Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Jan op 28 december 2002, 14:06:00

Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Jan op 28 december 2002, 14:06:00
Oliebollenverkopers bakken er ook dit jaar weer niks van, zo bericht het Algemeen Dagblad (http://www.ad.nl/artikelen/ConsumentenGeld/1040969779534.html) in z'n jaarlijkse oliebollentest. Zullen we ze toch weer zelf moeten gaan maken. Iemand in het bezit van Het Ultieme Oliebollen-recept?
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Christiaan op 28 december 2002, 15:34:00
het geheim van een goeie oliebol is goed hete olie. als de olie te koud is zuigt de bol zich vol en wordt het letterlijk een oliebol. en in tegenstelling tot wat de naam oliebol suggereert is dat niet de bedoeling. je moet er dus ook niet teveel tegelijk willen bakken.
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ilse_ op 28 december 2002, 20:26:00
mijn vader is helemaal gelukkig als ze vanzelf omkeren
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: TearSong op 28 december 2002, 20:34:00
Quote:

Op 2002-12-28 20:26, schreef ilse_:
mijn vader is helemaal gelukkig als ze vanzelf omkeren



haha..geweldig!

Na in een ver verleden ooit tijdens de oliebollenperiode bij Bakkerij Bart gewerkt te hebben kan ik nog steeds geen oliebollen meer zien, dus die hoef ik niet te maken. Appelflappen daarintegen...
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Jan op 29 december 2002, 11:25:00
In Maria Haezebroeks 'De hedendaagsche kookkunst' uit 1851 vond ik nog een recept voor 'oliekoeken', waaruit rond 1880 de oliebol schijnt te zijn ontstaan. Misschien grappig om eens uit te proberen:

Quote:
Van 3 kop tarwemeel en 6 maatjes gruttemeel, gemengd met 3/4 pond krenten, evenveel razijnen, wat muskaatnoot, kaneel en sucade, maakt men, onder toevoeging van een viertal geklutste eijeren en de noodige hoeveelheid boter, met lauwe zoetemelk een stijf beslag, waaronder men een weinig gist doet en het geheel te rijzen zet. Nu braadt men olie naar behooren uit, en laat daar de oliekoeken in gaar bakken.



Gruttemeel = boekweitmeel
Maatje = 0,1 liter (borrelglaasje)
Zoetemelk = gewone melk (het woord 'zoet' werd gebruikt om het te onderscheiden van karnemelk)
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Christiaan op 29 december 2002, 13:16:00
Quote:

Op 2002-12-29 11:25, schreef Jan:
Maatje = 0,1 liter (borrelglaasje)


zulke borrels wil ik ook wel!
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Jan op 29 december 2002, 13:25:00
Oeps ja... Van Dale heeft me op het verkeerde been gezet doordat er als tweede betekenis 'glaasje jenever' gegeven wordt. Maar in een borrelglas gaat aanzienlijk minder... Iets van 20 tot 30 ml schat ik.
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Nick op 29 december 2002, 14:52:00
Zijn oliebollen op oudejaar traditie?
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Sander op 29 december 2002, 17:27:00
Ja, oliebollen en appelflappen, het liefst zelf gebakken.

Maar de laatste jaren, althans in mijn beleving, kan je oliebollen zowat het hele jaar door kopen.
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: J@n op 29 december 2002, 18:54:00
Quote:

Op 2002-12-29 14:52, schreef annick:
Zijn oliebollen op oudejaar traditie?



Jep. Ik dacht dus eigenlijk dat het een traditie was die al uit de vroegste middeleeuwen stamde, maar dat is dus niet zo, las ik vandaag in de krant. Schijnt rond 1880 in Nederland geïntroduceerd te zijn, mede door toedoen van oliefabrikanten die het wel fijn vonden dat Nederlanders zouden gaan frituren en zo meer van hun producten gingen gebruiken.

De oliekoek schijnt overigens niet alleen de voorvader van de oliebol te zijn geweest, maar ook van de doughnut die in de States ontwikkeld is als variant op de door Hollandse kolonisten meegebrachte oliekoek-recepten.

Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Sven op 30 december 2002, 16:03:00
Quote:

Op 2002-12-29 18:54, schreef J@n:
Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?



In Limburg toch niet.
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Brent op 30 december 2002, 16:35:00
Oud Vlaams is wel pannenkoeken eten op Maria Lichtmis. Bij oud en nieuw is me nix bekend.
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Jan op 30 december 2002, 17:05:00
Is het niet in Spanje dat ze zo'n ritueel hebben met een tros druiven opeten als de klok twaalf begint te slaan? Hmm, ja, beetje klok-en-klepel-verhaal hè? Hoe zat dat ook alweer?
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Nick op 30 december 2002, 18:26:00
Hier wordt weer even uitbundig gedronken en gefreten als op kerstavond. Of toch niet.
Er zal wel nog wat meer gedronken worden!
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Annemieke op 30 december 2002, 21:00:00
Quote:

Op 2002-12-29 17:27, schreef Sander:
Ja, oliebollen en appelflappen, het liefst zelf gebakken.



Heeft iemand een recept voor veganistische appelflappen of een recept dat veganistisch valt te maken?
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: overanalizing op 30 december 2002, 21:21:00
Quote:

Op 2002-12-29 18:54, schreef J@n:
Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?



Een paar dagen na nieuwjaar zie je bij de bakkers de etalage vol appelbollen liggen, hier in Antwerpen. De naam hiervan zal ik jullie over een paar dagen kunnen vertellen...
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Miriam op 31 december 2002, 09:38:00
Quote:

Op 2002-12-30 21:00, schreef Annemieke:
Heeft iemand een recept voor veganistische appelflappen of een recept dat veganistisch valt te maken?



Jazeker, we zijn gister aan het bakken gegaan en ze zijn errug lekker geworden!

Beignet-beslag

100 gr tarwemeel
50 gr boekweitmeel
2 eetlepels arrowroot
snufje zout
0,5 liter sojamelk

Doe alle ingrediënten in een kom en klop met een garde tot een egaal beslag (voeg eventueel nog wat meer meel of melk toe om de gewenste dikte te krijgen, vaak voeg ik er toch nog wat meer meel aan toe dan hierboven beschreven).

In plaats van boekweitmeel kun je ook sojameel of kikkererwtmeel gebruiken.

Voor appelflappen heb je ongeveer 3 grote (zure/stevige) appels nodig, waar je met een appelboor het klokhuis uithaalt, en vervolgens in niet te dikke ringen snijd.
Bestrooi de schijven rijkelijk met kaneel en rietsuiker, en laat dit een poosje (ongeveer een half uur, dan heeft het beignet-beslag ook even mooi de tijd om te binden) intrekken.

Hierna is het alleen nog een kwestie van de appels door het beslag halen, en frituren tot ze lichtbruin zien (met dit beslag zullen ze niet zo donker worden als oliebollen overigens, of je moet er wat moutmeel aan toevoegen

Ook heel lekker zijn: bananen- en annanas-beignets!

(dit beslag is overigens ook heel geschikt voor het maken van tempura, dan doe ik nog wel wat kruiden erdoorheen, en vervolgens allerlei groenten, zoals: babymais, bloemkool, uienringen, pompoenschijven enz)

En nu ik toch bezig ben, ook een recept voor:

Oliebollen (ca. 30 stuks)

500 gr gebuild tarwemeel
30 gr verse gist of 11 gram gedroogde gist
4½ dl rozijnenweekwater
½ theel kaneel
½ theel vanillepoeder
½ theel anijs
1 theel zout
120 gr rozijnen (meer mag ook
1 grote appel in blokjes
geraspte citroen- of sinaasappelschil (biologisch!)
2 l zonnebloemolie om in te bakken
eventueel wat sojamelk


Vermeng alle droge ingrediënten. Maak daarna met het vocht en de gist een dik beslag. Een deel van het rozijnenweekwater kan worden vervangen door sojamelk.

Zet het beslag op een warme plaats en laat ca.  1½ uur rijzen.
Als de oliebollen klaar zijn kun je ze bepoederen met wat gemalen kokos of poedersuiker.

Heel veel plezier met bakken, en opeten
Titel: Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: TearSong op 01 januari 2003, 11:34:00
Quote:

Op 2002-12-31 09:38, schreef Miriam:
Heel veel plezier met bakken, en opeten



ok, die ga ik onthouden voor de volgende jaarwisseling!
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Yessica op 21 december 2003, 17:44:59
Ik krijg altijd hoofdpijn van oliebollen en de baklucht ervan  :(

Eergisteren liep ik langs zo'n kraam en ik werd echt misselijk van de geur.

(Heb ik ook met beignets, pannekoeken en poffertjes, vreemd he?)
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 21 december 2003, 19:33:29
Aangezien ik geen frituurpan heb zal oliebollen bakken niet kunnen :( Weet iemand hier iets veganistisch wat ik wel dan zou kunnen maken?
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Draek op 21 december 2003, 20:02:35
Aangezien ik geen frituurpan heb zal oliebollen bakken niet kunnen :( Weet iemand hier iets veganistisch wat ik wel dan zou kunnen maken?

kan je niet een pannetje met olie vullen? en daarin bakken?

Ik weet niet of de olie dan genoeg heet word ofzo, maar zo is er bij ons ook eens gewoon friet gebakt...
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 21 december 2003, 20:27:02
Citaat

kan je niet een pannetje met olie vullen? en daarin bakken?

Ik weet niet of de olie dan genoeg heet word ofzo, maar zo is er bij ons ook eens gewoon friet gebakt...
Citaat

Zou ik kunnen proberen ja, bedankt!! Kan ik toch nog oliebollen eten, als de olie heet genoeg wordt.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Christiaan op 21 december 2003, 20:30:17
Frituren op het fornuis kan. Als je op gas kookt zou ik zeker een deksel bij de hand houden om op de pan te gooien mocht er onverhoopt de vlam in slaan. Wat voor 'n pan je het beste zou kunnen gebruiken weet ik eigenlijk niet. Je hebt wel van die speciale frituurpannen ervoor.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Elsbeth op 21 december 2003, 22:04:20
Met (gewone) pan op fornuis kan heel gevaarlijk zijn hoor, dus ik zou me eerst goed laten informeren. Volgens mij zijn er speciale pannen voor, maar misschien kan je dan net zo goed een frituese kopen. In een wok frituren kan ook: ik veel oosterse kookboeken staat hoe dat moet.

Ik vind appelflappen altijd ZO lekker. Hoop dat mijn ouders dit jaar weer bakken, dan biets ik er 'n paar mee voor in A'dam  ;D waar ik dit jaar oud&nieuw vier
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 21 december 2003, 22:34:04
frituren in een pan gaat goed in een (ouderwetse gietijzeren) pan met dikke bodem. In de wok gaat het inderdaad ook erg goed. Gewoon erbij blijven, etc. Je kan ook eens in een kringloopwinkel kijken, vaak vind je daar wel oude frituurpannen voor gewoon op het fornuis.

Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 22 december 2003, 00:18:04
We hebben zo'n frituurpan voor op het fornuis gehad maar volgens mij heeft me moeder die weggedaan omdat ze die te gevaarlijk vond, we hebben wel een grote pan maar dat is een soeppan eigenlijk, zou dat wat uitmaken? Het is wel een stevige pan, maar is niet van gietijzer denk ik, ik ben wel van plan om een keer een frituurpan te kopen maar dat duurt nog wel ff.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 22 december 2003, 00:30:07
kun je niet van iemand die dag een friteuse lenen? Er zijn zat mensen die geen oliebollen zelf maken.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Jasper op 22 december 2003, 10:44:54
Of er eentje kopen, bij mij in de keuken staat een budget-versie die destijds bij de Blokker in de aanbieding was. Na een dik half jaar is die nog steeds niet van ellende uit elkaar gevallen, dus met de kwaliteit is het niet eens zo droevig gesteld.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 22 december 2003, 14:11:40
Misschien dat ik die van me zusje mag lenen maar dan kan ik die eerst schoon gaan schrobben en dan er schoon frituurvet ofzo in doen en haar kennende mag ik die nadat ik klaar ben weer schoonmaken en weer nieuw frituurvet in doen, wel nog altijd goedkoper dan een frituur kopen, want daar heb ik geen geld voor nu.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Carmen San Diego op 22 december 2003, 14:31:50
Wij maken gewoon thuis oliebollen, en oudhollandse appelflappen. Allebei prima, maar de appelflappen vind ik toch wel heeeeeel erg lekker =)
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: alexis op 23 december 2003, 21:41:02
Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?
Nee de meesten eten hier uitgebreid die avond. Op kerstmarkten zijn er steeds wel oliebollen te verkrijgen maar ik ken niemand in België die dat zelf maakt met oudejaar. Eten jullie dan nix anders die avond?
En appelflappen ... heerlijke combinatie zeg! Appelflappen met oliebollen, ik denk dat ik 's naar daar ga komen met oudejaar  ;D
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 23 december 2003, 21:44:45
En appelflappen ... heerlijke combinatie zeg! Appelflappen met oliebollen, ik denk dat ik 's naar daar ga komen met oudejaar  ;D

het is wel grappig, boven de rivieren in NL wordt met appelflappen in combinatie met oudjaar gefrituurde appel in een gesuikerd deegjasje bedoeld (eigenlijk een soort appelbeignets dus) en niet van die bladerdeegdriehoekjes gevuld met appel uit de oven.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: alexis op 23 december 2003, 21:53:08
het is wel grappig, boven de rivieren in NL wordt met appelflappen in combinatie met oudjaar gefrituurde appel in een gesuikerd deegjasje bedoeld (eigenlijk een soort appelbeignets dus) en niet van die bladerdeegdriehoekjes gevuld met appel uit de oven.
Ah dan moet ik onder de rivieren zijn want ik eet liever de driehoekjes : )
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Carmen San Diego op 25 december 2003, 23:14:55
ja ik bedoel in dit geval dus ook appelringen besprenkeld met rum, dan in de kaneel en suiker en dan door een laag deeg =)
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ellen op 28 december 2003, 12:58:24
Een vriend van me vertelde gister dat hij er vorig jaar papaja, hazelnoten en pecannoten in had gedaan en dat het heel lekker was. Misschien ga ik dat ook doen.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Annemieke op 29 december 2003, 22:40:09
Horen oliebollen met bier?

Ik wil dit jaar bananenbollen maken, al weet ik nog niet precies hoe.

Of bananenbroodjes ofzo...
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Viz op 30 december 2003, 10:44:06
De kraam op het Museumplein heeft trouwens lekkere oliebollen. Vers knapperig en in verhouding niet zo vet :)
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 30 december 2003, 12:02:26
Horen oliebollen met bier?


nee, met gist. maar bij gebrek aan gist kan je evt bier gebruiken maar dat lijkt me niet echt aanraadbaar
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ellen op 30 december 2003, 14:21:55
Ja maar, ja maar... Bart zei dat je er bier in moest doen in plaats van water of melk. Maar dat is dan natuurlijk voor de smaak en niet voor het rijzen.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Charlotte op 30 december 2003, 16:00:43
Oliebollen lukken prima in een gewone soeppan, neem gewoon de grootste die je hebt.
Bananebollen maak ik door gewoon een stuk banaan in het deeg te mikken, doe ik ook met appel en ananas..... De bollen zijn dan wat zwaarder, als er nog een stukje fruit "bloot" is dan spat dat wel wat....
Ik gebruik gewoon zonnebloemolie uit de supermarkt.

Dit jaar gaat mijn man de bollen bakken, ik vrees het ergste, hele keuken onder het vet en beslag en hij bedenkt nou nooit eens dat het hele zootje ook weer schoon en afgewassen moet worden, bakken is bij hem bakken...
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Annemieke op 30 december 2003, 16:31:30
Je kan ook blij zijn dat je een man hebt die van bakken houdt.  :D
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 30 december 2003, 23:33:45
Ik was van plan om oliebollen zelf te maken in de soeppan maar spat olie niet heel erg als het beslag erin komt? Als olie erg heet wordt gaat het toch spetteren of niet? En hoe lang duurt het ongeveer tot de olie heet genoeg is?
Alvast bedankt!!
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 30 december 2003, 23:37:35
hier  (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=6060;start=msg128269#msg128269) nog wat tips om te checken of t warm genoeg is
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 30 december 2003, 23:52:39
Dank je!! Bij mij gaat frituren meestal mis, dan valt het uit elkaar, maar dat gebeurt niet zo snel met beslag lijkt me, en heb nog nooit oliebollen gemaakt, me moeder wel es maar mocht niet in de buurt komen want dat vond ze te gevaarlijk, nu maar hopen dat ze het wel goed vindt dat ik oliebollen maak.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 31 december 2003, 00:03:50
me moeder wel es maar mocht niet in de buurt komen want dat vond ze te gevaarlijk, nu maar hopen dat ze het wel goed vindt dat ik oliebollen maak.

oh dat ken ik, mijn ouders dachten ook altijd dat ik niets in de keuken kon
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 31 december 2003, 16:32:09
Ik mag van me moeder geen oliebollen maken, ze vindt dat het stinkt ::) Ik maak ze gewoon een andere keer als ze eens een weekendje weg is.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Draek op 31 december 2003, 16:49:16
Ik mag van me moeder geen oliebollen maken, ze vindt dat het stinkt ::) Ik maak ze gewoon een andere keer als ze eens een weekendje weg is.

Dat valt wel mee.

Toch heb ik ze maar in de schuur gemaakt :)
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Cheryl op 31 december 2003, 17:36:41
Ik vind het ook wel meevallen, en de rommel ruim ik zelf wel op maar het kan ook niet in het schuurtje :(
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Annemieke op 31 december 2003, 19:38:01
Volgens de bakker moet je 50 gram verse gist hebben op 500 gram bloem. En ja, het is gelukt!

Als je de gist oplost in ongeveer 400 ml water en 100 ml sojamelk, daarbij 7 gram zout doet en dan aanvult met 500 gram bloem krijg je mooie oliebollen. Wel eerst 40 minuten laten rijzen en op het juiste moment in de hete olie. Het zijn ongeveer 30 bollen geworden.

Straks nog worstebroodjes en appelflappen!
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ellen op 02 januari 2004, 13:14:56
Ik heb mijn oliebollen gewoon bij een vriend gebakken. Daar bakte een huisgenoot heel kleffe gevallen voor de rij bij Diogenes (maakt dus toch niets uit ;)), dus het stonk al.

De eerste 3 bollen mislukten jammerlijk. De olie was veel te heet (geen bubbeltjes, maar wel walm) en waren van buiten hard en van binnen deeg. Maar we maakten er nog genoeg.

Ze waren lekker..

Die vriend die papaja, enz enz in de oliebollen deed, deed dat niet bij elkaar, maar soort bij soort. Die waren ook lekker.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: nicky_too op 02 januari 2004, 13:18:37
Mijn oliebollen en appeldingen waren weer geweldig, maar ik weet eerlijk gezegd zelf niet hoe ik dat steeds weer voor elkaar krijg.

groeten,
Nicky
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 27 december 2004, 23:48:46
En.. zijn er nog mensen die spannende recepten voor oliebollen willen delen. Ik dacht aan met stukkies chocola er in.. zou dat wat zijn? Of gaat dat in de olie smelten  :-\
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Aiko op 28 december 2004, 00:00:15
Ik weet dat er chocodruppels zijn geschikt om in brooddeeg te doen. Dus die zijn wel ietwat bestand tegen smelten, geloof ik. Op http://www.bakkerswereld.org/forum/index.php? heb ik het ergens gelezen, wellicht vind je daar wat meer informatie (of over oliebollen(recepten) in het algemeen...).
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: bart op 28 december 2004, 00:31:13
Die chocodruppels zijn gewoon gemaakt van (ietwat inferieure) chocola. Chocola is op zich niet erg uitloperig, dus je zou het kunnen proberen. Een andere optie is om het deeg te maken en te laten rijzen, en er daarna wat chocola in te verpakken.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 28 december 2004, 00:36:06
Misschien kan je anders M&Ms door het beslag roeren? Bij wijze van culinair verantwoorde tegenhanger van de McSmFlurry.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Kiwi op 28 december 2004, 07:59:20
Geen recept, wel een leuk weetje: toen we in Namibië waren hebben we 'vetkoek' gegeten. Dat wordt het hele jaar door gebakken, en het zijn.... oliebollen! :D Er zaten alleen geen krenten in geloof ik.
Wel een rare gewaarwording hoor, duizenden kilometers van huis, in de snikhete zon midden in het jaar oliebollen eten.

Edit: ik heb even gegoogled, en het blijkt iets typisch Zuid-Afrikaans te zijn: zie hier (http://www.sausa.org/index.php?act=ST&f=12&t=525&) en hier (http://www.rainbownation.com/recipes/recipe.asp?type=2&id=13).
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ponx op 30 december 2004, 13:15:00
het geheim van een goede oliebol...
is TRADITIE!
al jarenlang bak ik ze oudejaarsochtend heel vroeg met mn vader in de tuin!
en ons geheim recept is echt een beetje geheim...
mijn vader is ooit banketbakker geweest en heeft toen het perfecte recept gekregen!  ;D
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: ponx op 31 december 2004, 15:45:58
mmmmmmm... ze zijn weer super geworden dit jaar! lekker klein, zodat je er lekker veel van kan eten! ::)
ook de ananas- en appelflapen zijn ook weer super! :D
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 29 december 2005, 13:07:40
Moet deze niet even naar boven?
Iemand nog tips, truuks, ideeen?
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Maartje! op 30 december 2005, 10:54:22
Nee, ik ben ook al aan het nadenken waar mijn recept van vorig jaar vandaan kwam...
Ik vind oliebollen bakken echt onwijs leuk omdat ze zich zelf omdraaien. Wat wil een mens nog meer?
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Muis op 30 december 2005, 16:40:48
Ben het recept wat ik vorig jaar gebruikt heb weer vergeten, iemand een heeeel simpel receptje? Kan ik ook gedroogde gist gebruiken want die heb ik nog liggen? Vast wel want kan me niet voorstellen dat ik vorig jaar verse gist gebruikt heb.
Er is zeker niet in de Edah of C1000 mix te koop waar alleen nog maar water bij hoeft ofzo he? Wel veganistisch.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: linz op 31 december 2005, 17:36:18
Mijn geheim voor goede oliebollen: ga op 31 december zo vroeg mogelijk naar de Nieuwmarkt en sluit geduldig aan bij de lange lange lange rij van bakker Kloppenburg  ;)

Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: Selly op 31 december 2005, 17:45:36
Mijn geheim voor goede oliebollen: ga op 31 december zo vroeg mogelijk naar de Nieuwmarkt en sluit geduldig aan bij de lange lange lange rij van bakker Kloppenburg  ;)


Ja daar had ik vandaag geen zin in. Maar ze zijn wel lekker, die oliebollen van Kloppenburg.
Titel: Re:Het geheim van een goede oliebol
Bericht door: linz op 31 december 2005, 18:51:47
Het was best gezellig in de rij. Beetje koud, dat wel.
Maar na 20 minuten wachten kon ik mezelf belonen met een eerste oliebol!