Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Tempeh kan je marineren, in een marinade op basis van olie en water, met kruiden en knoflook, gember, en/of tomatenpuree. Dingen als ketjap, citroensap, speciale azijntjes, tamarinde zouden ook wel interessant kunnen zijn, maar dan moet je wel weten wat je doet. Eerst inprikken met een vork, dan in plakjes of blokjes snijden en dan op zijn minst een kwartiertje marineren. Dan 12 minuten in een oven van 180 graden.
Tempeh eerst inprikken? Omdat de marinade er dan beter bij kan? Is dat daarom? Hmm nooit geweten klinkt aannemelijk. De tempeh ribbetjes van de bbq waren in ieder geval yummie.Het inprikken is zodat de marinade beter kan inwerken ja, maar als je ze zo dun snijdt als voor de BBQ is dat niet nodig.
Ben ik dan één van de weinigen die tempeh puur natuur, koud of gebakken als plak, lekker vindt? Ik vind het echt heerlijk. En nee, ik ben niet weer zwanger!
Ik snij mijn tempeh altijd in 4 plakken, waar ik dan 4 keer van eet (en mijn vriend eet dan een burger of zo want hij lust 't ook al nie...). De overige 3 gaan dan in de vriezer, soms wel voor 2 maand en ik ben er nooit naar van geworden hoor!
Welke gebruik jij?Die van de AH of die van de Super. Eerlijk gezegd proef ik geen verschil!
door de hutspotJaaaahhh met de hutspot! Veel lekkerder dan een gebakken visje (aten m'n ouders er altijd bij)
(eventuele registratieaanmoediging is welkom)
Thanx maar ietwat gedateerd. Kijk maar naar de datum van mijn eerste post in deze draad ;D(eventuele registratieaanmoediging is welkom)
:ylsuper: :wortel: :ekflag: :wave: :cheer:
(aanmoediging genoeg? ;))
Hoe lang kan tempeh in de vriezer?Enkele maanden, volgens www.tempeh.info.
Was dat maar zo...
Het smaakt zeker niet naar kaas, het smaakt eerder naar, euh, naar Tempeh ;)
Leuk om mijn website (http://www.tempeh.info) hier vermeld te zien. Blijkbaar zijn er weinig mensen die de smaak van VERSE tempeh kennen. Verse tempeh ruikt en proeft heerlijk naar verse paddestoelen. Verse tempeh is zelfs lekker indien je het gewoon in olie bakt. Zelfs na 1 dag bewaring in de koelkast begint de smaak sterk achteruit te gaan.Is die van Sun wah in A'pen verse? Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g)
Een vriendin van me is half Indisch en heeft ooit een keer overheerlijke gemarineerde tempeh voor me gemaakt. Ze gebruikte hiervoor o.a. citroen en tamarinde. Toen ik het vervolgens zelf probeerde na te maken smaakte het ontzettend vies. Wat blijkt nou tamarinde heeft zo'n overheersende smaak dat je er niet teveel van mag gebruiken. Helaas zie ik die vriendin zelden of nooit meer en vroeg ik me af of 1 van jullie dit recept misschien kennen (en de precieze verhoudingen)?
Is die van Sun wah in A'pen verse? Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g).
Heb jij trouwens als eens geprobeerd om van okara tempeh te maken?
Enige tips voor incubators? Ik ga eens proberen de oven te gebruiken.
Een vriendin van me is half Indisch en heeft ooit een keer overheerlijke gemarineerde tempeh voor me gemaakt. Ze gebruikte hiervoor o.a. citroen en tamarinde. Toen ik het vervolgens zelf probeerde na te maken smaakte het ontzettend vies. Wat blijkt nou tamarinde heeft zo'n overheersende smaak dat je er niet teveel van mag gebruiken. Helaas zie ik die vriendin zelden of nooit meer en vroeg ik me af of 1 van jullie dit recept misschien kennen (en de precieze verhoudingen)?
Is die van Sun wah in A'pen verse? Ik vind hem in ieder geval stukken beter dan die van de supermarkten en de natuurwinkels, en hij kost er maar een fractie van (1€/400g).
Heb jij trouwens als eens geprobeerd om van okara tempeh te maken?
Enige tips voor incubators? Ik ga eens proberen de oven te gebruiken.
De tempeh in de Sun Wah is inderdaad vers (niet gepasteuriseerd) en heeft een houdbaarheid van enkele weken. Maar met “vers” bedoel ik eigenlijk direct uit de incubator.
Het is mij nog niet gelukt om tempeh van okara te maken. Het geheel is te compact en de schimmel heeft te weinig zuurstof.
Een incubator kan je gemakkelijk van een oude ijskast of andere geïsoleerde kast maken. Al wat je dan nog nodig hebt is een thermostaat (bv een Habistat dimmer thermostaat, 75 € bij www.ter.nl).
Smaken verschillen, maar hoe lekker je tempeh ook klaar maakt, als je overjarige tempeh gebruikt smaakt het op z'n best muf en op z'n slechts inderdaad naar zurige schimmelige tenenkaas.
Gebruik alleen stralend witte, donzig uitziende en frisruikende tempeh. Ook tempeh die de houdpaarheidsdatum nog niet gepaseerd is wil nogal eens grijs of geel uitslaan en gaat er dan wat glimmender uitzien. Tempeh bederft erg snel en supermarkten bewaren het vaak niet goed. Niet kopen, tenzij je een echte liefhebber bent!
Smaken verschillen, maar hoe lekker je tempeh ook klaar maakt, als je overjarige tempeh gebruikt smaakt het op z'n best muf en op z'n slechts inderdaad naar zurige schimmelige tenenkaas.
Gebruik alleen stralend witte, donzig uitziende en frisruikende tempeh. Ook tempeh die de houdpaarheidsdatum nog niet gepaseerd is wil nogal eens grijs of geel uitslaan en gaat er dan wat glimmender uitzien. Tempeh bederft erg snel en supermarkten bewaren het vaak niet goed. Niet kopen, tenzij je een echte liefhebber bent!
Help! kan ik mijn week oude tempeh nog opeten? is wel een beetje donker geworden.... Ruikt wel net zo raar als altijd...
Mensen, tempeh is gewoon ronduit :pukey: Heb allerlei varianten gehad, gewoon bah bah bah. Waarom zou ik keihard mijn best gaan doen om van iets vies iets lekkers te maken? Koop dan gewoon iets wat sowieso al lekker is ;D
Ik vind tempeh trouwens alleen lekker als het gekookt of gestoomd is.
Als je de tempeh gebakken hebt, overtollige olie afgieten, pan even van het vuur halen, dan een sausje van ketjap, sambal en andere kruiden er overheen gieten (je kunt het dus vast proberen met je eigen marinade mengsel?), pan terug op het vuur en net nog even doorbakken tot de marinade bijna helemaal verdampt is en er een pittig plakkerig laagje om de tempeh heen zit. Het brandt niet aan en het blijft stevig hoewel de echte knapperigheid er wel wat van af is.
@@ñ: er zijn wel meer producten die doorgaans gemarineerd worden geconsumeerd (vl33s, k1p bijvoorbeeld).
@ñ blijft bij zijn eerder ge-opperde therorie, dat mensen verschillende smaakdrempels hebben. Mensen met een hoge smaakdrempel gooien overal veel kruiden overheen en lusten tempeh, tenen- en blauwschimmelkaas, en zijn iha dol op alle voer en ingrediënten waar een sterke smaak aan zit. Onnodig te vermelden dat @ñ zich tot de groep met een lage smaakdrempel rekent.Klopt denk ik heel goed!
Ik kan het maar niet snappen. Je neemt een produkt dat van zich een ongelooflijk walgelijke smaak heeft, en vervolgens ga je veel moeite doen om dat te verdoezelen met ketjap, kruiden, marineren, en een zo grondig mogelijk bak/frituurproces.Omdat, als het eenmaal goed gemarineerd en gebakken is, het waanzinnig lekker is! Véél lekkerder dan als je hetzelfde met tofu doet, vind ik. De smaak van tempeh op zichzelf vind ik niet zo lekker, maar een combinatie van die smaak met de smaak van de marinade is echt goddelijk. En ik vind de structuur van tempeh ook heel erg lekker, die structuur krijg je met tofu niet voor elkaar.
Schop. Normaalgesproken marineer ik tempeh in een mengsel van sojasaus, sambal en wat kruiden naar smaak (zie ook hier (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/9101)).Ik gebruik ook (een variatie op) dat recept van Vegatopia, echt een heel goed recept!
Ik kook de tofu ook van tevoren, om de ergste tempehsmaak te verwijderen.Tempeh bedoel je?
Ik heb gister maar eens geprobeerd om het eerst te bakken en daarna te marineren, in plaats van andersom zoals ik normaal doe.
Ik vraag me af waarom ik dat nooit eerder geprobeerd heb, tofu bereid ik immers ook door pas ná het bakken te marineren.
Het is een stuk makkelijker op die manier, omdat ik tijdens het bakken niet de hele tijd hoefde te zorgen dat het niet aankoekt, maar alleen af en toe hoefde te roeren.
Ik weet zelf nog niet of ik de tempeh op deze manier nou iets lekkerder of iets minder lekker vind dan hoe ik het normaal doe, maar mijn lief was razend enthousiast, van hem moet ik het voortaan altijd op deze manier maken :D
Vind tempeh ook lekker. Ik ga er wel eens speciaal voor naar de natuurwinkel. Mijn vriend zegt dat hij het lekkerder vindt dan tofu.
Ik vind blauwe kaas vaak helemaal niet zo lekker, zeker goedkope. Dus of dat het is?
Vind tempeh ook lekker. Ik ga er wel eens speciaal voor naar de natuurwinkel. Mijn vriend zegt dat hij het lekkerder vindt dan tofu.
Ik vind blauwe kaas vaak helemaal niet zo lekker, zeker goedkope. Dus of dat het is?
Ze verkopen het ook bij die toko tegenover de hema, das nog dichter bij je huis dan de natuurwinkel,
Hoe marineer je tempeh eigenlijk op de manier zoals je ze in surinaamse broodjeszaken krijgt?
1,79 en het is dezelfde tempeh die ze bij veel toko's hebben.
Hoe marineer je tempeh eigenlijk op de manier zoals je ze in surinaamse broodjeszaken krijgt?
Dat klinkt erg lekker!
Vraagje: die ketjap medja, die ken ik niet, waar haal je die?
ik weet dat het na bereiding superlekker is. Maar die associatie krijg ik er maar niet uit. Het ziet er ook een beetje uit alsof het oppervlak geverfd is met latex :heehee:
Het ziet er ook een beetje uit alsof het oppervlak geverfd is met latex :heehee:
Met dit verschil dat latex beter smaakt. :PJouw smaakgevoel tegen het mijne...
Maar over de eetbaarheid van dat spul heb ik me al eerder uitgelaten in dit onderwerp, dus daar zal ik het maar bij laten.
Haha, goeie vergelijking met latex. Dat vind ik dus ook :D.De gustibus....
Als je de tempeh even kookt van tevoren, verdwijnt die typische smaak enigszins.
Bij mijn favoriete tempégerecht wordt de tempé in plaats van gemarineerd, eerst gestoofd in water met tamarinde, santen, laos en palmsuiker. Blaadje salam erbij en wat sereh. Als het water helemaal verdampt is, dan even laten afkoelen/opdrogen. Daarna bakken in wat olie. Echt heel erg lekker :-*Ik wil wel maar ik kan hier enkel de basisgamma kruiden krijgen. Ik weet trouwens niet wat dat allemaal is. En zeker niet in het Spaans. Jammer, want ik begin tempeh na vele jaren goed beu te raken.
Uit het Groot indonesisch kookboek van Beb Vuyk.