrituurd). De textuur is dan echt veel beter, lekker krokant, maar het smaakt naar... tempeh (met een beetje fantasie een beetje visachtig). Wel een prima excuus om met pindasaus te eten. En toch ben ik nog steeds op zoek naar de ultieme bereidingswijze.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Sam op 16 februari 2011, 08:35:38
Als je de tempeh gebakken hebt, overtollige olie afgieten, pan even van het vuur halen, dan een sausje van ketjap, sambal en andere kruiden er overheen gieten (je kunt het dus vast proberen met je eigen marinade mengsel?), pan terug op het vuur en net nog even doorbakken tot de marinade bijna helemaal verdampt is en er een pittig plakkerig laagje om de tempeh heen zit. Het brandt niet aan en het blijft stevig hoewel de echte knapperigheid er wel wat van af is.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 16 februari 2011, 08:45:48

Ik kan het maar niet snappen. Je neemt een produkt dat van zich een ongelooflijk walgelijke smaak heeft, en vervolgens ga je veel moeite doen om dat te verdoezelen met ketjap, kruiden, marineren, en een zo grondig mogelijk bak/frituurproces.
Waarom neem neem je dan niet gewoon tofu als uitgangsprodukt? Goed, daar zit helemaal geen smaak aan. Maar liever dat dan tempeh.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 16 februari 2011, 09:20:00
Als je de tempeh gebakken hebt, overtollige olie afgieten, pan even van het vuur halen, dan een sausje van ketjap, sambal en andere kruiden er overheen gieten (je kunt het dus vast proberen met je eigen marinade mengsel?), pan terug op het vuur en net nog even doorbakken tot de marinade bijna helemaal verdampt is en er een pittig plakkerig laagje om de tempeh heen zit. Het brandt niet aan en het blijft stevig hoewel de echte knapperigheid er wel wat van af is.

Yep, zo doe ik het ook ongeveer. Tempeh frituren/bakken in koekenpan, daarna in sauspannetje sausje laten pruttelen en daarna de tempeh nog een minuut of 8 in laten sudderen.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Djooiss op 16 februari 2011, 09:50:37
Ik stoom of kook de tempeh eerst altijd even, daarna lang ( soms wel 1 nacht) in de marinade en daarna pas bakken.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Sam op 16 februari 2011, 09:53:13
Ik laat het korter doorbakken dan 8 minuten, meestal maar een minuut ofzo?

@n: Ik vind de structuur van tempeh wel lekker af en toe, en het hoort gewoon bij andere gerechten dan tahoe. Het typische tempeh smaakje kan ik ook wel waarderen, mits flink getemperd door knoflook, sambal en ketjap. Bij een indische maaltijd vind ik tempeh erg lekker, maar tahoe niet. Ik denk wel dat ik 1 op de 20 keer tempeh eet, en de andere 19 keer tahoe.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 16 februari 2011, 09:56:56
Ik vind tempeh lekker. Ik eet het niet megavaak, maar een Indonesisch gerecht is bv ook dat je de tempeh in dunne plakjes een beetje laat drogen en dan frituren in zonnebloemolie. Serveren met zeezout en verder niks. Vind ik lekker hoor. Beetje milde sambal erop is ook lekker. Maar dan proef je de tempeh best puur. Prima.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: M. op 16 februari 2011, 10:39:29
Oh ik vind tempeh echt heel erg lekker! Ik eet het alleen niet zo vaak omdat V. er niet zo'n fan van is (behalve als het door een Indonesiër is gemaakt  ::)). Net zoals Djooiss stoom ik het vaak even van tevoren, dan is de smaak net iets milder.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Eelco op 16 februari 2011, 11:45:26
@@ñ: er zijn wel meer producten die doorgaans gemarineerd worden geconsumeerd (vl33s, k1p bijvoorbeeld). Ik vind tempeh best lekker en vooral de textuur vind ik goed, maar wat extra smaakmakers maken toch een groot verschil.

Volgende keer dus de Sam/Selly-methode.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 16 februari 2011, 13:32:24
@@ñ: er zijn wel meer producten die doorgaans gemarineerd worden geconsumeerd (vl33s, k1p bijvoorbeeld).

Ja maar dat doe je dan niet om de oorspronkelijke smaak te verdoezelen. Toen ik nog vlees at, vond ik dat prima eetbaar zonder marinade. Ik snap ook die opmerkingen nooit, dat vlees pas lekker zou worden als je er rijkelijk met de kruidenpot overheen gaat (heb me een tijdje afgevraagd of dat een opmerking is van vleesverlaters om zichzelf zand in de ogen te strooien, en houd die mogelijkheid nog steeds serieus open).

Alleen die brokken vet kon ik nooit zonder antiperistaltische verschijnselen naar binnen werken, maar dat heeft niets met de smaak te maken.
O ja en niertjes. Mijn huisgenoot heeft dat één keer klaargemaakt (en daarna nooit weer), maar toen vond ik de hele keuken zo ernstig naar stal ruiken dat ik die niertjes nog niet met mijn vork heb durven aanraken.

@ñ blijft bij zijn eerder ge-opperde therorie, dat mensen verschillende smaakdrempels hebben. Mensen met een hoge smaakdrempel gooien overal veel kruiden overheen en lusten tempeh, tenen- en blauwschimmelkaas, en zijn iha dol op alle voer en ingrediënten waar een sterke smaak aan zit. Onnodig te vermelden dat @ñ zich tot de groep met een lage smaakdrempel rekent.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Sam op 16 februari 2011, 13:55:16
@ñ blijft bij zijn eerder ge-opperde therorie, dat mensen verschillende smaakdrempels hebben. Mensen met een hoge smaakdrempel gooien overal veel kruiden overheen en lusten tempeh, tenen- en blauwschimmelkaas, en zijn iha dol op alle voer en ingrediënten waar een sterke smaak aan zit. Onnodig te vermelden dat @ñ zich tot de groep met een lage smaakdrempel rekent.
Klopt denk ik heel goed!
/me behoort zeer zeker tot de groep met een zeer hoge smaakdrempel, zie het ultieme recept voor knoflooksaus van een paar jaar terug
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 16 februari 2011, 14:33:36
Ik kan het maar niet snappen. Je neemt een produkt dat van zich een ongelooflijk walgelijke smaak heeft, en vervolgens ga je veel moeite doen om dat te verdoezelen met ketjap, kruiden, marineren, en een zo grondig mogelijk bak/frituurproces.
Omdat, als het eenmaal goed gemarineerd en gebakken is, het waanzinnig lekker is! Véél lekkerder dan als je hetzelfde met tofu doet, vind ik. De smaak van tempeh op zichzelf vind ik niet zo lekker, maar een combinatie van die smaak met de smaak van de marinade is echt goddelijk. En ik vind de structuur van tempeh ook heel erg lekker, die structuur krijg je met tofu niet voor elkaar.

Schop. Normaalgesproken marineer ik tempeh in een mengsel van sojasaus, sambal en wat kruiden naar smaak (zie ook hier (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/9101)).
Ik gebruik ook (een variatie op) dat recept van Vegatopia, echt een heel goed recept!
Soms kook ik de tempeh voor het bakken even, dat maakt de structuur wat steviger en extra lekker, maar dan wordt de marinade weer minder goed opgenomen, waardoor de eigen smaak van de tempeh teveel overheerst. Dus ik ben ook nog aan het experimenteren om de juiste manier te vinden.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Hizikigrrrl op 16 februari 2011, 15:06:20
Ik kook de tofu tempeh ook van tevoren, om de ergste tempehsmaak te verwijderen. Verder vind ik de structuur ervan heerlijk, niet zo zompig als (grotere stukken) tofu.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 16 februari 2011, 15:18:58
Ik kook de tofu ook van tevoren, om de ergste tempehsmaak te verwijderen.
Tempeh bedoel je?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: haantje op 16 februari 2011, 17:28:56
Oké, jullie maken me nieuwsgierig. Wie wil er een poging doen de smaak en structuur van ongemarineerde tempeh te beschrijven?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 16 februari 2011, 17:35:03
Als ik een poging zou doen om dat te beschrijven, zou ik dat in de ranzige-praat-draad moeten doen.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: haantje op 16 februari 2011, 17:37:19
Ga je gang, misschien sluit het wel aan bij wat je zoal tegen kan komen in het ventilatierooster van de TGV  ;)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 16 februari 2011, 18:23:23

Nou heb ik me laten wijsmaken dat de Fransen alles eten wat beweegt los en vast zit, maar dat ze tempeh eten geloof ik niet. Heel goed mogelijk dat ze een emplooi voor dat spul hebben gevonden, als afschrikwekkend middel tegen al te nieuwsgierige Aagjes die graag in ventilatieroosters zitten te peuteren of zo.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: LL de Ling op 16 februari 2011, 18:38:00
Vind tempeh ook lekker. Ik ga er wel eens speciaal voor naar de natuurwinkel. Mijn vriend zegt dat hij het lekkerder vindt dan tofu.

Ik vind blauwe kaas vaak helemaal niet zo lekker, zeker goedkope. Dus of dat het is?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 23 februari 2011, 09:44:48
Ik heb gister maar eens geprobeerd om het eerst te bakken en daarna te marineren, in plaats van andersom zoals ik normaal doe.
Ik vraag me af waarom ik dat nooit eerder geprobeerd heb, tofu bereid ik immers ook door pas ná het bakken te marineren.
Het is een stuk makkelijker op die manier, omdat ik tijdens het bakken niet de hele tijd hoefde te zorgen dat het niet aankoekt, maar alleen af en toe hoefde te roeren.
Ik weet zelf nog niet of ik de tempeh op deze manier nou iets lekkerder of iets minder lekker vind dan hoe ik het normaal doe, maar mijn lief was razend enthousiast, van hem moet ik het voortaan altijd op deze manier maken :D
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 24 februari 2011, 22:39:49
Ik heb gister maar eens geprobeerd om het eerst te bakken en daarna te marineren, in plaats van andersom zoals ik normaal doe.
Ik vraag me af waarom ik dat nooit eerder geprobeerd heb, tofu bereid ik immers ook door pas ná het bakken te marineren.
Het is een stuk makkelijker op die manier, omdat ik tijdens het bakken niet de hele tijd hoefde te zorgen dat het niet aankoekt, maar alleen af en toe hoefde te roeren.
Ik weet zelf nog niet of ik de tempeh op deze manier nou iets lekkerder of iets minder lekker vind dan hoe ik het normaal doe, maar mijn lief was razend enthousiast, van hem moet ik het voortaan altijd op deze manier maken :D

 :D Leuk!
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Eelco op 06 april 2011, 21:01:34
Vandaag de tweede poging tempeh eerst-bakken-dan-marineren. En dit keer was het echt succesvol. Het geheim: een flinke schep (basterd-)suiker door de marinade brengt het resultaat een heel stuk dichter bij 'als van bij de Indonees'.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Djooiss op 09 april 2011, 18:26:04
Vind tempeh ook lekker. Ik ga er wel eens speciaal voor naar de natuurwinkel. Mijn vriend zegt dat hij het lekkerder vindt dan tofu.

Ik vind blauwe kaas vaak helemaal niet zo lekker, zeker goedkope. Dus of dat het is?

Ze verkopen het ook bij die toko tegenover de hema, das nog dichter bij je huis dan de natuurwinkel, ( en goedkoper ook trouwens), ze hebben er trouwens ook hele lekkere verse tofu én van sojakip, sojagarnalen enz schijnt :)
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: LL de Ling op 09 april 2011, 18:33:01
Vind tempeh ook lekker. Ik ga er wel eens speciaal voor naar de natuurwinkel. Mijn vriend zegt dat hij het lekkerder vindt dan tofu.

Ik vind blauwe kaas vaak helemaal niet zo lekker, zeker goedkope. Dus of dat het is?

Ze verkopen het ook bij die toko tegenover de hema, das nog dichter bij je huis dan de natuurwinkel,

Shit, daar moest ik nog naartoe vandaag. Stoommandje halen. En wellicht tempeh ;). Reden dat ik er niet zo vaak kom is dat ik deze winkel zo volgepropt vind. En de mensen niet zo aardig. Dan vind ik het wandelingetje naar de natuurwinkel prettiger. Ik heb zo'n hekel aan boodschappen doen en winkelen in Nederland dat ik het zo fijn mogelijk voor mezelf moet houden. (Ja, ik heb nooit gezegd dat ik normaal was ;)).

Maar ik ben wel heel erg verwend met de geweldige toko op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Als het even kan, wip ik ik gewoon daar langs.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Christiaan op 10 april 2011, 21:03:07
Hoe marineer je tempeh eigenlijk op de manier zoals je ze in surinaamse broodjeszaken krijgt?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Selly op 10 april 2011, 21:28:22
Hoe marineer je tempeh eigenlijk op de manier zoals je ze in surinaamse broodjeszaken krijgt?

Zo http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,3993.msg586550.html#msg586550
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 12 april 2011, 11:43:41
Ik was van de week bij een MCD-supermarkt, en daar hadden ze ook tempeh. Ik vond het een heel lekkere, hij had een zachtere smaak dan die van Jumbo en biowinkel.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: M. op 13 april 2011, 15:25:40
Zo'n langwerpig blok?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 14 april 2011, 17:58:02
Ja, eentje zonder vernoeming van merk of ingrediënten.
Is tempeh overigens niet altijd in de vorm van een langwerpig blok? Ik heb nog nooit een andere vorm tempeh gezien.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Hizikigrrrl op 07 juni 2013, 20:47:19
Ik zag dat ze bij de Jumbo ook tempeh verkopen, helaas was het uitverkocht en stond er ook geen prijs bij. Is deze tempeh lekker en hoeveel kost het?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: M. op 07 juni 2013, 21:12:18
1,79 en het is dezelfde tempeh die ze bij veel toko's hebben.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Hizikigrrrl op 07 juni 2013, 21:35:03
1,79 en het is dezelfde tempeh die ze bij veel toko's hebben.

Dank! Dat scheelt wel met de biotempeh vd biowinkel. Die is geloof ik een euro duurder.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Poek op 20 juni 2013, 15:49:26
In het kader van supermarkten waar ze tempeh verkopen: de Dirk, gewoon bij de vleesvervangers.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: MaartenP op 20 juni 2013, 16:43:16
Hoe marineer je tempeh eigenlijk op de manier zoals je ze in surinaamse broodjeszaken krijgt?

Ik zie wel dat dit al een heel oude topic is, maar anagezien ie nu toch omhoog is nog even mijn manier van 'zoals bij de toko of surinamer':

Frituur een in reepjes gesneden blok tempe totdat ie goudbruin is (of bak in een koekenpan eventueel).

Maak een aantal rode pepers, een ui, 5 tenen knoflook en 3 cm gember fijn in een vijzel (of met een staafmixer). Bak dat mengsel in een wok in ruim olie totdat de olie rood wordt/je denkt dat het wel goed is (na een minuutje of drie). Wat lekker is, is om naast de fijngemaakte pepers er ook nog een aantal grote stukken bij te doen.

Doe er de gefrituurde tempe bij met een scheut zoute sojasaus, een flinke dot zoete ketjap (ketjap medja bijvoorbeeld, liever niet die van Conimex want die is niet zo lekker). Een flinke dot is denk ik 5 eetlepels, of iets meer. Als je ketjap niet heel zoet is gewoon een eetleper suiker erbij doen.

Nog een minuutje bakken en klaar.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Miranda op 20 juni 2013, 17:44:56
Dat klinkt erg lekker!
Vraagje: die ketjap medja, die ken ik niet, waar haal je die?
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Fynnya op 15 november 2013, 17:07:41
Bij mijn Vomar hebben ze ook tempeh, dezelfde als ze bij de Jumbo en Aziatische winkels hebben, alleen kost ie hier ongeveer 3 euro.
Dat is nogal een verschil met de 1.80 bij de Jumbo en 1.30 bij de Aziatische winkel (als ik me de prijzen goed herinner, en ze de laatste jaren niet veranderd zijn).
Dus aan de ene kant ben ik er erg blij mee, dat ik niet naar het centrum hoef voor tempeh, aan de andere kant vind ik 'm belachelijk duur en koop ik 'm dus niet hier.
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: Bast op 15 november 2013, 21:08:00
Dat klinkt erg lekker!
Vraagje: die ketjap medja, die ken ik niet, waar haal je die?

Beetje laat, maar die ziek ik wel in de wat uitgebreidere supermarkten opduiken soms en anders toko's met Indonesische spullen.

In de tokotempeh's en dan bedoel ik de afhaal zie ik eigenlijk grofweg 2 soorten: 1 wat hardere met kleinere dingetjes en een groffere variant die vaak wat zachter is. Ligt dat aan de bereidingswijze of aan het merk? Indien het merk, welke vind ik waar?
Ik bereid het nooit thuis eigenlijk en dat moet toch maar eens veranderen...
Titel: Re:Tempeh
Bericht door: MaartenP op 16 november 2013, 12:41:17
Die grove heb je hier in elke toko. Is niete cht een merk, langwerpig ding met een klein wit etiketje. Die kleinere hardere is volgens mij gewoon dezelfde maar dan langer gefrituurd.

Die van de biowinkel is wel een stuk compacter/steviger trouwens, vind ik ook net iets lekkerder.
Titel: [Koken] Spiesjes met tempeh en papaja
Bericht door: Vegatopia op 21 april 2015, 13:00:36
Spiesjes met tempeh & papaja

Het volgende recept komt uit het boek The Green Kitchen Travels dat we gister bespraken. In dit prachtige reiskookboek staan interessante en prachtige verhalen met dito recepten. Dit recept voor Spiesjes met tempeh & papaja is daar een goed voorbeeld van.

Source: Spiesjes met tempeh & papaja (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12962-spiesjes-met-tempeh-papaja)
Titel: [Koken] Tempeh met trappist
Bericht door: Vegatopia op 08 juli 2015, 13:00:19
Tempeh met trappist

"Tempeh is geschikt voor het bereiden van (Oosterse) gerechten" stond er op het pak dat ik in de supermarkt kocht. Toegegeven, tempeh is niet zo erg bekend en meestal wordt het gebruikt in de Aziatisch geïnspireerde keuken. Dit is voor ons een aanleiding om aan de slag te gaan met producten van eigen bodem: trappistenbier, stroop en champignons. 

Source: Tempeh met trappist (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13036-tempeh-met-trappist)
Titel: [Koken] Tempeh in poesta-style
Bericht door: Vegatopia op 15 juli 2015, 13:01:00
Tempeh in poesta-style

Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. De foto's blijven nog een verrassing, want de foto's die wij hier plaatsen, zijn nog niet de officiële. Vandaag: tempeh in poesta-style, voor op brood, bij rijst of als wrapvulling.

Source: Tempeh in poesta-style (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13047-tempeh-in-poesta-style)
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: neleH op 02 september 2015, 09:03:06
Ik ben dol op (gemarineerde) tempeh!

Ik vind wel dat tempeh (net uit de verpakking) ruikt naar latexverf! Vinden jullie dat ook? Ik moet daar altijd een beetje om lachen, omdat ik weet dat het na bereiding superlekker is. Maar die associatie krijg ik er maar niet uit. Het ziet er ook een beetje uit alsof het oppervlak geverfd is met latex  :heehee:
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: Selly op 02 september 2015, 09:30:26
ik weet dat het na bereiding superlekker is. Maar die associatie krijg ik er maar niet uit. Het ziet er ook een beetje uit alsof het oppervlak geverfd is met latex  :heehee:

Ja hier ook heel erg!!
Ik wil de tempeh poesta style binnenkort trouwens eens maken.
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 02 september 2015, 10:59:08
Het ziet er ook een beetje uit alsof het oppervlak geverfd is met latex  :heehee:

Met dit verschil dat latex beter smaakt.  :P
Maar over de eetbaarheid van dat spul heb ik me al eerder uitgelaten in dit onderwerp, dus daar zal ik het maar bij laten.
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: eno2 op 02 september 2015, 12:02:01
Ik eet een keer in de week tempeh en heb niet veel zin om die te gaan marineren. Tempeh heeft, anders dan seitan en tofu, zijn eigen smaak. Tofu marineer ik wel, zo niet smaakt  die veel te flets. Tempeh is al gemarineerd van zichzelf in de saus van zijn bokaal, dat is vocht dat ik graag opdrink, of in de soep doe, met een typische smaak van de fermentatie. Meer hoeft dat niet te zijn...Gewoon de pan in dus.
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: Yehudith op 02 september 2015, 12:05:09
Haha, goeie vergelijking met latex. Dat vind ik dus ook :D.
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: eno2 op 02 september 2015, 12:06:24

Citaat
Met dit verschil dat latex beter smaakt.  :P
Maar over de eetbaarheid van dat spul heb ik me al eerder uitgelaten in dit onderwerp, dus daar zal ik het maar bij laten.
Jouw smaakgevoel tegen het mijne...
Overigens nog veel plezier met het degusteren van latex... :hungry:
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: eno2 op 02 september 2015, 12:08:06
Haha, goeie vergelijking met latex. Dat vind ik dus ook :D.
De gustibus....
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: Hizikigrrrl op 02 september 2015, 12:39:33
Als je de tempeh even kookt van tevoren, verdwijnt die typische smaak enigszins.
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: meisbaer op 02 september 2015, 14:50:08
Mijn vriend en ik vinden allebei tempé erg lekker. Maar ik vind het zelf naar van die ouderwetse witte houtlijm ruiken, die je vroeger op school kreeg ;)
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: neleH op 02 september 2015, 15:38:18
Als je de tempeh even kookt van tevoren, verdwijnt die typische smaak enigszins.

Die smaak proef je uiteindelijk helemaal niet, het is net met het openen van de verpakking.

Ik stoom het vaak even (ergens gelezen dat de marinade dan beter intrekt).

En ik doe de tempeh in de warme marinade, een tijdje beetje bakken, dan met pan en al afkoelen en in de koelkast.
Volgende dag weer opwarmen. Hmmmmm!
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: meisbaer op 02 september 2015, 18:53:48
Bij mijn favoriete tempégerecht wordt de tempé in plaats van gemarineerd, eerst gestoofd in water met tamarinde, santen, laos en palmsuiker. Blaadje salam erbij en wat sereh. Als het water helemaal verdampt is, dan even laten afkoelen/opdrogen. Daarna bakken in wat olie. Echt heel erg lekker  :-*
Uit het Groot indonesisch kookboek van Beb Vuyk.
Titel: [Koken] Tempehchips met gomasio
Bericht door: Vegatopia op 11 maart 2016, 13:00:58
Tempehchips met gomasio

Niet iedereen is dol op tempeh. Het heeft een beetje een gefermenteerd smaakje, waar je van moet houden. Ik vind het heerlijk, vooral als het knapperig gebakken is. En bij ultiem knapperig denk ik al snel aan chips.

Source: Tempehchips met gomasio (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13312-tempehchips-met-gomasio)
Titel: [Koken] Paksoi en gemarineerde tempeh van de grill
Bericht door: Vegatopia op 06 juli 2017, 13:00:39
Paksoi en gemarineerde tempeh van de grill

Al de hele week liep ik rond met een idee voor een gerechtje in mijn hoofd. Een idee voor een gerechtje van de barbecue. Helaas was het net op de zondag dat ik tijd had om lekker te gaan kokkerellen, geen barbecueweer. Maar geen nood; met een grillpan kom je er ook!
 
 
 
 

Source: Paksoi en gemarineerde tempeh van de grill (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13767-paksoi-en-gemarineerde-tempeh-van-de-grill)
Titel: Re: Tempeh
Bericht door: eno2 op 24 juli 2017, 22:22:16
Bij mijn favoriete tempégerecht wordt de tempé in plaats van gemarineerd, eerst gestoofd in water met tamarinde, santen, laos en palmsuiker. Blaadje salam erbij en wat sereh. Als het water helemaal verdampt is, dan even laten afkoelen/opdrogen. Daarna bakken in wat olie. Echt heel erg lekker  :-*
Uit het Groot indonesisch kookboek van Beb Vuyk.
Ik wil wel maar ik kan hier enkel de basisgamma kruiden krijgen. Ik weet trouwens niet wat dat allemaal is. En zeker niet in het Spaans. Jammer, want ik begin tempeh na vele jaren goed  beu te raken.